Prag byder på mange skønne seværdigheder, og den tjekkiske hovedstad har længe været et yndet rejsemål for danskere. Kulturen, arkitekturen, historien… og nå ja, (alkohol) priserne får mange danskere til at vælge en forlænget weekend i Prag.
For at starte med sidstnævnte: Prisniveauet i Prag (og Tjekkiet generelt) er meget lavt sammenlignet med danske priser. Priserne på mad og øl kan føre til mange festlige og våde aftener, men om dagen gør du klogt i at udforske byens smukke områder og spændende seværdigheder. Prag byder nemlig på noget for en hver smag.
Er vejret godt, kan du let få mange timer til at gå med at vandre gennem de gamle bydele. Her oplever man den særlige middelalderarkitektur og masser af spændende butikker. Der er også mange dejlige parker (bl.a. Petrin-højen, den zoologiske have og fæstningsområdet Vysehrad – læs mere om alle tre nedenfor).
I godt vejr er en sejltur på Moldau-floden også en fantastisk oplevelse. Er vejret dårligt, byder Prag heldigvis også på mange interessante museer – og på en regnvejrsdag kan man også altid finde et hyggeligt værtshus, hvor man kan tilbringe nogle timer i godt selskab.
Her får du en kort rejseguide til de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i Prag.
Vil du gerne opleve mange af Prags spændende seværdigheder, så kan du spare penge ved at købe et Prague CoolPass. Kortet gælder i 2 til 6 dage, og giver adgang til mere end 70 attraktioner (bl.a. Prags borg, Zoo og bådture på Moldau-floden) men ikke adgang til transport(!). Læs mere og køb dit Prague CoolPass her.
Indhold
- Seværdigheder i Prag – de 25 bedste oplevelser
- Borg-området
- Det jødiske kvarter (Josefov)
- Klassiske seværdigheder
- Flere gode seværdigheder
- Øl-oplevelser i Prag
- Restauranter i Prag – de bedste spisesteder
- Hotel i Prag – de bedste overnatningssteder
- Sådan kommer du til Prag
- Sådan kommer du rundt i Prag
- Flere oplevelser…
Seværdigheder i Prag – de 25 bedste oplevelser
1. Prags gamle bydel (Staré Město pražské)
[Sightseeing]
Prags gamle bydel (Staré město) er fyldt med smukke historiske bygninger og monumenter. Start f.eks. på det store torv, Staroměstské náměstí, hvor du kan betragte det gamle rådhus med det astronomiske ur. Hver hele time samles der en større menneskemængde her, og alle har øjnene rettet mod urskiven.
Det astronomiske ur, Pražský orloj, findes på sydmuren af det gamle rådhus. Uret blev installeret her i 1410, og er dermed Verdens tredjeældste astronomiske ur.
Uret består af tre dele: (1) Den astronomiske skive, der viser solen og månens positioner på himlen. (2) ”Apostlenes Gang”, et klokkeværk med apostlene og andre figurer, der drejer rundt hver time. Det slutter af med, at figuren, der repræsenterer døden, slår timen an. (3) En kalender-skive med medaljoner, der repræsenterer månederne.
Et besøg i den gamle rådhusbygning
Det gamle rådhus er også et imponerende bygningsværk i sig selv, og du kan besøge rådhustårnet, middelalderkældrene, de historiske sale og Jomfru Maria-kapellet på én billet.
Fra tårnet har du en fornem udsigt i 41-meters højde. Herfra får du et godt overblik over den gamle bydel, og kan bl.a. betragte torvets to store religiøse bygningsværker: Den gotiske Týn-katedral med de 80 meter høje tårne, og den hvide Nikolaus-kirke fra 1737.
Er du i Prag ved juletid, så afholdes der et flot julemarked på torvet. Der er også mange caféer på Staroměstské náměstí, men undgå dem! Du betaler op mod ti gange så meget for en øl, i forhold til en café i en af sidegaderne.
De mange smalle gader i Prags gamle bydel er bestemt værd at gå på opdagelse i. Om sommeren er her naturligvis mange turister, men selv de store folkemængder kan ikke ødelægge charmen ved den smukke middelalderbykerne.
2. Karlsbroen (Karlův most)
[Bro + Udsigt]
Karlsbroen (Karlův most) er en af de største seværdigheder i Prag. Her vrimler med turister, og når du har tilbagelagt de 516 meter, som broen er lang, er du temmelig sikkert kommet med på 100 fremmede menneskers fotos.
Her bliver taget masser af billeder til Facebook, Snapchat, Instagram og fotoalbummet derhjemme. Men den 10 meter brede bro er også fyldt med handlende, der gerne vil sælge dig en souvenir eller male et portræt af dig.
Når man lægger turistvrimlen til side, er Karlsbroen dog stadig et spændende bygningsværk. Konstruktionen af broen startede i 1357 under Kong Karl IV (1316-1378), og den smukke stenbro stod færdig i 1402 – en del år efter Karls død. Det var dog først i 1870, at broen officielt blev opkaldt efter ham. Indtil da var den kendt som Stenbroen eller Pragbroen.
Gennem historien har broen været et vigtigt bindeled mellem slottet på den ene side af Moldau-floden, og Prags gamle bydel på den anden.
I hver ende er broen forsynet med smukke gotiske brotårne, der dannede forsvar mod fjendtlig indtrængen. Du kan komme op i Det gamle brotårn (Staroměstská mostecká věž), hvor du efter 138 trin har en fornem udsigt.
Langs Karlsbroens sider står 30 barokstatuer, som forestiller forskellige helgener. Den mest kendt (og ældste) er af Skt. Jan Nepomuk, der i 1393 blev kastet i floden og druknede. I moderne tider er det blevet en tradition at røre ved statuen – det siges både at bringe lykke, og at den besøgende vil vende tilbage til Prag.
3. Sejltur på Moldau
[Bådtur + Sightseeing]
Moldau er Tjekkiets længste flod. Flodens tjekkiske (og engelske) navn er Vltava, mens Moldau er det tyske navn, som også benyttes på dansk. Du skal således ikke blive forvirret, hvis du læser eller hører om Vltava-floden – der er nemlig kun en flod i Prag, men den har to navne…
Det er altid spændende at opleve en by fra vandet. Det sætter ligesom byen i et andet perspektiv, og det er også tilfældet i Prag. Der sejle mange turbåde rundt på floden, og du kan komme på ture der varer fra en time og opefter. På en time kan du nå at se de største seværdigheder fra vandsiden. De fleste arrangører tilbyder audioguider på forskellige sprog.
Sejltur om dagen eller om aftenen? Du kan både komme på dags- og aftensejlads i den tjekkiske hovedstad:
- 50 minutters sejltur om dagen: Læs mere og køb din billet her
- 50 minutters sejltur om aftenen: Læs mere og køb din billet her
Vltava Cruise, der sejler ud fra Čech-broen, er et udmærket selskab. Čech-broen ligger bag Det jødiske kvarter, og du kan tage sporvogn 17 eller metro til Staroměstská. Vltava Cruise tilbyder også aftensejlads med spisning – også en spændende måde at opleve Prag på.
Tænker du på at besøge Prag Zoo (beskrevet senere i denne guide), så arrangerer Prague Steamboat Company sejlture fra den indre by til den zoologiske have.
Borg-området
Smukke skatte, spektakulær arkitektur, fortryllende parker og blændende udsigt. Prags storslåede borg-område har det hele!
Prags middelalderborg, Pražský hrad, er blandt byens største turistattraktioner. Og det forstås. Højt hævet på den vestlige side af Moldau-floden, har borgen en fantastisk udsigt ud over byen, og omvendt kan slottet ses langvejs fra.
Konstruktionen af borgen startede i det 9. århundrede, mens den seneste udbygning er fra 1929. I dag har den tjekkiske præsident sit officielle kontor på slottet, og gennem tiderne har det huset de böhmiske konger og kejsere af det tysk-romerske rige.
Der er rigtig meget at se på borg-området. Seværdighederne er grupperede, og man køber billet til de forskellige grupper, mens andre skal købes individuelt (f.eks. billet til udsigtstårnet). Vil du se det hele, bør du afsætte en hel dag.
Du kan også ’nøjes’ med højdepunkterne, som tæller Skt. Vitus-katedralen, Kongepaladset, Skt. Georg-basilikaen og Den Gyldne Gyde, som du kan læse om nedenfor.
Entrébillet: Køb din billet til Prags slot hjemmefra og vis den på mobilen – læs mere her
Rundvisning: Oplev Prags borgs på en 2,5-timers rundvisning – Køb din billet her
Åbningstider: Borg-området har åbent fra 6:00-22:00 året rundt. Se åbningstider for de enkelte seværdigheder her.
Transport: Sporvogn 22 og 23 til Pražský hrad eller Metro til Malostranská (10 minutters gang).
4. Skt. Vitus-katedralen (Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha)
[Kirke + Udsigt]
Sammen med Karlsbroen udgør Skt. Vitus-katedralen Prags væsentligste vartegn. Byggeriet af den imponerende katedral begyndte i 1344, og fortsatte mange år frem. Ved de større krige blev byggeriet sat på pause, men i 1929 blev de sidste udvidelser færdiggjort.
Når du går rundt i katedralen, er det en tur gennem tusinde års historie. Kirken er smukt og rigt dekoreret, og et besøg her er en stor oplevelse.
Hvis benene er gode, så tag også op i kirkens sydtårn. Efter mere end 280 trin får du Prags bedste udsigt. På turen op kan du også beundre katedralens klokkeværk.
5. Kongepaladset (Královský Palác)
[Slot + Museum]
Da de store fæstningsværker omkring borgen stod færdige i 1000-tallet, flyttede de böhmiske fyrster ind på Kongepaladset, Královský Palác. Paladset har tre arkitektoniske lag, som afspejler hver sin tidsperiode. Den nederste del blev bygget omkring 1135 af Soběslav I, mens senere regenter har bygget videre på dette fundament.
Det er ganske spændende at bevæge sig rundt i paladsets historiske sale, gange og trappeskakter, men det absolutte højdepunkt er den fornemme Vladislav-sal, skabt af arkitekten Benedikt Ried i det 16. århundrede.
Ried kombinerede på fineste vis sengotiske elementer med den netop fremsprungne renæssance. Vladislav-salen var gennem mange år skueplads for storslåede kroningsfester og banketter, ridderturneringer mm.
Læg bl.a. mærke til salens nærmest organiske hvælvinger, der ’vokser frem’ fra søjlerne langs væggen. Også i Vladislavs sovekammer er loftsdekorationerne ganske spektakulære.
Fra den sydlige ende af Valdislav-salen har man en smuk udsigt over parkanlægget, der breder sig over voldene ned mod Moldau og Prags gamle bydel.
Vil du gerne blive klogere på Kongepaladset og resten af slotsområdet, kan du besøge The Story of Prague Castle, som også har til huse i paladset. Udstillingen, der åbnede i 2004, byder på en kronologisk tur gennem historien og viser slottets udvikling.
Der dykkes også ned i de vigtigste historiske begivenheder, ligesom du kan høre om kongefamilien, kirken og andre relevante emner.
6. Skt. Georg-basilikaen (Bazilika Sv. Jiří)
[Kirke]
Det er en helt anderledes oplevelse at træde ind i Skt. Georg-basilikaen, hvis man lige har været inde i den mægtige Skt. Vitus-katedral. Med sine to tvillingetårne (kaldet Adam og Eva) og sparsomme interiør er byggestilen naturligvis en anden, men der er også gjort et stort arbejde for at bringe kirken tilbage til sit oprindelige udseende fra omkring år 1000.
De høje, buede vinduer er med til at sætte stemningen, og inde i kirkerummet kan man bl.a. nyde det smukkeste træloft. I et af kirkens kapeller ligger den hellige Ludmilla, der regnes for den første kvindelige martyr. Hun ligger for øvrigt side om side med medlemmer af landets første kongefamilie.
Det tilstødende Skt. Georg-kloster huser i dag Nationalmuseets store samling af böhmisk kunst.
7. Den Gyldne Gyde (Zlatá ulička)
[Historisk gade]
Den maleriske gyde, der følger borgens nordmur, har fået sit navn på grund af de mange guldsmede, som indrettede værksteder her i 1600-tallet.
Navnet kan (ifølge legenden) imidlertid også henvise til de alkymister, der i forne tider forsøgte at omdanne ordinære materialer til guld. Det er dog uvist, om alkymisterne nogensinde boede i netop denne gyde.
De små farvestrålende huse i Den gyldne gyde er bygget ind i selve borgmuren, og blev oprindeligt opført som bolig for borgens vagtkorps, inden guldsmedene flyttede ind. I det 19. og 20. århundrede blev gyden i stedet hjemsted for en række af byens kunstnere. Franz Kafka boede f.eks. hos sin søster i nr. 22 fra 1916 til 1917.
I dag er gadens charmerende små huse restaureret efter alle kunstens regler, og det er således en spændende oplevelse at gå en tur gennem Den gyldne gyde. Her findes (fortsat) en guldsmed i nr. 15, ligesom der er indrettet en hyggelig taverna i nr. 16. Gyden byder naturligvis også på flere butikker med brugskunst og souvenirs.
Det jødiske kvarter (Josefov)
Der er masser af spændende historie at dykke ned i, når du besøger Prags jødiske ghetto, Josefov. Det er særlig oplagt at besøge Det jødiske museum med Den jødiske kirkegård og Den gamle nye synagoge. Desuden finder du også forfatteren Franz Kafkas barndomshjem her.
Tip: Kom på byvandring / rundvisning i Det jødiske kvarter inkl. entrébilletter – læs mere her
8. Det jødiske museum
[Museum]
En billet til Det jødiske museum giver udover adgang til selve museet, også adgang til en række af kvarterets synagoger (dog ikke Den gamle nye synagoge) og Den jødiske kirkegård. Museet blev etableret i 1906 for at bevare artefakter fra de synagoger, som blev revet ned i forbindelse med rømningen af Josefov-slummen.
Ganske ironisk er det imidlertid Nazisterne under 2. Verdenskrig, der har bidraget mest til museets samling. Nazisterne overtog nemlig museet under krigen, da de ønskede at skabe et ‘Museum for en uddød race’.
Massevis af jødiske genstande fra hele Tyskland blev derfor sendt til Det jødiske Museum i Prag, og i dag er det en imponerende samling af hellige artefakter, som findes her. Åbningstiderne varierer efter årstiden. Læs mere her.
9. Den jødiske kirkegård
[Kirkegård]
Man kommer til den Den jødiske kirkegård gennem Pinkas-synagogen. Kirkegården er Europas ældste overlevende jødiske gravplads, og det er meget specielt at gå rundt mellem de omkring 12.000 smuldrende gravsten. På grund af manglende plads er mange begravet i lag, og det anslås, at omkring 100.000 mennesker er begravet her.
Kirkegården blev lukket i 1787, og selv to århundreder senere, er stemningen stadig noget helt specielt. Den ældste gravsten tilhører rabbineren Avigdor Karo, som døde i 1439. Siden kirkegården lukkede, er jødiske begravelser foregået på Den jødiske kirkegård i Žižkov.
10. Den gamle nye synagoge (Staronová synagoga)
[Synagoge]
Den gamle nye synagoge (Staronová synagoga) er Europas ældste aktive synagoge, og kan dateres tilbage til 1270. En endnu ældre synagoge blev nedlagt i 1867, for at give plads til Den spanske synagoge, og dermed var Den gamle nye synagoge pludselig den ældste, og har derfor det specielle navn.
I middelalderen besluttede man at hæve gadeniveauet, for at forhindre oversvømmelser. Den gamle nye synagoge er dog ældre end dette projekt, og man træder derfor ned i den lille gotiske bygning. Mænd skal tildække hovedet (bring enten en hat eller brug en af papirs-karlotterne, som udleveres ved indgangen).
Synagogen er hurtigt set, men det er en speciel oplevelse, da indretningen ikke har ændret sig de seneste 500 år. Gudstjenesterne er forbeholdt mænd, men fra et særligt rum har kvinderne også mulighed for at følge med. På den østlige væg står Den hellige ark med torarullerne.
Åbningstider: Sommer fra 9:00-18:00, vinter fra 9:00-16:30. Lukket lørdage og på jødiske helligdage.
Klassiske seværdigheder
11. Vysehrad
[Fæstning + Ruiner + Museum]
Med den spektakulære udsigt over Moldau, kan det ikke overraske nogen, at magteliten i Prag ønskede denne placering til en fæstning, der kunne beskytte byen fra sydsiden. Resultatet er Vycehrad, som i dag er et smukt og roligt område med storslået historie. De ældste bygninger på stedet stammer fra 900-tallet, men det er primært fæstningsbyggeriet fra 1600-tallet, der er synligt den dag i dag.
Det kan anbefales at gå en tur gennem området. Her kan du nyde udsigten fra de høje fæstningsmure, se de små museer og udstillinger, mærke stemningen på kirkegården og måske tænde et lys i den nygotiske Skt. Peter- og Skt. Paulus-kirke.
Vysehrad ligger et stykke fra centrum, og det mærkes tydeligt på menneskemængden – her er fredeligt og ingen trængsel. På et af museerne får man en spændende historisk introduktion til befæstningen af Prag, og man kan komme på en guidet tur inde i de store fæstningsmure.
Transport: Metro til Vysehrad.
12. Nationalmonumentet på Vítkov-bakken
[Monument + Park + Museum + Udsigt]
Efter en strabadserende tur op ad Vítkov-bakken belønnes du med en fantastisk udsigt over Prag, ligesom du kan besigtige det storslåede monument, der er opført på bakkekammen. Nationalmonumentet kaldes også gerne for Jan Žižka-monumentet, men nationalhelten Žižka er ikke den eneste fremtrædende person, der skulle hyldes i dette enestående kompleks.
I det 15. århundrede dannede Vítkov-bakken rammen om en række blodige slag mellem Jan Žižkas protestantiske hussitter og en overlegen katolsk hær udsendt af paven. Tre korstog blev det til for katolikkerne, men hver gang ledte Žižka sine styrker til sejr.
I dag indtager den stolte sejrherre så en fremtrædende plads her på bakken – naturligvis siddende på sin hest. Statuen af Žižka er verdens tredjestørste rytterstatue i bronze.
Bag rytterstatuen af Jan Žižka ses et markant funktionalistisk bygningsværk, som i dag huser et museum dedikeret til Tjekkoslovakiets nyere historie. Bygningen, som blev opført i 1930’erne, byder på et spektakulært interiør med poleret art-deco-marmor, guld og smukke mosaikker.
Fra 1954 til 1962 fungerede bygningen som mausolæum for Klement Gottwald (Tjekkoslovakiets første kommunistiske leder), som senere fik selskab af flere parifæller. Partitoppens fornemme sarkofager kan stadig besigtiges, men de upopulære kommunister er i dag begravet andetsteds.
I det alternative museum findes flere interessante afdelinger – bl.a. en særlig udstilling dedikeret til de videnskabsmænd, der engang kæmpede en brav kamp for at forhindre Gottwalds balsamerede lig i at gå i forrådnelse. Videnskabsmændenes uhyggelige laboratorium ligner noget fra en Frankenstein-film.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.
Transport: Bus 133, 175 el. 207 til U Památníku.
13. Strahov-klostret (Strahovský klášter)
[Kloster + Bibliotek + Museum]
Selvom du skulle være typen, der kun sjældent sætter dine ben på det lokale bibliotek hjemme i Danmark, så kan et besøg på Strahov-klostrets smukke bibliotek varmt anbefales. Det historiske kloster, som findes i borgområdets vestlige udkant, blev anlagt midt i 1100-tallet, og i klostrets biblioteker findes bøger om alverdens videnskaber.
Strahov er fortsat et aktivt kloster (munkene fik lov at vende tilbage efter kommunismens fald), men biblioteket er heldigvis åbent for publikum. Og her i de historiske rammer kan man nyde to vidunderlige baroksale: Den filosofiske sal og Den teologiske sal.
Begge sale byder på bogreoler med de fineste udskæringer, men det er loftsdekorationerne (fresker og malerier) i de hvælvede sale, der er det absolutte højdepunkt. Vitrinerne er desuden fyldt med spøjse genstande – bl.a. udstoppede og glaserede fisk. Du kan også nyde smukke, gamle globusser.
Man har desværre ikke adgang til selve salene – en snor spærrer indgangen. I stedet må baroksalene nydes på afstand. Efter besøget kan man smutte forbi Strahov-bryggeriet på modsatte side af torvet. Her serveres glimrende øl i den hyggelige gårdhave.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.
Transport: Sporvogn 22 el. 23 til Pohořelec eller sporvogn 1 el. 2 til Malovanka.
14. Petrin-højen
[Park + Udsigt]
Petrin-højen er et åndehul for både lokale og turister. 130 meter over flodbredden får du ikke alene en god udsigt over Prags tage med de flotte røde teglsten – du får også et perfekt område til afslapning og aktiviteter.
Du kan enten gå herop, eller lade dig transportere med kabelbanen, Lanová dráha na Petřín (samme billet som den øvrige offentlige transport). Køen kan godt være lang, men der kan være 100 mennesker i hver vogn, så det går forholdsvis hurtigt.
Det første du ser, når du kommer op på toppen, er udsigtstårnet (Petřínská rozhledna), der minder om en mindre udgave af Eiffeltårnet i Paris. Den 63 meter høje stålkonstruktion blev bygget i 1891, og vil du have en bedre udsigt end fra selve Petrin-højen, kan du tilbagelægge de 299 trin op til tårnets udsigtsplatform.
En anden bemærkelsesværdig, og noget ældre konstruktion på Petrin-højen, er Hungermuren. Hungermuren er et middelalderligt forsvarsværk bygget mellem 1360 og 1362 på ordre fra Kong Karl IV. Muren var oprindeligt 4-4,5 meter høj, med skydeskår og bastioner taktisk placeret langs den.
Gennem historien er Hungermuren blevet udvidet og restaureret af flere omgange. Navnet kommer af den hungersnød, som indtraf i 1361. Her fik Prags sultende arbejdere imidlertid mulighed for at arbejde sig til føden, ved at hjælpe med konstruktionen af muren.
Petrin-højen har desuden masser af grønne områder, hvor man kan slappe af og spise medbragt mad (der kan også købes mad på Petrin-højen). Her er desuden en smuk rosenhave og en spejllabyrint for børn.
Vil du ikke tage den samme tur ned fra højen, kan du gå gennem anlægget langs Hungermuren. Denne vej fører dig til Strahov-klostret, som også er en stor seværdighed.
Vælger du at gå til klostret fra Petrin-højen, kommer du også forbi Restaurant Peklo. Her kan du med fordel spise frokost – restauranten er indrettet i en smal klippegrotte, og er meget stemningsfuld.
Transport til Petrin-højen: Sporvogn 5, 7, 12, 15, 20, 22 eller 23 til Újezd. Herfra kabelbane.
15. Nationalmuseet (Národní muzeum)
[Museum]
Fra plateauet foran Nationalmuseet kan du nyde udsigten over Václav-pladsen, alt imens den monumentale museumsbygning rejser sig bag dig. Den nyklassicistiske bygning, der rummer en lang række forskellige samlinger, blev opført mellem 1885 og 1891, og med sin majestætiske fremtoning ligner den mest af alt et overdådigt palads.
Det Tjekkiske Nationalmuseum består egentlig af en række forskellige enheder, som er spredt ud over byen. Bygningen på Václav-pladsen er museets hovedbygning, hvor du bl.a. finder spændende historiske, naturhistoriske og arkæologiske genstande. Bygningens pragtfulde arkitektur – først og fremmest den imponerende hall, som er kronet med en elegant glaskuppel – er også værd at studere.
Nationalmuseet gennemgik en omfattende renovering mellem 2011 og 2019, hvor bygningen var lukket for publikum. I dag kan man heldigvis atter opleve de mange skatte og den mageløse indretning.
Blandt højdepunkterne er den naturhistoriske afdeling med dinosaurer og udstoppede dyr samt den flotte samling af mineraler. I den kulturhistoriske sektion kan du bl.a. dykke ned i Prags byhistorie, blive klogere på Tjekkoslovakiets rolle under 2. Verdenskrig (og få et interessant indblik i modstandskampen), og studere en lang række arkæologiske fund. Husk også at nyde den skønne udsigt fra museets kuppel.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.
Transport: Metrolinje A el. C til Muzeum.
Flere gode seværdigheder
16. Prag Zoo
[Zoologisk have]
Er du i Prag med børn, er den zoologiske have (Zoologická zahrada hl. m. Prahy) et oplagt åndehul, hvor du kan slippe for den travlhed, der findes inde i byen. Parken er kæmpestor, og dyrene har også dejligt meget plads i deres indhegninger. Da parken er anlagt i et bakket område, får du også en smuk udsigt over Prag.
Den zoologiske have blev grundlagt i 1931, og er siden blevet udvidet af flere omgange. I dag findes her omkring 5.000 dyr fordelt på mere end 650 arter (over 100 af disse er udrydningstruede).
Prag Zoo er også en meget populær turistattraktion, men med en størrelse på 50ha, er der bestemt plads til alle. Dog kan der, ligesom i alle andre zoologiske haver, opstå travlhed når dyrene skal fodres. I 2007 blev haven vurderet som verdens 7. bedste zoo af Forbes’ rejseguide.
Åbningstider: Dagligt: November-februar 9:00-16:00, marts 9:00-17:00, april-maj 9:00-18:00, juni-august 9:00-21:00, september-oktober 9:00-18:00.
Transport: Metro til Nádraží Holešovice, herfra bus 112 til Zoo, eller båd: Prague Steamboat Company arrangerer sejlture til Prag Zoo (marts-oktober. Turen tager ca. 75 minutter).
17. Dancing House
[Moderne arkitektur]
Interesserer du dig for moderne arkitektur, er det en sjov oplevelse at gå forbi Dancing House (Tančící dům). Bygningen har fået navnet ’dansende hus’ grundet konstruktionens svungne former, der leder tankerne hen på et dansende par – derfor har bygningen også siden fået øgenavnet ’Fred and Ginger’ med henvisning til de berømte dansere Fred Astaire og Ginger Rogers.
Den kontroversielle bygning blev tegnet af den kroatisk-tjekkeiske arkitekt Vlado Milunić i 1992, og fire år senere stod den færdig på Rašínovo nábřeží 80. Glas, stål og beton er fremtrædende elementer i Dancing House, og bygningen skiller sig således markant ud fra Prags generelle bybillede, som er præget af barok, gotik og Art Nouveau. Det var langt fra i alles smag i 1996 – og er det fortsat ikke i dag.
Dancing House ligger flot placeret ned mod Moldau, og skønt det ikke er muligt at komme ind i selve bygningen (den huser det tjekkiske hovedkontor for forsikringsvirksomheden NN Group N.V.), er det alligevel sjovt at slå et smut forbi. Er du her til spisetid, eller trænger du bare til en øl, kan bar-restauranten Potrefená Husa Resslova lige overfor anbefales. Den ligger i en hyggelig og stemningsfuld kælder.
Transport: Sporvogn 5, 17 og 20 til Jiráskovo náměstí.
18. TV-tårnet (Žižkovský vysílač)
[Udsigt + Arkitektur]
Det mægtige TV-tårn i bydelen Žižkov er den højeste bygning i Prag. Tårnets spidse antenne når helt op i 216 meters højde, mens observationsplatformen befinder sig 93 meter over jorden. Vil du gerne opleve Prag i fugleperspektiv, er det oplagt at besøge den bemærkelsesværdige konstruktion, som ligger et stykke fra byens turiststrømme.
TV-tårnet, der også kaldes Žižkov Tower, blev tegnet af arkitekten Václav Aulický og ingeniøren Jiří Kozák, og opført mellem 1985 og 1992. Det modernistiske bygningsværk består af tre kraftige stålcylindere, som understøtter ni separate kapsler fordelt på tre niveauer. Seks af disse kapsler er åbne for besøgende, og her finder du udsigtsplatforme, restaurant og café.
Når du kigger op på TV-tårnet, vil du bemærke den noget utraditionelle dekoration. 10 babyer kravler nemlig rundt på den vertikale konstruktion – et kunstværk skabt af den lokale provo-kunstner, David Černý, i 2000. Skulpturerne er fremstillet af glasfiber-armeret plast.
Tip: Den charmerende ølbar og restaurant U Sadu (Škroupovo nám. 5) ligger relativt tæt på tv-tårnet. Baren er fra 1929, og det hyggelige serveringslokale er fyldt med alverdens sjove effekter, der hænger på vægge og ned fra lofter.
Billet: Køb din entrébillet til TV-tårnet her.
Transport: Metrolinje A til Jiřího z Poděbrad el. sporvogn 1, 2, 5, 6, 7, 8, 9 mf. til Olšanské náměstí.
19. Dagsudflugt til Theresienstadt
[Koncentrationslejr + Museum + Mindesmærke]
Under 2. Verdenskrig blev den tidligere garnisons- og fæstningsby, Theresienstadt (Terezín på tjekkisk), omdannet til jødisk ghetto og koncentrationslejr. Mange jødiske fanger mistede livet i lejren som følge af sult, sygdom og udmattelse, og endnu flere blev sendt videre til nazistyrets berygtede udryddelseslejre.
I dag er der indrettet et museum i Theresienstadt, hvor den skræmmende historie formidles på en god og respektfuld måde. Det er også muligt at besøge det smukke mindesmærke, der er opført udenfor lejren, samt den jødiske gravplads.
Theresienstadt ligger ca. 60 km nord for Prag, og er opkaldt efter den østrigske kejserinde, Maria Theresia. Som fæstning havde Theresienstadt kun begrænset militær betydning, og allerede under 1. Verdenskrig indrettedes her i stedet en lejr for krigsfanger.
Fra 1941 til 1945 fungerede Theresienstadt som transit- og arbejdslejr for jøder, og lejrens i alt 144.000 fanger – heriblandt 500 danske jøder – levede under kummerlige forhold.
Ikke desto mindre var Theresienstadt centrum for nazisternes omfattende propaganda-fremstød, der bl.a. blev benyttet overfor International Røde Kors. Her fremviste man kun særlige områder af lejren, ligesom man bedyrede, at styret udelukkende havde gode intentioner for de jødiske fanger. I alt mistede omkring 38.000 mennesker livet i Theresienstadt.
Museet i Theresienstadt består egentlig af to dele: Udstillingen i byen (her kan du f.eks. høre om de danske jøder, der var indkvarteret i ghettoen), og Den lille fæstning, der fungerede som fængsel. Under besøget kan du blive meget klogere på fangernes forhold og hverdagen i lejren, ligesom du kan opleve celler, sovesale, krematorium mm. på nærmeste hold.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.
Transport: Kom på guidet tur til Theresienstadt med transport fra Prag – læs mere her.
20. Letna-parken (Letenské sady)
[Park + Udsigt + Afslapning]
Højt hævet over Moldau-flodens bred finder du den skønne Letna-park. Med udsigt til floden, broerne og Prags gamle bydel får du et motiv, der er et postkort værdigt. Du kan naturligvis også bare slappe af og nyde det herlige område – evt. med en øl fra den populære ølhave ved parkens østlige indgang. Eller du kan løbe en tur sammen med de øvrige motionister, der bruger parkens stier til den daglige træning.
Blandt Letna-parkens højdepunkter er den overdimensionerede røde metronom, som kan ses på lang afstand. Metronomen bevæger sig taktfast, og holder styr på tiden fra en forhøjet platform.
Og netop platformen er også interessant, for her fandt man tidligere verdens største statue af den tidligere sovjetiske diktator, Josef Stalin – lige indtil den blev sprængt i luften i begyndelsen af 1960’erne.
Et andet højdepunkt er Hanavský-pavilionen – en af Prags mest imponerende bygninger i jugendstil. Den fine pavillon blev oprindeligt opført i forbindelse med Prags jubilæumsudstilling i 1891, og var den første støbejernskonstruktion i byen. I dag huser pavillonen en fornem luksusrestaurant med panoramaudsigt over Prag.
Transport: Sporvogn 2, 15, 17 el. 18 til Čechův most – vil du undgå de mange trappetrin fra floden og op til parken, kan du i stedet benytte sporvogn 1, 2, 7 mf. til Chotkovy sady.
21. Det nationale tekniske museum
[Museum]
Det tekniske museum, Národní technické muzeum, er det oplagte sted for teknikinteresserede og legebørn i alle aldre. En trist regnvejrsdag i Prag kan hurtigt blive fuld af sjove, spændende og ikke mindst lærerige oplevelser på det tekniske museum. Man bliver både klogere på industrialderen generelt, og på hvordan den teknologiske udvikling har været i Tjekkiet.
Museets tre etager er spækket med køretøjer og maskiner. Jernbanemuseet alene rummer omkring 100 forskellige vogne, mens også udstillingen om luftfart er storartet. Her kan man opleve historiske flyvemaskiner, bl.a. den tjekkiske flypioner Jan Kašpars maskine fra 1911.
Tog og fly kan man naturligvis også opleve på andre museer, men i kælderen findes en meget spændende udstilling om minedrift, som til gengæld ikke ses lignende andre steder. Her lærer du også om, hvordan mennesket gennem tiden har udvundet forskellige metaller fra jorden.
Åbningstider: Tirsdag til søndag 9:00-18:00 (lukket mandag). Køb din billet hjemmefra her – inkl. introduktion ved ankomst.
Transport: Sporvogn 1, 2, 8, 12, 25 og 26 til Letenské náměstí.
Øl-oplevelser i Prag
Tjekkisk øl er generelt af høj kvalitet, og når du besøger Prag, er det oplagt at smage på det lækre udvalg.
I Tjekkiet er man relativt konservativ, når det kommer til øltyper, og man holder sig gerne til de tre klassiske varianter: Světlé (lys), polotmavé (ravfarvet) og tmavé (mørk). Den mørke tmavé er særligt fremragende – bl.a. i udgaverne fra Kozel og Krušovice. Modsat andre sorte øltyper, som porter og stout, er en tmavé let og læskende og indeholder som regel kun 3-4 procent alkohol.
Er du mere til øltyper som IPA, hvedeøl og syrlige øl, så findes disse varianter efterhånden også mange steder i Prag – både i importeret og i lokal udgave.
Flere af byens mikrobryggerier er ganske opfindsomme, og fremstiller et fornuftigt udvalg af de udenlandske typer. Det gælder f.eks. Pivovarský dům – en fremragende brewpub i det centrale Prag.
22. Bryggeribesøg i Prag
Et bryggeribesøg kan være en sjov og lærerig oplevelse, og er således en oplagt aktivitet, når du besøger et ægte øl-land som Tjekkiet. I det centrale Prag finder du både det store bryggeri-kompleks Staropramen og flere mikro- og husbryggerier, som brygger øl i mindre skala.
Staropramen-bryggeriet (Pivovar Staropramen)
[Besøgscenter + Bar]
Staropramen-bryggeriet, der ligger i bydelen Smíchov på den vestlige side af Moldau-floden, er det næststørste bryggeri i Tjekkiet. Navnet betyder ‘gammel kilde’, og bryggeriets historie går tilbage til 1869. Vil du gerne blive klogere på historien og på ølbrygning generelt, så er det muligt at besøge bryggeriets moderne besøgscenter.
Selve besøgscentret består af en ‘selvguidet tur’ og er desværre lidt af en turistfælde. Her vises ikke noget af det egentlige bryggeri. Til gengæld formidles bryggeprocessen ganske flot med video, lys og lyd. Har du ikke det store kendskab til øl og ølbrygning, kan dette være en udmærket introduktion.
Afslutningsvis er der mulighed for at prøvesmage bryggeriets øl i den flotte bar, hvor barpersonalet giver en glimrende introduktion til øllet. Der er også adgang til bar og ølsmagning direkte fra gaden.
Billet: Køb din entrébillet til Staropramen her.
Transport: Metrolinje B til Anděl el. sporvogn 4, 5, 12 el. 20 til Na Knížecí.
Velké Popovice-bryggeriet (Pivovar Velké Popovice)
[Rundvisning i bryggeri + Restaurant / Bar]
Ønsker du et autentisk bryggeribesøg, så kan jeg anbefale en tur til Pivovar Velké Popovice i landsbyen af samme navn, som ligger ca. 28 km sydøst for Prags bymidte. Turen herud er lidt besværlig, men hvis du interesserer dig for (god) øl, er det besværet værd. Det er nemlig her den populære Kozel-øl brygges.
I modsætning til Staropramen, hvor besøget foregår i et moderne besøgscenter, så giver Pivovar Velké Popovice dig mulighed for at opleve et funktionelt bryggeri på nærmeste hold.
Rundvisningen med guide bringer dig rundt i hele det historiske bryggeri, hvor du både kan nyde de flotte, gamle industribygninger og besigtige bryggeriets topmoderne faciliteter. Og så bliver der naturligvis også mulighed for at smage på øllet.
Du kan også hilse på bryggeriets maskot – den karakteristiske gedebuk, som præger Kozel-øllets etikette. Gederne holder til i en indhegning bag bryggeribygningen. Efter besøget kan du købe alverdens øl-souvenirs i butikken. OBS: De fleste rundvisninger foregår på tjekkisk, men her får man udleveret et ark med de væsentligste detaljer oversat til engelsk.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider og rundvisninger på bryggeriets hjemmeside.
Transport: Flere muligheder – f.eks tog (fra Prags Hovedbanegård) til Strančice og herefter bus 461 til Velké Popovice.
Pilsner Urquell-bryggeriet (Plzeňský Prazdroj)
[Rundvisning i bryggeri + Restaurant / Bar]
Udover at være en yderst velsmagende øl, så kan Urquell-øllen fra den tjekkiske by Pilsen (Plzen) også prale af at være den oprindelige pilsner-øl. Det var nemlig her i Pilsen, på bryggeriet Plzeňský Prazdroj, at øltypen for første gang så dagens lys tilbage i 1842. Siden er pilsner-navnet blevet synonymt med den lyse, undergærede og let bitre øl, der har gået sin sejrsgang verden over.
Pilsen ligger ca. 90 km fra Prag, og byen er således et oplagt mål for en dagsudflugt fra den tjekkiske hovedstad. På det historiske bryggeri, der ligger tæt på byens banegård, kan du komme med på en spændende rundvisning, der bringer dig ned i de historiske kældergange, som tidligere blev anvendt til lagring. Her udleveres smagsprøver på ufiltreret, upasteuriseret Pilsner Urquell, tappet direkte fra de historiske træfade. Smagen er himmelsk.
På rundvisningen kan du også opleve de smukke, gamle kobberkedler og den moderne tappehal, hvor (næsten) hele produktionen er automatiseret. Den smukke port, der leder ind til bryggeriet (og som ligeledes ses i øllets logo), er et oplagt fotomotiv.
Du kan læse meget mere om besøget på Pilsner Urquell (Plzeňský Prazdroj) og byens øvrige højdepunkter i min rejseguide til Pilsen.
23. Ølspa
[Wellness + Afslapning]
Er du på jagt efter en wellness-oplevelse ud over det sædvanlige, så kan du med fordel tage en tur i ølspa! I Prag nøjes man nemlig ikke med at hælde de skønne dråber indenbords – man bader ligeledes i dem.
Smukke træbaljer fyldes med opvarmet øl (eller rettere sagt en slags humleekstrakt), der indeholder flere gavnlige virkestoffer. I de private spa-rum findes også fadølshane til fri afbenyttelse samt en opvarmet seng til afslapning. Det er desuden muligt at tilkøbe massage og andre behandlinger.
Ølspa er en sjov og anderledes oplevelse, og kan med fordel nydes sammen med venner eller kæreste / partner. Du kan selvfølgelig også bare forkæle dig selv med en tur i ølspa. Ølbadet er først og fremmest behageligt, men har også en række gavnlige medicinske effekter. F.eks. renser det porerne, øger lungecirkulationen og bidrager til at regenerere døde hudceller.
Et af de mest populære ølbade – Beer Spa Bernard – findes på Majestic Plaza Hotel midt i Prag. Du kan læse mere om oplevelsen og reservere plads her.
Transport: Metrolinje A el. C til Muzeum.
24. Pubcrawl i Prag
[Besøg på byens bedste værtshuse]
Oplev den tjekkiske ølkultur på nærmeste hold, og mærk stemningen på byens historiske værtshuse. En pubcrawl i Prag giver dig både mulighed for at besøge byens mest charmerende udskænkningssteder og samtidig smage på det lokale øl.
En rejse til Prag er naturligvis ikke komplet, hvis du ikke har fået en øl (pivo) på et tjekkisk værtshus (hospoda). Men hvorfor nøjes med én? Der findes virkelig mange værtshuse i den tjekkiske hovedstad, og en pubcrawl er derfor en oplagt aktivitet.
Du kan enten vælge at arrangere din egen pubcrawl, eller at deltage i en af de mange pubcrawls, som lokale arrangører står bag. Der er fordele og ulemper ved begge dele.
Kom på Pubcrawl i Prag med Drunken Monkey – Læs mere her
På de arrangerede ture betaler man gerne et engangsbeløb, som sikrer dig øl (eller andre drikkevarer) på de forskellige pubs, ligesom du kan opleve spændende barer, du ikke selv havde fundet. En anden fordel er, at du har mulighed for at møde nye mennesker.
Vælger du at arrangere din egen pubcrawl, er du i fuld kontrol over hvilke klassiske værtshuse, du gerne vil opleve. Til gengæld skal du selv stå for planlægningen.
Fem forslag til pubcrawl i det centrale Prag:
- Pivovarský dům (fantastisk og nytænkende bryggeri-værtshus, som både laver klassiske og eksperimenterende øl)
- U Fleků (berømt bryggeri-bar med restaurant. Her fås én slags øl, men den er heldigvis fantastisk)
- U Zlatého tygra (bedst udskænkede Pilsner Urquell udenfor Pilsen. I ‘94 inviterede den tjekkiske præsident Václav Havel sin amerikanske kollega, Bill Clinton, med på ‘Den gyldne Tiger’)
- U Medvídků (omfattende og stemningsfyldt etablissement. Har sit eget mikrobryggeri, Dům Piva, dybt inde i de labyrintagtige serveringslokaler)
- U Pinkasů (historisk værtshus, der som det første i Prag kunne tilbyde Pilsner Urquell. Har en fantastisk underjordisk skænkestue)
Vil du vide mere om gode ølsteder i den tjekkiske hovedstad, så kan jeg anbefale bogen ‘Ølrejsen til Prag’ af Carsten Berthelsen.
25. Det Tjekkiske Ølmuseum (Czech Beer Museum)
[Museum]
Vil du blive klogere på ølbrygningens ædle kunst, høre om historien bag de tjekkiske øl og ikke mindst smage på en række fremragende øltyper, så er du kommet til det helt rigtige sted. Det Tjekkiske Ølmuseum i Prag er måske ikke lige så autentisk som det ølmuseum, du finder i Pilsen, men mindre kan bestemt også gøre det.
Museets udstilling giver et godt indblik i verdens ølhistorie, og du kan både opleve ingredienser og bryggeudstyr på nærmeste hold. Du kan desuden besøge to hyggelige og autentiske værtshuse – ét fra 1920’erne og ét fra kommunisttiden – hvor du får serveret fire klassiske, tjekkiske øl.
En del af museet er indrettet under jorden, og i de stemningsfulde kældergange fra 1200-tallet kan du bl.a. opleve bødkerens arbejde med at fremstille øltønder, og se hvordan man i gamle dage benyttede is fra søerne til at nedkøle øllet under lagring.
Som afslutning på turen rundt i Ølmuseet kan du se, hvordan øllet tappes og pakkes. Her kan du også selv prøve at tappe øl på flaske – og så må du endda få den frisktappede øl med som en velsmagende souvenir.
Billet: Du kan købe din entrébillet til Ølmuseet i Prag her
Transport: Metrolinje A el. B til Můstek.
Restauranter i Prag – de bedste spisesteder
Generelt har det tjekkiske køkken mange lighedspunkter med det tyske. En klassiker på spisekortet er den tjekkiske gullasch, guláš – en gryderet ofte lavet af oksekød med løg, krydderier og evt. paprikastrimler. Guláš serveres ofte med knedlík (brødbaseret knödel). Modsat ungarsk gullasch, er den tjekkiske udgave ikke en suppe. I Tjekkiet hedder gullasch-suppe gulášovka. Til maden bør naturligvis drikkes øl. Her får du forslag til nogle gode restauranter i Prag:
1. U Fleků
[Křemencova 11]
U Fleků (hos Flek) er en institution i Prag. Her er både husbryggeri og restaurant, og der er plads til rigtig mange mennesker. Heldigvis er U Fleků opdelt i mange mindre rum, så det er stadig et hyggeligt sted. Der brygges og serveres én øl – men den er heldigvis også god. Tjenerne går rundt med friskskænkede øl på store bakker, og hvis du markerer, får du en øl, og der bliver samtidig sat en streg på et stykke papir, der nu ligger på dit bord resten af aftenen – hvis det er tidligt på aftenen, kan der nå at komme mange flere streger på endnu…
2. Dinner Cruise
[Dvořákovo nábřeží ved Čechův most]
Et såkaldt ’dinner cruise’ på Moldau er en fantastisk oplevelse. Her kan du lade Prags smukke seværdigheder passere forbi, mens du nyder en aften med god mad. Der er mange forskellige rederier, som tilbyder sejlads på Moldau med spisning, men et af de bedste er Prague Boats. Her kan du vælge mellem flere forskellige restaurant-cruises, og du bestemmer selv, om det skal være á la carte eller buffet. Læs mere og book dit dinner cruise her.
3. Restaurant Pepř a Sůl
[Kratkeho 143/1]
Pepř a Sůl ligger et stykke udenfor centrum, men leder du efter finere tjekkisk madlavning, er det bestemt køreturen værd – restauranten ligger tæt ved Vysočanská-stationen. Alternativt er en taxa hertil ikke dyr. Restaurant Pepř a Sůl scorer topkarakterer på det hele: Hyggelige lokaler, fantastisk betjening og lækker gourmetmad inspireret af det moderne tjekkiske køkken. Du kan også få lækre skaldyrs- og vegetarretter.
4. Ferdinanda
[Politických vězňů 1597/19]
Et enkelt og hyggeligt spisested i to etager, og et glimrende sted at drikke øl. Ferdinanda serverer en af de bedste guláš i Prag, og er bestemt værd at besøge. Det ligger kun en kort gåtur fra den store shoppinggade Václavské mámesti, men i en lidt kedelig gade, så her kommer flere lokale end turister.
5. U Medvídků
[Na Perštýně 345/7]
I stueetagen er U Medvídků en stor restaurant og værtshus, med mange hyggelige afdelinger, og udmærket mad. Stedets husbryggeri gemmer sig imidlertid dybt inde i bygningen, og op ad nogle trapper. I et lille aflangt lokale uden vinduer, kan man sidde ved langborde, og spise klassiske tjekkiske retter med perfekt udsyn til ølbrygningen. Prøv stedets lækre Oldgott-øl, mens øl-isen, som serveres som dessert ikke er nogen god oplevelse!
6. U Pavouka
[Celetná 597/17]
Centralt placeret i den gamle bydel findes middelalderrestauranten U Pavouka. Stedet er hyggeligt indrettet i en kælder med store hvælvinger. Mens du spiser, får du et show med ildslugere, gøglere og mavedanserinder. U Pavouka er naturligvis for turister, men det er alligevel en sjov og anderledes oplevelse – specielt hvis man har børn med. Trods det turist-agtige tema, er maden velsmagende, og der er rigeligt af den (men priserne er også højere end almindelige spisesteder).
Hotel i Prag – de bedste overnatningssteder
Det er naturligvis dejlig at bo centralt i Prags gamle bydel, men selvom hotellerne i Prag generelt er noget billigere end i Danmark, kan der være mange penge at spare, ved at vælge et hotel udenfor den gamle by. Så længe du bor tæt på metro og/eller sporvogn, kommer du nemt rundt i byen. Nedenfor finder du forslag til fem gode hoteller, hostels og hotellejligheder i forskellige prisklasser. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Prag hos Booking.com her.
1. Hotel Residence Agnes
[Hastalska 19]
Hotel Residence Agnes er et 4-stjernet boutique-hotel, som byder på en fremragende beliggenhed midt i Prags charmerende centrum. Hotellet er et af de absolut bedste i Prag. Servicen er i top, og hotellet er da også det bedst anmeldte hotel i Prag på Tripadvisor. Med den skønne beliggenhed i Det jødiske kvarter, er du tæt på alle byens spændende oplevelser, og der er blot 600 meter til byens gamle rådhusplads.
Værelserne på Residence Agnes er store, og her er alt hvad du måtte få brug for under dit ophold; rummeligt badeværelse, aircondition, fjernsyn, minibar mm. Her findes både dobbeltværelser og familieværelser. Om morgenen kan du nyde den dejligste morgenmad, og har du spørgsmål af enhver slags, er personalet utroligt hjælpsomme. Der tilbydes desuden gratis parkering. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.
Hvorfor skal du vælge Hotel Residence Agnes?
- Skøn, central beliggenhed i Det jødiske kvarter
- 450 meter til Náměstí Republiky-metrostationen
- Rating på imponerende 9,9 (ud af 10) hos Booking.com
- Fantastisk morgenmad
2. Botel Albatros
[Nábřeží Ludvíka Svobody 1]
Botel Albatros er indrettet på en charmerende båd, der ligger fortøjret på Moldau-floden midt i Prag. Beliggenheden og udsigten er således i top, og er du på jagt efter et hyggeligt og anderledes hotel i mellemklassen, så er Botel Albatros bestemt et fornuftigt valg. Selvom værelserne ombord på Albatros er små, så er de yderst stemningsfulde og bl.a. dekoreret med mørke træpaneler. De har også eget badeværelse.
Den 3-stjernede hotelbåd ligger blot 500 meter fra metrostationen Namesti Republiky, og det er muligt at gå til midtbyen på ca. 10 minutter. Når du har brug for at slappe af, så byder Botel Albatros på fine fællesarealer med bar og restaurant. Hertil en udmærket morgenmad, så du rigtig kan få tanket op, inden du skal udforske skønne Prag. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.
Hvorfor skal du vælge Botel Albatros?
- Hyggeligt og charmerende hotel indrettet på en båd
- Prisvenlig og central overnatning
- Dejlig beliggenhed direkte på Moldau-floden
- Rating på 8,1 (ud af 10) hos Booking.com
3. Green Garden Hotel
[Fügnerovo nám. 4]
Leder du efter et godt og prisvenligt hotel i Prag, så bør du overveje Green Garden Hotel. Det 4-stjernede hotel ligger i ganske rolige omgivelser, hvor du har fred og ro til at slappe af og lade op til at udforske alle Prags mange spændende tilbud. Personalet på hotellet er meget hjælpsomt og serviceminded, og værelserne er store og indbydende.
Hotellet er indrettet i en smuk bygning fra 1800-tallet, hvor fine blomsterkummer udenfor hvert eneste vindue er med til at give Green Garden et romantisk udtryk. Selvom beliggenheden er et stykke fra bymidten, så er det nemt at komme rundt med offentlig transport. Metro- og sporvognsstationen IP Pavlova ligger således blot 300 meter fra hotellet. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.
Hvorfor skal du vælge Green Garden Hotel?
- 300 meter til metro og sporvogn
- Dejlig morgenmad
- Rating på 9,0 (ud af 10) hos Booking.com
- Mange forskellige værelsestyper (også familieværelser)
4. Czech Inn Hostel
[Francouzska 76]
Czech Inn Hostel er et fremragende valg, hvis du gerne vil bo billigt og samtidig have mulighed for at møde andre rejsende (fortrinsvis backpackere). Det moderne hostel / vandrerhjem (private værelser og klassiske sovesale) ligger lidt udenfor den travle bymidte, men det er nemt at komme rundt med offentlig transport, ligesom der findes restauranter, barer og caféer lige rundt om hjørnet.
Czech Inn Hostel er indrettet i en ældre bygning, hvor restaurerede murstensvægge, rå hvælvinger og andre dekorative detaljer er med til at skabe en god og autentisk stemning. Værelser og fællesarealer er rene og pæne og morgenmaden god. Du finder sporvognstoppestedet Krymská lige ud for hotellet og metrostationen Jiřího z Poděbrad 700 meter herfra. Det populære Czech Inn Hostel arrangerer bl.a. cykelture, pubcrawl og livemusik/comedy. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.
Hvorfor skal du vælge Czech Inn Hostel?
- Mulighed for privat værelse eller seng på sovesal
- God beliggenhed og sporvogn lige udenfor døren
- Rating på 8,3 (ud af 10) hos Booking.com
- Pæne og moderne faciliteter
5. Gold Art Apartments
[U Svatého Ducha 3]
Gold Art Apartments byder på en række flotte og topmoderne ferielejligheder i midten af Prag. Alle lejligheder er udstyret med køkken, spiseplads, badeværelse og komfortable senge – nogle har også balkon. Lejlighederne findes i flere forskellige størrelser, og har plads til 2-5 personer.
Hvis du rejser til Prag med børn, så kan I med fordel vælge Gold Art Apartments som jeres base i den tjekkiske hovedstad. De store og lyse lejligheder er virkelig skønne, og så er beliggenheden fremragende. Der er blot 350 meter til midtbyen med Prags astronomiske ur, og lige så langt til metrostationen Staroměstská. Ønsker I ikke selv at lave morgenmad, serveres der et fint morgenmåltid på hotellet. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.
Hvorfor skal du vælge Gold Art Apartments?
- Central beliggenhed – i gåafstand til byens bedste seværdigheder
- Ferielejligheder med eget køkken
- Rating på 8,7 (ud af 10) hos Booking.com
- Pæne og moderne faciliteter
Sådan kommer du til Prag
Du kommer nemt til Prag med både tog, fly, bus og bil. Der er ca. 800 km til Prag fra den danske grænse, så kører du i bil, bør rejsetiden fra grænsen være ca. 8,5 timer (eksklusive pauser). Du har dog næppe meget at bruge bilen til, når først du er i Prag, så fly eller tog er også oplagte muligheder.
Prag med fly
Det er oplagt at flyve fra Danmark til Prag, og du kan flyve direkte hertil fra både København og Billund. Flyvetiden er ca. 1 time og 30 minutter.
Prag: Fra lufthavn til centrum
Prags lufthavn (officielt Václav Havel Airport Prague) ligger ca. 12 km vest for bymidten. Lufthavnen består af to terminaler, og fra begge terminaler kører busser til centrum. Der findes ikke en togstation i lufthavnen, men busserne fra Prags officielle transportudbyder DPP kører flere gange i timen. Du kan også bestille privat transport mellem lufthavnen og dit hotel. Læs mere her.
Prag med tog
Du kan køre i tog til Prag via Hamburg og Berlin. På de bedste afgange fra Danmark skal du kun skifte tog i Hamburg. Turen tager lidt under 10 timer fra den danske grænse. Overvejer du at tage til Prag med tog, kan den billigste løsning nogle gange være at købe en Interrail-billet. Læs mere om Interrail her.
Sådan kommer du rundt i Prag
Meget af Prag bør opleves til fods. Den gamle bydels smalle gader, Karlsbroen og vejen op til Slottet og Vitus-katedralen skal faktisk udforskes til fods, da biltrafik ikke er tilladt. Afstandene i det central Prag er også velegnede til gåture.
Der kører imidlertid også mange sporvogne til områderne udenfor den gamle bydel, ligesom Prags metro er let at finde rundt i. Offentlig transport i Prag er billig, så det kan klart anbefales, at benytte den – så kan du spare fødderne, og vælger du sporvognen, får du også set noget af byen imens.
Der kan købes enkeltbilletter, som gælder i henholdsvis 30 og 90 minutter, men du opnår mere frihed ved at købe 24-timers eller 72-timers billetter (selvom det ikke nødvendigvis er det mest økonomiske). Biletterne gælder til både metro, sporvogne, busser og kabelbanen til Petrin-højen. Billetter købes i automater, i kiosker samt i de officielle billetsalg. Husk at stemple billetten!
Flere oplevelser…
Der er mange oplagte rejsedestinationer i nærheden af Prag. Her er to forslag:
Plzen (Pilsen) I byen Plzen, hvor pilsner-øllen stammer fra, kan du bl.a. besøge det store bryggeri, og smage på det friske øl. Der er blot 100 km til den verdensberømte ølby fra Prag. Du kan læse mine forslag til de bedste seværdigheder i Plzen her – en perfekt dagsudflugt fra Prag.
Brno Tjekkiets næststørste by, Brno, er ikke særlig kendt, men byder også på masser af spændende oplevelser. Læs mine anbefalinger til de bedste oplevelser i Brno her.
Fotokreditering: Artiklens øverste billede (Moldau og slotshøjen i Prag): Billede af USA-Reiseblogger fra Pixabay
Man kan også køre i hestevogn i Prag, det har jeg prøvet, det var en rigtig god oplevelse