Fodbold, kultur og sammensmeltningen af disse har gennem mange år defineret den nordengelske by, Manchester. Som turist i Manchester er der dog meget mere at komme efter end fodbold, og du kan således se frem til en spændende by fuld af kulturelle tilbud. Manchester byder på mange populære seværdigheder (bl.a. museer dedikeret til historie, teknologi og kunst), men også på et spændende og varieret natteliv, charmerende restauranter, autentiske pubs og naturligvis masser af shopping-muligheder.
Manchester – beliggende mellem floderne Medlock og Irwell, blev grundlagt af romerne i år 79, men det var først i det 19. århundrede, at byen for alvor gjorde sig bemærket. Det skete som led i Den industrielle revolution, hvor fabrikker skød op som perler på en snor, og trak landbefolkningen mod byerne. I Manchester blev de nye dampmaskiner brugt på væverierne i den voksende bomuldsindustri, og byen opnåede titlen som verdens første industrialiserede by.
Opgangsperioden førte store og imponerende byggeprojekter med sig – bl.a. jernbanelinjen mellem Manchester og Liverpool (verdens første jernbane, som forbandt to byer) og Manchester Ship Canal, der forbandt den driftige industriby med havet. Den økonomiske fremgang kunne dog ikke vare ved, og mange af byens fabrikker måtte lukke i årene efter 2. Verdenskrig.
Den forhenværende industri-metropol måtte se sig om efter nye vækstområder, og fandt dem indenfor bl.a. finansverden, forskning og teknologi. Ligeledes har byens musikscene med alt fra Bee Gees til post-punk og Britpop været med til at sætte Manchester på landkortet.
I dag har Manchester 550.000 indbyggere, og selvom mange danskere primært besøger byen for at se fodbold, kan det anbefales at blive her lidt længere, så du får alle oplevelserne med. I denne korte rejseguide finder du forslag til de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i Manchester. God tur!
Indhold
Seværdigheder i Manchester – de 10 bedste oplevelser
1. Manchester Town Hall
[Rådhus]
Det smukke victorianske rådhus er et af Manchesters mest imponerende bygningsværker, og er således selvskrevet på listen over byens bedste seværdigheder. Den storslåede bygning med sit nygotiske udtryk blev tegnet af arkitekten Alfred Waterhouse, og opført langs østsiden af Albert Square i 1877.
Hvad angår det æstetiske udtryk, var Waterhouses forslag egentlig blot blevet nummer fire i den udskrevne arkitektkonkurrence, men sejren blev sikret, da juryen vurderede bygningens kvalitet og udformning for overlegen. Det samme gjaldt det særlige lysindfald. Rådhusets himmelstræbende midterakse domineres af et 85 meter højt klokketårn, som leder tankerne hen på Palace of Westminster med Big Ben i London.
I dag huser rådhuset kontorer for de lokale myndigheder og ceremonielle sale som f.eks. Great Hall. Great Hall er dekoreret med Ford Madox Browns imponerende serie på 12 malerier kendt som The Manchester Murals. Malerierne skildrer Manchesters historie, og blev skabt mellem 1879 og 1893. Indgangspartiet og skulptursalen (Sculpture Hall) rummer statuer og buster af byens indflydelsesrige borgere (bl.a. Dalton, Joule og Barbirolli).
Normalt er rådhuset åbent for offentligheden, som inviteres med på rundvisninger i den spændende bygning. På grund af en opfattende ombygning og restaurering, er Manchester Town Hall dog lukket i en længere periode, og man må derfor nøjes med at nyde bygningens storslåede ydre.
Transport: Metrolink (navy, blue, pink eller purple linje) til St Peter’s Square.
2. The Manchester Museum
[Naturhistorisk Museum]
I en smuk nygotisk bygning på Oxford Road ligger Manchester Museum – Englands største universitetsmuseum dedikeret til naturhistorie, antropologi og arkæologi. Med over 4,5 millioner genstande fra alle verdens kontinenter, er museets samling ganske imponerende, og du kan roligt afsætte det meste af dagen, hvis du vil rundt i hele udstillingen.
Et af museets mange højdepunkter – bogstaveligt talt – er en opretstående T-Rex, som går under navnet Stan. Stan (navngivet efter Stan Sacrison, som i 1992 ledede udgravningerne af skelettet i South Dakota) er verdens næstmest komplette tyrannosaurus rex, og blev købt af museet i 2004. Læg i særdeleshed mærke til det imponerende kranium og det dødbringende skarpe tandsæt.
Besøg også museets vivarium med levende amfibier, hvor du finder nogle af verdens mest truede frøer. Her studerer universitetets forskere arterne i deres naturlige elementer, og museets gæster har ligeledes mulighed for at kigge nærmere på dyr fra Madagaskar, Syd- og Centralamerika samt Oceanien. Der findes også en omfattende samling med udstoppede pattedyr og fugle.
I museets arkæologiske afdeling kan du (foruden fund fra Vesteuropa) komme med på en rejse til Mellemøsten, Egypten og det vestlige Asien. Allerede i 1912 voksede den egyptiske samling ud af de eksisterende lokaler, og det var nødvendigt at tilføje en ny fløj til museet.
Her er det særligt de egyptiske mumier, der tiltrækker sig opmærksomhed, mens andre fund bl.a. tæller Sebek-khu-stelen med detaljerede hieroglyffer stammende fra år 1880-1840 f.Kr.
I andre dele af museet kan man opleve, hvordan Manchester-egnen så ud for tusinder af år siden, ligesom der findes store samlinger af bl.a. koraler, bløddyr og mønter.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden her.
Transport: Bus 15 til University Shopping eller ca. 30 minutters gang fra centrum.
3. Old Trafford
[Rundvisning + Museum + Fodboldkamp]
Kom med bag kulisserne på ’The Theatre of Dreams’ eller oplev den engelske fodboldstemning for fuld udblæsning under en kamp. Old Trafford – Manchester Uniteds legendariske hjemmebane – byder både på spændende rundvisninger og uforglemmelige fodboldoplevelser. Med 74.140 siddepladser er Old Trafford det næststørste fodboldstadion i England (efter nationalarenaen Wembley Stadium) og blandt de største i Europa.
Old Trafford har været Manchester Uniteds hjemmebane siden 1910, så du kan se frem til masser af historie, når du besøger det ikoniske stadion. Du kan med fordel starte besøget i museet, Manchester United Museum, hvor klubbens utrolige historie bliver vagt til live. Se de bugnende glasmontrer fulde af pokaler og trofæer, og gå på opdagelse blandt det historiske fodboldudstyr. Her er originale bolde fra nogle af historiens største kampe, spillertrøjer og forskellige klenodier, fotos og filmklip.
En rundvisning på Old Trafford er et must for enhver fodboldelsker, og her kan du glæde dig til at møde dedikerede og underholdende guider, som virkelig brænder for den legendariske klub.
På turen kommer du gennem spiller-tunellen (tilsat lydeffekter, så du oplever stemningen som på en kampdag), inden du ender ved udskiftningsbænken helt tæt på det berømte græstæppe. Glæd dig også til at opleve hjemmeholdets omklædningsrum, hvor de aktuelle spillertrøjer hænger til skue (adgang til omklædningsrum kan være begrænset dagen inden kamp).
Besøget på Old Trafford kan med fordel afsluttes i den enorme Megastore, hvor der kan købes alverdens fodbold-merchendise og souvenirs. I Red Cafe kan du snuppe en let forfriskning eller et fuldt måltid. Du kan købe din billet til rundvisning på Old Trafford inkl. museumsbesøg her.
Stadion-rundvisning og museum slår naturligvis ikke den ægte oplevelse – nemlig en fodboldkamp med Manchester United. Du kan læse mere om kamp på Old Trafford, se kampprogram og købe dine billetter her.
Transport: Metrolink (purple linje) til Old Trafford.
4. National Football Museum
[Museum]
Manchester hænger uløseligt sammen med fodbold, og med de stolte traditioner in mente, giver det god mening, at den nordengelske by huser et moderne fodboldmuseum. National Football Museum (officiel hjemmeside) blev flyttet til Manchester fra Preston i 2012, og kan i dag opleves bag glasfacaderne på den modernistiske Urbis-bygning.
Her kommer museets gæster med på en spændende tidsrejse tilbage til fodboldspillets fødsel, ligesom udstillingen byder på en lang række interessante og ikoniske genstande.
Et besøg på National Football Museum er en sjov oplevelse for hele familien – også for dem, der ellers ikke er de største fodboldfans. Har du taget turen til Manchester netop for at opleve en fodboldkamp på stadion, så kan du med fordel varme op til den store kamp her på museet.
Det moderne fodboldspil blev opfundet i England, som også lagde baner til den første nationale turnering. I den store udstilling får du hele historien om alt fra regler til udstyr og økonomi. Det er sjovt at se de gamle læderbolde med udvendige syninger, og historiske fodboldstøvler som bestemt ikke ligner dem, der anvendes i dag.
Du kan også gå på opdagelse blandt en lang række fotografier, avisudklip og forskelligt fan-merchendise. Premier League- og FA Cup-pokalerne er også et stort hit, og det samme gælder de originale kamp-trøjer fra nogle af verdens bedste spillere.
Udover den omfattende samling af historiske genstande, byder National Football Museum også på sjove interaktive udfordringer. Her kan børn og voksne bl.a. sparke simulerede straffespark, og teste evnerne som fodbolddommer. Der er flere fantastiske udfordringer for dem, der kan lide at konkurrere.
Billetter: Køb din entrébillet til National Football Museum inkl. rundvisning her
Transport: Metrolink (navy, yellow eller pink linje) til Victoria eller gratis bus (rute 2) til Todd St.
5. Manchester River Cruise
[Bådtur + Sightseeing + Afslapning]
Stig ombord, læn dig tilbage og nyd en fantastisk tur på Manchesters vandveje. Det er altid en spændende og anderledes oplevelse at se en by fra vandet, og sådan forholder det sig også i Manchester. Den engelske industriby er vokset op langs Irwell-flodens breder, og i dag kan man nyde mange spændende bygningsværker og monumenter langs dette vandløb.
Manchester City Cruises arrangerer flere forskellige bådture – alle med afgang fra Ralli Quay. Den mest populære tur er den klassiske ’City River & Canal Tour’, som bringer dig forbi Old Trafford, Media City, ITV Studios, Imperial War Museum og Gnome Island (en kunstig ø med små nisse-skulpturer), inden båden når den gamle industrihavn og de nedlagte tørdokker ved Salford Quays.
Turen fra centrum til Salford Quays og retur tager ca. 60 minutter, men du kan også stå af ved Salford Quays, og udforske det spændende havne- og nybyggerområde. Vælger du denne mulighed, kan du tage med en senere båd tilbage til byen.
Undervejs fortælles om Manchesters spændende historie, og om de seværdigheder, båden sejler forbi. Lyt f.eks. til den interessante historie om Manchester Ship Canal, skabt fra 1885 til 1893. Kanalen forbandt Manchester med havet, og gjorde det muligt for datidens lastskibe at sejle langt ind i landet. Faktisk havde Manchester i en periode Storbritanniens tredjestørste havn, selvom byen ligger hele 64 km fra kysten.
Det er muligt at købe forskellige forfriskninger fra den velassorterede bar. På Manchester Uniteds kampdage sejles fodboldfans direkte til Old Trafford, ligesom der udbydes forskellige temasejladser (bl.a. med live musik). Læs mere om bådturene, se afgangstider og bestil dine billetter gennem Get Your Guide her.
Transport: Gratis bus (rute 1) til Manchester Crown Court.
6. The John Rylands Library
[Bibliotek + Udstilling]
For at bruge Lonely Planets ord, så er John Rylands Library ikke så meget et bibliotek i den klassiske forstand, som det er en katedral, opført til bøgernes ære. Den imponerende bygning – tegnet af Basil Champneys og opført mellem 1890 og 1900 – er et fornemt eksempel på victoriansk nygotik.
Det pompøse bygningsværk i mørkerøde sten ligner til forveksling en kirke, men det er alligevel mere oplagt at medbringe sit lånerkort end sin salmebog, hvis man lægger vejen forbi biblioteket i Deansgate.
Besøger du John Rylands Library kommer du dog næppe for at låne bøger, selvom biblioteket – der er en del af Manchesters universitet – har tonsvis på lager. I stedet kan du beundre den unikke arkitektur inde og ude. Læsesalen med de høje hvælvinger og farvede vinduesglas er et smukt syn, og i bibliotekets permanente udstilling kan man opleve en lang række specielle bøger og gamle manuskripter.
Blandt John Rylands-bibliotekets højdepunkter finder man enestående illuminerede manuskripter fra middelalderen og eksempler på den tidlige europæiske bogtrykkerkunst, heriblandt en komplet udgave af Gutenbergs bibel, værker af William Caxton (Storbritanniens første bogtrykker) samt den mest omfattende samling af værker fra Aldine-pressen i Venedig. Et unikt papyrus kendt som ’The Rylands Library Papyrus P52’ anses for at være den tidligste tekst fra Det nye testamente.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden
Transport: Gratis bus (rute 1) til Manchester Crown Court.
7. Science and Industry Museum
[Museum]
Videnskab og industri er to områder, som har sat et varigt aftryk på Manchester, og som turist i den nordengelske by, er det derfor oplagt at besøge det flotte Science and Industry Museum. Her kan du både blive klogere på byens udvikling og de historiske fremskridt, som har præget videnskabens og industriens verden. En del af museet har til huse i den gamle Liverpool Road-station – verdens første jernbanestation for passagerer.
Museets udstillinger er inddelt i temaer, som bl.a. tæller fabriksmaskineriet, der var med til at forme byens udvikling, dampdrevne lokomotiver og fly fra 2. Verdenskrig. Hertil kommer en spændende udstilling om fortidens og nutidens telekommunikation, hvor man bl.a. kan se verdens første digitalt programmerbare computer, kendt som ’Manchester Baby’ fra 1948.
Det er oplagt at se nærmere på det dampdrevne maskineri, som satte gang i den industrielle revolution, og det samme gælder naturligvis de dampdrevne lokomotiver, som var med til at bringe gods rundt i hele landet. Meget apropos var jernbanen mellem Manchester og Liverpool, som åbnede i 1830, verdens første togforbindelse med to byer – en såkaldt inter-city forbindelse. Endestationen – Liverpool Road-station – som nu er en del af museets område, er også værd at kigge nærmere på.
I afdelingen med fly kan man bl.a. se et klassisk britisk Spitfire-jægerfly og en Yokosuka MXY-7 Ohka, som japanerne brugte ved deres kamikaze-angreb. Her udstilles også nyere fly og flydele, en Bristol Belvedere-transporthelikopter og topmoderne udstyr til rumrejser.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden
Transport: Metrolink (alle linjer bortset fra yellow) til Deansgate–Castlefield eller gratis bus (rute 1) til Opera House.
8. Heaton Park
[Park + Afslapning + Dyr + Bådudlejning + Golf]
Heaton Park – Europas største park – er en kæmpemæssig grøn og idyllisk oase nord for Manchesters bymidte. Med et areal på over 240 hektar, er der masser af plads at brede sig på, og utallige attraktioner at kaste sig over. Besøger du parken i sommerperioden, kan du med fordel medbringe et picnic-tæppe og slappe af i de skønne omgivelser.
Heaton Park blev åbnet for offentligheden i 1902, da Manchesters bystyre købte den store ejendom af Jarlen af Wilton. Siden middelalderen havde området tilhørt den engelske adel, som bl.a. havde opført den fornemme lystejendom, Heaton Hall, på stedet. Den nyklassicistiske Heaton Hall fra 1792 kan stadig opleves i parken, og bliver bl.a. benyttet til udstillinger og events.
Udover de store plæner – oplagt til afslapning og boldspil – byder Heaton Park også på gode løbestier, utallige legepladser og smukke skovarealer. Er du til golf, så findes her en herlig 18-hullers bane samt en driving range.
Det er også muligt at besøge det hyggelige transport-museum, som driver en historisk sporvognslinje i parken. Banen er blot 1 km lang, og har endestation ved parksøen. Her kan man nyde mad og drikke ved caféen eller leje en robåd.
For børnene vil et besøg i Heaton Park Animal Centre være et sikkert hit. Indrettet i – og omkring – Heaton Halls oprindelige staldbygninger, kan børn og voksne komme helt tæt på klassiske bondegårdsdyr som geder, æsler og grise, men også se mere eksotiske arter som alpakaer og påfugle.
Ønsker du et adrenalinkick, kan du også komme på en tur op i trætoppene, hvor man bevæger sig rundt på smalle hængebroer og liner.
Transport: Metrolink (green eller yellow linje) til Heaton Park.
9. Manchester Art Gallery
[Kunstmuseum]
På Manchester Art Gallery kan du opleve en lang række fantastiske kunstværker ganske gratis. Fra den markante hovedindgang på Mosley Street træder man ind i en fantastisk kunst-verden. Her tænkes der på kunst i den absolut bredeste forstand, og samlingen tæller alt fra malerier, akvareller og skulpturer til keramik, glas og møbler.
Hertil kommer fine samlinger af dukkehuse, rustninger og våben. Museets ældste genstand er en kanopisk krukke fra oldtidens Egypten (ca. 1100 f.Kr.).
I dag består Manchester Art Gallery af tre sammenhængende bygninger, hvoraf de to ældste er tegnet af den britiske arkitekt, Sir Charles Barry – det gælder bl.a. den græsk-inspirerede hovedbygning med de markante søjler, som blev opført i 1823. I disse fornemme omgivelser finder man bl.a. flere værker af den engelske portræt- og landskabsmaler Thomas Gainsborough (1727-1788) men også værker af bl.a. Hogarth, Turner, Renoir og Gauguin.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden her.
Transport: Metrolink (alle linjer undtagen red) til St Peter’s Square.
10. Gay Village
[Bydel + Fest]
Manchester er en tolerant by med mange ansigter, hvilket man bl.a. kan opleve i byens Gay Village. Centreret omkring den livlige gågade, Canal Street, byder Gay Village på en unik atmosfære med masser af restauranter, barer og natklubber.
Canal Street strækker sig langs Rochdale-kanalen, og i sommermånederne fyldes udendørsarealerne hurtigt med borde og stole langs vandet. Som navnet indikerer, er Gay Village hjemsted for mange af byens homoseksuelle og medlemmer af LGBTQ+-fællesskabet, men alle gæster hilses naturligvis velkommen.
Historien bag Gay Village går tilbage til starten af 1800-tallet, hvor Rochdale-kanalen blev udgravet. Kanalen og dens sluser blev flittigt benyttet til transport af byens industriprodukter, men da bomuldsfabrikkerne lukkede, betød det også en nedgang for kanalen. Husene blev til slum og i aftentimerne blev det øde og mørke område et oplagt mødested for Manchesters homoseksuelle mænd.
I takt med at homoseksuelles rettigheder blev flyttet længere frem på dagsordenen, begyndte området langs Rochdale-kanalen dog at få et bedre ry. Homobaren Manto, der åbnede i 1990, var også med til at ændre på folks opfattelse.
Med store vinduespartier mod gaden, forsøgte Manto at åbne sig mod omverden, så baren og dens gæster ikke behøvede at føre en lyssky tilværelse. Denne strategi var en inspiration for lignende initiativer, og op gennem 90’erne udviklede Gay Village sig til et anerkendt gå-i-byen område.
I dag tiltrækker Gay Village LGBTQ+-turister fra hele verden, men også andre turister, der ønsker at opleve stemningen langs kanalen. Det er et sikkert og anderledes sted at gå i byen, og bestemt værd at opleve. Det samme kan siges om nabokvarteret Chinatown. Her er det dog ikke regnbuefarvede flag men kinesiske lamper og en rigt dekoreret byport, der præger gadebilledet.
Restauranter i Manchester – de bedste spisesteder
1. Mackie Mayor
[Eagle Street 1]
Uanset hvad du har lyst til at spise, så findes det her. Mackie Mayor er en stor madhal / madkatedral, hvor en række spændende spisesteder er samlet under ét tag. Her findes bl.a. formidabel pizza hos Honest Crust, møre steaks hos Tender Cow og lækre fiskeretter hos Fin Fish Bar.
Er I flere, der spiser sammen, kan I frit vælge mellem de mange delikate muligheder, og herefter tage plads ved langbordene midt i det store lokale eller på 1. sal. Mackie Mayor er indrettet i en smuk markedsbygning fra 1858, som oprindeligt husede Smithfield-markedet. Læg bl.a. mærke til den smukke smedejerns-konstruktion og det historiske murværk.
2. Mr Thomas’s Chop House
[Cross Street 52]
Mr Thomas’s Chop House er en af Manchesters mest ikoniske pubs – en ægte tidslomme med de fineste klinker på både gulv og vægge. Bygningen stammer fra 1870 og er et fornemt eksempel på lokal art nouveau, og indenfor murene serveres fremragende pub-mad.
Prøv f.eks. en klassisk fish and chips eller en mindst lige så klassisk Yorkshire pudding – en af Mr Thomas’s specialiteter. Atmosfæren er skøn, og man føler sig straks velkommen i denne victorianske tidslomme. Hertil kommer naturligvis et fremragende udvalg af øl. Priserne på mad er måske i den høje ende sammenlignet med andre pubs, men den er pengene værd.
3. Happy Seasons
[Faulkner Street 59]
Manchesters Chinatown byder på en lang række asiatiske spisesteder og supermarkeder, og går du gennem det stemningsfulde område på tom mave, opleves de mange skønne dufte ekstra tillokkende. Har du lyst til at prøve autentisk kinesisk mad, så kan du med fordel besøge Happy Seasons, hvor menukortet bugner af lækre retter.
Her er noget for enhver smag – alt sammen lavet med friske ingredienser. Prøv f.eks. de fantastiske sammenkogte retter, de krydrede ribben eller den saftige ’salt and pepper chicken’. Betjeningen er ikke helt på samme niveau som maden, men bestemt godkendt.
4. Refuge by Volta
[Oxford Road]
Refuge by Volta er en spændende og alternativ blanding af café, restaurant og øl/vin-bar. Hertil kommer en eventyrlig feststemning, når køkkenet lukker. De to restauratører – Luke Cowdrey og Justin Crawf – er nemlig også DJ’s, så Refuge er naturligvis med på beatet.
Menukortet bringer dig rundt i hele verden, og særligt retterne inspireret af det mellemøstlige køkken er fantastiske. Mange retter er oplagte at dele, og efter maden kan du passende blive hængende med en cocktail i de moderne og stilfulde lokaler. Selve baren er flot dekoreret med spejle, kakler og utallige eksotiske spiritusflasker.
5. Hawksmoor
[Deansgate 184-86]
Ønsker du en luksuriøs madoplevelse i hyggelige og afslappede omgivelser, så kan du passende besøge Hawksmoor i Deansgate. Restauranten er indrettet i en gammel retsbygning, og den autentiske udsmykning tager dig med på en tur tilbage til 1930’erne – perfekt for en romantisk middag.
Hawksmoor – som også har afdelinger i London – er et eksklusivt steakhouse, hvor du kan se frem til det lækreste og saftigste kød (og velsmagende tilbehør). Hertil kommer en række fremragende forretter, hvor særligt fisk- og skaldyrs-retterne kan anbefales.
Hotel i Manchester – de bedste overnatningssteder
Der findes mange skønne hoteller i Manchester, og nedenfor får du mine tre forslag. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Manchester hos Booking.com her.
1. easyHotel Manchester
[Bradley House]
Leder du efter et billigt hotel i Manchester, så kan du med fordel vælge easyHotel – et enkelt og rent budget-hotel i gåafstand til mange af byens seværdigheder. Manchesters hovedbanegård, Manchester Piccadilly, ligger blot 500 meter fra hotellet, og det er derfor nemt at komme hertil med transport fra lufthavnen.
Herudover byder området på en række hyggelige restauranter, barer og caféer. Selvom værelserne ikke er specielt store findes her alt det, der skal bruges under dit ophold. Der er desuden døgnåben reception og venligt personale. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.
2. Motel One Manchester-Piccadilly
[London Road 34]
Motel One Manchester-Piccadilly er blandt de mest populære overnatningssteder i den nordengelske by – oplagt for dig der ønsker central beliggenhed til en god pris. Med 3 stjerner er Motel One et klassisk mellemklasse-hotel, men den moderne og stilrene indretning får det til at syne af mere.
Værelserne er pæne og indbydende med store badeværelser, og om morgenen serveres en stor og varieret morgenmadsbuffet. Der er blot 200 meter til stationen Manchester Piccadilly og 900 meter til rådhuspladsen, Albert Square. Hotellet har desuden døgnåben reception. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.
3. The Edwardian Manchester
[Free Trade Hall]
Ønsker du et luksuriøst og eksklusivt ophold i Manchester, så er The Edwardian lige sagen. Det moderne luksushotel (5 stjerner) har vundet en række hotel-priser, og byder på fantastisk afslapning for sine gæster. Nyd de fantastiske værelser med indbydende dobbeltsenge eller sæt tid af til en svømmetur i hotellets pool.
Herefter er du klar til at udforske Manchester og byens bedste seværdigheder, butikker og restauranter. På hotellet findes en herlig gourmetrestaurant og en stilfuld bar, ligesom du også finder mange gå-i-byen oplevelser i området. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.
Sådan kommer du til Manchester
Det er nemt at komme fra Danmark til Manchester med fly, da der flyves fra både København og Billund. Herudover er Manchester et centralt transportknudepunkt i det nordlige England, og det er således også nemt at komme til byen, hvis du rejser rundt i England i bil eller med tog. Det gælder også hvis, du er på ferie i London. Den direkte togforbindelse mellem de to engelske storbyer tager blot 2 timer.
Fly til Manchester
Du kan flyve til Manchester fra København og Billund. Fra København kan du vælge mellem flere forskellige flyselskaber, og flyvetiden er ca. 1 time og 50 minutter. Fra Billund flyver Ryanair på ruten til Manchester, og her tager turen ca. 1 time og 40 minutter.
Fra Manchester Airport til centrum
Manchester Airport (MAN) ligger ca. 14 km sydvest for centrum, og er landets travleste lufthavn udenfor London. Lufthavnen har tre passagerterminaler (Terminal 1, 2 og 3), som er forbundet til hinanden (og til togstationen) via overdækkede gangbroer med rullende fortov.
Fra lufthavnens togstation (Manchester Airport station) kører direkte tog til hovedbanegården, Manchester Piccadilly, og videre til andre byer i regionen. Det er ikke nødvendigt at reservere togbillet på forhånd, og togene kører gerne med 3 til 10 minutters interval.
Det er også muligt at benytte letbanen, Metrolink, som har perron lige ved siden af togperronerne. Letbanen har flere stop undervejs, og kan være praktisk alt efter hvor i Manchester, du skal hen. På stationen Cornbrook i centrum kan du skifte til andre af letbanens linjer. Det er muligt at købe enkeltbilletter til Metrolink, men skal du benytte letbanen mere samme dag, er det fordelagtigt med en dagsbillet (day ticket).
Foruden de ovennævnte muligheder kan du også benytte busselskabet National Express. Her kører busserne fra lufthavnen til Chorlton Street Station i centrum af Manchester.
Sådan kommer du rundt i Manchester
Du kan sagtens opleve meget af Manchester og byens største seværdigheder til fods. Herudover har Manchester et stort netværk af bybusser (som køres af forskellige selskaber) og letbane kaldet Metrolink. Desværre er billetsystemerne ikke ens for de forskellige selskaber, hvilket gør brugen af byens offentlige transport en lille smule besværlig for turister.
Letbanen, Metrolink, består af otte linjer (navngivet efter farve), som (næsten) alle krydser hinanden i centrum ved stationen Cornbrook. Du kan se et kort over alle otte Metrolink-linjer og zoner her. Systemet består af fire zoner, så vær opmærksom på, hvor mange zoner, du skal rejse i.
Der kan købes billetter til letbanen i automaterne på perronerne (betaling med kontanter eller kort), eller du kan benytte dit kreditkort som rejsekort (hvis det har kontaktløs funktion).
Benytter du dit kreditkort som rejsekort, er det eneste, du skal gøre, at tjekke ind med dit visa/mastercard, inden du stiger på letbanen, og huske at tjekke ud igen, når din rejse er slut. Herefter trækkes betalingen for turen på dit kort. Uanset hvor meget, du rejser i løbet af dagen, kommer du aldrig til at betale mere end prisen for en dagsbillet. Praktisk og økonomisk.
Dagsbilletter kan også købes fysisk i automaterne på perronen. Dagsbilletten er allerede fordelagtig, hvis du skal rejse mere end én gang den pågældende dag.
Gratis busser i Manchester
Udover letbanen kan du også benytte byens busser – bl.a. byens tre gratis buslinjer. De gratis busser (Manchester Free Bus) kører på rundstrækninger ud fra hovedbanegården, Manchester Piccadilly, og stopper ved de største trafikknudepunkter, indkøbscentre og seværdigheder. Free Bus er et fantastisk initiativ, som nemt bringer dig rundt i byen. Du kan læse mere om de gratis busser og se et kort over ruterne her.
Skal du længere omkring, kan du benytte busser fra selskaberne Arriva, First eller Stagecoach, hvor der skal betales for billet. Busbilletterne købes af chaufføren – enten som enkeltbillet eller som dagsbillet. Der kan købes dagsbillet til det enkelte selskabs busser eller til hele busnetværket. Ønsker du sidstnævnte, skal du udtrykkeligt bede chaufføren om en ”any bus day-saver”. Ligesom med letbanen er en dagsbillet en fordel, hvis du skal rejse mere end én gang i løbet af dagen.
Flere oplevelser…
Er du i Manchester for at opleve den britiske fodbold-stemning, så kan du også med fordel besøge nogle af områdets andre fodboldbyer – måske der kunne være endnu en fodboldkamp / fodboldoplevelse i vente. Fodboldbyer i området tæller bl.a. Blackburn, Bolton, Burnley, Huddersfield, Liverpool, Preston og Wigan.
London Det er meget nemt at kombinere et besøg i Manchester med en tur til London – eller omvendt. Det direkte tog mellem de to storbyer tager kun et par timer, og du kan således hurtigt være klar til at se det bedste, som den engelske hovedstad har at tilbyde. Det kunne være klassiske seværdigheder som Tower of London, Buckingham Palace og Westminster Abbey eller skønne parker som St. James’s Park og Hyde Park.
Husk også at afsætte tid til en klassisk London-pub-crawl, skønne markeder og naturligvis shopping. Find inspiration til de bedste seværdigheder, restauranter og hoteller i London her.
Fotokreditering: Artiklens øverste billede (pub i Manchester): Billede af Greg Willson fra Unsplash.