Kultur og historie, vilde byture, afslappet charme og unikke omgivelser – Amsterdam byder på masser af spændende seværdigheder og attraktioner, og alle som besøger den hollandske hovedstad, kommer hjem med unikke oplevelser i bagagen. Amsterdam er både uformel og kantet, og besidder lige dele tolerance, frisind og progressivitet. Kort sagt: En oplagt feriedestination.
Det er de skønne kanaler, der historisk set har sikret byen handel og velstand, og det er også kanalerne, der i dag betager mange turister. Amsterdam kaldes ofte for ’Nordens Venedig’, og det er bestemt en sammenligning, som kan retfærdiggøres. Tag med på en kanalrundfart, og oplev byen fra dens smukkeste side.
City-Ticket: 1-7-dages billet til offentlig GVB-transport – Køb dit kort her
Navnet Amsterdam kommer fra den dæmning (dam), som i middelalderen blev bygget her ved Amstel-floden, og kontrollen med vandet har spillet en vigtig rolle gennem århundreder. Det samme har handlen med resten af Verden, som bragte megen rigdom hertil.
Amsterdam: En by i udvikling
I dag afspejles den historiske velstand både i de smukke byhuse langs kanalerne, og i de mange prægtige palæer, museer og storslåede kunstsamlinger. Det er imidlertid ikke blot finkultur, Amsterdam er kendt for. Også cannabis og vindues-prostitution er elementer, som har gjort den hollandske hovedstad kendt rundt om i Verden.
Amsterdam favner det hele, og er tilmed blandt de mest multikulturelle byer i Verden. Mindst 177 forskellige nationaliteter er repræsenteret her, og de mange forskellige kulturer har både smittet af på restaurationer, barer, butikker og markeder.
Amsterdams unikke dna lever videre og udvikler sig løbende. Eller cyklende skulle man måske sige, for byen er også blandt de mest indbydende cykelbyer på verdensplan, og de lokales foretrukne transportmetode har i mange år været jernhesten. Så spring på cyklen, og kom med til Amsterdam.
Her får du mine forslag til de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i Amsterdam. God tur til den hollandske hovedstad!
Indhold
- Seværdigheder i Amsterdam – de 20 bedste oplevelser
- 1. Kanalrundfart
- 2. Nationalmuseet (Rijksmuseum)
- 3. Kongeslottet i Amsterdam (Koninklijk Paleis van Amsterdam)
- 4. Van Gogh Museum
- 5. Anne Franks Hus (Anne Frank Huis)
- 6. A’DAM Lookout
- 7. Artis – Amsterdam Zoo
- 8. Heineken Experience
- 9. Rembrandts Hus (Museum Het Rembrandthuis)
- 10. Vondelpark
- 11. De Wallen: Amsterdams Red Light District
- 12. De Negen Straatjes
- 13. Zaanse Schans
- 14. House of Bols
- 15. Det maritime museum (Het Scheepvaartmuseum)
- 16. Kirken “Ons’ Lieve Heer op Solder“
- 17. NEMO
- 18. Tropenmuseum
- 19. Udflugt til Keukenhof
- 20. Johan Cruijff ArenA
- Restauranter i Amsterdam – de bedste spisesteder
- Hotel i Amsterdam – de bedste overnatningssteder
- Sådan kommer du til Amsterdam
- Sådan kommer du rundt i Amsterdam
- Flere oplevelser…
Seværdigheder i Amsterdam – de 20 bedste oplevelser
1. Kanalrundfart
[Sightseeing]
Amsterdams historie er tæt knyttet til vandet i byens 165 kanaler. Til sammen har kanalerne en længde på mere end 100 km, og du kan krydse dem via hundredvis af broer. De tre hovedkanaler, Herengracht, Prinsengracht og Keizersgrach, blev udgravet i det 17. århundrede – en periode som også kaldes for Hollands guldalder. Der var gang i handlen til søs, og de hollandske byer oplevede stor fremgang og rigdom.
Kanalbyggeriet i Amsterdam er et udtryk for storstilet byplanlægning, hvor hver kanal er del af et sirligt netværk. Når man kigger på et bykort over den hollandske hovedstad, imponeres man af det enorme arbejde, der har været forbundet med kanalbyggeriet. Kanalerne har tjent flere formål: De har både været en fremragende handels- og transportvej, været fundamentet for et godt forsvar og så har de været med til at vinde landområder fra havet, så byen har kunnet udvides.
Smukke omgivelser
En kanalrundfart i Amsterdam er en fremragende mulighed for at opleve og beundre de smukke omgivelser samt byens historie og kultur. Mange af Amsterdams seværdigheder og attraktioner ligger langs de stemningsfulde kanaler, og der følger naturligvis masser af sjove historier med.
Byen føles en smule mere magisk, når den opleves fra vandet. De fleste ture tager omkring en time, og det er rigelig tid til at se netværket af kanaler, som faktisk er opført på UNESCOs liste over Verdenskulturarv.
Udover de klassiske kanalrundfarter af ca. en times varighed, findes der også et væld af andre muligheder for en fantastisk dag til vands. Det kunne f.eks. være de praktisk hop-on-hop-off-ruter, hvor du kan gå i land og opleve byen, og vende tilbage til kanalen efterfølgende.
Der arrangeres også romantiske cruises med spisning, børnevenlige udflugter og intime sejladser for mindre grupper. De største udbydere af kanalrundfarter i Amsterdam er Stromma, Blue Boat og Lovers Canal Cruise.
Stromma og Lovers Canal Cruise sejler fra kajen ved hovedbanegården
Blue Boat sejler fra kajen ved Heineken Experience og fra kajen ved Hard Rock Café
2. Nationalmuseet (Rijksmuseum)
[Kunstmuseum]
Det hollandske nationalmuseum er blandt byens absolut største attraktioner, og rummer en spændende samling af kunst og historie, som knytter sig til det hollandske rige.
Her kan du f.eks. opleve den store samling af malerier fra den hollandske guldalder, som bl.a. tæller Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Frans Hals og Jan Steen. Rembrandts maleri Nattevagten og Vermeers Mælkepigen er blandt udstillingens ubestridte kronjuveler.
Det hollandske nationalmuseum blev oprindeligt grundlagt i Haag i 1800, men otte år senere flyttet til Amsterdam på befaling af kong Louis Bonaparte, som var bror til den franske regent Napoleon Bonaparte. Den nuværende museumsbygning er tegnet af Pierre Cuypers, som også stod bag Amsterdams Hovedbanegård. Museumsbygningen åbnede i 1885 og er et meget smukt bygningsværk, som blander elementer fra gotik og renæssance.
En kæmpe samling
Man kan sagtens bruge lang tid på at beundre den flotte bygning, men det er nu engang samlingerne, som er den egentlige attraktion. Er du her i weekenden eller i sommerferien, skal du væbne dig med tålmodighed, når du vil se museets største attraktioner. Til gengæld kan det også være spændende at udforske de områder af museet, som ikke tiltrækker alle turisterne. Her kan du bl.a. nyde de spektakulære eksempler på hollandsk møbelkunst, våbenudstillingen og de hollandske kakler.
Kommer du her i sommerperioden, kan det også anbefales at afsætte rigelig tid til afslapning i den indbydende park. Rijksmuseum ligger tæt på mange af Amsterdams øvrige museer, men påtænker du at besøge flere museer på én dag, bør du måske genoverveje dén tanke. Rijksmuseum er nemlig kæmpestort, og det er nærmest umuligt at se det hele ved blot et enkelt besøg.
Åbningstider: Dagligt 9:00-17:00. Køb din billet til Rijksmuseum her!
Transport: Sporvogn 2, 5 eller 12 til Rijksmuseum.
3. Kongeslottet i Amsterdam (Koninklijk Paleis van Amsterdam)
[Slot]
Dam-pladsen har navn efter den oprindelige dæmning på Amstel-floden (ligesom på engelsk betyder ’dam’ også dæmning på hollandsk). I dag er det Amsterdams bedst kendte plads, og et yndet samlingspunkt for både lokale og turister. Den rektangulære plads er ca. 200×100 meter, og omringet af en række prominente bygninger, herunder Kongeslottet, Koninklijk Paleis.
Kongeslottet på den vestlige side af Dam-pladsen var egentlig slet ikke tiltænkt kongemagten. Den imponerende bygning, der stod færdig i 1665, var i mange år Amsterdams rådhus. Bygningen blev tegnet af den hollandske arkitekt, Jacob van Campen, som havde ladet sig inspirere af det smukke rådhus i Antwerpen. På Dam blev den storslåede bygning opført i gul sandsten, mens der til interiøret blev benyttet marmor.
Efter den patriotiske revolution måtte den Bataviske Republik se sig tvunget til at vælge Napoleon Bonapartes bror, Louis, som regent i 1806. Kong Louis I flyttede kort efter hoffet til Amsterdam – inden da havde landet været regeret fra Haag og Utrecht – og valgte rådhuset som sin regentbolig. Resten er, som man siger, historie. I dag er kongeslottet på Dam-pladsen et af tre slotte, som tilhører den hollandske kongefamilie. Det benyttes dog udelukkende til ceremonielle anliggender.
Der findes mere storslåede slotte i Europa, men det er en spændende oplevelse at besøge Kongeslottet i Amsterdam. Her kan du se de smukke gemakker, og blive klogere på det hollandske kongehus. En gratis audioguide er inkluderet i besøget, og med den moderne teknologi i øerne kan du komme på en spændende rejse til fortiden.
Åbningstider: Dagligt 10:00-17:00, men lukket ved officielle begivenheder.
Billet: Køb din entrébillet til Kongeslottet inkl. audioguide her
4. Van Gogh Museum
[Kunstmuseum]
Det er en fremragende oplevelse at besøge Van Gogh-museet, hvor du både kan blive klogere på den hollandske mester og hans samtidige kollegaer. Du kan også få et indblik i Van Goghs arbejdsprocesser og hans liv. Museet på Museumplein (Museumsplads) rummer Verdens største samling af van Goghs malerier og tegninger, og er blandt de mest besøgte museer i hele Holland.
Trods begrænset succes i sin korte levetid, er Vincent van Gogh regnet blandt de mest berømte og indflydelsesrige skikkelser i den vestlige kunsthistorie. Den post-impressionistiske maler skabte på lidt over et årti omkring 2.100 værker, inklusive omkring 860 oliemalerier – de fleste af disse stammer fra de sidste to år af hans liv.
Værkerne inkluderer landskabsmalerier, stilleben, portrætter og selvportrætter, og er kendetegnet ved dristige farver og dramatiske, impulsive og udtryksfulde penselstrøg.
Van Gogh var ikke specielt vellykket som kommerciel kunstner, og han begik selvmord i en alder af 37 år efter et liv med mental sygdom, depression og fattigdom. Til gengæld har han sat et varigt aftryk i kunstverdenen, og har bidraget betydeligt til grundlaget for moderne kunst.
Den moderne museumsbygning åbnede i 1973, og er tegnet af arkitekterne Gerrit Rietveld fra Holland og Kisho Kurokawa fra Japan. Blandt museets hovedværker er Van Goghs serie af solsikker (1889) og ni af hans ikoniske selvportrætter.
Åbningstider: Dagligt fra 9:00-17:00, fredage til 22:00. Køb din entrébillet til Van Gogh-museet her!
Transport: Sporvogn 2, 5 eller 12 til Van Baerlestraat.
5. Anne Franks Hus (Anne Frank Huis)
[Museum]
Anne Frank er blandt de bedst kendte ofte for nazisternes jødeudryddelser under 2. Verdenskrig, og står i dag som et vigtigt symbol på de meningsløse grusomheder. Hendes dagbog, som blevet skrevet mens familien levede i skjul, er i dag oversat til mere end 70 sprog, og huset, der agerede skjulested for familien, bærer nu hendes navn. Det er i dag indrettet som et meget spændende, smukt og stemningsfuldt museum.
Anne Frank blev født i Frankfurt, men da nazisterne kom til magten i Tyskland, flyttede familien til Amsterdam. Da tyskerne i maj 1940 besatte Holland, blev Frank-familien fanget her, og i takt med at situationen for den jødiske befolkning forværredes i juli 1942, besluttede familien at leve i skjul.
Annes far, Otto Frank, fandt nogle egnede rum i den bygning, hvor han arbejdede. Indgangen til rummene var skjult af en bogreol, og det lykkedes familien at leve på den trange plads frem til August 1944, hvor de blev anholdt af Gestapo. I al den tid havde Anne skrevet i en dagbog, som hun havde fået i fødselsdagsgave.
Fremragende formidling
Anne Frank, hendes søster Margot og deres mor, Edith, kom aldrig tilbage fra nazisternes kz-lejre. Otto Frank overlevede, og kunne vende tilbage til Amsterdam, hvor han arbejdede på at få Annes dagbog publiceret. Dagbogen var blevet reddet af Otto Franks sekretær, der også havde hjulpet til med at skjule familien.
Anne Franks dagbog er et unikt vidnesbyrd om livet under besættelsen. Den personlige vinkel og den uskyldige pige i centrum, har gjort fortællingen om hende verdensberømt. Du behøver dog ikke have læst Anne Franks Dagbog for at få en spændende oplevelse på museet.
Museets fremragende formidling sikrer, at alle besøgende får et godt indblik i Frank-familiens liv. Alle gæster forsynes med en glimrende audioguide, som findes på ni forskellige sprog. Billetter skal bookes online på forhånd.
Åbningstider: November til marts: Søndag til fredag 9:00-19:00, lørdag 9:00-22:00. April til oktober: Dagligt 9:00-22:00.
Transport: Sporvogn 13 eller 17 til Westermarkt (alternativt er der 20 minutters gang fra Amsterdams hovedbanegård).
6. A’DAM Lookout
[Udsigt]
Det 100 meter høje A’DAM Tower fungerede tidligere som hovedkvarter for oliegiganten Shell, men er i dag åbent for offentligheden. Tårnet byder bl.a. på den bedste udsigt over Amsterdam, en helt unik gynge med garanteret adrenalin-sus samt bar og restaurant.
Som en hvid krone svæver den øverste etagesektion på A’DAM Tower højt over den hollandske hovedstad. Den futuristiske top er drejet 45 grader i forhold til resten af bygningen, og fra tagterrassen – A’DAM Lookout – har man den smukkeste udsigt over det centrale Amsterdam og havnemiljøet. Man kan også tydeligt se, hvordan det sirlige system af kanaler skærer sig vej gennem byen.
A’DAM Tower er opført langs floden Ij, ved den nordlige havnefront. En elevator med indbygget lysshow bringer dig op til 22. etage, hvor tagterrassen venter. Er udsigten i 100 meters højde ikke spændende nok i sig selv, så kan du tage en tur i Europas højeste gynge, som sender dig en tur ud over terrassens kant. Gyngen er bestemt ikke for sarte sjæle.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden
Transport: Tag med den gratis færge F3 fra Amsterdams hovedbanegård til Buiksloterweg
7. Artis – Amsterdam Zoo
[Zoologisk have]
Amsterdams zoo er bestemt et besøg værd. Den kompakte have byder på mange spændende dyr, ligesom omgivelserne med smukke blomsterbede, skulpturer og historiske bygninger bidrager til den hyggelige atmosfære. Havens officielle navn er ’Natura Artis Magistra’ – latin for ‘naturen er kunstens lærer’ – men i daglig tale er navnet altså forkortet til ‘Artis’.
Den zoologiske have blev grundlagt i 1838, og Artis er således ikke blot den ældste zoo i Holland, men også en af de ældste på det europæiske fastland. Og den lange historie fornægter sig ikke. Flere steder i haven kan du nemlig opleve charmerende bygningsværker fra det 19. århundrede (akvariet som det fineste eksempel), ligesom havens egetræer er blandt de ældste i Amsterdam.
Op mod 900 forskellige dyrearter har hjemme i Artis, hvor de indtager de flotte, varierede og velholdte anlæg. Blandt højdepunkterne er jaguarer, elefanter, pingviner, kæmpeskilpadder, gorillaer og løver.
I Abehuset kan du komme helt tæt på de legesyge primater, og i en voliere kan du opleve flagermus flyve rundt over dit hoved. Husk også at overvære fodringen af havens søløver og de stornæbede pelikaner.
Spring køen over: Køb din entrébillet til Amsterdams Zoo her
Transport: Sporvogn 14 til Artis.
8. Heineken Experience
[Bryggeri + Museum]
Kom med på en interaktiv tur gennem ølgigantens historie. Rundturen foregår i det tidligere bryggeri, og afsluttes naturligvis med en ølsmagning. Heineken er ikke alene et af Verdens største bryggerier, det er også et af Hollands bedst kendte vareværker. Gennem de seneste år er besøgscentret, Heineken Experience, vokset til at blive en af de største turistattraktioner i Amsterdam, og det er absolut værd at besøge for alle med interesse for øl.
Heineken-bryggeriets historie startede i 1864, da den 22-årige Gerard Adriaan Heineken købte et eksisterende bryggeri i den hollandske hovedstad. Det var lige omkring den tid, hvor man begyndte at brygge undergæret øl med inspiration fra den klassiske pilsner.
Heineken-øllen blev derfor hurtigt populær, og allerede i 1874 kunne man åbne endnu et bryggeri – denne gang i Rotterdam. Siden er det kun gået fremad for bryggerigiganten, men det er fortsat gærceller udviklet i 1886, der er nøgleingrediens i en Heineken-øl.
Historiske bygninger
Heineken Experience er indrettet i de tidligere bryggeribygninger i det centrale Amsterdam. Her blev der brygget øl indtil 1988, hvor man flyttede til større og mere moderne faciliteter udenfor byen. I stedet for at rive de historiske bygninger ned, indrettede man dem i stedet som museum. Ordet ’museum’ lyder måske lidt tørt, så derfor er navnet blevet Heineken Experience – den rigtige Heineken-oplevelse.
Henieken Experience er da også langt fra et tørt og kedeligt museum. De autentiske omgivelser sørger for den rette stemning, og med moderne, interaktive installationer er det en fantastisk oplevelse at besøge stedet. Du bliver både klogere på ølbrygning generelt og på historien om Heineken-bryggeriet. Man kan både nyde de smukke gamle bygninger, de sjove aktiviteter og naturligvis en friskskænket Heineken.
Åbningstider: Mandag til torsdag 10:30-19:39, fredag til søndag 10:30-21:00.
Billet: Køb din billet til Heineken Experience inkl. smagsprøver her
Transport: Metro til Vijzelgracht eller sporvogn 24 til Marie Heinekenplein.
9. Rembrandts Hus (Museum Het Rembrandthuis)
[Museum]
Kunst og kunsthistorie går op i en højere enhed på adressen Jodenbreestraat 4 i det centrale Amsterdam. Her finder du nemlig Rembrandts Hus, der i dag er indrettet som museum. Rembrandt boede og arbejdede i det fine byhus fra 1639 til 1658.
Rembrandt van Rijn var en væsentlig skikkelse i den hollandske guldalder, og regnes blandt historiens vigtigste kunstnere. Særligt hans portrætter, selvportrætter og scener fra Bibelen er værd at studere nærmere. Hans teknik og blik for detaljer gjorde Rembrandt til en mester indenfor sit fag, og han var ligeledes en anerkendt læremester for unge håbefulde malere.
Rembrandt købte huset i Jodenbreestraat i 1639, og i de efterfølgende år fungerede bygningen som hans private bolig, atelier og kunsthandel. Selvom Rembrandt var en populær maler i sin samtid, løb han dog ind i økonomiske problemer, og i 1658 måtte hans hus sættes på tvangsauktion.
Tvangsauktionen må have været et hårdt slag for kunstneren selv, men på forunderlig vis var det netop denne begivenhed, der sikrede, at man 250 år senere kunne genskabe Rembrandts hus som museum. Takket være den originale inventarliste fra tvangsauktionen, var det nemlig muligt at fylde Rembrandts private værelser og arbejdsplads med tidstypiske effekter, som man ved befandt sig i huset i 1658.
Oplevelser i Rembrandts Hus
Rembrandts Hus er meget stemningsfuldt, og det er en spændende oplevelse at bevæge sig rundt i de stuer, hvor den store kunstner levede og arbejdede. Blandt højdepunkterne her – og i den moderne museumsbygning ved siden af – er en næsten komplet samling af Rembrandts skitser samt en række værker skabt af kunstnere, som har været inspireret af Rembrandt (heriblandt nogle af hans tidligere elever).
Der findes desværre ikke originale Rembrandt-malerier på museet, men i 1997 fandt man to krukker med indtørret lærredsgrunder (en blanding af kvarts og ler), som det påstås, at Rembrandt har benyttet. Disse krukker udstilles i dag på museet, hvor du naturligvis også kan få en grundig introduktion til Rembrandts særlige skitse- og maleteknik.
Køb billet: Du kan købe din entrébillet (inkl. audioguide) til Rembrandts Hus her. (Lukket indtil 18. marts 2023 pga. renovering)
Transport: Sporvogn 14 til Waterlooplein.
10. Vondelpark
[Park + Afslapning]
Besøger du Amsterdam i sommerperioden, kan det være belejligt med et godt sted at slappe af i varmen. Sådan et sted finder du i Vondelpark syd for centrum. Den 45 ha store park er Amsterdams største bypark, og har eksisteret siden 1865.
I starten hed den Nieuwe Park (Den nye park), men skiftede snart navn til Vondelpark, opkaldt efter den hollandske poet Joost van den Vondel. Når du går rundt i parken, vil du lægge mærke til den store statue af Vondel udført af Louis Royer i 1867.
En anden smuk statue i parken er Fisken (1965) af Pablo Picasso, men ellers er Vondelpark primært en landskabspark, hvor naturen har førsteprioritet. Du finder dog flere fine legeplader for børn, og gode muligheder for at købe mad og drikke. Det kunne f.eks. være i den charmerende café, Groot Melkhuis (Det store mælkehus), der har terrasse ned til parksøen.
Ved Vondeltuin findes der en hyggelig biergarten hver sommer. Og apropos sommer: I sommerperioden arrangeres også et stort antal gratis koncerter på parkens friluftsscene.
Transport: Sporvogn 1 og 11 kører på Overtoom-gaden som løber parallelt med parken.
11. De Wallen: Amsterdams Red Light District
[Bydel]
De Wallen er Amsterdams største Red Light-distrikt, og området er samtidig blandt byens største turistattraktioner. Det er dog langt fra alle besøgende, der kommer her for at købe seksuelle ydelser. Her findes nemlig også mange almindelige barer og restauranter. Herudover går mange blot en tur gennem området, for at opleve det specielle miljø, hvor vinduesprostitution, bordeller, sex-butikker og pornobiografer fylder meget i gadebilledet.
De Wallens historie går helt tilbage til den sene middelalder, hvor det fattige havnemiljø tiltrak et blandet klientel. I det 18. århundrede indrettedes flere spillebuler her, og for at tilfredsstille de mandlige gæster, udvidedes virksomhedsgrundlaget til også at gælde bordeldrift.
Prostitution var ulovligt på denne tid, men myndighederne var langt hen ad vejen tilfredse med udvikling, som sikrede de prostituerede tag over hovedet. Flere af etablissementerne udviklede sig til at være meget luksuriøse, og Amsterdams rygte som Europas centrum for sexhandel, spredtes hurtigt.
Røde neon-lamper
Red Light-distriktet har fået sit navn fra de røde lamper, som også i dag præger mange af områdets huse. Bag de neon-oplyste vinduer viser de prostituerede kvinder sig frem, som var de en hvilken som helst anden kommerciel vare bag et udstillingsvindue. I Holland er gadeprostitution ulovlig, mens kvinderne i bordellerne frit kan sælge deres krop.
Myndighederne kæmper for at begrænse turiststrømmene til Red Light-distrikterne, men de fleste synes enige om, at et forbud mod denne type prostitution blot vil gøre markedet skjult og dermed mere usikkert og måske ligefrem farligt for sexarbejderne. I dag er der i hvert fald ikke meget, der er skjult i De Wallen, og det er virkelig en speciel oplevelse at besøge området.
Det er naturligvis i aften- og nattetimerne, der er mest gang i sexhandlen, men flere af bordellerne er også åbne om dagen. De Wallen er desuden hjemsted for et større antal coffee-shops, hvor der helt legalt kan købes cannabis til egent forbrug – endnu en faktor, som lokker mange turister til.
Hvis du gerne vil opleve alle facetter af den hollandske hovedstad, bør du naturligvis besøge området – om ikke andet kan du gøre det ved højlys dag, hvor De Wallen ikke virker spor utrygt. Du kan også besøge Red Light Secrets Museum – et museum der formidler områdets spændende historie. Museet er tilmed indrettet i et tidligere bordel. Læs mere og køb din entrébillet her.
12. De Negen Straatjes
[Shopping + Sightseeing]
De Negen Straatjes betyder ”De ni små gader”, og er en samlebetegnelse for et netværk af gader, der ligger mellem kanalerne Prinsengracht og Singel i Amsterdams centrum. Husene i dette område er omkring 400 år gamle, mens navnet ”De Negen Straatjes” er relativt nyt. Idéen var at markedsføre det ellers ikke særligt turistprægede område, og siden 1990’erne er planen forløbet perfekt. Det skyldes naturligvis ikke alene promoveringen af området, men også at de ni gader faktisk har noget at byde på.
De ni gader rummer en utrolig koncentration af spændende butikker og caféer. Alle butikkerne er meget små, og byder desuden på et meget specialiseret og dedikeret vareudvalg, som skiller sig ud fra mængden. Det er ikke her du finder de internationale tøjkæder og dets lige. Samtidig kan du opleve den fantastiske stemning langs kanalerne, som byder på mange fine fotomuligheder.
Den charmerende blanding af designerbutikker, kunstgallerier, vintage tøjbutikker, brugskunst og hyggelige spisesteder gør De Negen Straatjes til et fornemt udgangspunkt for en dejlig dag i den hollandske hovedstad.
De hyggelige gader, som tager del i initiativet, har et lille blåt skilt med ”De Negen Straatjes” monteret under gadenavnet. Gaderne er – fra vest til øst, og nord til syd: Reestraat, Hartenstraat, Gasthuismolensteeg, Berenstraat, Wolvenstraat, Oude Spiegelstraat, Runstraat, Huidenstraat, Wijde Heisteeg.
13. Zaanse Schans
[Historiske vindmøller + Museum]
De historiske vindmøller knejser smukt over det flade landskab, og i de autentiske træhuse fremstilles bl.a. træsko og lokale delikatesser som ost og bagværk. I Zaanse Schans, et charmerende landsbymiljø med bygninger fra det 18. og 19. århundrede, kan du opleve den mest romantiske og eventyrlige side af Holland.
Zaanse Schans er ikke et frilandsmuseum, selv om det godt kunne se sådan ud. Folk bor skam i de idylliske huse langs Zaan-floden. Området er dog først og fremmest berømt for sine smukke hollandske vindmøller, som fortsat benyttes til at fremstille alverdens produkter, lige fra sennep og madolie til tømmer og pigment. Sidstnævnte foregår i ‘De Kat’ – verdens eneste vindmølle, der fremstiller pigment til maling.
To af områdets vindmøller har deres oprindelse i Zaanse Schans, mens de øvrige møller, samt en række af de historiske huse, blev flyttet hertil i 1960’erne og 70’erne. Det er muligt at kigge indenfor i mange huse og møller, der er indrettet som arbejdende værksteder, museer og souvenirbutikker. Du kan f.eks. blive klogere på, hvordan man fremstiller traditionelle hollandske træsko og eventuelt købe et par med hjem.
Det er virkelig hyggeligt at gå rundt i Zaanse Schans og betragte de klassiske bygningsværker og det smukke landskab langs floden. Skulle du få lyst til en tur på floden, så arrangeres der bådture fra Zaanse Schans hele sommeren. Du kan også besøge Zaans Museum, som på glimrende vis fortæller om områdets historie, kultur og produkter.
Transport: Zaanse Schans ligger blot 15 km nordvest for Amsterdams centrum. Du kan nemt komme hertil med Bus 391 fra Amsterdams Hovedbanegård.
14. House of Bols
[Likørdestilleri + Museum + Cocktailbar]
I House of Bols findes der – bogstaveligt talt – noget for enhver smag. Med udgangspunkt i Bols’ imponerende udvalg af likør, vodka og gin kan du nemlig gå på opdagelse i det spændende cocktail-univers, som er proppet med eksotiske aromaer og specielle smagssammensætninger.
Du får mulighed for at smage, dufte og se på de mange forskellige alkoholiske drikke, ligesom du naturligvis kan blive klogere på historien om Bols, der bryster sig af at være verdens ældste likørdestilleri.
Bols var oprindeligt et familieforetagende, der blev grundlagt i Amsterdam i 1575. Under ledelse af Lucas Bols opnåede destilleriet stor succes i begyndelsen af det 17. århundrede, hvor den hollandske guldalder, med oversøiske kolonier, skabte masser af rigdom.
Og det var netop de fjerne kolonier, der gav Bols-familien adgang til eksotiske krydderier, som kunne bruges i de forskellige likører. I 1813 døde den sidste direktør i Bols-familien, og destilleriet blev solgt. Virksomhedens nye ejer valgte dog at beholde det efterhånden velkendte navn.
Selvom House of Bols fungerer som en reklamesøjle for virksomheden og dens 38 forskellige likører, så er det samtidig et sandt slaraffenland for cocktailentusiaster. I den flotte udstilling er der virkelig kælet for de visuelle detaljer, ligesom her benyttes et væld af interaktive elementer.
Entrébilletten inkluderer en god og informativ audioguide samt en cocktail i den fantastiske spejlbar. Under besøget bliver alle sanser tilfredsstillet, og på denne måde er House of Bols et godt alternativ til byens mere intellektuelle museer.
Køb billet: Du kan købe din entrébillet til House of Bols (inkl. audioguide og cocktail) her.
Transport: Sporvogn 2, 5 eller 12 til Museumplein.
15. Det maritime museum (Het Scheepvaartmuseum)
[Museum]
Det maritime museum er indrettet i den hollandske flådens flotte arsenal-bygning (Zeemagazijn) fra 1656/57 – et majestætisk barok-bygningsværk opført på en kunstig ø øst for det centrale Amsterdam. Siden 1973 har den store bygning huset det interessante museum, hvor du kan få et indblik i den hollandske skibsfartshistorie. Udstillingen byder bl.a. på fine skibsmodeller, historiske søkort, ikoniske malerier samt en rekonstruktion af det østindiske handelsskib, Amsterdam.
Selvom der blot er tale om en kopi, så er det sjovt at stige ombord på det store sejlskib, hvor man kan få et indblik i livet til søs anno 1749. På denne tid havde Holland nemlig kolonier og handelsstationer flere steder i Østindien, og det originale sejlskib var med til at fragte eksotiske varer hele vejen til Europa.
Gennem historien har Holland udmærket sig som en stor søfartsnation, og på Det maritime museum bliver en del af den hollandske guldalder vakt til live i form af interaktive udstillinger og ’virtuel reality’. Af øvrige højdepunkter finder du udstillingen af klassiske gallionsfigurer, historiske kanoner og naturligvis den store royale robåd med de smukke, forgyldte dekorationer.
Du kan også finde ud af, hvordan man arrangerer begravelse til søs, ligesom du kan dykke ned i kontroversielle emner som slavehandel og hvalfangst.
Spring køen over: Køb din entrébillet til Det maritime museum her.
Transport: Bus 22 til Muiderpoortstation eller bus 43 til Borneo Eiland.
16. Kirken “Ons’ Lieve Heer op Solder“
[Kirke + Museum]
Her finder du en af de oversete seværdigheder i Amsterdam: Ons’ Lieve Heer op Solder betyder direkte oversat ”Vor herre på loftet”, og disse ord giver god mening, når du først har besøgt byhuset i Oudezijds Voorburgwal nummer 40.
Udefra ligner bygningen et helt klassisk Amsterdam-byhus, som du finder dem langs alle de hyggelige kanaler, men indenfor er noget helt anderledes: Husets tre øverste etager er nemlig indrettet som katolsk kirke!
Det smukke byhus langs Oudezijds Voorburgwal-kanalen blev opført i 1630, men i 1660’erne ændrede man de tre øverste etager, og indrettede et stort kirkerum her. Efter reformationen var det nemlig ikke længere tilladt for Hollands katolikker at udøve deres religion offentligt. Derfor måtte de katolske gudstjenester og andre kirkelige handlinger foregå i det skjulte.
Det vil overraske de fleste besøgende i Ons’ Lieve Heer op Solder, hvor smukt og storartet kirkerummet er. Med fine træskærerarbejder og smukke malerier, ligner det en almindelige kirke, men de ydre rammer er helt specielle.
I slutningen af 1800-tallet mistede hus-kirken sin funktion, da den store St. Nicolaas-kirke åbnede. I stedet levede Ons’ Lieve Heer op Solder videre som museum. Museet i bygningen åbnede i 1888, og det er således Amsterdams næstældste museum, kun overgået af Rijksmuseum. Et besøg tager ikke lang tid, men det er en spændende oplevelse, som godt kan anbefales. Der følger en gratis audioguide med i entréen.
Åbningstider: Mandag til lørdag 10:00-18:00, søndag 13:00-18:00
Transport: Metro til Nieuwmarkt eller gå hertil fra hovedbanegården.
17. NEMO
[Videnskabsmuseum + Udsigt]
Videnskab, leg og læring går hånd i hånd på NEMO – et spændende oplevelsescenter for både børn og voksne (men nok mest for børn). Her må man gerne røre ved de udstillede genstande, og prøve kræfter med de forskellige interaktive opgaver.
Gennem praktiske eksperimenter udfoldes videnskabens grundprincipper, og efter en tur på NEMO er du med garanti blevet klogere på alt fra menneskets DNA til fysikkens indviklede love.
NEMO blev grundlagt som ’Arbejdsmuseet’ tilbage i 1923, og har siden skiftet navn et utal af gange. Det videnskabelige museum har siden 1997 haft til huse i en flot irgrøn bygning, tegnet af den italienske stjernearkitekt Renzo Piano, som også står bag The Shard i London og Georges Pompidous-centret i Paris. Bygningen er udformet som en majestætisk skibsstævn, og bag det smukke ydre gemmer sig fem etager med alverdens videnskabelige udstillinger.
I laboratoriet kan du – iført kittel og sikkerhedsbriller – udføre forskellige eksperimenter, ligesom du kan overvære en række lærerige præsentationer.
Du kan også blive klogere på menneskekroppen, sammenligne hjerner fra forskellige dyr, røre ved en meteorit og sætte gang i en fantastisk kædereaktion med kæmpestore dominobrikker. Den teknologiske udvikling illustreres også glimrende gennem en række hverdagsgenstande fra det seneste århundrede.
Fra tagterrassen har man en skøn udsigt over Amsterdam og havnemiljøet, ligesom man kan benytte den udmærkede café, eller bruge tid på de flotte vandinstallationer under åben himmel.
Køb billet: Du kan købe din entrébillet til NEMO her.
Transport: Bus 22 til Kadijksplein. Alternativt kan du gå fra hovedbanegården på 15 minutter (via fodgængerbroen).
18. Tropenmuseum
[Etnografisk museum]
På Tropenmuseum kan du udforske hele verden på nogle få timer. Det etnografiske museum er blandt de største museer i Amsterdam, og byder på en lang række spændende genstande fra hele verden – lige fra sjove musikinstrumenter og uhyggelige begravelsesmasker til smukke klædedragter, farverige vaser og sirligt udskårne totem-figurer.
Museets store samling blev grundlagt tilbage i 1864, og siden 1926 har samlingen været vist frem i den smukke og rigt dekorerede bygning i hjørnet af Oosterpark.
Det oprindelige formål med museet var at vise spændende effekter fra Hollands oversøiske besiddelser samt gøre Amsterdams indbyggere klogere på befolkningen i disse fjerne egne. Som følge af Indonesiens uafhængighed i 1945 valgte man imidlertid at nedtone den koloniale vinkel, og i stedet fokusere på verdens kulturer i et bredere perspektiv.
Den spændende samling tæller således en lang række unikke genstande fra forskellige lande i Sydamerika, Afrika og Asien. Men selvom kulturerne i disse lande er meget forskellige, så formår museet at samle de forskelligartede genstande og historier i universelle temaer som fest, sorg, dekoration, bøn, kærlighed og konflikt.
I 2018 valgte man nemlig en tematisk, frem for geografisk, inddeling af samlingen. Når du bevæger dig rundt på museet, får du således en oplevelse af, at vi mennesker er mere ens, end man lige skulle tro – også selvom vi kommer fra vidt forskellige egne af kloden.
Formidlingen er rigtig god, og byder på moderne audiovisuelle elementer. Her findes også en spændende børneafdeling, hvor man kan lege, røre og lære på én og samme tid.
Billet: Køb din entrébillet til Tropenmuseum her
Transport: Sporvogn 9, 10 el. 14 til Alexanderplein
19. Udflugt til Keukenhof
[Blomsterpark]
Vil du opleve et blomstrende farveorgie uden sidestykke? Keukenhof, som ligger ca. 30 km sydvest for Amsterdam, er en af verdens største blomsterparker, og fra midten af marts til midten af maj valfarter tusindvis af turister til den charmerende hollandske have. Tulipanerne er det helt store trækplaster, men her findes også hyacinter, påskeliljer, liljer, roser, nelliker og iris.
Hvert år sættes 7 millioner blomsterløg i Keukenhof, heriblandt 800 varianter af tulipaner. En række af blomsterne arrangeres i kulørte bede med de mest eventyrlige og kunstneriske mønstre. Andre steder er der tale om deciderede blomstermarker med blomster i snorlige rækker.
Alle regnbuens farver er i spil i det skønne landskab, som også byder på skyggefulde træer, rislende vandløb, en sø med springvand og en autentisk hollandsk vindmølle.
Keukenhof blev etableret i 1949, hvor et konsortium af løgdyrkere og blomstereksportører ønskede at skabe opmærksomhed omkring deres produkter og samtidig støtte eksportindustrien.
Det første spadestik til den store park blev dog taget allerede i 1857, hvor baron og baronesse Van Pallandt hyrede landskabsarkitekten Jan David Zocher til at forskønne deres landejendom. Resultatet blev et parkanlæg efter engelsk forbillede, hvis grundelementer går igen i nutidens Keukenhof.
I dag strækker parken sig over et område på 32 hektar, og du kan således snildt få en hel dag til at gå i romantiske Keukenhof.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden
Transport: Ekspresbussen 852 fra Amsterdam RAI
20. Johan Cruijff ArenA
[Fodbold + Stadionrundvisning]
Johan Cruijff ArenA (tidligere kendt som Amsterdam ArenA) er Hollands største fodboldstadion og hjemmebane for byens stolthed; AFC Ajax.
Den lokale fodboldklub har vundet et hav af nationale og internationale titler, heriblandt Champions League i 1995, og interesserer du dig for europæisk topfodbold, er det oplagt at besøge den store arena, der ligger syd for Amsterdams centrum.
Til fodboldkampe er der plads til 55.800 tilskuere på lægterne, mens der kan være over 68.000 i forbindelse med koncerter.
Det imponerende stadion fra 1996 er opkaldt efter den lokale fodboldlegende, Johan Cruijff, som i løbet af sin karriere blev kåret til verdens bedste fodboldspiller hele tre gange.
Som træner for FC Barcelona (med Michael Laudrup på holdet) var Cruijff ligeledes med til at revolutionere fodboldverden med sit Dream-Team i perioden fra 1988-96.
Vil du gerne besøge det imponerende stadion, kan du enten købe billet til en kamp eller deltage i en guidet rundvisning, hvor du kan komme med bag kulisserne.
På rundvisningen kommer du bl.a. helt tæt på banen, ligesom du kan opleve hjemmeholdets omklædningsrum, bestyrelseslokalet samt nyde en drink i en skybox. Herudover kan du naturligvis få hele historien om det berømte stadion og de bedste anekdoter. Det er også muligt at besøge Ajax Museum, som kan gøre dig klogere på højdepunkterne i klubbens historie.
Fodboldkamp: Du kan købe billet til Ajax’ kampe her
Rundvisning: Du kan købe billet til rundvisning på Johan Cruijff ArenA her
Transport: Metro 54 til Gein
Restauranter i Amsterdam – de bedste spisesteder
1. De Blauwe Hollander
[Leidsekruisstraat 28]
Der kan sagtens være proppet på ’Den blå hollænder’, og du kan se tjenerne suse travlt rundt og tage imod bestilling ved de forskellige borde. Stedet er nemlig ganske populært, og et af den slags restauranter, hvor både lokale og turister gerne kommer. De Blauwe Hollander server klassiske lokale retter, og det er et glimrende sted at stifte bekendtskab med det hollandske køkken. Sørg for at prøve stedets ’stamppot’, der er en slags kartoffelmos med forskellige grøntsager. Den serveres gerne som tilbehør til pølser.
2. Van Dobben
[Korte Reguliersdwarsstraat 5-9]
Van Dobben er det modsatte af en gourmetrestaurant. Det enkeltindrettede cafeteria har ligget her siden 1940’erne, og rummet byder på masser af autentisk charme trods det faktum at væggene er beklædt med ensfarvede hvide kakler. Menukortet består af klassiske hollandske sandwiches og traditionelle kroketter – sidstnævnte er muligvis byens bedste. Van Dobben er utrolig populært, og priserne er små. Bestillingerne bliver afgivet og maden tilberedt med militær disciplin, og du kan få mange specielle ingredienser i din sandwich. Prøv f.eks. pekelvlees, som minder om klassisk roastbeef, eller halfom som er pekelvlees blandet med lever.
3. REM Eiland
[Haparandadam 45]
Det ligner en boreplatform, og det er ikke meget ved siden af. REM Eiland blev bygget i 1960’erne til at sende piratradio og tv fra internationalt farvand, men platformen har siden fået permanent ophold i Amsterdams havn. Her er den blevet omdannet til en fin restaurant, og landingspladsen til helikoptere på toppen er lavet om til tagbar. Udsigten fra den 22-meter høje platform er fornem, og det er en oplevelse i sig selv at besøge stedet. Maden er også ganske god, men det er omgivelserne der virkelig tæller. Bestil bord hvis du vil være sikker på at få plads ved vinduet.
4. d’Vijff Vlieghen
[Spuistraat 294-302]
Hos d’Vijff Vlieghen bydes du på en restaurantoplevelse ud over det sædvanlige. Det er ikke billigt at spise her, men besøget er også af den type, du husker længe efter. De udsøgte retter spænder fra røget gåsebryst med æble, til stegt kalvekød med majroer og hollandsk krabbe-mayonnaise. Desuden gør den unikke indretning på tværs af fem kanalhuse fra det 17. århundrede ikke oplevelsen ringere. Hvert spiseområde er indrettet i sin egen stil, og der er ikke sparet på smukke trælofter og hollandske kakler.
5. The Happy Bull
[Hoofddorpweg 9]
Skal du have tømmermændene kureret, eller har du bare lyst til en god burger, så er The Happy Bull lige stedet. ’Den glade tyr’ er Amsterdams bedste burgerbar, og byder på et stort udvalg af både burgere og andre amerikanske specialiteter. Der serveres også en glimrende vegetar-burger. Serveringslokalet hos The Happy Bull er ikke særlig stort, men du kan være heldig at få en plads her. Alternativt er det oplagt at tage maden med. Som drikkevarer findes både lækre milkshakes og autentiske amerikanske øl.
Hotel i Amsterdam – de bedste overnatningssteder
Amsterdam byder på spændende byliv og fantastiske seværdigheder, og det handler om at være tæt på det hele. Når du besøger den hollandske hovedstad, kan du med fordel benytte et af de tre nedenstående forslag. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Amsterdam hos Booking.com her.
1. Billig og trendy overnatning: CityHub Amsterdam
[Bellamystraat 3]
CityHub Amsterdam er et rigtig fint budgethotel / hostel med en perfekt placering i Amsterdams centrum. CityHub er det oplagte valg, hvis du gerne vil bo billigt og evt. møde andre (unge) mennesker. Alt er meget nyt og pænt, de fælles badeværelser er fine, og der findes desuden et hyggeligt café-område ved siden af receptionen.
Med et lille chip-armbånd kan du både åbne døre og betale i baren. Værelserne er en slags små og enkle kabiner, som har alt, hvad du skal bruge under dit ophold i Amsterdam. Og skulle du blive sulten, så kan du besøge det populære madmarked, der ligger lige rundt om hjørnet. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.
Hvorfor skal du vælge CityHub Amsterdam?
- Pænt og moderne budgethotel
- Værelserne er indrettet som små hyggelige kabiner
- Sporvognsstoppestedet Ten Katestraat ligger lige om hjørnet
- Rating på 8,9 (ud af 10) hos Booking.com
2. Charmerende luksushotel: Ambassade Hotel
[Herengracht 341]
Ambassade Hotel er et af de absolut bedste hoteller i Amsterdam – perfekt placeret i centrum og med en fantastisk udsigt til kanalen Herengracht. Her er du i gåafstand til alle byens spændende seværdigheder og restauranter, og har samtidig et fremragende værelse at slappe af på, når en begivenhedsrig dag lakker mod enden.
Der kan ikke sættes en finger på hotellets indretning, som rummer flere fine kunstværker af bl.a. Ejler Bille og Asger Jorn. Værelserne har eget badeværelse, aircondition, fjernsyn, elkedel mm. Morgenmaden er lækker, og hotellet giver desuden rabat til nærliggende spa og fitness. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.
Hvorfor skal du vælge Ambassade Hotel?
- Stilfuldt byhotel med kunstnerisk indretning og moderne faciliteter
- I gåafstand til byens bedste seværdigheder
- Nær det charmerende kvarter ‘De Negen Straatjes’
- Rating på 9,1 (ud af 10) hos Booking.com
3. Centralt 4-stjernet hotel: The Pavilions Amsterdam, The Toren
[Keizersgracht 164]
The Toren ligger langs Keizersgracht – en af byens primære kanaler, men i et fredeligt og roligt område. Det centrale hotel er et rigtig godt udgangspunkt for at komme rundt og opleve alle Amsterdams spændende attraktioner, enten til fods eller med offentlig transport.
Hovedbanegården ligger 13 minutters gang herfra, og du finder sporvognsstoppested få minutter borte – der er desuden kun 200 meter til Anne Franks Hus. Værelserne på The Toren findes i mange forskellige typer. De er alle hyggelige og stemningsfulde med alt, hvad du måtte få brug for under dit ophold. Og så serveres der en skøn a la carte morgenmad. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.
Hvorfor skal du vælge The Pavilions Amsterdam, The Toren?
- Luksuriøst 4-stjernet byhotel
- Flotte og stemningsfulde værelser
- I gåafstand til byens bedste attraktioner
- Rating på 8,9 (ud af 10) hos Booking.com
4. Hyggeligt byhotel: Alp Hotel
[De Clercqstraat 52]
Alp Hotel er et lille, enkelt og ganske charmerende budgethotel med en god beliggenhed. Det populære hotel byder på flere forskellige værelsestyper – nogle er ganske små, mens andre er rummelige med balkon, spabad mm. Du kan således vælge den type, der passer til dine behov og dit budget. Alle værelser har eget badeværelse.
Der er blot 10 minutters gang til seværdigheder som Rijksmuseum (nationalmuseet), Anne Franks Hus og Van Gogh-museet, men du kan også springe på sporvognen, der stopper lige udenfor hotellet. Alp Hotel er perfekt for dig, der ønsker et godt og prisvenligt udgangspunkt, når du skal udforske Amsterdam. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.
Hvorfor skal du vælge Alp Hotel?
- Populært budgethotel med god beliggenhed
- Flere forskellige værelsestyper
- Sporvognsstoppested lige udenfor hotellet
- Rating på 8,8 (ud af 10) hos Booking.com
5. Populært hostel: The Flying Pig Downtown
[Nieuwendijk 100]
“Den flyvende gris” er et superpopulært hostel, som du finder i butiksgaden Nieuwendijk i centrum af Amsterdam. Her tilbydes både klassiske sovesale (i flere forskellige størrelser) og private enkelt- og dobbeltværelser. De private værelser har eget badeværelse.
Det stemningsfulde hostel er perfekt for yngre gæster. Her findes bar, fælleskøkken, terrasse mm. og så arrangeres der jævnligt aktiviteter, hvor du kan møde nye mennesker og udforske skønne Amsterdam. Der er rent og pænt på The Flying Pig Downtown, personalet er venligt, og så er beliggenheden fremragende – blot 300 meter fra hovedbanegården og 450 meter fra Dam-pladsen. Læs mere om overnatningsstedet hos Booking.com her.
Hvorfor skal du vælge The Flying Pig Downtown?
- Mulighed for seng på sovesal eller privat værelse
- Rating på 8,1 (ud af 10) hos Booking.com
- Gode fællesfaciliteter med køkken, bar og opholdsområde
- Perfekt beliggenhed midt i Amsterdam
Sådan kommer du til Amsterdam
Der findes mange gode muligheder for at komme fra Danmark til Amsterdam. Du kan enten flyve fra København eller Billund, tage toget, bussen eller køre i bil. Der er ca. 630 km fra den dansk/tyske grænse til den hollandske hovedstad, hvilket gør afstanden udmærket til bilkørsel.
Amsterdam med fly
Der er gode flyforbindelser mellem Danmark og den hollandske hovedstad. Fra København har du hele fire flyselskaber at vælge imellem, som alle tilbyder direkte forbindelse til Amsterdam. EasyJey, Norwegian, SAS og KLM. Turen fra København til Amsterdam tager ca. 1 timer og 25 minutter. Fra Billund og Aalborg findes også afgange til Amsterdam. Disse flyves af KLM og tager henholdsvis ca. 75 og 85 minutter.
Amsterdam Airport Schiphol (AMS) ligger ca. 15 km sydvest for Amsterdam, og er blandt Europas største lufthavne. Der kører tog mellem lufthavnen og Amsterdam centrum – turen tager ca. 20 minutter, og togene kører ca. hvert 10. minut i løbet af dagen. Du kan købe billet i de gule billetautomater eller ved billetkontoret.
Amsterdam med tog
Amsterdam er en god tog-destination, men de bedste forbindelser tager alligevel mellem 8,5 og 9 timer fra den dansk/tyske grænse (Padborg). Her skal du påregne skift i Hamborg samt f.eks. Duisburg eller Osnabrück. Det er en lang tur, så det kan anbefales at bryde rejsen op i to, og f.eks. tage et par overnatninger i Hamburg eller en af de andre spændende byer, du kommer forbi på vejen.
Der kan naturligvis købes almindelige togbilletter mellem Danmark og Amsterdam, men ofte kan det være et billigere alternativ at købe en Interrail-billet. Interrail-billetter fås f.eks. med 5 rejsedage fordelt på en måned – så har du også god mulighed for at gøre ophold på turen, eller opleve nogle af Amsterdams spændende omgivelser med tog. Du kan læse min guide til Interrail her.
Sådan kommer du rundt i Amsterdam
Amsterdams flade og kompakte centrum gør det oplagt at udforske byen til fods, eller hvis du vil gøre som tusindvis af lokale; på cykel. Der findes flere muligheder for at leje cykler i Amsterdam. Det gælder f.eks. de gule bycykler fra oBike, som aktiveres gennem en app til smartphone, eller mere klassisk cykeludlejning hos Rent A Bike Amsterdam, som er blandt byens billigste steder at leje cykler. Rent A Bike Amsterdam ligger i Hugo de Grootstraat 3e.
City-Ticket: 1-7-dages billet til offentlig GVB-transport – Køb dit kort her
Når du skal længere omkring i den hollandske hovedstad, eller blot har brug for at hvile fødderne, så findes der et glimrende offentligt transportsystem, som både tæller fem metrolinjer, tog, sporvogne og busser.
Billetsystemet er ens for alle transportmidler, og da enkeltbilletter er ganske dyre, kan det anbefales, at du benytter et OV-chipkaart (den hollandske udgave af Rejsekortet). OV-chipkaart fås både som klassisk plastikkort, der kan genoptankes, og som et engangskort. Sidstnævnte er ofte den bedste løsning for turister. Du kan købe kortet og tanke det op i billetautomater og på billetkontorer.
Flere oplevelser…
Bruxelles Vil du fylde din ferie med flere spændende oplevelser, så er der mange oplagte destinationer nær den hollandske hovedstad. F.eks. er der ikke langt fra Amsterdam til Bruxelles, og turen mellem de to hovedstæder tager under to timer med tog. Du finder min rejseguide til Bruxelles her.
Antwerpen En anden oplagt destination i nabolandet, Belgien kunne være den spændende havneby Antwerpen. Med tog tager det blot 1 time og 15 minutter at komme fra Amsterdam til Antwerpen. Du kan finde inspiration til oplevelser i Antwerpen i min rejseguide her.
Bremen Rejser du med tog eller i bil til Amsterdam fra Danmark, er det også oplagt at gøre stop i Hamburg eller Bremen. Du kan læse mine rejseforslag til Bremen her.
Fotokreditering: Artiklens øverste billede (båd på kanalen): Billede af djedj fra Pixabay