Baltikums spændende storby: Seværdigheder i Riga

Der venter dig masser af spændende oplevelser og seværdigheder i Riga – Letlands hovedstad og Baltikums største by. Den smukke placering ved Rigabugten, hvor Daugava-floden løber ud i Østersøen, og den charmerende gamle bykerne, har gjort Riga til en fantastisk feriedestination året rundt.

Riga blev grundlagt i 1201 og har historisk set være en vigtig handelsby i Østersøen – gennem en længere periode var byen en del af hanseforbundet, som både sikrede handel og velstand til regionen.

I dag har Riga 630.000 indbyggere, hvilket svarer til ca. en tredjedel af Letlands befolkning. Det er derfor en rigtig storby, med alt hvad det indebærer, og du kan forvente et stort udvalg af oplevelser – både de finkulturelle af slagsen, dem der mere handler om drukkultur, og naturligvis alt derimellem.

Historiske bygninger og grønne oaser

I Riga møder du flotte bygningsværker, spændende museer, grønne omgivelser samt et stort udvalg af restauranter, caféer, barer og diskoteker til den helt store bytur. De indbydende sandstrande i Jūrmala ved Østersøen er heller ikke langt borte, og det samme gælder Letlands svar på Schweiz, det bakkede landskab omkring Gauja-floddalen øst for Riga. Her finder du masser af naturoplevelser, gode vandremuligheder og smukke gamle middelalderborge.

Selvom prisniveauet er steget lidt efter indførslen af Euroen i 2014, er Riga stadig en billig rejsedestination for danskere, og det brede udvalg af aktiviteter gør byen oplagt at besøge for alle, der jagter nye, spændende oplevelser. Jeg har samlet de bedste forslag til seværdigheder, restauranter og hoteller i denne korte guide, som du med fordel kan finde inspiration i. God tur!



Booking.com

Seværdigheder i Riga – de 15 bedste oplevelser

1. Vecrīga – Den gamle bydel

[Bydel + Sightseeing]

Sorthovedernes hus er blandt den gamle bydels mest fotograferede attraktioner. Foto: Makalu fra Pixabay 

Der er masser af middelalderlig charme, spændende butikker, indbydende caféer og hyggelige restauranter i Vecrīga, Rigas gamle bydel. Vecrīga ligger på den østlige side af Daugava-floden, og var gennem middelalderen omringet af tykke bymure på de sider, som ikke vendte ud mod floden.

Da Riga ekspanderede voldsomt i det 19. århundrede, rev man bymurene ned. Flodens vand fyldte hurtigt det lave område, hvor murene havde stået, og skabte i stedet den fine bykanal, Pilsētas Kanāls. I dag omkranses Vecrīga derfor af vand, og langs bykanalen er der opstået en hyggelig park.

Når du udforsker Vecrīga bevæger du dig gennem en labyrint af hyggelige, smalle gader. De toppede brosten og de farverige facader sætter den helt rette middelalderstemning. Men du er temmelig sikkert ikke alene, for Riga har udviklet sig til en sand turistmagnet, og alle vil gerne opleve den charmerende gamle bykerne.

Kirker og UNESCO-arv i centrum

Kirkerne er blandt den gamle bydels vigtigste seværdigheder. Det gælder både Domkirken, der i 1884 blev forsynet med Verdens største orgel, og St. Peters-kirken, hvis tårn byder på en fornem udsigt – St. Peterskirken har sit eget afsnit nedenfor.

Rigas historiske bymidte er optaget på UNESCOs liste over Verdenskulturarv, og en gåtur rundt i de maleriske gader afslører hvorfor. Det hele skal dog ikke handle om hyggelige smalle gader, for Rådhuspladsen, Rātslaukums, er det helt modsatte. På den store plads finder du både byens rådhus, Besættelsesmuseet og Roland-statuen. Middelalderens centrale torv er dog særligt kendt for Sorthovedernes Hus, Melngalvju nams.

Den rigt dekorerede bygning blev opført i 1344 til Sorthovederne – et broderskab af ugifte tyske købmænd – og er i dag et af Rigas bedst kendte bygningsværker. I 1941 blev den prægtige bygning bombet af tyske tropper, og i 1948 blev den revet ned.

På mirakuløs vis havde de originale tegninger dog overlevet, og det var derfor muligt at genopføre en eksakt kopi af det ikoniske hus. Huset blev indviet i 2001 i forbindelse med fejringen af Rigas 800-års jubilæum. Du kan købe billet til Sorthovedernes Hus her.

2. Skt. Peters-kirken

[Kirke + Udsigt]

Fra toppen af St. Peters-kirkens tårn har du en fornem udsigt. Foto: NakNakNak fra Pixabay

Den flotte St. Peters-kirke i Rigas gamle bydel har oplevet lidt af hvert gennem sin mere end 600 år lange historie. Den tidligste trækirke på stedet kan dateres tilbage til 1209, men den nuværende kirkebygning blev opført i 1408.

I slutningen af 1400-tallet blev et imponerende gotisk kirketårn tilføjet. Tårnet var mere end 130 meter højt, men kollapsede i 1666. I 1690 stod et nyt tårn færdigt – denne gang i barok – og da det blev indviet, var det Verdens højeste trækonstruktion.

Heller ikke dette tårn fik en lang levetid, for i 1721 slog et lyn ned i konstruktionen, og tårnet brændte ned til grunden. Den russiske zar Peter I beordrede et nyt tårn opført, men også dette kirketårn fik et tragisk endeligt, da det brændte ned under 2. Verdenskrig.

Flot udsigt fra kirketårnet

St. Peters-kirkens tårne har altså ikke haft det nemt, men det skal bestemt ikke afholde dig fra at besøge kirken i dag. Udover det storslåede kirkerum med de nøgne murstensvægge og det flotte træalter, byder det nuværende kirketårn også på en fornem udsigt.

Tårnet – denne gang en metalkonstruktion, som forhåbentlig holder i mange år – blev opført mellem 1967 og 1973. Den samlede højde er på 123,25 meter, og i 72 meters højde findes en udsigtsplatform. Og du behøver ikke engang tage trappen – der er nemlig installeret elevator i tårnet.

Åbent maj til august: Tirsdag til lørdag 10:00-19:00, søndag 12:00-19:00. September til april: Tirsdag til lørdag 10:00-18:00, søndag 12:00-18:00 (mandag lukket hele året).

3. Frihedsmonumentet

[Monument]

Frihedsmonumentet i Riga er blandt byens mest besøgte seværdigheder. Her kan man også opleve de uniformerede garder. Foto: Germans Aļeņins fra Pixabay

Det enorme frihedsmonument er et af Rigas bedst kendte vartegn, og bronzestatuen på den høje piedestal har stor betydning for den lettiske befolkning. Monumentet blev rejst i 1935 til minde om de faldne soldater i den lettiske uafhængighedskrig 1918-1920, og i dag symboliserer det 42 meter høje monument frihed, uafhængighed og suverænitet for den lettiske nation.

Når du besøger Riga, bør du gå en tur forbi det enorme monument. Pladsen rundt om frihedsmonumentet er udlagt som fodgængerzone, og lige foran piedestalen holder den ceremonielle garde vagt. Man kan opleve vagtskifte hver hele time i dagtimerne. Da Letland blev besat i 1940 blev vagterne fjernet, og de kom først igen, efter landet havde opnået uafhængighed fra Sovjetunionen.

4. Sejltur på Pilsētas-kanalen & Daugava-floden

[Sightseeing + Afslapning]

En sejltur på bykanalen er en god måde at opleve Riga på – en hyggelig rute rundt til byens mest populære seværdigheder. Foto: snichiporenko fra Pixabay

En tur med de hyggelige kanalbåde er en behagelig måde at opleve Rigas spændende centrum på. Arrangøren Riga By Canal råder over fire små både, som sejler gennem bykanalens rolige og smukke omgivelser, inden turen fortsætter ud på den brede Daugava-flod. Turen går videre rundt om passagerterminalen til krydstogtskibe, inden båden atter sejler ind ad bykanalen, Pilsētas Kanāls.

Turen rundt tager ca. en time, og du kan benytte din smartphone som audioguide. Dermed kan du på en sjov og anderledes måde blive klogere på både Rigas spændende historie og de flotte seværdigheder, som båden sejler forbi. Bådene har plads til mellem 8 og 19 passagerer, så oplevelsen er ganske intim. Den ældste af bådene er den tyskbyggede ’Darling’ fra 1907.

Bådene afgår fra den lille kaj i Bastejkalns-parken, blot 100 meter fra Frihedsmonumentet. Fra rælingen på den lille kanalbåd kan du bl.a. opleve Nationaloperaen, Markedshallerne, Spīķeri-kvarteret med de flotte gamle industribygninger, den moderne bygning Castle of Light, der huser det lettiske nationalbibliotek, Riga-slot, marinaen, Kronvalda-parken og Nationalteateret, inden turen slutter tilbage i Bastejkalns-parken.

Køb billet: Køb din billet til sightseeing med kanalbåd inklusive audioguide her

5. Vērmanes-haven

[Park + Afslapning]

Den smukke Vērmanes-have blev indviet i 1814, og er dermed byens ældste offentlige park. Selvom stedet i dag ånder fred og ro – mange kommer her for at slappe af, nyde en picnic eller lade børnene lege på den gode legeplads – gemmer fortiden på mere tragiske begivenheder.

Området, som i dag udgør Vērmane-haven, lå tidligere udenfor Rigas bymure. Her boede den fattige befolkning i primitive træhuse. I forventning om, at Napoleon var på vej mod Riga, satte man i 1812 ild til husene i området, som et værn mod den franske erobrer. Napoleons tropper nåede dog aldrig frem, og afbrændingen var således nyttesløs. I stedet for at genopbygge de udbrændte huse, blev området udlagt til en park.

6. Rigas Centrale Marked

[Markedshaller]

Der findes mange friske delikatesser i de store markedshaller. Foto: Wolfgang Eckert fra Pixabay

Der har været afholdt markeder ved Daugava-floden siden 1571, og i 1863 blev der opført permanente markedsboder på stedet. De store menneskemængder og den dårlige hygiejne, medførte dog, at man i starten af 1920’erne begyndte at se sig om efter et alternativ. Bystyret ønskede overdækkede markedshaller, som man kendte fra andre lande.

Arkitekten Pāvils Dreijmanis og ingeniøren S. Žitkovs foreslog, at man kunne genanvende metaldele fra de tyske zeppeliner-hangarer, som var blevet opført på Vaiņode-flypladsen i forbindelse med 1. Verdenskrig – Grundidéen til Rigas Centrale Marked (Rīgas Centrāltirgus) var skabt.

Under byggeriet af markedshallerne viste det sig, at kun den øverste del af hangar-designet kunne genbruges i de nye bygninger. De fem haller blev opført mellem 1924 og 1930, og er i dag blandt byens vigtigste bygningsværker. Her blander nyklassicisme sig med Art Deco, og rundt i hallerne sælges der et imponerende udvalg af fødevarer.

Det kan klart anbefales, at gå en tur gennem de spektakulære haller, uanset om du har planer om at gøre indkøb her eller ej. Den autentiske atmosfære byder på masser af liv, og du kan helt sikkert gøre en god handel, hvis noget skulle friste.

Åbent mandag til lørdag 7:30-18:00, søndag 7:30-17:00.

7. Jūrmala

[Strand]

Jūrmala er et skønt strandparadis tæt på Riga. Foto: tomphgallery fra Pixabay

Da Letland var en del af Sovjetunionen, kom mange af kommunistpartiets spidser til Jūrmala på sommerferie. De indbydende sandstrande og smukke træhuse i Art Nouveau-stil trak også mange lokale til stedet, og i dag er Jūrmala fortsat et populært udflugtsmål i sommerperioden.

På lettisk betyder ’jūra’ hav og ’mala’ kant – Jūrmala er altså havkant, og det er du heller ikke i tvivl om, når du ankommer hertil med tog eller bil fra Riga (afstanden er ca. 25 km). Ved første øjekast kunne man godt tro, at man pludselig var havnet i et sydlandsk ferieparadis, for stedet har en vis sydlandsk charme.

Hovedstrøget, som ligger parallelt med stranden, byder på restauranter, barer, iskiosker, souvenirbutikker og små legepladser og attraktioner for børn i lange baner. Menukortene står på alverdens europæiske sprog, og det er tydeligt, at folk kommer hertil for at slappe af, og være sammen med familien.

Tag til Majori

Som by strækker Jūrmala sig 32 km ned langs kysten, og består af en række mindre bycentre på vejen. Det største centrum hedder Majori, og tager du til Jūrmala på en dagsudflugt inde fra Riga, er Majori et oplagt mål.

Det er en sjov og anderledes oplevelse at kommer herud til den friske luft og indbydende strand, efter du har tilbragt nogle dage i den lettiske hovedstad. Afslapning på stranden og badning i det lækre vand er naturligvis de primære attraktioner i området, men skal det være lidt mere vildt, så er det store vandland, Livu Akvaparks, også en mulighed.

Transport: Tag med tog mod Dubulti, Sloka, Tukums eller Kemeri, og stå af ved stoppet Majori for at komme til centrum for Jurmala. Skal du til Livu Akvaparks kan du stå af ved Lielupe.

8. Det etnografiske museum

[Frilandsmuseum]

Ved Jugla-søens skovbeklædte bredder ligger Det etnografiske frilandsmuseum, en charmerende og stemningsfuld park med et stort antal historiske bygninger. Idéen til frilandsmuseet opstod i 1924 med inspiration fra Skansen i Stockholm, og man begyndte hurtigt at flytte bevaringsværdige huse, gårde og værksteder hertil.

Museet åbnede i 1932, hvor man kunne vise seks bygninger fra Vidzeme-regionen frem. Allerede syv år senere rundede man 40 bygninger, og i dag kan du beundre langt over 100 bygningsværker fra alle Letlands regioner.

I sommerperioden er der masser af liv på frilandsmuseet, og du kan opleve traditionelt håndværk udført af dygtige formidlere. Det er en spændende måde at dykke ned i den lokale historie og folklore.

Det kan være en udfordring at få set det hele i den store park, men det er et must at se de smukke loftdekorationer på Usma-trækirken. Der er desuden gode muligheder for at holde pauser undervejs, og der serveres glimrende traditionel mad i den hyggelige restaurant Priedes krogs.

Åbent dagligt maj til september 10:-20:00 (huse og værksteder lukker kl 17:00). Oktober til april 10:00-17:00 (kun et begrænset antal huse og værksteder en åbne i vintersæsonen, men man kan stadig nyde parken).

Transport: Bus 1, 28 eller 29 til Brīvdabas muzejs.

9. KGB-bygningen

[Museum]

I KGB-bygningen kan du komme på en skræmmende rejse tilbage i tiden, til et både mørkt og dystert kapitel i den lettiske historie. Her er nemlig indrettet et museum i KGBs tidligere Riga-hovedkvarter. I bygningen kan du ved selvsyn opleve fængselscellerne i kælderen, og blive klogere på Sovjetunionens hemmelige politis aktiviteter i Letland, på den tid hvor jerntæppet strakte sig ned gennem Europa.

Der er mange spændende historier, som knytter sig til den russiske besættelse af Letland, og gennem de dygtige guider bliver du hurtigt fanget af den grusomme fortid. Udover cellerne kan du også se henrettelsesmuren, fangegården og forhørslokalet.

Det er gratis at besøge museet i KGB-bygningen, som er en del af Besættelsesmuseet, men det kan klart anbefales at tage med på en rundvisning. Man betaler et mindre beløb for at deltage i rundvisningen.

Åbent dagligt 10:30-17:30. Rundvisninger på engelsk kl 11:00, 12:00, 13:00, 15:00 og 16:00. Kom gerne 10 minutter inden rundvisningens start.

Transport: Bus 20 eller 50 til Stabu iela.

10. Stalins lagkage

[Udsigt]

Den 107 meter høje skyskraber er et fornemt eksempel på stalinistisk arkitektur, og har da også fået øgenavnet ’Stalins lagkage’ af Rigas indbyggere. Den majestætiske bygning huser i dag Letlands videnskabelige akademi, og i sommerperioden er det muligt at nyde udsigten fra terrassen på 17. etage i 65 meters højde.

Den vertikale arkitektur med flere niveauer ligner med lidt god vilje en stor fødsesldags-lagkage, men det er nu ikke fordi byggeriet har budt på meget at fejre. Faktisk skulle bygningen have været brugt til landmands-sønner, der kom til storbyen fra de kollektiviserede landbrug for at studere. Og til hovedkontor for sammenslutningen af netop disse landbrug. Sådan gik det dog ikke.

Til gengæld har landets dygtigste forskere nu en prominent arbejdsplads med god udsigt. Husk at lægge mærke til de mange dekorationer med hammer og segl, når du besøger bygningen.

Udsigtsterrassen er åben april til oktober 09:00-22:00

11. Riga Motor Museum

[Museum]

På motormuseet er udstillingen fordelt over flere etager. Foto: dmvl fra Pixabay

Alt er nyt og moderne. Lyd, lys og interaktive skærme blander sig med duften af benzin, og rundt i det enorme udstillingsområde står den ene fantastiske bil efter den anden. Selvom vejret ikke er til udendørs oplevelser, behøver du ikke frygte en kedelig dag i Riga. Tværtimod.

På Motormuseet kan du nemt bruge mange spændende timer, og dykke ned i den enorme samling af smukt istandsatte biler. Museet byder nemlig på et førsteklasses indblik i verdenshistorien på fire hjul.

Det flotte museum ligger et stykke fra centrum, men har du blot en smule interesse for biler, så er det bestemt værd at tage turen herud. Det vrimler med sjældne køretøjer, og du kan både studere tyske luksusbiler fra før 2. Verdenskrig, gamle lastbiler, flotte brandbiler og en større samling motorcykler.

Køretøjerne findes på flere etager, og de fine omgivelser gør bestemt ikke besøget dårligere. Formidlingen fungerer upåklageligt, og du vil helt sikkert været blevet en hel del klogere, når du igen forlader det imponerende motormuseum.

Åbent dagligt 10:00-18:00

Transport: Bus 5 mod Mežciems. Stå af ved stoppet ”Motormuzejs”

12. Kalashnikov-skydning

[Skydebane]

Riga byder på rigtig gode muligheder for at skyde med maskingeværer og pistoler, og er du afsted med vennerne, er en tur til Riga Shooting Range en rigtig god oplevelse. På skydebanen kan I teste jeres evner med en række forskellige skydevåben, og I kan se, hvem der er den bedste målskytte.

Udover konkurrence-elemenetet er det en sjov oplevelse at skyde med de våben, man ellers kun kender fra film og computerspil. Det kunne f.eks. være Glock, Magnum, Desert Eagle, Winchester, Beretta eller naturligvis Kalashnikov.

Der er flere forskellige våben-pakker at vælge imellem – jo flere forskellige våben og skud, des højere er prisen. Riga Shooting Range er en 100% legal skydebane, som har alle officielle tilladelser. Personalet er meget professionelt, og de er dygtige til at fortælle om våbnene og instruere i skydningen.

Når man er færdig med at skyde til måls med de voldsomme maskingeværer og pistoler, er der mulighed for at tage gode billeder – der er flere forskellige militæruniformer, hatte og endda gasmasker til rådighed, som man kan iføre sig inden oplevelsen i Riga Shooting Range skal foreviges. Du kan læse mere om Riga Shooting Range, se de forskellige våben-pakker og booke tid her.

13. Riga Radio- og TV-tårn

[Tårn]

Det enorme TV-tårn rejser sig bag markedshallerne og Daugava-floden. Foto: Nasta Faley fra Pixabay

Radio- og TV-tårnet i Riga er den højeste bygning i EU, og har i mange år været en slags anti-attraktion i den lettiske hovedstad. Tårnet blev opført mellem 1979 og 1989, og der er absolut ikke gjort noget for at bringe bygningen eller dens omgivelser ind i nutiden.

Det 368,5 meter højde tårn er placeret på en meget lidt turistvenlig ø i Daugava-floden – alene det at kommer herud er en oplevelse i sig selv. Området ligner en krigszone, hvor buske og udpinte træer vokser mellem dynger af dumpede byggematerialer.

I tårnets foyer, der fremstår som en kommunistisk tidslomme, ligger en kat og slænger sig på bænken foran et aldrende flygel. Vinduerne er svære at kigge igennem, og bag en disk sidder en ældre dame. Hun er tilsyneladende den eneste person i miles omkreds, og hun sælger både billetter til udsigtsplatformen, og tager selv med os derop.

Fantastisk udsigt

Inden da placerer hun et skilt ved indgagen, der informerer om, at der foretages rundvisning, og samtidig beder eventuelt nye besøgende vente ved elevatoren.

Udsigten fra platformen i 97 meters højde er glimrende, og herfra kan man både se byen og dens flotte omgivelser – heriblandt Rigabugten. Det trebenede tårn, der ligner et enormt spir, kan ses langvejs fra, og er et at Rigas mest markante vartegn. Alligevel er det meget få turister, der forvilder sig herud.

Oplevelsen er ellers helt speciel. Og det skyldes altså ikke alene den fine udsigt, men i høj grad også de tvivlsomme forhold og det trøstesløse område. På den måde står tårnet i skarp kontrast til Rigas gamle bymidte, som både er smuk og indbydende.

Det ligner dog, at der er glædelige forandringer på vej. I 2019 lukkede Radio- og TV-tårnet for besøgende, og der er igangsat et stort restaureringsprojekt. Forhåbentlig vil tårn og omgivelser blive opgraderet så de byder på bedre forhold for turister. Foreløbig er tårnet lukket indtil 2023, hvor der også vil blive åbnet op for den nærliggende atombunker. Indtil da må man nøjes med at betragte det markante bygningsværk udefra.

14. Riga Balsam

[Traditionel lokal likør]

Når du er på ferie i den lettiske hovedstad, eller i Letland i det hele taget, må du ikke snyde dig selv for at smage på den nationale, bitre likør, Riga Balsam. Riga Balsam, Rīgas Melnais balzams, blev oprindeligt fremstillet som lægemiddel – deraf navnet balsam – og består af forskellige urter, krydderier, honning, blomster og bær. Alkoholprocenten er på 45% vol.

Historien om Riga Balsam kan spores helt tilbage til 1750, hvor apotekeren Abraham Kunze opfandt den specielle drik. Rygter vil vide, at Kunze to år senere kunne behandle mavepine hos kejserinde Katharina 2. af Rusland, ved at lade hende drikke den sorte balsam. Hurtigt herefter blev drikken utrolig populær hos det russisk hof.

Udover den klassiske Riga Balsam på 45%, findes også en udgave med solbær, som er noget lettere at drikke. Denne udgave er ”kun” på 30%. Du kan købe begge typer på flaske i de fleste supermarkeder og souvenirbutikker, ligesom balsam serveres på alle barer og restauranter.

15. Udflugt til Sigulda

[Vandring + Slotte + Grotte + Svævebane]

Udsigt fra tårnet på Turaida-slottet. Foto: Benjamin Munk Olsen

Byen Sigulda ligger ca. 50 km øst for Riga, og er et oplagt udflugtsmål fra den lettiske hovedstad. Sigulda ligger ved Gauja-floddalen i regionen Vidzeme, der ofte omtales som det ”lettiske Schweiz” grundet de mange stejle klipper, bakkede terræn og sandstensgrotter. De spektakulære landskaber er perfekte til vandreture, og så byder området også på flere flotte slotte og middelalderborge.

Det er nemt at komme til Sigulda med tog. Togene kører fra Rigas hovedbanegård, og rejsetiden er ca. en time. Sigulda er en hyggelig landsby, hvor du om sommeren vil blive mødt af flotte blomsterbede og dejlige parkanlæg.

Byens største turistattraktion er Sigulda-slottet og middelalderborgen, som ligger side om side i den nordlige udkant af byen. Det første er et neogotisk slot fra 1878, men det er middelalderborgen bagved, som virkelig er et besøg værd.

Middelalderborgen blev opført i 1207 som en mindre fæstning, og udbygget gennem de følgende århundreder. Hævet over Gauja-floden har borgen haft en perfekt strategisk placering i forhold til at kontrollere området. I dag er middelalderborgen åbnet op for turister, og man kan både opleve hvordan forholdene var for borgens soldater, og betragte den fornemme udsigt fra nordtårnet.

Fra middelalderborgens tårn i Sigulda kan man se over på Turaida-slottet, der indtager en lige så prominent placering på den modsatte side af floddalen. På de tætbevoksede bakker troner de røde tårn- og fæstningsmure fornemt over trætoppene. Har du vandreskoene med, så er Turaida-slottet det næste mål. Først skal man dog lige krydse Gauja-floden, der løber nede i dalen.

Svævebane over floden

Den oplagte måde at krydse floddalen på er med svævebane. Du finder svævebanen på modsatte side af hovedvejen. Adressen er Jāņa Poruka iela 14. Svævebanen er 1025 meter lang og på turen får du en fantastisk udsigt over området og de mange slotte. Når du er komme godt ned på jorden igen, går du i østlig retning forbi ruinerne af Krimulda-slottet, endnu en af områdets mange middelalderborge.

Der er gode vandrestier, som løber parallelt med hovedvejen, og der er også udmærket skiltning. Gå i retning af Gūtmaņa-grotten. Gutmans grotte er den største og bredeste grotte i de Baltiske stater, og endnu en stor turistattraktion. Den blev formet for mere end 10.000 år siden, da istidens smeltevand eroderede sandstensklipperne. Grotten er et oplagt sted at gøre holdt, og den nærliggende café kan både sørge for mad og drikke.

Skøn udsigt fra Turaida-slottet

Den sidste del af turen fortsætter nu op mod Turaida-slottet – en flot og spektakulær middelalderborg i røde sten. Borgen blev opført i 1214 af biskop Albert af Riga. Han havde netop besejret den lokale høvding, og jævnet dennes træborg med jorden. I stedet lod han en storslået stenborg opføre på netop denne strategiske bakketop. I årene fra 1953 til 2000 blev Turaida-slot forvandlet fra en forfalden ruin til en fornem museumsborg.

De flotte bygningsværker er spændende at besøge, og fra tårnet venter en fornem udsigt. Her kan købes mad, og der arrangeres forskellige aktiviteter. Du kan f.eks. teste dine evner med bue og pil eller gå på skattejagt i området. Når du engang har oplevet nok af Turaida-slottet, kan du tage med en lokal bus tilbage til Sigulda, og herfra med toget mod Riga.

Togforbindelse: Du kan finde køreplan for togene mellem Riga og Sigulda her.

Sigulda-middelalderborg er åben dagligt maj til september 9:00-20:00. Oktober: Mandag til fredag 9:00-17:00, lørdag og søndag 9:00-19:00. November til marts: Dagligt 9:00-17:00.

Svævebanen over floddalen er åben dagligt fra 10:00-17:00.

Turaida-slottet er åbent dagligt: Maj til september 09:00-20:00, oktober: 09:00-19:00, november-marts: 10:00-17:00, april: 10:00-19:00.

Restauranter i Riga – de bedste spisesteder

1. Folkklubs ALA Pagrabs

[Peldu 19]

Et sandt slaraffenland når det kommer til lettisk mad og folklore. Du finder Folkklubs ALA Pagrabs i en hyggelig kælder, og søger du autentisk stemning, lækker mad og gode øl, så er du kommet til det helt rette sted. De rustikke træborde og flotte hvælvinger er fine omgivelser for denne ’folkeklub’, hvor der også er live-musik om aftenen. På menukortet finder du et stort udvalg af traditionelle lettiske retter, fint anrettet og til ganske fornuftige priser.

2. Milda

[Kungu iela 8]

Milda er stedet, hvis du gerne vil opleve moderne lettisk mad af den finere slags. Maden og servicen er blandt det absolut bedste, du finder i Riga, og man føler sig velkommen i det sekund, man træder ind ad døren. Indretningen er pæn og enkel og retterne bliver smukt anrettet på tallerkenen. Er du i tvivl om, hvad du har lyst til, eller hvilken vin, der passer bedst til, er tjenerne straks klar til at hjælpe dig. Et besøg hos Milda vil med garanti ikke skuffe dig. Husk at starte med en af de fantastiske supper!

3. Rozengrāls

[Rozena 1]

Hos Rozengrāls får du middelalderstemning for alle pengene. Restauranten er indrettet i en smukt dekoreret kælder, og interiøret er mindst lige så spektakulært. Tjenerne er naturligvis iført autentisk påklædning, så du kan godt glæde sig til en sjov gastronomisk tidsrejse. Maden er glimrende og portionerne store. Prøv den helstegte pattegris, der har fået godt med krydderi og otte timer over grillen. Blandt de levende lys er der garanteret enestående Game of Thrones-stemning.

4. Big Bad Bagels

[Baznīcas 8]

Leder du efter et godt sted at spise frokost i Rigas centrum, så er Big Bad Bagels et oplagt valg. Den perfekte bagel er ikke blot en rund bolle med hul i midten, og efter at have besøgt Big Bad Bagels, er du ikke i tvivl. Her er man passionerede omkring de lækre sandwiches, og tilbyder et enormt udvalg af frisk og indbydende fyld. Bagel-caféen er blandt de bedst anmeldte restauranter på Tripadvisor, og byder foruden bagels også på friskpresset juice, smoothies og kaffe.

5. Valmiermuiža Beer Embassy

[Aristida Briāna iela 9a]

Hvis du har mod på at bevæge dig et stykke udenfor turistområdet, så venter der dig et sandt øl-paradis hos Valmiermuiža Beer Embassy. ’Øl-ambassaden’ byder på et meget stort udvalg af lokale lettiske øl, og så er lokalerne rigtig hyggelige. Du kan endda få en ’vodka-øl’ samt hjemme-destileret vodka. Her serveres også lækre ølsnacks og klassiske pub-retter som fish & chips. Et perfekt udgangspunkt for en spændende pub-crawl i Riga.

Hotel i Riga – de bedste overnatningssteder

Der findes mange gode overnatningsmuligheder i Riga, og uanset dit feriebudget kan du nemt finde et godt hotel. Det kan klart anbefales at bo centralt, så du virkelig kan føle dig hjemme i den smukke, gamle bydel, hvor det også er muligt at gå til de forskellige attraktioner. De nedenstående overnatningsmuligheder ligger alle i den gamle bydel, og matcher forskellige rejsebudgetter. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Riga hos Booking.com her.



Booking.com

1. Wellton Riverside SPA Hotel

[11. novembra krastmala 33]

Wellton Riverside SPA Hotel ligger ned til Daugave-floden i Rigas smukke gamle bymidte. Hotellet er et oplagt valg til en romantisk storbyferie i den lettiske hovedstad. Området byder på masser af gode restauranter og du kommer let til de største seværdigheder til fods. Når du har brug for at slappe af kan du gøre dette på de pæne og moderne værelser eller i hotellets spa-område, som også tæller en indendørs swimmingpool. Personalet er yderst imødekommende og morgenmaden er rigtig god og varieret. Læs mere om hotellet her.

2. Boutique Hotel Monte Kristo

[Kalēju iela 56]

Søger du et klassisk byhotel, så er Boutique Hotel Monte Kristo lige sagen. Beliggenheden er fornem, og du er tæt på både Rigas spændende seværdigheder og på hovedbanegården, hvorfra du nemt kan tage på opdagelse til de omkringliggende byer. Værelserne er indrettet med alt hvad du har brug for under dit ophold, og selvom møblerne ikke er moderne, er der masser af hyggelig charme over hotellet. Morgenmaden er til gengæld glimrende, og om sommeren kan den indtages på hotellets hyggelige terrasse. Læs mere om hotellet her.

3. Naughty Squirrel Hostel

[Kalēju iela 50]

’Det frække egern’ er blandt de bedste hostels, jeg har boet på. Atmosfæren er fantastisk, og har du lyst til at komme i snak med andre rejsende, er der rigtig gode muligheder for dette. Der findes både bar og et hyggeligt fællesrum, og så arrangeres der pub-crawls, fællesspisninger, Kalashnikov-skydning og meget andet. Beliggenheden kunne ikke være bedre, da Rigas spændende gamle bydel ligger lige udenfor hoveddøren. Naughty Squirrel Hostel har både sovesale og private værelser, og er oplagt hvis du rejser på SU-budget. Læs mere om hotellet her.

Sådan kommer du til Riga

De fleste turister kommer til Riga med fly eller båd, men fra Danmark er det klart fly, der er den oplagte rejseform. Det er naturligvis også muligt at køre i bil til den lettiske hovedstad, selvom det er en længere rejse. Togrejser til Letland er ikke optimalt, men der er gode muligheder for at komme rundt med tog, når du først er i landet.

Fly til Riga

Der flyves fra Danmark til Riga fra både København og Billund. Fra København kan du flyve med AirBaltic, SAS eller Norwegian, og rejsetiden er ca. 1 time og 20 minutter. Fra Billund kan du flyve med AirBaltic, og her er rejsetiden ca. 1 time og 35 minutter.

Sådan kommer du rundt i Riga

Rigas gamle bydel er ganske kompakt og opleves bedst til fods. Sørg dog for at have det rette fodtøj på – gaderne består her af toppede brosten, som kan være hårde at gå på. Det gælder specielt, hvis du skal være i Riga i flere dage.

Når du skal længere omkring findes der et godt netværk af sporvogne og busser. Billetter kan købes direkte af chaufføren, men dette er relativt dyrt. Skal du bruge offentlig transport ved flere lejligheder under dit ophold i Riga, kan det anbefales at købe det lettiske svar på ’Rejsekortet’ – et ”e-talon card”, som du kan tanke op med et ønsket beløb.

Flere oplevelser…

Vilnius Vil du fortsætte din rejse rundt i Baltikum, så kan du overveje en tur til Vilnius. Litauens farverige hovedstad ligger ca. 300 km syd for Riga. Flixbus har mange daglige afgange mellem de to byer, og turen tager ca. 4 timer. Du kan læse min rejseguide til de bedste seværdigheder i Vilnius her.

Stockholm Det kan også anbefales at tage med færgen over Østersøen til Stockholm. Tallinks moderne færger sejler på den populære rute, og den svenske hovedstad byder på mange fantastiske oplevelser. Du kan læse mine forslag til seværdigheder i Stockholm her. Der sejles mellem Stockholm og Riga op til tre gange om ugen. Overfarten tager ca. 18 timer. Vil du vide mere om Tallink og købe billet til færgen, kan du gøre det her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (udsigt over Riga): Billede af Makalu fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *