Kom med til Sofia – Bulgariens spændende hovedstad, hvor romerske ruiner blander sig med Sovjet-arkitektur, osmanniske bygningsværker og moderne højhuse i glas og stål. Det brogede gadebillede fortæller historien om en by, der har oplevet lidt af hvert.
Den komplicerede fortid står dog ikke i vejen for de uforglemmelige oplevelser, der venter lige om hjørnet. Sofia er nemlig fyldt med seværdigheder for enhver smag – lige fra de storslåede bygningsværker som Aleksander Nevski-katedralen og Bujuk-moskéen til den gamle badeanstalt, der i dag huser Sofias bymuseum.
I Sofia kan du udforske den gamle bydels charmerende gader og pladser, prøve spændende bulgarsk mad og slappe af i de indbydende parker. Du kan også besøge de mange spændende museer, og blive klogere på Bulgariens historie – en historie, som går helt tilbage til romernes by Ulpia Serdica, som blev hovedstad for regionen i det 3. århundrede.
Siden blev Sofia på skift kontrolleret af bulgarerne og det byzantinske imperium, indtil osmannerne erobrede området i 1382. 500 år senere blev Sofia befriet for de tyrkiske undertrykkere, og har siden 1879 fungeret som Bulgariens hovedstad.
I dag er Sofia med sine 1,2 millioner indbyggere en oplagt feriedestination. Byen er ikke blot rig på historie, men også på storslået natur. Blot få kilometer syd for centrum rejser Vitosha-bjergene sig, og indbyder til fantastiske vandreture. Herudover byder Sofia naturligvis også på gode indkøbsmuligheder og et varieret natteliv. I denne rejseguide finder du forslag til de bedste seværdigheder, restauranter og hoteller i Sofia. God fornøjelse.
Indhold
- Seværdigheder i Sofia – de 10 bedste oplevelser
- 1. Aleksander Nevski-katedralen
- 2. Det arkæologiske museum
- 3. Serdika-komplekset
- 4. Borisova-parken (Borisova Gradina)
- 5. Sofias Bymuseum (Tsentralna mineralna banya)
- 6. Boyana-kirken (Boyanska tsărkva)
- 7. Vitosha-nationalparken
- 8. Museet for socialistisk kunst
- 9. Kvindernes marked (Zhenski Pazar)
- 10. Sankt Sofia-kirken (Sveta Sofia)
- Restauranter i Sofia – de bedste spisesteder
- Hotel i Sofia – de bedste overnatningssteder
- Sådan kommer du til Sofia
- Sådan kommer du rundt i Sofia
- Flere oplevelser…
Seværdigheder i Sofia – de 10 bedste oplevelser
1. Aleksander Nevski-katedralen
[Kirke + Museum]
Aleksander Nevski-katedralen er ikke bare symbolet på Sofia, men på hele Bulgarien. Med sine pompøse kupler i guld og kobber, og med en lige så storslået udsmykning indenfor murene, er katedralen blandt de mest elskede seværdigheder i Sofia. Under de imponerende hvælvinger er der plads til hele 5.000 kirkegængere.
Den ortodokse katedral blev opført mellem 1882 og 1912 i neo-byzantinsk stil. For at ære de faldne russiske soldater, som havde hjulpet med at befri Bulgarien fra 500 års tyrkisk undertrykkelse, blev katedralen opkaldt efter den russiske storfyrste og skytshelgen, Aleksander Nevski (1221-63). Til venstre for katedralens alter kan man opleve et relikvie, som siges at være et stykke af Nevskis ribben.
Det enorme bygningsværk har et areal på 73×52 meter, mens kuplen når op i en højde på 46 meter. Både inde og ude findes fine mosaikker, og turen rundt om bygningen kan bestemt anbefales. Indenfor er kirkerummet dekoreret med fresker samt italiensk marmor i forskellige farver, brasiliansk onyx, alabast og andre luksuriøse materialer. I midterskibet kan man se den store kongetrone, som bevogtes af to løver.
I krypten under Aleksander Nevski-katedralen finder man Ikonmuseet. Krypten var oprindeligt tænkt som sidste hvilested for de bulgarske konger, men huser i dag en fantastisk udstilling af ikoner – de ældste kan dateres tilbage til det 5. århundrede. Med omkring 300 ikoner siges det at være Europas største samling af ortodokse ikoner.
Åbningstider: Kirke: 7:00-19:00. Krypt: 10:00-17:30 (tirsdag til søndag).
Transport: Metro til Sofiyski Universitet.
2. Det arkæologiske museum
[Museum]
På Sofias arkæologiske museum kan du få et spændende indblik i Bulgariens fortid. Bujuk-moskéen danner rammen om en lang række unikke fund, og udstillingen på museet tager dig flere tusinde år tilbage i tiden. Moskéen blev opført i det 15. århundrede, og er byens både største og ældste moské.
Med bulgarernes sejr over osmannerne i slutningen af det 19. århundrede, mistede det muslimske vartegn dog sin funktion, og den historiske stenbygning blev i stedet omdannet til museum i 1905.
Blandt museets højdepunkter er turen tilbage i tiden, til dengang thrakerne herskede over Bulgarien. Thrakerne kom fra det sydlige Rusland, og var omkring år 2000 f.Kr. det første folkeslag, som slog sig ned i Bulgarien. Thrakerne var et rytterfolk inddelt i stammer og styret af en magtfuld overklasse. Folkeslaget udmærkede sig desuden ved stor viden om landbrug og vinfremstilling.
Rundt i hele Bulgarien bliver der løbende fundet nye rigdomme fra thrakertiden, og flere af disse fund vises i dag frem på Det arkæologiske museum i Sofia. Blandt museets højdepunkter finder man bl.a. guldskatten fra Vâlchitrân (fra omkring år 1300 f.Kr.). Denne skat, som blev fundet i 1924, består af 13 massive genstande – heriblandt kander og kopper – og vejer i alt 12,5 kg.
Man kan også opleve det originale mosaikgulv fra Skt. Sofia-kirken, en imponerende begravelsesmaske i guld samt et storslået bronzehoved, som menes at forestille en thrakisk konge. Udstillingen rummer desuden landets største møntsamling samt en lang række historiske vægmalerier og ikoner.
Åbningstider: 10:00-17:00 (tirsdag til søndag)
Transport: Metro til Serdika
3. Serdika-komplekset
[Ruiner + Arkæologiske udgravninger]
Konstruktionen af Sofias metro har ikke alene gjort det lettere for indbyggere og turister at komme rundt i byen, byggeriet har også åbenbaret en hidtil skjult side af den bulgarske hovedstad. Ved det omfattende gravearbejde har man fundet ruiner og arkæologiske fragmenter, som bl.a. tæller otte gader, en tidlig kristen basilika, badeanlæg og byhuse – alt sammen dateret til tiden mellem det 1. og det 6. århundrede.
I dag er metrostationen Serdika II ikke kun et knudepunkt for den kollektive trafik; den fungerer også som et unikt vindue til fortiden. Mellem perroner, rulletrapper og underjordiske korridorer kan man nu gå på opdagelse i romernes by, Serdika.
Udgravningerne foregik i årene fra 2010 til 2012, og i stedet for at flytte de mange arkæologiske skatte til byens museer, har man valgt at lade dem blive på stedet, og således integrere dem i den topmoderne metrostation. Her findes montrer, afskærmninger samt glasruder i gulvet, som alt sammen er med til at gøre et besøg ganske interessant.
I området omkring metrostationen kan man også opleve flere historiske ruiner under åben himmel. På Frihedspladsen mod syd kan man f.eks. se resterne af Østporten fra den første mur, der skulle beskytte Serdika (opført i det 2. århundrede).
På gårdspladsen bag præsidentboligen åbenbares Sofias ældste bygning, Sveti Georgi-kirke. Den tidlige kristne kirke er opført som en rotunde, og ligger omringet af et markant etagebyggeri, hvilket giver området et meget specielt udtryk.
Transport: Metro til Serdika.
4. Borisova-parken (Borisova Gradina)
[Park]
Sydvest for centrum finder man Sofias ældste og skønneste park, Borisova Gradinia. Parken blev skabt i 1884, kort tid efter Bulgarien havde opnået uafhængighed, og navnet kan oversættes til ‘Boris’ Have’ – navngivet efter den bulgarske zar, Boris III.
De næste 50 år stod tre meget forskellige havearkitekter – schweiziske Daniel Neff, Joseph Frei fra Alsace og bulgarske Georgi Dutev – for at forme det store areal. I forlængelse af hinanden fik de skabt et smukt, storslået og yderst sammenhængende projekt, som lokale og turister i dag nyder i fællesskab.
Det er oplagt at tage en vandretur ad parkens stier, hvor de største er udformet som prægtige alléer. I hele området kan man stoppe op og betragte et væld af skulpturer, ligesom her (naturligvis) også findes et dramatisk monument fra kommunisttiden.
Monumentet ‘Broderskabshøjen’ indeholder en 42 meter høj obelisk, og blev rejst i 1956 til minde om de mange soldater, der mistede livet i kampen mod nazismen. Mere opmuntrende er Ariana-søen, en kunstig sø, anlagt i parkens vestlige ende. Om sommeren er det muligt at leje robåde og vandcykler ved bredden, som for øvrigt også er et fremragende sted til afslapning.
Langs Ariana-søen findes flere hyggelige caféer og restauranter, og i den øvrige park kan du bl.a. opleve en herlig rosenhave, legepladser, et dekorativt håndsnedkereret hus samt de to store fodboldstadions; nationalarenaen Vasil Levski og CSKA Sofias stadion. Billetpriserne er yderst rimelige, så har du lyst til at opleve fodboldstemningen i Bulgarien, kan du med fordel bevæge dig herhen på en kampdag.
Fodboldkamp: Find billetter til CSKA Sofias kampe på den officielle hjemmeside her
Transport: Metro til Vasil Levski Stadion.
5. Sofias Bymuseum (Tsentralna mineralna banya)
[Museum]
Den ekstravagante bygning, som i dag rummer Sofias bymuseum, stammer fra 1903, og blev oprindeligt opført som en fornem badeanstalt. Komplekset var kendt som ‘De tyrkiske bade’ eller blot ‘mineralbadene’. Her udnyttede man undergrundens varme og helbredende kildevand og tilbød gæsterne en lang række forskellige behandlinger.
Bygningens elegante indgangsparti med den pompøse hvælving virker dragende på alle, som går forbi, og udstillingen indenfor er da bestemt også et besøg værd. Udstillingen er inddelt i forskellige temaer, og spreder sig over to etager.
Blandt højdepunkterne er temaet om den bulgarske kongefamilie fra slutningen af det 19. århundrede og starten af det 20. århundrede. Her kan man opleve kongefamiliens overdådige livsstil, hvilket bl.a. kommer til udtryk gennem en fornemt udsmykket karet.
Tidsrejsen på Sofias bymuseum tager dig flere tusind år tilbage i tiden, til dengang de første mennesker bosatte sig i regionen. Man kan bl.a. se en rekonstruktion af et hus fra yngre stenalder, ligesom her udstilles en række spændende arkæologiske fund fra Sofias fortid. Tidsrejsen fortsætter helt op til perioden under kommunismen.
Man kan også nyde den skønne park, der omgiver museet, og eventuelt smage på det varme (!) kildevand, som mange af byens borgere tapper på store plastikbeholdere. Til venstre for bygningen findes en lang række haner, som er opsat til formålet.
Åbningstider: 10:00-18:00 (tirsdag til søndag).
Transport: Metro eller sporvogn 20 til Serdica.
6. Boyana-kirken (Boyanska tsărkva)
[Kirke]
Den ortodokse middelalderkirke ligger i udkanten af Sofia, og er smukt omkranset af fyrretræer. Her har Boyana-kirken ligget siden det 11. århundrede, og bag de gamle stenmure åbenbares en række smukke, religiøse kunstværker fra 1259.
De imponerende fresker (i alt 89 scener og 240 menneskelige portrætter) er særdeles velholdte, og er den egentlige årsag til, at Boyana-kirken blev optaget på Unescos verdensarvsliste i 1979.
De mange fresker er primært fremstillet i afdæmpede, mørke jordfarver tilsat gyldne detaljer i rigelige mængder. Portrætterne er ganske livagtige, og det er en fornøjelse at opleve de historiske værker, når man aflægger den lille kirke et besøg. Ikke overraskende er det de religiøse motiver, der fylder mest i Boyana-kirken, hvor man bl.a. kan notere sig, at 18 scener er dedikeret til Sankt Nikolaus’ livshistorie og hans gode gerninger.
Der er dog også blevet plads til en række verdslige personligheder, f.eks. kirkens bygherre, statholderen Sebastokrater Kalojan, hvis elegante fuldskæg og gyldne kåbe skiller sig ud. Zar Konstantin Asen og zarina Irina er også at finde på kirkens dekorerede vægge.
Man kunne sagtens bruge lang tid på at nyde de mange motiver, men der afsættes blot 10 minutter til besøget, som foregår i mindre grupper. Det er desværre ikke tilladt at tage billeder inde i kirken.
Åbningstider: 9:30-17:30 (april til oktober), 9:00-17:00 (november til marts).
Transport: Bus 64 eller 107.
7. Vitosha-nationalparken
[Natur + Vandring + Udsigt + Svævebane]
Har du et par gode vandresko med til Sofia, så byder Vitosha-nationalparken på en række storslåede oplevelser. Vitosha-bjergkæden (23 km lang og 13 km bred) rejser sig blot fem km syd for Sofias centrum, og fungerer som et populært rekreativt område for både lokale og turister.
I sommerhalvåret står den bl.a. på vandreture, cykelture, bærplukning og afslapning i storbyens kuperede ‘baghave’, mens vintersæsonen bl.a. kan benyttes til skisport.
Nationalparken er den ældste på Balkanhalvøen og dækker et areal på 266 kvadratkilometer. Med hele 10 toppe, der når op i en højde på over 2.000 meter, er der selvsagt en god udsigt i vente. Vitosha-bjergkæden omtales gerne som ‘Sofias lunger’ på grund af den forfriskende brise, som bjergene sender ned mod hovedstaden.
Det højeste bjerg er Cherni Vrâh på 2290 meter. Private biler har ikke adgang til parkens veje, og området er derfor ganske roligt og fyldt med afmærkede vandreruter og skisportssteder.
Blandt parkens højdepunkter finder man bl.a. naturfænomenet Zlatnite Mostove – en af parkens berømte ‘stenfloder’. Stenfloderne er koncentrationer af store lav- og mosklædte sten. Stenfloden Zlatnite Mostove – der kan oversættes til ‘de gyldne broer’ – starter i 1.700 meters højde og løber ned ad bjerget (ca. 350 højdemeter). Et andet sted i parken er det muligt at besøge det arbejdende Dragalevtsi-kloster, som blev grundlagt 1345.
Kommer du til Vitosha-nationalparken for at vandre? Det fantastiske landskab er fyldt med de skønneste vandreruter i forskellige sværhedsgrader. Du kan f.eks. starte vandreturen i en af Sofias sydlige forstæder og herefter bevæge dig op i terrænet, eller du kan benytte stolelift og svævebane, for at nå op i bjergene.
Der findes to af disse baner; Simeonovo-gondolliften og Dragalevtsi-stoleliften, som fører op i bjergene fra hver deres forstad. Gondolliften ender ved Aleko (1800 meter), mens stoleliften ender ved Goli Vrâh (1837 meter), med et skift midtvejs. Alternativt er det muligt at tage en bus op i bjergene.
Gode vandreruter i Vitosha:
Boyana-kirken til Zlatnite Mostove. Denne tur starter nær den fine Boyana-kirke og følger floden til det 15 meter høje Boyana-vandfald og videre til ‘stenfloden’ Zlatnite Mostove. I alt ca. tre timers vandring. Turen kan eventuelt fortsættes til Cherni Vrâh – den højeste bjergtop i parken – en rute, der også bringer dig forbi udsigtspunktet Kumata Hut. Denne rute er relativt strabadserende og tager yderligere tre timer.
Aleko til Goli Vrâh. Denne korte vandretur går mellem de to bjergtoppe som også fungerer som endestationerne for henholdsvis Simeonovo-gondolliften og Dragalevtsi-stoleliften. Turen tager ca. 30 minutter, og er således oplagt for dem, der ikke er til de mere omfattende vandreture. Der er en smuk udsigt over Sofia fra begge bjergtoppe, og kommer du herop med stoleliften, kan du med fordel tage gondolliften ned, eller omvendt.
Alko til Cherni Vrâh. Der er ikke langt fra Alko (1800 meter), hvor Simeonovo-gondolliften har endestation, til Vitosha-parkens højeste bjerg, Cherni Vrâh (2290 meter), men terrænet er relativt stejlt. Den populære tur tager ca. 90 minutter, og godt fodtøj er en nødvendighed.
Alko til Zlatnite Mostove. En rigtig flot tur, som først bringer dig til toppen Goli Vrâh (hvor stoleliften ankommer), rundt om bjerget Sredets (1969 meter) og siden forbi Hotel Bor. Ruten ender ved ‘den gyldne bro’ Zlatnite Mostove med de store lav- og mosbeklædte sten.
Transport: Bus 66 kører til bjergtoppen Alko og har ligeledes stop ved Dragalevtsi-stoleliftens station i bunden af bjerget (det samme har bus 93). For at komme til Simeonovo-gondolliftens station kan du benytte bus 122 eller 123. Begge svævebaner kører lørdage og søndage samt i ferieperioder.
[Museum + Park]
Den store røde stjerne, der engang kronede kommunisternes partibygning i det centrale Sofia, er i dag blevet en museumsgenstand. Og det samme gælder for hundredvis af effekter fra Bulgariens mørke fortid; statuer af Lenin, Marx og øvrige personligheder, som man forbinder med kommunismen, står i dag i parken ved Museet for socialistisk kunst, og inde i bygningen kan man opleve propaganda-plakater, filmklip og andre af fortidens kommunistiske “kunstværker”.
Museet for socialistisk kunst åbnede for offentligheden i 2011, og gav således nyt hjem til værkerne, der engang indtog så prominente placeringer i det bulgarske samfund. På museet udstilles hundredvis af genstande, som formidler den skræmmende historie om det totalitære styre, der var ved magten fra 1944 til 1989.
Smilende bulgarske bønder og svedende arbejdere var blandt de foretrukne motiver, når der skulle fremstilles PR-materiale. Bag overfladen var det kommunistiske samfund i Bulgarien dog langt fra en dans på roser, hvilket naturligvis er en af de vigtigste budskaber, som museet forsøger at formidle. Selvom Museet for socialistisk kunst ligger udenfor de gængse turistområder, så er det bestemt en omvej værd.
Åbningstider: 10:00-17:30 (tirsdag til søndag)
Transport: Metro til GM Dimitrov.
9. Kvindernes marked (Zhenski Pazar)
[Marked]
Kom helt tæt på Sofias mest farverige og stemningsprægede handelsliv, når du besøger Kvindernes Marked. Markedet, der i dag er blandt de største seværdigheder i Sofia, blev etableret kort tid efter frigørelsen fra osmannerne i 1878, og har været aktivt lige siden.
I de mange boder og butikker sælges alt mellem himmel og jord – lige fra de flotteste grøntsager, frugter og eksotiske krydderier til tøj og souvenirs. Her findes også mange specialiteter importeret fra Mellemøsten.
Kvindernes Marked afholdes under åben himmel, og er et tilløbsstykke for både indbyggere og turister. Kom og oplev markedsstemning for alle sanserne, og gør en god handel. Markedet er blandt de billigste steder at gøre sine indkøb i den bulgarske hovedstad.
Navnet ‘Kvindernes Marked’ er ældre end nutidens marked. I tiden under osmannerne havde Sofias kvinder nemlig ikke lov til at handle på byens centrale markedspladser, men var henvist til et marked, der lå omtrent, hvor Kvindernes Marked ligger i dag… og her vovede kvinderne sig endda kun hen om fredagen. I dag er alle velkomne på Kvindernes Marked, der også har gået under navnene ‘Heste-Bazaren’ og ‘Hvede-Bazaren’.
Åbningstider: Fra solopgang til solnedgang.
Transport: Metro til Lavov Most.
10. Sankt Sofia-kirken (Sveta Sofia)
[Kirke]
Sofia har mange fantastiske og bemærkelsesværdige kirker, og det er således ikke tilfældigt, at hele tre af de religiøse bygningsværker har fundet vej til denne liste over byens bedste seværdigheder. Modsat den pompøse Aleksander Nevski-katedral er Sankt Sofia-kirken dog langt mere ydmyg og afdæmpet.
Den røde stenbygning er blandt byens ældste kirker – anlagt på et område, der tidligere havde fungeret som romersk begravelsesplads.
Grundstenen til Sankt Sofia-kirken blev lagt allerede i det 4. århundrede, hvor den første kirke blev rejst. Invaderende fjender – bl.a. goterne og hunnerne – raserede dog de kristne vartegn, og den nuværende Sankt Sofia-kirke menes at være den 5. kirke på stedet, opført under den byzantinske kejser, Justitian 1. i det 6. århundrede. I dag opleves kirken som et af de fineste eksempler på tidlig kristen arkitektur i Sydøsteuropa.
Her findes ikke talrige dekorationer, som man kender det fra andre ortodokse kirker. I stedet mødes man af rå murstensvægge og et smalt kirkerum med hvælvinger.
Hvad der gør Sankt Sofia-kirken interessant er ikke udsmykningen, men historien; i det 14. århundrede blev den bulgarske hovedstad, som tidligere havde været kendt som Serdica, nemlig opkaldt efter Sankt Sofia, og kirken spiller dermed en stor rolle for byens identitet.
En anden grund til at besøge Sankt Sofia-kirken finder man dybt under kirkens gulv. I det underjordiske museum kan man nemlig gå på opdagelse blandt ældgamle ruiner og en begravelsesplads fra romertiden, som indeholder 56 grave. En spændende og anderledes oplevelse.
Udenfor kirken kan man se Den ukendte soldats grav, den evige flamme samt den bulgarske forfatter Ivan Vazovs grav.
Åbningstider: Kirke: 7:00-19:00 (april til oktober), 7:00-18:00 (november til marts). Museum: 9:00–17:00 (tirsdag til søndag).
Transport: Metro til Sofiyski Universitet.
Restauranter i Sofia – de bedste spisesteder
1. Hjemmelavet gastronomi: Made in Home
[ul. Angel Kânchev 30a]
Der er trængsel foran restauranten i Angel Kânchev-gaden, og har man ikke reserveret bord, bliver man sandsynligvis afvist. Made in Home er en af byens mest populære spisesteder, og både mad og atmosfære lever skam op til de tårnhøje forventninger. Her serveres et fremragende udvalg af bulgarske, mellemøstlige og tyrkiske specialiteter.
Det hele er hjemmelavet – deraf navnet Made in Home – og det kan bestemt anbefales at prøve de lækre retter med lam eller en perfekt tilberedt havaborre. Indretningen er rustik, afslappet og hyggelig. Serveringslokalet kunne – som Lonely Planet skriver i deres anmeldelse – være taget ud af en Peter Plys-bog.
2. Traditionel bulgarsk mad med levende musik: Hadjidraganovite Kashti
[ul. Kozloduy 75]
Hadjidraganovite Kashti er en af de mest stemningsfulde restauranter i Sofia, og bestemt værd at besøge, hvis du har lyst til at opleve det traditionelle bulgarske køkken. Selvom her kommer mange turister, så er Hadjidraganovite Kashti langt fra en turistfælde. De hyggelige serveringslokaler føles meget autentiske med træmøbler og farverige dekorationer.
Menukortet byder på en lang række klassiske retter – bl.a. de lækreste delikatesser tilberedt over grillen. Større retter, som er oplagte at dele, kommer ind på flotte træfade. Atmosfæren er fortryllende, og om aftenen er der traditionel bulgarsk folkemusik på programmet. En sjov og anderledes oplevelse.
3. Hipster-burgerbar: Skapto
[Iskar 11A]
Med et slogan der lyder på ‘Beers, burgers & buddies’ kan man hurtigt regne ud, hvad der gemmer sig bag facaden på bygningen med det store gavlmaleri. Maleriet forestiller en kvinde i en gul sommerkjole, som holder en football-hjelm under armen. Ja, det er denne form for amerikansk-inspireret, afslappet hipster-stemning, du kan forvente på Skapto.
Elsker du også burgere, så er et besøg ganske enkelt et must. Menukortet tæller en perlerække af de lækreste burgere (også en fremragende vegansk udgave), samt alle former for klassisk tilbehør. Burger-restauranten har bredt sig til flere steder i Sofia, men den i Iskar-gaden er den mest populære.
4. Moderne bulgarsk køkken: MoMa Bulgarian Food & Wine
[ul. Solunska 28]
Den traditionelle bulgarske ‘mehana’ (taverna) har fået en opgradering hos MoMa Bulgarien Food & Wine. Det betyder, at indretningen er smart og moderne, men stadig fyldt med farver og blomstermotiver, som det hører sig til på disse kanter.
Menukortet består fortsat af klassiske lokale retter (bl.a. delikate grillretter), men et gastronomisk twist her og der sørger for spændende og anderledes smagsoplevelser. Er du til kødfri retter, så har MoMa også et godt udvalg af vegetariske retter på kortet, og naturligvis også et godt udvalg af vin. Betjeningen er utrolig venlig og kompetent, og dit første besøg hos MoMa vil næppe blive dit sidste.
5. Klassisk ølhal: Ale House
[ul. Hristo Belchev]
Ale House er en klassisk ølhal, og sådan én skal naturligvis være indrettet i en hyggelig og stemningsfuld kælder. Ude fra gaden er der ikke meget at se, men turen ned ad den lange vindeltrappe er bestemt ikke forgæves, hvis du værdsætter lækkert øl og ditto mad.
Her serveres nemlig ikke blot våde varer, men også et bredt udvalg af velsmagende retter – lige fra klassiske pub-retter inspireret af det tyske og engelske køkken, til retter i den mere bulgarske afdeling. Og det bedste af det hele: Du behøver ikke vente på din øl: I væggen ud for hvert bord er der nemlig monteret en fadølshane, som gæsterne frit kan benytte. Fantastisk.
Hotel i Sofia – de bedste overnatningssteder
Der findes mange skønne hoteller i Sofia. Nedenfor kan du se mine tre anbefalinger til hoteller i forskellige prisklasser. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Sofia hos Booking.com her.
1. Prisvenlig overnatning: Hostel Mostel
[Blvd. Makedoniya 2A]
Ønsker du billig overnatning i Sofia, så kan du med fordel vælge Hostel Mostel. Det populære hostel byder både på sovesale og private værelser, og ligger centralt placeret midt i byen. De fleste værelser er indrettet i en historisk bygning fra det 19. århundrede, men vær opmærksom på, at enkelte værelser er placeret i en sidegade.
Der er gode muligheder for at møde nye mennesker på Hostel Mostel, som har et godt fællesrum (og fælles køkken), ligesom der arrangeres byture for gæsterne. Der er døgnåben reception samt hjælpsomt og smilende personale. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.
2. Fremragende beliggenhed: Hotel Niky
[ul. Neofit Rilski 16]
Hotel Niky er et populært valg, hvis du søger overnatning i centrum af Sofia. Det 3-stjernede hotel har en fremragende beliggenhed lige ved den store indkøbsgade, Vitosha Boulevard, og tæt på NDK-metrostationen (550 meter). Lobbyen kunne måske trænge til en opgradering, men værelserne er moderne og ikke mindst rene.
Personalet er imødekommende og taler godt engelsk. Herudover serveres en god og varieret morgenmad. Der er desuden køleskab/minibar på værelset, så du har mulighed for at have kolde drikkevarer lige ved hånden. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.
3. Luksus i Sofia: Arena di Serdica
[ul. Budapeshta 2-4]
Arena di Serdica er et moderne 5-stjernet hotel, som er ideelt til dig, der ønsker luksus og wellness. Navnet refererer til ruinerne af et romersk amfiteater, som kan ses i hotellets lobby. Serviceniveauet er utrolig højt, og værelserne på Arena di Serdica er store og flotte. Hotellet byder desuden på spa i romersk stil, to fornemme restauranter, tagterrasse og meget andet.
Placeringen er ligeledes perfekt – i gåafstand til de bedste seværdigheder i Sofia, men alligevel beliggende i rolige omgivelser i en sidegade. Du kan også glæde dig til en fremragende morgenmad. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.
Sådan kommer du til Sofia
Der ligger en lang køretur foran dig (ca. 2.100 km), hvis du gerne vil køre i bil eller tage toget til den bulgarske hovedstad. Det er således langt mere overskueligt at flyve til Sofia, men rejser du rundt i Europa på Interrail, kan du sagtens tage et smut forbi den spændende storby.
Sofia med fly
Det er oplagt at flyve fra Danmark til Sofia, og der kan flyves fra både København og Billund. Rejsetiden er 2 timer og 45 minutter fra Billund og 2 timer og 35 minutter fra København.
Lufthavnen i Sofia ligger ca. 10 km øst for centrum og har to terminaler. De fleste flyselskaber benytter den moderne Terminal 2, mens nogle lavprisselskaber benytter Terminal 1. Fra Terminal 2 er der adgang til metro, og togene herfra bringer dig til centrum på blot 20-40 minutter, alt efter hvor, du skal hen. Billetter kan købes på stationen.
Alternativt kan du benytte Bus 84, som kører til centrum fra begge terminaler. Busbilletter kan købes hos chaufføren.
Sådan kommer du rundt i Sofia
Mange af de mest populære seværdigheder i Sofia findes indenfor gåafstand, når først du befinder dig i centrum, og det er derfor slet ikke sikkert, at du får brug for at benytte offentlig transport. Den bulgarske hovedstad har imidlertid et omfattende netværk af busser, trolleybusser, sporvogne og en relativt nybygget metro.
Sofias metro består af fire linjer – M1, M2, M3 og M4. Sidstnævnte bringer dig nemt fra lufthavnen til centrum. M1, M2 og M4 krydser hinanden ved Serdika-stationen, mens M1, M3 og M4 krydser hinanden ved Sofia Universitet.
Der findes flere forskellige billetter, som kan være oplagte for turister i Sofia. Først og fremmest er det muligt at købe enkeltbilletter, som gælder til én rejse med et specifikt køretøj. Billetten købes ved metrostationerne, i kiosker eller af chaufføren ombord på bussen. Billetten skal aktiveres i bus, sporvogn og trolleybus samt ved indgangen til metrostationen.
En mere oplagt billettype for turister er en dagsbillet, som gælder en hel dag til metro, bus, trolleybus og sporvogn (dog ikke til natbusser). Dagsbilletten er en slags kraftig papirbillet, som skal scannes ved indgangen til metroen og indenfor døren i sporvogn og bus. Billetten kan købes på metrostationerne. Der findes også billetter, som gælder tre dage samt et særligt Sofia Pass, som desuden giver rabat til en række af byens seværdigheder. Læs mere om de forskellige transportmidler og billettyper her.
Flere oplevelser…
Bulgarien er et spændende land at rejse i, og ønsker du at fortsætte ferien, kan du f.eks. besøge landets næststørste by, Plovdiv, som samtidig er en af Europas ældste, kontinuerligt beboede byer, eller du kan rejse mod Donau-floden i nord, og f.eks. udforske den gamle fæstningsby, Vidin. Du kan læse min rejseguide til Vidin her.
Du kan også overveje et smut til en af Bulgariens skønne kystbyer langs Sortehavet. Her finder du turistdestinationer som Sunny Beach og Golden Sands, men også andre mere autentiske kystbyer.
Bukarest Du kan naturligvis også overveje at besøge nabolandet Rumænien, og f.eks. opleve landets spændende hovedstad, Bukarest. Bukarest er en storby med mange ansigter, og masser af historie. I den gamle bydel kan du nyde den hippe caféstemning i de brostensbelagte gader, men der er også mulighed for afslapning i de indbydende parker. Herudover er det også oplagt at se den enorme parlamentsbygning samt aflægge et besøge i Nikolai Chausheskus storslåede palæ. Du kan læse mine forslag til de bedste seværdigheder i Bukarest lige her.
Fotokreditering: Artiklens øverste billede Aleksander Nevski-katedralen): Foto af Benjamin Munk Olsen