Kom med til Oslo: De bedste seværdigheder i den norske hovedstad

Oslo er en spændende, smuk og meget grøn by, som byder på et væld af spændende seværdigheder. Byen indbyder naturligvis til storbyferie, men fungerer også perfekt som udgangspunkt for forskellige udflugter. Her er masser at opleve både hvad angår historie og kultur, men også shopping og fester.

Oslos historie kan spores tilbage til år 1048, men arkæologiske fund tyder på, at der har boet mennesker i området siden 10.000 f.Kr. I 1048 blev Oslo imidlertid grundlagt af kong Harald Hardråde, og omkring 250 år senere blev byen hovedstad i Norge. Oslo mistede dog dette privilegie igen, da Norge blev en del af unionen med Danmark fra 1348 til 1814. I denne periode var København hovedstad for unionen Danmark-Norge.

Som følge af en stor brand i 1624, besluttede man at flytte byen nogle kilometer mod vest, for at opnå beskyttelse fra Akershus-fæstningen. I samme ombæring blev byen omdøbt til Christiania, efter den danske konge Christian IV. Først i 1925 blev navnet ændret tilbage til Oslo.

Karl Johans Gate på Norges nationaldag. Selv til dagslig er den en af de populære seværdigheder i Oslo. Foto: Bluespicture fra Pixabay 

Oslo: En grøn og smuk hovedstad

Oslo er en af de grønneste og smukkeste hovedstæder i verden. Her er masser af parker og skove i umiddelbar nærhed af byen. Samtidig er der masser af seværdigheder, og et rigt kulturliv. Omkring hovedgaden, Karl Johans Gate, er der gode muligheder for at shoppe, mens der på Aker Brygge, ved vandet, er masser af barer og restauranter med udendørsservering i sommerperioden.

Grünerløkka er også et utrolig hyggeligt område, med gode caféer og barer, samt små mode- og designerbutikker. I den vestlige del af Grünerløkka finder du floden Akerselva, og her findes også en række spændende barer og caféer godt gemt af vejen. Her finder du også madmarkedet Mathallen (læs mere under spisesteder i Oslo).

Her får du en kort rejseguide til de bedste oplevelser, seværdigheder og restauranter i Oslo. God tur!



Booking.com

Seværdigheder i Oslo – de 15 bedste oplevelser

1. Gåtur i Oslos centrum

[Sightseeing]

Karl Johan Gate med Kongeslottet i baggrunden. Foto: Reinhard-Karl Üblacker fra Pixabay 

Gåturen ad Karl Johans Gate, fra Oslo Central Station (Oslo S) og til Kongeslottet, er et absolut must. Den smukke hovedgade er altid fyldt med mennesker, og her er masser af kigge på. Det er også i denne gade, at det norske parlament har til huse.

Se det norske parlamentet, Stortinget, i Karl Johans Gate 22. Bygningen blev opført fra 1861-66 af den svenske arkitekt Emil Victor Langle, og det er muligt at komme på rundvisning i parlamentet. Rundvisningerne foregår om lørdagen forår og vinter, og dagligt i sommerperioden (rundvisningerne foregår både på norsk og engelsk, og det er gratis at deltage). Læs mere om tidspunkter for rundvisning i Stortinget her.

Rådhuset med de ikoniske tårne. Foto: Alexandra von Gutthenbach-Lindau fra Pixabay 

Gå forbi Rådhuset. Den moderne bygning blev indviet i 1950, og rummer bl.a. nordens største klokkespil. Hver time fra kl. 7:00 til 24:00 spiller klokkerne et stykke musik (alt fra klassisk til moderne popmusik).

Det kan også anbefales at tage med på en guidet tur rundt i Oslo med ’Oslo Free Walking Tour’. Konceptet er kendt fra mange europæiske storbyer: Turen er ’gratis’, men er du godt tilfreds, betaler du det, du har lyst til ved turens afslutning. Oslo Free Walking Tour har daglige ture på engelsk, og mødestedet er Jernbanetorget ved tiger-skulpturen. Der er ture kl 10 og nogle gange også kl 13 afhængig af ugedag og sæson. Se program, og læs mere om Oslo Free Walking Tour her.

2. Det Kongelige Slot

[Slot + Park]

Kongeslottet. Foto: Reinhard-Karl Üblacker fra Pixabay 

På en lille bakke for enden af Karl Johans Gate – Oslos mest prominente handelsgade – hæver kongeslottet sig smukt over omgivelserne. Slottet kan ses på lang afstand, og byens turister drages meget naturligt mod det nyklassicistiske palæ, der fungerer som residens for det norske kongepar. Om sommeren er det muligt at komme på rundvisning, men resten af året må man nøjes med at nyde slottet udefra.

Kongeslottet, tegnet af den dansk-norske arkitekt, Hans Ditlev Linstow, blev oprindeligt opført til Karl Johan, som var konge af Sverige og Norge, men stod først færdigt i 1849 – fem år efter kongens død.

I stedet overgik det nyopførte slot til hans søn, Oscar, og dennes hustru, Josefine af Leuchtenberg. Kongeparret tilbragte dog primært deres tid i Stockholm, og det samme gjorde deres efterfølgere. Først efter at Norge opnåede selvstændighed i 1905, blev Kongeslottet fast royal residens.

På slotspladsen foran det enkle og relativt beskedne slot står rytterstatuen af Karl Johan, og herfra har man (meget passende) en fin udsigt over den flotte gade, der bærer hans navn. Her er det også muligt at overvære vagtskifte med H.M. Kongens Garde hver dag kl. 13.30.

I sommerperioden (når palæet ikke benyttes af regentparret), kan du komme på rundvisning på slottet. Rundvisningen varer en time, og tager dig med rundt til slottets smukkeste sale, bl.a. kabinetssalonen, festsalen og slotskapellet. Slotsparken er derimod åben hele året, og rummer flere flotte blomsterbede, statuer og damme.

3. Akershus Slot (Akershus Festning)

[Fæstning + Museum]

Akershus Slot byder på mange spændende oplevelser. Foto: Sebastian Mellen fra Pixabay 

Middelalderfæstningen Akershus er blandt de mest populære seværdigheder i Oslo, og har gennem århundreder beskyttet den norske hovedstad mod fjendtlige angreb. Fæstningen blev opført af Håkon V i 1299, og ligger strategisk placeret vest for byens havn. Her dominerer den fortsat havnefronten, ligesom den danner rammen om flere forskellige museer.

Det stemningsfulde område byder også på en flot udsigt over havnen og fjorden, som du kan nyde side om side med de gamle kanoner, der står opstillet på volde og bastioner.

Akershus er blevet ombygget flere gange gennem historien – bl.a. mellem 1637 og 1648 – og i dag fremstår hovedbygningen som et prægtigt renæssanceslot. Da Oslo brændte ned i 1624, valgte danske Christian IV at flytte hele byen, så den kom nærmere Akershus’ beskyttende volde. På samme tid blev voldanlægget udbygget efter italiensk forbillede, og kongen omdøbte byen til Christiania.

Det er spændende at besøge Akershus Slot, hvor du både kan se store festsale, det royale mausoleum, statslige modtageværelser, og den lille historiske kirke. På slotsområdet finder du også Hjemmefrontmuseet, som fokuserer på modstandsbevægelsens arbejde under besættelsen, og Forsvarsmuseet, hvor der udstilles nyt og gammelt krigsmateriel.

Transport: Sporvogn 12 til Kontraskjæret.

4. Norsk Folkemuseum

[Frilandsmuseum]

Norsk Folkemuseum er blandt de bedste seværdigheder for børnefamilier i Oslo. Foto: David Mark fra Pixabay

Rejs tilbage i tiden og oplev, hvordan Norge så ud i gamle dage. På Norsk Folkemuseum – et stort frilandsmuseum på Bygdøy – kan du få et indblik i dagligdagen for bønder, arbejdere, købmænd, herskab og tjenestefolk fra 1500-tallet og frem.

160 historiske bygninger danner rammen om museets udstilling, og giver et spændende indblik i livet på land og i by. Formidlere i traditionelle klædedragter bidrager til en autentisk stemning i de skønne omgivelser.

Norsk Folkemuseum blev grundlagt i 1894, og er blandt de største frilandsmuseer i Europa. Et af højdepunkterne i parken er den imponerende Gol Stavkirke, som stammer fra 1200-tallet. Trækirkens imponerende tagkonstruktion består af flere forskudte sektioner og ligner noget, man ville forvente at finde i Valhalla. Stemningen indenfor i det dunkle kirkerum er også ganske særlig, og her kan du bl.a. nyde de charmerende nicher og de smukke, detaljerede udskæringer.

Et andet højdepunkt er den fine beboelsesejendom, som oprindeligt stod på Wessels Gate 15 i det centrale Oslo. I bygningen, der er fra 1865, kan du opleve syv tidstypiske lejligheder fra forskellige tidsperioder. Indretningen i en af lejlighederne er inspireret af en indvandrerfamilie fra Pakistan.

Udover de spændende huse og gårdmiljøer kan du også opleve en stor udstilling af folkekunst, folkedragter, kirkekunst og effekter fra den samiske kultur.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

Transport: Bus 30 til Folkemuseet.

5. Operahuset

[Koncerter + Moderne arkitektur + Udsigt]

Det moderne operahus. Fra taget har man et godt vue ud over Oslo og byens fine seværdigheder Foto: afhermin fra Pixabay 

Uanset om du er til opera, moderne arkitektur eller blot vil nyde udsigten over vandet og det centrale Oslo, så er Operahuset en af de seværdigheder, du ikke må gå glip af. Den specielle bygning er nemlig et besøg værd, selvom du ikke har planer om at overvære en opera- eller balletforestilling.

Operahuset, der er hjemsted for den nationale opera og ballet, blev opført i 2008, og ligger direkte ud til Oslofjorden. 1.100 rum, 49.000 kvadratmeter og en sal med plads til 1.364 publikummer vidner om bygningens imponerende dimensioner, men det er først og fremmest den spændende arkitektur, der springer i øjnene.

Bygningen, der er beklædt med granit, italiensk marmor og 15 meter høje vinduespartier, er nemlig inspireret af et isbjerg eller skib, der flyder på havet – en inspiration, der bliver endnu tydeligere, når du ser Operahuset ude fra fjorden.

Det unikke bygningsværk har fået mange arkitekturpriser, bl.a. den anerkendte Mies van der Rohe-pris for ”Best European contemporary architecture” i 2009.

Er du hverken til opera eller moderne arkitektur, er der dog også en tredje grund til at besøge bygningen; nemlig udsigten. Det er yderst populært at bestige det skrå tag, hvilket er en sjov oplevelse for både store og små.

Der er flere gode udsigtspunkter (og fotomuligheder) på vej til toppen, hvorfra du får det fineste panorama over Oslofjorden og byen. Du bør dog være opmærksom på, at taget kan være glat under våde og kølige vejrforhold.

6. Sejltur på Oslofjorden

[Natur + Sightseeing + Afslapning]

Oslofjorden. Foto: nextvoyage fra Pixabay 

Er du ikke kommet til Oslo med båd, så kan det anbefales at tage med en sightseeingbåd ud på den smukke fjord. Oslofjorden er med sine 107 km Norges femte længste, og byder på et smukt og varieret landskab med klipper, øer og hyggelige byer med farverige huse langs kysten. Herudover kan du opleve den tætte trafik af fritidsbåde, færger og fragtskibe på nærmeste hold.

Der er flere muligheder for at sejle ud på Oslofjorden – f.eks. på et 2-timers cruise fra Rådhusbryggen. Alternativt kan du benytte rutebådene, som bringer dig til de forskellige anløbssteder langs kysten (f.eks. Drøbak, Nesoddtangen eller Vollen), eller du kan nøjes med den korte sejltur fra Rådhusbryggen til Bygdøy.

Book billet til en spændende 2-timers sejltur på Oslofjorden her

På et cruise i den indre Oslofjord får du mulighed for at opleve kombinationen af Oslos mange seværdigheder og hovedstadens naturskønne omgivelser.

Seværdigheder som Operahuset, Akershus, Munchmuseet og museerne på Bygdøy ligger alle ud til vandet, og det samme gør det moderne højhusbyggeri ved Bjørvika, der går under navnet ‘Barcode’, da de monumentale og kantede bygninger på afstand godt kunne ligne en stregkode (barcode).

Foruden de mange historiske og moderne bygningsværker kan du også opleve fred, ro og idylliske omgivelser, efterhånden som båden lægger storbyen bag sig. Ikke langt fra Oslo åbner den norske natur sig op, ligesom du kan se de gamle, hyggelige fiskerbyer langs kysten.

Tip: Tag båden til Bygdøy

Som alternativ til det populære 2-timers cruise på Oslofjorden, kan du tage med turbåden til Bygdøy. Bygdøy er en halvø i Oslofjorden, hvor mange af byens bedste museer kan opleves (bl.a. Fram Museet, Vikingeskibsmuseet og Kon Tiki-museet). I sommerperioden kan du tage med båd hertil. Bådene sejler fra Rådhusbryggen (lige bag rådhuset), og overfarten tager ca. 10 minutter.

Er du interesseret i at bade i Oslofjorden, findes der om sommeren en ’bade-bus’ (Bus 87), som kører fra Jernbanetorvet til de fantastiske strande Hvervenbukta, Bestemorstranda og Ingierstrand. Sidstnævnte er et smukt bade-resort fra 1930’erne med en særlig funktionalistisk arkitektur.

7. Vigeland Skulpturpark (Vigelandsanlegget)

[Park + Museum]

Vigeland Skulpturpark er blandt de mest fantastiske seværdigheder i Oslo. Foto: Reinhard-Karl Üblacker fra Pixabay 

Vigelandsanlægget, eller Vigeland Skulpturpark, ligger i Frognerparken, som er den mest besøgte park i Norge. Gå en tur igennem parken, og oplev hvorfor. Den skønne park rummer hele 212 af Gustav Vigelands skulpturer (bl.a. det meget imponerende monument ’Den enorme Monolit’).

Den norske billedhugger Gustav Vigeland (1869-1943) fik bevilliget penge til projektet i 1907 af bystyret i Christiania, men ingen have overblik over, hvor omfattende Vigelandsanlægget skulle blive. Det har vi imidlertid i dag, og et besøg her kan varmt anbefales.

Et tema, som går igen i mange af Vigelands skulpturer, er forholdet mellem mand og kvinde. Dette ses også i flere af skulpturerne i Vigelandsanlægget, som er udført i bronze, granit og jern.

Det er gratis at besøge parken, men det kan også anbefales at løse billet til Vigeland-museet, hvor du kan få en god introduktion til Gustav Vigeland og hans arbejde. I det enkle museum kan du bl.a. opleve skitser og modeller af de mange skulpturer, som kan ses i parken, og se flere af Vigelands mindre værker.

Du kan også blive klogere på de mange udfordringer, der var forbundet med at opføre den enorme monolit, der er skulpturparkens højdepunkt.

Åbningstider: Museet har åbent tirsdag til søndag 12:00-16:00 (mandag lukket).

Transport: Sporvogn 12 til Vigelandsparken.

8. Holmenkollen

[Udsigt + Museum]

Tårnet til skihop ved Holmenkollen. Foto: Andi Graf fra Pixabay 

Holmenkollen er synonym med sne og ski, men skisportsområdet nordvest for Oslos centrum kan besøges året rundt. Skihopbakken, der fungerer som et vartegn for den norske hovedstad, har eksisteret siden 1892, men den er naturligvis blevet opgraderet flere gange i årenes løb.

Når der ikke afholdes konkurrencer på Holmenkollen, kan man besøge det enorme Hoptårn samt det spændende skimuseum, som er indrettet i tårnets nedre niveauer. Udsigten fra toppen er ganske spektakulær.

Den traditionsrige Holmenkollen Skifestival har været afholdt på skihopbakken siden 1892, og siden 1980 har bakken være en del af World Cup’en. Fra 1910 sørgede en simpel stenrampe for det nødvendige afsæt, men i dag er faciliteterne topmoderne. Det nuværende hoptårn blev opført i 2010, og starthuset befinder sig nu 64 meter over jorden.

På skimuseet findes detaljerede modeller, der viser, hvordan Holmenkollens anlæg har set ud gennem årene, ligesom du kan opleve det store udvalg af ski – lige fra de mest simple brædder til det nyeste og mest moderne sportsudstyr. Du kan også se eksempler på det udstyr, som blev brugt af eventyrerne og polarforskerne Fridtjof Nansen og Roald Amundsen.

Højdepunktet er – bogstaveligt talt – det imponerende hoptårn. Fra tårnets top kan du nyde udsigten over det store skisportsstadion med plads til 70.000 tilskuere, men også over byen og fjorden.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

Transport: T-bane til Holmenkollen.

Kælk i vinterensæsonen

Besøger du Oslo og området ved Holmenkollen om vinteren, er det oplagt at prøve kræfter med kælkebakken Korketrekkeren. Korketrekkeren, eller ‘Korken’ i daglig tale, er en bakke på ca. 2.500 meter, som går fra Frognerseteren Station til Midtstuen Station.

De lokale har gjort det til en tradition at kælke ned ad bakken (faldhøjden er på 255 meter), og herefter benytte tunnelbanen fra Midtstuen Station for at komme op på bakken igen.

Det er muligt at leje kælk på stedet. Tjek deres Facebook-side for sneforhold/åbningstider inden.

Transport: T-bane til Frognerseteren.

9. Munchmuseet

[Kunstmuseum]

Det moderne Munchmuseet er hurtigt blevet blandt de mest populære seværdigheder i Oslo. Foto: Jack White fra Unsplash

Oslo byder på mange spændende kunstoplevelser, og byen har gennem årene udviklet sig til en populær destination for kunstinteresserede. Denne status kan i høj grad tilskrives den ekspressionistiske maler, Edward Munch (1863-1944), og ikke mindst det nye flotte museum, der bærer hans navn.

Bag det særprægede og minimalistiske ydre (skabt af den spanske arkitekt Juan Herreros) kan du opleve en række af Munchs mest populære værker, heriblandt Skriget og Madonna.

Munchmuseet ligger i det nye Bjørvika-kvarter langs Oslos havnefront, og er opført i en særlig, perforeret aluminium, som lyset kan skinne igennem (og vandet kan spejle sig i).

Højdepunkter på Munchmuseet

Den specielle bygning har delt vandene i den norske hovedstad, men siden åbningen i oktober 2021 er publikum strømmet til det nye museum, hvor du finder verdens største kunstsamling dedikeret til en enkelt kunstner. Ja, faktisk findes halvdelen af alle Edward Munchs værker her på museets 13 etager.

Det var da også pladsproblemer, der var årsag til udflytningen, og det nye museum er hele fem gange så stort som det tidligere Munchmuseum, der lå i bydelen Tøyen. Bag murene på den moderne bygning kan du blive meget klogere på manden bag de ikoniske malerier, tegninger og skulpturer, ligesom du kan studere værkerne på nærmeste hold.

Ofte lavede Munch flere udgaver af samme værk, og selv hans mest kendte malerier findes således i flere versioner med små variationer. Det gælder bl.a. det fascinerende og ikoniske værk Skriget (1883-1910), som dermed både kan ses på Munchmuseet og på Nationalgalleriet. Det verdensberømte maleri er fuldt af rædsel og fortvivlelse, men virker samtidig ganske dragende på beskueren.

Blandt museets øvrige højdepunkter er værker som Madonna (1894), Pubertet (1884), Vampyr (1895) og Det syge barn (1925). Husk også at besøge tagterrassen, hvor du kan opleve cocktailbar og bistro, eller blot nyde udsigten.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

Transport: Sporvogn 13 eller 19 (eller bus) til Bjørvika.

10. Fram Museet

[Søfartsmuseum]

Fram Museet. Foto: Alexandra von Gutthenbach-Lindau fra Pixabay 

Taget når helt ned til jorden på den karakteristiske trekantede bygning, der huser et af de mest interessante museer i Oslo. Fram Museet fortæller historien om de tidlige polarekspeditioner, udført af bl.a. Fridtjof Nansen og Roald Amundsen, og hovedattraktionen er naturligvis den imponerende isbryder – verdens første – som bragte mandskabet sikkert gennem de arktiske have.

I museets største hal ligger det imponerende skib (39 meter langt) og venter på at blive udforsket. Der er adgang til det meste af skibet. Den dunkle belysning samt diverse lydeffekter sætter den helt rigtige stemning, og du kan således nemt leve dig ind i de primitive forhold ombord på den historiske isbryder.

Fram blev bygget i 1882 på bestilling af Fridtjof Nansen, som skulle bruge et topmoderne skib til sin ekspedition. Målet var Nordpolen, og Fram (rigget som en tremastet skonnert) skulle således kunne modstå et stort tryk fra den kraftfulde havis.

Skibets unikke konstruktion sikrede, at skroget konstant lå skråt i vandlinjen. Dermed ville havisen ikke knuse skroget, men i stedet presse skibet opad. Målet med Nansens dristige ekspedition var netop at lade skibet fryse fast i isen i forventning om, at Fram langsomt ville blive trukket gennem den isfyldte nordpol. Teorien var ikke helt forkert, men Fram endte med at tilbringe tre år fastfrosset i den arktiske is.

Mere positivt gik det for Amundsens ekspedition til Antarktis fra 1910 til 1912, hvor Fram atter spillede en hovedrolle. Her nåede Amundsen som det første menneske den geografiske sydpol efter en strabadserende tur over det ugæstfri kontinent.

Antarktis-ekspeditionen blev Frams sidste, og siden 1935 har skibet fungeret som museum. I denne egenskab har Fram senere fået selskab af Gjøa – det første skib som navigerede gennem Nordvestpassagen – samt en række forskellige genstande, som knytter sig til polarekspeditionerne. De eventyrlystne kan endda opleve en kølig tur gennem en spektakulær isgrotte.

Åbningstider: Dagligt fra 10:00-17:00.

Transport: Bus 30 eller båd til Bygdøynes.

11. Kon-Tiki Museet

[Museum]

Det er spændende at opleve tømmerflåden Kon-Tiki på nærmeste hold. Foto: Benjamin Munk Olsen

På Kon-Tiki Museet får du hele historien om Thor Heyerdahls liv, og hans farefulde rejse tværs over Stillehavet. Museets højdepunkt er naturligvis den autentiske tømmerflåde Kon-Tiki – opkaldt efter inkaernes skabergud – men udstillingen byder også på mange andre relevante genstande samt interessante fotografier og film.

I 1947 drog den norske antropolog og opdagelsesrejsende, Thor Heyerdahl, ud på en farefuld færd. Sammen med fem landsmænd ønskede han at krydse Stillehavet fra Peru til Polynesien på en primitiv tømmerflåde, som de selv havde bygget ud af balsatræ. Heyerdahls hypotese var, at Polynesien oprindeligt var blevet befolket af mennesker fra Sydamerika, og ikke fra Indonesien (hvilket ellers var den gængse opfattelse).

For at efterprøve hypotesen valgte han udelukkende at konstruere tømmerflåden med materialer og teknologi, som havde været tilgængelig for datidens mennesker, og drog herefter afsted over havet. 101 dage og 6.900 km senere stødte Kon-Tiki på atollen Raroia i Polynesien. Turen havde været en succes, som gjorde både Heyerdahl og tømmerflåden berømt.

Når man står foran tømmerflåden på Kon-Tiki Museet, er det vildt at forestille sig, hvordan den primitive flåde nogensinde klarede turen over Stillehavet. Under tømmerflåden ses en model af en hvalhaj, som besætningen mødte på turen, mens Ra II – endnu en af Heyerdahls både – udstilles i en tilstødende sal.

Herudover kan man bruge lang tid på at inspicere de mange forskellige genstande fra ekspeditionerne, og blive klogere på Heyerdahl og Kon-Tikis øvrige besætning.

Åbningstider: Dagligt fra 10:00-17:00.

Transport: Bus 30 eller båd til Bygdøynes.

12. Nationalmuseet for kunst, arkitektur og design

[Kunstmuseum]

Skriget er blandt de værker, der kan opleves på Nationalmuseet i Oslo. Foto: Eric Perlin fra Pixabay 

Bag de skiferbeklædte mure i det centrale Oslo venter landets største kunstsamling. Nationalmuseet for kunst, arkitektur og design bestod tidligere af tre forskellige museer spredt rundt i byen, men nu er de samlet i et stort og moderne byggeri.

5.000 kunstværker, 13.000 kvadratmeter og 89 udstillingssale sender det klare budskab; du må afsætte god tid, hvis du vil opleve bare en brøkdel af Nordens største kunstmuseum. Det imponerende museum er tilmed spritnyt, og kunne slå dørene op for publikum i juni 2022.

Den bastante bygning er beklædt med norsk skifer, og indenfor venter en spændende blanding af kalksten, marmor, bronze og egetræ. I toppen af museet findes den 130 meter lange Lyshallen – et fornemt rum til skiftende udstillinger – mens museets permanente værker udstilles på de øvrige etager. Og her er virkelig mange spændende værker at dykke ned i, uanset om du er til den ældre eller den moderne kunst.

Højdepunkter på Nationalmuseet

Nationalmuseet – også kaldet Nationalgalleriet – blev etableret i 1842, og udstiller interessante værker fra ind- og udland. Siden 1918 har Paus-samlingen været blandt højdepunkterne, og den imponerende antiksamling er stadig et besøg værd.

Christopher Tostrup Paus var godsejer, pavelig kammerherre og ikke mindst kunstsamler, og rådede over den største private samling af græsk og romersk kunst. Ny Carlsberg Glyptotek i København var meget interesseret i at erhverve den prægtige samling, men den endte altså med at blive i Norge.

Museets omfattende samling af grafik og tegninger er også spændende, og rummer interessante værker fra slutningen af 1400-tallet og frem til i dag. Dürer, Rembrandt, Van Gogh, Goya, Rubens og Picasso er alle repræsenteret her.

Det ubetingede højdepunkt er dog Munch-samlingen, som tæller en række af Edward Munchs mest berømte værker. Skriget (1893) er naturligvis en vaskeægte publikumsfavorit, men her findes også mange andre berømte malerier, bl.a. Det syge barn, Kys ved vinduet, Pubertet og Dagen derpå. Vil du opleve flere af Munchs unikke kunstværker, kan det anbefales at besøge Munchmuseet i Oslo.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

Transport: Sporvogn 12 til Aker Brygge el. bus til Dokkveien.

13. Vikingeskibsmuseet (Vikingskipshuset)

[Museum]

De gamle vikingeskibe på museet i Oslo har mange smukke detaljer. Foto: Patrick Robert Doyle fra Unsplash

OBS: Vikingeskibsmuseet er lukket pga. ombygning og forventes først genåbnet i 2025.

Interesserer du dig for vikinger, skibsbyggeri og søfartshistorie, er det naturligvis oplagt at besøge Vikingeskibsmuseet i Oslo.

Selv for en dansk turist, der allerede kender historien om vikingerne, er det fantastisk at se skibene Gokstad, Tune og Oseberg på nærmeste hold. De 1.200 år gamle vikingeskibe er meget velbevarede med fornemme udskæringer og udsøgte detaljer.

Her udstilles også andre spændende fund fra vikingetiden, men højdepunktet på Vikingeskibsmuseet er uden tvivl Osebergskibet, som blev fundet i 1903. Skibet var gravsat i en høj nær Oslofjordens munding, og den hermetiske indkapsling i blåler sørgede for, at det stort set var intakt, da det blev fundet 1.100 år senere.

Skibet er ganske bredt, og konstrueret med den karakteristiske flade bund. Læg også mærke til den markante, svungne stævn, og de fint udskårne detaljer.

Foruden de tre skibe udstilles også forskellige effekter fra vikingetiden – bl.a. en række genstande, der blev fundet sammen med Osebergskibet, og som samlet omtales som Osebergfundet. Det gælder f.eks. vogn, slæder, bøtter, dyrehovedudskæringer, billedtæpper og teltstænger.

Du kan også blive klogere på de skeletter, der blev fundet i graven, og tage del i forskernes videnskabelige mysterium, som handler om at opklare skeletternes identitet og afstamning. En af dem er måske vikingedronningen Åsa Haraldsdatter, som var farmor til Harald Hårfager.

Åbningstider: Pt lukket pga ombygning.

Transport: Bus 30 til Vikingskipene.

14. Astrup Fearnley Museum of Modern Art

[Kunstmuseum]

Astrup Fearnley-museet byder ikke alene på spændende kunstværker men også interessant arkitektur. Foto: Andi Graf fra Pixabay

Er du til moderne kunst og arkitektur, så bør du bestemt besøge Astrup Fearnley-museet, som ligger yderst på Tjuvholmen. Den futuristiske museumsbygning i træ, glas og stål er tegnet af italienske Renzo Piano, som også er manden bag The Shard i London, og ligger smukt placeret langs havnekajen. En smal kanal løber endda igennem museet og splitter bygningen i to.

Museet har navn efter de afdøde skibsredere og kunstsamlere Heddy og Nils Astrup samt Thomas Fearnley, og udstillingen er baseret på deres private samlinger. Her findes malerier, fotokunst, skulpturer og installationer i mange forskellige stilarter, og der skiftes løbende mellem samlingens mange spændende værker. Blandt højdepunkterne er værket ‘Mother and Child Devided’ af Damien Hirst, som består af en ko og dens kalv, der er skåret midt over og puttet på glas.

Knap så makabert er Jeff Koons’ monumentale skulptur ‘Michael Jackson and Bubbles’ fra 1988. Den forgyldte porcelænsskulptur forestiller ‘Kongen af Pop’ siddende med sin kæledyrschimpanse, Bubbles, og kostede museet over 5 millioner dollars.

Mange af værkerne på Astrup Fearnley udfordrer de klassiske kunstbegreber, men der er naturligvis også plads til mere ‘almindelige’ værker – f.eks. malerier af danske Asger Jorn. En personlig favorit er dog værket ‘Drain’ (afløb) af Robert Gober – et værk, som blot består af et simpelt zinkafløb monteret på en hvid væg.

Udenfor museumsbygningen findes desuden Tjuvholmen Skulpturpark, hvor du kan opleve flere interessante værker i det fri. Her er det også muligt at nyde solen på Tjuvholmens kompakte bystrand.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

Transport: Bus 21 eller 54 til Tjuvholmen.

15. Botanisk have og Naturhistorisk museum

[Park + Museum]

Der er både mulighed for afslapning og et museumsbesøg i Oslos botaniske have. Foto: GK von Skoddeheimen fra Pixabay

Oslos botaniske have fungerer som et skønt åndehul fyldt med spændende blomster, buske og træer. Den historiske have blev skabt i 1814, og byder på interessante planter fra hele verden. Midt i de grønne omgivelser ligger Tøyen Hovedgård fra 1679, som er Oslos ældste træbygning, mens Naturhistorisk Museum ligger i havens nordlige ende.

Den botaniske have dækker et areal på 150 hektar, og er inddelt i temaer som f.eks. Fjeldhaven, Urtehaven, Vikingehaven og arboretet. Her findes også hyggelige picnic-områder og legepladser, ligesom det altid er en sjov oplevelse at besøge Palmehuset.

På Naturhistorisk Museum kan du bl.a. opleve en månesten hjembragt af Apollo 17 samt det 47 millioner år gamle primatfossil,‘Ida’. Fossilet, der har været udstillet siden 2009, vurderes at være et såkaldt ‘missing link’ mellem halvaber og ægte aber. I den zoologiske udstilling kan du møde udstoppede dyr fra den norske natur, men også fra verdens øvrige lande.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

Transport: T-bane til Tøyen.

Restauranter i Oslo – de bedste spisesteder

1. Mathallen

[Maridalsveien 17]

Mathallen er et madmarked indrettet i en gammel fabrikshal. Det ligger tæt på Grünerløkka i området Vulkan, og her kan du både købe lokale norske specialiteter og internationale delikatesser, spise snacks, få en drink i Norges længste bar, eller blot hænge ud og nyde atmosfæren. Åben tirsdag til søndag (mandag lukket).

Transport: Sporvogn 11, 12 og 13 til Schous Plass eller bus 34 og 54 til Møllerveien.

2. Dovrehallen

[Storgata 22]

Dovrehallen er et af Oslos mest autentiske og hyggeligste spisesteder, hvor du får traditionel norsk mad og god øl. Indrettet som en klassisk ølhal, byder Dovrehallen på god mad til rimelige priser. Prøv f.eks. dagens ret – hver tirsdag er det eisbein. Her er desuden levende musik fredag og lørdag.

Transport: T-bane til Jernbanetorget eller sporvogn til Jernbanetorget eller Brugata.

3. Grünerløkka Brygghus

[Thorvald Meyers gate 30B]

I Grünerløkka er der mange spændende spisesteder, barer og caféer. Er du til spændende øl og norsk pub-stemning, så er Grünerløkka Brygghus’ pub bestemt værd at prøve. Normalvis er op til 20 forskellige fadøl at give sig i lag med, samtidig med at madkortet rummer klassikere som fish and chips og Bangers and Mash.

OBS: Selve bryggeriet (hvor der også er øludsalg) ligger i Københavngata 4, mens pubben ligger i Thorvald Meyers gate 30B

4. San Francisco Bread Bowl

[Frognerveien 9]

Et af de mest populære, nyere tiltag på madscenen i Oslo er den amerikanske café/restaurant San Francisco Bread Bowl placeret et par gader bag kongeslottet. Som navnet antyder, serveres maden i ’skåle’ af udhulet brød, og her er masser at vælge imellem – også vegetariske og veganske muligheder. Indretningen er utrolig hyggelig, og man føler sig straks velkommen. Servicen er i topklasse, og det er udvalget af specialøl også.

5. Statholderens Mat & Vinkjeller

[Raadhusgata 11]

I den hyggelig kælder får du særdeles lækker mad, baseret på årstidens bedste råvarer. Restaurantens ejer er nemlig Bent Stiansen, som i 1993 blev verdensmester i kokkekunst, Bocuse d`Or. Han ejer også Statholdergaarden, som ligger i stueetagen. Statholdergaarden er gourmet-restauranten, mens du i kælderen finder den mere uformelle restaurant. Et besøg i Statholderens Mat & Vinkjeller er dog stadig noget ganske særligt, hvor der er kælet for detaljerne, så sæsonens råvarer sprænger smagsskalaen. Og så er det, modsat Statholdergaarden, til at betale.

6. Sofies Mat og Vinhus

[Sofies gate 15]

Sofies Mat og Vinhus er blandt favoritterne, når det gælder klassisk norsk mad til overkommelige priser. Netop disse to faktorer er også medvirkende til, at stedet kan være ganske travlt. Hvis du vil opleve spisestedet fra sin bedste side, bør du således komme lidt udenfor de normale spisetider. Her er klassisk og lækker mad, og ikke mindst god og venlig betjening i hyggelige omgivelser. Sofies Mat og Vinhus er også blandt højdespringerne på Tripadvisor.

Hotel i Oslo – de bedste overnatningssteder

Der findes mange skønne hoteller i Oslo, og nedefor finder du mine tre forslag til gode overnatningssteder i den norske hovedstad. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Oslo hos Booking.com her.



Booking.com

1. Thon Hotel Astoria

[Dronningensgate 21]

Meget centralt, i en sidegade til Oslos hovedgade, Karl Johans gate, ligger det enkle og pæne Thon Hotel Astoria. Hotellet er et oplagt udgangspunkt for at udforske Oslo, og det ligger blot 300 meter fra banegården. Værelserne er pæne og enkle, og receptionen er åben døgnet rundt. Morgenmad er inkluderet. Læs mere om hotellet her.

2. Radisson Blu Plaza Hotel

[Sonja Henies plass]

Blot 100 meter fra Oslo Centralstation findes det 37 etager høje Radisson Blu Plaza Hotel. Mange af værelserne har flot udsigt over byens centrum og Oslofjorden, ligesom 34 Restaurant & SkyBar på øverste etage tilbyder et stort udvalg af lækre retter. Udover at være placeret i Oslos absolutte centrum, tilbyder hotellet også en komfortabel sauna og swimmingpool. Læs mere om hotellet her.

3. Verdandi Hotel

[Tordenskiolds gate 6b]

Leder du efter et billigt og centalt sted at bo, er Verdandi Hotel et oplagt mulighed. Det 3-stjernede hotel har døgnåben reception og moderne indrettede værelser. Hotellet ligger blot 10 minutters gang fra Det Kongelige Slott. Læs mere om hotellet her.

Sådan kommer du til Oslo

Der er rigtig gode, og ikke mindst billige muligheder, for at komme til den norske hovedstad. Og alle transportmidler er i spil, da du både kan flyve, sejle og køre i tog. Sidstnævnte er naturligvis mest oplagt for rejsende fra Københavns-området.

Oslo med fly

Det er nemt at komme til Oslo med fly, og der flyves direkte til den norske hovedstad fra København, Billund, Aalborg og Aarhus. Fra København flyver både SAS og Norwegian dagligt til Oslo, og fra Billund flyver Norwegian dagligt direkte til Oslo. Flyvetiden fra begge lufthavne er ca. 70 minutter. Fra Aalborg og Aarhus flyver SAS til Oslo med flyvetider på henholdsvis 55 og 60 minutter.

Oslo med båd

Oslobåden sejler dagligt fra København (DFDS-Terminalen på Dampfærgevej 32). Sejladsen varer ca. 16,5 timer, og skibet ligger ved kaj i Oslo ca. syv timer, inden det sejler retur til København igen. Dermed er der tid nok til at opleve de mest spændende seværdigheder og indkøbsmuligheder i Oslo. Læs mere om Oslobåden her.

Oslo med tog

Togturen fra København H til Oslo S kan klares på 8½ time, med skift i Göteborg (flere daglige afgange). Priserne på togbilletterne mellem den danske og den norske hovedstad kan ikke konkurrere med flybilletterne, men til gengæld er det et væsentligt grønnere alternativ.

Overvejer du at tage toget til Norge, kan det anbefales at undersøge mulighederne for Interrail. Den type Interrail-billet som giver dig 4 rejsedage indenfor en måned kan ofte matche prisen på en klassisk returbillet. Du kan således med god samvittighed opleve mere end blot en enkelt destination på din rejse. Du kan f.eks. tage et stop i Göteborg i Sverige, eller forlænge rejsen med en af verdens smukkeste jernbanestrækninger til Bergen. Læs mere om Interrail her.

Sådan kommer du fra Oslo Airport til Oslo centrum

Når du ankommer til Oslo Airport (Gardermoen), er der tre muligheder for transport til centrum. Den hurtigste (og dyreste) er det direkte Flytoget, som kører til Oslo Central Station (Oslo S) på ca 19 minutter.

Vy-lokaltoget tager nogle minutter længere, men koster også mindre, og er et oplagt valg. Sidste mulighed er Flybussen som tager ca 45 minutter, og er dyrere end Vy-toget (til gengæld er der gode rabatter for grupper, børn, pensionister mm.).

Sådan kommer du rundt i Oslo

Med sporvognene kommer du let rundt til de bedste seværdigheder i Oslo. Foto: TheoRivierenlaan fra Pixabay 

Oslos centrum er ganske kompakt, og man kan nemt gå rundt til de forskellige seværdigheder. Skal du længere omkring, eller ønsker at spare fødderne, findes der tunnelbane (metro), bus og sporvogn. Billetter til bus og sporvogn kan købes ombord, men disse billetter er dyrere. Køb derfor billetter på forhånd, enten i en kiosk eller i billetautomat.

Oslos metro ’Tunnelbanen’ (T-banen) består af fem linjer, og er nem at benytte. Alle linjer kører gennem centrum, og hele T-bane-nettet ligger indenfor zone 1. Billetter købes og stemples inden påstigning. Der findes både enkeltbilletter og 24-timers billetter.

Flere oplevelser…

Skal din rejse fortsætte, var det måske en mulighed at besøge den svenske hovedstad, Stockholm – de direkte togafgange tager ca. seks timer. Læs mine anbefalinger til de bedste oplevelser i Stockholm her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (Akershus): Billede af Thomas Wolter fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *