Miniferie i skønne Bergamo: De bedste seværdigheder

Med den fantastiske udsigt til alperne, omringet af storslåede fæstningsmure og med den lækreste italienske mad, er Bergamo en oplagt rejsedestination i Norditalien. Bergamo byder også på en lang række skønne seværdigheder for både børn og voksne.

Med sine 120.000 indbyggere er Bergamo blot den fjerde største by i Lombardiet, en af Italiens 20 regioner. Trods den beskedne størrelse, gemmer byen dog på mange spændende oplevelser, og med direkte flyforbindelser fra Danmark, er Bergamo perfekt til en forlænget weekend.

Der er masser af fantastiske udsigtspunkter i Bergamo. Foto: Ben Kerckx fra Pixabay

Bergamo er en af Norditaliens smukkeste og ikke mindst smukkest beliggende byer. De enorme venezianske bymure, spektakulære udsigt og nærhed til de store søer, gør byen til et herligt bekendtskab. Det gælder både til en romantisk miniferie, familieferie eller som del af en italiensk rundrejse.

Her har jeg samlet de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter til en kort rejseguide, der tager dig med til Bergamo.Booking.com

Seværdigheder i Bergamo – de 10 bedste oplevelser

1. Kabelbanen (La Funicolare di Città Alta)

[Kabelbane]

Kabelbanen i Bergamo. Her er en af vognene på vej ind i bygningen, som huser den flotte station i den gamle bydel. Foto: Benjamin Munk Olsen

Det første, du oplever af Bergamo, er højest sandsynligt den flade og moderne bydel. Men når du skal op til den øvre by, Città Alta, kan du med fordel tage med den gamle kabelbane med de rød-orange vogne. Højdeforskellen mellem den lave og den hævede by er på hele 85 meter, så kabelbanen er en kærkommen smutvej, og har været det siden 1887.

Kabelbanen, der forbinder flade Città Bassa med hævede Cittá Alta, er levendegjort historie. Efterhånden som Bergamo voksede, spredte byen sig til det flade område udenfor de venezianske bymure, og med tiden ekspanderede byen så meget, at der opstod et nyt centrum i Città Bassa.

Det var besværligt at komme mellem de to byer, så producenter og købmænd i Cittá Alta oplevede nedgang og udfordringer i forhold til at komme af med deres varer. Derfor besluttede man, at bygge kabelbanen, så transporten mellem bydelene kunne blive lettere.

Levende transport-historie

Den første udgave af kabelbanen brugte dampmaskine og kontravægt, til at transportere vognene op og ned mellem de to stationer. I 1917 blev maskineriet moderniseret, dampmaskinen blev droppet, og der blev bygget moderne stationer, samt en smuk ventesal på den øverste station.

I dag ser kabelbanen stort set ud som den gjorde i 1917, og den tilbagelægger de 240 meter (85 højdemeter) på få minutter. Stigningsprocenten er op til 52%.

Der kan både købes billetter på den øvre og nedre station – fra billetkontoret eller fra automaten. Billetterne gælder også i bybusserne, hvis du skal videre. Der kan være lang kø for at komme op om formiddagen, og ned om eftermiddagen.

TIP: Ved siden af billetkontoret på den nedre station findes en kiosk, hvor man også kan købe billetter. Det er der ikke mange turister, der ved, så her kan du springe køen over…

2. Torvet (Piazza Vecchia)

[Plads]

Aften på Piazza Vecchia. Foto: Benjamin Munk Olsen

Det er en fornøjelse at opleve Bergamos befæstede øvre by, Città Alta og torvet Piazza Vecchia. Den gamle bykerne er meget kompakt, og det er spændende at gå gennem de smalle gader, hvor biltrafik ikke er mulig.

Følger du hovedgaden, Via Gombito, kommer du forbi mange hyggelige butikker, hvor du både kan købe billige souvenirs, og brugskunst af god kvalitet.

Hvis du kommer med kabelbanen herop (læs mere om kabelbanen ovenfor), ankommer du til den lille plads, Piazza Mercato delle Scarpe. Den hyggelige gågade, Via Gombito, starter i den højre side af pladsen. Når du følger den, kommer du snart til byens store torv, Piazza Vecchia, hvor du med fordel kan slå dig ned ved et af de mange café-borde.

En plads fuld af liv

Fra Piazza Vecchia kan du følge byens liv. Er du her en sommerdag, er der helt sikkert masser af turister. Er du her derimod udenfor sæsonen, er her dejligt fredeligt. Om sommeren kommer mange turister til Bergamo på en endagsudflugt, og efterlader således en fredelig og rolig by, når de tager afsted igen sidst på eftermiddagen.

Midt på pladsen findes Contarini-fontænen fra 1780, og på den ene side ses Palazzo Nuovo (det nye palads), som fungerede som Bergamos rådhus indtil 1873. I dag huser bygningen Angelo Mai-bibliotekets fornemme samling af dyrebare bøger, bl.a. sjældne værker fra 1500-tallet.

For enden af Piazza Vecchia ligger pladsen Piazza Duomo, og her findes den store kirke, Santa Maria Maggiore. Den flotte og detaljerede kirke kan dateres tilbage til 1137. Det kan anbefales at tage et kig herind, også selvom du ikke interesserer dig specielt for kirker – Santa Maria Maggiore gemmer nemlig på et smuk og stilfuldt kirkerum.

3. Bergamos bymure

[Vandring + Sightseeing]

De venezianske bymure beskytter Bergamos gamle bydel. Foto: Benjamin Munk Olsen

Bergamos venezianske bymure kan danne ramme om en fantastisk gåtur rundt om hele den gamle by. Turen rundt er ca. 6 km, og der er flere oplagte stop på vejen – både med spændende seværdigheder og oplagte steder til en vandpause eller frokost.

De massive mure blev anlagt mens bystaten Venedig havde herredømmet over Bergamo. Anlægsarbejdet begyndte i 1561 for at forhindre fjendtlige angreb, og flere stedet blev murene bygget op i 20 meters højde.

Man må sige, at arbejdet blev vel udført, for byen blev aldrig forsøgt indtaget. Af denne grund er murene også næsten intakte den dag i dag, og de blev indskrevet på UNESCOs Verdensarvsliste i 2017.

På turistkontoret i Bergamo (Via Gombito 13), kan du få et gratis kort, der viser ruten langs murene, og fortæller om de forskellige seværdigheder, du kommer forbi.

Nogle steder kan man komme ind og se forsvarsværket indefra, hvor f.eks. drypstenshuler udgjorde et naturligt forsvar. Andre steder kan man se de middelalderlige reservoirer, der forsynede byen med rent drikkevand. Disse små museer, der ligger rundt på ruten, er gratis at besøge.

4. Klokketårnet Campanone

[Udsigt + Museum]

Der er en fremragende udsigt fra det gamle bytårn. Foto: Stefano Ferrario fra Pixabay

Midt i Bergamos gamle by finder du det 52 meter høje bytårn. Fra tårnets top har du en blændende udsigt over byen, men også over alpernes begyndelse mod nord, og det flade område mod syd. Der er 230 trappetrin til udsigtsplatformen, men bare rolig; der findes også en moderne elevator, der nemt bringer dig herop.

I Campanone findes også den største klokke i Lombardiet, som ringer hver aften kl 22:00 – tidspunktet hvor man i gamle dage lukkede byportene i for natten. En billet til Campanone giver også adgang til Palazzo del Podestà, hvor der er udstillinger om byens venezianske periode.

Åbent fra november til marts tirsdag-fredag 9:30-13:00+14:30-18:00, lørdag-søndag 9:30-18:00. Fra april til oktober tirsdag-fredag 10:00.18:00, lørdag-søndag 10:00-20:00.

5. Rocca-fæstningen

[Fæstning + Museum + Udsigt]

Rocca-fæstningen med udsigtstårnet til venstre. Foto: Benjamin Munk Olsen

Rocca-fæstningen er placeret på det højeste punkt midt i Città Alta. Fæstningen blev bygget under det venezianske styre, og udover at være et strategisk forsvarsværk, skulle fæstningen også huse bystatens udstationerede soldater.

Der er mange fremragende udsigtspunkter i Bergamo, og hvis du ikke allerede har fået nok udsigt, så tilbydes der også et storslået panorama fra Rocca-fæstningens tårn.

Parkanlægget rundt om borgen er et dejligt og tiltrængt åndehul i den tætbebyggede Città Alta. I parken er udstillet forskelligt militærudstyr, bl.a. nogle kanoner og en kampvogn.

Der er gratis adgang til parken, mens du skal betale entré til museet, hvis du vil op i tårnet. På museet er der en interessant udstilling om byens udvikling gennem historien, ligesom der er udstillet forskellige militæreffekter.

For at komme op til Rocca skal du tage kabelbanen til Città Alta, og herfra gå ad Sant’Eufemia-bakken indtil du kommer til fæstningen. Det er et oplagt sted at spise medbragt mad – du kan evt. købe kage eller sandwich ved bageren på Piazza Mercato delle Scarpe, lige når du er kommet op med kabelbanen.

Åbent oktober til maj tirsdag-søndag 9:30-13:00+14:30-18:00, juni til september tirsdag-fredag 10:00-13:00+14:30-18:00, lørdag og helligdag 10:00-19:00.

6. Stracciatella-is

[Lækker is]

Is er altid et hit i Italien, og i Bergamo er det særligt stracciatella-isen der er populær. Foto: Tibor Janosi Mozes fra Pixabay

Stracciatella-isen er i dag kendt over hele Europa, men blev faktisk opfundet i Bergamo af restauratøren Enrico Panattoni. I 1961 ejede Panattoni restauranten La Marianna, som stadig eksisterer på Largo Colle Aperto 4. Her kom mange turister fra Rom, som bestilte den romerske suppe, stracciatella – en suppe bestående af kødbouillon og små strimler af en æggebaseret blanding.

Suppen tilberedes ved at dryppe blandingen i den kogende bouillon under konstant omrøring. Ifølge legenden blev Panattoni imidlertid så træt af at piske æg til denne suppe, at han i stedet valgte at kaste sig over isproduktion. Stracciatella-navnet hang dog fast.

På italiensk betyder stracciatella ’lille trevl eller strimmel’, og mens navnet passede godt til suppen, kunne det også sagtens anvendes til den lækre mælkebaserede is med stykker af finthakket chokolade. Du kan nyde den ægte stracciatella-is mange steder i Bergamo, men på en solrig dag er det oplagt at få den serveret hos en af caféerne på bytorvet Piazza Vecchia.

7. San Vigilio-fæstningen (Castello di San Vigilio)

[Borgruin + Udsigt]

Udsigten over Bergamos gamle bydel fra San Vigilio-højen. Foto: Benjamin Munk Olsen

De majestætiske ruiner der i dag udgør San Vigilio-borgen, vidner om en stolt fortid. San Vigilio er navnet på den høj, der hæver sig over Bergamos gamle bydel, og man befinder sig her godt 500 meter over havet.

Man forstår godt hvorfor byens herskere ønskede denne placering til en borg. Fra bakketoppen kan man nemlig se milevidt omkring, og f.eks. opdage fjender på lang afstand. Byggerierne på dette sted startede så tidligt som i det 6. århundrede.

I dag er Castello di San Vigilio en ruin. Man fornemmer dens historiske storhed, og man kan også komme ind i dele af den – de tykke mure er stadig en bemærkelsesværdig bedrift. Det er imidlertid ikke borgene alene, der gør en udflugt herop interessant. For at komme herop skal du nemlig med den anden kabelbane i Bergamo!

Kabelbane til toppen

Kabelbanen, Funicolare di San Vigilio, blev bygget i 1912, og findes på den modsatte side af Bergamos gamle bydel, i forhold til den første kabelbane, La funicolare di città. Er du kommet op med den første kabelbane, skal du derfor gå den dejlige tur gennem byen, for at komme til stationen for San Vigilio-kabelbanen.

San Vigilio-kabelbanen er 630 meter lang, med en højdeforskel på 90 meter mellem banens to stationer. Stigningsprocenten er mellem 10% og 22%, og når du kommer op på toppen, venter der dig et fantastisk syn over de smukke bakker og dale.

Allerede seks år efter åbningen af San Vigilio-kabelbanen kom den i økonomiske problemer, og måtte lukke – det var simpelthen ikke rentabelt at opretholde en bane mellem Bergamo gamle by, og den sporadisk beboede San Vigilio-høj. Kabelbanen genåbnede først i 1976, og benyttes nu primært af turister. På toppen af højen finder du udover Castello di San Vigilio også et par gode restauranter med forblændende udsigt.

Castello di San Vigilio er åbent dagligt: November til marts 8:00-17:00, april til oktober 7:00-21:00

8. Bergamos naturhistoriske museum (Museo di Scienze Naturali Enrico Caffi)

[Naturhistorisk museum]

En stor og en lille mammut byder velkommen til det hyggelige museum. Foto: Benjamin Munk Olsen

Det naturhistoriske museum på Piazza Cittadella er et lille og overskueligt museum, med en flot udstilling af fosiler og udstoppede dyr fra hele verden. Blandt de mest imponerende effekter er den store mammut, som står klar til at modtage dig allerede ved indgangen til udstillingen. Man kan let få en times tid til at gå på det lille museum, og entréen er ikke dyr.

Museet er også et godt sted at søge tilflugt for solen, på en varm dag i Bergamo, men vær opmærksom på, at der holdes lukket midt på dagen. Det er oplagt at besøge museet med børn – der er både mange flotte dyr at kigge på, og sjove opgaver at løse.

Åbent: April til September: tirsdag-fredag 9:00-12.30+14:30-18:00, lørdag-søndag 10:00-13:00+14:30-18:30. Oktober til marts: tirsdag-fredag 9:00-12.30+14:30-17.30, lørdag-søndag 10:00-12:30+14:30-17:30 (mandag lukket hele året).

9. Fodbold i Bergamo

[Fodboldkamp]

Atalanta er meget populær i Bergamo, og en fodboldkamp er et oplagt alternativ til de mere klassiske seværdigheder. Foto: jorono fra Pixabay

At opleve fodbold på stadion i Italien er en fantastisk oplevelse, og i Bergamo er der mulighed for en særlig autentisk fornemmelse, når den lokale Serie A-klub, Atalanta B.C., spiller hjemme på Gewiss Stadium.

Det intime Gewiss Stadium, tidligere Stadio Atleti Azzurri d’Italia, er et lille stadion i italiensk forstand, har kun plads til 21.300 tilskuere. I disse år er man dog i færd med at udvide stadion – det færdigrenoverede stadion skulle efter planen stå klar i 2021.

Atalanta har stolte traditioner, med over 50 sæsoner i den bedste italienske række. Klubben har siden den seneste oprykning i 2011 kvalificeret sig til de europæiske turneringer flere gange. Atalantas fans er også meget dedikerede, og en tur på stadion i Bergamo vil både være en sportslig og kulturel oplevelse.

Hvis Atalanta ikke spiller hjemme, kan du helt sikkert opleve fodboldkampe i Milano, hvor både Inter og AC Milan har hjemme.

Transport til Gewiss Stadium: Bus 6 (mod S. Colombane) og bus 9 (mod Bruntino –Sorisole) fra togstationen, eller bus 3 (mod Ostello) fra den gamle by.

10. Udflugt til Comosøen (Lago di Como)

[Sø]

En af de mange smukke villaer ved Como-søen. De imponerende bjergsider rejser sig op i baggrunden. Foto: EzPzPics fra Pixabay

Den 146 kvadratkilometer store Como-sø er en oplagt udflugtsdestination fra Bergamo. Como er den tredjestørste sø i Italien, og med dybder på over 400 meter, er det samtidig den dybeste europæiske sø udenfor Norge. Søen i sig selv, de bjergrige omgivelser, og de mange hyggelige byer langs søens bredder, gør Como til et fortryllende sted.

Er du i bil, kan du naturligvis køre til mange forskellige byer langs søen, men hvis du vil tage offentlig transport, vil jeg anbefale at tage toget til den hyggelige by Varenna. Togturen fra Bergamo til stoppet Varenna-Esino tager 1 time og 15 minutter med skift i Lecco. Togene kører hver time, og man kan købe billet i automaterne på stationen i Bergamo. Automaten har tekst på engelsk.

TIP: Der er intet billetsalg i Varenna, så det er smart at købe din ud- og hjemrejse på samme tid. I billetautomaten kan du rette afrejse-stationen til ’Varenna-Esino’, og således købe billet til strækningen Varenna-Bergamo.

Varenna

Varenna ligger lige ud for det sted, hvor Como-søen splitter sig i to sydgående arme. Her ligger byerne Varenna, Bellagio og Menaggio i en trekant på hver sin bred, og der afgår hyppige både mellem dem. Man kan købe enkeltbilletter til bådene, eller købe en dagsbillet. En dagsbillet er kun fordelagtig, hvis du vil se alle tre byer på samme dag – hvis man ankommer tidligt til Varenna, kan det godt lade sig gøre. Overfartstiderne er ca. 15 minutter.

I Varenna skal man opleve torvet, Piazza San Giorgio med San Giorgio-kirken, hvis gulv er lavet af lokal marmor. Herefter kan man se den smukke Villa Monastero og den tilhørende botaniske have, inden man slapper af ved Riva Grandes charmerende promenade.

Bellagio & Menaggio

I Bellagio skal man opleve de smalle gader og hovedgaden Giuseppe Garibaldi. Alt efter hvornår du ankommer til Bellagio, kan det være oplagt at spise en sen frokost her.

I Menaggio kan du shoppe omkring bytorvet, og gå ad den smukke promenade langs søen. Her er masser af blomster, og om sommeren er den ene side af det brede fortorv fyldt med boder. Et stykke henne ad promenaden findes en minigolfbane, som ligger direkte ud til vandet – muligvis Verdens smukkest beliggende minigolfbane.

Husk at afsætte tid til at komme med båden tilbage til Varenna, hvorfra du kan tage et sent tog hjem til Bergamo.

Restauranter i Bergamo – de bedste spisesteder

En klassisk italiensk forret på La Ciotola. Foto: Benjamin Munk Olsen

Pizza og pasta er selvskrevet på menukortet, når du er i Italien, men området tæt på alperne er også præget af særlige egnsretter og påvirket af alpekøkkenet generelt. Den lokale pastaret hedder Casoncelli alla Bergamasca – sørg for at prøve den mindst én gang. Det er en speciel fyldt pasta, hvor fyldet består af pølse, brødkrummer, persille, æg, hvidløg og ost. Retten serveres med en smør/salvie-sovs og italiensk speck.

Herudover findes den mest spektakulære dessertkage, som ligner en kugle polenta. Prøv den søde polenta-kage som dessert på en restaurant, eller køb den ved bageren, og nyd den med en kop kaffe.

1. La Tana

[Via San Lorenzo 25]

Mens de fleste turister sværmer om hovedgaden i Bergamos gamle bydel, kan det være en fordel at gå ned ad nogle af sidegaderne. Vælger du den rette sidegade, møder du La Tana – en af Città Altas bedste og mest stemningsfulde restauranter. Maden er lige så autentisk som de hyggelige lokaler. Stilen er moderne italiensk, og der bliver kælet for detaljerne.

2. Da Mimmo

[Via Bartolomeo Colleoni 17]

Udover at være en hyggelig og stemningsfuld restaurant, er det også her, du skal gå hen for at få byens bedste pizza. Da Mimmo er utrolig populær, og udover pizza er her også mange andre lokale retter på menukortet. Restauranten er praktisk placeret lidt midt i den gamle bydel, så går du rundt her, kommer du helt sikkert forbi den.

3. La Ciotola

[Viale Papa Giovanni XXIII 86]

Leder du efter en god italiensk restaurant i den flade del af Bergamo, så er La Ciotola et oplagt sted at prøve. Restauranten er meget populær, og der kan godt være lidt støjende indenfor. Til gengæld er der også borde ude på gaden. Priserne er gode, og vælger du dagens menu, får du velsmagende aftensmad til en rigtig fordelagtig pris.

4. Ristorante Pasta & Basta

[Via San Giovanni Bosco]

Lige syd for banegården finder du Ristorante Pasta & Basta, hvor du får noget af Bergamos bedste fisk og skaldyr. Er det ikke dine livretter, så er menukortet også fyldt med masser af andre italienske retter. Restaurantens risotto og ravioli er værd at gå langt efter.

5. Ristorante & Pizzeria San Vigilio

[Via S. Vigilio 34]

Hvis du tager turen med kabelbanen op til San Vigilio-borgen, så bør du helt sikkert spise forkost på Ristorante & Pizzeria San Vigilio. Pizzaerne er udsøgte, men er du her om sommeren, så er udeserveringen i de smukkeste omgivelser, den bedste grund til at vælge netop dette sted. Udeserveringen foregår på terrasser bag restauranten, og kan ikke ses fra gaden. Her sidder du uforstyrret og med fremragende mad og vin.

Hotel i Bergamo – de bedste overnatningssteder

Hvor du skal bo i Bergamo kommer i høj grad an på dine planer for opholdet. Skal du være her et par dage, er det naturligvis hyggeligt at bo i den gamle bydel, selvom udvalget her er småt og dyrt.

Skal du være her længere tid, og planlægger du evt. at skulle på udflugter fra Bergamo med tog, er det en fordel at bo i den nye bydel, hvor udvalget er bedre og standarden højere. Er du i bil, er parkeringsforholdene også bedst i den nye bydel. Herunder får du tre forslag til hoteller i forskellige prisklasser. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Bergamo hos Booking.com her.Booking.com

1. Mercure Bergamo Palazzo Dolci

[Viale Papa Giovanni XXIII 100]

Dette mellemklasse-hotel er placeret tæt på banegården i Bergamo, ved hovedvejen som fører til den gamle bydels mange seværdigheder. Det er en meget praktisk placering både hvis du kommer til byen i egen bil, med tog eller fly. Værelserne er store og indbydende, og nogle har balkon. De lydisolerende vinduer sørger for ro, selvom området er centralt og lidt støjende. Læs mere om hotellet her.

2. Hotel Piazza Vecchia

[Via Bartolomeo Colleoni 3]

Piazza Vecchia er blandt de bedste hoteller i Città Alta, den gamle bydel. Hotellet ligger utrolig centralt, så du kan nemt komme ud og opleve stemningen i byens labyrint-agtige gader. Det er et hyggeligt og luksuriøst byhotel, med delikat indrettede værelser. Morgenmaden er lækker, og man føler sig virkelig velkommen på hotellet. Læs mere om hotellet her.

3. Hotel Excelsior San Marco

[Piazzale della Repubblica 6]

Tæt på kabelbanen, der fører op til den gamle by, men stadig i gåafstand til den nye bys indkøbsmuligheder og transport, ligger Hotel Excelsior San Marco. Hotellet har den ideelle beliggenhed i forhold til at udforske de forskellige seværdigheder i Bergamo og omegn. Morgenmaden kan spises på den dejlige udendørs terrasse. Betjeningen er venlig og imødekommende. Læs mere om hotellet her.

Sådan kommer du til Bergamo

Fra den danske grænse er der ca. 1.300 km til Bergamo, og hvis du alligevel er på vej til Italien på bilferie, så er det bestemt værd at køre et smut forbi byen. Bergamo ligger tæt på både Como- og Gardasøen, hvor mange danskere kører til om sommeren.

Fly til Bergamo

Det er oplagt at flyve til Bergamo, hvor der er direkte forbindelse fra både København og Billund.

Bergamos lufthavn hedder officielt Il Caravaggio International Airport, men omtales ofte som Milan-Bergamo. Den ligger 45 km fra Milano, og benyttes af mange lavprisselskaber, som endda markedsfører destinationen som ’Milano’. Det er lidt snyd, men det er dog relativt nemt at komme fra lufthavnen til Milano, hvor der kører shuttlebusser flere gange i timen.

Det er imidlertid endnu nemmere at komme fra lufthavnen til Bergamo, som kun ligger 3,7 km borte. Så mens hundredevis af turister står i kø for at komme med de overfyldte busser til Milano, kan du gå til stoppestedet for de lokale busser, købe en billet i automaten på perronen, og være i Bergamo på 15 minutter.

Sådan kommer du rundt i Bergamo

Bergamos gamle bydel, Città Alta, skal opleves til fods. Kommer du med tog, er der langt at gå til den gamle by, og det vil være oplagt at tage en bus. Busnettet fungerer godt, og der kan købes billet af chaufføren samt i autometer og de små aviskiosker. Transport mellem den nye by, og den gamle oppe på bakken, foregår bedst med kabelbanen (læs mere nedenfor).

Flere oplevelser

Kører du til Norditalien, kan kan du med fordel besøge den schweiziske storby, Zürich, på vejen. Her kan du nyde den skønne gamle bydel, besøge de omkringliggende bjerge og shoppe i en af Europas fineste indkøbsgader. Læs mine forslag til de bedste seværdigheder i Zürich her. Det er naturligvis også oplagt at besøge Milano, som blot ligger 50 km fra Bergamo. Du kan læse min guide til de bedste seværdigheder i Milano her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (Bergamos gamle bydel): Billede af Iceberg90 fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *