Ryanair: Sædereservation, bagageregler & danske ruter

Planlægger du en rejse med Ryanair? I dette indlæg kan du blive klogere på det irske lavprisselskab, flyselskabets bagageregler og Ryanairs forskellige ruter fra København, Billund, Aalborg og Aarhus.

Om Ryanair

Ryanair er et irsk lavprisselskab, som blev grundlagt i 1984. I begyndelsen havde selskabet blot et enkelt fly, som tilbagelagde den korte tur fra Waterford i Irland til London Gatwick, men efter dereguleringen af den europæiske luftfartsindustri i 1997, indledte Ryanair en voldsom ekspansion.

I dag er Ryanair Europas største flyselskab med over 500 fly, der flyver til mere end 200 destinationer i Europa, Mellemøsten og Nordafrika. Til flyvningerne benyttes primært moderne Boeing-fly samt et mindre antal Airbus-fly.

Ryanair flyver til en lang række Europæiske storbyer og populære feriedestinationer. Du bør være opmærksom på, at Ryanair – ligesom andre lavprisselskaber – ofte benytter mindre og potentielt afsidesliggende lufthavne frem for de mere prominente af slagsen.

Det gælder bl.a. i Bruxelles (Charleroi frem for Bruxelles Airport), London (Stansted frem for Heathrow), Paris (Beauvais-Tillé frem for Charles de Gaulle eller Orly) og Stockholm (Skavsta frem for Arlanda).

Dårligt omdømme

Ryanair er først og fremmest kendt for sine lave priser, men herudover har selskabet også et relativt dårligt omdømme, når det kommer til kundeservice og arbejdsforhold. Du får kort sagt billige flybilletter på bekostning af service. Og her tænkes ikke kun på servicen ombord, men i høj grad også den (manglende) service, man oplever ved forsinkelser, aflysninger etc.

Ligesom det ungarske lavprisselskab Wizz Air, har Ryanair været involveret i flere sager vedrørende dårlige arbejdsforhold, og Ryanair er bl.a. blevet beskyldt for at nægte sine medarbejdere at være organiseret i fagforeninger.

Kontroversielle forslag

Ryanairs tidligere direktør, Michael O’Leary, der trådte tilbage i 2018, var kendt for sine kontroversielle forslag, der generelt tilsidesatte selskabets kundetilfredshed til fordel for en øget indtjening.

O’Leary forslog bl.a., at man skulle nedlægge to af flyenes tre toiletter for at give plads til flere passagerer, og indføre vertikale sæder, så passagerne skulle stå op under flyvningen. Også her var formålet at få plads til flere passagerer. Han har desuden foreslået at passagerene selv skulle bære deres indtjekkede bagage ud til flyet, og at overvægtige passagerer skulle betale ekstra for billetten.

Ryanairs ruter fra Danmark (2023)

I Danmark flyver Ryanair fra København, Billund, Aalborg og Aarhus. Du kan se en oversigt over de aktuelle ruter nedenfor.

Flyruter med Ryanair fra København

DestinationLandRejseguide
AlicanteSpanienLæs min rejseguide til Alicante
BergamoItalienLæs min rejseguide til Bergamo
BolognaItalien
BudapestUngarnLæs min rejseguide til Budapest
DublinIrlandLæs min rejseguide til Dublin
DüsseldorfTyskland
EdinburghSkotland
FaroPortugal
GdanskPolenLæs min rejseguide til Gdansk
KaunasLitauenLæs min rejseguide til Kaunas
KrakowPolenLæs min rejseguide til Krakow
KölnTyskland
LondonEnglandLæs min rejseguide til London
MadridSpanienLæs min rejseguide til Madrid
MalagaSpanienLæs min rejseguide til Malaga
ManchesterEnglandLæs min rejseguide til Manchester
NapoliItalien
Palma de MallorcaSpanienLæs min rejseguide til Palma de Mallorca
ParisFrankrigLæs min rejseguide til Paris
PisaItalienLæs min rejseguide til Pisa
PortoPortugal
PragTjekkietLæs min rejseguide til Prag
RomItalienLæs min rejseguide til Rom
ThessalonikiGrækenland
TorinoItalien
VenedigItalien
WarszawaPolenLæs min rejseguide til Warszawa

Flyruter med Ryanair fra Billund

DestinationLandRejseguide
AlgheroItalien
AlicanteSpanienLæs min rejseguide til Alicante
BarcelonaSpanienLæs min rejseguide til Barcelona
BariItalien
BergamoItalienLæs min rejseguide til Bergamo
BerlinTysklandLæs min rejseguide til Berlin
BirminghamEngland
Bologna Italien
BruxellesBelgienLæs min rejseguide til Bruxelles
BudapestUngarnLæs min rejseguide til Budapest
DublinIrlandLæs min rejseguide til Dublin
EdinburghSkotland
GdanskPolenLæs min rejseguide til Gdansk
IbizaSpanien
KrakowPolenLæs min rejseguide til Krakow
LondonEnglandLæs min rejseguide til London
MadridSpanienLæs min rejseguide til Madrid
MalagaSpanienLæs min rejseguide til Malaga
MaltaMaltaLæs min rejseguide til Malta
ManchesterEnglandLæs min rejseguide til Manchester
Palma de MallorcaSpainenLæs min rejseguide til Palma de Mallorca
PisaItalienLæs min rejseguide til Pisa
PortoPortugal
PoznanPolenLæs min rejseguide til Poznan
RomItalienLæs min rejseguide til Rom
SevillaSpanien
TrapaniItalien
TorinoItalien
ValenciaSpanien
VenedigItalien
WienØstrigLæs min rejseguide til Wien
VilniusLitauenLæs min rejseguide til Vilnius
WroclawPolen

Flyruter med Ryanair fra Aalborg

DestinationLandRejseguide
KaunasLitauenLæs min rejseguide til Kaunas
LondonEnglandLæs min rejseguide til London

Flyruter med Ryanair fra Aarhus

DestinationLandRejseguide
FaroPortugal
GdanskPolenLæs min rejseguide til Gdansk
KorfuGrækenlandLæs min rejseguide til Korfu
LondonEnglandLæs min rejseguide til London
MalagaSpanienLæs min rejseguide til Malaga
MilanoItalienLæs min rejseguide til Milano
Palma de MallorcaSpanienLæs min rejseguide til Palma de Mallorca
RigaLetlandLæs min rejseguide til Riga
ZadarKroatienLæs min rejseguide til Zadar

Bagageregler hos Ryanair

Det er vigtigt at være opmærksom på bagagereglerne, når du rejser med Ryanair.

Når du flyver med Ryanair, kan du medbringe en LILLE taske gratis. Tasken må have størrelse som en klassisk skoletaske (40x20x25 cm), og skal placeres under sædet foran dig (og altså ikke i bagagerummet over sæderne).

Udover den gratis taske kan du købe endnu et stk. håndbagage. Håndbagage nummer 2 kan være en almindelig kabinekuffert / trolleykuffert med målene 55x40x20 cm og en vægt op til 10 kg.

Håndbagage nummer 2 skal placeres i bagagerummet over sæderne. Når du tilkøber håndbagage nummer 2, bliver du automatisk Ryanair Priority, og du må således gå ombord på flyet inden de øvrige passagerer.

Herudover har du mulighed for at tilkøbe indtjekket bagage. Den indtjekkede bagage må veje op til 20 kg og måle op til 120x120x80 cm. Der kan betaltes for overvægt på bagage op til 32 kg.

Har du behov for at medbringe særlige genstande som barnevogn, kørestol, ski og lignende, er dette også muligt.

Du kan læse mere om de aktuelle bagageregler på Ryanairs hjemmeside her.

Ryanairs hjemmeside

Ryanairs hjemmeside findes på mange forskellige sprog, heriblandt dansk, og den er ganske nem at bruge. Du kan således hurtigt finde frem til din ønskede rejse og bestille den online.

I forbindelse med bestillingen af flybilletter hos Ryanair opfordres du til at foretage en række forskellige opgraderinger og tilkøb. Det gælder alt fra sædevalg og ekstra bagage til afbestillingsforsikring, billeje, hotel mm.

Kunderejsen på Ryanairs hjemmeside er lang, for en del af deres forretningsplan er at få dig til at foretage så mange tilkøb som muligt.

Alle de muligheder, som købes hos en tredjepart, kan du med fordel se bort fra, da dette med stor sandsynlighed kan gøres bedre og billigere andre steder. I stedet kan du overveje, hvorvidt du ønsker at tilkøbe bagage og reservere et specifikt sæde.

Sædereservation

Ønsker du et specifikt sæde i flyet (f.eks. et sæde med ekstra benplads), eller vil du gerne sidde sammen med dine rejsekammerater? Hvis du undlader at betale for at vælge sæde ombord på flyet, sørger Ryanair aktivt for, at du ikke kommer til at sidde sammen med den/de person(er), du rejser med.

Der er stor prisforskel på sæderne i flyet. Priserne afhænger af, hvor du gerne vil sidde. De dyreste sæder er dem længst fremme i kabinen samt sæder med ekstra benplads. Sæderne bagest i kabinen er de billigste.

Hvis du ikke køber et specifikt sæde, bliver du tildelt et tilfældigt sæde. Du kan dermed sagtens ende med at sidde på et af ‘de dyre’ sæder ganske gratis – men aldrig sammen med dine rejsefæller.

Mine erfaringer med Ryanair: Billige billetter frem for kundeservice

Jeg har fløjet med Ryanair en del gange, og mens jeg personligt primært har haft gode oplevelser, så har jeg talt med mange, der har oplevet det modsatte.

Når først du befinder dig i luften ombord på Ryanair-flyet med den skrabede indretning og de discount-agtige farver, er flyveturen bestemt til at klare. Problemerne opstår med forsinkelser og aflysninger. Her er både informations- og serviceniveau påfaldende lavt. Men sådan må det nødvendigvis være, når du kan flyve til London for 89 kroner.

Opstår der forsinkelser eller aflysninger, risikerer du at skulle tilbringe lang tid i lufthavnen uden at få relevante informationer – lige fra varsling om nye flytider til mulighederne for forplejning og overnatning. Når du rejser med Ryanair, vil jeg derfor anbefale, at du har tegnet en rejseforsikring, der kan hjælpe dig, hvis uheldet skulle være ude.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (Ryanair fly): Foto: Jakub Petrymusz fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *