Seværdigheder i Beograd: De største oplevelser i Serbiens hovedstad

Kom med til Beograd, Balkans spændende storby, hvor festen fortsætter til den lyse morgen, og hvor hidtil ukendte seværdigheder og alternative attraktioner står i kø. Det er nemt at forelske sig i ‘Den hvide by’ og dens imødekommende indbyggere. Atmosfæren er ganske enkelt fantastisk, og en rejse til Beograd byder med garanti på mange skønne oplevelser.

Du kan f.eks. opleve historiens vingesus, når du bevæger dig rundt på byens mægtige fæstning, nyde livet i Kalemegdan-parken, se Beograd fra søsiden på et flod-cruise og besøge Det jugoslaviske museum og det store mausoleum for Josip Tito. Vil du være aktiv, kan du snøre vandreskoene og udforske Avala-bjerget, men du kan også nøjes med at slappe af ved strandbarerne på øen Ada Ciganlija. Beograd har virkelig noget for enhver smag.

Den serbiske hovedstad er placeret, hvor floderne Sava og Donau flyder sammen, og byen er et slaraffenland for alle, der jagter alternative rejsedestinationer. Beograds spændende historie går flere tusind år tilbage i tiden, og er bl.a. blevet præget af romere, østrigere og tyrkere.

Romerne grundlagde byen Singidunum, der senere blev til Beograd, og området var i mange år et vigtigt handelscentrum. I dag foregår handlen bl.a. i Knez Mihailova, Beograds lange gågade, og på markeder rundt i bymidten – en bymidte, hvor smuk jugendstil blandes med funktionalistiske betonblokke fra kommunisttiden. En flot og moderne bydel er også i færd med at blive opført langs Sava-flodens bred.

I denne korte rejseguide finder du inspiration til de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i Beograd. God fornøjelse!Booking.com

Seværdigheder i Beograd – de 10 bedste oplevelser

1. Beograd Slot og Kalemegdan Park

[Fæstning + Park + Museum + Udsigt]

Udsigt over slotsområdet med Sava-floden i baggrunden. Foto: Benjamin Munk Olsen

Beograds imponerende slot rejser sig smukt over byen, netop hvor Donau og Sava-floden mødes. Med den strategiske placering har slottet selvsagt været en eftertragtet besiddelse, og mangen et slag er gennem årene blevet udkæmpet her. 115 for at være helt præcis, og hele 40 gange resulterede kampene i markante ødelæggelser. Lige så ofte er Beograd Slot dog blevet genopført, og står i dag som en af byens absolut største seværdigheder.

Imponerende fæstningsmure, porte, skanser og voldanlæg kan opleves på nærmeste hold, når du bevæger dig rundt på det historiske område. Kompleksets arkitektoniske udtryk er en blanding af stilarter fra romersk, serbisk og ungarsk til tyrkisk og østrigsk, og uanset hvor du befinder dig, er der noget spændende at opleve.

Det var keltiske stammer, der lagde grundstenen til et fæstningsværk på bakketoppen, mens romerne udvidede bebyggelsen mod flodbredden i det 2. århundrede. Romerne kaldte den nye by Singidunum. Størstedelen af det slot, man oplever i dag, stammer imidlertid fra det 18. århundrede, og er resultatet af østrigske og tyrkiske udbygninger.

Fortidens blodige slag synes dog meget langt borte, for slotsområdet præges nu af hyggelige caféer, spændende museer, et skønt parkmiljø og naturligvis fornem udsigt. Kalemegdan-parken, som omgiver slottet, er på 66 hektar, og blev udlagt i 1980’erne. Navnet Kalemegdan kommer fra de tyrkiske ord ‘kale’ (by) og ‘megdan’ (mark).

Seværdigheder på Beograd Slot

Hvad skal du opleve, når du besøger Beograd Slot? Her får du inspiration til nogle af højdepunkterne:

Den romerske brønd. På trods af navnet blev brønden ikke skabt af romerne, men i stedet udgravet af østrigerne i det 18. århundrede. Udgravningen var dog forgæves, for man fik ikke kontakt med vandspejlet, og i stedet endte hullet med at tjene som fangehul.

Nebojša-tårnet. Tårnet fra det 15. århundrede er det eneste af fæstningens middelaldertårne, som har overlevet. Det var oprindeligt et vagttårn, men har også fungeret som fængsel. I dag er tårnet indrettet som museum, hvor man bl.a. kan opleve de gamle celler og blive klogere på nogle af de berømte politiske fanger, der har tilbragt deres tid her.

Ružica-kirken. Den stemningsfulde kirke blev ødelagt under 1. Verdenskrig og genopført i 1925. Murene er helt dækket af vedbend, hvilket giver bygningen en særlig charme. Flere af skulpturerne samt de markante lysekroner er skabt ved at omsmelte våben fra krigen. Kirkens fresker er skabt af den russiske maler Andrei Vasilyevich Bitsenko, som har suppleret de klassiske kristne motiver med nogle af Serbiens historiske herskere.

Militærmuseum, krudtmagasin og Zoo

Militærmuseet. Beograd Slot har været centrum for en lang række drabelige slag, og slotsområdet er således en oplagt placering for byens militærmuseum. Bag de solide fæstningsmure får gæsterne en kronologisk gennemgang af militærstrategi og -udstyr.

Her findes mere end 3.000 historiske og moderne våben, lige fra romerske sværd og hjelme til ridderrustninger, økser og en række nyere pistoler, geværer og uniformer. Udenfor bygningen kan man kigge nærmere på tanks, kanoner og forskellige militærkøretøjer.

Krudtmagasinet. Krudtmagasinet blev opført mellem 1718 og 1720, mens Beograd var under østrigsk herredømme. De unikke sale benyttes i dag som historisk museum, hvor der bl.a. udstilles romerske skulpturer, relieffer og sarkofager.

Beograd Zoo. Beograds zoologiske have ligger i det nordøstlige hjørne af Kalemegdan-parken, og er blandt områdets største attraktioner. Haven blev grundlagt i 1936 og byder i dag på mere end 200 forskellige dyrearter. Det er bl.a. muligt at opleve den sjældne hvide løve samt en lang række andre spændende dyr fra hele verden.

Transport: Sporvogn 2 el. 11 til Kalemegdan

2. Sejltur på Donau og Sava-floden

[Sightseeing + Afslapning]

Fra bådene på Donau og Sava kan man opleve mange af de mest populære seværdigheder i Beograd. Foto: Benjamin Munk Olsen

Et sightseeing-cruise på Donau og Sava-floden er den perfekte introduktion til den serbiske hovedstad. Floderne har været de centrale færdselsårer gennem århundreder, og den strategiske placering ved de to floders sammenfletning har historisk set gjort Beograd til en vigtig handelsby.

Ombord på de hyggelige flodbåde kan du opleve Beograd fra en ny og spændende vinkel, og naturligvis nyde de varierede omgivelser, mens turen går forbi byens største seværdigheder.

Fra flodbåden kan du på nærmeste hold opleve, når Donau og Sava flyder sammen, og du kan betragte de utallige pramme, der ligger forankret langs flodbredderne. Mange af disse pramme (‘splavovi’ på serbisk) fungerer som flydende barer og restauranter.

Du kommer også forbi bydelen Zemun med de smukke gamle byhuse, og under nogle af Beograds broer. Blandt de største seværdigheder, som flodbådene sejler forbi, er Beograd Slot, Gardoš-tårnet og øen Ada Ciganlija.

Der er flere forskellige selskaber, som tilbyder bådture på Donau og Sava – f.eks. Cruise Belgrade, som har mødested ved hovedindgangen til Kalemegdan-parken.

3. Nikola Tesla-museet (Muzej Nikole Tesle)

[Museum]

Tesla-transformatoren (også kendt som Tesla Coil) til venstre er blandt højdepunkterne på museet i Beograd. Foto: Benjamin Munk Olsen

Videnskabsmuseet, der er dedikeret til den serbisk-amerikanske fysiker og opfinder, er det oplagte sted at besøge, hvis du er på jagt efter en anderledes museumsoplevelse. Nikola Tesla regnes gerne for en af de mest betydningsfulde videnskabsmænd fra slutningen af det 19.- og starten af det 20. århundrede, og på museet i det centrale Beograd udstilles flere af hans opfindelser samt en mængde personlige effekter.

Udstillingen er desuden krydret med en række interaktive elementer, der bringer gæsterne i den helt rette science-fiction-stemning.

Nikola Tesla er en populær herre i Serbien; hans ansigt pryder i dag den lokale 100 dinar-pengeseddel, ligesom han har givet navn til Beograds internationale lufthavn, og hans opfindelser kendes i dag over hele verden.

Højdepunkter på Nikola Tesla-museet

Mest berømt er Tesla for opfindelsen af vekselstrøm – en opfindelse han patenterede i 1888. På dette tidspunkt var han emigreret til USA, og havde bl.a. været i lære hos Thomas Edison. En anden unik opfindelse er Tesla-spolen, der ved hjælp af forholdsvis lav strøm kan generere utrolig høj spænding. Denne spænding manifesterer sig som lyn, der – alt efter niveauet af spænding – kan blive flere meter lange.

Gennem sin levetid fik Tesla mere end 300 internationale patenter, som også tæller flere hverdagsgenstande – bl.a. lysstofrøret (præsenterer på Verdensudstillingen i Chicago i 1893). Du kan få et indblik i det hele, når du besøger museet, der er indrettet i en smuk villa fra 1927.

Udover at gå gennem Teslas spændende livshistorie, kan du også prøve nogle af opfindelserne på egen krop – f.eks. undersøge, hvordan det føles at få en pære til at lyse, blot ved at holde den udstrakt i hånden. Museet er desuden Nikola Teslas sidste hvilested, og det er muligt at se den gyldne og funklende kugle, hvor hans aske opbevares.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden

Transport: Sporvogn 2, 6, 7, 12 el. 14 til Pravni fakultet.

4. Skadarlija

[Bydel + Spisesteder]

Skadarska-gaden med toppede brosten og hyggelige restauranter. Foto: Benjamin Munk Olsen

Skadarlija udråbes gerne som Beograds svar på Montmartre i Paris – et rigtigt boheme-kvarter, der tidligere var hjemsted for byens kunstnere og akademikere. Området starter umiddelbart nordøst for Republik-pladsen, og består primært af en enkelt historisk gade, nemlig den snoede Skadarlija / Skadarska-gade. Boheme-stemningen fortsætter dog også ud i de omkringliggende gader, Zetska og Cetinjska.

Skadarska-gaden er blot 400 meter lang, men der er masser af atmosfære i hver eneste meter. De toppede brosten kan selvsagt være en udfordring for gangbesværede, men er med til at sætte den rette stemning. Gademusikanterne og gøglerne gør også deres til, at den oprindelige charme fra begyndelsen af 1900-tallet lever videre.

Selvom Skadarlija i dag præges af turister, så er det stadig en autentisk oplevelse at gå rundt i kvarteret. Området er også berømt for de traditionelle serbiske restauranter med hyggelige terrasser, der præger gadebilledet. Her kan du med fordel tage plads og bestille klassisk roštilj (grillet kød) og en pivo (øl). For enden af Skadarska-gaden kan du se en kopi af den fornemt dekorerede Sebilj-fontæne – en gave fra Sarajevo, hvor den originale fontæne står.

Transport: Sporvogn 2, 5 el. 10 til Pijaca Skadarlija.

5. Sveti Sava-templet

[Kirke]

Sankt Sava-templet er (i bogstavelig forstand) blandt de største seværdigheder i Beograd. Foto: Benjamin Munk Olsen

Det skorter ikke på religiøse bygninger i Beograd, men ingen når op på siden af Sankt Sava-templet – verdens næststørste ortodokse kirke (og den største på Balkan). Størrelsen fornemmes, både når man betragter det enorme bygningsværk på afstand, og når man står inde i kirken under den imponerende kuppel.

Templet er opkaldt efter Sankt Sava (1174-1236), der grundlagde den serbiske ortodokse kirke som en selvstyrende enhed, og er opført på det sted, hvor tyrkerne efter sigende brændte Sankt Sivas jordiske rester i 1595.

Byggeriet af Sankt Sava-templet (Sveti Sava på serbisk) blev indledt i 1935, men måtte sættes på pause under 2. Verdenskrig. Også det kommunistiske styre satte en stopper for templets opførelse, der først kunne genoptages i 1985.

Den enorme kuppel, som vejer 4.000 ton, blev konstrueret i kirkens gulvplan, og måtte efterfølgende hejses op til den ønskede placering. Hejseprocessen alene tog 20 dage, og kuplen når i dag op i 70 meters højde. Det store gyldne kors øverst på kuplen tilføjer yderligere 12 meter til den mægtige kirkebygning. Facaden er dækket af marmor og blev færdiggjort i 2004.

Også indenfor føles dimensionerne overvældende. Templet har således et grundareal på 3.600 kvadratmeter, og plads til 7.000 kirkegængere. De fleste overflader (bortset fra gulvet) er dækket af guld, heriblandt den storslåede guldmosaik (24 karat) på hele 1.248 kvadratmeter.

Det centrale motiv foreviger Kristi himmelfart og den genopstandne frelser, som sidder på en regnbue omgivet af engle og apostle. Også templets krypt er rigt dekoreret, og her kan man nyde en række fornemme fresker.

Transport: Sporvogn 9, 10 el. 14 til Karađorđev park.

6. Avala-bjerget og TV-tårnet

[Bjerg + Vandring + Udsigt]

Udsigten fra TV-tårnet på Avala-bjerget. Foto: Benjamin Munk Olsen

Avala-bjerget rejser sig majestætisk over Beograd, og er et fremragende udflugtsmål, hvis du ønsker en pause fra byens travle gader og museer. Toppen når op i 511 meters højde, og Avala lever dermed lige præcis op til den lokale definition på et bjerg – en definition, der dækker tinder på minimum 500 meter.

Bjergtoppen med navnet Žrnov kan nås med bil eller bus, og herfra kan du f.eks. begive dig ud på en vandretur, slappe af ved et af de mange picnic-områder, eller tage turen op i TV-tårnet, der er placeret her på det højeste punkt.

Med en højde på 204,5 meter, er TV-tårnet det højeste bygningsværk på Balkan. Tårnet blev oprindeligt opført i 1965, men blev ødelagt af NATOs bombardementer i 1999. I 2010 blev tårnet så genopført, og fra platformen i 135 meters højde kan man nyde den ultimative panoramaudsigt over Beograd og det øvrige lavland.

Nedenfor TV-tårnet kan du besigtige ‘Monumentet for den ukendte helt’ – et kunstværk skabt af Ivan Meštrovic, som ærer de serbiske ofre for 1. Verdenskrig. Her findes også flere spisesteder i de grønne omgivelser.

Transport: Bus 401 til Avala (kører fra Trg Slavija).

7. Det jugoslaviske museum og Titos Mausoleum (Muzej istorije Jugoslavije)

[Museum]

Josip Titos mausoleum med marmor og blomster. Foto: Benjamin Munk Olsen

Mere end 200.000 genstande fortæller den fascinerende og tumultariske historie om Jugoslavien – en historie som bestemt er værd at dykke ned i, når du besøger Beograd. Fotografier, malerier, historiske dokumenter, film, våben og uvurderlige skatte er blandt de udstillede genstande, og du må afsætte god tid, hvis du vil igennem det hele.

Foruden de historiske nedslag, fungerer museet også som et etnografisk studie af den jugoslaviske kultur, og museets gæster får således et interessant indblik i de nationale traditioner, men også i de indre stridigheder, der prægede landet.

‘25. maj-museet’ er den ældste del af museumskomplekset, og blev opført til ære for landets populære og karismatiske leder, Josip Tito. Bygningen blev bl.a. opført for at huse de mange officielle gaver, som Tito havde modtaget gennem årene – gaver som han ønskede at vise frem for offentligheden. Udstillingen i ‘25. maj-museet’ åbnede den 25. maj 1962 i forbindelse med Titos 70-års fødselsdag.

Josip Tito opnåede stor popularitet som Jugoslaviens præsident fra 1953 til 1980, men allerede inden da havde han gjort sig bemærket som leder for De jugoslaviske partisaner – den nationale modstandsbevægelse, der deltog i hårde kampe mod Nazityskland.

Efter Titos død blev ‘25. maj-museet’ udvidet med en ny bygning (Blomsternes Hus) – en smuk vinterhave, der fungerer som Titos mausoleum. Vinterhaven, der er udsmykket med marmor, har gennem årene været et populært pilgrimsmål for jugoslaver, den ønsker at vise deres respekt overfor den tidligere præsident.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden

Transport: Trolleybus 40 el. 41 til Muzej istorije Jugoslavije.

8. Ada Ciganlija

[Strand + Aktiviteter]

Særligt om sommeren er øen Ada Ciganlija et oplagt udflugtsmål. Foto: Benjamin Munk Olsen

Strandbarer med endeløse rækker af liggestole og eksotiske drinks i litervis er måske ikke lige det, de fleste forbinder med den serbiske hovedstad, der som bekendt ligger langt fra havet. Ikke desto mindre så er øen Ada Ciganlija, der ligger i Sava-floden, et populært rekreativt område, som både byder på indbydende strand og stemningsfulde barer. Der findes også en lang række forskellige sportsaktiviteter i de skønne omgivelser.

Ada Ciganlija er ca. 6 km lang og 700 meter bred, og var indtil 1967 en rigtig ø, omringet af vand. Siden sidst i 1960’erne har Ada imidlertid blot været en halvø, da to dæmninger sørgede for forbindelse til fastlandet.

De to dæmninger skabte samtidig en ny 0,9 kvadratmeter stor sø kendt som Lake Sava (Savsko jezero), hvor badevandet i sommermåneder ofte når en temperatur på 24 grader. På den brede strand kan man nyde solen, mens en lang række strandbarer tilbyder drikkevarer, mad og is. Øen byder også på en god cykelsti (der kan lejes forskellige former for cykler), minigolf, legepladser og boldbaner.

Transport: Bus 55, 56, 87, 89, 91, el. 92 til Čukarica

9. Nationalmuseet (Narodni Muzej)

[Museum]

Nationalmuseet er blandt de oplagte seværdigheder i det centrale Beograd. Foto: Benjamin Munk Olsen

Kunst, arkæologi og design er hovedelementerne på det største og ældste museum i den serbiske hovedstad. Nationalmuseet er indrettet i en fornem bygning på Republik-pladsen i den centrale del af Beograd, og er bestemt værd at besøge.

Efter en omfattende renovering, der tog hele 15 år, kunne museet atter slå dørene op for publikum i 2018. I dag kan du opleve en lang række spændende genstande fra Serbien, de andre jugoslaviske republikker og den øvrige verden. Udstillingen strækker sig over 5.000 kvadratmeter fordelt på tre etager.

Den arkæologiske samling tæller bl.a. romerske og græske statuer, en egyptisk mumie i en sjælden guldsarkofag og spændende mønter fra Aleksander den Stores tid. Bevæger man sig længere frem i tiden kan man f.eks. beundre Miroslav-evangeliet – et af museets ubestridte højdepunkter. Det illuminerede manuskript består af 362 rigt dekorerede sider og blev skabt i 1186.

Samlingen fra middelalderen tæller også kongelige smykker og den fine sarkofag, der blev skabt til den serbiske konge, Stefan Dečanski (1276-1331).

Museet byder desuden på en imponerende samling af lokale og internationale malerier og skulpturer. En stor del af museets franske kunstsamling blev doneret af Prins Paul, som var regent af Jugoslavien fra 1934 til 1941, og af den lokale kunstsamler, Erich Šlomović.

Takket være disse donationer kan man i dag opleve sjældne værker af bl.a. Matisse, Picasso, Renoir, Degas og Cézanne. Den italienske samling tæller værker af Rafael og Tizian, mens den flamske samling bl.a. rummer Hieronymus Bosch, Rubens og van Dyck. Museet råder også over britiske, russiske, japanske og tyske samlinger.

Det er også en fornøjelse at studere de fantastiske skulpturer skabt af Ivan Meštrovic – en af Jugoslaviens mest populære kunstnere – samt de skræmmende, hyperrealistiske malerier skabt af Stevan Aleksic (f.eks. ‘Afbrændingen af Sankt Savas jordiske rester’ fra 1912) og Ðorde Krstic (f.eks ‘Stalac’s fald’ fra 1903).

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden

10. Zemun og Gardoš-tårnet

[Bydel + Udsigt + Museum]

Udsigten over Zemuns røde tegltage opleves bedst fra Gardoš-tårnet. Foto: Benjamin Munk Olsen

Zemun kan bedst beskrives som en by i byen. I 1930’erne blev den tidligere østrigsk-ungarske grænseby opslugt af den serbiske hovedstad, men trods Beograds ekspansion mod nord har Zemun beholdt sin unikke charme og atmosfære. De historiske byhuse med røde tegltage og den fantastiske promenade langs Donau gør Zemun til et herligt udflugtsmål, og de rolige omgivelser står i stor kontrast til Beograds pulserende bymidte.

Promenaden langs Donau hedder Zemunski Kej, og er et dejligt rekreativt område, hvor man kan nyde livet langs vandet. Langs kajen findes flere af områdets klassiske pramme, der er indrettet som barer og restauranter. Restauranterne i Zemun er bl.a. kendt for deres lækre og ikke mindst friske fiskeretter.

En anden af bydelens seværdigheder er Gardoš-tårnet; et smukt murstenstårn opført i 1896. Tårnet går også under navnet ’Millennium Tower’, og blev opført for at fejre tusindåret for de første ungarske bosættelser i området. I dag er der indrettet et mindre museum i Gardoš-tårnet, ligesom man kan nyde en spektakulær udsigt fra tårnets top. Udsigten er særligt dragende ved solnedgang.

Restauranter i Beograd – de bedste spisesteder

1. Šaran

[Kej Oslobodenja 53]

Er du til fisk, så er Šaran et must. Šaran betyder ‘karpe’ på serbisk, men det er er ikke kun karpe, der er på menukortet. Her serveres nemlig mange forskellige slags fisk – både de lokale ferskvandsfisk og dem, der stammer fra havet. Restauranten, som ligger tæt på Donau-floden i bydelen Zemun, er både kendt for fremragende retter, forbilledlig service og venlig atmosfære.

Den gamle bygning er yderst velholdt, og serveringslokalerne er smagfuldt indrettet. Blandt favoritterne er Smederevo-inspireret gedde, som først grilles og efterfølgende bages sammen med en blanding af tomater, hvidløg, løg og rød peber. Ofte suppleres gastronomien af levende musik i bedste Balkan-stil.

2. Terminal GastroBar

[Bore Stankovića 17]

Udsigten til Sveti Sava-templet er fornem, men den er langt fra det eneste, der gør et besøg på Terminal GastroBar til en mindeværdig oplevelse. De enkle, moderne og yderst stilrene serveringslokaler fungerer som det perfekte udgangspunkt for at smage på lækre retter fra det meste af verden.

Uanset om du er til italiensk tagliata, japansk sushi, græsk salat eller en eksotisk cocktail, så er der garanti for en førsteklasses smagsoplevelse. Men også dine øvrige sanser bliver tilfredsstillet på Terminal GastroBar, der indtager en topplacering på anmeldelsessiden Tripadvisor. Hver eneste ret – og drink – er nemlig anrettet med finesse, så det ligner et helt kunstværk. Servicen er også upåklagelig, og gastrobaren er således et skønt sted at starte en god aften i byen.

3. Tri šešira

[Skadarska 29]

Tri šešira er en klassisk serbisk taverna – en såkaldt kafana – og blandt de ældste spisesteder i det charmerende Skadarlija-kvarter. Et besøg her er en spændende oplevelse, hvor både mad og stemning går op i en højere enhed. Det ældste serveringslokale med fritlagte bjælker i mørkt træ er det mest autentiske, men det er også skønt at sidde på den store terrasse ud til gaden.

Menukortet tæller alle de klassiske retter fra det serbiske køkken, med vægt på de lækre specialiteter fra grillen. Du kan også nyde en velsmagende suppe, traditionelle gryderetter og naturligvis en sød baklava til dessert. Tri šešira betyder ‘tre hatte’ og har eksisteret siden 1864. Om aftenen kan du ofte nyde din mad til tonerne af ægte balkanmusik, fremført af lokale trubadurer.

4. To Je To!

[Bulevar despota Stefana 21]

Serbisk grillmad fås næsten ikke mere autentisk end på To je to – et klassisk spisested midt i Beograd. Indretningen er lige så simpel som de retter, der serveres på metaltallerkenerne. Maden er dog yderst velsmagende, og menukortet præges af en lang række lokale klassikere til billige penge. Serveringslokalet er ganske ordinært med borde og bænke i lyst træ, som hurtigt fyldes op af et lokalt klientel.

To je to er det oplagte sted at besøge, hvis du gerne vil prøve nogle af de lokale klassikere. Det kunne f.eks. være ćevapčići, som er en af de serbiske nationalretter. Hakket kød (lam, okse eller svin) i en aflang form, som krydres godt, inden det grilles. Ćevapčići (ćevapi) serveres gerne i somun (pitabrød) med kajmak – et meget specielt mælkeprodukt, der minder om en slags tyk flødeost.

5. Bela Reka

[Tošin bunar 79]

Jagter du en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige, så kan du med fordel kigge mod moderne og sofistikerede Bela Reka. Den spændende restaurant er placeret i den ‘nye’ bydel, Novi Beograd, men det er bestemt værd at tage turen hertil inde fra centrum.

Prøv f.eks. de perfekt krydrede uštipci (kødboller), saftig kylling med knuste hassel- og valnødder eller homolje (ostefyldte pølser). Flere af ingredienserne, bl.a. den friske gedeost, kommer fra restaurantens egen gård. Husk også at smage det lækre fladbrød bagt i stenovn og afslut måltidet med den enkle, men særdeles velsmagende, dessert ledene kocke, som er en speciel jugoslavisk ‘sponge cake’.

Hotel i Beograd – de bedste overnatningssteder

Den serbiske hovedstad byder på mange gode hoteller, og nedenfor finder du tre oplagte forslag i forskellige prisklasser. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Beograd hos Booking.com her.Booking.com

1. Hotel Le Petit Piaf

[Skadarska 34]

Hotel Le Petit Piaf er et hyggeligt byhotel med en perfekt beliggenhed. Det tre-stjernede hotel ligger i hjertet af Beograd, nærmere bestemt i det berømte Skadarlija-område. Her er du omgivet af autentiske tavernaer, barer og caféer, ligesom du nemt kan komme rundt til byens bedste attraktioner. Hotellet gennemgik en omfattende renovering i 2015, og værelserne fremstår lyse og indbydende.

Hver dag kan du se frem til en fremragende morgenmad, som du kan nyde, inden den står på sightseeing i den serbiske hovedstad. Hotellet driver også en god restaurant, som har en hyggelig terrasse direkte ud til gågaden. Har du brug for hjælp, så står personalet klar til at assistere dig, og i det hele taget føler man sig meget velkommen på Hotel Le Petit Piaf. Læs mere om hotellet på Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge Hotel Le Petit Piaf?

 • Byens bedste beliggenhed
 • Lækker morgenmad
 • Pæne og moderne værelser
 • Rating på 9,0 (ud af 10) på Booking.com

2. Good People Design Hostel

[Knicoaninova 12]

Er du på jagt efter billig overnatning i Beograd og muligheden for at nyde mennesker? Good People Design Hostel har både klassiske sovesale og private værelser til 2, 3, 4 eller 5 personer. Du bestemmer således selv, hvor primitivt dit ophold skal være. Det populære hostel har et skønt fællesområde, hvor man kan slappe af, spille eller møde andre rejsende. Der er også et køkken, hvor man kan lave mad.

Good People Design Hostel ligger lidt nord for bymidten, men i gåafstand til mange af byens seværdigheder, f.eks. Beograd Slot. Der findes også stoppested for sporvogn lige rundt om hjørnet. Selvom der er tale om et hostel, er her meget rent og pænt, ligesom personalet tager godt imod dig. Der er døgnåben reception og mulighed for at deltage i forskellige sociale arrangementer. Læs mere om hotellet på Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge Good People Design Hostel?

 • Imødekommende personale
 • Sociale aktiviteter
 • Central beliggenhed
 • Rating på 9,1 (ud af 10) på Booking.com

3. Hotel Moskva

[Balkanska 1]

Hotel Moskva er et af byens fineste hoteller, og den flotte bygning i jugendstil rejser sig som et stolt og majestætisk symbol på Beograd. Hotellet har 123 indbydende værelser, hvor du finder alt, du skal bruge under dit ophold. Er du til forkælelse og afslapning, kan du benytte det lækre spa- og wellnessområde.

Den historiske atmosfære fra 1906 er virkelig en spændende oplevelse, men hotellets beliggenhed fejler heller ikke noget. Du kommer således nemt rundt til de bedste seværdigheder i Beograd, og har blot 400 meter til Republik-pladsen. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge Hotel Moskva?

 • Historisk charme og unik atmosfære
 • Luksuriøse spa-faciliteter
 • Rating på 8,9 (ud af 10 hos Booking.com)
 • Super central beliggenhed

Sådan kommer du til Beograd

Der er ca. 1.700 km til Beograd fra den dansk/tyske grænse, og det er således muligt at køre i bil til den serbiske hovedstad. Turen i bil kan bl.a. bringe dig forbi spændende byer som Prag, Bratislava og Budapest, hvor du med fordel kan gøre stop.

Fly er dog den mest populære transportform, når du skal fra Danmark til Beograd. Alternativt kan du køre med tog – en spændende tur, hvis du enten rejser på Interrail eller blot ønsker en unik oplevelse ombord på Europas jernbaner.

Fly til Beograd

Det er oplagt at flyve til Beograd, hvor der er forbindelse fra både København og Billund. Fra København tager flyveturen 2 timer og 10 minutter, mens den tager 2 timer og 15 minutter fra Billund.

Beograd: Fra lufthavn til centrum

Beograds lufthavn hedder Nikola Tesla Airport, og ligger ca. 18 km vest for bymidten. For at komme fra Beograd lufthavn til centrum kan du benytte den lokale busrute 72, som bringer dig til Zeleni Vanac i det centrale Beograd.

Bus 72 kører frem til midnat. Alternativt kan du benytte minibussen A1, som er hurtigere og mere bekvem. A1-minibussen kører også efter midnat, og kan bl.a. bringe dig til Kralja Milutina og Trg Slavija ved busstationen.

Vælger du en taxa, bør du benytte dig af taxa-informationsdisken i ankomsthallen. Her får du en kvittering med en fast pris samt navnet på din destination, som du derefter kan give til taxachaufføren udenfor ankomsthallen.

Sådan kommer du rundt i Beograd

Beograd er en stor by, og det kan således være en god idé at benytte byens transportsystem (administreret af GSP Beograd), som består af 12 sporvognslinjer, 8 trolleybus-linjer og et stort netværk af almindelige bybusser.

Billetsystemet (BusPlus) er heldigvis ens for alle transportmidler, og består af rejsekort, der kan genoptankes, enkeltbilletter (gælder i 90 minutter) og særlige turistvenlige billetter, der gælder i en, tre eller fem dage. Enkeltbilletter kan købes af chaufføren i busserne eller i billetkiosker spredt over byen. De øvrige billettyper (inklusive rejsekort) kan kun købes i disse kiosker.

Flere oplevelser…

Når du har oplevet alle de bedste seværdigheder i Beograd, kan du passende fortsætte din rejse rundt i Serbien. Her venter nemlig mange flere spændende oplevelser. Du kan f.eks. opleve Novi Sad – Serbiens næststørste by, som byder på hyggelige gader, en majestætisk borg og skønne naturoplevelser – eller Tara-nationalparken med massevis af vandreruter i bjergene.

Hvis du er til alternative rejsedestinationer, kan du også overveje at besøge nabolandet Bosnien – f.eks. byen Tuzla. Du kan læse min rejseguide til Tzula her.

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *