Seværdigheder i Silkeborg: Søhøjlandets perle

Går turen til Søhøjlandet? I dette indlæg får du de bedste forslag til seværdigheder, restauranter og hoteller i Silkeborg. Der er virkelig noget for enhver smag – både for dig der kommer for at nyde naturen, dig der kommer for at bruge naturen, og dig der kommer for at få et kulturelt fix.

Gudenåen snor sig gennem det bakkede landskab – ind og ud af søer, og gennem skov og eng. Her er både smukt og fredfyldt. Søhøjlandet indbyder naturligvis til aktiviteter i naturen. Det kunne f.eks. være vandring i skovene, kano på åen eller afslapning under åben himmel.

Det skorter heller ikke på kulturelle tilbud. I Silkeborg kan du nemlig opleve kunst i verdensklasse, og så kan du stå ansigt til ansigt med det berømte moselig, Tollundmanden. Du kan også hoppe ombord på den historiske hjuldamper, Hjejlen, og tage et smut forbi Himmelbjerget.

Har du børnene med til Silkeborg? Her er også masser af aktiviteter for de mindste. I kan f.eks. besøge de spændende dyr i Aqua Akvarium og Dyrepark, køre med veterantog eller indtage den grønne oase i Indelukket, hvor der både findes en fantastisk legeplads, en skøn minigolfbane og masser af plads at boltre sig på. Er sommersolen til stede, så er sandstrandene ved Almindsø også et sikkert hit.



Booking.com

Seværdigheder i Silkeborg – de 10 bedste oplevelser

1. Hjejlen

[Sejlands + Sightseeing]

Hjuldamperen Hjejlen er blandt de mest populære seværdigheder i Silkeborg. Foto: Benjamin Munk Olsen

Hjejlen sender en stor, sort røgsky mod himlen, alt imens de store skovlhjul taktfast tager turen gennem vandet, og trækker båden fremad. Her er romantisk nostalgi for alle pengene. En tur på Silkeborgsøerne opleves ikke smukkere end ombord på verdens ældste, aktive hjuldamper.

Hjejlens dåbsattest stammer fra 1861, men det lader skibet sig ikke mærke af. Den ikoniske båd med den originale dampmaskine sejler hver sæson tusindvis af turister afsted på spændende oplevelser, og Hjejlen er således blandt de største attraktioner i Silkeborg. Fra det åbne fordæk kan man nyde naturomgivelserne fra første parket, men det er også muligt at tage plads i den lukkede salon i agterenden.

Det hele starter på Havnen: Det er altid hyggeligt at opleve stemningen ved den intime indlandshavn, hvor Hjejlekiosken og Slusekiosken indtager pladserne på hver side af havnebassinet. Her kan der både købes is, mad og forskellige drikkevarer. Langs havnens nordkaj lægger turbådene til.

Turbåd til Himmelbjerget

Turbådene går også under fællesbetegnelsen ‘Hjejlebådene’ med henvisning til flådens smukkeste fartøj, Hjejlen. Alle bådene er opkaldt efter danske vandfugle – f.eks. Rylen, Hejren og Mågen – men det er Hjejlen, der er det primære trækplaster, og Himmelbjerget, der er den foretrukne destination.

Sejlturen fra Silkeborg til Himmelbjerget tager ca. 1 time og 15 minutter. Det skorter dog ikke på charmerende stop undervejs, og på begge sider af sø og å er der mulighed for på- og afstigning. Det gælder f.eks. ved Indelukket, Aqua Akvarium og Dyrepark, Slåensø og Ålekroen. Tager du med turbåden fra disse anløbssteder, skal du hejse et signalflag, der indikerer hvilken retning, du ønsker at sejle i.

Udover rutesejlads arrangeres også non-stop sejladser, hvor båden ikke lægger til ved anløbsstederne. Her er der i stedet fred og ro til at nyde sceneriet til fulde. En tur på Silkeborgsøerne er en yderst populær aktivitet, uanset hvordan den foregår. Vil du være sikker på, at det er Hjejlen, du kommer med, kan du orientere dig i sejlplanen på forhånd. Her indikeres, hvilke ture der sejles af hjuldamperen, og hvilke der sejles af den øvrige flåde.

Afgangstider: Se hjemmesiden for aktuelle sejltider.

Transport: Gå fra centrum eller bus 7 til Hjejlekiosken.

2. Tollundmanden på Silkeborg Museum

[Museum + Moselig]

Hovedgården som i dag huser Museum Silkeborg med det berømte moselig. Foto: Benjamin Munk Olsen

Der er noget meget fredfyldt over Tollundmanden, som ligger på siden med lukkede øjne i en montre på Museum Silkeborg. Løkken om halsen står dog i skærende kontrast til dette rolige udtryk, og vidner om den brutale måde, hvorpå Tollundmanden kom af dage.

Tollundmanden er blandt verdens bedst bevarede moselig, og særligt ansigtet er skræmmende livagtigt. Liget blev fundet i forbindelse med tørvegravning langs østsiden af Bølling Sø den 6. maj 1950. Tørvegraverne tilkaldte straks politiet, for de var overbeviste om, at en forbrydelse havde fundet sted. Undersøgelser kunne dog hurtigt konkludere, at der langt fra var tale om et moderne mord.

En kulstof 14-analyse har fastslået, at Tollundmanden døde mellem år 405 og 384 f.Kr., og han har således ligget i mosen i ca. 2.400 år. Det sure højmosemiljø har farvet huden mørk og håret rødt, og der er nærmest noget skulpturelt over det berømte moselig.

Tollundmanden er naturligvis hovedattraktionen på Museum Silkeborg, som har til huse i byens gamle Hovedgård – en flot gul bygning med rødt tegltag. Samlingerne på Hovedgården tæller desuden forskellige fund fra bronzealderen, jernalderen og vikingetiden. Der er ligeledes beskrivelse af Silkeborg bys historie samt en introduktion til diverse gamle håndværk.

Foruden Hovedgården hører Papirmuseet – et lille museum dedikeret til fremstilling af papir på Papirfabrikken – samt Blicheregnens museum i landsbyen Thorning også under Museum Silkeborg.

Åbningstider: Se hjemmesiden for aktuelle åbningstider.

Transport: Gå fra centrum.

3. Aqua Akvarium og Dyrepark

[Akvarium + Dyrepark]

De legesyge oddere er blandt højdepunkterne i Aqua. Foto: Benjamin Munk Olsen

De legesyge oddere hygger sig hjemmevante i det store anlæg, hvor de kan tage en dukkert eller lege gemmeleg i sindrige tunnelsystemer. Ved fodringstid er der fisk på menuen, alt imens dyrepasserne fortæller om de nuttede rovdyr med de eksemplariske svømmeevner.

Aqua Akvarium og Dyrepark ligger omgivet af den skønneste natur, hvor sø, å og skov har defineret parkens tema. Her kan publikum komme helt tæt på fisk og (vand)dyr, og opleve livet under overfladen. I hovedbygningen er de store akvarier fyldt med lokale ferskvandsfisk som gedder, ål og maller samt et røre-bassin, for dem der helst vil ‘se’ med hænderne. Her udstilles også padder og krybdyr som hugorm, snog, salamander, frøer og skrubtudser.

Udenfor er parken indrettet med en række flotte anlæg, hvor dyrene får god plads. Foruden de legesyge oddere findes her bl.a. bæver, vaskebjørn, mårhund og vildsvin, ligesom flere fugle har hjemme i parken. I sommerperioden er den enorme vandlegeplads også et sikkert hit hos børnene – men husk skiftetøj! Den spændende og varierede legeplads byder også på en sjov Tarzanbane.

Åbningstider: Se hjemmesiden for aktuelle åbningstider.

Transport: Bus 4 til Aqua/Marienlundsvej.

4. Silkeborg Bad

[Park + Kunstmuseum + Bunkermuseum + Vandreture]

Silkeborg Bad byder i dag bl.a. på en skøn park og et spændende kunstmuseum. Foto: Benjamin Munk Olsen

Silkeborgs gamle kurbad ligger smukt placeret mellem skov og sø. Bygningerne er i dag indrettet som kunstmuseum med skiftende udstillinger, og i parken kan man ligeledes gå på opdagelse blandt kunstværker og frodige planter.

Nedenfor hovedbygningen finder man Arnakkekilden, som hvert døgn sender 750.000 liter mineralholdigt vand ud i Ørnsø. Det jernholdige vand har farvet omgivelserne rødbrune af okker, men trods disse mudrede plamager samt en kraftig jernholdig lugt, kan du sagtens smage på kildevandet. Vandet har en konstant temperatur på 7 grader, og blev gennem en årrække tappet på flaske som Carlsberg Kurvand.

Kurbadeanstalten i Silkeborg blev opført i 1883, og fungerede som sanatorium frem til 1983. Arnakkekildens jernholdige vand blev anset som et helbredende og sygdomsforebyggende middel, som både kunne benyttes indvortes og udvortes. Hovedbygningens arkitektur er meget speciel, og leder tankerne i retning af fæstningsværkerne i Dansk Vestindien, men badets øvrige bygninger er også værd at kigge nærmere på.

KunstCenter og Bunkermuseum

I 1992 fandt bygninger og omgivelser ny anvendelse, da KunstCentret kunne slå dørene op. I parken kan man nyde en række spændene skulpturer og installationer – nogle har taget permanent ophold i parken, mens andre hører til de skiftene udstillinger indenfor på KunstCentret. Du kan orientere dig om de aktuelle udstillinger på KunstCentret Silkeborg Bad her.

Mens der er gode muligheder for at nyde den flotte natur i parken og langs søen, er området også præget af en række unaturlige elementer. Kigger du godt efter, kan du nemlig se snesevis af tyske bunker-anlæg fra besættelsestiden. I 1943 flyttedes tyskernes militære hovedkvarter, Wehrmachtsbefehlshaber Dänemark (WBDÄN) nemlig fra København til Silkeborg.

Ordren kom fra Berlin, hvor man frygtede en allieret landgang på den danske vestkyst. Med den strategiske kommando placeret i Silkeborg ville man således være tættere på begivenhederne, men alligevel på behørig afstand af kampzonen. Du kan blive meget klogere på Silkeborg Bads funktion under krigen, og indretningen af de mange bunkers, hvis du besøger Silkeborg Bunkermuseum, som er placeret midt i parken.

Åbningstider: Parken: Døgnåben, KunstCenter: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden, Bunkermuseum: Søndage 13:00-16:00.

Transport: Bus 10 til Silkeborg Bad.

5. Indelukket

[Park + Marina + Minigolf + Vandreture + Legeplads]

Indelukket med de mange motorbåde. Foto: Benjamin Munk Olsen

Et ældre ægtepar nyder et glas hvidvin ombord på deres motorbåd, som ligger fortøjet ved en af de mange bådebroer. Inde på land indtager børn og forældre den flotte naturlegeplads, alt imens en gruppe drenge udfordrer hinanden i minigolf på Danmarks ældste 18-huls bane.

Silkeborgs marina er et skønt rekreativt område i den sydlige del af byen. Her kan man nyde en picnic ved et af de mange borde-bænke-sæt, købe is i kiosken, kigge på de forskellige både, gå en tur i vådbundsarboretet eller bare slappe af på de indbydende græsplæner. Indelukket er en sand oase, anlagt med smalle kanaler og stejle gangbroer, som du kan vælge at krydse.

I den sydligste del af Indelukket finder man vådbundsarboretet – en slags vild botanisk have, med træer og buske fra forskellige tempererede dele af verden. Arboretet er oplagt til gåture, og krydser du broen over Vejlsø, findes der kilometervis af dejlige skovstier.

En af de største attraktioner i Indelukket er minigolfbanen – en unik 18-huls bane fra 1950. Selvom der er tale om Danmarks ældste af slagsen, så er den alt andet end forfalden. Banen vedligeholdes efter alle kunstens regler, og de opfindsomme baner – alle med fine dekorationer – er bestemt værd at prøve. Ved siden af minigolfbanen ligger kiosken, som sælger mad, is og drikkevarer, samt en flot og inspirerende legeplads.

Transport: Bus 4 til Remstruplund.

6. Kano på Gudenåen

[Kano + Natur]

Kanoerne fra Silkeborg Kanocenter ligger klar ved havnen. Foto: Benjamin Munk Olsen

Vil du opleve Silkeborg fra sin smukkeste side, så skal du en tur ud på vandet. En kanotur på Gudenåen er en oplagt aktivitet i sommermånederne. Kanoen kan du leje ved Havnen midt i byen, hvor Silkeborg Kanocenter råder over mange eksemplarer, men også kajakker (havkajak eller toerkajak) og motorbåde. Du kan enten leje din kano på timebasis eller i længere perioder – f.eks. til en dagstur eller til ture på flere dage.

Med udgangspunkt i Havnen i Silkeborg kan din tur gå i to retninger – enten mod Himmelbjerget (mod strømmen) eller mod Tange Sø (med strømmen). Lejer du blot kanoen for nogle få timer, anbefales det at sejle op ad åen i retning mod Himmelbjerget. Her vil du opleve masser af liv, ligesom du kommer forbi en række af byens seværdigheder – bl.a. Indelukket og måske Hjejlen – inden du når ud til de store søer; Borresø og Julsø. Turen i modsat retning er ikke lige så spektakulær, men til gengæld mere fredelig.

Turforslag fra Silkeborg

På strækningen fra Silkeborg til Himmelbjerget findes flere gode muligheder for at spise frokost. Det kan enten foregå ved et af de mange anløbssteder i skovene, som er forsynet med borde og bænke, eller på enten Ålekroen, Traktørstedet Ludvigslyst eller cafeteriet på Skyttehusets Camping.

Et oplagt mål for en dagstur i kano fra Silkeborg er Slåensø. Søen er en af Danmarks reneste, og området er spændende at udforske – både til vands og til fods. Sejlads i kano fra Silkeborg til Slåensø tager ca. 3 timer. Der er således god tid til pauser, frokost og en sejltur tilbage til Silkeborg (denne gang med strømmen). Sejlads til Himmelbjerget tager ca. 5-6 timer. Efter aftale er det muligt at starte og slutte turen forskellige steder.

Vælger du turen i retning mod Tange Sø, skal du først igennem den lille kammersluse ved Havnen i Silkeborg. Der er langt færre både på denne strækning, men også færre steder at lægge til undervejs. Du kan dog med fordel sætte kursen mod en af de tre klassiske pramdragerkroer; Svostrup Kro, Kongensbro Kro eller Ans Kro. Førstnævnte passer glimrende som frokost-stop, hvis du starter turen fra Silkeborg først på dagen. Det er muligt at overnatte på alle tre kroer.

7. Museum Jorn

[Kunstmuseum]

Indgangen til Museum Jorn. Kunstmuseet er blandt de mest populære seværdigheder i Silkeborg. Foto: Benjamin Munk Olsen

Figurer og farver blander sig i flydende former som i et både kaotisk og stilfuldt eventyr. Nogle gange dystert andre gange mere opmuntrende. Et besøg på Museum Jorn er som en rejse ind i Asger Jorns spændende og særegne verden, og hans abstrakte kunst giver både mulighed for fordybelse og fri fortolkning.

Museet med Asger Jorns værker ligger smukt placeret med udsigt til Remstrup Å og Indelukkets grønne oase. Den verdensberømte kunstner blev egentlig født i det nordøstlige Jylland, men Silkeborg blev på mange måder hans base. Gennem en periode på 20 år donerede Jorn 5.500 kunstværker – både egne og andres værker – til Silkeborg by, og en stor del af disse kan i dag opleves her på museet.

Asger Jorn blev født i 1914 som den næstældste i en søskendeflok på seks. Efter faderens død flyttede familien til Silkeborg, hvor Jorn endte med at læse på seminariet. Det var dog kunsten, som trak, og i 1937 pakkede han sin motorcykel og kørte til Paris.

I den franske hovedstad blev Jorn elev hos kunstneren Fernand Légers, og begyndte herefter langsomt at udvikle sin egen stil – et personligt, kunstnerisk udtryk. I dag kendes Jorn bl.a. for det abstrakte formsprog med fugle og fabelvæsener, men også for keramikkunst med udtryksfulde, ekspressive skulpturelle værker tilsat farvestrålende glasur.

Jorns udenlandske inspiration

Påvirkningerne udefra har altid været en fast inspiration for Jorn, der i 1946 byttede efternavnet ‘Jørgensen’ ud med et mere internationalt et af slagsen. To år senere dannede han også den internationale kunstnergruppe, Cobra, sammen med den belgiske digter og kunstmaler Christian Dotremont og hollænderne Karel Appel, Constant og Corneille. Cobra var en sammensmeltning af hovedstæderne Copenhague, Bruxelles og Amsterdam.

I lange perioder var Jorn bosat udenfor Danmark – bl.a. ved den italienske riviera. De fremmede steder og mødet med forskellige kunstnere og deres lige så forskellige udtryksformer, kommer til udtryk i mange af Jorns værker.

Blandt hovedværkerne, som kan opleves på Museum Jorn, finder man det monumentale maleri, Stalingrad, med undertitlen ’stedet som ikke er eller modets gale latter’. Stalingrad blev påbegyndt i 1956 og først tilendebragt i 1972 – året før Jorns død. Andre ikoniske værker tæller Den foruroligende ælling, hvor Jorn har malet ovenpå et banalt landskabsmaleri, og Såret Vilddyr – en af mine personlige favoritter.

Foruden de mange værker af Asger Jorn, rummer museets samling også værker af andre danske og udenlandske kunstnere. En del af disse blev indsamlet af Jorn selv, bl.a. af kunstnere, som han var inspireret af, eller havde arbejdet sammen med. Her finder man bl.a. værker af Max Ernst, Francis Picabia, Fernand Léger og Pablo Picasso.

Siden 2018 har Museum Jorn også rådet over Per Kirkebys omfattende samling, som den danske billedkunstner donerede til museet kort inden sin død. Kirkeby havde altid set op til Jorn, og foreningen af de to berømte, danske kunstnere virker således meget naturlig.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

Transport: Bus 4 til Remstruplund.

8. Almindsø

[Badning + Afslapning + Vandreture]

Ved Østre Søbad er der gode muligheder for at bade, spille volleyball eller slappe af. Foto: Benjamin Munk Olsen

Almindsø er en sand naturperle, der året rundt trækker masser af mennesker til. Vandrestien rundt om søen er ca. 4 km lang, og benyttes flittigt af både turister og lokale. Herudover byder søen på fremragende bademuligheder, så i sommersæsonen er scenen sat for en herlig dukkert og afslapning ved de menneskeskabte sandstrande.

Det meste af vandet i Almindsø stammer fra forbindelsen til grundvandet og kilder i søens bund. Da der hverken er landbrug eller industri i nærheden, har Almindsø let ved at fastholde sin status som en af Danmarks reneste søer. Søens afløb munder ud i Gudenåen via Vejlsø, og i det store område med skov og vand findes – foruden rundturen om søen – mange spændende vandreruter.

Der er anlagt to regulære badeanstalter ved Almindsø; Østre- og Vestre Søbad, hvor der findes smukke cirkulære badebroer og matchende faciliteter med toiletter, omklædningsrum og overdækkede bænke. Fra Østre Søbad starter et mountainbike-spor, som leder ud i det kuperede terræn. Er du mere til den primitive badeoplevelse, så kan du benytte Aggerholm Strand med sit specielle, rødlige sand. Her er der ikke yderligere faciliteter end det indbydende vand.

Vandreturen rundt om søen er let kuperet, og fra Krogs Bænk, i søens sydvestlige ende, har man en flot udsigt. Stien er meget populær, så vil du gerne vandre i mere fredelige omgivelser, skal du blot søge bort fra den markerede, orange rute. Silkeruten – en 12 km lang rundtur med hvide markeringer – går forbi Østre Søbad, og følger søens sydvestlige side, inden den drejer i retning af Ørnsø.

Transport: Bus 4 eller 110 til Østre Søbad.

9. Veteranbanen Bryrup-Vrads

[Veterantog + Natur]

En tur med veteranbanen er en oplagt attraktion for både børn og voksne. Foto: Benjamin Munk Olsen

Lidt udenfor Silkeborg kan du tage en tur på en af landets smukkeste – og korteste – jernbanestrækninger. Den ca. 5 km lange tur fra Bryrup til Vrads (eller omvendt) er en del af den nedlagte bane mellem Silkeborg og Horsens. Turen i veterantog bringer dig gennem den skønneste skov og forbi søerne Kvindsø, Kulsø og Snabe Igelsø.

Jernbanen mellem Silkeborg og Horsens blev nedlagt i 1968, og fungerer i dag primært som en indbydende asfalteret natursti for cyklister og fodgængere. Har du cyklen med til Silkeborg, kan en tur på den flade rute mod sydøst klart anbefales. En lille del af jernbanestrækningen blev dog ikke omdannet til natursti. Her opretholder en kreds af togentusiaster i stedet den gamle veteranbane, og forsøger samtidig at bevare det originale jernbanemateriel, bygninger og anlæg.

Veteranbanen råder bl.a. over det flotte damplokomotiv F658 fra 1950, som blev bygget hos Frichs i Aarhus. På mange afgange køres turen mellem Bryrup og Vrads dog af de næsten lige så spektakulære motortog fra slutningen af 1920’erne, eller af den fine røde skinnebus, fremstillet hos Scania i Randers i 1952. Det er nemlig bekosteligt at benytte damplokomotivet, som både kræver fyrbøder og lokomotivfører.

Du kan enten starte turen i Bryrup eller Vrads. Kommer du på cykel fra Silkeborg-siden, er Vrads den første station, du møder. Stationen ligger ganske isoleret og mere end 1 km fra byskiltet. Grundet det kuperede landskab kunne byens beboerne ikke få tog til døren. Stationens beliggenhed midt i landskabet gør dog kun oplevelsen bedre for nutidens gæster. Er man sulten, så er det muligt at nyde en lækker frokost på restauranten, der er indrettet i stationens historiske lokaler.

Afgangstider: Se aktuelle tider på hjemmesiden.

Transport: Bus 215 til Bryrup.

10. Badeanstalten anno 1920

[Wellness]

Indgangen til en af byens hemmelige seværdigheder og en helt særlig wellness-oplevelse i Silkeborg. Foto: Benjamin Munk Olsen

Nyd en omgang historisk wellness i midten af Silkeborg. Badeanstalten i Hostrupsgade er en sand tidslomme, som bestemt er et besøg værd. Den ikoniske bygning blev opført mellem 1915 og 1920, og har lige siden huset badeanstalt (i kælderen) og bibliotek (i stueplan).

Den kommunale helhedsløsning skulle være en institution for både krop og sjæl, og man kan da også drage paralleller til oldtidens Rom, hvor de offentlige badeanlæg blev benyttet til filosofiske og eksistentielle diskussioner.

Om der diskuteres filosofiske spørgsmål på Badeanstalten i Silkeborg skal være usagt, men man kan i hvert fald sagtens dvæle ved stedets spændende historie. Her står cirkeldouche, dampbad og store badekar præcis, som de tog sig ud i 1920. Omklædningsrummene og det charmerende venterum er der heller ikke ændret ved, så WC’erne er naturligvis med træk og slip. Læg også mærke til de klassiske hvide kakler, som præger samtlige vægge.

Der tilbydes en række forskellige behandlinger på Badeanstalten – lige fra det klassiske bruse-, kar- eller dampbad til urtebade og massager. Der er også rigelige mængder sæbespåner og træuld til fri afbenyttelse. Badeanstalten er en anderledes oplevelse for dem, der er til levende historie og velvære på én og samme tid.

Åbningstider: Se aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

Restauranter i Silkeborg – de bedste spisesteder

1. Restaurant Piaf

[Nygade 31]

Er du til madkunst og gastronomi på højt niveau, så er Restaurant Piaf det oplagte valg. Den hyggelige restaurant i Nygade er stilfuldt indrettet med kunst på væggene og et fransk-inspireret menukort. Ingredienserne kommer dog ikke fra Frankrig, men er ofte fundet hos lokale producenter. Her serveres både a la carte og forskellige menuer, og sidstnævnte kan i særdeleshed anbefales. Køkkenchefen Marc Noël er fremragende til at finde smagssammensætninger, som passer til årstiden, og servicen er altid fremragende.

2. Asian Restaurant & Café

[Søndergade 18]

Der findes et stort udvalg af gode asiatiske restauranter i Silkeborg, og på listen over favoritter ligger Asian Restaurant & Café helt i top. Der er ikke meget plads i det lille og intime serveringslokale, hvor bordene står tæt, men stamgæsterne værdsætter de hyggelige omgivelser og den velsmagende mad.

Det er vietnamesiske og thailandske specialiteter, der præger menukortet. Retterne er autentiske og ingredienserne friske. Her bliver naturligvis kælet for smagssanserne, men der bliver heller ikke sparet på flotte farver, når maden anrettes på tallerkenerne.

3. Four Hands

[Tværgade 10]

Det kreative makkerpar Christian og Rasmus udgør til sammen restauranten, Four Hands, hvor de har droppet det faste menukort til fordel for en fleksibel tavlemenu. De nye og spændende retter, som jævnligt udskiftes, passer til årstiden og de lokale råvarer, ligesom retterne altid suppleres af velsmagende vin eller øl.

Det hyggelige serveringslokale i midten af Silkeborg er bestemt ikke blandt byens største, men så sandelig blandt de hyggeligste, og Four Hands er det perfekte sted til at få stillet din gastronomiske nysgerrighed.

4. Underhuset

[Torvet 7]

Underhuset er blandt byens ældste restauranter, og indtager en central placering på torvet i Silkeborg. Om sommeren er det oplagt at tage plads udenfor, hvor man kan iagttage livet på pladsen, og samtidig nyde den lækreste mad.

Underhuset har eksisteret siden 1966, og indenfor i den lyse kælder venter gastronomiske oplevelser af høj klasse. Menukortet til frokost præges af de lækreste danske klassikere, mens aftenmenukortet bl.a. har fokus på stegeretter og velsmagende fiskeretter. Udvalget af øl og vin er ligeledes fornemt.

5. La Casita

[Bindslevs Plads 6]

Har du lyst til mexicansk mad, så er du kommet til rette sted. På Bindslevs Plads midt i byen finder man denne skjulte perle, der opleves som en både kulinarisk og eksotisk rejse tværs over Atlanten. Indretningen i det intime serveringslokale er både farverig og afslappet, ligesom stemningen altid er i top.

På menukortet findes flere gode deleretter – f.eks. husets fajitas, der serveres med lækkert tilbehør arrangeret i talrige, små skåle. Der kan også bestilles klassiske mexicanske snacks eller en lige så klassisk ’hamburguesa’ – en mexicansk burger.

Hotel i Silkeborg – de bedste overnatningssteder

Der findes flere skønne hoteller i Silkeborg, og nedenfor finder tre forslag til gode overnatningssteder i Søhøjlandet. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Silkeborg hos Booking.com her.



Booking.com

1. Hotel Dania

[Torvet 5]

Hotel Dania er byens ældste hotel, og ligger perfekt placeret midt på torvet. Herfra kan man gå til de bedste seværdigheder i Silkeborg, ligesom caféer og restauranter ligger lige om hjørnet. Den flotte gule bygning fra 1848 fremstår majestætisk i bybilledet, og de smukke rammer følges op af moderne faciliteter indenfor på det firestjernede hotel.

De lyse og indbydende værelser er stilfuldt renoveret, og rummer alt, hvad du kunne få brug for, under dit ophold. Er du til shopping, så åbner byens gågader sig op lige udenfor hoveddøren. Læs mere om hotellet her.

2. Radisson Blu Papirfabrikken

[Papirfabrikken 12]

På den gamle papirfabrik – Silkeborgs nye kulturelle centrum – er Radisson Blu indrettet i de historiske fabriksbygninger. Beliggenheden kunne ikke være smukkere, for lige udenfor hoveddøren løber åen forbi. Her finder man både caféer og restauranter, ligesom der kun er en kort gåtur til torvet og gågadernes butikker.

Radisson Blu er Silkeborgs mest moderne hotel, som byder på stilfulde og luksuriøse værelser. Cykler udlejes gratis til hotellets gæster, så du hurtigt kan komme rundt til de forskellige seværdigheder. Læs mere om hotellet her.

3. Gl. Skovridergaard

[Marienlundsvej 36]

Er du kommet til Silkeborg for at nyde den skønne natur, så er det oplagt at booke værelse på Gl. Skovridergaard. Det idylliske hotel og konferencecenter ligger syd for bymidten med direkte adgang til skov og sø. I hotellets parkområde kan man slå sig ned på en af flere terrasser, eller man kan nyde en middag i Restaurant Orangeriet.

Aqua Akvarium og Dyrepark ligger 200 meter fra hotellet, ligesom du nemt kan komme rundt til byens øvrige attraktioner – evt. på en af de gratis cykler, som lejes ud til gæsterne. Værelserne er desuden flotte og meget moderne. Læs mere om hotellet her.

Sådan kommer du til Silkeborg

Gennem mange år var Silkeborg kendt som ’Bilernes By’ på grund af de mange bilforhandlere, og tilnavnet gælder fortsat. Det er nemlig meget enkelt at komme til Silkeborg med bil. Silkeborg ligger midt på motorvejen mellem Aarhus og Herning – 44 km fra Aarhus og 40 km fra Herning. Afstanden fra København til Silkeborg (over Storebælt) er lige under 300 km. Silkeborg er også et oplagt stop på en cykelferie rundt i det smukke Midtjylland, ligesom byen er forbundet med offentlig transport – bus og/eller tog – i alle verdenshjørner.

Tog til Silkeborg

Det er oplagt at tage toget til Silkeborg. Silkeborg Station ligger midt i byen, og herfra er der direkte forbindelse til og fra Herning, Skanderborg og Aarhus. Turen mellem Silkeborg og Aarhus tager ca. 45 minutter. Skal du fra København til Silkeborg, kan turen klares med et enkelt skift i Skanderborg, og en samlet rejsetid på lidt over 3 timer. Du kan finde aktuelle rejsetider på Rejseplanen.dk.

Sådan kommer du rundt i Silkeborg

Mange af de mest populære attraktioner i Silkeborg findes centralt i byen, og du kommer således nemt rundt til fods. Har du bilen med, kan du benytte gratis parkering ved Silkeborg Station centralt i byen, eller en af de mange parkeringspladser, som kræver betaling.

Cykel er også en oplagt transportform. Her findes gode cykelforhold centralt i byen, ligesom skovene rummer en lang række spor for mountainbike. Silkeborg har desuden et udmærket net af bybusser og regionale busser, som kører fra Silkeborg Station. Mange bybusser kommer også forbi busgaden, Godthåbsvej, ved Torvet.

Flere oplevelser…

Har du mod på flere oplevelser, så kan du f.eks. fortsætte turen til en af de omkringliggende midtjyske byer som Viborg eller Herning. Der er heller ikke langt til den jyske hovedstad, Aarhus. Du kan læse mine forslag til de bedste seværdigheder i Aarhus her.

Er du til aktiv ferie, så finder du flere gode cykel- og vandreruter, som tager udgangspunkt i Silkeborg. Det gælder f.eks. cykelruten på den nedlagte jernbane til Horsens, og den spektakulære Cykelrute 7 til Hou. Cykelrute 7 går gennem de smukkeste områder omkring Himmelbjerget på ruten mod sydøst. En oplagt vandretur finder man i Himmelbjergruten, som både bringer dig til Himmelbjerget og den hyggelige købstad, Ry. Hærvejen findes nogle få km vest for Silkeborg.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (Hjejlekiosken i Silkeborg): Billede af Benjamin Munk Olsen

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *