Nordatlantisk idyl: Seværdigheder i Thorshavn

Det er en levende og spændende historie fuld af seværdigheder, som springer dig i møde, når du besøger Færøernes hovedstad, Thorshavn (Tórshavn på færøsk). De smukke træhuse med grønne græstage er blot én side af historien, for i samspil med de klassiske bygningsværker findes også et levende havnemiljø samt et mere moderne og nyskabende Thorshavn.

Byen rummer det hele, lige fra smarte restauranter, hippe caféer og futuristisk arkitektur til tusind år gamle traditioner, spændende kultur og klassiske byggeteknikker.

Man må selvfølgelig heller ikke glemme de eventyrlige omgivelser. Her er der frisk luft nok til alle, og naturoplevelser lige udenfor døren. Spidse klipper og brusende vand, en vegetation, som er meget anderledes end den danske, og selvfølgelig store mængder får.

Et isoleret men kulturelt samfund

Færøerne har været isoleret gennem lange perioder. Nærmest glemt og afskåret fra civilisationen og fremskridtet på det Europæiske fastland. Her har øerne og deres befolkningen kunnet bevare den helt unikke kultur, den særlige stemning og den fantastiske charme.

På Færøerne er det ikke blot bygningerne, som er bevaringsværdige, men også kulturen. Udviklingen er i fuld gang, og fremskridtet stormer som vejret omkring de 18 øer i Nordatlanten, men der bliver holdt fast i traditionerne. Sprog, flag, nationaldragt, mad og drikke – det hele bliver flittigt holdt i hævd – og det er altså ikke blot for turisternes skyld.

Thorshavn ligger på sydkysten af Streymoy, som er Færøernes største og mest folkerige ø. Byen har omkring 20.000 indbyggere, mens Færøerne samlet set har en befolkning på 52.000. Grundet størrelsen ligner Thorshavn ikke en klassisk hovedstad, men den er hyggelig og overskuelig.

Du finder gode og varierede indkøbsmuligheder, indbydende restauranter og caféer og spændende seværdigheder. Herudover er Thorshavn et perfekt udgangspunkt for at tage på ture, og opleve andre sider af Færøerne. Du kan f.eks. sejle til den hyggelige ø, Nólsoy. Bådturen fra havnen i Thorshavn tager blot 20 minutter. Du kan også vandre den smukke tur til den historiske bygd, Kirkjubøur.

Nedenfor har jeg samlet de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i og omkring Thorshavn til en kort rejseguide. Her kan du med fordel finde inspiration til en spændende ferie i Færøernes hovedstad. God tur!



Booking.com

Seværdigheder i og omkring Thorshavn – de 10 bedste oplevelser

1. Tinganes og Reyni – Thorshavns gamle bydele

[Bydel + Sightseeing]

Halvøen Tinganes med de klassiske røde træhuse. Området er en af de største seværdigheder i Thorshavn. Foto: Benjamin Munk Olsen

På den yderste spids af halvøen ved havnen ligger det gamle pakhus, Skansapakkhúsið – en flot rød træbygning anlagt direkte på klipperne. Dette er landsstyrets let genkendelige hovedbygning. I flagstangen foran pakhuset vejrer det færøske flag. Den ikoniske bygning og det hvide, røde og blå flag er det første, man lægger mærke til under indsejlingen til Thorshavn. Smukt og idyllisk.

Halvøen Tinganes har navn efter lagtinget, som blev anlagt her helt tilbage i vikingetiden. I dag udgør Tinganes sammen med Reyni, som ligger lige bag Tinganes, Thorshavns stemningsfulde, gamle bydel. Reyni er fuld af charmerende røde og sorte træhuse med grønt græs på taget. Mellem husene i de smalle gader og stræder stikker af og til et klippestykke frem, og minder besøgende om den barske natur, som bygmestrene skulle overvinde, inden husene kunne rejses.

Det er en fantastisk oplevelse at gå gennem Tingans og Reyni, hvor man virkelig får fornemmelsen af byens spændende historie. Fortab dig i labyrinten af små gader og miniputhuse, og nyd stilheden i områderne, hvor biltrafik ikke er mulig. Gå også en tur gennem den gamle hovedgade, Gongin. Her kan du bl.a. spise på Áarstova, som er en af byens hyggeligste restauranter (læs mere under ’Restauranter i Thorshavn’)

Når du har overstået turen i tidsmaskinen, kan du passende bevæge dig mod havneområderne. På den ene side af Tinganes ligger inderhavnen, Vestaravág med masser af hyggelige caféer og spisesteder. På modsatte side finder du det moderne havneområde, Eystaravág, hvor færgen fra Danmark lægger til.

2. Skansin

[Fæstning + Udsigt]

Den historiske fæstning, Skansin, med det ikoniske fyrtårn. Foto: Benjamin Munk Olsen

På en høj øst for havnen ligger den historiske fæstning, Skansin. Fra murværket har man en fremragende udsigt over havnen og mod øen Nólsoy, mens man kan studere en række fine kanoner. Her findes både kanoner fra det engelske krigsskib HMS Furious samt danske malmkanoner fra 1776-1813.

Med sin afsidesliggende placering, var Færøerne et oplagt mål for sørøvere, så omkring 1580 besluttede man at opføre en fæstning, som kunne beskytte indsejlingen til Thorshavn mod fjender. I 1780’erne fik Skansin sin nuværende udformning, og den var herefter bemandet med 35 soldater.

Frem til 1865 havde man militær bevogtning af fæstningen, hvorefter opgaven blev varetaget af et nyoprettet politikorps. Under 2. Verdenskrig blev Færøerne besat af Storbritannien, og briterne oprettede derfor hovedkvarter ved Skansin.

3. Thorshavns Domkirke (Havnar Kirkja)

[Kirke]

Den flotte domkirke er både en af de interessante seværdigheder og et godt pejlemærke i Thorshavn. Foto: Benjamin Munk Olsen

Stemningen er helt speciel i den flotte hvidkalkede kirkebygning med skifertag. Havnar Kirkja, som i dag er Thorshavns domkirke, stammer fra 1788, men har blot været domkirke siden 1990, hvor Færøerne blev et selvstændigt stift. Hverken udefra eller inde i kirkerummet ligner Havnar Kirkja en traditionel domkirke, men interiøret, som primært består af malet træ, er utrolig smukt.

Lader man øjnene glide op mod kirkens loft, opdager man en flot lyseblå himmel. Det blåmalede kirkeloft og de hvide trævægge er et eventyrligt syn. Læg også mærke til det fine krucifiks fra 1713 samt de tre altertavler – den ældste fra 1647. Kirken huser også skibsklokken fra sejlskibet Norske Løve, der sank ved Lambavík i 1707, ligesom her findes en mindre model af det historiske skib.

Åben tirsdag til fredag 16:30-18:00. Gudstjeneste søndage og helligdage kl. 11:00.

4. Færøernes nationalmuseum (Tjóðsavn Føroya)

[Museum]

Færøerne byder på masser af spændende historie indenfor natur og kultur, som du kan blive klogere på, når du besøger nationalmuseet. Museet består af to dele; den permanente udstilling, som beskæftiger sig med øernes geologi, botanik, zoologi, arkæologi og historie samt det charmerende frilandsmuseum i bondegården Hoyvíksgarður.

Uanset om du besøger museet som første stop på din ferie, eller som det sidste, inden turen går tilbage mod Danmark, er besøget med til at sætte dit ophold på øerne i perspektiv.

Du bliver først og fremmest præsenteret for øernes vulkanske oprindelse, og kommer med på en rejse gennem naturens og dyrelivets historie. I forlængelse heraf kan du lære om øernes kulturhistorie, og se de originale færøske robåde, samlingen af de legendariske kirkebøstole fra det 15.århundrede, fund fra vikingetiden og et udvalg af flotte nationaldragter.

I kort gåafstand fra museumsbygningen finder du bondegården Hoyvíksgarður. Her i den smukke grønne dal kan du opleve, hvordan livet har været på en gammel færøsk gård. Ifølge sagnet lå Hoyvíksgarður oprindeligt ved Kúrdalur, men blev i 1772 flyttet til den nuværende placering af bonden, der på dette tidspunkt havde overtaget gården.

Åbent dagligt 10:00-17:00 (maj til september), torsdag til søndag 13:00-17:00 (oktober til april). Frilandsmuseet kun åbent i sommerperioden.

Transport: Bus 1 til Vegurin.

5. Viðarlundin

[Park]

Færøerne er synonym med vild natur, skiftende vejrforhold, rå klipper og sparsom bevoksning. Vejret og klipperne kan man ikke ændre på, men den sparsomme bevoksning er primært et resultat af de mange får, som græsser overalt på øerne, og derved forhindrer trævækst. Der kan faktisk godt vokse træer på de nordatlantiske øer, selvom en storm i ny og næ gør sit til at rive dem op med rode. Besøger du byparken Viðarlundin, kan du opleve en helt anderledes side af Færøerne.

Den vilde natur er bestemt smuk i sig selv, men en spadseretur gennem Viðarlundin sætter Færøernes natur i perspektiv. Den flotte bypark byder på gode stier, en hyggelig rislende å og ikke mindst en regulær skov. Skoven (eller plantagen, som den også kaldes) rummer mange forskellige træer – både løv og nåletræer. Samtidig kan du nyde en række fine skulpturer samt mindesmærket for de faldne sømænd, der sejlede fisk til Storbritannien under 2. Verdenskrig.

Viðarlundin optager et område på knap 8ha, og er dermed Færøernes største park/plantage. Den blev oprindeligt anlagt i 1903, og senere udvidet af flere omgange. I 1988 blev øerne imidlertid ramt af en orkan, som ødelagde store dele af Viðarlundin, som efterfølgende måtte plantes på ny. I den ene ende af den dejlige park finder du kunstmuseet Listaskálin, som også er et besøg værd.

6. Færøernes Nationalgalleri Listaskálin

[Museum]

Som kunstner er det næppe svært at finde inspiration, når man er bosat på Færøerne. De fantastiske landskaber, havet, fiskerne, fårene og stormene. Det hele foreviges på smukkeste vis gennem blandingen af lette og kraftfulde penselstrøg, og kan opleves på kunstmuseet Listaskálin.

Samlingen på Listaskálin tæller kunstnere som Mikines, Ingálvur av Reyni, William Heinesin og Tróndur Patursson, og er bestemt et besøg værd, hvis du interesserer dig for kunst. Har du også været rundt og opleve Færøernes natur, vil du med garanti blive imponeret over de forskellige måder, som kunstnerne fremstiller og formidler denne på. Du kan også opleve kunstværker udenfor museumsbygningen og i Viðarlundin-parken.

Åbent dagligt 11:00-17:00 (maj til september), tirsdag til søndag 12:00-16:00 (oktober til april).

Transport: Bus 2 Gundadalsvegur eller gåtur fra centrum (ca. 10 minutter).

7. Akvariet Føroya Sjósavn

[Akvarium]

De færøske farvande gemmer på mange forskellige fisk og havdyr, og et udsnit af disse kan opleves på det lille akvarium, Føroya Sjósavn. Flere af fiskearterne er anderledes end dem, man kender fra Danmark, så det kan være sjovt at studere disse nærmere.

Blæksprutterne er blandt hovedattraktionerne, men vær forberedt på, at udstillingen er meget lille – den fylder blot to rum. Til gengæld er der mulighed for at lære en masse. Her findes også et åbent bassin, hvor børn (og voksne) kan røre ved havdyrene.

Åbent tirsdag til søndag 14:00-17:00 (15. juni til august), lørdag og søndag 14:00-17:00 (september til 15. juni).

8. Sejltur til Nólsoy

[Idyllisk ø + Vandring + Natur]

Der venter skønne naturoplevelser på den lille ø, Nólsoy. Foto: Benjamin Munk Olsen

Øen Nólsoy ligger lige ud for Thorshavn, og giver læ til hovedstadens havn. En tur hertil med færge tager blot 20 minutter, og kan klart anbefales for dem, som gerne vil helt ned i gear. Der er nemlig en verden til forskel, når man sammenligner ’storbyen’ Thorshavn med det lille øsamfund, som kun har lidt over 200 indbyggere.

Nólsoy er fremragende til vandring – en oplagt rute går fra øens eneste bygd, der har samme navn som øen, og ned til fyrtårnet på sydspidsen. Men du kan også blot nyde de rolige omgivelser, fortidsminderne, stormsvalerne og sælerne. Øen har Verdens største koloni af de sorte stormsvaler, ligesom sælerne gerne slapper af langs øens østkyst.

Lidt inde på Nólsoy findes resterne af øens første bebyggelse, Korndalur. Bopladsen blev opført omkring 1300, men siden flyttet til den nuværende bygds beliggenhed, hvor vindforholdene var bedre. Otte stentomter er i dag de synlige rester af bebyggelsen.

Nólsoy er også kendt for eventyreren, Ro-Ove, med det borgerlige navn Ove Joensen, der i 1986 roede over Atlanterhavet i en klassisk færøsk træbåd. Du kan se båden i kælderen under huset Kunningarstovan i øens bygd. Tæt herpå kan du også beundre den særlige byport, som er lavet af kæberne fra en blåhval. Hvalen blev bjerget i 1895, og porten blev rejst til ære for Frederik 8., da kongen besøgte øen i 1907. I Nólsoy bygd finder du også muligheder for spisning og indkøb.

Transport: Færgen mellem Thorshavn og Nólsoy sejler 6-7 gange dagligt. Du kan se sejlplanen her.

9. Kirkjubøur

[Bygd med historiske bygninger + Natur + Vandring]

Magnus-katedralen i Kirkjubøur er blandt de mest populære seværdigheder på Færøerne og det er oplagt at tage en tur hertil fra Thorshavn. Foto: Benjamin Munk Olsen

Bygden Kirkjubøur ligger på sydspidsen af Streymoy-øen, og er blandt de mest populære udflugtsmål for turister på Færøerne. Ikke alene er naturen omkring bygden fantastisk – Kirkjubøur er også utrolig hyggelig, og så gemmer området på flere historiske bygninger. Den mest kendte er uden tvivl ruinen af Magnus-katedralen fra 1300-tallet.

Magnus-katedralen omtales oftest blot som ’Múrurin’ (Muren), for det er kun ydermurene, som står tilbage. Det er den største middelalderbygning på Færøerne, og opført på initiativ af biskop Erlendur omkring år 1300.

Man ved ikke om katedralen nogensinde blev færdigbygget, og der findes flere idéer til, hvorfor den måske ikke blev. Én historie går på, at biskoppen opkrævede så store skatter, at det fik befolkningen til at gøre oprør. En anden går på, at det var på grund af pesten, man måtte opgive byggeriet.

En smuk ruin

Uanset hvad der præcis skete for 700 år siden, så står den smukke ruin her i dag som et vidnesbyrd om en anden tid. Bygningens grundflade måler ca. 25×10 meter, mens murene er 1,5 meter tykke og rejst af lokal basalt – en bjergart af vulkansk oprindelse.

Når du har beundret den smukke ruin, kan du passende besøge Kongsgården, der med sine sorte trævægge og røde vinduesrammer emmer af klassisk færøsk byggeteknik. Gården er et af de ældste beboede træhuse i Verden, og er utrolig romantisk. De ældste dele stammer fra 1000-tallet, og en del af gården er i dag indrettet som museum. Du kan også besøge den enkle og smukke Olavskirke – den eneste af Færøernes middelalderkirker, som stadig er i brug.

Transport: Du kan komme til Kirkjubøur i bil eller tage den gratis bybus (rute 6), men har du mod på en vandretur over fjeldet, er det den skønneste måde at komme til Kirkjubøur på – du kan evt. tage bussen tilbage til Thorshavn. Turen er meget smuk og tager ca. 2 timer.

Vil du gerne vandre mere på Færøerne, så er der også en god rute på Nólsoy (se ovenfor). Du finder desuden fremragende ruter med udgangspunkt i bygden Leynar og den tilstødende sø, Leynavatn (bus 100/300 fra Thorshavn).

10. Fuglefjeldene ved Vestmanna

[Natur + Sejlads + Fugle]

En stor oplevelse på Færøerne: De barske fuglefjelde er et imponerende syn. Foto: Benjamin Munk Olsen

Der bor omkring 1.200 mennesker i bygden Vestmanna på den vestlige side af Streymoy. Herfra skulle man indtil 2002 sejle over sundet, når man skulle til lufthavnen på Vágar. Siden blev færgeruten afløst af Færøernes første undervandstunnel, og roen kunne dermed sænke sig over den smukke bygd ved fjeldene.

Trods sin beskedne størrelse, er Vestmanna takket være sine berømte fuglefjelde blandt Færøernes mest populære turistbyer. Selve byen er hyggelig at gå rundt i, og byder både på en velassorteret souvenirbutik, en fin kirke og rigtig gode fiskerestaurater. Man kan også besøge Saga-museet, hvor de spændende fortællinger bliver vækket til live gennem voksfigurer og lyde. Museet er både interessant for børn og voksne.

600 meter høje fjelde

Den helt store turistattraktion i Vestmanna er dog de enorme fuglefjelde, som man kan opleve på en bådtur. Her kommer man helt tæt på de stejle klippevægge, som rejser sig mere end 600 meter op mod himlen.

Bådene sejler også gennem smalle, dybe grotter, der er blevet formet af vandets kræfter. Dette barske og eventyrlige område er hjemsted for tusindvis af havfugle; mallemukker, lomvier, lunder og naturligvis skrigende måger. Oppe på de stejle klipper kan man spotte de græssende får, som nogle gange begiver sig uhyggeligt tæt på afgrunden.

Du kan besøge fuglefjeldene med båd flere gange dagligt – bådene sejler fra havnen midt i byen. Turene varer ca. to timer, og bådene har plads til 48 personer. Du kan læse mere om turen og bestille billetter her.

Transport: Der er ca. 38 km fra Thorshavn til Vestmanna, og du kan både komme hertil i bil og med bus. Bus nr. 100/300 kører fra Thorshavn til Vestmanna på ca. en time. Se køreplanen her.

Restauranter i Thorshavn – de bedste spisesteder

1. Áarstova

[Gongin 1]

På Áarstova bliver du forkælet med gastronomi af høj klasse, og samtidig kan du nyde de fantastisk stemningsfulde omgivelser i Thorshavns gamle bydel. I det klassiske træhus med græs på taget er der en fantastisk atmosfære, og maden som serveres her er mindst lige så fantastisk. Prøv den uimodståelige hummerbisque eller den lækre torsk og forkæl dig selv med langtidsstegt lam. Her får du det bedste fra det færøske køkken. Der kan vælges mellem 3- eller 5-retters menu + evt. vinmenu.

2. Barbara Fish House

[Gongin 4-6]

Det hyggelige hus, hvor du i dag finder en velrenommeret fiskerestaurant, tjente som det fiktive hjem for karakteren Barbara i Jørgen Franz Jacobsens berømte roman af samme navn. Huset har derfor en særlig kulturel betydning, som lever videre i restaurantens dna. Ingredienserne er naturligvis frisk færøsk fisk, og du kan godt glæde dig til de lækreste fiske- og skaldyr-retter. Restauranten er både populær blandt lokale og turister, så det kan anbefales at bestille bord.

3. Etika Sushi

[Áarvegur 3]

Etika Sushi er Færøernes eneste sushi-restaurant og i de hyggelige, minimalistiske lokaler serveres en bemærkelsesværdig blanding af klassiske japanske retter tilsat lokale, færøske råvarer og en stor portion kreativitet. Både fisk og tang er hentet i havene omkring de nordatlantiske øer, og det skaber en fremragende fusion mellem det lokale og det eksotiske. Her serveres også grillede retter med fisk og skaldyr samt traditionelle kødretter. Absolut et besøg værd, hvis du er glad for sushi.

4. Restaurant Toscana

[Nolsoyar Palsgota 13]

Har du brug for en pause fra det færøske køkken, eller siger lam og fisk dig ikke så meget, så kan du med fordel besøge den gode italienske restaurant, Toscana. Lokalerne er rigtig hyggelige, med lavt til loftet og med forskellige genstande på væggene. Herudover er maden god, og stemningen fremragende til en romantisk middag. Her er masser af lækker pasta, kødretter og salater på menukortet – men ikke pizza(!)

5. Paname Café

[Vaglid 4]

Den hyggelige lille café byder både på fremragende kaffe og kage, men det er også muligt at spise frokost i de stemningsfulde lokaler. Her kan du bl.a. få en frisklavet sandwich og en velsmagende salat. Atmosfæren og den afslappede stemning i det gamle træhus, er den primære årsag til at besøge caféen, men hvis du samtidig er lidt (lækker)sulten, kan du med fordel orientere dig i det fine menukort.

Hotel i Thorshavn – de bedste overnatningssteder

Der findes flere gode hoteller i Thorshavn, og herunder får du to oplagte forslag. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Thorshavn hos Booking.com her.



Booking.com

1. Hotel Hafnia

[Áarvegur 4 -10]

Hotel Hafnia er blandt Thorshavns fineste hoteller, og byder på moderne faciliteter centralt placeret i den gamle bydel. Her er du i gåafstand til alle byens spændende butikker, restauranter og caféer og kun en kort gåtur fra havnen. Hafnia har 79 værelser, en fremragende morgenmadsrestaurant (morgenmaden er inkluderet i prisen) og døgnåben reception. Herudover kan du gratis benytte hotellets sauna samt det nærliggende fitnesscenter. Læs mere om hotellet her.

2. Hotel Djurhuus

[Yviri Við Strond 19]

Hotel Djurhuus ligger øst for Thorshavns gamle bydel og blot 350 meter fra færgeterminalen. Værelserne er enkle og pæne – det er ikke luksus, men et rigtig fint udgangspunkt for at udforske spændende Thorshavn. Djurhuus er lidt billigere end Hotel Hafnia i centrum, og her er det endda muligt at booke værelser med havudsigt. Du kan også se frem til en glimrende morgenmad, som er inkluderet i prisen. Der kan desuden hentes kaffe i fællesområdet døgnet rundt. Læs mere om hotellet her.

Sådan kommer du til Færøerne og Thorshavn

Du kan komme til Færøerne med fly eller båd. Fly er naturligvis det hurtigste, og der flyves fra både København, Aalborg og Billund til Færøernes lufthavn på øen Vágar. Turen med båd tager noget længere tid, men til gengæld kan du nyde den smukke sejlads og samtidig tage bilen med. Bilen er et godt transportmiddel, når du skal rundt og opleve Færøerne. Du kan dog også sagtens nyde øerne og Thorshavn uden bil.

Fly til Færøerne

Færøernes lufthavn ligger på øen Vágar vest for hovedøen Streymoy (hvor Thorshavn ligger). Fra lufthavnen kan du køre med bus til Thorshavn samt til flere af øernes øvrige byer. Busturen til Thorshavn tager ca. en time. Du kan se afgangstiderne her.

Båd til Færøerne

Det færøske færgeselskab, Smyril Line, sejler på ruten fra Hirtshals til Thorshavn. Turen tager ca. 33 timer og sejles med færgen Norröna. Norröna har plads til 1.400 passagerer og 800 biler, og er udstyret med mange forskellige kahyttyper og faciliteter ombord. Du kan læse mere om sejlads til Færøerne med Smyril Line her.

Sådan kommer du rundt i Thorshavn

Thorshavn er meget lille og kompakt, så du kommer nemt rundt i byen på gåben. Der kører dog også busser. I Thorshavn findes otte bybusruter (linje 1-8), som er gratis at benytte. Alle busserne stopper i Steinatún i midtbyen. Du kan se køreplanerne for busser i Thorshavn og kort over ruterne her.

Flere oplevelser…

Færøerne er naturligvis meget mere end hovedstaden, Thorshavn. Det kan derfor anbefales at leje en bil, og opleve flere af de skønne omgivelser, smukke bygder og den dejlige befolkning.

Island Du kan med fordel kombinere din rejse til Færøerne med et besøge på Island. Smyril Line sejler mellem Thorshavn og Seyðisfjörður på Islands østkyst, og arrangerer endda rejser fra Hirtshals til Seyðisfjörður med tre overnatninger i Thorshavn undervejs. Fra Seyðisfjörður kan du eksempelvis køre til den islandske hovedstad, Reykjavik. Læs mine oplevelser med roadtrip fra Seyðisfjörður til Reykjavik her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (får på Færøerne): Billede af Kasper Lau fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *