Billund Lufthavn: Destinationer, transport og parkering

Billund Lufthavn (BLL) er Danmarks næststørste lufthavn, og ligger ved Billund – ca. 28 km vest for Vejle. Ønsker du at rejse med fly fra Midt- og Sønderjylland, er det oplagt at benytte Billund Lufthavn, som byder på en række spændende europæiske destinationer. Du kan enten komme til lufthavnen i bil (her tilbydes gode parkeringsmuligheder mod betaling) eller med bus.

Hvor vil du rejse hen? I denne korte guide finder du en praktisk oversigt over samtlige flyruter fra Billund Lufthavn (inklusive links til rejseguides med seværdigheder, restauranter og hoteller), information om transport og parkering i lufthavnen samt overblik over lufthavnens faciliteter.

Direkte destinationer fra Billund Lufthavn (2023)

Hvor kan du flyve hen? Herunder ses en oversigt over de forskellige ruter, som flyves fra Billund Lufthavn. Mange af ruterne betjenes året rundt, men nogle flyves udelukkende i sommerperioden. Herudover flyves også til et stort antal charterdestinationer.

DestinationLandSelskabRejseguide
AlgheroItalienRyanair
AlicanteSpanienRyanairRejseguide til Alicante
AmsterdamHollandKLMRejseguide til Amsterdam
AntalyaTyrkietSunExpressRejseguide til Antalya
BarcelonaSpanienRyanair + Vueling AirlinesRejseguide til Barcelona
BariItalienRyanair
BergamoItalienRyanairRejseguide til Bergamo
BergenNorgeWiderøe
BerlinTysklandRyanairRejseguide til Berlin
BirminghamEnglandRyanair
BolognaItalienRyanair
BornholmDanmarkDATRejseguide til Bornholm
BruxellesBelgienRyanair + Brussels AirlinesRejseguide til Bruxelles
BudapestUngarnRyanairRejseguide til Budapest
BukarestRumænienAnimawings + Wizz AirRejseguide til Bukarest
DublinIrlandRyanairRejseguide til Dublin
EdinburghSkotlandRyanair
FrankfurtTysklandLufthansaRejseguide til Frankfurt
FærøerneFærøerneAtlantic AirwaysRejseguide til Thorshavn
GdanskPolenRyanairRejseguide til Gdansk
IasiRumænienWizz Air
IbizaSpanienRyanair
IstanbulTyrkietTurkish Airlines
KrakowPolenRyanairRejseguide til Krakow
LondonEnglandBritish Airways + RyanairRejseguide til London
MadridSpanienRyanairRejseguide til Madrid
MálagaSpanienNorwegian + Ryanair + Vueling AirlinesRejseguide til Málaga
MallorcaSpanienRyanair + Vueling AirlinesRejseguide til Mallorca
MaltaMaltaRyanairRejseguide til Malta
ManchesterEnglandRyanairRejseguide til Manchester
OsloNorgeNorwegian + SASRejseguide til Oslo
ParisFrankrigAir France + VuelingRejseguide til Paris
PisaItalienRyanairRejseguide til Pisa
PortoPortugalRyanair
PoznanPolenRyanairRejseguide til Poznan
ReykjavikIslandIcelandairRejseguide til Reykjavik
RigaLetlandAirBaltic Rejseguide til Riga
RomItalienRyanairRejseguide til Rom
SevillaSpanienRyanair
StavangerNorgeDATRejseguide til Stavanger
StockholmSverigeSASRejseguide til Stockholm
TorinoItalienRyanair
TrapaniItalienRyanair
ValenciaSpanienRyanair
VenedigItalienRyanair
VilniusLitauenRyanairRejseguide til Vilnius
WarszawaPolenLOTRejseguide til Warszawa
WienØstrigRyanairRejseguide til Wien
WroclawPolenRyanair
ZürichSchweizSwissRejseguide til Zürich

Transport til Billund Lufthavn

Det er flere gange blevet foreslået at bygge en jernbane til Billund Lufthavn, men indtil den engang er blevet en realitet, må du nøjes med bussen, hvis du vil med offentlig transport til Billund Lufthavn. Busserne stopper lige udenfor passagerterminalen. Benyt Rejseplanen til at finde den bedste forbindelse.

Du kan benytte flere forskellige busruter for at komme til Billund Lufthavn:

Fra Aarhus til Billund Lufthavn

912X kører fra Aarhus til Billund Lufthavn via Skanderborg og Horsens. I Aarhus kører bussen fra Rutebilstationen, og har efterfølgende stop på Banegårdspladsen foran banegården. I Skanderborg er stoppestedet ved Skanderborg Station. Vær opmærksom på, at stoppestedet i Horsens er ved Østerlund (umiddelbart vest for motorvejen ved Burger King) og altså ikke i det centrale Horsens. 912X kører hele døgnet. Fra Aarhus tager turen ca. 1 time og 20 minutter.

Fra Vejle til Billund Lufthavn

Bus 43 kører fra Vejle Trafikcenter (ved Vejle Station) til Billund Lufthavn, og fortsætter herefter til Legoland og Billund by. Bussen kører op til to gange i timen. Turen tager ca. 30 minutter. Alternativt kan du benytte bus 143, som også kører fra Vejle til Billund Lufthavn. Her er dog tale om en længere tur via Bredsten og Vandel. Denne tur tager ca. 45 minutter.

Fra Kolding til Billund Lufthavn

Bus 166 kører fra Kolding Busterminal (ved Kolding Station) til Billund Lufthavn via Egtved og Billund bymidte. Ruten har over 10 daglige afgange, og turen tager ca. 1 time og 10 minutter.

Fra Esbjerg til Billund Lufthavn

Bus 144 kører fra Esbjerg Busterminal til Billund Lufthavn via Grindsted. Der er omkring 10 daglige afgange, og turen tager ca. 2 timer.

Sammenslutning med tog

Rejser du med tog, kan du med fordel skifte til bus i Aarhus (hvis du kommer nordfra), i Skanderborg (hvis du kommer fra Silkeborg/Ry), i Vejle hvis du kommer fra øst, i Kolding, hvis du kommer fra syd og i Esbjerg, hvis du kommer fra sydvest.

Parkering i Billund Lufthavn

Billund Lufthavn råder over ni parkeringsområder, navngivet P1 til P9. Områderne er desuden forsynet med en farve, et landenavn samt silhuetten af et dyr. På denne måde er det let at adskille de enkelte P-områder. P5 hedder f.eks. også ‘Kenya’, mens området er forsynet med et næsehorn på mørkeblå baggrund.

Otte af parkeringsområderne er til langtidsparkering (mulighed for pladsreservation), mens et enkelt område (P3) er til korttidsparkering. Her kan du parkere gratis den første time, når du skal hente personer i lufthavnen. P1 og P2 er i overdækket parkeringshus.

Prisen for parkering varierer fra område til område. Parkeringshuset er det dyreste, og herefter bliver prisen lavere, jo længere du kommer væk fra lufthavnens terminal. Der er penge at spare ved at reservere parkeringsplads på forhånd (min. 14 dage inden afrejse). Lufthavnen garanterer, at der altid findes ledige parkeringspladser.

Det samlede parkeringsareal er stort, og der er således langt at gå, hvis du parkerer bilen på en af de fjerneste pladser. Heldigvis tilbyder Billund Lufthavn gratis shuttlebus til parkeringsområderne. Bussen kan tilkaldes ved stoppestederne, som er spredt over parkeringsarealet, og i terminalen.

Sådan betaler du for parkering

Vælger du at reservere en parkeringsplads i Billund Lufthavn, betaler du straks for din plads. Her angiver du også bilens nummerplade. Når du ankommer til lufthavnen, scannes nummerpladen. Herefter udskrives en P-billet, og bommen til parkeringsområdet åbnes.

Når du kommer hjem fra din ferie, scannes nummerpladen igen ved udkørsel, og eftersom du allerede har betalt, åbner bommen sig automatisk. Kommer du senere hjem end beregnet, skal du bruge P-billetten i forbindelse med betaling.

Du kan reservere parkering i Billund Lufthavn her

Har du ikke reserveret parkeringsplads på forhånd, skal du trække en P-billet i standeren, som står ved indkørslen til parkeringsområdet. Herefter udskrives en P-billet, og bommen går op. Husk at medbringe P-billetten på rejsen, da den skal bruges ved betaling, som foregår, når du forlader området ved hjemkomst.

Der kan betales med alle gængse betalingskort samt med benzinkort fra OK og Q8. Betalingen foregår ved at indlæse P-billetten i en af betalingsautomaterne eller direkte ved udkørsel.

Faciliteter i Billund Lufthavn

I Billund Lufthavn har du bl.a. mulighed for at shoppe, spise og slappe af. Nedenfor kan du læse om de forskellige faciliteter:

Indkøb i Billund Lufthavn

Du kan købe toldfrie varer i Tax Free-området (fokus på parfume, drikkevarer, slik, souvenirs mm.), ligesom du kan købe tøj i Bestseller-butikken og legetøj i Lego-butikken. Alle tre butikker giver dig mulighed for at afhente dine varer ved hjemrejse, så du ikke behøver at have dem med på ferien (afhentes ved bagageudleveringen).

I WHSmith kan du desuden købe diverse kioskvarer, herunder bøger og blade til flyveturen. Alle disse butikker findes, efter at du har passeret check-in og sikkerhedskontrol.

Global Exchange

Har du brug for at veksle penge, kan dette gøres i Global Exchange, som har tre vekselstande i Billund Lufthavn: Én i check-in området, én i afgangshallen (efter du har passeret check-in og sikkerhedskontrol) og én ved bagagebælterne i ankomsthallen.

Vil du være sikker på, at vekselstanden ligger inde med den ønskede valuta, kan du bestille den på forhånd, og hente dine penge i den ønskede stand.

Spisesteder i Billund Lufthavn

Er du sulten eller tørstig, så kan du passende besøge et af lufthavnens spisesteder.

Café Square og pølsevognen “Steffs Place” ligger placeret før check-in området og tilbyder henholdsvis let cafémad og traditionelle grillretter fra Steff Houlberg.

Når du har passeret check-in og sikkerhedskontrol, kan du benytte fire forskellige spisesteder. Spisestedernes åbningstider varierer og afhænger af flytrafikken. Lagkagehuset, Sunset Boulevard, Gastro og The Buddha Bowl Project kan således have åbent på forskellige tidspunkter af døgnet. Der er altid åbent i mindst ét af spisestederne, så du kan købe mad og drikke.

Gastro

Gastro giver dig lufthavnens bedste madoplevelse i form af lækre retter og velskænkede drikkevarer – alt sammen med udsigt til flyene på start- og landingsbanen.

Sunset Boulevard

Sunset Boulevard er for dig, der prioriterer nem og hurtig mad. Her får du de velkendte og sprøde sandwiches og burgere. Maden kan enten nydes i det store spiseområde (250 siddepladser) eller tages med videre på rejsen.

Lagkagehuset

Lagkagehuset byder på et flot udvalg af lækkert brød, kager og kvalitetssandwich. Og du kan naturligvis få en kop kaffe/te eller en juice til din mad.

The Buddha Bowl Project

The Buddha Bowl Project tilbyder velsmagende salater, poke bowls, pitabrød, wraps og burgere – alt sammen skabt af de bedste råvarer. Herudover serveres lækker juice og kaffe.

Øvrige faciliteter

Udover ovennævnte faciliteter så byder lufthavnen også på et VIP lounge-område, kendt som King Amlet Lounge. Adgangen til lounge-området kan være inkluderet i din flybillet, men alle passagerer har også mulighed for at få adgang til området mod betaling. I King Amlet Lounge findes aviser og tidsskrifter, computere med internet, mødelokaler, badefaciliteter og forfriskninger.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (afgangstavle): Foto: Armin Forster fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *