Seværdigheder i Hamborg: De 20 bedste oplevelser

Der venter masser af spændende oplevelser og seværdigheder syd for grænsen, hvor Hamborg byder på historie, kultur, parker og sprudlende byliv. Lad dig omfavne af storbystemningen langs byens kanaler, hvor du kan beundre den moderne arkitektur, eller besøg den berygtede Reeperbahn, hvor festen aldrig dør ud.

Hamborg har historisk set været blandt Europas vigtigste handelsbyer, og var fra 1241 medlem af Hanseforbundet – en sammenslutning af nordeuropæiske byer, som dominerede samhandlen i området gennem århundreder.

Varer fra nær og fjern blev fragtet til og fra Hamborg, og byens købmænd tjente gode penge. Rigdommene smittede af på hele området, og middelalderbyen voksede sig gradvist til en moderne handels- og industriby.

Hamborgs havn og industri gjorde imidlertid også byen til et oplagt mål for de allieredes bombardementer under 2. Verdenskrig. Store dele af byen blev jævnet med jorden, og tusinder mistede livet under ’Operation Gomorrha’ i 1943. Fra ruinerne rejste sig imidlertid nye idéer og muligheder for at udvikle byen.

Bevaringsværdige områder

I dag er der ikke mange historiske bygninger tilbage i Hamborg, men nogle har heldigvis overlevet, bl.a. det smukke rådhus, den store kunsthal samt pakhuskvarteret Speicherstadt og kontordistriktet Kontorhausviertel – begge områder er siden blevet optaget på UNESCOs liste over Verdenskulturarv.

Hamborg har noget for enhver smag, og når det ikke er museerne og gallerierne, der trækker, kan du i stedet slappe af i de indbydende parker, eller langs flodpromenaden og rundt om Alster-søen.

Det skorter heller ikke på butikker og indkøbsmuligheder, så husk endelig kreditkortet. Hamborg byder både på store modeforretninger, små vintage-butikker og forskellige gademarkeder – det er en handelsby med stort H…

Med 1,8 millioner indbyggere er Hamborg Tysklands næststørste by – der er dog stadig masser af plads til turister, og da byen breder sig over et stort areal, føler man sig sjældent generet af menneskemængderne. Tværtimod er befolkningsstørrelsen med til at sikre et pulserende kultur- og byliv, som er i konstant udvikling.

I denne korte rejseguide har jeg samlet 20 spændende seværdigheder og 5 indbydende restauranter – i alt 25 fantastiske oplevelser i Hamborg. Her er noget for alle, så det er bare med at komme afsted. God tur til Hamborg!



Booking.com

Seværdigheder i Hamborg – de 20 bedste oplevelser

1. Havnerundfart i Hamborg

[Sightseeing]

Det er en god oplevelse at se Hamborgs store havn og de smukke omgivelser fra vandet. Foto: Onkel Ramirez fra Pixabay 

Med sin beliggenhed ved Elben har Hamborg historisk set været en oplagt handelsby, når varer skulle transporteres ad vandvejene. I hansetiden nød byens indbyggere godt af den indbringende handel, og der blev opført mange storslåede bygninger i den nordtyske by. Også i dag udgør havnen en utrolig vigtig del af Hamborgs økonomi.

I Tyskland omtales Hamborgs havn gerne som porten til Verden – Tor zur Welt, og det er da også denne opfattelse, man får, når man tager med på en af de spændende bådture rundt i Europas tredjestørste havn (efter Rotterdam og Antwerpen). Her kommer varer fra hele Verden, mens lige så mange sendes afsted med båd, tog eller lastbil.

Containerterminaler og verdensarv

En havnerundfart i Hamborgs havn bringer dig både forbi den moderne havn, hvor du kan opleve de enorme containerterminaler og skibe, men du kan også komme igennem det historiske pakhus-distrikt, Speicherstadt – sidstnævnte er dog afhængig af vandstanden.

Samtidig kan du se Hamborgs flotte skyline fra vandet, ligesom du passerer en del af byens fine seværdigheder på vejen (bl.a. den moderne koncertsal Elbphilharmonie).

På turen bliver du naturligvis forsynet med masser af spændende informationer og sjove anekdoter om Hamborg, byens indbyggerne og naturligvis havnen. Du kan læse mere om havnerundfart i Hamborg Havn, se tidspunkter og bestille billetter her.

Et billigere alternativ er at benytte en af havnebusserne, som er inkluderet i din dagsbillet til byens transportsystem. Havnebusserne kommer ikke gennem Speicherstadt, og du får ikke de spændende historier med – til gengæld er det en økonomisk måde i forhold til at opleve Hamborg fra vandet. Tag f.eks. line 62 fra Landungsbrücken til Finkenwerder og retur.

Transport: Der er flere forskellige rederier som arrangerer havnerundfarter, men de fleste afgår fra Landungsbrücken. Du kommer til Landungsbrücken station med S1, S2, S3 eller U3. Køb din billet hjemmefra her.

2. Miniatur Wunderland

[Modeljernbane]

I et område af Miniatur Wunderland findes en kopi af Hamborgs lufthavn. Foto: Günther Simmermacher fra Pixabay

I et gammelt pakhus i Speicherstadt finder du en af Hamborgs absolutte topattraktioner: Miniatur Wunderland. Du behøver bestemt ikke være tog-nørd, for at beundre Verdens største modeljernbane. De detaljerede modeller af byer og bjerglandskaber er en oplevelse for alle – ikke mindst børnene.

Miniatur Wunderland er lavet i skalaen 1:87 og opdelt i sektioner, hvor man bl.a. kan studere Harzen, den fiktive by Knuffingen, de østrigske og schweiziske alper, Amerika, Skandinavien, Italien samt en genskabelse af Hamborgs lufthavn.

Der bliver løbende tilføjet nye geografiske områder til den allerede imponerende samling. I Skandinavien-sektionen kan du bl.a. holde øje med de velkendte DSB-tog.

I alt findes her mere end 15 km skinner, men det er ikke kun tog, der bevæger sig rundt i den enorme udstilling. Du kan også opleve et væld af andre transportmidler som personbiler, lastbiler, skibe, flyvemaskiner og helikoptere. Det meste styres af en enorm computer, men besøgende har også mulighed for at aktivere flere af genstandene selv.

Du kan roligt afsætte god tid til besøget i Miniatur Wunderland, for man bliver aldrig færdig med at nyde de detaljerede bygninger og landskaber. Og for at gøre oplevelsen endnu mere spektakulær, så skifter belysningen fra dag til nat i en cyklus på 15 minutter.

Når mørket sænker sig over minibyen, tændes tusindvis af lys, og man kan opdage nye sider af byen i gadelygternes skær. Når der er brug for en pause, findes der et stort cafeteria på stedet.

Åbningstider: Tiderne varierer efter ugedag og sæson. Nogle dage er der åbent helt til kl 1 om aftenen. Køb din billet hjemmefra her.

Transport: U3 til Baumwall.

3. Speicherstadt

[Bydel + Arkitektur]

De røde pakhuse og de rolige kanaler er et smukt syn i Speicherstadt. Foto: Liggraphy fra Pixabay 

Det er en helt særlig atmosfære, der venter dig i Hamborgs gamle pakhusdistrikt, Speicherstadt. Området, der siden 2015 har været optaget på UNESCOs liste over Verdenskulturarv, blev opført mellem 1883 og 1927, og er i dag en stor turistattraktion.

Speicherstadt består af et sirligt netværk af veje og kanaler i Hamborgs gamle havneområde, der til sammen danner Verdens største pakhusdistrikt. De smukke murstensbygninger i nygotik er opført på egetræspæle, og rummer i dag en lang række kulturtilbud som Miniatur Wunderland, spøgelseshuset Hamburg Dungeon, forskellige museer, spillesteder, restauranter og caféer.

Historien bag Speicherstadt går tilbage til 1871, hvor hansestaden Hamborg sluttede sig til det tyske rige. Dermed blev byen også omfattet af den tyske toldunion.

Købmændene i Hamborg havde hidtil haft det privilegium, at de kunne indføre, lagre og forarbejde varer i byens havne, uden at disse blev toldbelagt. Der kom først told på varerne, hvis de endte med at blive importeret til Tyskland.

For at kunne videreføre denne ordning, var det nødvendigt at etablere et regulært frihandelsområde i Hamborgs havn, og idéen til den enorme Speicherstadt blev født.

Struktur og røde mursten

Speicherstadt er adskilt fra Hamborgs centrum ved toldkanalen, Zollkanal, men som turist er du heller ikke i tvivl om, hvornår du træder ind i netop dette område. Arkitekturen er nemlig helt speciel. Stilen er inspireret af hansetidens byggeteknik, hvor røde mursten var det vigtigste materiale.

I byggeriet kombineres enkle, stramt strukturerede facader med fine detaljer som gesimser, spir og kobbertage. Fra kanalerne var det muligt at hejse varer direkte ind i lagerbygningerne med kraner drevet af vandkraft.

Te og kaffe var blandt de vigtigste varer, som kom til Speicherstadt, hvor de efterfølgende blev yderligere forarbejdet. Du kan blive klogere på denne proces, hvis du besøger det lille museum ’Kaffeemuseum Burg’, hvor du også kan nyde lækker kaffe i caféen.

Speicherstadt blev benyttet som pakhusdistrikt frem til 1980’erne, men siden er der dog kommet nyt liv i det engang så travle havnekvarter. Derfor kan en gåtur rundt i området klart anbefales. Det er også muligt at sejle gennem flere af kanalerne, hvilket du kan opleve, hvis du tager med på en havnerundfart.

Forslag: Speicherstadt -vandretur med guide – læs mere her.

Transport: U3 til Baumwall eller U1 til Meßberg.

4. Hamborg Rådhus (Hamburger Rathaus)

[Rådhus + Rundvisning]

Rådhuset er blandt byens flotteste bygningsværker. Foto: SofieLayla Thal fra Pixabay 

Da meget af Hamborgs gamle bymidte blev ødelagt under 2. Verdenskrig, er det et under, at den storslåede rådhusbygning overlevede krigens bombardementer.

Rådhusbygningen blev faktisk ramt af en granat, som dog ikke detonerede. Denne granat er i dag udstillet inde i bygningen, og du kan se den, hvis du deltager i en af de guidede rundvisninger.

Den fine bygning i i nyrenæssance blev opført mellem 1886 og 1897, og huser både byrådet og delstatsparlamentet. Byens gamle rådhus var brændt ned i 1842, og det tog således næsten 44 år at bygge et nyt.

Til gengæld fik arkitekten Martin Haller og hans stab frie tøjler til at skabe et beundringsværdigt bygningsværk, som skulle symbolisere landets og byens storhed. Rigdom og velstand skulle naturligvis stilles til skue efter sejren over Frankrig i Den fransk-preussiske krig og samlingen af Det tyske rige i 1871.

Det er oplagt at beundre den smukke bygning ude fra Rådhuspladsen, Rathausmarkt. Den 133 meter brede facade er overvældende, og det samme gælder det 112 meter høje tårn, der dominerer bygningens centrale akse. Inde i rådhuset findes 647 rum – et nyt rum blev opdaget så sent som i 1971, så måske gemmer der sig flere hemmeligheder i den store bygning.

Mange af de spændende historier kan du i hvert fald få, hvis du deltager i de gode rundvisninger, som tilbydes på rådhuset. Her kan du også se de mange fine rum, det flotte inventar og de mageløse kunstgenstande.

Åbningstider: Mandag til fredag 11:00-16:00, lørdag 10:00-17.00, søndag 10:00-16:00. Bestil din billet til rundvisning på Hamborg Rådhus her.

Transport: U3 til Rathaus eller S1, S2, S3, U1, U2, U4 til Jungfernsteig.

5. Elbphilharmonie

[Koncertsal + Moderne arkitektur + Udsigt]

Den majestætiske koncertsal er blevet et populært vartegn for Hamborg og en af byens mest populære seværdigheder. Foto: Sabine Kroschel fra Pixabay

Det skorter bestemt ikke på bemærkelsesværdig arkitektur i Hamborg, men Elbphilharmonien fra 2017 er alligevel i en klasse for sig. I den vestligste del af HafenCity er det nemlig lykkedes at omdanne en gammel lagerbygning i røde mursten til en af verdens største og mest imponerende koncertsale.

Den store glaskonstruktion, der hviler oven på den originale murstensbygning, ligner på én og samme tid et sejl, en bølge, et isbjerg og en krystal. De schweiziske arkitekter Herzog & de Meuro har virkelig skabt et anderledes og eventyrligt udtryk, som bl.a. opnås gennem 1.095 unikt formede glaspaneler.

Bygningen er 108 meter høj og har 26 etager. Otte af disse findes i den originale murstensbygning fra 1966. En buet rulletrappe fra hovedindgangen på østsiden fører op til observationsdækket Plaza på toppen af murstenssektionen.

Denne flotte udsigtsterrasse er åben for offentligheden og byder på en skøn udsigt over Hamborg og Elben. Herfra er der også indgang til koncertsalens foyer.

Inde i bygningen findes tre koncertsale, et hotel, 45 luksuslejligheder, restauranter og barer. Den største af koncertsalene har plads til 2.100 publikummer, som er placeret hele vejen rundt langs salens ydersiden, mens scenen er centreret i salen.

Akustikken er ganske enestående, og har du mulighed for det, er det en stor oplevelse at overvære en forestilling i Elbphilharmonien. Alternativt må du nøjes med at nyde den smukke, udvendige arkitektur og den gode udsigt.

Transport: U3 til Baumwall

6. Skt. Michaelis-kirken (Hauptkirche Sankt Michaelis)

[Kirke + Udsigt]

I Skt. Michaelis-kirken kan man bl.a. beundre det smukke orgel. Foto: Ddzphoto fra Pixabay

Blandt de lokale går Skt. Michaelis-kirken (St Michaelis Kirche) under navnet ‘Der Michel’, for her er man på fornavn med Nordtysklands største og mest berømte protestantiske barokkirke. Kirken er et af Hamborgs mest markante vartegn, ikke mindst på grund af det 132 meter høje tårn, som kan ses langvejs fra. Tårnets fremtrædende spir er dækket af kobber.

Den nuværende Skt. Michaelis-kirke stod færdig i 1912, og er den tredje kirke på stedet. Den første styrtede sammen efter et lynnedslag i 1750, mens den anden blev raceret af en voldsom brand i 1906.

Kirken slap nådigt fra bombardementerne under 2. Verdenskrig, og behøvede kun mindre reparationer. I krypten ligger 2.425 personer begravet, mens 2.500 levende kan tage plads i det enorme kirkerum under gudstjenesterne.

Det smukke lyse kirkerum med fine forgyldte detaljer er værd at besøge, og det samme er naturligvis udsigtsplatformen i 106 meters højde. Fra tårnet har du en fantastisk udsigt over Hamborgs mange tage, havnen og byens kanaler.

Åbningstider: Kirken er åben 9:00-19:30 (maj til september), 9:00-18:30 (oktober og april), 10:00-17:30 (november til marts).

Transport: S1 eller S3 til Stadthausbrücke eller U3 til Rödingsmarkt.

7. Planten un Blomen

[Park + Botanisk have + Afslapning]

Planten un Blomen-parken med tv-tårnet i baggrunden. Foto: Karsten Bergmann fra Pixabay

Når vejret er godt drages mange af Hamborgs indbyggere og byens turister af de indbydende græsplæner, smukke planter, søer og drivhuse, som findes i den store og indbydende park.

Navnet ’Planten un Blomen’ er plattysk for planter og blomster (på højtysk ville den hedde ’Pflanzen und Blumen’) og navnet siger det hele: Den 47ha store park er en herlig grøn oase midt i den travle by.

Besøger du Hamborg om sommeren, er en tur i parken et must. Tag gerne et tæppe med, og slå dig ned på græsset med udsigt til parksøens smukke fontæne og det enorme tv-tårn, der ses i horisonten bag de grønne trætoppe.

Det behøver dog ikke kun handle om afslapning, for parken byder skam også på mange seværdigheder og attraktioner. Du kan f.eks. opleve de forskellige havemiljøer i tropehusene, den smukke japanske have, rosenhaven og apotekerhaven. Her er også gode muligheder for at spise på en af parkcaféerne, eller blot nyde noget koldt at drikke.

Rejser du med børn, vil de elske de gode legepladser – i den sydligste del, helt nede ved St. Pauli-undergrundsstationen, findes desuden en stor rulleskøjte- og skateboardpark, og det er også i denne del, du finder minigolfbanen og trampolin-parken.

Transport: Hovedindgangen og de botaniske haver: S11, S21 eller S31 til Dammtor eller U1 til Stephansplatz. Minigolf og andre aktiviteter: U3 til St. Pauli.

8. Den gamle Elbtunnel (Alter Elbtunnel)

[Historisk tunnel]

Den gamle tunnel under Elben. Foto: Moerschy fra Pixabay 

Det var en imponerende bedrift for datidens ingeniører, da man i 1911 kunne indvie den 426 meter lange tunnel under Elben. Nu kunne havnearbejderne nemt komme fra Hamborgs centrum til det store havneområde på sydsiden af floden, ved at benytte de to tunnelrør.

I dag har andre tunneller og broer for længst overtaget den mest trafik på tværs af Elben, men den gamle tunnel, Alter Elbtunnel, kan fortsat benyttes af fodgængere og motorkøretøjer.

På begge sider af Elben findes der fire store bilelevatorer, som kan bringe køretøjerne fra gadeplan og 24 meter ned under floden. Biler må kun køre gennem tunnelen på udvalgte tidspunkter af dagen, og resten af tiden har fodgængere og cyklister de smalle tunnelrør for sig selv.

Det er en sjov og ganske gratis oplevelse at gå gennem tunnelen, hvor udsmykningen i bedste jugendstil også bidrager til den historiske charme.

Væggene er dekoreret med blanke kakler samt relieffer af flodens dyreliv som f.eks. fisk og krabber. Fra udsigtspunktet ’Steinwerder’ på sydsiden af floden har man et flot vue over mod Hamborgs bymidte.

Transport: S1, S2, S3 eller U3 til Landungsbrücken station

9. Det maritime museum (Maritimes Museum Hamburg – Das IMMH)

[Museum]

Foran Det maritime museum står en flot gammel skibsskrue. Foto: Karsten Bergmann fra Pixabay 

I Kaispeicher B, Speicherstadts ældste pakhus, formidles 3.000 års maritim historie gennem en enorm udstilling fordelt på 9 etager. Museets fulde navn er ’Internationales Maritimes Museum’, så der er altså ikke alene fokus på tysk søfartshistorie, men maritim historie fra hele Verden.

Grundlaget for museet, der åbnede i 2008, var den tyske rigmand Peter Tamms private samling af modelskibe. Tamm døde i 2016, men hans interesse for søfart lever altså videre på dette spændende museum.

Den enorme udstilling kan være lidt svær at overskue, og forvent ikke at du kan se det hele ved et enkelt besøg. I stedet kan du med fordel vælge de områder ud, som du har særlig interesse for. Her findes store udstillinger om transport af varer, navigation og kommunikation, opdagelsesrejser, krydstogtskibe, fiskeri, redningstjenesten tilhavs og meget mere.

Blandt museets vigtigste genstande er Admiral Nelsons breve, en rekonstruktion af polarforskeren Ernest Shackletons redningsbåd samt en 3.000 år gammel kano, fundet lige her i Hamborgs havn.

Åbningstider: Dagligt fra 10:00-18:00. Køb din billet hjemmefra og vis den på mobilen.

Transport: U4 til Überseequartier.

10. Panoptikum Hamburg

[Voksmuseum]

Albert Einstein er blandt de berømtheder, du kan møde på voksmuseet i Hamborg. Foto: Minka2507 fra Pixabay

Kunne du tænke dig at stå ansigt til ansigt med nogle af historiens største musikere, skuespillere og politikere, så bør du besøge voksmuseet Panoptikum ved Reeperbahn i St. Pauli. Her finder du nemlig et imponerende udvalg af livagtige voksdukker. Du kan møde både nulevende og afdøde berømtheder – i alt 120 figurer fordelt på fire etager.

Tysklands ældste voksmuseum blev grundlagt tilbage i 1879, og har været ejet af samme familie lige siden. Inden 2. Verdenskrig talte museets samling hele 300 figurer, men blot 28 af disse overlevede bombardementerne.

Blandt de overlevende figurer var – ganske ironisk – figurerne af Adolf Hitler og Joseph Goebbels. Det nazistiske styre havde oprindeligt forbudt museet at fremvise disse figurer, men efter krigen blev de centrum for den nye udstilling.

Museets 120 voksfigurer tæller flere tyske berømtheder, men også mange internationale stjerner. Det gælder bl.a. Robbie Williams, Angelina Jolie, Karl Lagerfeld, Barack Obama, Donald Trump og Pave Benedikt XVI. Du kan naturligvis også hilse på Tysklands tidligere kansler, Angela Merkel. Museet rummer også et skrækkabinet med en række uhyggelige figurer.

Billet: Køb din entrébillet til Panoptikum her.

Transport: U3 til St. Pauli

11. Mindesmærket Skt. Nikolai Kirke (Mahnmal St. Nikolai)

[Kirkeruin + Mindesmærke]

Det er en meget speciel oplevelse at besøge Skt. Nikolai-kirken, eller rettere hvad der er tilbage af den. Den engang så smukke og storslåede kirke gik en grum skæbne i møde under 2. Verdenskrig, hvor de allieredes flyvemaskiner tæppebombede Hamborgs bymidte.

Bomberne skånede ikke Skt. Nikolai-kirken, der fra 1874 til 1876 havde haft rekorden som Verdens højeste bygning (den blev efterfølgende overgået af Rouen-katedralen i Frankrig). Efter at murbrokkerne var fjernet fra stedet, stod kun krypten og det knejsende, hule kirketårn tilbage.

I stedet for at genopbygge kirken, fik den i en årrække lov at stå uberørt hen. I slutningen af 1980’erne indledte fonden ’Rettet die Nikolaikirche’ en kamp for kirkens overlevelse, og med tiden lykkedes det at restaurere dele af bygningen, og åbne området op for publikum. Planen er ikke at genopbygge kirken, men i stedet at lade den stå som et monument – et vidnesbyrd om krigens ødelæggelser.

I krypten er der i dag indrettet en spændende udstilling om ødelæggelserne under 2. Verdenskrig. Her er det ikke blot kirkens historie, der er i fokus.

Faktisk tager udstillingen udgangspunkt i tre af krigens episoder, nemlig tyskernes bombardementer af Coventry in 1940, tyskernes ødelæggelse af Warszawa samt naturligvis de allieredes bombardementer af Hamborg i 1943 (Operation Gomorrha), hvor 35.000 mennesker mistede livet.

Når du har brugt tid på de uhyggelige fortællinger, kan du gå en mere opløftende oplevelse i møde – du kan nemlig besøge udsigtsplatformen i det hule kirketårn. I 76,3 meters højde har du en fremragende udsigt over midtbyen og Speicherstadt.

Åbningstider: 10:00-18:00 (maj til september), 10:00-17:00 (oktober til april).

Transport: U3 til Rödingsmarkt.

12. Reeperbahn

[Gade + Natteliv]

Neonskiltene reklamerer med alt fra stripklubber til koncertscener og ølbarer. Foto: Hubert Pelikan fra Pixabay 

Navnet ’Reeperbahn’ henviser egentlig til den reb- og tovværksproduktion, som området engang husede. I dag er det noget helt andet, kvarteret omkring Hamborgs bedst kendte gade er kendt for.

Her ligger restauranter, natklubber, diskoteker og barer side om side, og de sobre etablissementer suppleres af stripklubber, sex-butikker og bordeller. Det farvestrålende kvarter er et af byens største gå-i-byen områder, og bestemt et besøg værd for alle, som søger en sjov aften ude.

Reeperbahn er en af hovedgaderne i bydelen St. Pauli, der er kendt for sine alternative miljøer. Her er graffiti og street art i en klasse for sig, og selv i dagslys, inden alle barerne åbner, hersker her en helt særlig stemning.

Det kan også anbefales at besøge St. Pauli Nachtmarkt. Her overtager det ugentlige ’nat-marked’ pladsen Spielbudenplatz med spændende madboder og livemusik hver onsdag.

Er du interesseret i en helt særlig oplevelse på Reeberbahn, så kan du komme på guidet rundvisning med en drag queen eller en lokal kendis. Læs mere og køb din billet her.

The Beatles på Reeberbahn

Der har været fest i kvarteret omkring Reeberbahn gennem en årrække, og i de tidlige 1960’ere var The Beatles fast inventar på flere af spillestederne. Flere af koncertscenerne er fortsat åbne: Kaiserkeller/Große Freiheit 36, Indra og Moondoo. Rockgruppen har endda fået en plads opkaldt efter sig, nemlig Beatles-Platz ved krydset mellem Reeperbahn og Große Freiheit.

Große Freiheit er en sidegade til Reeperbahn, og endnu en populær gå-i-byen gade. Navnet kommer af katolikkernes frihed til at dyrke deres religion i netop dette område, som lå udenfor bymurene. Inde i selve Hamborg var kun protestanter accepteret.

Omkring Hans-Albers-Platz findes ligeledes mange barer, og rundt om hjørnet herfra kan du gå en tur gennem Herbertstraße – hvis du altså er en mand. Herbertstraße er kendt for sine bordeller, og vejen er blokeret af et stort hegn i begge ender, hvor et skilt proklamerer ”Adgang forbudt for mindreårige og kvinder” – sidstnævnte gælder øjensynligt ikke de kvinder, der kommer her for at arbejde.

Vil du prøve en klassisk St. Pauli-kneipe, så smut forbi Zum Silbersack i Silbersackstraße 9. I de stemningsfulde lokaler føles det som om tiden har stået stille de seneste årtier.

Transport: S3 til Reeperbahn eller U3 til St. Pauli.

13. Det arkæologiske museum (Archäologisches Museum Hamburg)

[Museum]

Nordtysklands spændende fortid bliver for alvor vakt til live på dette flotte museum for arkæologi, som du finder i Hamborg-bydelen Harburg. Museet er indrettet i to forskellige bygninger – den ene rummer den permanente udstilling om arkæologi og menneskets historie, mens den anden byder på skiftende særudstillinger.

I den permanente udstilling, som gennemgik en omfattende renovering i 2009, finder du en lang række interessante genstande fra ældre og yngre stenalder, bronze- og jernalderen, folkevandringstiden og den tidlige middelalder i det nordlige Tyskland.

Blandt udstillingens højdepunkter er Duvensee-pagajen – et unikt fund fra ældre stenalder, der fungerer som et af de tidligste eksempler på en åre / pagaj, samt Metzendorf-Woxdorf-hovedet – et menneskehoved, som blev begravet adskilt fra kroppen omkring år 2200 f.Kr.

Du kan også opleve Daensen-foldestolen fra bronzealderen og Ovelgönne-brødet – et forhistorisk ‘rundstykke’, der samtidig er det ældste bagværk, som er fundet i Europa. Brødet stammer fra år 800-500 f.Kr. og har givet os vigtig viden om jernalderens bagekunst og datidens ingredienser.

Tangendorf-brochen fra det 3. århundrede er ligeledes et højdepunkt. Forsiden er dekoreret med en fornem illustration af et firbenet dyr – sandsynligvis en hund eller en hjort. Brochen er et af Harburgs vigtigste fund fra Romertiden.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden

Transport: S-tog til Hamburg Rathaus

14. Cap San Diego

[Museumsskib]

Det flotte fragtskib er både indrettet som museum og som hotel. Foto: Helmut Jungclaus fra Pixabay 

Når man går langs Elben eller tager med på en havnerundfart i Hamborgs navn, kan man ikke undgå at lægge mærke til det store, hvide skib, som ligger fortøjret ved Landungsbrücke. Det er Cap San Diego, et 159 meter langt fragtskib, hvis elegante silhuet nemt leder tankerne hen på en svane – det samme gjorde sig gældende for seriens fem øvrige skibe, og samlet blev de kendt under kælenavnet ’Sydatlantens hvide svaner’.

Cap San Diego blev bygget på Deutsche Werft i Hamborg og søsat i 1961. Herefter sejlede fragtskibet på en fast rute mellem Tyskland og Sydamerika, og nåede at tilbagelægge 120 rundture, indtil det blev taget ud af tjeneste i 1981.

På dette tidspunkt havde containertrafikken overtaget de store fragtlinjer, og Cap San Diego sejlede i stedet under forskellige navne og flag, inden det i 1986 blev udset til skrot. Bystyret i Hamborg ville det dog anderledes og købte skibet, der efterfølgende blev indrettet som museum.

Det er en spændende historie, der fortælles ombord på det flotte museumsskib. Besøgende har stor frihed til selv at udforske skibets mange området, hvor man bl.a. kan se motorrummet, kommandobroen, mandskabs- og kaptajnskahytterne, kabyssen og meget mere. Naturligvis skal turen på skibet også gå ned i lastrummene, hvor eksotiske varer blev fragtet til Europa.

Et besøg på Can San Diego er både sjovt og lærerigt, og det er spændende når man ved selvsyn kan opleve 1960’ernes arbejdsforhold til søs. Her gemmer sig mange interessante tidslommer, og når du har brug for en pause, kan du besøge skibets lille café.

Har du brug for en endnu længere pause, kan du også overnatte på skibet, da nogle af kahytterne er indrettet som hotel!

Åbningstider: Dagligt 10:00-18:00. Du kan købe din entrébillet (inkl. audioguide) her.

Transport: U3 til Baumwall.

15. Hamborg Zoo (Tierpark Hagenbeck)

[Zoologisk have]

Der er mange spændende dyr i den flotte Tierpark Hagenbeck. Foto: Christoph Schütz fra Pixabay 

En af Hamborgs bedste attraktioner for børnefamilier er afgjort den skønne Tierpark Hagenbeck, som ligger ca. 5 km udenfor centrum. Her finder du en flot samling af dyr fra nær og fjern – mere end 500 arter er spredt ud over det 27 ha store område.

Du kan bl.a. beundre elefanter, tigere, orangutanger og tukaner, samtidig med at børene kan få en ridetur på en pony. Omgivelserne er også fantastiske, og rummer foruden dyrenes habitater en rekonstruktion af et nepalesisk tempel, en indbydende japansk have og fine art deco-bygninger.

Den zoologiske have blev grundlagt i 1907 af Carl Hagenbeck Jr., men samlingen af dyr var allerede blevet startet af faderen, Carl Hagenbeck Sr. (1810–1887), i 1863.

Haven skilte sig med det samme ud fra Verdens øvrige dyreparker, da der blev anvendt åbne indhegninger. Dyrene var således omgivet af voldgrave frem for meterhøje hegn, og publikum kunne dermed let beundre de forskellige arter i deres naturlige miljøer.

Sådan er det også i dag, og byggeteknikken har inspireret zoologiske haver over hele kloden. Har du børn med i parken, findes her også en god, stor legeplads, som de med garanti vil elske. Man kan også tage en tur med miniaturejernbanen.

Åbningstider: 9:00-18:00 (marts til oktober), 9:00-16:30 (november til februar).

Transport: U2 til Hagenbecks Tierpark.

16. Hamburger Kunsthalle

[Kunstmuseum]

Trappen, der leder op til den smukke Hamburger Kunsthalle. Foto: Stephanie Albert fra Pixabay

De største kunstværker fortjener de fineste omgivelser, og sådan er det også i Hamburger Kunsthalle. Den store hovedbygning i røde mursten blev opført mellem 1863 og 1869, og er smukt dekoreret med søjler, buegange og et væld af statuer.

Trods den kunstfærdige udsmykning tager bygningen dog ikke fokus fra selve udstillingen, der er blandt de mest imponerende i Europa. Vil du se det hele, kan du roligt afsætte en hel dag til projektet.

Hamburger Kunsthalles fantastiske samling rummer værker fra renæssancen til i dag, og er opdelt i fire sektioner: De gamle mestre (bl.a. Goya, Rubens og Rembrandt), kunst fra det 19. århundrede (bl.a. Degas, Feuerbach, Wilhelm Leibl og Monet), moderne kunst (bl.a. Francis Bacon, Max Ernst, Munch, Emil Nolde og Pablo Picasso) og samtidskunst (bl.a. David Hockney, Jeff Koons og Barbara Kruger).

Her er bestemt noget for enhver kunstelsker, og herudover kan man naturligvis også nyde de flotte omgivelser.

Åbningstider: Tirsdag til søndag 10:00-18:00 (mandag lukket).

Transport: S-tog til Hauptbahnhof eller U2 eller U4 til Hauptbahnhof Nord.

17. Hamburger Stadtpark

[Park + Afslapning + Badesø + Bådudlejning + Planetarium]

Der er god mulighed for at nyde naturen i Hamborgs store bypark. Foto: Olle August fra Pixabay

Hamborgs enorme bypark, som strækker sig over et areal på 148 hektar, kaldes populært for byens ‘grønne hjerte’ og byder på skov, græsplæner, en stor parksø, et af Europas største planetarier, caféer og legepladser. Parken er kort sagt et slaraffenland for alle, der gerne vil nyde dagen under åben himmel – eller i planetariets mørke sal.

Hamburger Stadtpark blev etableret i begyndelsen af det 20. århundrede i en tid, hvor byens befolkningstal eksploderede. Mange naturområder blev omdannet til boliger, og som en modvægt til denne udvikling, besluttede bystyret at skabe et rekreativt område nord for byens centrum.

Parkens vestlige del består primært af skov, og midt imellem træerne ligger Hamborg Planetarium – indrettet i et tidligere vandtårn.

Den smukke art deco-bygning i røde teglsten blev opført mellem 1912 og 1915, men fungerede kun som vandtårn frem til 1924. Herefter blev det 64 meter høje tårn ombygget til planetarium, som kunne slå dørene op i 1930. Du kan læse mere om planetariet og købe billet til en forestilling på hjemmesiden her.

Nedenfor planetariet starter en 500 meter lang avenue, som skærer sig gennem byparken og ender ved det store, græsdækkede område, Festwiese.

I parkens sydøstlige hjørne løber Goldbek-kanalen, hvorfra der tilbydes sejlads til Jungfernstieg i midtbyen. Det er også i denne del af parken du finder den ovale parksø med bademuligheder og udlejning af både og kanoer.

Af øvrige højdepunkter finder du et væld af legepladser, minigolfbane, en smuk rosenhave og en lang række sports- og idrætsfaciliteter. Caféer, restauranter og ølhaver findes spredt over det store område.

Transport: U3 til Borgweg eller Saarlandstraße.

18. U-båden U-434 (U-Boot Museum Hamburg)

[U-båd + Museum]

I Hamborg kan du udforske undervandsbåden U-434. Foto: R A fra Pixabay

Du bør bestemt ikke lide af klaustrofobi, hvis du vil opleve den sovjetiske undervandsbåd, U-434, på nærmeste hold. Turen rundt i U-bådens trange indre byder nemlig på en række ganske små rum og luger, der skal forceres. Til gengæld er det virkelig spændende at se de forhold, som besætningen har levet i – og arbejdet under.

U-434 blev fremstillet i Sovjetunionen i 1976 og blev benyttet til jagt, spionage og patruljeformål. Båden var i aktiv tjeneste frem til 2002, hvorefter den blev købt af en gruppe tyske investorer. I dag ligger den 90 meter lange undervandsbåd fortøjet langs Elben – ca. midtvejs mellem Fiskeauktionshallen og Den gamle Elbtunnel.

Det meste af U-båden fremstår intakt, og man kan således bl.a. opleve bådens indviklede maskineri, navigationsudstyr, torpedoluger, officerernes kahytter og mandskabets køjer. Dukker i menneskestørrelse er klædt i tidstypiske uniformer og placeret rundt omkring i båden.

U-434 havde en besætning på 78 mand, men det er virkelig svært at forestille sig, hvordan der kunne være plads til så mange mennesker på de få kvadratmeter. Der arrangeres rundvisninger på tysk, men du kan også vælge at opleve båden i dit eget tempo.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden

Transport: Bus 111 til Fischauktionshalle

19. Neuengamme Koncentrationslejr (KZ Neuengamme)

[Mindesmærke + Museum]

15 km sydøst for Hamborgs centrum findes et levn fra den tyske fortid, som de fleste gerne ville have været foruden. Neuengamme Koncentrationslejr blev etableret i 1938, og frem til 1945 mistede mere end 100.000 mennesker livet i hovedlejren eller en af de over 85 underlejre.

Af de omkring 6.000 danskere, som blev sendt til de tyske lejre, blev langt de fleste sendte til Neuengamme. Derfor har lejren også en særlig interesse i et dansk perspektiv.

Umiddelbart efter krigen benyttede den britiske hær faciliteterne i Neuengamme til fangelejr for tyske krigsfanger, men i 1948 blev den overdraget til Hamborgs bystyre, som kort efter lod store dele af lejren nedrive. Derfor står kun få af de historiske bygninger tilbage, mens stensætninger indikerer, hvor de mange barakker var opført.

Stemningsfuldt mindesmærke

Området er i dag omdannet til et stemningsfuldt mindesmærke, og i forlængelse heraf er der indrettet et museum. Meget af besøget i Neuengamme foregår udenfor, hvor skilte, billeder og plancher formidler den uhyggelige historie.

Det kan anbefales at starte besøget i dokumentationscentret / museet, hvor man får et godt indblik i lejerens opbygning. Der er rigtig meget materiale, så du bestemmer helt selv, hvor lang tid du vil dedikere til museet og omgivelserne.

Hvis det er muligt, kan det anbefales at deltage i en rundvisning, som giver det bedste indtryk af lejren. Der arrangeres rundvisninger for grupper på mange forskellige sprog (bl.a. på dansk), mens rundvisninger for enkeltpersoner oftest foregår på tysk (nogle gange også engelsk) i weekenden. Du kan besøge hjemmesiden for at se kalenderen for rundvisninger og kommende begivenheder her.

Åbningstider: Mandag til fredag 9:30-16:00. Lørdag og søndag 12:00-17:00 (april til september til 19:00)

Transport: S2 eller S21 til Bergedorf station og herefter bus 227 eller 327 til KZ-Gedenkstätte Neuengamme.

20. Fodbold i Hamborg

[Fodboldkamp]

Fodboldkamp med HSV. Foto: Robert Bye fra Unsplash

I Hamborg har du hele to muligheder for fantastiske fodboldoplevelser: Byen er nemlig både hjemsted for det tidligere storhold Hamburger SV (HSV) og for kultklubben FC. St. Pauli, kendt for sine autonome fan-grupperinger.

Uanset hvilket hold, du vælger at se, er der garanti for underholdning både før og under kampen – underholdningsværdien efter kampen er ofte afhængig af spillet på banen…

Hamburger SV

Hamburger SV spiller sine hjemmekampe på det store Volksparkstadion med plads til 57.000 tilskuere.

Klubben havde sin gyldne æra i 1970’erne og 80’erne, hvor man vandt et hav af pokaler – bl.a. Europa Cup for Pokalvindere (1977), Europa Cup for Mesterhold (1983) samt tre nationale mesterskaber og to pokaltitler. Siden er det desværre gået ned ad bakke for den nordtyske klub, som endda måtte opleve nedrykning til den næstbedste række i 2018.

Opbakningen har dog ikke fejlet noget, og det er en fornøjelse at drage mod Volksparkstadion på en kampdag. Her ligner det en sand byfest, når der varmes op til kampstart med øl, mad og musik. Det er bestemt en oplevelse værd.

Transport: S3 eller S21 til Stellingen.

FC. St. Pauli

FC. St. Pauli har aldrig været i nærheden af den succes, som lokalrivalerne fra HSV nød i velmagtsdagene i 70’erne og 80’erne. Til gengæld er sammenholdet i det alternative arbejderkvarter helt unikt.

Her er tolerancen høj, og klubben har både autonome-, venstreorienterede- og homoseksuelle fangrupperinger, ligesom etniske minoriteter er synlige til hjemmekampene. Og det kan godt være, at det ikke er alle, der kommer for at se fodbold. Ja, nogle enkelte kommer måske for at slås, men langt de fleste kommer for at få en fest.

Stemningen på Millerntor-Stadion er fantastisk, og regnes blandt de bedste i Europa. Sammen med 29.500 tilskuere er der garanti for en unik oplevelse.

Transport: U3 til St. Pauli.

Restauranter i Hamborg – de bedste spisesteder

Med sin multikulturelle identitet byder Hamborg på en yderst spændende og forskelligartet restaurationsscene. Her findes restauranter med klassisk tysk mad og øl i literkrus, men du kan også opleve kulinariske overraskelser som f.eks. libanesisk, tyrkisk og græsk mad i verdensklasse. Her har jeg udvalgt fem spisesteder i Hamborg, som du med fordel kan besøge, når du er på ferie i den nordtyske by.

1. Laufauf

[Kattrepel 2]

Der kan være mange turister i den gamle bymidte, men heldigvis er det de færreste, der finder vej til Laufauf. Derfor kan du se frem til en god og autentisk oplevelse i denne klassiske Hamborg-restaurant.

Menukortet byder på traditionelle tyske retter, og den lækre, saftige schnitzel er et oplagt valg. Laufauf er også leveringsdygtig i en fremragende labskovs (labskaus på tysk). Du behøver ikke frygte at gå sulten herfra, for portionerne er store og mættende.

2. Bekaa Libanesisches Restaurant

[Rentzelstrasse 50]

Bekaa ligger bag Planten un Blomen-parken, lidt udenfor bymidten, men det er absolut værd at tage turen hertil. Den libanesiske restaurant serverer fremragende mad i ganske hyggelige og intime rammer.

Her er noget for enhver smag, og det er en fantastisk måde at stifte bekendtskab med det libanesiske køkken på – forretterne (mesa) er så mange, at det kan være svært for tjeneren at få plads til dem alle på bordet. Bekaa er meget populært, så bordreservation anbefales.

3. Alt Hamburger Aalspeicher

[Deichstrasse 43]

Specialiteten på denne hyggelige restaurant er røget ål fra eget røgeri, men der er skam også mange andre lækre (fiske)retter på menukortet. Alt Hamburger Aalspeicher er indrettet i et 400 år gammelt kanal-byhus, og om sommeren kan du tage plads ved de udendørs borde i ganske charmerende omgivelser.

Indenfor føles det som at træde ind i en tidslomme, hvor en tysk bedstemor er i fuld sving ude i køkkenet. Autentisk og stemningsfuldt. Retterne er enkelt anrettet, men smager fremragende.

4. Estancia Steaks

[Große Reichenstrasse 27]

Centralt i Hamborgs gamle bymidte finder du Estancia Steaks – byens bedste steakhouse. Uanset om du kommer her til frokost eller aften bliver du forkælet med perfekt grillede kødretter, så mundvandet straks begynder at løbe.

Servicen er fremragende, og man føler sig straks velkommen, og klar til at nyde den lækre mad. Husk at vælge tilbehør til kødet. De grillede svampe eller rødløg i rødvinssovs kan anbefales.

5. Pizza Bande

[Lincolnstr. 10]

Det er ikke fordi der er gjort synderligt meget ud af indretningen, men hvad betyder det, når pizzaerne er blandt de absolut bedste i byen. Hvis du befinder dig i området omkring Reeperbahn, så tag endelig et smut forbi Pizza Bande.

Her er stemningen i top, musikken spiller bag den primitive bardisk, og delikate sprøde pizzaer bages som på samlebånd. Der er nogle klassiske pizzaer at vælge imellem, men de fleste kombinerer deres egen.

Hotel i Hamborg – de bedste overnatningssteder

Der er mange gode overnatningsmuligheder i Hamborg som ligger tæt på byens største seværdigheder. Her har jeg udvalgt fem forskellige, som du med fordel kan lade dig inspirere af. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Hamborg her.



Booking.com

1. Budgetvenligt hotel i St. Pauli: North Hotel

[Reeperbahn 15]

North Hotel ligger i den farverige bydel, St. Pauli, og leder du efter billig overnatning i Hamborg, så er dette budgethotel et oplagt valg. Værelserne er enkle, men har alt det basale, som du måtte få brug for under dit ophold. Til gengæld er beliggenheden rigtig god, og du har således kun få minutters gang til de bedste barer på Reeperbahn. 

Hotellet er desuden et rigtig godt udgangspunkt for at udforske resten af Hamborg, da du blot 300 meter til nærmeste undergrundsstation (og 750 meter til Landungsbrücke ved Elben, hvorfra du kan komme på en skøn havnerundfart). Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge North Hotel? 

  • Prisvenligt hotel i midten af St. Pauli 
  • 300 meter til nærmeste undergrundsstation 
  • Rating på 7,7 (ud af 10) hos Booking.com
  • Mange caféer, restauranter og barer i nærheden 

2. Børnevenligt hotel: Meininger Hotel Hamburg City Center

[Goetheallee 9-11, Haus 3]

Rejser du til Hamborg med børn, så er det oplagt at tjekke ind på Meininger-hotellet. Det børnevenlige familiehotel har alt hvad I skal bruge for at få et perfekt ophold, og så er beliggenheden også ideel, når I skal udforske den spændende by. Altona-togstationen ligger blot 400 meter væk, og hotellet har egen parkeringskælder. 

De store og farverige værelser findes i flere forskellige størrelser, og er praktisk indrettet med de vigtigste fornødenheder. Her findes også et praktisk fælleskøkken, hvor man kan lave mad, ligesom der er mulighed for at spille bordfodbold og kaste sig over andre aktiviteter. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge Meininger Hotel Hamburg City Center?

  • Familievenligt hotel med flere forskellige værelsestyper
  • Tilhørende parkeringskælder 
  • Rating på 7,9 (ud af 10) hos Booking.com
  • God og varieret morgenbuffet

3. Luksus-hotel i Hamborg: Madison Hotel Hamburg

[Schaarsteinweg 4]

Madison-hotellet byder på super beliggenhed i et stille kvarter tæt på havneområdet og i gåafstand til centrum. Det er så afgjort et af de bedste hoteller i byen, med stilfuldt indrettede værelser og et utrolig serviceminded personale. Desuden byder Madison på swimmingpool, lækker (men dog relativt dyr) morgenmad samt adgang til fitnesscenter.

Du finder mange gode restauranter og caféer lige udenfor hotellets hoveddør, ligesom du nemt kan komme rundt og opleve alle Hamborgs spændende seværdigheder (Undergrundsstationen Baumwall ligger lige i nærheden), og det 4-stjernede Madison Hotel er således det perfekte udgangspunkt for en forlænget weekend i Hamborg. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge Madison Hotel Hamburg?

  • Moderne og luksuriøse faciliteter
  • Roligt kvarter tæt på byens bedste seværdigheder
  • Rating på 9,0 (ud af 10) hos Booking.com
  • Swimmingpool samt spa- og wellness-center 

4. Praktisk lejligheds-hotel: Apartment-Hotel Hamburg Mitte

[Borstelmannsweg 133]

Apartment-Hotel Hamburg Mitte byder på fine hotellejligheder med eget køkken og bad, hvilket kan være yderst praktisk, når du rejser med familien til Hamborg. De rummelige lejligheder er hyggeligt indrettet, og køkkenet er forsynet med de vigtigste redskaber. Ønsker du ikke selv at lave morgenmad, så serveres der også en glimrende morgenmadsbuffet.

Hotellet ligget øst for Hamborgs centrum, og der er gode parkeringsforhold i det fredelige område. Til gengæld skal du med en bus (rute 112 stopper lige udenfor hoveddøren) for at komme ind til midtbyen. Der findes hotellejligheder med en, to, tre og fire sovepladser. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge Apartment-Hotel Hamburg Mitte?

  • Moderne faciliteter og eget køkken
  • Rolige og fredfyldte omgivelser 
  • Rating på 8,2 (ud af 10) hos Booking.com
  • Bus til centrum lige udenfor hoveddøren 

5.  Billig overnatning i centrum af Hamborg: Pension am Rathaus

[Rathausstrasse 14]

Den perfekte beliggenhed til en fremragende pris. Pension am Rathaus er blandt de absolut billigste overnatningssteder i det centrale Hamborg, og placeringen lige ved byens historiske rådhus bliver heller ikke bedre. Til gengæld er må du acceptere nogle lidt nedslidte faciliteter, ligesom du må finde dig i at benytte fælles toilet og bad på gangen.

Pension am Rathaus er perfekt for dig, der skal tilbringe et minimum af tid på hotelværelset. I stedet kan du udbytte den fornemme placering til at gå rundt til en række af de bedre seværdigheder i Hamborg. Der er desuden blot 100 meter til nærmeste undergrundsstation. Der findes værelser til en, to eller tre personer. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge Pension am Rathaus?

  • Perfekt beliggenhed midt i Hamborg
  • Enkelt og billigt
  • Rating på 7,5 (ud af 10) hos Booking.com
  • Venligt og imødekommende personale 

Sådan kommer du til Hamborg

Hamborg ligger godt 170 km syd for den dansk/tyske grænse, og byen er således både oplagt for kør-selv ferie, togrejse og flyrejse. Vælger du at køre i bil til Hamborg, skal du være opmærksom på miljøzonerne i Tyskand, og at du skal have et miljømærkat i forruden. Du kan læse mere om miljømærkatet og købe det hos FDM her.

Hamborg med tog

Det er utrolig nemt at tage toget fra Danmark til Hamborg. Der kører direkte tog fra både København og Aarhus til Hamborg – fra begge byer er rejsetiden ca. 4,5 timer. De direkte tog kører endda flere gange dagligt, så der er god mulighed for at planlægge den optimale storbyferie til Hamborg, præcis som det passer dig. Udover de direkte tog er der også mange gode forbindelser med skift i Flensborg og/eller Padborg. Du kan finde billige togbilletter til Hamborg her.

Rejser du på Interrail, er Hamborg også et oplagt første stop på din udrejse (eller et sidste stop på hjemrejsen). Du kan læse min guide til Interrail her.

Hamborg med bus

Bus kan være en billig måde at komme til Hamborg på. Fra både København og Aarhus er der mange daglige busafgange til Hamborg med Flixbus. De hurtigste forbindelser fra København runder 5,5 timer, mens de kan være et kvarter hurtigere fra Aarhus. Læs mere om busforbindelserne og køb din busbillet til Hamborg her.

Hamborg med fly

Selvom det er nemt at køre til Hamborg i bil, tog og bus, så kan du også vælge at flyve. Både SAS og Norgewian flyver fra København til Hamborg, og rejsetiden er ca. 50 minutter.

Det er utrolig nemt at komme fra Hamborg Lufthavn til centrum. S-togslinjen S1 kører direkte til hovedbanegården, hvorfra du nemt kommer videre med den offentlige transport, eller også kan du gå direkte til dit hotel. Turen fra lufthavnen til centrum med S1 tager ca. 30 minutter, og togene kører op til seks gange i timen afhængig af tidspunktet på dagen.

Sådan kommer du rundt i Hamborg

Trods sin størrelse har Hamborg en relativt kompakt bymidte, som sagtens kan opleves til fods. Det er dog også nemt at komme rundt med byens offentlige transport, og det kan være en god idé at spare på bentøjet, hvis du skal være i Hamborg over flere dage.

Hamborgs transportsystem består af S-tog, undergrundsbane, busser og vandbusser. S-tog og undergrundsbane er det mest oplagte for turister, da de er nemme at finde rundt i. Samtidig kører de ofte – i hverdagene mellem 5:00 og 1:00, og i weekenden hele natten. Billetter kan købes i automaterne på stationerne (eller af chaufføren i busserne). Der findes enkeltbilletter og dagsbilletter (og periodekort hvis du skal være i byen i længere tid).

Tip til sightseeing i Hamborg: Hop on / Hop off Bus & Båd – Læs mere her

Det er ofte fordelagtigt at købe en dagsbillet, som endda findes i en billigere udgave, hvis du først rejser efter kl 9:00 den pågældende dag. Du skal dog være opmærksom på, hvilke zoner du kommer til at rejse i. Ofte vil det være tilstrækkeligt med grundtaksten (zone A+B), hvor hele undergrundsnetværket befinder sig.

Er I flere, der rejser sammen er gruppebillet den bedste løsning (findes også som dagsbillet og ’efter kl. 9:00-dagsbillet’). Op til fem personer kan rejse sammen på en gruppebillet. Du kan læse mere om billetsystemet og bruge rejseplanlægnings-modulet hos HHV her.

Flere oplevelser…

Bremen 125 km sydvest for Hamborg finder du en anden af Nordtysklands storbyer, nemlig den tidligere hansestad Bremen. Mens Hamborg blev voldsomt ødelagt under 2. Verdenskrig, slap Bremens middelalderbymidte nådigt fra de allieredes bombardementer. Derfor kan besøgende i dag nyde byens hyggelige kvarterer med labyrintagtige brostensbelagte gader og hyggelige butiks- og caféliv.

Herudover byder Bremen på flere gode museer, spændende historie og en dejlig stor park. Det tager under en time at komme fra Hamborg til Bremen med tog. Du kan læse mere om de bedste oplevelser og seværdigheder i Bremen her.

Berlin Den tyske hovedstad behøver ingen videre præsentation – EU’s største by byder på masser af spændende attraktioner for hele familien, og uanset hvor mange gange du har besøgt Berlin, er der altid nye oplevelser i vente.

Der er ca. 290 km mellem Hamborg og Berlin, som hurtigt kan tilbagelægges i bil eller med tog – togrejsen mellem de to byer tager 1 time og 45 minutter, og så slipper du for at bekymre dig om parkering i storbyen. Du finder mine forslag til de bedste oplevelser i Berlin her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (aftenhimmel over Hamborgs havn): Billede af Karsten Bergmann fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *