Guide: Sådan kommer du til Paris med fly, tog og bil

Skal din næste ferie gå til Paris? Den franske hovedstad er et fantastisk overflødighedshorn af indtryk, oplevelser og seværdigheder. Først og fremmest handler det dog om at komme godt afsted, og her findes flere forskellige muligheder.

Med ca. 1.000 km til Paris fra den dansk/tyske grænse, er det bestemt overskueligt at køre i bil til den franske hovedstad. Til gengæld kan det være noget af en udfordring, at køre rundt inde i selve Paris. Vil du gerne kunne læne dig tilbage og nyde rejsen i fulde drag, er det måske mere oplagt at rejse til byernes by med fly eller tog.

Læs også: De bedste seværdigheder i Paris

I denne korte guide finder du inspiration og oplagte forslag til din rejse – uanset om du gerne vil til Paris med fly, tog eller i bil.

Fly til Paris

Det er oplagt at flyve til Pairs, og der findes heldigvis mange direkte forbindelser til den franske hovedstad. Du kan både flyve til Paris fra København og Billund, hvor flyvetiden er ca. 2 timer fra Københavns Lufthavn og ca. 1 time og 50 minutter fra Billund Lufthavn. Du kan bruge søgefunktionen herunder til at finde flyafgange med Skyscanner:

Paris: Fra lufthavnen til centrum

Vælger du at rejse til Paris med fly, skal du være opmærksom på, at byen har to primære lufthavne, nemlig Charles de Gaulle Airport (CDG) og Orly Airport (ORY). Charles de Gaulle-lufthavnen er den største, og er også den foretrukne lufthavn for forbindelser fra Danmark.

Fra Charles de Gaulle Airport (CDG) til centrum

Charles de Gaulle-lufthavnen ligger ca. 23 km nordøst for Paris, og er blandt Europas travleste lufthavne. Her findes tre terminaler; Terminal 1, Terminal 2 og Terminal 3. For transport mellem terminalerne, parkeringsområderne og togstationerne kan du benytte lufthavnens letbane, CDGVAL. Letbanen er gratis at benytte.

For transport mellem lufthavnen og centrum kan du enten benytte tog, bus eller taxa. Tog er at foretrække, da det både er nemt, hurtigt og billigt. Der findes to togstationer, som er knyttet til Charles de Gaulle-lufthavnen; ’Aéroport Charles de Gaulle 1’ og ’Aéroport Charles de Gaulle 2 TGV’.

Aéroport Charles de Gaulle 1 ligger i bygningskomplekset Roissypôle (shopping, hoteller, kontorer mm.) og lige ved siden af Terminal 3. Det er også denne station, du skal benytte for at komme til Terminal 1 (via lufthavnens letbane). Aéroport Charles de Gaulle 2 TGV ligger mellem Terminal 2’s afsnit 2C, 2D, 2E, og 2F. Som navnet indikerer, er det også herfra, du kan komme med hurtigtogene, TGV, til andre franske byer.

Fra begge togstationer i lufthavnen kan du køre med regionaltoget ’RER – linje B’ direkte til Paris’ store togstation, Gare du Nord. Der findes ekspresruter, som kører til Gare du Nord uden stop. Kommer du med eksprestoget tager turen ca. 30-35 minutter, mens toget, der stopper undervejs, er ca. 10 minutter langsommere. Der kan købes billet i det personlige billetsalg eller i automaterne markeret med ’Billetterie Ile-de-France’.

Det er også muligt at komme fra lufthavnen til centrum (Opéra-metrostationen) med busselskabet Roissybus. Roissybus har opsamlingssteder ved alle lufthavnens terminaler (undtagen 2G). Ankommer du til Terminal 1 kan bussen være at foretrække frem for toget, da du dermed slipper for at skulle med lufthavnens letbane først.

Fra Orly Airport (ORY) til centrum

Orly-lufthavnen ligger 13 km syd for Paris, og er Frankrigs næststørste lufthavn. Lufthavnen har fire terminaler; Terminal 1, Terminal 2, Terminal 3 og Terminal 4. Terminal 1, 2 og 3 ligger tæt sammen mens Terminal 4 ligger lidt længere væk. Der arbejdes på at udvide Paris’ metrolinje 14, så den strækker sig hele vejen til Orly, men pt. er det lidt mere omstændeligt at komme med tog til centrum. Bus kan således være at foretrække.

Orly-lufthavnen betjenes af letbanen Orlyval, som har tre stop; ét fælles for Terminal 1, 2 og 3, ét ved Terminal 4 og ét ved Antony-stationen. Fra Antony kan du benytte lokaltoget ’RER – linje B’ direkte til Paris’ store togstation, Gare du Nord. Orlyval er gratis at benytte mellem terminalerne, men der skal betales billet for at komme til Antony. Fra Terminal 4 er det også muligt at benytte sporvognslinjen T7 til stoppet ’Villejuif – Louis Aragon’ hvorfra du kan skifte til metrolinje 7.

Der findes flere busselskaber, som kører mellem Orly-lufthavnen og Paris’ centrum, men Orlybus er blandt de mest effektive. Orlybus kører direkte fra lufthavnen til Denfert-Rochereau hvorfra der er forbindelse til metrolinjerne 4 og 6.

Tog til Paris

Overvejer du at tage med tog til Paris? Den franske hovedstad er en oplagt destination for togrejse, og du kan med fordel gøre et spændende stop eller to undervejs. Den hurtigste rejsetid mellem Danmark (Padborg) og Paris er 12 timer og 20 minutter med skift i Hamborg og Karlsruhe. Der er et ophold på næsten 2 timer i Hamborg, og det er således oplagt at spise en god frokost i den tyske storby.

Fra København og Aarhus er togrejsen ca. 15 timer med skift i Hamborg og Karlsruhe (fra Aarhus også skift i Padborg), og tager man afsted om morgenen, er det således muligt at være fremme sidst på aftenen. Det er også oplagt at gøre stop i en eller flere byer på vejen – f.eks. i Hamborg, Frankfurt eller Strasbourg hvor du både kan overnatte og opleve byernes seværdigheder.

Du bør være opmærksom på, at der ofte kan være penge at spare ved at købe en Interrail-billet i stedet for en traditionel returbillet. Interrail-billetterne findes f.eks. af typen ’4 rejsedage i en periode på 1 måned’. Med Interrail-billetten i hånden kan du således gøre et tiltrængt stop på både ud- og hjemrejse, uden at det koster ekstra. Du kan læse mere om Interrail samt se billettyper og priser her.

Bil til Paris

Det giver masser af frihed at tage bilen med til Paris, og med ca. 1.000 km fra den dansk/tyske grænse til Frankrigs hovedstad, er afstanden også ganske overkommelig. Den mest direkte rute går via Hamborg og Bremen, gennem Ruhr-distriktet, det sydøstligste hjørne af Holland og det sydlige Belgien.

Vær opmærksom på, at du skal betale for at køre på de franske motorveje. Du betaler kun for den strækning, du kører, og det er muligt at betale med internationale kreditkort og kontanter. Det er muligt at udregne prisen for en given strækning på forhånd ved at benytte ruteplanen på Autoroutes hjemmeside her.

For at kunne køre ind i Paris (samt en række øvrige franske storbyer med miljøzoner) skal du have et miljømærkat til bilen. Mærkatet skal bestilles hjemmefra – på den officielle hjemmeside – og kan ikke købes efter ankomsten til Frankrig.

Byernes miljøzoner gælder for alle slags køretøjer – også el- og hybridbiler, og mærkatet skal placeres i nederste højre hjørne af forruden (set indefra). Du kan bestille miljømærkatet på den officielle hjemmesiden her (på engelsk).

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (Air France-fly): Billede af b1-foto fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *