Skæve bindingsværkshuse, charmerende brostensbelagte gader og idylliske kanaler. Det er ikke en kulisse til en eventyrfilm, men derimod hovedstaden i den franske region, Alsace. I skønne Strasbourg kan du opleve masser af historiske seværdigheder og komme med på en helt fantastisk tidsrejse.
Det er romantisk, det er charmerende, det er storslået – uanset hvor du kigger hen, ser du det perfekte motiv til et postkort. Strasbourg byder på en af Europas største og bedst bevarede middelalderbykerner – hvilket faktisk er ganske utroligt. Byen har nemlig været centrum for utallige krige mellem Frankrig og Tyskland, og Strasbourg har på skift tilhørt en af de to nationer.
Byhuse, palæer, slotte og fæstningsværker. Arkitektoniske traditioner fra begge sider af grænsen har smittet af på den historiske by. Det samme gælder for gastronomi, kunst og sprog. Du får det bedste fra begge verdener i Strasbourg.
Som en smeltedigel for forskellige kulturer har Strasbourg bevaret sit kosmopolitiske og multikulturelle islæt. I dag kommer dette først og fremmest til udtryk gennem en række internationale institutioner som Europa-parlamentet, Europarådet, Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol og Den Europæiske Ombudsmand.
Strasbourg har ca. 280.000 indbyggere, hvilket gør byen til Frankrigs ottende største. Den relativt beskedne størrelse gør byen let at overskue og ideel til en overnatning eller to, hvis du rejser gennem Alsace-regionen i bil eller med tog.
I denne korte rejseguide finder du inspiration til de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i Strasbourg. God tur!
Indhold
- Seværdigheder i Strasbourg – de 10 bedste oplevelser
- 1. Grande Île & La Petite France
- 2. Kanalrundfart i Strasbourg
- 3. Strasbourg katedral (Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg)
- 4. Musée de l’Œuvre Notre-Dame
- 5. Parc de l’Orangerie
- 6. Palais des Rohan
- 7. Europa-Parlamentet i Strasbourg
- 8. Alsace-museet (Musée Alsacien)
- 9. Barrage Vauban
- 10. Cave des Hospices de Strasbourg
- Restauranter i Strasbourg – de bedste spisesteder
- Hoteller i Strasbourg – de bedste overnatningssteder
- Sådan kommer du til Strasbourg
- Sådan kommer du rundt i Strasbourg
- Flere oplevelser…
Seværdigheder i Strasbourg – de 10 bedste oplevelser
1. Grande Île & La Petite France
[Historisk bydel + Sightseeing]
Strasbourg byder på mange spændende seværdigheder, og et stort antal af disse finder du her i den historiske bymidte, Grande Île. Grande Île betyder ’stor ø’, og kigger du på et kort, vil du opdage, at Strasbourgs centrum er omringet af vand. Mod syd omkranses bymidten af floden Ill, og mod nord af Canal du Faux-Rempart. Hele Grande Île har siden 1988 været optaget på UNESCOs liste over Verdenskulturarv.
Det er en fornøjelse at gå rundt på Grande Île, hvor du kan nyde mange storslåede bygningsværker. Det gælder først og fremmest den imponerende gotiske katedral (læs mere nedenfor) men også fire øvrige kirker (St. Thomas, St. Pierre-le-Vieux, St. Pierre-le-Jeune, og St. Étienne) samt en lang række fornemme palæer og paladser (herunder Palais Rohan og Hôtel de Hanau – sidstnævnte huser i dag byens rådhus).
Du kan med fordel starte din tur på Place Kléber – Strasbourgs centrale plads. Pladsen har navn efter revolutionsgeneralen Jean-Baptiste Kléber (født i Strasbourg i 1753), og præges af en stor skulptur af selvsamme Kléber. Hans jordiske rester ligger begravet under statuen.
La Petit France
Den mest idylliske og autentiske oplevelse af middelalderens Strasbourg, får du i kvarteret La Petit France, som ligger i den vestligste del af Grande Île. La Petit France er også kendt som Quartier des Tanneurs – garvernes kvarter, da håndværkere som bl.a. garvere, møllere og fiskere, var områdets primære beboere.
Garverne stod for forarbejdning af skind, som ofte hang til tørre under tagkonstruktionen – kigger man godt efter, kan man fortsat se tagåbninger til dette formål øverst i de ikoniske bindingsværkshuse.
Der er masser af historisk charme i La Petit France. De klassiske bindingsværkshuse stammer alle fra det 16. og 17. århundrede, og det er en udsøgt fornøjelse at gå gennem de smalle gader, og nyde synet af de svajende facader. Sørg for at gå gennem gaden Rue du Bain aux Plantes, som er særlig yndig.
Lige ud for La Petit France splittes Ill-floden i fire billedskønne kanaler, som skærer sig ind i det historiske område. I middelalderen lå der vandmøller langs tre af kanalerne, mens den fjerde (den nordligste) var sejlbar. Det er den fortsat i dag, og turen gennem slusen her ved La Petit France er en populær oplevelse på de mange kanalrundfarter.
Selvom navnet ’La Petit France’ – det lille Frankrig – passer fremragende til det dejlige område, så skyldes navngivningen hverken stemningen eller den smukke arkitektur. Navnet er langt mindre romantisk, og refererer til sygdommen syfilis, som tyskerne kaldte ’Franzosenkrankheit’ (den franske syge). I slutningen af 15. århundrede lå her nemlig et hospital (Hospice des Vérolés) for syfilispatienter.
2. Kanalrundfart i Strasbourg
[Sightseeing]
En kanalrundfart i Strasbourg er oplagt, hvis du gerne vil opleve byens største seværdigheder, smukke arkitektur og spændende historie på nært hold. De charmerende kanaler har gennem århundreder fungeret som vigtige færdselsårer, og i dag er der fortsat travl trafik ude på vandet.
De lave turbåde sejler ubesværet under de mange historiske broer. Bådenes længde er perfekt tilpasset, og kan lige præcis være i kammersluserne, som sikrer den korrekte vandstand i Ill-floden og Canal du Faux-Rempart.
Ombord på de skønne panoramabåde kan du nyde Strasbourg fra den bedste side – om sommeren sejles med åbne både, og om vinteren med fuldt glastag, der giver mulighed for at se alt, hvad der foregår inde på land.
Rederiet Batorama råder over en stor flåde af kanalbåde, som du kan stige på ved Place du Vieux Marché aux Poissons. Der tilbydes forskellige ruter som typisk varer mellem 45 og 60 minutter, og bringer dig rundt om Grande Île og forbi det billedskønne La Petit France. Nogle ture kommer også forbi Europa-parlamentet, hvis facade spejler sig i kanalens vand.
På turen kan du blive klogere på historien om Strasbourg og naturligvis de forskellige seværdigheder, som båden sejler forbi – der er mange sjove anekdoter og spændende detaljer at opdage. Der tilbydes en audioguide med kommentarspor på 12 forskellige sprog.
Der arrangeres mange bådture dagligt. Du kan se sejltider og booke plads her.
Transport: Sporvogn A eller D til Porte de l’Hôpital.
3. Strasbourg katedral (Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg)
[Kirke + Udsigt]
”Et gigantisk og delikat vidunder” – sådan beskrev forfatteren Victor Hugo den storslåede katedral i Strasbourg, som har været byens altoverskyggende attraktion siden middelalderen. I 227 år var katedralen verdens højeste bygningsværk, og den står i dag som et fremtrædende eksempel på gotisk arkitektur og opsummerer samtidig byens historiske storhed.
Katedralen er en af byens absolut største seværdigheder – både fysisk og i overført betydning. Med sit 142 meter høje tårn, kan kirken ses langvejs fra, og trækker hver dag store mængder turister til. Alle kommer de for at opleve den imponerende facade, gå under de enorme hvælvinger i det majestætiske kirkerum og besøge udsigtsplatformen i 66 meters højde.
Byggeriet af den nuværende katedral blev indledt i 1176, men en del af fundamentet udgjordes af en trækirke, som havde stået på stedet siden starten af det 11. århundrede. Stilen var i første omgang klassisk romansk, men fra 1225 overtog den gotiske arkitektur, og den berømte vestfacade med sine tusindvis af udskårne figurer er et af de fineste eksempler herpå.
Byggeriet stod færdigt i 1439, og katedralen er dermed fortsat verdens højeste autentiske bygning opført udelukkende i middelalderen.
Som byggemateriale blev der anvendt sandsten fra Vogeserne, og katedralens facade er i dag kendt for sit unikke lyserøde/pink skær. Skærets nuance ændrer sig alt efter tidspunktet på dagen og solens stråler. Det kan derfor anbefales at besøge katedralen flere gange under dit ophold i byen.
Glasmosaikker og astronomiske ure
Katedralens indre er næsten lige så storslået som dens ydre. Du kan med fordel starte med at beundre de imponerende hvælvinger, hvor loftshøjden når op på 32 meter.
Det farvede lys, som præger hele rummet, stammer fra de smukke glasmosaikker. Mosaikkerne er fra det 12., 13. og 14. århundrede, og selvom nogle er restaurerede, er de fleste originale værker. Rosette-vinduet er i særdeleshed værd at bemærke.
Kirkerummets største tilløbsstykke er det 18 meter høje astronomiske ur – et af de største i verden. Uret er usædvanligt nøjagtigt, og indikerer skudår, jævndøgn samt forskellige astronomiske data. Der er således tale om en ganske kompleks regnemaskine og ikke blot et ur.
For turister er det imidlertid de mekaniske figurer, som vækker mest interesse. Her går en række figurer, der repræsenterer forskellige trin i livet (fra barn til gammel mand) parade foran Døden. På samme vis går apostlene parade foran Kristus. Uret viser meget mere end den officielle tid; det indikerer også soltid, ugedagen, måned, år, stjernetegnet, månens fase og placeringen af flere planeter. Alle figurerne sætter i gang dagligt kl. 12:30.
Orgel og udsigtsplatform
Det fantastiske orgel, som hænger på katedralens nordvæg er også værd at bemærke – det smukke træskærerarbejde stammer fra 1385. Læg også mærke til de såkaldte ’kejservinduer’ i nordskibet. De fem vinduer stammer fra det 12. og 13. århundrede og afbilleder 19 kejsere fra det hellige romerske imperium.
Når du har været rundt i det ekstravagante kirkerum kan du med fordel tage turen op til udsigtsplatformen i 66 meters højde. Herfra har man et fremragende vue over Strasbourg, som ikke fås bedre.
Kirken er åben dagligt: April til september: 9:00-19:30. Oktober til marts: 10:00-17:30. Fredag og lørdag til kl. 22:00 fra juni til august.
Udsigtsplatformen er åben dagligt: November, december, januar og februar: 9:00-16:30. Marts og oktober: 9:00-17:30. April, maj, juni og september: 9:00-18:30. Juli og august: 8:30.19:00.
Transport: Sporvogn A eller D til Langstross/Grand Rue.
4. Musée de l’Œuvre Notre-Dame
[Museum]
Overfor Strasbourgs storslåede katedral, og som nabo til Rohan-palæet, ligger kirkens gamle administrationsbygning – et smukt kompleks, hvis ældste dele stammer fra 1347. Udover at huse fonden ’Fondation de l’Œuvre Notre-Dame’, som står for at vedligeholde katedralen og dens kunstskatte, finder man i dag også et værdifuldt museum, som hører under selvsamme instans.
Musée de l’Œuvre Notre-Dame byder på en spændende udstilling af regionens kunst og håndværk. Mange af effekterne stammer naturligvis fra Strasbourgs katedral, Notre-Dame, men samlingerne tæller også genstande fra kirkebygninger i det øvrige Alsace.
Interesserer du dig for middelalderkunst og arkitektur, så bør et besøg på dette museum stå højt på din liste. Her findes et væld af kunstskatte fra den tidlige middelalder og frem til 1681. Museet er berømt for sine originale skulpturer, glasmosaikker, malerier samt de bevarede byggeplaner for Strasbourgs mægtige katedral.
Den historiske bygning er en arkitektonisk blanding af gotik og renæssance, og den nærmest labyrintiske udstilling fører dig gennem en lang række små rum. Hvert enkelt rum er sirligt udsmykket og byder på masser af fornemme værker at fordybe sig i. Det er svært ikke at fare vild, men du skal nok finde udgangen til sidst.
Åbent tirsdag til søndag 10:00-18:00.
Transport: Sporvogn A eller D til Langstross/Grand Rue.
5. Parc de l’Orangerie
[Park + Afslapning + Zoo]
Er du i Strasbourg en sommerdag, så kan et smut forbi Parc de l’Orangerie klart anbefales. Den smukke park ligger langs Canal de la Marne au Rhin og byder på dejlige grønne plæner, skønne planter og sjove aktiviteter. Her findes også en lille zoologisk have, som primært er for børn. I samme område – på modsatte side af Ill-floden – kan man se Europa-parlamentet.
Historien bag Parc de l’Orangerie går tilbage til det 18. århundrede, hvor landskabsarkitekten André le Nôtre (som også stod bag haveanlægget på Versailles) skitserede den kommende park. Senere blev parken omlagt efter engelsk landskabsstil for Joséphine de Beauharnais, som var den franske kejser, Napoleon Bonapartes første kone. Midt i parken findes også det nyklassicistiske sommerslot, Pavillon Joséphine, som er opkaldt efter kejserinden.
Parkens navn – Parc de l’Orangerie – stammer fra en episode under Den franske revolution, hvor 140 appelsintræer blev beslaglagt af republikanerne på slottet Château de Bouxwiller. Træerne blev efterfølgende overdraget til Strasbourgs bystyre, og plantet netop her. Tre af disse frugttræer har overlevet til i dag, og kan opleves i parkens drivhus.
Aktiviteter og storke
I de romantiske omgivelser findes også en hyggelig parksø, hvor det er muligt at leje en robåd. Pas på ikke at komme for tæt på springvandet, hvis du vil undgå at blive våd…
For børnene findes her en lille bane med elektriske veteranbiler, samt en fin lille zoologisk have. Den zoologiske have har omkring 60 forskellige arter – både husdyr som æsler og heste og vilde arter som los, lemur og kænguru samt mange forskellige fugle).
Parc de l’Orangerie er desuden et fremragende sted at spotte storke. Storken er meget populær i Alsace og fungerer som et symbol for hele regionen. Med en målrettet indsats har parkens avlsprogram sørget for, at mere end 800 små storkeunger er kommet til verden her siden 1971. Storkene har redepladser flere steder i parken, og holder til her hele året.
Transport: Bus 30, 70 eller L6 til Conseil de l’Europe eller sporvogn E til Droits de l’Homme.
6. Palais des Rohan
[Palads + Museum]
Palais des Rohan (Rohan-paladset) ligger lige overfor Strasbourgs storslåede katedral, og er et næsten lige så vigtigt arkitektonisk, historisk og kulturelt vartegn for byen. Paladset blev opført i 1730’erne som residens for Rohan-adelsslægtens fyrstbiskopper og kardinaler, og har siden huset en lang række franske monarker som Louis XV, Marie Antoinette, Napoleon Bonaparte og Joséphine.
Palais des Rohan betragtes som et mesterværk indenfor fransk barok-arkitektur, og blev tegnet af Robert de Cotte. Cotte blev betroet opgaven med at skabe et storslået og ikonografisk bygningsværk, som kunne afspejle katolicismens tilbagevenden til byen.
Gennem en længere periode havde Strasbourg været domineret af protestantismen, men det skulle nu være slut. Biskoppens lejligheder vender således direkte ud mod katedralen, og mange statuer, relieffer og malerier afspejler de katolske dogmer.
Museerne på Palais des Rohan
Siden slutningen af det 19. århundrede har Palais des Rohan været hjem for tre af byens vigtigste museer: Det arkæologiske museum (Musée archéologique) i kælderen, Museet for kunsthåndværk (Musée des arts décoratifs) i stueetagen samt Museet for finere kunst (Musée des beaux-arts) på første og anden sal.
Det arkæologiske museum tager dig med tilbage til områdets tidligste bosættelser, og byder på flere spændende fund. Der er særligt fokus på den romerske by Argentoratum, som var en forløber for nutidens Strasbourg. Blandt de væsentligste genstande er en smuk stele af legionæren Caius Largennius.
På Museet for kunsthåndværk kan man opleve smukke gobeliner, porcelæn (primært fra lokale producenter), træudskæringer, vægmalerier og stuk-dekorationer, som alle udstråler håndværk af høj klasse. Her vises også elementer fra Strasbourg-katedralens første astronomiske ur – hanen siges at være verdens ældste automatiserede figur.
På Museet for finere kunst i paladsets øverste etager, kan man nyde en lang række verdensberømte kunstnere og værker fra det 14. til det 19. århundrede (lokale værker fra før 1681 findes dog på Musée de l’Œuvre Notre-Dame). Du kan bl.a. opleve værker af Edgar Degas, Francisco de Goya, Hans Memling, Raphael og Peter Paul Rubens.
Museerne har åbent onsdag til mandag 10:00-18:00 (lukket tirsdag).
Transport: Sporvogn A eller D til Langstross/Grand Rue.
7. Europa-Parlamentet i Strasbourg
[Parlament]
Med byens historie i tankerne, giver det god mening, at Strasbourg blev valgt som hjemsted for Europa-Parlamentet. Gennem tiderne er forskellige kulturer, trosretninger og sprog blevet forenet netop her, hvor de efterfølgende har fundet fælles fodfæste.
Således er Strasbourg i dag Europa-Parlamentets officielle hjemsted, og det er her, medlemmerne mødes en gang om måneden for at debattere og vedtage nye love.
I de seneste år har ’EUs rejsecirkus’ mødt en del kritik. Det er ikke alle, der kan se det fornuftige i, at politikere, embedsmænd og mange stabsfunktioner skal tage turen fra Bruxelles til Strasbourg en gang om måneden. Denne ordning er både en økonomisk og miljømæssig belastning.
Ikke desto mindre er det sådan, det foregår. Faktisk er plenarmøderne for Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab (forløberen for det moderne EU) blevet afholdt her i Strasbourg siden starten af 1950’erne.
Det var først efter oprettelsen af Det Europæiske Økonomiske Fællesskab i 1958, at en stor del af Kommissionens og Ministerrådets arbejde blev koncentreret i Bruxelles.
Besøg plenarsalen og det interaktive Parlamentarium
Uanset hvad man synes om rejse-cirkuset og om EU generelt, så er Europa-Parlamentet i Strasbourg en af byens populære seværdigheder. Det er spændende at opleve atmosfæren i plenarsalen, hvor love debatteres og vedtages, og få indsigt i den Europæiske arbejdsproces. Herudover kan man nyde den smukke bygning, hvis afrundede facade følger kanalen udenfor.
Gå en tur i Parlamentets gange, se plenarsalen, hvor der holdes møder og drøftelser, og oplev det interaktive Parlamentarium Simone Veil. Under dit besøg bliver du forsynet med en god multimedieguide, som giver dig masser af brugbar information. Et besøg varer ca. 60 minutter. Det er også muligt at overvære plenarmøderne. Læs mere på parlamentets officielle hjemmeside her.
Europa-Parlamentets besøgscenter er åbent mandag til lørdag 9:30-12:00 og 13:00-17:00.
Transport: Sporvogn E til Parlement Européen.
8. Alsace-museet (Musée Alsacien)
[Museum]
Musée Alsacien – Alsace-museet – er indrettet i en række smukke bindingsværksbygninger på Quai Saint-Nicolas langs Ill-floden. I disse skønne omgivelser kan du komme med på en rejse gennem regionens historie og traditioner, når du træder ind i rekonstruerede hjem og værksteder. Her kan du lære om håndværk, madlavning, kunst og kultur, som knytter sig til området omkring Strasbourg.
Museets primære fokus er på landbefolkningens dagligdag i Alsace i tiden før industrialiseringen, og det er nemt at leve sig ind i de spartanske miljøer. Husene fremstår ganske autentiske med originalt keramik, klædedragter, møbler, værktøj, legetøj og andre hverdagsredskaber.
Du kommer rundt til de forskellige dele af udstillingen via trapper og træbalkoner. I midten af de historiske renæssancebyhuse findes en charmerende gårdsplads.
Musée Alsacien byder også på en flot udstilling dedikeret til Alsaces jødiske befolkning. En anden del af udstillingen beskæftiger sig med med et område, som fortsat er meget vellidt i Alsace, nemlig vinproduktion. Her kan museets gæster blive klogere på alt, som relaterer sig til vin, lige fra dyrkningen af vinavlerens ranker over presning af druerne til lagring af vinen.
Åbent onsdag til mandag 10:00-18:00 (lukket tirsdag).
Transport: Sporvogn A eller D til Porte de l’Hôpital.
9. Barrage Vauban
[Historisk bro + Udsigtsterrasse]
Bygningsværket Barrage Vauban er flere ting på én gang; en bro, en dæmning og en prominent forsvarsmekanisme. I dag er broen et væsentligt vartegn for Strasbourg, og fungerer desuden som en populær turistattraktion – fra udsigtsterrassen på toppen har man et smukt kig til La Petit France, Strasbourgs katedral og de markante brotårne, Ponts Couverts.
Barrage Vauban blev opført på tværs af Ill-floden mellem 1686 og 1690. Materialet var samme lyserøde/pink sandsten fra Vogeserne, som også var anvendt til Strasbourgs smukke katedral, mens tegningerne blev udført af Vauban.
Sébastien Le Prestre de Vauban var en fransk militæringeniør under Louis XIV, og anses fortsat som en af Den vestlige verdens største genier indenfor ingeniørfaget.
Planen bag Barrage Vauban (på dette tidspunkt kendt som grande écluse – den store sluse) var ganske spektakulær: I tilfælde af angreb, var det muligt at hæve vandstanden på Ill-floden, og derved oversvømme alle landområder syd for byen. Vejen mod Strasbourg ville således være ufremkommelig for fjenden.
Forsvar og panoramaudsigt
At Vauban i dag anses som en af de allerstørste militæringeniører skyldes bl.a. at hans værker var fremsynede. Barrage Vauban forblev således en væsentlig forsvarsmekanisme gennem to hundrede år, og blev anvendt så sent som i 1870.
Her blev Strasbourg belejret af preussiske styrker under den fransk-preussiske krig, og hævningen af Ill-floden resulterede i en fuldstændig oversvømmelse af den nordlige del af forstaden Neudorf.
Barrage Vauban er 120 meter lang og består af 13 buer. Inde i broen forbinder en lukket korridor de to bredder, mens et udstillingsområde rummer flotte gipsafstøbninger og kopier af statuer og gargoyles fra Strasbourg-katedralen og Palais Rohan.
Broens tagkonstruktion blev genopbygget i 1965-66 for at give plads til den skønne tagterrasse. Terrassen er en af de lidt skjulte seværdigheder i Strasbourg, men bestemt et besøg værd.
Der er gratis adgang til broen og terrassen, som er åben dagligt 9:00-19:30.
Transport: Bus 10 til Hôtel du Département.
10. Cave des Hospices de Strasbourg
[Vinkælder + Butik]
Hvis der er én ting, som rimer på regionen Alsace, så er det vin. I Alsace er man glade for den lokale vin, og det har man været gennem århundreder – i middelalderen var man endda overbevist om, at vinen havde helbredende egenskaber.
Vin fungerede som medicin, og kunne ’udskrives’ mod en lang række sygdomme. Derfor er det også meget naturligt, at man i dag finder Strasbourgs historiske vinkælder indenfor murene af byens hospital, Hôpital civil.
Cave des Hospices de Strasbourg, vinkælderen under hospitalet, blev bygget mellem 1393 og 1395. Under de ældgamle hvælvinger finder man i dag mere end halvtreds smukke vintønder, sirligt arrangeret langs den centrale gang. Bag lås og slå ligger desuden tre historiske tønder fra 1472, 1519 og 1525.
Verdens ældste vin
Årgangen 1472 er verdens ældste vin, som fortsat lagres på fad. I dag rummer denne tønde 350 liter legendariske dråber, som kun er blevet serveret tre gange i historien: I 1576 for at fejre, at Zürich var kommet byen Strasbourg til militær undsætning, i 1718 for at fejre genopbygningen af hospitalets hovedbygning efter brand, og i november 1944 til ære for General Philippe Leclerc de Hautecloque, som havde befriet Strasbourg fra nazisterne.
I dag anvender lokale vinbønder de historiske lagringsfaciliteter dybt under jorden, ligesom kældrene er åbne for besøgende. Det er gratis at gå en tur gennem de stemningsfulde gange, og nyde synet af de dekorerede tønder.
For at få det bedste indtryk af stedet og den spændende historie, kan det anbefales at leje en audioguide mod et mindre beløb. I butikken er der mulighed for at købe forskellige lokale vine.
Åbningstider: Mandag til fredag: 8:30-12:00 samt 13:30-17:30. Lørdag: 9:00-12:30.
Transport: Sporvogn A eller D til Porte de l’Hôpital.
Restauranter i Strasbourg – de bedste spisesteder
1. Perles de Saveurs
[Rue des Dentelles 9]
Der er sjældent sparet på stemning og smagsoplevelser, når man besøger en autentisk fransk restaurant. Det gælder også for Perles de Saveurs, som ligger gemt ad vejen i en skøn baggård i La Petite France-kvarteret. De hyggelige små rum er dekoreret med charmerende malerier udført af de lokale kunstnere Elisa og Marie-Hélène.
Menukortet tæller moderne franske retter, hvor særligt fisk (f.eks. marineret laks med avocado og lime-kaviar eller aborre med søde kartofler, ingefær og koriander) er værd at gå efter. En omgang foie gras til forret er også en oplagt start på en dejlig aften.
2. L’Eveil des Sens
[Rue Escarpée 2]
Det bugner med hyggelige restauranter i turistområdet La Petite France, og det kan være svært at vælge mellem bindingsværkshusenes små spisesteder. Du kan dog roligt tage plads hos L’Eveil des Sens, der som navnet indikerer, kæler for alle sanser. L’Eveil des Sens er en klassisk fransk bistro – bordene er dækket med hvide duge og blomster.
Den romantiske og intime stemning fortsætter til menukortet, som byder på skønne smagsoplevelser: Prøv f.eks. marineret laks med Granny Smith-æbler og wasabi, vin-braised svinekind med Emmentaler eller den uimodståelige tiramisu.
3. A l’Orientale
[Rue Saint Aloise 61]
Trods et relativt anonymt ydre, og en ganske simpel indretning, så er A l’Orientale virkelig en oplevelse. Her kan du prøve kræfter med det orientalske køkken, og du vil med garanti ikke blive skuffet.
Retterne er utrolig velsmagende og primært inspireret af de tunesiske traditioner. Den hjemmelavede Harissa-chilisauce er fremragende, uden at være alt for stærk. Du kan desuden se frem til perfekt tilberedt couscous og en lang række lækkert kød- og grøntsagstilbehør. En autentisk og spændende madoplevelse.
4. Pizz’arOme
[Rue de la Croix Proche 15]
Selvom man naturligvis aldrig kan få nok af det franske køkken, så kan alle få lyst til en lækker pizza. Sådan én fås hos Pizz’arOme, der bedst kan beskrives som en slags pizza-tapas-bar. De forskellige pizzaer ligger klar i montren, hvor de er skåret i små delikate stykker – alle med en overflod af lækkert fyld.
Her findes mange gode vegetar-muligheder – f.eks. med friske svampe – og muligheden for at få forskellige smagsoplevelser på tallerkenen er genial. Restauranten er lille og enkel. Om sommeren er det oplagt at tage maden med…
5. Au Crocodile
[Rue de l’Outre 10]
Blandt de bedste seværdigheder i Strasbourg hører naturligvis også finere fransk madlavning. Au Crocodile er en helt igennem fremragende restaurant, og et sted, du naturligvis skal besøge, hvis du gerne vil prøve lokal gastronomi i luksusklassen. Smagsoplevelserne står i kø her i hjertet af Strasbourg, og retterne er anrettet som små kunstværker på tallerkenen.
Lokalerne er enkle og stilfulde, serviceniveauet formidabelt og ingredienserne markedets bedste. Au Crocodile er belønnet med en Michelin-stjerne, og der er både mulighed for at vælge a la carte og forskellige menusammensætninger. Der er særlig god værdi for pengene ved at besøge restauranten til frokost.
Hoteller i Strasbourg – de bedste overnatningssteder
Der findes mange gode hoteller i det centrale Strasbourg, hvorfra du nemt kommer rundt til byens bedste seværdigheder. Hotellerne findes i alle prisklasser, men grundet byens mange internationale institutioner er her en overvægt af forretningshoteller, og noget færre turisthoteller.
Rejser du i sommerferien kan du ofte opleve gode priser på forretningshotellerne. Nedenfor finder du forslag til tre gode hoteller i Strasbourg. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Strasbourg hos Booking.com her.
1. Ciarus
[Rue finkmatt 7]
Søger du billig overnatning i Strasbourg, så er Ciarus lige sagen. Ciarus ligger lige nord for det historiske bycentrum, Grande Île, og er således i gåafstand til mange af de mest interessante seværdigheder i Strasbourg. Atmosfæren er afslappet og imødekommende, og her findes både klassiske sovesale og private værelser med eget badeværelse. Om sommeren kan man nyde den hyggelige terrasse. Der arrangeres desuden forskellige sjove og sociale aktiviteter. Læs mere om hotellet her.
2. Hotel Arok
[Place de la Gare 7-8]
Hotel Arok er et rigtig fint mellemklassehotel med tre stjerner, som blot ligger 200 meter fra Strasbourgs banegård. Kommer du til byen med tog, er Arok således et oplagt valg. Hotellets værelser er pæne og moderne, receptionen har døgnåben og der serveres en udmærket morgenmad. Med offentlig transport i nærheden kommer du nemt rundt til de største seværdigheder i Strasbourg, og når du har brug for at slappe af, kan du dykke ned i de indbydende senge på Hotel Arok. Læs mere om hotellet her.
3. Hôtel Régent Petite France
[Rue des Moulins 5]
Er du på jagt efter en luksusoplevelse i Strasbourg, så kan Hôtel Régent varmt anbefales – beliggenheden midt i byens mest charmerende kvarter kunne ikke være bedre. Hotellet er indrettet i en moderniseret bygning fra det 17. århundrede, men den historiske stemning har heldigvis overlevet. Værelserne er store, stilfuldt indrettede og yderst indbydende. Personalet er altid smilende, og når du rigtig har brug for at slappe af, kan de lækre spafaciliteter tilfredsstille enhver hotelgæst. Læs mere om hotellet her.
Sådan kommer du til Strasbourg
Mange danske turister kommer til Strasbourg på bilferie, og det er da også oplagt at benytte bilen som transportmiddel, når man skal rundt i Alsace-regionen. Der findes dog også gode muligheder for at komme til Strasbourg med fly og tog.
Strasbourg med fly
Strasbourg har godt nok sin egen lille lufthavn, men antallet af ruter herfra er ganske begrænset. For internationale rejsende vil det derfor ofte være mere optimalt at benytte en af de nærliggende lufthavne i f.eks. Frankfurt elle Basel.
Strasbourg via Frankfurt
Der findes mange afgange fra Danmark til Frankfurt (både fra Billund og København). Mellem Frankfurts lufthavn og Strasbourg kører shuttlebusser (kan bestilles gennem Lufthansa), men du kan også benytte højhastighedstog fra Frankfurts hovedbanegård (ca. to timer). Den billigste løsning er busserne fra Flixbus, som tager ca. tre timer.
Strasborg via Basel
Det er også muligt at flyve via Basel i Schweiz (Basel-Mulhouse-Freiburg Airport). Fra Basels hovedbanegård tager togrejsen til Strasbourg ca. 1 time og 20 minutter.
Strasbourg med tog
Det er nemt at rejse til Alsace med tog, og du kan komme fra den dansk/tyske grænse (Padborg) til Strasbourg på ca. 8,5 timer. Med de bedste forbindelser skal du blot skifte tog to gange; først i Hamborg og siden i enten Karlsruhe eller Offenburg. Du kan med fordel gøre holdt i nogle af de spændende byer på vejen – Hamborg, Hannover, Frankfurt og Mannheim er alle oplagte byer for en eller flere overnatninger.
Strasbourg er også oplagt at besøge, hvis du rejser ud i Europa på Interrail. Byen ligger praktisk placeret midt i Vesteuropa, og er et godt udgangspunkt for at rejse videre rundt i Frankrig, til Belgien, Luxembourg eller Tyskland. Du kan læse mere om Interrail samt se billetpriser og -typer her.
Sådan kommer du rundt i Strasbourg
Den gamle bydel i Strasbourg er oplagt at opleve til fods, og du kan nemt gå rundt til mange af de største seværdigheder. Når du skal længere omkring, byder byen desuden på et glimrende netværk af busser og sporvogne – der er seks sporvognslinjer (A-F). Begge transportsystemer benytter samme billetter, hvilket gør det meget enkelt for turister.
Billetter kan købes i aviskioskerne markeret ’tabacs’, på turistbureauer samt i automaterne ved sporvognsholdepladserne. Skal du rundt til flere forskellige oplevelser, vil det ofte være fordelagtigt at købe en 24-timers billet (der findes også en ’trio-billet’, som gælder op til tre personer).
Alternativt findes enkeltbilletter (Aller-Simple – kan også købes 10 ad gangen med rabat) og returbilletter (Aller-Retour). Du kan finde yderligere information om ruter og billetter her.
Flere oplevelser…
Strasbourg ligger dejligt centralt i Vesteuropa, og når du har set byens interessante seværdigheder, kan du med fordel fortsætte rejsen rundt til flere oplevelser. Det kunne f.eks. være til nogle af de spændende landsbyer i Alsace, til hovedstaden, Paris eller til et af nabolandene. Byerne Stuttgart, Basel, Heidelberg og Luxembourg ligger alle indenfor kort afstand.
Zürich Den schweiziske storby er et herligt bekendtskab med mange gode seværdigheder, og kan nemt besøges fra Strasbourg. Her kan du nyde den gamle bykerne, skønne sø og dejlige vandreruter i de omkringliggende bjerge. Zürich byder også på flere gode aktiviteter for børnene, bl.a. badeområder langs Zürich-søen og det interaktive fodboldmuseum, FIFA World. Med tog kommer du fra Strasbourg til Zürich på ca. 2,5 timer (med et enkelt skift i Basel). Læs mine forslag til de bedste seværdigheder og oplevelser i Zürich her.
Fotokreditering: Artiklens øverste billede (kanal i Strasbourg): Billede af Monika Neumann fra Pixabay