Syd for grænsen: De 10 bedste seværdigheder i Flensborg

Lige syd for den dansk/tyske grænse finder du masser af skønne seværdigheder i den hyggelige havneby, Flensborg. Her kan du opleve masser af historie, et charmerende havnekvarter og en lang gågade, som byder på fremragende indkøbsmuligheder. Byen og de skønne omgivelser langs Flensborg Fjord gemmer på masser af fantastiske seværdigheder, hyggelige spisesteder og sjove overraskelser.

Flensborg er den tredjestørste by i delstaten Slesvig-Holsten (efter Kiel og Lübeck) med ca. 90.000 indbyggere. Det er bestemt ikke en storby i en tysk kontekst, men i mange år var Flensborg dansk, og i den periode var det en yderst vigtig handelsby, og det var primært havnen, som sikrede byen den store rigdom.

I dag vidner de flotte købmandsgårde og fornemme pakhuse om storhedstiden fra det 16. til det 18. århundrede. Takket være sin geografiske placering, blev Flensborg et vigtigt centrum for handlen mellem Skandinavien, Nordeuropa og ikke mindst de danske kolonier i Vestindien.

Kolonitiden sikrede byen økonomisk fremgang, men historien gemmer også på mørkere kapitler. Varer, som blev hentet hjem fra De Vestindiske Øer, var nemlig produceret gennem slavearbejde. Denne side af historien kan du blive klogere på, hvis du besøger Flensborgs maritime museum.

Flensborgs flotte gamle byport. Foto: ptra fra Pixabay 

Mojn Moin

Flensborgs centrum ligger blot 7 km fra den dansk/tyske grænse, og det er således utrolig nemt at tage en smuttur til den nordtyske by. Det er der rigtig mange danskere, som benytter sig af, og det danske sprog høres overalt i bybilledet – i butikker, på museer, langs havnen samt på barer og restauranter.

Det historiske bånd til Danmark, og det danske mindretal, som findes i Sydslesvig, skaber en god atmosfære for danske turister, og det er ofte muligt at kommunikere på dansk, hvis du ikke er så stærk i tysk.

Indbyggerne i Flensborg er meget imødekommende overfor danske turister, så der venter dig helt sikkert en række gode oplevelser i den skønne havneby. Ligesom i Sønderjylland benyttes ordet ’mojn’ (moin på tysk) som hilsen, og det bør du bestemt ikke spare på, hvis du vil blive taget godt i mod her i grænselandet.

I denne korte rejseguide finder du forslag til til de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i Flensborg. Mojn, og god tur syd for grænsen!Booking.com

Seværdigheder i Flensborg – de 10 bedste oplevelser

1. Havnekvarteret & Museumsværftet

[Bydel]

Når du går langs Skibsbroen, er det oplagt at smutte gennem Museumsværftet, hvor der arbejdes med de smukke gamle træbåde. Foto: Benjamin Munk Olsen

Uanset årstid er det altid en fornøjelse at gå en tur ad Skibsbroen (Schiffbrücke), som strækker sig langs havnekajen i Flensborg. Omgivelserne emmer at spændende historie, og om sommeren er her masser af liv, når lokale og turister nyder solen ved den smukke fjord.

Skibsbroen har været havnens midtpunkt siden det 16. århundrede, hvor den blev befæstet med et bolværk. I de efterfølgende århundreder blev området udvidet betragteligt, da toldpakhuse, rederikontorer, skibsmæglere, hoteller og værtshuse kom til. Mange af disse bygninger præger fortsat bybilledet i denne historiske del af Flensborg.

I dag sejler turbådene turister ud på fjorden, og der er fortsat gang i værtshusene på den modsatte side af den travle hovedgade. Ved Museumshavnen kan du nyde de mange gamle træskibe, som ligger fortøjret her, og går du en tur gennem Museumsværftet, kan du opleve, hvordan træskibene restaureres, ombygges og vedligeholdes. Duften af gammelt egetræ, tjære og tovværk sikrer en gennemført autentisk stemning.

Bag Museumshavnen ligger Søfartsmuseet i et flot, gammelt pakhus – du kan læse mere om museet nedenfor. Fra Søfartsmuseet starter den afmærkede vandrerute ’Kaptajnsruten’. Ruten har 12 ’stationer’, som hver især fortæller om hverdagen i Flensborg Havn i det 19. århundrede. Navnet refererer til den rute, som en fiktiv Flensborg-kaptajn kunne tage gennem byen, når hans skib lå fortøjret her.

Byvandringen tager dig med gennem den historiske del af Flensborg, og er en rigtig god introduktion til byen og dens historie. Skiltene på ruten er både på dansk og tysk.

2. Søfartsmuseet (Schiffahrtsmuseum)

[Museum]

Søfartsmuseet er blandt de bedste seværdigheder i Flensborg. Foto: Benjamin Munk Olsen

I et gammelt pakhus ved fjorden kan du gå på opdagelse i 700 års handels- og søfartshistorie. Søfartsmuseet i Flensborg giver et spændende indblik i byens historie, hvor havnen og handlen med omverden har spillet en hovedrolle.

Museet er indrettet i fire bygninger omkring pakhusets gårdsplads, og du kan med fordel vælge at fokusere på de dele af udstillingen, du finder mest interessant – museet er nemlig rigtig stort, så du når næppe gennem det hele…

I baghuset findes den spændende udstilling om sukker, rom og slaveri. Her fokuseres der på handlen med De Vestindiske Øer i den periode, hvor Flensborg var del af den danske helstat. Det hårde arbejde på sukkerplantagerne blev udført at slaver hentet til Vestindien fra Afrika, mens kolonialvarer som sukker og tobak blev fragtet over atlanten til havnen i Flensborg. Denne handel medførte bl.a. at romproduktionen i byen blev ganske betydelig.

I kælderen i hovedbygningen kan du blive klogere på, hvordan rom fremstilles og forfines, mens andre dele af museets udstillinger giver indblik i skibsbygning, teknik, tovværk og kommunikation til søs. Her findes også en omfattende udstilling om de historiske sejladser på Flensborg Fjord, hvor salondampere i det 19. århundrede kickstartede masseturismen i området.

3. Sejltur på Flensborg Fjord

[Sejltur + Sightseeing]

En af de oplagte seværdigheder i Flensborg: MS Viking sejler dig ud på skønne oplevelser. Foto: Benjamin Munk Olsen

Fjorden har gennem århundreder været livsnerven for Flensborg by, og i sommerhalvåret er det oplagt, at tage på oplevelse med sightseeing-bådene, der sejler fra havnen. Her får du mulighed for at se byen fra søsiden, ligesom du kan beundre den skønne natur på begge sider af fjorden.

Der findes flere forskellige muligheder for at komme på sejltur på Flensborg Fjord. Et af de oplagte rederier hedder MS Viking, som sejler op til fem gange dagligt.

Turen med MS Viking går fra havnen i Flensborg, hvor du kan nyde synet af den fine museumshavn og de gamle pakhuse. Senere kommer du forbi det moderne skibsværft med den enorme tørdok, inden synet af den storslåede marineskole, Mürwik, stjæler opmærksomheden på modsatte side af fjorden. Herefter udvider fjorden sig, og i sommerhalvåret fyldes den af fine sejlbåde. Turen med MS Viking fortsætter rundt om Okseøerne nær den danske kyst, inden båden lægger til i Lyksborg.

I Lyksborg kan man vælge at stige af båden, og besøge det smukke slot (ca. 2 km fra molen) eller promenaden og den indbydende badestrand, som ligger lige ved færgelejet. Alternativt kan man blive ombord, og sejle direkte tilbage til Flensborg. Der sælges både drikkevarer og lettere retter ombord.

Du kan læse mere om MS Viking og se den aktuelle sejlplan her.

4. Rote Straße

[Shopping + Sightseeing]

Rote Straße er en af Flensborgs smukkeste og hyggeligste gader. Du finder Rote Straße lige om hjørnet fra det store torv, Südermarkt, og det kan altså godt betale sig, at gå en tur gennem den brostensbelagte gade.

I gadens sydlige ende lå engang byporten Rotes Tor – den røde port – og det er herfra gaden har fået sit navn. Historisk set har Rote Straße været en travl og vigtig handels- og håndværkergade med forretninger ud mod gaden og værksteder i baggårdene.

I dag kan du finde mange indbydende butikker i Rote Straße, men det kan også betale sig, at kigge ind i de stemningsfulde baggårde. Atmosfæren i de maleriske gårde er helt unik, og her finder du både små butikker med brugskunst og charmerende spisesteder.

5. Nikolai-kirken (Nikolaikirche)

[Kirke]

På den store handelsplads, Südermarkt eller Søndertorv, står en af Flensborgs mest imponerende bygningsværker, nemlig Nikolai-kirken. Den oprindelige kirke på handelspladsen vest for fjorden blev fra 1390 til 1480 erstattet af denne treskibede kirke, der med sin unikke akustik og gotiske udtryk stadig begejstrer enhver, som træder ind i det specielle kirkerum.

Det er særligt de enorme rå murpiller, som tiltrækker sig opmærksomhed i det 52 meter lange rum, men også det smukke orgel fra 1602 er værd at beundre. Der arrangeres flere orgel-koncerter i kirken, så hvis du gerne vil høre de gamle orgelpiber i aktion, kan du tjekke programmet på kirkens hjemmeside her.

Nikolai-kirken tjener også som et fremragende pejlemærke, når du går rundt i Flensborg. Det 90 meter høje kirketårn kan nemlig ses langvejs fra. Tårnet, som først stod færdigt i 1892, er det højeste kirketårn i hele Slesvig-Holsten.

Åbent dagligt fra 9:00 til 18:00.

6. Flensborg Bryggeri (Flensburger Brauerei)

[Bryggeri + Rundvisning]

Flensburger-øllen er populær i hele Slesvig-Holsten og kendt for sine små flasker med patentprop. Foto: Marlene Krohn fra Pixabay

Uanset om den serveres som fadøl i store krus eller på de buttede glasflasker med patentlåg, er det et must at drikke en ’Flens’, når du er i Flensborg. Øllene fra det lokale bryggeri er meget populære blandt byens indbyggere og dens turister, og derfor kan det også være en interessant oplevelse, at komme bag facaderne på det gamle bryggeri. Det er nemlig muligt at besøge bryggeriet, hvor den bitre pilsner fremstilles.

Flensburger Brauerei blev grundlagt tilbage i 1888, og er i dag et af ganske få tyske bryggerier, som ikke ejes af en større bryggerigruppe. I stedet lever den familieejede virksomhed videre som et selvstændigt foretagende. Bryggerikomplekset ligger i den sydlige del af byen, nær banegården, og her arrangeres rundvisninger for alle ølinteresserede.

Rundvisningen starter med en tur i bryggeriets biograf, og fortsætter efterfølgende gennem gærings- og lagringskældrene til det automatiserede påfyldningsanlæg. Rundvisningen afsluttes med ølsmagning i bryggeriets stemningsfulde salon. Vær opmærksom på, at rundvisningerne er på tysk!

På hverdage arrangeres rundvisninger tre gange dagligt (10:00, 14:00 og 18:00 mandag til fredag). I sommerperioden arrangeres der også rundvisninger kl. 10:00 om lørdagen. Læs mere og book din billet hos Flensburger Brauerei her.

7. Istedløven

[Skulptur]

Den majestætiske løve på kirkegården i Flensborg. Foto: ptra fra Pixabay 

På den gamle kirkegård på toppen af Museumsberg står den store bronzeskulptur, Istedløven. Den berømte løve har haft en turbulent tilværelse, siden den i 1859-60 blev skabt af den danske billedhugger H.W. Bissen. Løven var symbol på den danske sejr ved Slaget på Isted Hede den 25. juli 1850, hvor næsten 40.000 danske soldater kæmpede mod 27.000 slesvig-holstenere.

I 1862 blev Istedløven opstillet på Flensborg Gamle Kirkegård (Alter Friedhof), hvor omkring 2.400 danske soldater, som faldt under de Slesvigske Krige, ligger begravet. Her fik løven dog ikke lov at stå særlig længe, for efter nederlaget til Preussen i 1884, blev den som krigsbytte fragtet til Berlin.

Efter Tysklands nederlag i 1945, blev Istedløven atter overdraget til Danmark. Med hjælp fra USA’s forsvar blev skulpturen transporteret til København, og efterfølgende placeret uden for Tøjhusmuseets gård.

Først den 10. september 2011 kunne Istedløven vende tilbage til sin oprindelige plads på den gamle kirkegård. Byrådet i Flensborg havde officielt rettet henvendelse til den danske stat med ønsket om at få skulpturen tilbage, og den storslåede indvielsesceremoni fandt sted under deltagelse af Hans Kongelige Højhed Prins Joachim.

Har man blot den mindste interesse for danmarkshistorien og de slesvigske krige, er det oplagt at tage et smut op til den flotte kirkegård, og nyde synet af den imponerende bronzeløve.

Transport: Man kan godt gå fra centrum, men dårligt gående kan med fordel benytte bybus nr. 2, som kører direkte til kirkegården.

8. Phäenomenta

[Oplevelsesmuseum]

Ved den smukke, gamle renæssance-byport Nørreport (Nordertor), nord for det historiske havneområde, ligger aktivitetsmuseet Phäenomenta. Phäenomenta minder om Experimentarium i København, og giver børn og voksne mulighed for at lege med fysikkens love og fænomener. Her skal løses opgaver indenfor bl.a. lys, lyd, tyngdekraft og meget mere.

Idéen bag Phäenomenta skal findes hos professor dr. Lutz Fiesser. Fiesser arbejdede i 1980’erne ved Institut for Fysik og Fysikdidaktik ved Flensborg Universitet, og han begyndte på denne tid at indsamle og afprøve forskellige interaktive forsøgsopstillinger. I 1995 kunne disse opstillinger flyttes fra universitetet og til det nyåbnede Phäenomenta, som siden er blevet udvidet af flere omgange.

I dag byder Phäenomenta på mere end 150 opstillinger fordelt på næsten 3000 kvadratmeter. Der er altså masser at give sig i kast med, så hvis vejret ikke er til udendørsaktiviteter, er et besøg på Phäenomenta oplagt for hele familien. Tekster ved de enkelte forsøg findes også på dansk.

I sommerperioden er Phäenomenta åbent dagligt 12:00-18:00. I vinterperioden åbent lørdag og søndag 12:00-18:00 samt onsdag 12:00-16:00.

9. SG Flensburg-Handewitt

[Håndboldkamp]

Gennem de seneste mange år har SG Flensburg-Handewitt været en af de mest succesrige håndboldklubber i Tyskland. Der er både blevet vundet nationale mesterskaber, og pokaltitler samt international hæder, og der er stort set altid en række danske navne på holdkortet.

Interesserer du dig for håndbold, er det oplagt at overvære en kamp i Flens-Arena, Flensburg-Handewitts hjemmebane, hvor der er plads til over 6.000 dedikerede tilskuere.

Flensburg-Handewitt omtales ofte som ’danskerklubben’, og gennem tiden er det da også en lang liste med store danske spillere, der har trukket den nordtyske klubs trøjer over hovedet. Det gælder bl.a. spillere som Anders Eggert, Thomas Mogensen, Lasse Svan, Anders Zachariassen, Henrik Toft Hansen, Rasmus Lauge og ikke mindst Lars Christiansen.

Sidstnævnte spillede hele 14 sæsoner i Flensburg-Handewitt og i forbindelse med Christiansens afskedsreception i 2010, blev pladsen foran Flens-Arena opkaldt efter ham, så den i dag hedder Lars Christiansen Platz.

Du kan se Flensburg-Handewitts kampprogram og købe billet her.

Transport: Bus 5 til Flensburg Campus.

10. Lyksborg Slot (Schloss Glücksburg)

[Slot + Museum]

Det smukke vandslot med de markante tårne. Foto: Hans Hansen fra Pixabay 

Lyksborg Slot er et oplagt udflugtsmål, hvis du er på ferie i Flensborg. Vandslottet er et af Nordeuropas smukkeste renæssanceslotte, anlagt på en dæmning og beskyttet af vand fra alle sider. Slottet blev opført mellem 1582 og 1587 af Hans den Yngre, der var søn af den danske konge, Christian 3, og de imponerende bygninger gemmer på mange spændende historier.

Det kvadratiske bygningsværk består af tre sammenbyggede gavlhuse, som i hvert hjørne er forsynet med et ottekantet tårn. Denne arkitektur skaber et på én gang romantisk og storslået udtryk, naturligvis understøttet af den rolige slotssø, som omkranser de hvide bygninger. I slotssøen vil der ofte være mulighed for at se flotte knopsvaner.

Indtil 1864 tjente Lyksborg Slot som kongelig residens, og Frederik 7. tilbragte megen tid her. Kongen døde på slottet den 15. november 1863 før krigsudbruddet i 1864. Forbindelsen til den danske kongefamilie gør slottet meget interessant for danske besøgende, og her findes endvidere et fint stamtræ, der giver et godt overblik over familiens mange grene.

Et levende museum

Siden 1922 har Lysborg Slot fungeret som et levende museum, hvor gæsterne kan nyde de spektakulære omgivelser, smukke sale og ekstravagante udsmykning. Blandt højdepunkterne er portrætmalerier fra det 16. århundrede, unikke gobeliner, som stammer fra 1600- og 1700-tallet samt dyrebare møbler, porcelæn mm. Foruden selve slottet, kan du også nyde slotskapellet med de flotte loftsfresker samt den hyggelige slotshave med orangeriet.

Den hyggelige by Lyksborg (Gücksburg) ligger ca. 10 km nordøst for Flensborgs centrum, og du kan nemt komme hertil med bus, bil og båd. Kommer du med båd, er der ca. to kilometers vandring fra færgelejet til slottet.

Åbent dagligt maj til oktober 10:00-18:00. November til april lørdag og søndag 11:00-16:00. Rundvisning dagligt kl 14:00 (juli-oktober)

Transport: Bus 21 fra Flensburg ZOB (turen tager ca. 20 minutter), eller turbåd fra havnen i Flensborg.

Restauranter i Flensborg – de bedste spisesteder

1. Die Weinstube im Krusehof

[Rote Str. 2]

Stemningen er helt i top på den hyggelige Die Weinstube, som ligger gemt i en charmerende baggård i Rote Strasse. Die Weinstube im Krusehof er en af mine absolutte favoritter, når det gælder spisesteder i Flensborg.

Maden er ganske enkel, og passer således perfekt til det rå værksted, som restauranten er indrettet i. Om sommeren kan man sidde udenfor i den hyggelige gårdhave – hvis man er heldig at få plads. Plads er der nemlig ikke meget af, men god betjening, lækre råvarer og ditto drikkevarer spares der ikke på.

2. Hansens Brauerei

[Schiffbrücke 16]

Som navnet indikerer, brygges der øl på Hansens Brauerei, men de stemningsfulde lokaler ved havnen rummer også en god restaurant. Her kan du finde klassiske tyske retter på menukortet, som du for øvrigt både kan læse på tysk og dansk.

Øllet er frisk og ufiltreret, og bagest i serveringslokalet kan du betragte de flotte gærtanke. Om sommeren er her også udeservering på terrassen. Er du meget tørstig, kan du vælge at bestille en hel meter øl, serveret på et langt bræt…

3. Börsenkeller

[Grosse Str. 77]

Hvis du ligesom jeg har en forkærlighed for hyggelige kælderrestauranter, så er Börsenkeller lige sagen. Den stemningsfulde restaurant ligger i et gammelt byhus midt i gågaden. I serveringslokalet kan man foruden den lækre mad – klassiske tyske retter samt et godt udvalg af fisk – nyde de rustikke kælderhvælvinger.

Om sommeren er her også udeservering, og stemningen på hjørnet af Grosse Strasse og Nordermarkt (Nørretorv) fejler bestemt heller ikke noget. Overvejer du at bestille en schnitzel kan du roligt springe forretten over – portionerne er nemlig store.

Hotel i Flensborg – de bedste overnatningssteder

Der findes mange skønne hoteller i Flensborg, og nedenfor finder du tre forslag til gode hoteller i den nordtyske by. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Flensborg hos Booking.com her.Booking.com

1. Hotel am Fjord

[Wilhelmstraße 1]

Et stenkast fra den inderste del af Flensborg Fjord finder du hotellet med det derfor meget sigende navn, Hotel am Fjord. Her er du i gåafstand til både havnen og den store gågade. Samtidig finder du flere restauranter og barer lige rundt om hjørnet. Hotellet er pænt uden at være luksus. Morgenmaden er rigtig fin, og personalet imødekommende. Værelserne kunne godt være større, men de er rene og pæne. Læs mere om hotellet her.

2. Flensbed Hostel

[Bahnhofstraße 28]

Kommer du til Flensborg med tog, og søger du billig indkvartering, kan du med fordel vælge Flensbed Hostel. Du finder Flensbed midt mellem banegården og Flensborgs centrum, og selvom det er et hostel, er det også muligt at bestille private værelser – både med eget og med fælles bad. Flensbed er et pænt og rent vandrerhjem, og et oplagt overnatningssted, hvis du har et begrænset rejsebudget. Her er en hyggelig gårdhave samt mulighed for at leje cykler. Sidstnævnte kan være en god måde at opleve Flensborg på. Læs mere om hotellet her.

3. Hotel Hafen

[Schiffbrücke 33]

Hotel Hafen er et af de absolut bedste hoteller i Flensborg hvad angår beliggenhed, komfort og faciliteter. Hele hotellet er moderne og nyistandsat, og der er ikke sparet på noget. Nogle af værelserne har udsigt over havnen, som kun ligger få skridt borte. Badeværelserne er store, flotte og lyse mens morgenmaden er indbydende og varieret. Hotel Hafen er oplagt, hvis du ønsker et luksuriøst ophold i Flensborg, og samtidig at være tæt på bylivet, museerne og havnen. Læs mere om hotellet her.

Sådan kommer du til Flensborg

Da Flensborg blot ligger syv km fra den dansk/tyske grænse er det en smal sag at komme hertil fra Danmark. De fleste danske turister kommer hertil i bil, men der findes også gode tog- og busforbindelser mellem Danmark og Flensborg.

Tog til Flensborg

Det er nemt at komme til Flensborg med tog. Fra Aarhus kan du tage det direkte tog (der fortsætter mod Hamborg). Denne tur tager ca. 2 timer og 30 minutter. På øvrige afgange skal der skiftes i Fredericia. Skal du fra København til Flensborg med tog, skal der også skiftes i Fredericia. Denne tur tager ca. 3 timer og 15 minutter.

Banegården i Flensborg ligger et stykke fra centrum, så har du meget oppakning med, eller er du dårligt gående, kan det anbefales at tage en bus. Bus 1 og 4 kører fra banegården til Flensburg ZOB, som er den store busterminal i centrum. Billetter kan købes ombord.

Sådan kommer du rundt i Flensborg

Det er oplagt at udforske Flensborgs centrum til fods, hvor du kan vandre turen gennem den imponerende gågade fra torvet og ned til det gamle havneområde. Ligger dit overnatningssted i centrum, er det altså ikke nødvendigt at benytte andre transportmidler end dine fødder. Har du brug for et hvil, eller skal du til de få seværdigheder, som ligger udenfor centrum, kan du naturligvis benytte det velfungerende netværk af bybusser. Du kan finde information om bybusserne her.

Flere oplevelser…

Du kan med fordel fortsætte rejsen rundt i det nordlige Tyskland. Cirka 160 km mod syd finder du den spændende storby, Hamborg. Hamborg er et sandt oplevelses-mekka fyldt med spændende attraktioner og seværdigheder for hele familien. I bydelen St. Pauli finder du også stribevis af gode diskoteker, barer og knejper. Du kan læse mine forslag til de bedste seværdigheder og restauranter i Hamborg her.

Du kan også med fordel besøge de hyggelige byer Rendsborg og Slesvig, som byder på masser af dansk historie og spændende oplevelser.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (båd i Flensborg havn): Billede af Ptra fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *