

Er du til vandreture og naturoplevelser, indkøbsgader med specialbutikker eller museer med fokus på kunst, kultur og bæredygtighed i børnehøjde? Vejle har det hele og mere til. Den hyggelige by i bunden af fjorden er omkranset af den skønneste natur, og inde i byen findes et flot udvalg af butikker og kulturinstitutioner.
Med over 60.000 indbyggere er Vejle blandt landets 10 største byer, og det er bestemt værd at gøre et ophold i denne smukke del af Danmark. Vejle Ådal og Grejsdalen byder på fantastiske vandreture, og i Nørreskoven kan man besøge rådyrene i Dyrehaven. Ved havnen ligger det moderne bygningsværk, Fjordenhus, og i gågaden kan der shoppes i historiske omgivelser.
I denne byguide finder du forslag til de bedste seværdigheder, spisesteder og hoteller i Vejle!
Indhold
Seværdigheder i Vejle – de 10 bedste oplevelser
1. Vejles gamle bydel
[Historisk kvarter]

Vejle er ikke alene en smuk by – det er også en gammel by, og mange steder i bybilledet kan man nyde smalle gader og historiske huse. Vejles historie går tilbage til middelalderen, og i 1327 blev byen tildelt købstadsprivilegier, udstedt af Kong Valdemar III. Blandt nogle af Vejles ældste bygninger finder man Den Smidtske Gård og Den Gamle Guldsmedie i Torvegade.
Vejles moderat kuperede gågade snor sig gennem byen, og en tur gennem Søndergade, Torvegade og Nørregade bringer dig forbi flere interessante bygninger.
Den Smidtske Gård, som du finder i Søndergade 14, er det absolutte højdepunkt, når det gælder historiske bygninger i Vejle. Gården har navn efter købmanden Ingvar Smidt, som gennem en årrække omdannede bygningen til en fornem købmandsgård. Gården fik sit nuværende udtryk i 1820.
Den Gamle Guldsmedie – et bindingsværkshus i Torvegade – byder på smukke træudskæringer, skulpturer og en charmerende rund karnap. Huset til højre er hvidmalet og en anelse kedeligt, men den nederlandsk-inspirerede gavl er ganske interessant.
Det nygotiske rådhus (opført 1878-79) er tegnet af den danske arkitekt Carl Lendorf, og er byens fjerde rådhusbygning. På grunden lå i middelalderen et dominikanerkloster. Den symmetriske rådhusbygning i røde teglsten er forsynet med et markant, himmelstræbende tårn, og facaden rummer flere kunstfærdige detaljer.
Byvandring i Vejle: VisitVejle har sammensat en spændende rute på ca. 4 km, som fører gennem Vejles gamle bydel. Du kan finde kort over ruten her
2. Fjordenhus
[Moderne arkitektur + Kunst]
Fjordenhus i Vejle giver dig mulighed for at opleve moderne arkitektur på nærmeste hold. Det unikke bygningsværk, som er skabt af den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson, er opført ude i vandet ved indsejlingen til havnen i Vejle, og der er offentlig adgang til husets stueetage.
Fjordenhus kan bedst beskrives som en sammensmeltning af kunst og arkitektur. Bygningen består af fire sammenhængende cylindre, og er beklædt med mursten i 16 forskellige farver (13 af disse har uglaserede overflader, mens tre er glaserede). I udformningen har Eliasson leget med formerne, hvor særligt de ellipseformede åbninger og vinduespartier tiltrækker sig opmærksomhed.
Fjordenhus blev indviet i 2018 og fungerer som hovedsæde for Kirk Kapital A/S. En bro fører ud til huset, og fjordens vand spiller en væsentlig rolle i bygningens udformning. To af stueetagens “rum” gennemstrømmes f.eks. af vand. Gennem forskellige åbninger kan man nyde fjordens smukke omgivelser. Læg også mærke til Eliassons mindre kunstværker, som er opsat i bygningen.
Der afholdes løbende rundvisninger i Fjordenhus, hvor du har mulighed for at se mere af den interessante bygning og høre om tankerne bag.
Åbningstider og rundvisninger: Se de aktuelle tider på hjemmesiden
3. Dyrehaven
[Natur + Hjorte + Vandring]

I Dyrehaven kan du slippe væk fra byens trængsel, nyde den smukke natur og naturligvis hilse på de mange hjorte, der nyder livet i Nørreskovens kuperede terræn. Der findes flere forskellige vandreruter, som kan bringe dig helt tæt på hjortene, men ofte kommer de nysgerrige dyr også tæt på parkeringspladsen midt i haven.
Dyrehaven i Vejle blev etableret i 1948, og er blevet udvidet af flere omgange – senest i 2013. I dag er haven på 30 hektar, og hjemsted for ca. 35 dådyr og 10 sikaer.
Dådyrene måler 90-100 cm i skulderhøjde, og hjortene (hannerne) kan kendes på deres store, skovlformede gevir. Om sommeren er de rødbrune med lyse pletter på ryggen. Vinterpelsen er grålig.
Sikaerne er lidt mindre end dådyrene, og stammer oprindeligt fra Asien. Farverne minder meget om dådyrenes nuancer, men hannernes gevir er mindre. Den sorte stribe på halen er også markant smallere end dådyrenes stribe.
I nogle dyrehaver er det tilladt at fodre hjortene med gulerødder og lignende. Det er det ikke i Vejle. I stedet kan du fokusere på at nyde dyrene og omgivelserne. En af de gode skovstier fører under motorvejen E45, som her føres ud på Vejlefjord-broen. Du kan således få et godt kik til den imponerende brokonstruktion.
Transport: Bus 1 til Skyttehuset
4. Økolariet
[Videnskabsmuseum]

Hvordan er livet som fisk i Vejle Fjord? Eller livet som rotte i byens kloak? Hvorfor skal vi sortere vores affald, og hvor kommer vandet i hanen fra? Vores økosystem er omdrejningspunkt for udstillingen på Økolariet, og her kan du få svar på mange spørgsmål.
Det er ganske gratis at besøge det flotte videnskabsmuseum midt i Vejle, og selvom udstillingen primært er rettet mod børn, kan de voksne også blive klogere på verden omkring os. Temaerne er naturvidenskab, bæredygtighed, miljø, klima og energi.
Besøget i Økolariet starter med tur ned på bunden af Vejle Fjord. Man synker lidt ned i det bløde gulv, der skal imitere dynd, og i akvarierne kan man se på de lokale fisk. Senere kan man prøve kræfter med den interaktive udstilling, hvor spil, simulation, film, lyde og lys bidrager til en god og anderledes oplevelse. Børnene kan lege sig klogere, mens miljøets vigtige emner bliver udfoldet.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden
5. Vejle Vindmølle
[Historisk vindmølle + Museum + Udsigt]
Vejle Vindmølle er blandt byens mest ikoniske vartegn, og med sin fremtrædende placering på det sydlige bakkedrag kan den historiske mølle ses på lang afstand. Fra møllens plateau kan man nyde udsigten over byen, fjorden og Vejle Ådal.
Den nuværende hvidklinede vindmølle stammer fra 1890, og den var i brug helt frem til 1960. I dag er møllen indrettet som museum, hvor man kan få et spændende indblik i det historiske maskineri og inventar. Inventaret stammer fra 1930’erne.
Selvom der blot er en kilometer fra Banegården til vindmøllen, er det en strabadserende gåtur, så det kan være en fordel at ankomme i bil eller med bus. Opstigningen fra midtbyen går nemlig op ad den berygtede Kiddesvej – en meget stejl vej, der fast benyttes som finale på kongeetapen af cykelløbet Danmark Rundt.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden
Transport: Bus 4 til Koldingvej v/ Møllen
6. Kulturmuseet i Spinderihallerne
[Kulturhistorisk museum]
Spinderihallerne i Vestbyen – Vejles historiske arbejderkvarter – huser både kulturmuseum, café og faciliteter til lokale iværksættere. I begyndelsen af det 20. århundrede var industrialiseringen i fuld gang, og Vejle blev centrum for landets bomuldsspinderier. Byen blev kendt som “Danmarks Manchester”, og netop denne fortælling er blandt de mest interessante på Kulturmuseet i Spinderihallerne.
De originale spinderihaller fra 1896 har gennemgået en omfattende renovering, og i dag kan indbyggere, turister og lokale erhvervsfolk benytte de skønne faciliteter. Museet, som for øvrigt er gratis at besøge, rummer flere spændende udstillinger, der alle sammen knytter sig til byen og oplandet.
Udstillingen om industrialiseringen giver et godt indblik i Vejles udvikling, men også i de ændrede levevilkår for byens indbyggere. Her findes også en interessant udstilling dedikeret til Haraldskærkvinden (populært kaldet Dronning Gunhild), som er et af verdens bedst bevarede moselig. Moseliget, der blev fundet i Haraldskær Mose 1835, er dateret til omkring år 490 f.Kr.
En sjov og anderledes udstilling handler om Vejles natteliv, og her inviteres gæsterne en tur på diskoteket Crazy Daisy i perioden fra 1990 til 2010. Udover de faste udstillinger arrangeres der også mange gode særudstillinger.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden
7. Vejle Ådal og Grejsdalen
[Natur + Vandring]

Landskabet omkring Vejle er ganske enestående, og det smukke, kuperede terræn indbyder til skønne vandreture. Særligt de to tunneldale; Vejle Ådal og Grejsdalen, er værd at opleve. Her finder du afmærkede vandreruter af varierende længde, flot natur og indtil flere interessante fortidslevn.
Grejsdalen er Danmarks dybeste dal, med skovklædte skrænter, der når op i 50-70 meters højde. Den kuperede erosionsdal blev skabt under sidste istid, og strækker sig fra Grejs til Vejle. Vandreruten Grejsdalstien fortsætter imidlertid helt til Jelling.
Efter Grejs løber ruten langs Hørup Bæk, og bringer dig bl.a. gennem den eventyrlige Brandbjerg Sønderskov. Ruten er i alt 16 km lang. Du kan taget toget fra Jelling og tilbage til Vejle (eller omvendt, hvis du vil starte turen i Jelling). Der kører desuden bus mellem Vejle og Grejs.
Du kan finde kort og præsentation af Grejsdalstien her
Vejle Ådal skærer sig ind i landskabet, og byder ligeledes på gode vandreruter. Herudover kan du bl.a. besøge Egtvedpigens Gravhøj og blive klogere på Harald Blåtands Ravningbro. En sektion af den gamle vikingebro er rekonstrueret, og kan opleves langs Bindeballestien.
Bindeballestien er en populær vandre- og cykelrute, som følger den nedlagte jernbane, kendt som Vandelbanen. Stien fører fra Vejle til Bindeballe, og videre mod Billund. Hele strækningen er på 36 km.
I den gamle stationsbygning i Bindeballe er der indrettet et lille museum, som fortæller historien om den lokale jernbane. Ved Runkebjerg kan man nyde en fantastisk udsigt over landskabet. Der kører bus mellem Vejle og Billund.
Du kan finde kort og præsentation af Bindeballestien her
8. Vejle Kunstmuseum
[Kunstmuseum]
For de kunstinteresserede byder Vejle Kunstmuseum på en fin samling af grafisk kunst, malerier og skulpturer. Museet har landets næststørste samling af europæisk grafik og danske værker på papir – en imponerende samling, som blev grundlagt i 1899, hvor etatsråd Christian Eckardt testamenterede en lang række værker til det nystartede museum.
Eckardt-samlingen består af værker fra ca. 1470 til slutningen af 1800-tallet, heriblandt 51 raderinger udført af Rembrandt, tryk af tyske Albrecht Dürer og tegninger af danske guldaldermalere som Christen Købke og J.Th. Lundbye.
Det er også muligt at dykke ned i den fine samling af lokale landskabsmalerier, hvor Vejles smukke omgivelser er blevet foreviget. Det gælder bl.a. P.C. Skovgaards ”Den store Eng ved Vejle”. Museets abstrakte samling tæller værker af en lang række berømte danske kunstnere fra det 20. århundrede, bl.a. tidlige værker af Asger Jorn, Ejler Bille, Carl-Henning Pedersen, Henry Heerup og Egil Jacobsen.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden
9. Sct. Nikolai Kirke
[Kirke]

Middelalderkirken midt i Vejle kan spore sin historie tilbage til anden halvdel af det 13. århundrede, men der er (naturligvis) sket en lang række ombygninger siden den tid. Kirkens markante tårn stammer f.eks. fra 1888, mens den farverige altertavle (skabt af Anders Kirkegaard) blev indviet i 2021.
Altertavlen er fem meter høj, og fylder det meste af korvæggen. Med sine kraftige violette, røde, grønne og gyldne farver, fungerer den som rummets naturlige fikspunkt. Ved gudstjenester kan tavlen foldes ud, så man kan nyde en magisk opstandelsesscene over Vejle Fjord.
Blandt de øvrige højdepunkter finder man bl.a. to af kirkens tidligere altertavler, som stilmæssigt ligger ganske fjernt fra den moderne udgave. Læg også mærke til den fine døbefont, som blev erhvervet i 1747, men i virkeligheden er ældre end kirken, prædikestolen fra 1576 og de tre renæssancekister i de la Mares Kapel – opkaldt efter herremanden, Kai de la Mare af Agersbøl (død 1713).
Tidligere kunne man også opleve moseliget ‘Dronning Gunhild’ i åben kiste, men hun skal i dag ses i Spinderihallerne.
10. Udflugt til Jelling
[Fortidslevn + Museum]
Landsbyen Jelling, som ligger ca. 10 km nordvest for Vejle, er først og fremmest kendt for Jellingmonumenterne – en samlet betegnelse, der dækker over Jellingstenene, Jelling Kirke og de to store gravhøje. Jellingmonumenterne blev i 1994 optaget på Unescos liste over kulturarv. Udover de spændende fortidslevn kan man også opleve det moderne besøgscenter – Kongernes Jelling.
Jellingstenene består af to runesten fra 900-tallet. Den mindste runesten er den ældste, og blev rejst af Kong Gorm den Gamle med teksten “Kong Gorm gjorde disse kumler efter Thyra sin kone Danmarks bod”, mens den store runesten blev rejst af Gorms søn, Harald Blåtand.
Den store runesten omtales gerne som “Danmarks Dåbsattest” og er forsynet med teksten “Kong Harald bød gøre disse kumler efter Gorm sin fader og efter Thyra sin moder – den Harald, som vandt sig hele Danmark og Norge og gjorde danerne kristne”. Udover runeinskriptionen er stenen også forsynet med en flot aftegning af den korsfæstede Kristus.
Den nuværende Jelling Kirke stammer fra begyndelsen af det 12. århundrede, men inden da havde Harald Blåtand opført en trækirke på stedet. Jellingstenene findes på kirkegården umiddelbart foran indgangen til kirken.
Syd og nord for kirken rejser to gravhøje sig højt i landskabet, og fra toppen af højene har man en god udsigt over landskabet. Nordgraven er med sin højde på 8,5 meter og bredde på 65 meter Danmarks største gravhøj.
Fra toppen af gravhøjene kan man fornemme den store palissadeindhegning, der tidligere indrammede Jellingmonumenterne. I dag er indhegningen markeret i landskabet.
Besøgscentret Kongernes Jelling åbnede i 2000, og det giver et interessant indblik i vikingetiden generelt og i Jellingmonumenterne i særdeleshed. Gennem interaktiv formidling kan både børn og voksne blive klogere på den tidlige danske kongerække og på vikingernes liv.
Det er også muligt at se, hvordan Jellingstenene oprindeligt var forsynet med farvestrålende dekorationer, og man kan nyde udsigten fra tagetagen. Her findes særlige kikkerter, som viser, hvordan landskabet så ud for 1000 år siden.
Åbningstider: Se museets aktuelle åbningstider på hjemmesiden
Transport: Tog fra Vejle til Jelling
Restauranter i Vejle – de bedste spisesteder
1. 1401 – Tapas & Burgers
[Rådhustorvet 3]
Som navnet indikerer er dette stedet, du bør besøge, hvis du har lyst til tapas eller burger. Restauranten 1401 – Tapas & Burgers ligger midt på Vejles hyggelige torv med udsigt til det gamle rådhus. Om sommeren er der gode pladser udenfor, men indenfor er serveringslokalet også ganske hyggeligt.
Tapas-kortet byder på noget for enhver smag. Der findes et mindre antal klassiske spanske tapas-retter, men ellers stammer inspirationen primært fra det nordiske køkken – flere ingredienser er endda fundet i lokalområdet. Og opfindsomheden er stor. Vælg f.eks. mellem grillet kylling fra den lokale Hopballemølle, cremet tunmousse, falafel med humus, bruschetta og svinemedaljon i svampesauce.
2. Tortilla Flats
[Dæmningen 44]
Tortilla Flats i Vejle har eksisteret siden 1987, og selvom restauranten oprindeligt var en del af en franchisekæde, har den den lokale ‘restauranto mexicano’ stået på egne ben siden 1991. Og restauranten er fortsat utrolig populær. De autentiske mexicanske retter smager fremragende og servicen er ligeledes i top.
En sikker vinder på menukortet er de lækre enchiladas (bløde majstortilla), men her findes også mange andre lækkerier – f.eks. nachos, quesadillas og burittos, og du kan også få en saftig steak. Der er virkelig hyggeligt på Tortilla Flats, og maden nydes i stemningsfulde lokaler med tunge, rustikke træborde og sjove mexicanske dekorationer.
3. Restaurant Remouladen
[Stævnen 55]
Restaurant Remouladen byder på finere madlavning i skønne omgivelser. Beliggenheden ved fjorden – et stenkast fra Fjordenhus – sikrer en fremragende udsigt til vandet, lystbådehavnen og Vejlefjordbroen. Menukortet er også præget af det maritime, og du kan f.eks. bestille østers, kulmule eller et klassisk stjerneskud.
Frokostkortet byder på lækkert smørrebrød og frokostklassikere, mens aftenkortet er mere eksperimenterende. Du kan vælge imellem en sammensat menu (med tilhørende vinmenu) eller a la carte. Der bruges danske råvarer – gerne fra lokalområdet – og retterne arrangeres virkelig smukt på tallerkenen. Serveringslokalet byder på en smuk og enkel indretning med fokus på træ.
Hoteller i Vejle – de bedste overnatningssteder
Der findes flere gode overnatningssteder i Vejle. Nedenfor finder du mine forslag til tre gode hoteller i Vejle. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Vejle hos Booking.com her.
1. Hotel Cabinn Vejle
[Daemningen 6]
Er du på udkig efter billig overnatning i Vejle, så er Cabinn-hotellet et fornuftigt valg. Det budgetvenlige hotel ligger i midtbyen – tæt på station, restauranter og seværdigheder. Hotellet tilbyder flere forskellige værelsestyper, fra enkelt- og dobbeltværelser til større familieværelser.
Værelserne på Hotel Cabinn Vejle er ganske simple, men her findes, hvad man har brug for til et kortere ophold. Selvom pladsen er begrænset, er den udnyttet godt, og man får således god værdi for pengene. Der findes betalingsparkering ved siden af hotellet. Der er desuden mulighed for morgenmad. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.
Hvorfor skal du vælge Hotel Cabinn Vejle?
- Billigt og centralt hotel
- Forskellige værelsestyper
- Mulighed for morgenmad og parkering
- Rating på 7,7 (ud af 10) hos Booking.com
2. The Note
[Flegborg 10]
The Note er et topmoderne byhotel, som byder på flot indretning med skønne farver og masser af planter. Det 4-stjernede hotel ligger midt i byen med Vejle Kunstmuseum som nærmeste nabo. Serviceniveauet er højt, og man føler sig straks velkommen. Om morgenen venter en fremragende morgenmadsbuffet.
The Note er det perfekte udgangspunkt for en forlænget weekend i Vejle. Hotellet ligger i gåafstand til byens bedste attraktioner, men man kan også sagtens tilbringe tid på de lækre værelser. Indretningen er virkelig god, og der er kælet for detaljerne. Der tilbydes flere forskellige værelsestyper – også familieværelser. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.
Hvorfor skal du vælge The Note?
- Centralt og eksklusivt byhotel
- Flotte, moderne og indbydende værelser
- Fremragende morgenmad
- Rating på 9,1 (ud af 10) hos Booking.com
3. Hotel Munkebjerg
[Munkebjergvej 125]
Er du til luksus og forkælelse, så er Hotel Munkebjerg det perfekte valg. Her kan du nemlig se frem til en fabelagtig morgenmad, indendørs swimmingpool, sauna, boblebad, kasino og en idyllisk beliggenhed ved Vejle Fjord. Det 4-stjernede wellness-hotel er oplagt til dig, der gerne vil slappe af og blive forkælet.
Hotellets indretning byder på en gennemført 1960’er-stil med fine Børge Mogensen møbler, værelserne er lyse og atmosfæren behagelig. Der findes mange forskellige værelsestyper – nogle har balkon. Fra Hotel Munkebjerg er der ca. 8 km til Vejle midtby. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.
Hvorfor skal du vælge Hotel Munkebjerg?
- Lækker spa- og wellness-afdeling
- Fantastisk morgenmad
- Smukke omgivelser nær Vejle Fjord
- Rating på 8,3 (ud af 10) hos Booking.com
Sådan kommer du til Vejle
Vil du tage bilen, eller foretrækker du en tog- eller bustur til Vejle? Der er ca. 230 km fra København til Vejle, mens der er ca. 70 km fra Aarhus.
Du kan nemt komme til Vejle med tog. Fra Københavns Hovedbanegård tager den hurtigste tur ca. 2 timer. Fra Aarhus tager turen ca. tre kvarter. Det er også muligt at benytte FlixBus mellem København og Vejle. Turen tager ca. 2 timer og 45 minutter.
Sådan kommer du rundt i Vejle
Det centrale Vejle kan med fordel udforskes til fods. Det kan dog være en fordel at benytte bil eller de lokale bybusser, hvis du vil opleve nogle af de attraktioner, der ligger længere fra centrum. Det gælder f.eks. Dyrehaven, Vindmøllen, Fjordenhus og naturoplevelserne i Vejle Ådal og Grejsdalen.
I Vejle findes 9 bybusruter samt et større antal regionale busser, som alle kører fra Vejle Trafikcenter ved stationen.
Flere oplevelser
Vil du have flere gode naturoplevelser, kan du f.eks. sætte kursen mod Silkeborg, hvor Søhøjlandet byder på skove, søer og åer i et smukt og varieret terræn. Der er ca. 60 km fra Vejle til Silkeborg. Du kan finde mine forslag til de bedste oplevelser i Silkeborg her.
Fotokreditering: Artiklens øverste billede (Bygningskomplekset Bølge i Vejle: Foto: Jens Hummelmose fra Pixabay