Kiel: De 15 bedste seværdigheder i den nordtyske havneby

Kom med til Kiel – Slesvig-Holstens spændende hovedstad, hvor du bl.a. kan nyde den maritime stemning langs fjorden, gøre indkøb i Tysklands ældste gågade og besøge flere interessante seværdigheder, restauranter og caféer.

Med ca. 250.000 indbyggere er Kiel den største by i delstaten Slesvig-Holsten. Byen, der ligger smukt placeret ved Kielerfjorden, har historisk set været centrum for handel, skibsbygning og søværn. Den tyske flåde samt en række skibsværfter holder fortsat til ved havnebassinet, der ligeledes fungerer som en vigtig transportkorridor med færgeforbindelse til bl.a. Norge, Sverige og Litauen.

Kiel ligger ca. 100 km syd for den dansk/tyske grænse, og omkring 90 km nord for Hamborg. Det er således en oplagt destination for en weekendtur, ligesom byen kan være et interessant stop, når rejsen går sydover.

I denne korte rejseguide finder du inspiration til de bedste seværdigheder, restauranter og hoteller i Kiel. God fornøjelse!



Booking.com

Seværdigheder i Kiel – de 15 bedste oplevelser

1. Holstenstraße

[Indkøbsgade]

Kiels primære gågade byder på mange interessante butikker. Foto: Benjamin Munk Olsen

Tag en tur ned ad Tysklands ældste gågade, og gå på opdagelse i de mange spændende butikker. Holstenstraße, der blev omdannet til gågade i 1950’erne, strækker sig fra den gamle markedsplads, Alter Markt, i nord til den trafikerede, firsporede Ziegelteich i syd. I den sydlige ende fører en fodgængerbro over vejen og ind i indkøbscentret Galeria Kiel.

Holstenstraße er en af de ældste gader i Kiel, og navnet kan spores tilbage til 1525. Gennem mange år fungerede gaden som byens primære færdselsåre i nord-sydgående retning, og langs handelsgaden fandtes smukke byhuse og gamle købmandsgårde.

De fleste af disse bygningsværker blev imidlertid ødelagt under 2. Verdenskrig, og i dag er facaderne i Holstenstraße primært af glas, stål og beton. Til gengæld er her masser af liv, og mange forskellige butikker – lige fra de populære mærkevarebutikker til de mindre specialbutikker.

Tip: Ikke langt fra Alter Markt krydser Holstenstraße den smalle kanal, Kleiner Kiel Kanal. Her er der skabt et skønt, rekreativt område langs vandløbet, hvor der både kan leges og slappes af.

2. Sejltur på Kielerfjorden

[Transport + Sightseeing + Afslapning]

Fra Bahnhofsbrücke i Kiel kan du komme med på en klassisk havnerundfart eller tage turbåden til Laboe. Foto: Benjamin Munk Olsen.

Oplev Kiel fra vandet! Gennem århundreder har den 17 km lange Kielerfjord fungeret som en livsnerve for den nordtyske by. Fjorden har gjort det muligt at transportere varer fra nær og fjern, søsætte enorme skibe fra byens værfter og givet de lokale fiskere mad på bordet.

Der findes flere muligheder for at opleve Kielerfjorden på nærmeste hold. Du kan f.eks. benytte byens vandbusser, tage med på en havnerundfart eller stævne ud med en af de store passagerbåde, der sejler mod Norge, Sverige og Litauen. Du kan også stige ombord på den historiske hjuldamper, Freja, der sejler på Kielerkanalen mellem Kiel og Rendsborg.

Det er sjovt at opleve den travle skibstrafik på Kielerfjorden, hvor færger, fragtskibe og små joller passerer ind og ud mellem hinanden. Ude fra fjorden kan du også betragte de mange fine bygningsværker, lystbådehavne og badestrande, som findes langs kysterne.

Fjordens inderste havnebassin er flankeret af moderne arkitektur og den tredelte fodgænger-foldebro, Hörnbrücke. Længere ude møder du de enorme passagerfærger fra Stena Line og Color Line, som sejler til Göteborg og Oslo, samt de luksuriøse krydstogtskibe, der sejler rundt i Østersøen.

Ved bydelen Holtenau møder du indsejlingen til Kielerkanalen, hvor man kan betragte det smukke fyrtårn fra 1890’erne, og yderst i fjorden venter byen Laboe, hvor det kolossale Marinemindesmærke rejser sig 72 meter i vejret.

Byens vandbusser har flere stop på vej ud gennem fjorden – de præcise stop afhænger af sæsonen, men det er oplagt at stå af i Laboe, hvor man både kan opleve det flotte Marinemindesmærke, en historisk U-båd og en indbydende sandstrand. Havnerundfarten har også stop ved Laboe.

Du kan læse mere om vandbussen her, mens du kan læse mere om den klassiske havnerundfart her.

Afgangsmoler for vandbussen i det centrale Kiel: Bahnhofsbrücke (ved banegården) og Seegarten (ved Søfartsmuseet)

3. Rådhuset (Kieler Rathaus)

[Rådhus + Udsigt]

Kiels ikoniske rådhustårn kan ses på lang afstand. Foto: Benjamin Munk Olsen

Med en højde på 106 meter rager det elegante rådhustårn godt i vejret, og fungerer således som et udmærket pejlemærke, når du skal finde rundt i byen. Du kan imidlertid også stige op i tårnet, hvor en platform i 70 meters højde sørger for en fantastisk udsigt over fjorden og det centrale Kiel.

Den nyklassicistiske rådhusbygning med den flotte facade i sandsten blev opført mellem 1907 og 1911, og det fine tårn er modelleret efter klokketårnet i Venedig. Inde i bygningen venter foyer og store sale dekoreret med marmor og træpaneler, statuer, malerier og smukt inventar. Der arrangeres jævnligt rundvisninger i rådhuset, men du kan også nøjes med at besøge tårnet.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden

4. Marinemindesmærket og U-båden U-995 (Marine-Ehrenmal und U-Boot U-995)

[Monument + Udsigt]

Marinemindesmærket er blandt de mest populære seværdigheder i – og omkring – Kiel. Foto: Benjamin Munk Olsen

Havne- og feriebyen Laboe ligger langs den yderste del af Kielerfjorden – ca. 19 km nordøst for det centrale Kiel. I disse naturskønne omgivelser finder man – foruden indbydende badestrande – et helt særligt bygningsværk, nemlig det 72 meter høje Marinemindesmærke. Nedenfor den store kolos kan man desuden besøge en sjælden U-båd.

Marinemindesmærket i Laboe blev indviet 1936 – oprindeligt dedikeret til den kejserlige flådes soldater, der døde i 1. Verdenskrig. Senere er dedikationen dog blevet udvidet, og i dag hylder Marinemindesmærket også de faldne i 2. Verdenskrig, samt soldater fra andre nationer end den tyske.

Monumentet blev tegnet af den tyske arkitekt Gustav August Munzer, og med sin unikke form ligner det, at konstruktionen er i stand til at bryde bølgerne, skulle de nogensinde rejse sig så højt i landskabet. Monumentets bagside er buet som stævnen på et vikingeskib, mens forsiden rejser sig i en lodret formation.

Der findes to elevatorer, som kan føre dig op til monumentets udsigtsplatform, hvis du ikke har mod på at tilbagelægge de 341 trappetrin. Panoramaudsigten over land og hav er ganske enestående. Inde i Marinemindesmærket kan man opleve en underjordisk mindehal, en historisk sal med talrige skibsmodeller og andre udstillinger, der relaterer sig til flådens og skibsfartens historie.

Nedenfor Marinemindesmærket, tættere på stranden, kan man besøge den sjældne U-båd, U-995 – bygget til den tyske Kriegsmarine af Blohm & Voss i Hamborg i 1942. Det er ganske spændende at træde ind i den 67 meter lange undervandsbåd og opleve de trange og klaustrofobiske kår, som besætningen måtte leve under.

Det er muligt at købe en kombineret billet, som både giver adgang til Marinemindesmærket og U-båden, men attraktionerne kan også besøges enkeltvis.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden

Transport: Båd eller bus 14 el. 102 til Laboe – herfra 1,3 km gang.

5. GEOMAR-akvariet (Aquarium GEOMAR)

[Akvarium]

Udenfor GEOMAR-akvariet kan du opleve søde sæler. Foto: Michi S fra Pixabay

Går du en tur langs Kielerfjorden, er det oplagt at besøge det lille akvarium, som ligger direkte ud til vandet. Udenfor bygningen findes et bassin med sæler, som man kan nyde ganske gratis, og indenfor kan man opleve fisk og havdyr fra lokale og eksotiske farvande.

GEOMAR-akvariet er ganske overskueligt, da udstillingsområdet med de 20 bassiner er på blot 350 kvadratmeter. Besøget er således hurtigt overstået. Alligevel er det sjovt at betragte livet under overfladen, som det udspiller sig i henholdsvis Østersøen, Nordsøen, Middelhavet og i de tropiske farvande. Her findes mange forskellige fisk, krabber, koraller, gopler mm.

Bassinerne med de lokale fisk og havdyr fyldes med vand direkte fra Kielerfjorden, og her kan man bl.a. nyde en stime af blinkende og glitrende sild. Sildestimer er generelt svære at holde i fangenskab, og stimen i GEOMAR-akvariet er således lidt af en sjældenhed. Man kan også få et indblik i dyrelivet, der udspiller sig i Kielerkanalen, og se på mere farvestrålende fisk fra fjerne egne.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden

6. Kiels botaniske have (Botanischer Garten Kiel)

[Botanisk have]

De store væksthuse er højdepunktet i Den botaniske have i Kiel. Foto: Marvin Radke fra Unsplash

Den botaniske have i Kiel er anlagt i forbindelse med byens universitet, og fungerer som en skøn oase med tusindvis af træer, blomster og buske, samt en række flotte væksthuse. Haven åbnede for offentligheden i 1985, og fungerer fortsat som læringsinstitution for universitetets studerende.

I alt rummer den botaniske have, med det tilhørende arboret, 14.000 plantearter, så der er virkelig noget at give sig i kast med. Arboretets samling består af træer fra det meste af Europa, Asien og Afrika, mens selve haven bl.a. rummer systematiske blomsterbede, hede, rosenhave, alpehave, søer og meget mere.

Højdepunktet er imidlertid de syv store væksthuse med et samlet areal på 3.000 m². Her kan man opleve tropisk regnskov og vådområde, samt et nordamerikansk ørkenlandskab.

Udover den botaniske have ved universitetet (officielt Botanischer Garten der Christian-Albrechts-Universität zu Kiel) findes der også en ældre og relativt lille botanisk have i Kiel, som går under navnet Alte Botanischer Garten an der Förde.

Trods sin lille størrelse, er den gamle – og ganske idylliske – botaniske have også et besøg værd. Den gamle have, der blev grundlagt i 1825, ligger nær fjorden, og byder bl.a. på en række sjældne træarter, smukke blomsterbede, søer og græsplæner. Som en yderst romantisk dekoration er nogle af havens ældre bygninger dækket af klatreplanter.

Åbningstider: Den nye botaniske have har åbent dagligt 9:00-18:00. Den gamle botaniske have har åbent dagligt 9:00-19:00.

Transport: Til Den nye botaniske have: Bus 50, 60s el. 81 til Botanischer Garten. Til Den gamle botaniske have: Bus 41 el. 42 til Schwanenweg

7. Søfartsmuseet (Kieler Schifffahrtsmuseum)

[Museum]

Søfartsmusset i Kiel ligger smukt langs vandet og inde i den specielle bygning venter en interessant udstilling, som endda er ganske gratis. Foto: Benjamin Munk Olsen

Historien om Kiel er tæt knyttet til havet, havnen, værfterne og ikke mindst søværnets flådestation, som gennem årene har uddannet tusindvis af marinesoldater. Vil du gerne blive klogere på byens spændende historie, er det således oplagt at besøge Søfartsmuseet, som er indrettet i en gammel fiskeauktionshal ved fjorden.

Den flotte og ganske højloftede fiskeauktionshal fra 1910 danner en passende ramme for en lang række skibsmodeller, søkort, malerier og maritimt udstyr. Gennem moderne formidlingsmetoder kan du også blive klogere på emner som fiskeri og kolonihistorie, krydstogtsturisme og Kielerkanalen.

Det er ganske gratis at besøge det lille Søfartsmuseum, og udstillingen fortsætter ude på fjorden, hvor tre museumsskibe ligger fortøjet. Her finder du redningsbåden Hindenburg, brandbåden Kiel og bøjetenderen Bussard fra 1906. Foran museet står lygten fra fyrskibet Alexander von Humboldt.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden

8. Forstbaumschule

[Park]

Forstbaumschule i det nordlige Kiel er det perfekte sted til afslapning, gåture eller picnic. Foto: Benjamin Munk Olsen

I Forstbaumschule – den ældste og mest populære park i Kiel – kan du nyde en række ældgamle træer med enorme stammer og majestætiske kroner. De mange forskellige arter er spredt ud over det frodige landskab, og under trækronerne indbyder de grønne plæner til picnic, leg og afslapning. Er vejret godt, er Forstbaumschule et perfekt udflugtsmål.

Forstbaumschule blev anlagt i 1788, og er udformet som en engelsk landskabspark, der i dag strækker sig over et areal på 12,5 hektar. Det oprindelige formål med træplanteskolen i Kiel var at uddanne skovfogeder, der gennem deres arbejde kunne bringe landets skove tilbage til fordoms storhed. Som følge af massiv træhugst siden 1500-tallet, var skovene nemlig kraftigt aftagende.

I dag fungerer Forstbaumschule først og fremmest som et rekreativt område, hvor indbyggere og turister i fællesskab nyder omgivelserne med de mange forskellige træer, vandløb, græsplæner og naturligvis det populære traktørsted, som du kan læse mere om i afsnittet ‘Spisesteder i Kiel’.

9. Sankt Nikolai-kirken (Nikolaikirche)

[Kirke]

Den fine altertavle i Nikolai-kirken stammer fra 1460. Foto: Benjamin Munk Olsen

Sankt Nikolai-kirken blev – ligesom resten af Kiels historiske Altstadt – ødelagt i 2. Verdenskrig, og efter krigen var det kun kirkens ydermure, der stod tilbage. I forbindelse med genopbygningen blev indretningen forenklet, men selvom lofter, gulv og søjler i dag har et mere simpelt udtryk, byder kirkerummet på flere interessante oplevelser.

Blandt kirkens højdepunkter finder man bl.a. den specielle døbefont i bronze, som blev skabt af Johann Apengeter i 1344. Døbefonten er dekoreret med deltaljerede scener fra Jesu liv, mens de fire fødder er udformet som løver. Kirkens altertavle stammer fra 1460, og var oprindeligt at finde i byens franciskaner-kloster. I 1541 blev det smukke kunstværk med udskæringer flyttet til Sankt Nikolai-kirken.

Det store krucifiks er også af ældre dato og stammer fra 1490, mens vinduesmosaikkerne er af nyere dato. Her gengiver tre moderne kunstnere (Heinz Lilientahl, Lotte Usadel og Johannes Schreiter) forskellige farvestrålende scener fra Bibelen i vidt forskellige stilarter. En lille fotoudstilling viser desuden kirkens ødelæggelser under 2. Verdenskrig.

10. Flandernbunker

[Historisk bunker + Museum]

Flandernbunker er blandt de mindre kendte seværdigheder i Kiel, men bestemt et besøg værd, hvis du interesserer dig for 2. Verdenskrig. Foto: Benjamin Munk Olsen

Midt i et boligområde, og blot et stenkast fra Kielerfjordens blanke vand, ligger en stor og kompakt betonklods – bevaret for eftertiden som et minde om 2. Verdenskrigs rædsler.

Med sine 2,5 meter tykke mure og 3,7 meter tykke loft tjente Flandernbunkeren som et effektivt værn mod de allieredes bomberegn, og selvom tidens tand bestemt har sat sine spor, så står den historiske bunker endnu – delvist beklædt med vedbend og efeu.

Den markante overjordiske bunker blev opført til det tyske søværn i 1943, og blev navngivet efter det nærliggende Flandern-monument – et mindesmærke for de faldne i “Marinekorps Flandern” under 1. Verdenskrig.

Flandernbunkeren er 12,5 meter høj, og har et gulvareal på 550 kvadratmeter fordelt på tre etager. Under krigen fungerede bunkeren som beskyttelsesrum for soldaterne fra den 5. ubådsflotille, ligesom den tjente som flådens nødkommandocentral. Mod slutningen af krigen blev bunkeren også åbnet for områdets civile. Bunkeren kunne i alt huse 750 personer.

I årene efter krigen blev Flandernbunkeren brugt som lager for politi og flåde, inden den i 2001 blev åbnet som museum. Flere steder er bunkeren blevet forsynet med vinduespartier, og i de gode udstillingsrum kan du blive klogere på historien om Kiel og byens indbyggere under 2. Verdenskrig (infoskilte er dog kun på tysk), ligesom du kan studere selve bunkeren. Her vises også forskellige særudstillinger. Husk desuden at opleve udsigten fra tagetagen.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden

Transport: Bus 30S, 32, 41 el. 42 til Mercatorstraße

11. Kielerlinie

[Promenade + Marina + Havnebad]

I sommerperioden er der masser af liv langs Kielerlinie. Foto: Benjamin Munk Olsen

Langs Kielerfjordens vestlige bred finder du Kielerlinie – en skøn promenade, hvor det i sommerperioden vrimler med mennesker. Her findes bl.a. lystbådehavn, havnebad, madboder, strandbarer og indbydende græsplæner, hvor man kan slå sig ned. Det er også her, du finder byens akvarium, Geomar.

Kielerlinie begynder nord for byens krydstogtterminal (en gangbro leder fodgængere over den trafikerede Düsternbrooker Weg), og fortsætter cirka 3,5 km langs vandet. På denne strækning gør byens havnebusser stop ved Reventloubrücke og Bellevue. I den nordligste ende af Kielerlinie kan du være heldig at se den tyske marines flotte krigsskibe.

Transport: Bus 41 og 42 har flere stop langs Kielerlinie, ligesom havnebusserne kan benyttes.

12. Bymuseet (Stadtmuseum Kiel)

[Lokalhistorisk museum]

De gotiske egetræsudskæringer prægede engang et hus i Kiel. Foto: Benjamin Munk Olsen

I Dänische Straße finder du Kiels lille bymuseum, som er indrettet i en ældre ejendom i tre etager. I kælderetagen findes den permanente udstilling, som fortæller historien om Kiel gennem en række udvalgte genstande. De øvrige etager benyttes til forskellige særudstillinger. Der er gratis entré.

Blandt den faste udstillings genstande findes bl.a. en skibsmodel i sølv fra 1700-tallet, der har fungeret som midtpunkt på middagsbordet hos en rig familie, og en serie af fine egetræsudskæringer fra omkring år 1500, som tidligere dekorerede et gotisk træhus i Kehdenstraße. Her findes også en fin model, der viser Kiels middelalderhavn.

Bymuseet er ret småt, og den permanente udstilling er hurtigt set. Teksterne ved de forskellige genstande er udelukkende på tysk, men ved indgangen til kælderetagen findes et hæfte med engelske beskrivelser, som du kan tage med dig gennem udstillingen.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden (på tysk)

13. Zoologisk museum (Zoologisches Museum Kiel)

[Museum]

På det zoologiske museum i Kiel kan du komme med på en rejse hele verden rundt, og tilmed flere millioner år tilbage i tiden. Her udstilles nemlig et væld af udstoppede dyr fra alle verdenshjørner samt imponerende skeletter og ældgamle fossiler. Museet er blandt de ældste naturhistoriske museer i Tyskland, og den flotte samling blev grundlagt helt tilbage i det 17. århundrede.

Museets hovedattraktion er uden tvivl udstillingen “Hvaler i Slesvig-Holsten”, hvor man kan opleve 12 originale hvalskeletter. Det største skelet er en fuldvoksen kaskelothval med en længde på 14 meter og en vægt på 1,5 tons.

Det er også værd at beundre museumsbygningens arkitektur. Den store sal, der bl.a. huser hvaludstillingen, blev skabt af arkitekten Martin Gropius i 1881 og byder på fremragende æstetik og en fascinerende kombination af glas, stål og lys.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden (på tysk)

14. Kielerkanalen og slusen ved Holtenau (Nord-Ostsee-Kanal und Schleusen)

[Skibstrafik + Sluse + Sejltur]

Ved slusen i Holtenau kan du komme helt tæt på de store fragtskibe, som sejler gennem Kielerkanalen. Foto: Benjamin Munk Olsen

I Holtenau, ca. 7 km nord for Kiel, finder man det store slusesystem, der forbinder Kielerfjorden med den 98 km lange Kielerkanal. Kielerkanalen åbnede for skibstrafik i 1895, og er i dag en af verdens travleste kanaler. Hvert år gennemsejles den af 32.000 skibe, hvilket svarer til ca. 90 skibe hver eneste dag.

Vil du gerne opleve de enorme containerskibe (og den øvrige skibstrafik på kanalen) på nærmeste hold, så kan du med fordel tage en tur til Holtenau. Her fungerer slusen nemlig som en flaskehals for kanalens skibstrafik, hvilket giver gode betingelser for at betragte de mange forskellige skibe, både og joller, der skal ind og ud af kanalen.

Den bedste oplevelse får man fra udsigtsplatformen, der er etableret i slusens vestligste ende. Her kan man uhindret se skibene vente på adgang til slusekamrene, ligesom man kan følge arbejdet med at fastsurre skibene inde i slusen, hvorefter vandstanden hæves og sænkes. Ved udsigtsplatformen findes også informationstavler, der kan gøre dig klogere på kanalen, slusen og skibstrafikken.

Lidt længere mod vest – inde i selve kanalen – findes en lille passagerfærge, som fragter fodgængere til den modsatte bred. Det er gratis at benytte færgen, og på nordsiden af kanalen kan du trave en tur langs vandet og se de gamle pakhuse (flere er indrettet med caféer og restauranter) samt det smukke fyrtårn fra 1895.

Transport: Bus 11 til Kiel-Wik Kanal

15. Håndbold i Kiel – THW Kiel

[Håndboldkamp]

Vil du gerne opleve håndbold i verdensklasse, så kan du købe billet til en af THW Kiels hjemmekampe i Wunderino Arena (tidligere kendt som Ostseehalle). Den store arena, som ligger midt i Kiel, har plads til 10.000 tilskuere, og stemningen er ganske enestående, når det lokale hold spiller kampe i Bundesligaen og i de internationale turneringer.

THW Kiel er Tysklands mest vindende håndboldklub, og har gennem mange sæsoner været fast inventar i den absolutte verdenstop. Tilbage i 2012-sæsonen præsterede holdet at vinde samtlige turneringskampe – en unik bedrift, som intet tysk hold tidligere havde præsteret (hverken i håndbold eller i nogen anden holdsport).

En lang række danske spillere har gennem årene tørnet ud for THW Kiel, bl.a. Nikolaj Jacobsen (1998–2004), Rasmus Lauge (2013–2015), René Toft Hansen (2012–2018), Lars Krogh Jeppesen (2006–2007) og Niklas Landin (2015–2023).

Du kan købe billet til THW Kiels kampe på hjemmesiden her.

Restauranter i Kiel – de bedste spisesteder

1. Kieler Brauerei am Alten Markt

[Alter Markt 9]

Er du til friskbrygget øl og god stemning, så er det oplagt at besøge Kieler Brauerei, som ligger på byens gamle markedsplads. Det aflange serveringslokale med hvælvinger fortsætter dybt ind i bygningen, og byder på rustikke vægdekorationer og udsigt til brygkedlerne. På denne måde kan alle følge med i brygprocessen.

Her brygges tre forskellige øl: Den ravfarvede Kieler Original, der minder om en Classic, den lette Pils, samt en sæsonøl. Bryggeriets mad passer fremragende til øl, og det er både muligt at få klassiske tyske hovedretter og lette – men lige så klassiske – ølsnacks som brezel og pølser.

2. Gaststätte Ratskeller

[Fleethörn 9]

Kiels flotte rådhusbygning huser ikke kun byrådssal og offentlige kontorer, men også en yderst charmerende restaurant. Gaststätte Ratskeller byder på en hyggelig og autentisk atmosfære og et menukort, der tæller en række lækre og solide tyske retter.

Du kan bl.a. få wienerschnitzel eller en rådhusplatte med forskellige udskæringer af kalkun, svin og oksekød med pebersauce, grillede grøntsager og stegte kartofler. Serveringslokalerne er stemningsfulde med hvidkalkede vægge, mørke bjælker, rå mursten og smukke malerier. Om sommeren er det også muligt at sidde ude på Rådhuspladsen.

3. L’Osteria

[Raiffeisenstraße 1]

Er du på udkig efter et alternativ til det tyske køkkens tunge kødretter, så er det oplagt at besøge L’Osteria i Raiffeisenstraße. Her serveres nemlig en række klassiske italienske retter i lyse og indbydende omgivelser. Friske pastaretter, sprøde pizzaer og velsmagende salater er blandt favoritterne på menukortet.

De store pizzaer, som stikker ud over tallerkenens kant, egner sig glimrende til to personer, og man kan endda få forskelligt fyld på hver halvdel. Det gælder således bare om at tage plads ved en af de polstrede bænke eller ved de klassiske caféborde, og nyde den dejlige italienske mad.

4. Forstbaumschule Restaurant und Parkcafé

[Düvelsbeker Weg 46]

Forstbaumschule Restaurant und Parkcafé er et charmerende traktørsted, omringet af den frodige og varierede Forstbaumschulen-park. Den aldrende hovedbygning rummer et stort og stemningsfuldt serveringslokale med mørke bjælker og træpaneler, og udenfor venter byens bedste Biergarten.

Det historiske parklandskab indbyder til lange gåture, og når du får brug for at hvile fødderne, kan du med fordel besøge den populære restaurant. Ølhaven – indrettet efter bayersk forbillede – har lange træborde og benyttes også til koncerter mm. Menukortet tæller klassikere som currywurst og schnitzel samt friste salater og pastaretter.

5. Banmaai – Thai Kitchen & Bar

[Brunswiker Straße 24]

Lidt nord for Kiels Altstadt finder du byens bedste thai-restaurant, nemlig Banmaai. På det populære spisested benyttes de lækreste ingredienser til at skabe krydrede og delikate retter, som du sent vil glemme. Stegt and i sur-sød sovs, nudelret med grøn karry og en fremragende citronsorbet (serveret i en citronskal) er blot nogle af valgmulighederne.

Indretningen er pæn og moderne med et eksklusivt twist, og serviceniveauet er højt. Maden serveres på farverigt porcelæn, og er anrettet til perfektion. Eneste minus er, at bordene står relativt tæt. Om sommeren kan man nyde maden på den store terrasse, der er etableret langs vejen.

Hotel i Kiel – de bedste overnatningssteder

Der findes mange gode overnatningsmuligheder i Kiel, og nedenfor finder du mit bud på tre af de bedste – i forskellige prisklasser. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Kiel hos Booking.com her.



Booking.com

1. Hotel Berliner Hof

[Ringstraße 6]

Hotel Berliner Hof er et moderne 3-stjernet budget-hotel med en perfekt beliggenhed lige ved banegården i Kiel. Ankommer du til byen med tog, er hotellet det oplagte valg, ligesom du nemt kan udforske byens bedste attraktioner, restauranter og caféer til fods.

Værelserne på Hotel Berliner Hof er indrettet med eget badeværelse, fjernsyn, sofa, skrivebord mm. Adgang til wellness-center (beliggende få minutters gang fra hotellet) er med i prisen. Om morgenen kan du stå op til en glimrende morgenmad. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge Hotel Berliner Hof?

  • Perfekt beliggenhed midt i Kiel
  • 100 meter fra banegården
  • Budgetvenligt hotel med mulighed for wellness
  • Rating på 8,3 (ud af 10) hos Booking.com

2. Atlantic Hotel Kiel

[Raiffeisenstraße 2]

Med udsigt over Kielerfjorden kan du rigtig suge Kiels maritime stemning til dig, ligesom du kan slappe af i moderne og komfortable omgivelser. Atlantic Hotel Kiel er et luksuriøst 4-stjernet hotel midt i Kiels centrum med spa-afdeling (sauna, dampbad og fitnesscenter), bar med panoramaudsigt samt parkeringshus (mod betaling).

De store og indbydende værelser har top-moderne faciliteter, herunder komfortable senge, fjernsyn, minibar, aircondition og elkedel. Hver dag serveres en fremragende morgenmad, og ønsker du at slappe af, kan du gøre det på den skønne tagterrasse. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge Atlantic Hotel Kiel?

  • Moderne og luksuriøse værelser (nogle med udsigt over fjorden)
  • Central beliggenhed
  • Fremragende morgenmad
  • Rating på 8,5 (ud af 10) hos Booking.com

3. Aparthotel Adagio Access Kiel

[Holstenbrücke 28]

Aparthotel Adagio Access Kiel byder på flotte og moderne ferielejligheder med tekøkken (køleskab, kogeplader mm.), fjernsyn, eget badeværelse og sofaområde. Beliggenheden i Kiels Altstadt gør det desuden nemt at udforske byens bedste seværdigheder.

Om morgenen serveres en god morgenmad, og i lobbyen findes der en kaffeautomat til fri afbenyttelse. Der findes både lejligheder med to og fire sovepladser. Privat parkering ved hotellet (mod betaling). Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge Aparthotel Adagio Access Kiel?

  • Ferielejligheder med køkken til 2-4 personer
  • Skøn beliggenhed i Kiels Altstadt
  • Pæne og moderne faciliteter
  • Rating på 8,4 (ud af 10) hos Booking.com

Sådan kommer du til Kiel

Der er lige under 100 km til Kiel fra den dansk/tyske grænse, og den travle havneby kan dermed sagtens besøges på en weekendtur. I bil kan turen fra grænsen klares på lidt over en time.

Tog til Kiel

Den hurtigste forbindelse mellem København og Kiel tager ca. 5 timer, og kræver omstigning i Fredericia og Rendsborg. Den hurtigste rute fra Aarhus til Kiel er ligeledes med omstigning i Rendsborg, og kan klares på ca. 4 timer. Der findes også afgange med omstigning i Flensborg.

Bus til Kiel

Flixbus har en direkte rute til Kiel fra både København og Aarhus. Fra Aarhus tager turen lidt under 4 timer og fra København ca. 5 timer. Læs mere om turen og køb billet hos Flixbus.

Sådan kommer du rundt i Kiel

Kiels centrum kan med fordel udforskes til fods. Midtbyen er relativt aflang, og strækker sig langs fjorden. Der er cirka 1 km fra banegården i syd til den gamle markedsplads, Alter Markt, i nord. Skal du længere omkring, kan du benytte byens velfungerende busser, eller eventuelt tage med vandbussen, der sejler ude på fjorden.

Flere oplevelser

Vil du opleve mere af Nordtyskland? Der er blot 90 km fra Kiel til Hamborg, og du kan således nemt kombinere turen til Kiel med et ophold i den spændende storby. Du kan læse mine forslag til de bedste seværdigheder og oplevelser i Hamborg her.

Der er ligeledes blot 90 km fra Kiel til den charmerende hansestad, Lübeck. Er du interesseret i historie, romantiske bygningsværker og marcipan, så er det oplagt at besøge hyggelige Lübeck, som også kan nås med direkte tog fra Kiel. Læs min rejseguide til Lübeck her.

På vejen til Kiel kan du desuden overveje at gøre stop i Flensborg, Rendsborg eller Slesvig By, som alle byder på en række spændende oplevelser.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (udsigt over Kiel): Foto: Benjamin Munk Olsen

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *