Rendsborg: De bedste seværdigheder i den nordtyske by

Trods sin beskedne størrelse byder Rendsborg på flere interessante seværdigheder, spændende historie og en skøn Altstadt med flere charmerende byhuse. Placeringen ved Kielerkanalen – en af verdens travleste kanaler – gør ligeledes Rendsborg til et oplagt stop, hvis du gerne vil nyde synet af de mange fragt- og passagerskibe, der dagligt passerer forbi.

Rendsborg (Rendsburg på tysk) fungerede gennem mange år som grænseby mellem hertugdømmerne Slesvig og Holsten, og byen har dermed også spillet en fremtrædende rolle for Danmarks historie.

Byen – og dens fæstning – blev opført på det sted, hvor Hærvejen krydsede Ejderen, og Rendsborg var således en vigtig strategisk besiddelse for den danske kongemagt. Men det var også her oprøret, som ledte til De slesvigske krige, begyndte i 1848.

Vil du gerne blive klogere på Rendsborgs historie, kan du passende besøge Museerne i Kulturcentret, men du bør naturligvis også opleve Altstadt samt Paradepladsen, der var centrum for byens fæstning. Herudover er det oplagt at tilbringe tid langs Kielerkanalen, som du enten kan krydse via fodgængertunnellen eller via den unikke hængefærge.

I denne korte rejseguide finder du inspiration til de bedste seværdigheder, aktiviteter og hoteller i Rendsborg. God fornøjelse!



Booking.com

Seværdigheder i Rendsborg – de 8 bedste oplevelser

1. Sejltur på Kielerkanalen

[Sejltur + Sightseeing + Afslapning]

Der er gode muligheder for en sejltur på Kielerkanalen, når du besøger Rendsborg. Foto: Benjamin Munk Olsen

Tag med ud på Kielerkanalen, og oplev en af verdens travleste kanaler på nærmeste hold. Fra Rendsborg er det f.eks. muligt at sejle til Kiel, hvorfra der er togforbindelse tilbage til udgangspunktet.

Passer en sejltur ikke ind i dit program, kan du i stedet opleve den travle skibstrafik inde fra land. Langs kanalens nordside findes en fin gangsti med flere gode udsigtspunkter.

Søfart har altid spillet en vigtig rolle for Rendsborg, der ligger smukt placeret ved Ejderen og Kielerkanalen. Allerede i 1700-tallet besluttede man at etablere en kanal mellem Ejderen og østkysten, så datidens skibe kunne spare den lange og farefulde færd rundt om Jylland.

Resultatet blev Ejderkanalen, som også gik under navnet Slesvig-Holsten-kanalen, da den fulgte den slesvig-holstenske grænse. Ejderkanalen gik fra Rendsborg og forbandt den sejlbare del af Ejderen med Kielerfjorden.

Efterhånden som skibene blev større, var det også nødvendigt med større kanaler, og i 1895 blev Ejderkanalen afløst af Kielerkanalen. Den 98 km lange kanal, der går syd om Rendsborg, blev påbegyndt i 1887 under den tyske kejser Wilhelm 1., og kunne indvies otte år senere.

Det officielle navn på kanalen blev Kaiser-Wilhelm-Kanal, men efter 2. Verdenskrig ændredes navnet til Nord-Ostsee-Kanal (forkortet NOK).

Kielerkanalen gennemsejles hvert år af 32.000 skibe, hvilket svarer til ca. 90 skibe om dagen. Der er således altid spændende skibe at kigge på, når man befinder sig i området. Vil du opleve en spændende og romantisk sejltur på Kielerkanalen, så kan du benytte rederiet Adler-Schiffe.

Adler arrangerer jævnlige sejladser mellem Kiel og Rendsborg – bl.a. ombord på den charmerende hjuldamper Freya fra 1904. Turen fra Rendsborg til Kiel tager ca. 3,5 time. Du kan læse minde forslag til de bedste seværdigheder i Kiel her.

Du kan se sejltiderne for Adler-Schiffe her.

2. Paradepladsen (Paradeplatz)

[Plads]

Arkitekturen på Paradepladsen adskiller sig tydeligt fra den, du oplever i Altstadt. Foto: Benjamin Munk Olsen

Man fornemmer tydeligt Rendsborgs fortid som fæstningsby, når man står på Paradepladsen i bydelen Nyværk. Nyværk eller Neuwerk blev etableret i 1600-tallet som byens sydlige fæstningsområde, og bydelens gader stråler i alle retninger ud fra Paradepladsen. På denne måde var det nemt at organisere forsvaret af byen, og sende tropper til Rendsborgs volde og bastioner.

Blandt de mest interessante bygninger på Paradepladsen er Kommandantboligen, hvor Christian VII døde i 1808. Efter sigende døde den danske konge af et slagtilfælde efter at have set spanske hjælpetropper rykke ind i fæstningen. Danmarks nye regent – Frederik V – blev efterfølgende udråbt som konge fra det midterste vindue på 1. sal.

På Paradepladsen kan du desuden kigge nærmere på fæstningens historiske provianthus – en stor og majestætisk bygning – fæstningens hovedvagt, der i dag er indrettet som restaurant, samt den gamle garnisonskirke, Kristkirken eller Christkirche på tysk. I pladsens nordlige ende kan du nyde den hyggelige bypark.

3. Rendsborg Højbro (Rendsburger Hochbrücke)

[Bro + Hængefærge]

En tur med Hængefærgen under Rendsborg Højbro er en sjov og anderledes oplevelse. Foto: Benjamin Munk Olsen

Rendsborg Højbro er en af byens mest iøjnefaldende bygningsværker, og ligeledes blandt de mest populære seværdigheder. Stålbroen, der blev opført mellem 1911 og 1913, sørger med en kæmpe sløjfe-konstruktion for, at jernbanen kan krydse Kielerkanalen højt over den travle skibstrafik. Under broen findes desuden en hængefærge, som bringer lokale og turister tørskoet over kanalen.

Højbroen i Rendsborg er et eksempel på ingeniørkunst i verdensklasse. På en ganske kort distance bringes jernbanen fra terræn og op i 42 meters højde, så skibene på kanalen kan sejle uforstyrret mellem Nord- og Østersøen.

Da den maksimale stigningsprocent for jernbanen er en højdemeter pr. 150 længdemeter, er højbroen konstrueret med en enorm 360-graders sløjfe, der giver en samlet længde på næsten 2,5 km.

Da Kielerkanalen blev etableret i slutningen af det 19. århundrede, blev områdets hovedfærdselsåre på land – Flensborg-Neumünster-jernbanen – skåret i to stykker, og for at forbinde de to sektioner, opførte man derfor to parallelle svingbroer. Svingbroerne udgjorde dog en stor forhindring for skibstrafikken, og i forbindelse med en udvidelse af kanalen valgte man at anlægge den enorme højbro.

Udover at betragte Rendsborg Højbro på afstand, eller køre over den med tog, kan du også prøve den specielle hængefærge – en slags stor gondol – der er fastgjort under broen. Hængefærgen (Schwebefähre) åbnede sammen med broen i 1913, men efter et sammenstød med et skib i januar 2016, måtte den historiske gondol/færge udskiftes med en ny model.

Den nye hængefærge, som har plads til fire biler og 100 mennesker, åbnede for passagerer i foråret 2022. Den 125 meter lange tur tager blot halvandet minut, men er en sjov og ganske gratis måde at krydse Kielerkanalen på som fodgænger.

4. Museerne i Kulturcentret (Museen im Kulturzentrum)

[Museum]

Udstillingen om Rendsborg som fæstningsby er blandt højdepunkterne på museet. Foto: Benjamin Munk Olsen

Vil du gerne blive klogere på Rendsborg, byens historie og dens indbyggere, så er det oplagt at besøge Museerne i Kulturcentret nær Paradepladsen. Kulturcentret er indrettet i ‘Det høje Arsenal’ (Hohe Arsenal), et trefløjet barokanlæg fra 1665, som gennem en årrække tjente som fæstningens tøjhus. Siden 1989 har bygningskomplekset huset to interessante museer, et cafeteria samt en sal til skiftende udstillinger.

Museerne i Kulturcentret danner rammen om byens teknik- og kulturhistorie i form af Trykkerimuseet og Rendsborgs Historiske Museum. På Trykkerimuseet kan du få et spændende indblik i sætteri og bogtrykkerkunst, lige fra Gutenbergs tidlige presse til moderne foto- og digitaltryk. Udstillingen tæller også flere historiske bogtrykkermaskiner – bl.a. Heidelberger Tiegel og Frankenthaler Hurtigpresse.

På det historiske museum bliver Rendsborgs spændende fortid vakt til live, og du kan bl.a. blive klogere på byens militær- og garnisonshistorie, skibsfart, skibsbyggeri og naturligvis de store kanalbyggerier. I midten af det hele står et imponerende modellandskab, som viser en detaljeret udgave af den nordtyske by. Udstillingen om Kielerkanalen og Rendsborg Højbro er blandt museets højdepunkter.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på museets hjemmeside.

5. Marienkirche

[Kirke]

Marienkirche ligger midt i byen og er blandt de oplagte seværdigheder i Rendsborg. Foto: Benjamin Munk Olsen

Rendsborg var oprindeligt anlagt på en ø midt i Ejderen, og på øens højeste punkt blev Marienkirche opført i slutningen af det 13. århundrede. Kirken er dog blevet udbygget og ombygget flere gange gennem tiden, og i dag kan man spotte en række forskellige stilarter i bygningens arkitektur.

Marienkirche er byens ældste kirke, og bestemt et besøg værd, når du bevæger dig rundt i Rendsborgs Altstadt. Det treskibede kirkerum rummer bl.a. en smuk prædikestol fra 1597, skabt af den lokale billedskærer, Hans Peber, og en ligeledes detaljeret altertavle med ornamenter og fine figurer.

Altertavlen er fra 1649, og viser motiver fra det nye og det gamle testamente. Læg også mærke til den flotte glasmosaik, der blev skabt af den nordtyske kunstmaler, Käte Lassen, i 1950.

6. Miniatur Bahnengolfplatz Rendsburg am NOK

[Minigolfbane]

I smukke grønne omgivelser og med udsigt til Kielerkanalen og Rendsborgs ikoniske højbro, kan du teste dine evner som golfspiller på de 18 udfordrende baner. Den hyggelige minigolfbane – et rigtigt turneringsanlæg med eternitbelægning – er bestemt et besøg værd på en sommerdag, og fra den lille kiosk sælges is og drikkevarer.

7. Det jødiske museum

[Museum]

Det jødiske museum i Rendsborg er ikke specielt stort, men giver alligevel et interessant indblik i jødernes historie i Slesvig-Holsten. Museet formidler de centrale aspekter af den jødiske religion og identitet, ligesom du kan høre mere om helligdage, de hebræiske skrifter og de jødiske beklædningsgenstande.

Museet var et af de første jødiske museer, der blev grundlagt i Tyskland efter 2. Verdenskrig, og meget passende er museet indrettet i den ældste overlevende synagoge i Slesvig-Holsten (opført 1844/45). Der er altså ikke blot tale om et udstillingscenter, men også et historisk monument og mindesmærke, hvor du kan opleve den historiske bedesal, kvindepulpituret og mikwe (det jødiske ritualbad). Udover museets faste udstilling arrangeres også flere spændende særudstillinger.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på museets hjemmeside.

8. Fodgængertunnellen (Rendsburger Fußgängertunnel)

[Tunnel under Kielerkanalen]

Fodgængertunnellen under Kielerkanalen er blandt de alternative seværdigheder i Rendsborg. Foto: Benjamin Munk Olsen

Har du lyst til en gåtur under vandet? Den 130 meter lange fodgængertunnel under Kielerkanalen er blandt de mest populære oplevelser i Rendsborg, og kan bestemt anbefales. Ønsker du en lidt længere gåtur, kan turen under kanalen kombineres med en tur over vandet ombord på hængefærgen 1,2 km længere oppe ad kanalen.

Fodgængertunnellen blev opført mellem 1961 og 1965, og var selvsagt en stor ingeniørbedrift, som du kan blive meget klogere på ved indgangen. Her findes nemlig en mindre udstilling dedikeret til konstruktionen, ligesom en glasmontre indeholder en nøjagtig model af tunnellen.

Tunnellen befinder sig 27 meter under vandspejlet, og fra hver bred fører en 55 meter lang rulletrappe ned i dybet. Rulletrappen er konstrueret som én lang trappe, og var i 1965 Vesteuropas længste rulletrappe. Når du kommer op på den sydlige bred, kan du passende besøge iskiosken og nyde udsigten over kanalen.

Restauranter i Rendsborg – de bedste spisesteder

1. Pane Vito

[Paradeplatz 3]

Har du lyst til pizza eller andre italienske retter, så er det oplagt at besøge Pane Vito, som ligger på Paradepladsen centralt i Rendsborg. Serveringslokalet er indrettet i en hyggelig kælder med loftshvælvinger, men om sommeren foretrækker de fleste gæster at tage plads ved bordene ude på den historiske plads.

Menukortet er ganske stort, og her findes således retter for enhver smag. Pizza er et sikkert hit, og det samme gælder spaghetti carbonara og tortellini. Betjeningen er smilende og priserne er ganske fair.

2. Fräulein Möhls

[Schiffbrückenplatz 6]

Fräulein Möhls er et hyggeligt og ikke mindst afslappet spisested midt i Rendsborgs Altstadt. Menukortet er ikke stort, men retterne bliver lavet med kærlighed og lækre ingredienser, og foretrækker du vegetariske retter, findes det også på kortet.

Fräulein Möhls er et populært sted på alle tidspunkter af dagen, for her serveres både morgenmad / brunch, frokost og aftensmad. Dagens frokostmenu fremgår gerne af fine håndskrevne sedler. Betjeningen er venlig, og om sommeren er det skønt at tage plads ved bordene udenfor restauranten.

3. Brückenterrassen Café & Restaurant

[Am Kreishafen 36]

Placeringen bliver ikke bedre. Brückenterrassen Café & Restaurant ligger direkte ud til Kielerkanalen, umiddelbart nedenfor den ikoniske højbro. Fra bordene langs vinduet, eller endnu bedre fra den store terrasse, har man et perfekt kig til de mange skibe, der sejler forbi.

Menukortet byder på en blanding af klassiske café-retter og tyske specialiteter som f.eks. schnitzel. Det er ikke fornem gastronomi, men mindre kan også gøre det. Du kan naturligvis også nøjes med at nyde en kold øl, mens du betragter trafikken på kanalen. I weekenden serveres desuden en stor brunchbuffet.

Hotel i Rendsborg – de bedste overnatningssteder

Der findes flere hyggelige hoteller i Rendsborg, og nedenfor finder du tre gode forslag. Jeg foreslår et billigt budgethotel (Hotel Pelli Hof), et moderne byhotel (ONNO Boutique Hotel & Apartments) samt det skønne Hotel ConventGarden, der ligger direkte ud til Kielerkanalen. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Rendsborg her.



Booking.com

1. Hotel Pelli Hof Rendsburg

[Materialhofstraße 1]

Ønsker du billig og central overnatning i Rendsborg, så bør du kigge nærmere på Hotel Pelli Hof. Hotellet er indrettet i en historisk ejendom fra 1700-tallet, og ligger blot få hundrede meter fra banegården. Du finder også Paradepladsen og byparken lige i nærheden, ligesom du nemt kommer rundt til de øvrige seværdigheder i Rendsborg på gåben.

Hotellets faciliteter er ikke nye, og kan virke lidt nedslidte. Til gengæld er her masser af charme. Personalet er desuden meget imødekommende og morgenmaden er glimrende. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge Hotel Pelli Hof Rendsburg?

  • Billig overnatning
  • Central beliggenhed
  • God morgenmad
  • Tæt på banegården

2. ONNO Boutique Hotel & Apartments

[Königstraße 4]

Bag det moderne og rå ydre gemmer ONNO Boutique Hotel & Apartments på flotte og indbydende værelser, stilfuldt indrettet med alt hvad du måtte få brug for under dit ophold. Hotellet ligger meget centralt i Rendsborg – tæt på alle de populære seværdigheder – og byder både på enkeltværelser, dobbeltværelser og ferielejligheder med køkken (plads til fire personer).

Alt er rent og pænt, ligesom personalet yder en god service. Har du brug for hjælp eller inspiration, skal du blot henvende dig i receptionen. Hver morgen serveres desuden en fremragende morgenmad i restauranten. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge ONNO Boutique Hotel & Apartments?

  • Nyt og moderne hotel
  • Rating på 8,9 (ud af 10) på Booking.com
  • Lækker morgenmad
  • 500 meter til banegården

3. Hotel ConventGarden

[Hindenburgstraße 38-42]

Med Kielerkanalen lige udenfor hoveddøren, er hotellets placering ganske enestående. Fra mange af værelserne, og fra den sydvendte terrasse, er det muligt at holde øje med skibstrafikken på kanalen. ConventGarden er et pænt og moderne 4-stjernet hotel, som ligger i rolige omgivelser syd for bymidten (ca. 1,5 km fra Rendsborgs Altstadt).

Hotellets værelser er stilfuldt indrettet, og byder bl.a. på tv, minibar og moderne badeværelser. Receptionen er døgnåben og bemandet af et hjælpsomt personale. Eneste minus er, at morgenmaden kunne være bedre. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge ConventGarden?

  • Placering direkte ved Kielerkanalen
  • Rating på 8,3 (ud af 10) på Booking.com
  • Nemt at parkere bilen
  • Pæne og moderne værelser

Sådan kommer du til Rendsborg

Rendsborg ligger blot 70 km syd for den dansk/tyske grænse, og du kan således hurtigt tage et smut til den nordtyske by. Eftersom Rendsborg ligger ved den sydgående motorvej, er det også oplagt at gøre et stop her, når turen går mod Italien, Østrig eller andre sydlige himmelstrøg.

Rendsborg med tog

Det er meget nemt at komme fra Danmark til Rendsborg med tog. Fra Aarhus kan du enten benytte det direkte tog, som kører videre mod Hamborg, eller du kan foretage skift i Flensborg. Den direkte afgang tager ca. 3 timer. Fra København kræver turen minimum et skift i Fredericia.

Sådan kommer du rundt i Rendsborg

Rendsborg er en ganske lille og kompakt by, og du kan således nemt komme rundt til de bedste seværdigheder og restauranter til fods. Her findes dog også bybusser, som kan benyttes, hvis du skal længere omkring.

Flere oplevelser

Når du har oplevet de bedste seværdigheder i Rendsborg, kan du med fordel fortsætte turen rundt i Nordtyskland. Du kan f.eks. opleve det hyggelige havnemiljø i Flensborg, besøge det spændende Gottorp Slot i Slesvig By eller tilbringe tid i Hamborg, hvor der er seværdigheder nok til flere dage.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (udsigt over Kielerkanalen): Foto: Michael Treu fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *