Seværdigheder i Zadar: Kroatiens historiske perle

Kom med til charmerende Zadar – en fantastisk havneby midt på Kroatiens kyst. Zadar er landets ældste kontinuerligt beboede by, og byder således på masser af spændende historie, men også på interessante seværdigheder, autentiske restauranter og naturligvis et indbydende, turkisblåt Adriaterhav. Uanset om du er til badeferie, kulturoplevelser eller aktive vandreture, så har Zadar noget for dig.

Hovedattraktionen i Zadar er naturligvis Den gamle bydel, opført som en befæstet handelsby med smalle labyrintiske gader. Det er Republikken Venedig, man kan tilskrive Zadars nuværende udseende, men allerede inden da havde romere og byzantinere ligeledes sat deres præg på den strategiske havneby. I dag har Zadar ca. 75.000 indbyggere, og er dermed Kroatiens femtestørste by.

I denne korte rejseguide kan du finde inspiration og forslag til de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i Zadar. God tur!Booking.com

Seværdigheder i Zadar – de 10 bedste oplevelser

1. Den gamle bydel

[Bydel + Byvandring + Sightseeing]

En af Zadars smukke venezianske byporte. Portene stammer fra det 16. århundrede og er dekoreret med smukke udskæringer. Foto: Neufal54 fra Pixabay

Der venter masser af spændende historie og smuk arkitektur i Zadars gamle bydel. Her er levn fra romere, fra Den venezianske republik og Det østrig-ungarske rige – magthavere, som alle har sat deres præg på den strategiske havneby. Zadars gamle bydel har siden 2017 været optaget på UNESCOs liste over Verdenskulturarv, og her fremhæves særligt byens fæstningssystem med bymure og bastioner – alt sammen skabt af venezianerne.

Start gerne din byvandring ved en af de historiske byporte. Oprindeligt var de massive forsvarsmure forsynet med otte porte, som gav adgang til den dalmatiske handelsby, men kun halvdelen af portene har overlevet indtil i dag.

Hovedporten er den såkaldte ’Land Gate’, som også er den smukkeste. Den store port – der skulle imponere alle, som ankom til byen – stammer fra 1543, og vender ud mod den lille og romantiske marina, Foša. I udsmykningen ses både Sankt Chrysogonus (Zadars skytshelgen) og Venedigs ikoniske byvåben med den bevingede løve.

Indenfor bymurene kan du nyde de labyrintiske gader, som primært er udlagt som bilfrit område. Den gamle bydel ligger på en kompakt halvø, som blot måler 800×300 meter. Trods den beskedne størrelse venter her mange smukke bygningsværker, hyggelige gader, charmerende caféer og spændende butikker.

Gå f.eks. ned gennem byens hovedgade, Široka ul. (også kendt som Kalelarga, der betyder ’den store gade’). Trods navnet er gaden dog ganske smal men meget stemningsfuld.

Pladser, bygninger og atmosfære

Besøg også pladsen Trg Pet Bunara – ’de fem brøndes plads’ – som ligger lige ved den store byport. Pladsen har navn efter de fem brønde, som leverede drikkevand til byen frem til 1838. Brøndene står stadig på det hyggelige og livlige torv, som desuden er forsynet med vinduer i belægningen, så man kan kigge ned til den romerske fortid.

En anden plads, der er værd at gå forbi, er Narodni trg. Her kan du nyde en kop kaffe på en af de mange caféer mens du betragter omgivelserne, som bl.a. præges af den fine vægterbygning fra 1562 – opført i smuk sen-renæssance stil. Det markante klokketårn blev tilføjet under den østrigske administration i 1798. I bygningen overfor (som stammer fra 1565) blev offentlige proklamationer og domme meddelt for byens borgere.

Mange af de største seværdigheder i Zadar finder du her i den gamle bydel, som altid er fuld af liv. Indbyggere og turister strømmer konstant gennem de stemningsfulde gader, og der venter nye og spændende oplevelser rundt om hvert gadehjørne.

Blandt de mest populære attraktioner findes St. Donat-kirken, Det romerske forum, Sankt Anastasia-katedralen samt kunstinstallationerne Havorglet og Hilsen til solen – alle sammen oplevelser, som beskrives nærmere nedenfor.

2. Sankt Donat-kirken (Crkva svetog Donata)

[Kirke]

St. Donat-kirken er mere end 1200 år gammel og ligner måske mere en fæstning end en kirke. Foto: Ngcanh fra Pixabay

St. Donat-kirken er blandt de mest populære seværdigheder i Zadars gamle bydel, og ligner egentlig mere en fæstning end en kirke. Det runde bygningsværk blev opført omkring år 810, og er et fornemt eksempel på regionens tidlige kirkearkitektur med byzantinske påvirkninger.

Den runde konstruktion med 27 meter høje mure bidrager til det fæstnings-prægede udtryk, men bidrager ligeledes til en fremragende akustik indenfor i kirkerummet.

St. Donat-kirken er navngivet efter biskoppen Donatus af Zadar, som i sin tid stod bag opførelsen. Kirken er en af ganske få kroatiske bygninger, som overlevede den mongolske invasion i det 13. århundrede, og præger naturligvis mange af de postkort, som kan købes i souvenirbutikkerne.

Indenfor i det enkle kirkerum skal du bl.a. lægge mærke til to originale romerske søjler, som blev genbrugt fra byens romerske forum. St. Donat fungerer ikke længere som kirke, men bliver bl.a. anvendt til koncerter og andre arrangementer.

Åbningstider: 9:00-21:00 (maj til september) 9:00-16:00 (oktober til april).

3. Det romerske forum

[Plads + Ruiner]

Det romerske forum i Zadar er blandt de skønneste seværdigheder, når der skal slappes af. Foto: Filip Filipović fra Pixabay

På Det romerske forum midt i den gamle bydel får du et unikt indblik i Zadars spændende historie. Byens vinkelrette gader og byporte vidner sammen med denne store plads om romernes sans for byplanlægning, og selvom her i dag kun findes spredte ruiner – bl.a. søjlestumper og kapitæler – er Det romerske forum en interessant attraktion i Zadar.

Det romerske forum i Zadar er det største af sin slags øst for Adriaterhavet, og blev ifølge inskriptioner på stedet grundlagt af Kejser Augustus i det 1. århundrede. Forum var centrum for indbyggernes civile og religiøse liv, og til sidstnævnte hørte naturligvis et tempel. I Zadar var templet højest sandsynligt dedikeret til guderne Jupiter, Juno og Minerva, men kun nogle få ruiner vidner om fortidens bygningsværker.

Byggematerialerne, som oprindeligt havde været med til at skabe templer og huse omkring Det romerske forum, blev i stor stil genanvendt, og kan bl.a. opleves i St. Donat-kirken, som ligger lige ved siden af. Gennem mange år var byens romerske fortid faktisk begravet, men i 1930’erne blev området genopdaget og arkæologiske udgravninger igangsat.

I dag er det en fornøjelse at gå rundt mellem ruinerne. Her er de historiske genstande sirligt arrangeret på den omkringliggende græsplæne, og du kan med fordel stoppe op foran en 14 meter høj korintisk søjle, som i middelalderen blev anvendt som gabestok. Den store plads indbyder ligeledes til afslapning i aftensolen.

4. Glasmuseet (Muzej antičkog stakla)

[Museum]

Glasmuseet i Zadar er blandt byens bedste museer, og et oplagt sted at besøge, hvis du gerne vil vide mere om regionens spændende historie. Historien fortælles gennem antikke glasgenstande, som alle udstilles i den store og lyse bygning. Det er ganske imponerende hvordan de fine bægre, krukker, smykker og amuletter har overlevet i århundreder med jordskælv og krige.

En del af samlingens glasurner stammer fra romertiden, og er blevet flyttet hertil fra byens romerske gravplads. Hele museets samling tæller tusindvis af genstande, som vises frem i glasmontrer mens stemningsfuld musik spiller i baggrunden. Det er også muligt at opleve hvordan de fine genstande produceres – og hvordan de blev produceret i oldtiden – når du besøger museets glaspusteri.

Åbningstider: Mandag til lørdag: 9:00-21:00 (maj til september), mandag til lørdag: 9:00-16:00 (oktober til april).

5. Sankt Anastasia-katedralen (Katedrala sv. Stošije)

[Kirke + Udsigt]

Den smukke facade på Anastasia-katedralen. Foto: Smartapa fra Pixabay

Sankt Anastasia-katedralen er den største kirke i Dalmatien og bestemt værd at kigge nærmere på. Den romanske bygning blev opført i det 12. og 13. århundrede og byder på en smuk og detaljeret facade samt et imponerende kirkerum bestående af tre kirkeskibe.

I sidekapellerne kan man betragte en række originale frisker. Store dele af kirken blev ødelagt under 2. Verdenskrig, men en omfattende genopbygning og restaurering har gjort, at katedralen fremstår komplet den dag i dag.

Katedralen er opkaldt efter Sankt Anastasia af Sirmium – en kristen martyr og helgen, som døde i år 304 i forbindelse med forfølgelse af kristne i Det romerske imperium. I sidekapellet til venstre kan man se en marmor-sarkofag, som indeholder Anastasias jordiske rester. Du kan også nyde den flotte søjlegang, som strækker sig på langs i kirkerummet, det voluminøse alter samt flotte mosaikker og trælofter.

Ved siden af katedralen rejser det smukke klokketårn sig højt over Zadars tage. Tårnets to nederste etager blev opført i 1452, men blev først færdiggjort i 1893 med hjælp fra den britiske arkitekt, Sir Thomas Graham Jackson. Det er muligt at bestige klokketårnet for en skøn udsigt over den gamle bydel og det turisblå hav.

Åbningstider: Klokketårnet: Mandag til lørdag 9:00-22:00 (juni til august – kortere åbningstider resten af året).

6. Havorglet (Morske orgulje) og Hilsen til solen (Pozdrav suncu)

[Kunstinstallationer]

Under marmor-trapperne sørger orgelpiberne for at skabe sjove og anderledes lyde. Foto: Pasja1000 fra Pixabay

Man behøver bestemt ikke være finkulturel kunstkender for at nyde Nikola Bašić’ fantastiske kunstinstallationer, Havorglet og Hilsen til solen. Begge installationer gør brug af naturens kræfter, og er hurtigt blevet blandt de mest populære attraktioner i Zadar – både for de lokale og for byens turister.

Havorglet blev skabt af den kroatiske arkitekt, Nikola Bašić, i 2005 og fungerer som en sanselig lydinstallation. Selve orglet består af en perforeret marmortrappe, som stiger ned under den bølgende havoverflade, hvor orgelpiber og bølgeskvulp i fællesskab frembringer ’havets musik’.

De nærmest hypnotiske toner ændrer karakter alt efter vejrforhold, og stiger i lydniveau, når en færge sejler forbi.

Marmortrappen er et yndet opholdsområde for både børn, unge og voksne, ligesom Havorglet er et oplagt spot, hvis du gerne vil nyde solnedgangen over Zadar. Har du badetøjet med, kan du også tage en svømmetur til de messende orgeltoner.

Bag Havorglet kan du opleve endnu et af Nikola Bašić’ påfund, nemlig Hilsen til solen. Her er 300 glaspaneler monteret i niveau med kajens belægning, hvor de danner en stor blålig cirkel. Cirklen har en diameter på 22 meter, og under glaspanelerne sørger solceller for at indfange og omdanne solens stråler. Når solen sænker sig, slippes energien løs som et smukt lysshow smukt akkompagneret af havorglets toner.

7. Kolovare-stranden

[Strand]

Kolovare-stranden ligger tæt på den gamle bydel og byder på indbydende turkisblåt vand. Foto: Ivan Ivankovic fra Pixabay

Kolovare er en populær bystrand, som ligger syd for Zadars gamle bydel. Selve stranden består af småsten, mens vandet er krystalklart og meget indbydende. Det er muligt at leje liggestole, og kommer du først på dagen, kan du også finde skygge under trækronerne fra de træer, som afskærmer stranden fra byen. Kolovare bliver flittigt benyttet af Zadars indbyggere, men turister er også meget velkomne.

Af aktiviteter findes bl.a. mulighed for at leje vandcykler og jetski, ligesom her er anlagt volleyball- og basketball-bane samt en mindre swimmingpool med havvand. Her findes også toiletter og brusere plus en række udmærkede strandbarer og madboder.

Kolovare er en hyggelig strand, som bestemt er et besøg værd, hvis du er på ferie i Zadar. Er badeferie dit primære formål med at rejse til Kroatien, findes der dog bedre alternativer andre steder langs kysten.

8. Det arkæologiske museum (Arheološki muzej)

[Museum]

Det arkæologiske museum ligger lige bag Det romerske forum – en placering, som giver rigtig god mening. Museets vigtigste genstande stammer nemlig fra byens romerske periode, og under besøget kan du bl.a. opleve en flot model, som viser hvordan det klassiske forum så ud for 2000 år siden. Et andet højdepunkt er en 2,5 meter høj statue af Kejser Augustus, som stammer fra det 1. århundrede. Her findes også våben, lertøj og mosaikker fra romertiden.

Museets samling omhandler dog ikke udelukkende tiden i Romerriget, men byder også på en interessant tidsrejse tilbage til bronzealderen. Her kan man bl.a. se en række væsentlige fund, som er gjort i regionen. En rejse længere frem i tiden byder på spændende genstande fra middelalderen – bl.a. kostbare gaver fundet i en række adelsgrave i byen Nin.

9. Sejltur fra Zadar

[Bådtur + Færge + Sightseeing]

Der findes gode muligheder for at komme ud på vandet – bl.a. med Zarda Semi-Submarines røde undervandsbåd. Foto: Anemone123 fra Pixabay

Zadar byder på mange gode muligheder for at komme ud og opleve Kroatien set fra vandet. Langs den dalmatiske kyst findes skønne fiskerbyer, og på regionens mange øer venter spændende attraktioner og masser af gæstfrihed.

Fra havnen langs Den gamle bydels nordvestlige bred kan du sejle afsted til nogle af de omkringliggende øer, bl.a. til Ugljan med den charmerende havneby, Preko. Overfarten til Preko tager blot 25 minutter, og giver dig mulighed for at opleve Zadars gamle bydel fra havsiden.

Du kan også selv leje en motorbåd – udlejningssteder findes på begge sider af havnebassinet – bl.a. bag Glasmuseet og ved lystbådehavnen inderst i havnebassinet. Det er også muligt at stige ombord på en af de populære turbåde, der sejler turister afsted på oplevelses-, bade- og fisketure.

En helt særlig oplevelse får man med Zadar Semi-Submarine – en turbåd med undervandsdæk. Gennem de store vinduer i skibets skrog kan man se hvordan livet udfolder sig under havoverfladen.

10. Paklenica-nationalparken

[Nationalpark + Natur + Vandreture]

Paklenica-nationalparken byder på spektakulære omgivelser med stejle klipper og dybe kløfter. Foto: Ivica Katic fra Pixabay

Er du til naturoplevelser og vandreture, så må du ikke snyde dig selv for et besøg i Paklenica-nationalparken. Den enorme park ligger ca. en times kørsel fra Zadar, og byder på mere end 2700 forskellige plantearter.

Det er dog ikke alene de mange planter, men også det imponerende net af vandreruter, som bringer turister til parken. Paklenica byder på i alt 200 km markerede ruter, hvor særligt turene i Velika- og Mala-kløfterne kan anbefales.

Paklenica-nationalparken rummer eventyrlige bjergmassiver fyldt med kløfter, grotter og huler. I Velika- og Mala-kløfterne kan klippevæggene rejse sig i 700 meters højde, mens de smalleste dele af Velika-kløften blot er 50 meter bred. I Velika-kløften kan du også opleve et forfriskende kildevæld, som gennem årtusinders erosion har skabt en markant og vandholdig fordybning. Har du badetøjet med, kan du køle af i det turkisblå vand.

Restauranter i Zadar – de bedste spisesteder

1. Konoba Malo Misto

[Ulica Jurja Matejeva Dalmatinca 3]

’Konoba’ er det lokale ord for et enkelt spisested som er en blanding af værtshus og restaurant. Her serveres traditionelle egnsretter til fordelagtige priser, og gæsterne er både turister og lokale. Sådan forholder det sig også hos Konoba Malo Misto. Her suppleres de lokale klassikere dog med moderne gastronomiske indslag, hvilket gør et besøg til en uforglemmelig oplevelse.

Malo Misto er en familiedrevet restaurant med mere end 50 år på bagen, perfekt placeret midt i Zadars gamle bydel. Prøv de lækre retter fra grillen eller ’brodet’ – en smagfuld fiskestuvning. I godt vejr byder terrassen på de bedste siddepladser.

2. Restaurant Foša

[Dmitra Zvonimira 2]

Foša er navnet på den gamle og charmerende lystbådehavn og ligeledes navnet på denne stemningsfulde restaurant, som ligger midt i det maritime miljø. Menukortet byder på et bredt udvalg af kød- og vegetarretter, men det er retterne med fisk- og skaldyr, der trækker overskrifter.

På Restaurant Foša anvendes de bedste råvarer – gerne lokale krydderier og urter, som er samlet i området. Retterne er virkelig smukt anrettet og et besøg her appellerer til samtlige sanser. Udsigten over vandet og bådene er virkelig romantisk og indenfor blandes ældgamle stenmure med moderne design.

3. Kornat

[Liburnska Obala 6]

Kornat har ry for at være en af Zadars bedste restauranter, og placeringen direkte på havnepromenaden kan man bestemt heller ikke klage over. Kornat byder på ægte madkunst hvor velkendte elementer blandes og sættes sammen på nye og anderledes måder. De elegante retter kombinerer friske kroatiske råvarer med fransk kogekunst og et fremtrædende italiensk touch.

Betjeningen er fremragende, og man føler sig straks velkommen i det stilfulde serveringslokale. Du bør bestemt ikke snyde dig selv for en af de delikate forretter med fisk og skaldyr (findes også som deleretter) og ellers bare lade dig rive med af den autentiske stemning.

Hotel i Zadar – de bedste overnatningssteder

Der findes mange skønne hoteller i Zadar, og nedenfor får du tre forslag til hoteller i forskellige prisklasser. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Zadar hos Booking.com her.Booking.com

1. Teatro Verdi Boutique Hotel

[Prokonzula Grgura 3]

Teatro Verdi er et moderne byhotel, som ligger perfekt placeret midt i Zadars gamle bydel. Fra hotellets hoveddør kan du let gå rundt til de mest populære seværdigheder i Zadar, ligesom du kan se frem til et skønt og indbydende værelse. På de moderne værelser findes bl.a. minibar, aircondition og elkedel, ligesom du hver morgen kan stå op til en lækker og varieret morgenbuffet.

St. Donatus-kirken, Havorglet, Det romerske forum og Det arkæologiske museum findes alt sammen indenfor en radius på 300 meter. Hotellet byder også på restaurant og bar med en charmerende terrasse samt døgnåben reception. Du kan læse mere om hotellet her.

2. Falkensteiner Club Funimation Borik

[Majstora Radovana 7]

Kommer du til Zadar for at nyde en uges dedikeret badeferie med sol, afslapning og lækker mad, så er Falkensteiner Club Funimation Borik et oplagt valg. Det populære familiehotel ligger i området Borik nord for Zadars centrum, og er et skønt udgangspunkt for aktiviteter og familiehygge.

Hotellet ligger lige ved stranden og byder endvidere på to swimmingpools, indbydende terrasser og et moderne spa- og wellness-område. Det er også let at tage et smut ind til Zadars charmerende gamle bydel, som ligger ca. 2 km fra hotellet. Resten af tiden kan I slappe af og nyde lokalområdets mange aktiviteter for børn og voksne. Du kan læse mere om hotellet her.

3. Boutique Hostel Forum

[Široka ulica 20]

Søger du billig og central indkvartering i Zadar, så er Boutique Hostel Forum den ideelle mulighed. Det moderne hostel / vandrerhjem byder på nyrenoverede værelser og ligger på hovedgaden Široka ulica, midt i Zadars gamle bydel. Mere centralt bliver det ikke. Her kan du gå rundt til alle de bedste seværdigheder i Zadar som St. Donatus-kirken (100 meter), Det romerske forum (100 meter) og Havorglet (400 meter).

Boutique Hostel Forum byder både på private dobbeltværelser og senge på sovesal. Her findes desuden et pænt fælleskøkken, spillerum og en hyggelig terrasse. Boutique Hostel Forum har også døgnåben reception. Du kan læse mere om hotellet her.

Sådan kommer du til Zadar

Kyststrækningen i den nordlige del af Kroatien er blevet en populær destination for danskere på bilferie. Det gælder særligt regionen Istrien med hovedbyen Pula. Har du taget bilen med til Kroatien og Istrien, kan en afstikker til Zadar også sagtens komme på tale. Alternativt kan du flyve direkte til Zadar, eller køre op langs kysten fra Split (i bil eller bus).

Zadar med fly

Zadar har en international lufthavn, og i sommerperioden er det muligt at flyve direkte til Zadar fra Aarhus Lufthavn. Ønsker du at rejse fra andre danske lufthavne vil det være nødvendigt med en mellemlanding.

Zadar Airport (ZAD) ligger ca. 11 km øst for Zadars gamle bydel, og den korte afstand gør det oplagt at benytte en af de mange (billige) taxaer, som venter udenfor ankomstterminalen. Det er også muligt at benytte den lokale lufthavnsbus. Lufthavnsbussen kører via færgeterminalen (Gaženica) og busterminalen inden den ender i centrum. Du kan læse mere om bussen fra Zadar lufthavn til centrum her.

Sådan kommer du rundt i Zadar

Zadars romantiske gamle bydel opleves bedst til fods, men byen har også en godt netværk af busser. Bus- og togstationen ligger et stykke udenfor den gamle bydel men buslinje 2 og 4 bringer dig hurtigt mellem stationen og den gamle bydel (centrum). I centrum kører langt de fleste busser forbi stoppestedet ’Mala Pošta’ som er et godt pejlemærke, hvis du skal rundt med bus.

Busbilletter findes som enkeltbilletter og billetter med to rejser. Førstnævnte kan købes af chaufføren ved påstigning mens billetter, som gælder til to rejser skal købes på forhånd i en af de mange aviskiosker. Du kan læse mere om busserne i Zadar på den officielle hjemmeside her.

Flere oplevelser…

Den kroatiske kyst byder på mange spændende oplevelser, men du kan naturligvis også begive dig længere ind i landet – enten mod hovedstaden, Zagreb, eller mod det interessante naboland, Bosnien.

Split Kroatiens næststørste by, Split, ligger ca. 160 km sydøst for Zadar og byder på masser af skønne oplevelser. Splits gamle bydel består bl.a. af Diocletians Palads – et romersk fæstningsanlæg – som giver byen en helt særlig arkitektur, ligesom de hyggelige gågader er fyldt med charmerende caféer og stemningsfulde restauranter.

Dele af hitserien Game of Thrones blev optaget i og omkring Split, og en gåtur i den eventyrlige by kan da også føles som at træde ind i en filmkulisse. Du kan finde inspiration til de bedste seværdigheder, restauranter og hoteller i Split her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (udsigt over Zadar): Billede af Jan Tiedemann fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *