Neumünster: Guide til de bedste seværdigheder

Find de bedste seværdigheder og oplevelser i Neumünster! Med en placering midt i Slesvig-Holsten – tæt på motorvej og jernbane – er det nemt at gøre ophold i Neumünster, når turen går sydpå (eller tilbage mod Danmark).

Den nordtyske industriby med omkring 80.000 indbyggere byder på flere interessante seværdigheder – bl.a. den hyggelige zoologiske have, det moderne tekstilmuseum, den store designer-outlet med masser af mærkevarebutikker samt flere skønne naturoplevelser.

Neumünster er den fjerdestørste by i delstaten Slesvig-Holsten (efter Kiel, Lübeck og Flensborg), og selvom mange danskere blot kører forbi på motorvejen, er der altså flere gode grunde til at stoppe op, og eventuelt tage en overnatning i den interessante købstad.

I denne guide kan du få inspiration til de bedste seværdigheder, restauranter og hoteller i Neumünster. God fornøjelse!

 

Seværdigheder i Neumünster – de 8 bedste oplevelser

1. Museum Tuch + Technik

[Tekstil- og industrimuseum]

På Museum Tuch + Technik kan du opleve en lang række maskiner og værktøjer til tekstilfremstilling. Foto: Hakelbudel fra Pixabay

Hvordan fremstillede man klæder i jernalderen, hvilken betydning fik dampmaskinen og industrialiseringen, og hvordan producerer man tøj i dag? Museum Tuch + Technik (stof og teknologi) er et flot og moderne industrimuseum, som ligger midt i Neumünster. Og at museet netop findes her, er bestemt ikke tilfældigt. Historisk set har den nordtyske by nemlig haft tætte bånd til tekstilindustrien.

Da den første dampmaskine kom til Neumünster i 1824, var der tale om den første af sin slags i hele delstaten, og Neumünster blev hurtigt områdets industrielle midtpunkt. I anden halvdel af det 19. århundrede refererede man til Neumünster som “Slesvig-Holstens Manchester” med henvisning til den nordengelske by, hvor den industrielle revolution først så dagens lys.

På Museum Tuch + Technik udstilles en lang række historiske maskiner fra begyndelsen af industrialiseringen, heriblandt den 20 meter lange “Dreikrempelsatz” hvor uld kunne spindes til tråd. Udover de flotte industrimaskiner findes her også masser af udstyr, som har været benyttet til den hjemlige fremstilling af tøj som f.eks. ten, væv og spinderok.

En anden interessant del af udstillingen handler om oldgamle tekstiler, herunder historiske tekstilfund fra moser, grave og bopladser.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden (på tysk)

2. Gerisch skulpturpark (Skulpturenpark der Gerisch-Stiftung)

[Park + Museum + Kunst]

På Brachenfelder Straße i Neumünster ligger den store Villa Wachholtz fra 1903 – et smukt bygningsværk i jugendstil, oprindeligt opført til byens papirfabrikant, Paul Ströhmer. Den 700 kvadratmeter store villa ejes i dag af Gerisch-stiftelsen (grundlagt af ægteparret Brigitte og Herbert Gerisch i 2001), og fungerer som museum for moderne- og samtidskunst.

Inde bag villaens mure kan man opleve skiftende udstillinger indenfor maleri, grafik, fotografi, skulptur og videokunst, men det er helt klart den tilhørende skulpturpark, der er den største attraktion.

Den skønne park på tre hektar ligger direkte ned til den smalle Schwale-flod, og byder på et varieret landskab med velholdte plæner, gamle træer, vandløb og farverige blomsterbede. Rundt i disse fine omgivelser kan man nyde synet af en lang række unikke skulpturer. Nogle af disse falder næsten i ét med naturen, mens andre skiller sig ud med deres farver og materialevalg.

Blandt de repræsenterede kunstnere er bl.a. Magdalena Abakanowicz, Horst Antes, Ian Hamilton Finlay, Anne og Patrick Poirier, Mimmo Paladino, Manolo Valdés, Menashe Kadishman, Markus Lüpertz og Katsuhito Nishikawa.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden (på tysk)

3. Neumünster Zoo (Tierpark Neumünster)

[Zoologisk have]

I Neumünster Zoo kan man bl.a. opleve smukke isbjørne. Foto: Christian Georg Sulzer fra Pixabay

I Neumünster Zoo kan du opleve mere end 700 dyr fordelt på 85 forskellige arter. Du møder bl.a. adrætte berberaber, legesyge oddere, smukke polarræve, sofistikerede humboldt-pingviner, lange pytonslanger, søde sæler og majestætiske isbjørne. Sidstnævnte er parkens absolutte højdepunkt, og de store bjørne kan tilmed følges på undervandsskærmen, når de dykker ned i deres bassin.

Den zoologiske have i Neumünster er etableret i en skov, og strækker sig over et areal på 24 hektar. Under trækronerne kan man gå på opdagelse blandt spændende dyr fra nær og fjern. Mange af dyrene er hjemmehørende på den nordlige halvkugle, men her findes også flere eksotiske arter.

Med sin beskedne størrelse er parken meget overskuelig, og således oplagt for børnefamilier. Her findes flere udmærkede legepladser samt hyggelige picnic-områder med grill. Husk at holde på hat og briller, når du bevæger dig ind i indhegningen med berberaberne.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden

Transport: Bus 4 til Neumünster Zoo

4. Einfeld-søen (Einfelder See)

[Vandring + Vandaktiviteter]

Solnedgang over Einfeld-søen. Foto: Ariane von Saltzwedel fra Pixabay

Trænger du til en dukkert, eller foretrækker du en vandretur i smukke omgivelser, så kan du med fordel sætte kursen mod Einfeld-søen, fem kilometer nord for det centrale Neumünster.

Der er flere udmærkede badestrande langs søen – f.eks. det populære og idylliske “Einfelder See Badestelle am Kiosk”, som findes i søens sydøstlige ende. Her er relativt lavvandet og således ganske børnevenligt. Her findes også en minigolfbane.

Følger du bredden mod nord – forbi den lokale sejlklub – kommer du til en større strand med store, indbydende grønne områder, pæne offentlige toiletter mm.

Vandreturen rundt om søen er meget populær, og har en længde på ca. 8 kilometer. Ved den østlige bred kommer man gennem et beskyttet naturområde og forbi borgvolden Margaretenschanze, hvor man kan se de beskedne rester af en borg fra det 9. århundrede. Der findes vandposter langs syd- og østbredden.

Transport: Der er gode parkeringsmuligheder ved søen. Alternativt kan man tage tog til Einfeld.

5. Vicelinkirche

[Kirke]

Et af de smukkeste bygningsværker i Neumünster er uden tvivl den nyklassicistiske Vicelinkirche. Den flotte kirkebygning i gule mursten blev indviet i 1834, og er tegnet af C.F. Hansen, der også stod bag opførelsen af Københavns Domkirke (Vor Frue). Udefra lægger man primært mærke til det markante, firkantede kirketårn med den lille, irgrønne kuppel på toppen. Indenfor venter et enkelt, men stemningsfuldt kirkerum.

Blandt de hvide kirkebænke står den forgyldte døbefont med fine englehoveder på en lille piedestal. Døbefonten stammer oprindeligt fra Vor Frue Kirke i København, og det siges, at de danske kongebørn blev døbt i den. Efter C.F. Hansens genopbygning af Vor Frue fik domkirken en ny marmordøbefont skabt af Bertel Thorvaldsen, og den mindre prominente døbefont fandt i stedet vej til Neumünster.

Bertel Thorvaldsen er imidlertid også repræsenteret i Vicelinkirche. Over indgangen kan man nemlig se det detaljerede relief, “Jesus velsigner børnene” – et motiv, der oprindeligt blev skabt af den danske billedhugger. Relieffet med den fine bibelske scene måler 90×160 cm, og blev fremstillet i ler omkring 1837.

6. McArthurGlen Designer Outlet Neumünster

[Shopping]

Med sine mange spændende butikker og gode tilbud er McArthurGlen Designer Outlet blandt de mest populære seværdigheder i Neumünster. Foto: Pexels fra Pixabay

Velkommen til Nordtysklands største designer-outlet. Med sin særlige arkitektoniske opbygning minder McArthurGlen Designer Outlet i Neumünster imidlertid mere om en hyggelig landsby end om et klassisk indkøbscenter, men tag ikke fejl; folk kommer her ikke for at nyde omgivelserne, men for at bruge de sidste sparepenge på tøj, sko og boligindretning.

I de 120 forskellige mærkevarebutikker finder man nemlig ekstra skarpe priser på alt fra modetøj og -sko til de nyeste indretningstrends.

Hovedindgangen til ‘outlet-landsbyen’ markeres med to hvide obelisker, og bag disse klassiske symboler venter butikker som Nike, Ralph Lauren, Birkenstock, Tommy Hilfiger, Converse og mange andre verdenskendte ‘brands’.

Det kan godt være lidt svært at finde rundt i de symmetriske og ensartede gader, men du kan heldigvis nemt tage en pause på en af byens caféer og restauranter, mens du orienterer dig.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden

Transport: Bus 7 el. 77 til Neumünster Designer Outlet Center

7. KulturLokschuppen

[Jernbanemuseum]

Hos KulturLokschuppen kan man få et kig indenfor i remisen, hvor de gamle damplokomotiver bliver sat i stand. Foto: Billede af Jesaschw fra Pixabay

Togentusiaster i alle aldre er velkomne til at kigge indenfor i remisen, hvor der arbejdes på at sætte klassiske lokomotiver og togvogne i stand. KulturLokschuppen er et arbejdende værksted, hvor lokale nordtyske ‘tog-nørder’ dyrker deres fælles interesse for historiske lokomotiver. Der er således ikke tale om et museum i traditionel forstand, og åbningstiderne er derfor begrænset til nogle få timer hver lørdag.

Majestætiske damplokomotiver, små rangertraktorer og charmerende skinnebusser holder til i den historiske remise, som ligger halvanden kilometer nord for banegården i Neumünster.

De flotte lokomotiver er naturligvis hovedattraktionen, men foran remisen findes endnu et højdepunkt; en velsmurt drejeskive, der nemt kan gelejde et lokomotiv ind på et af de 25 forskellige spor, der stråler ud fra den runde skive.

Udover at invitere indenfor i remisen hver lørdag arrangerer KulturLokschuppen også flere køreture med veterantog i løbet af sæsonen.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden (på tysk)

8. Doosenmoor

[Naturområde + Vandreture]

Har du lyst til at snøre vandreskoene og begive dig ud på en spændende vandretur, så er landskabet omkring Doosenmoor et oplagt valg. Med sine 521 hektar er Doosenmoor den største og bedst bevarede højmose i Slesvig-Holsten – et landskab, der i dag både byder på mose, hede og eng.

Doosenmoor blev skabt som en sø i slutningen af den sidste istid, og har siden 1981 været et beskyttet naturområde. Landskabets særlige udforming gør Doosenmoor perfekt til vandreture, og med områdets rige insektfauna, hedevegetation og mange fuglearter (omkring 90 fuglearter yngler i den konserverede hede) er der masser at kigge på, mens man vandrer på smalle stier og træbroer.

Den træfri højmose hæver sig over det omgivende landskab, hvilket sikrer en fin udsigt fra den centrale del af Doosenmoor. Husk derfor kikkerten, hvis du gerne vil kigge nærmere på de forskellige fugle.

Restauranter i Neumünster – de bedste spisesteder

1. Postkeller

[Großflecken 29]

Postkeller er blandt de hyggeligste spisesteder i Neumünster, og så er det ligeledes byens ældste knejpe. Her er blevet serveret mad og drikke siden 1877 – kælderlokalernes lidt kedelige klinkegulv er dog en nyere tilføjelse. Postkeller ligger midt på hovedgaden, og serverer både morgenmad, frokost og aftensmad. Om sommeren kan du nyde maden ved bordene udenfor.

Det omfattende menukort består bl.a. af tyske klassikere som currywurst, schnitzel og den lokale specialitet, Sauerfleisch med brasede kartofler. Her serveres også steaks, pizzaer, pastaretter og sandwiches. En hel side i menukortet er desuden afsat til vegetariske retter.

2. Restaurant Opatija

[Christianstraße 88]

Restaurant Opatija har navn efter en smuk kystby i det nordvestlige Kroatien, og det er derfor ikke overraskende, at det kulinariske tema er kroatisk. Det populære Balkan-køkken er kendt for sine grill-retter, og det kan da også anbefales at bestille de lækre cevapcici – grillede ruller af krydret hakkekød – på Restaurant Opatija. Er I flere, der spiser sammen, kan I bestille et bræt med forskellige lækkerier fra grillen (eller et bræt med kolde anretninger som forret).

Serveringslokalet er stemningsfuldt. Bindingsværk og fritlagte bjælker i mørkt træ skaber en flot kontrast til de hvide vægge, hvor der også er blevet plads til en række historiske fotografier. Betjeningen er god og høflig, og det er bestemt fortjent, at Opatija hører til de bedst anmeldte spisesteder i Neumünster.

3. Wittorfer Brauerei Neumünster

[Wrangelstraße 12]

I en gammel industribygning en kilometer sydvest for byens centrum – lige bag jernbanen – finder du Wittorfer Brauerei Neumünster, og i forbindelse med bryggeriet er der etableret en hyggelig biergarten med pladser inde og ude. Her serveres naturligvis friskbrygget øl – der er plads til 12 forskellige øl på hanerne – men også lækre pizzaer. Du kan naturligvis også få en brezel.

Wittorfer Brauerei blev grundlagt i 2017, og blev hurtigt et populært trækplaster blandt regionens ølentusiaster. Her brygges både klassiske øltyper og de mere eksperimenterende varianter. Indretningen er rustik, og mens man nyder en øl eller en pizza, kan man holde øje med det blanke bryganlæg med de store gæringstanke.

Hotel i Neumünster – de bedste overnatningssteder

Leder du efter overnatning i Neumünster, kan du med fordel vælge et af de følgende hoteller. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Neumünster hos Booking.com her.

Booking.com

1. Best Western Hotel Prisma

[Max-Johannsen-Brücke 1]

Kommer du til Neumünster i bil, så er Best Western Hotel Prisma et oplagt valg. Det moderne 3-stjernede hotel ligger nemlig kun 3 minutters kørsel fra motorvej A7, ligesom her tilbydes gratis parkering. Smart og praktisk. Herudover kan du se frem til en rigtig god morgenmad samt et venligt og serviceminded personale. Receptionen er døgnåben.

Mens Best Western Hotel Prisma ligger fremragende i forhold til motorvejen, er hotellet dog et stykke fra centrum – ca. 2 km. Til gengæld er her roligt og behageligt. Her tilbydes enkeltværelser, dobbeltværelser og familieværelser. Værelserne er pæne, moderne og praktisk indrettet. Læs mere om hotellet hos Booking.com her

Hvorfor skal du vælge Best Western Hotel Prisma?

 • Kun 3 minutters kørsel fra motorvejen
 • Pæne og indbydende værelser
 • Rigtig god morgenmad
 • Rating på 8,0 (ud af 10) hos Booking.com

2. Altes Stahlwerk Business & Lifestyle Hotel

[Rendsburger Str. 81]

Altes Stahlwerk Business & Lifestyle Hotel er blandt de absolut bedste hoteller i Neumünster, og er et fremragende valg, hvis du gerne vil nyde dit ophold i den nordtyske by. Det moderne design-hotel er indrettet i en historisk industribygning med et råt udtryk. Værelserne er ligeledes flotte og stemningsfulde.

Om morgenen kan du stå op til en virkelig lækker morgenmad, men den populære restaurant serverer også en dejlig aftensmad. I hotellets spa findes sauna, ligesom her tilbydes forskellige skønheds- og massagebehandlinger. Desuden nem og billig parkering i forbindelse med hotellet. Som et ekstra gode, modtager alle gæster en kupon med 10% rabat til Designer Outlet Neumünster. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge Altes Stahlwerk Business & Lifestyle Hotel?

 • Fedt design-hotel i gammel industribygning
 • Fremragende morgenmadsbuffet
 • Flotte værelser med god indretning
 • Rating på 8,4 (ud af 10) hos Booking.com

3. Kiek in AöR Jugendherberge & Hostel

[Gartenstr. 32]

Søger du et prisvenligt overnatningssted i Neumünster, så er Kiek in AöR Jugendherberge & Hostel et oplagt valg. Som navnet indikerer, er der tale om et hostel / vandrerhjem, men da der udelukkende tilbydes private værelser med eget badeværelse, er der nærmere tale om et budgethotel.

Kiek in AöR ligger i gåafstand til mange af de bedste seværdigheder i Neumünster. Der er f.eks. 800 meter til Museum Tuch + Technik og 1,4 km til Neumünsters Hovedbanegård. Værelserne er ganske enkle, men passer fint til en enkelt overnatning eller to. Morgenmaden er til gengæld rigtig fin med et stort udvalg. Her findes også aktiviteter som billard og bordtennis. Læs mere om overnatningsstedet hos Booking.com her

Hvorfor skal du vælge Kiek in AöR Jugendherberge & Hostel?

 • God morgenmad med stort udvalg
 • Gratis parkering på offentlig vej
 • Prisvenligt overnatningssted i Neumünster
 • Rating på 7,2 (ud af 10) hos Booking.com

Sådan kommer du til Neumünster

Neumünster ligger ca. 100 km syd for den dansk/tyske grænse, og motorvejen E45 (Rute 7) passerer lige vest for byen. Det er således meget nemt at komme til Neumünster i bil. Du kan imidlertid også tage toget til den nordtyske by. Fra København tager den hurtigste tur ca. 4 timer med skift i Slesvig.

Sådan kommer du rundt i Neumünster

Det er nemt at komme rundt i det centrale Neumünster til fods, men skal du længere omkring kan du benytte bil eller de lokale bybusser. De fleste busser kører fra busterminalen foran stationen.

Flere oplevelser

Skal rejsen fortsætte? Med sin centrale placering er Neumünster et perfekt udgangspunkt, hvis du gerne vil udforske mere af Slesvig-Holsten.

Kiel: Den slesvig-holstenske hovedstad, Kiel, ligger blot 35 km nordøst for Neumünster. Kiel er en vigtig havneby, men byder også på mange gode seværdigheder og aktiviteter. Du kan f.eks. tage med på en havnerundfart, nyde udsigten fra rådhustårnet, shoppe i den lange gågade eller besøge sælerne i det lille akvarium, Geomar. Find de bedste seværdigheder i Kiel i denne guide.

Rendsborg: Der er under 40 km til Rendsborg – den tidligere garnisonsby ved Kielerkanalen. I Rendsborg kan du bl.a. besøge byens spændende museum, krydse Kielerkanalen i en underjordisk fodgængertunnel eller tage med den specielle hængefærge, der “flyver” afsted under højbroen. Du kan læse mine forslag til de bedste seværdigheder i Rendsborg her.

Slesvig By: Du kan også besøge Slesvig By (ca. 70 km fra Neumünster). Her er den flotte museumsudstilling på Gottorp Slot, resterne af danernes fæstning Danevirke, og de arkæologiske udgravninger ved Hedeby nogle af højdepunkterne. Find flere forslag til seværdigheder i Slesvig By her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (tog i Slesvig-Holsten) af Alexander Bagno fra Unsplash

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *