Kom med til Köln: De 15 bedste seværdigheder

Find de bedste seværdigheder og oplevelser i Köln. Den spændende by ved Rhinen er med 1,1 mio. indbyggere den fjerdestørste by i Tyskland, og byder på noget for enhver smag: Interessante museer, imponerende kirker, grønne parker, gode indkøbsmuligheder, populære spisesteder og lækre øl.

Köln ligger i delstaten Nordrhein-Westfalen, og blev grundlagt som garnisonsby tilbage i romertiden. Der er gjort flere historiske fund fra denne tid, som i dag kan opleves i byrummet og på byens museer.

I middelalderen udviklede Köln sig til en af Europas største og vigtigste byer – både indenfor handel og religion. Pilgrimme kom langvejs fra for at opleve relikvierne af De hellige tre konger, som fortsat kan beundres i byens mægtige domkirke (og største attraktion); Kölner Dom.

Selvom store dele af Köln blev ødelagt under 2. Verdenskrigs bombardementer, er den gamle bydel – Kölner Altstadt – blevet genopført. Her finder du flere flotte bygninger, stemningsfulde pladser samt de populære indkøbsgader Schildergasse og Hohe Straße.

I denne rejseguide kan du finde tips til de bedste seværdigheder, restauranter og hoteller i Köln. God fornøjelse!

Booking.com

Seværdigheder i Köln – de 15 bedste oplevelser

1. Domkirken i Köln (Kölner Dom)

[Kirke + Udsigt]

Kölner Dom byder på spektakulær arkitektur, masser af historie og en betagende udsigt fra tårnet. Foto: 652234 fra Pixabay

Blandt de største seværdigheder i Köln finder man naturligvis den smukke Kölner Dom – byens imponerende domkirke. Med sin himmelstræbende arkitektur er kirken et gotisk mesterværk, og bag den detaljerede facade (den største kirkefacade i verden) venter et fornemt kirkerum med mange kunstskatte.

Byggeriet af den katolske katedral, som er dedikeret til Sankt Peter, blev indledt i 1248, men indstillet i 1560. På dette tidspunkt stod kirken endnu ufærdig. I 1840’erne blev byggeriet genstartet, og i 1880 kunne man endelig fejre færdiggørelsen af Kölner Dom.

Kölner Dom er optaget på UNESCOs liste over kulturarv, og er Tysklands mest besøgte seværdighed. Kirkens spir når en højde på 157 meter, og den er dermed den næsthøjeste kirke i Europa (efter Ulmer Münster i Ulm) og den tredjehøjeste i verden. Det er desuden den næsthøjeste bygning i Köln – kun overgået af byens TV-tårn.

Kölner Dom blev oprindeligt opført til at huse et særligt relikvie, nemlig De hellige tre kongers jordiske rester. I 1164 havde ærkebiskoppen af Köln erhvervet dette unikum, der tiltrak kristne pilgrimme fra hele Europa. Det var derfor nødvendigt med en stor kirke, hvor de unikke helligdomme kunne opbevares.

De hellige tre kongers knogler opbevares i et kunstfærdigt skrin skabt af sølv og bronze. Det forgyldte skrin, som findes i domkirkens skatkammer (kræver særlig entrébillet), har form som en klassisk basilika, og er ornamenteret med detaljerede figurer og ædelsten. En undersøgelse foretaget i 1864 afslørede, at skrinet ganske rigtigt indeholder knogler og klæder.

Udover den spændende historie og fantastiske arkitektur byder Kölner Dom også på en helt enestående udsigt. Det er nemlig muligt at bestige sydtårnet. Her skal 533 trappetrin forceres, inden man kan nyde den perfekte panoramaudsigt i 100 meters højde.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden

Transport: S-tog eller sporvogn 5, 16 el. 18 til Köln Hbf

2. Sejltur på Rhinen

[Sightseeing]

Var det noget med en sejltur på Rhinen? Foto: Jett Pongsakon fra Unsplash

Stig ombord på en af de populære sightseeing-både, og oplev den tyske storby fra vandet. Rhinen skærer sig gennem Köln, og mange af byens største seværdigheder kan med fordel nydes ombord på en af de mange turbåde. De fleste både tilbyder audioguide, men nogle har også en spillevende guide med om bord.

Rhinen er Europas tredjelængste flod (efter Volga og Donau), og fra sit udspring i Schweiz bugter den sig gennem landskabet på sin vej mod Nordsøen. Köln er den største by langs Rhinen, og floden har naturligvis spillet en vigtig rolle for byens udvikling – lige fra middelalderen og frem til i dag.

En bådtur på Rhinen giver dig mulighed for at blive klogere på byens historie, ligesom du kan nyde en række historiske bygningsværker samt Rheinauhafen med den særlige blanding af klassisk og moderne arkitektur (bl.a. de markante kranhuse). Turen går også under en række berømte broer, heriblandt Hohenzollernbrücke.

De fleste bådture afgår fra Konrad-Adenauer-Ufer (S-tog til Köln Hbf eller sporvogn 16 el. 18 til Breslauer Platz/Hauptbahnhof)

Spring køen over: Køb din billet til et 1,5 timers sightseeing cruise på Rhinen her

3. Romersk-Germansk Museum (Römisch Germanisches Museum)

[Arkæologisk Museum]

Den romerske koloni Colonia Claudia Ara Agrippinensium (CCAA) var en forgænger for nutidens Köln, og som hovedstad i provinsen Germania Inferior var CCAA en vigtig garnisonsby for den romerske hær.

Flere steder i bybilledet kan man ane den historiske storhed (bl.a. ses et vagttårn fra omkring 50 e.Kr.), men de mest spektakulære oldtidsfund vises i dag frem på Romersk-Germansk Museum.

Romersk-Germansk Museum åbnede i 1974, og er indrettet i en stor, grå bygning ved siden af Kölner Dom. Denne placering er langt fra tilfældig, for da man i 1941 ville opføre et underjordisk beskyttelsesrum, opdagede man i stedet resterne af en romersk villa fra det 3. århundrede.

Villaens gulv var dekoreret med Dionysos-mosaikken – en smuk, yderst detaljeret og stort set intakt mosaik – navngivet efter den romerske gud for vin og ekstase. Da mosaikken fra omkring år 250 e.Kr. ikke umiddelbart kunne flyttes, valgte man i stedet at opføre et museum omkring den.

Dionysos-mosaikken er naturligvis museets hovedattraktion, men her findes også mange andre interessante genstande fra den romerske periode. Det gælder f.eks. det rekonstruerede gravmæle for legionæren Poblicius samt romerske glasvarer, smykker, portrætter og forskellige hverdagsgenstande. Udenfor museet kan man se et stykke af en romersk vej.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden

Transport: S-tog eller sporvogn 5, 16 el. 18 til Köln Hbf

4. KölnTriangle

[Skyskraber med udsigtsplatform]

Fra panoramaplatformen øverst i KölnTriangle har man den perfekte udsigt over Köln. Foto: Herbert Aust fra Pixabay

Med en højde på 103 meter, er skyskraberen KölnTriangle et markant pejlemærke i Köln, og den store udsigtsplatform på taget er blandt byens mest populære seværdigheder.

KölnTriangle stod færdig i 2004, og er tegnet af den tyske arkitekt Dörte Gatermann. Bygningens grundplan er en trekant med buede sider (kendt som en Realeaux-trekant), mens facaden er skabt af aluminium og transparent glas. Skyskraberen er primært en kontorbygning, og blandt lejerne finder man bl.a. Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur (EASA).

På toppen af KölnTriangle (29. etage) finder du udsigtsplatformen Cologne View (åbnede i 2006). Herfra kan du nyde panoramaudsigten over den tyske storby, ligesom du kan få byens larm og travlhed på afstand. Fra KölnTriangle har man det perfekte kig til Rhinen, den gamle bydel med Kölner Dom, Hohenzollern-broen og byens omgivelser.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden

Transport: S-tog til Köln Deutz Messe eller sporvogn 1, 7 el. 9 til Deutzer Freiheit

5. Chokolademuseet i Köln (Schokoladenmuseum Köln)

[Museum for chokolade]

Chokolademuseet i Köln er blandt de mest populære seværdigheder i Köln. Foto: Tobias Rademacher fra Unsplash

Hvor kommer kakao fra? Hvordan laver man chokolade? Og hvordan foregår produktionen på en topmoderne chokoladefabrik? På Chokolademuseet i Köln kan du få svar på alle dine spørgsmål, ligesom du naturligvis kan smage på de lækreste chokolader.

Chokolademuseet åbnede i 1993, hvor den lokale chokoladeproducent Hans Imhoff åbnede udstillingen på halvøen Rheinauhafen. Som ejer af chokoladevirksomheden Stollwerck havde Imhoff adgang til en række historiske produktionsapparater, fotografier og dokumenter, som han gerne ville vise frem for offentligheden.

De klassiske genstande er blevet suppleret med levende kakaotræer, interaktive elementer, en tre meter høj chokoladefontæne og meget mere. Samlet set giver et besøg på museet i Köln et interessant indblik i kakaoens historie – lige fra dyrkning og bearbejdning af kakaobønner til de færdige chokolader.

En del af udstillingen fokuserer på mellemamerikanske folkeslag som mayaer og aztekere, der har anvendt kakao til mange forskellige formål.

På det 4.000 kvadratmeter store område er det også muligt at opleve produktionen af chokolade med topmoderne udstyr, ligesom du kan få lækre smagsprøver. I 2006 stoppede museets samarbejde med Stollwerck, og i stedet samarbejder man nu med den schweiziske chokoladeproducent, Lindt.

Entrébillet: Du kan købe din entrébillet til Chokolademuseet gennem Get Your Guide her.

Transport: Bus 133 til Schokoladenmuseum

6. Köln Zoo (Zoologischer Garten Köln)

[Zoologisk have]

I Köln Zoo findes mange spændende dyr – bl.a. flotte tigere. Foto: Jochen Beier fra Pixabay

Köln Zoo er et slaraffenland for dyrevenner i alle aldre. Den 20 hektar store park rummer mere end 10.000 dyr fordelt på 850 forskellige arter, så der er virkelig noget at give sig i kast med.

Dyrehaven har specialiseret sig i primater som dværgchimpanser, gorillaer, orangutanger og den truede guldmavede kapuciner, men her findes også tigere, løver, pingviner, elefanter, søløver og meget mere.

Den zoologiske have i Köln åbnede i 1860, og er dermed den tredjeældste zoo i Tyskland. Havens oprindelige bygninger havde fine og detaljerede udsmykninger – f.eks. lignede elefanthuset et maurisk tempel. Nogle af disse fine bygningsværker ses fortsat i området, men generelt byder Köln Zoo på topmoderne faciliteter, heriblandt et af Europas største elefantanlæg.

Köln Zoo har mange interessante afdelinger, heriblandt det flotte Sydøstasiatisk regnskovshus, der åbnede i 2000. Her flyver de eksotiske fugle frit rundt over hovedet på gæsterne, ligesom man kan møde påfugle, oddere, øgler, gibbonaber og netpyton.

Hold øje med dagens program, hvis du gerne vil opleve fodringen af havens dyr, heriblandt pingviner, søløver, surikater, oddere, flodheste og piratfiskene i havens akvarium.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

Transport: Sporvogn 18 eller bus 140 til Zoo/Flora

7. Wallraf-Richartz Museum

[Kunstmuseum]

Hyrdernes tilbedelse af van Honthorst er blandt højdepunkterne på Wallraf-Richartz-museet i Köln. Foto: Welcome to All fra Pixabay

På Wallraf-Richartz-museet i Köln kan du opleve en af landets fineste kunstsamlinger, med klassiske værker fra det 13. til det 19. århundrede. Alle de store mestre er repræsenteret – lige fra Rubens og Rembrandt til Manet og Monet. Den minimalistiske museumsbygning med kubeform er også værd at beundre. Den er tegnet af den tyske arkitekt Oswald Mathias Ungers og stod færdig i 2001.

Wallraf-Richartz-museet blev etableret i 1824, hvor biologen, teologen og kunstsamleren Ferdinand Franz Wallraf testamenterede sin samling af middelalderkunst til bystyret i Köln. Forretningsmanden Johann Heinrich Richartz donerede pengene til den første museumsbygning, og museet blev herefter navngivet efter de to velgørere.

Blandt museets højdepunkter er Stefan Lochners “Madonna im Rosenhag” (ca. 1440), som populært kaldes for “Kölns Mona Lisa”. Det gotiske maleri viser Jomfruen og Jesusbarnet hvilende i en blomstrende rosenhave omringet af børneengle. Værket har smukke nuancer i guld og blå, og er yderst detaljeret.

Øvrige interessante værker tæller bl.a. “Juno og Argus” af Peter Paul Rubens, selvportræt af Rembrandt, “Hyrdernes tilbedelse” af van Honthorst, “Langlois-broen i Arles” af Vincent van Gogh og “Nymphéas” af Monet.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden

Transport: Sporvogn 5 til Rathaus

8. Flora (Flora und Botanischer Garten Köln)

[Botanisk have]

Den botaniske have i Köln er altid et besøg værd. Foto: Artem Zasypalov fra Unsplash

Den botaniske have i Köln byder på spændende planter fra nær og fjern. Her kan du vandre gennem varierede landskaber, og nyde smukke blomsterbede, ældgamle træer og topmoderne drivhuse. Du kan også besøge parkens lynghave, bregnehave og dufthave.

Flora-parken blev etableret i 1863 og designet af den tyske landskabsarkitekt Peter Joseph Lenné. Lenné, der var generaldirektør for de kongelige preussiske paladser og parker i Potsdam og Berlin, skabte et storslået haveanlæg, der både har elementer fra fransk barok, italiensk renæssance og fra de engelske landskabsparker.

Det enorme parkanlæg dækker et areal på 11,5 hektar med næsten 10.000 forskellige planter, herunder cirka 2.000 arter i den alpine have og 5.000 i de flotte drivhuse. Den moderne u-formede drivhusbygning er 18 meter høj, og fra den hævede gangbro har man et perfekt kig til de højeste planter.

Blandt de øvrige højdepunkter er havens samling af magnolier, rododendron, nåletræer og ahorn samt den klassiske afdeling med lægeplanter. Her findes også elegante springvand og skulpturer.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden

Transport: Sporvogn 18 eller bus 140 til Zoo/Flora

9. Duftmuseet i Farina-huset (Duftmuseum im Farina-Haus)

[Museum]

På Duftmuseet i Köln kan du høre historien om den ægte Eau de Cologneu. Foto: Mentrea fra Pixabay

I 1709 skabte forretningsmanden Johann Maria Farina en helt særlig blanding bestående af citrusolier, bergamot og ceder samt forskellige urter. Resultatet var den første Eau de Cologne (Kølnervand) – en duft, som hurtigt blev populær blandt byens finere borgerskab. 14 år senere flyttede Farinas virksomhed ind i den smukke bygning i Obenmarspforten 21, hvor der i dag er indrettet butik og museum.

Duftmuseet i Farina-huset er indrettet i de originale produktionslokaler fra det 18. århundrede, hvor man bl.a. kan opleve Johann Maria Farinas “parfume-værksted” og dufte til forskellige slags naturlige olier. Her vises også historisk produktionsudstyr, tidstypiske flakoner og gamle reklametegninger.

Udstillingsområdet på Duftmuseet er ikke så stort, men historien om den originale Eau de Cologne er spændende, og på de guidede rundvisninger er formidleren udklædt som selveste Johann Maria Farina. Det er muligt at købe forskellige dufte og souvenirs i butikken, men der er også en lille flakon med Eau de Cologne inkluderet i billetprisen.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden

Transport: Sporvogn 5 til Rathaus

10. Skt. Maria im Kapitol

[Kirke]

Selvom Skt. Maria im Kapitol står i skyggen af byens mægtige domkirke, er den lille kirke bestemt et besøg værd. Foto: Taxicologne fra Pixabay

Man mærker tydeligt historiens vingesus, når man besøger Skt. Maria im Kapitol, som blev opført mellem 1040 og 1065. Kirken er den største af de romanske kirker i Köln, og indenfor kan du opleve flere historiske genstande og unikke kunstværker.

Navnet “im Kapitol” henviser til det romerske tempel, som tidligere lå på stedet. Templet var dedikeret til Den kapitoloinske triade, hvor man tilbad de tre romerske guder Jupiter, Juno og Minerva.

Kirkens udformning er inspireret af Fødselskirken i Betlehem, og grundplanet udgør et trekløver med tre korrundinger. En af kirkens vigtigste kunstskatte er et sæt smukke trædøre fra 1065, som er dekoreret med udskårne motiver fra Bibelen.

Den fine skulptur, Limburger Madonna, er også værd at bemærke. Skulpturen forestiller Jomfru Maria med Jesusbarnet på armen og et æble i hånden. Æblet er en reference til Hermann Joseph, en lokal dreng, der omkring år 1200 gav et æble til Jomfruens statue her i kirken. Ifølge sagnet blev statuen vækket til live og Jomfruen tog imod æblet. I dag lægges der fortsat æbler foran et relief af Jomfru Maria i kirken.

I det nordøstlige kapel hænger et ganske særligt Y-formet kors, kendt som gaffelkorset (Gabelkreuz). Det gotiske krucifiks stammer fra det 14. århundrede, og viser en meget udtryksfuld og lidende frelser. Kig også efter de smukke vinduesmosaikker og den store knogle fra en grønlandshval fra istiden. Knoglen kaldes populært for “Zint Märjensrepp” (Skt. Marias Ribben).

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden (på tysk)

Transport: Sporvogn 1, 5 7 el. 9 til Heumarkt

11. NS Documentation Center

[Mindesmærke + Besøgscenter + Museum]

Det ligner en helt almindelig kontorbygning, men bag den undseelige facade vækkes fortællingen om nazitiden i Köln til live. Fra 1935 til 1945 fungerede bygningen på Appellhofplatz nemlig som hovedkontor for det hemmelige statspoliti, Gestapo, og i dag er her indrettet et interaktivt museum / besøgscenter.

Et besøg på NS Documentation Center giver et unikt indblik i tiden op til og under 2. Verdenskrig, hvor der både fokuseres på det politiske, sociale og samfundsmæssige liv i Köln.

Der er mange emner at dykke ned i, og du kan f.eks. blive klogere på nazisternes magtovertagelse og deres autoritære magtapparatet, deres propaganda og deres vision om Det 3. Rige, men du kan også studere bredere emner som hverdagsliv, ungdomskultur, religion og racisme.

Folkedrabet på Kölns jøder, romaer og nazisternes politiske modstandere er naturligvis også et væsentligt tema, som for alvor mærkes, når man besøger kælderetagen. Her findes nemlig 10 intakte fængselsceller. Væggene i cellerne er fyldt med inskriptioner og tegninger – alt sammen skabt af indsatte. Bag bygningen kan man opleve henrettelsesgården.

Besøget i NS Documentation Center er ubehageligt, men virkelig spændende. Oplevelsen kan sidde længe i kroppen. Det kan anbefales at tilkøbe en audioguide, som gør turen mere vedkommende.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden

Transport: Sporvogn 3, 4, 5, 16 el. 18 til Appellhofplatz

12. Hohenzollern-broen (Hohenzollernbrücke)

[Bro]

De mange hængelåse præger rækværket på Hohenzollern-broen i Köln. Foto: Alexander Schimmeck fra Unsplash

Hohenzollern-broen er endnu et af Kölns berømte vartegn. Den elegante stålbro fra 1911 er måske ikke lige så berømt som byens domkirke, men er bestemt værd at opleve på nærmeste hold. Ikke mindst på grund af de mange farvestrålende kærlighedslåse, der er sat fast på broens sider.

Den 409 meter lange Hohenzollern-bro er opkaldt efter fyrsteslægten af samme navn, og på hver side af Rhinen står fire rytterstatuer, som forestiller slægtens prøjsiske konger og tyske kejsere. Her ses kong Frederik Vilhelm IV (mod nordøst), kejser Vilhelm I (mod sydøst), kejser Frederik III (mod nordvest) og kejser Vilhelm II (mod sydvest).

Under 2. Verdenskrig forsøgte de allierede forgæves at bombe broen, der fungerede som en vigtig forsyningslinje. I stedet valgte tyskerne selv at sprænge broen i luften i 1945, for at forhindre den allierede fremrykning. Broen blev imidlertid genopført, og stod færdig i 1959.

I dag er den historiske jernbane- og fodgængerbro den travleste jernbanebro i Tyskland, og den passeres dagligt af mere end 1.200 tog.

Det er muligt at krydse broen til fods, hvor man får en ganske fin udsigt over Rhinen. Her kan man også beundre (og fotografere) de mange hængelåse, som kærestepar har fastgjort til broens sider. Der menes at være over en halv million hængelåse på broen.

Transport: S-tog til Köln Hbf eller Köln Deutz Messe

13. Museum Ludwig

[Kunstmuseum]

Museum Ludwig er blandt de oplagte seværdigheder i Köln, hvis du interesserer dig for (moderne) kunst. Foto: Tobias Rademacher fra Unsplash

Interesserer du dig for moderne kunst, så skal du helt klart besøge Museum Ludwig. Den modernistiske museumsbygning midt i Köln byder nemlig på en ganske enestående kunstsamling, som tæller nogle af de største navne fra det 20. århundrede. Det gælder bl.a. Marc Chagall, Pierre Alechinsky, Andy Warhol, Salvador Dalí og Roy Lichtenstein. Museet har desuden den tredje største Picasso-samling i verden.

Museum Ludwig blev grundlagt i 1976, og har navn efter chokoladeproducenten Peter Ludwig. Ludwig donerede 350 værdifulde kunstværker til byen, som til gengæld forpligtede sig til at opføre et moderne museum, som skulle bære hans navn. Resultatet blev et ganske enestående kunstmuseum med fokus på værker fremstillet efter år 1900.

Den unikke museumsbygning åbnede i 1986, og huser ligeledes koncertsalen Kölner Philharmonie. Bygningen har en særpræget, irregulær form, og dens facade er beklædt med en blanding at zink og røde teglsten. Taget består af takkede ovenlysvinduer opført på rad og række. Komplekset nydes bedst fra Domkirkens udsigtsplatform.

Er du til tysk ekspressionisme, kubisme, surrealisme, Pop-Art eller russisk avantgarde? Alle de store kunstretninger er repræsenteret på Ludwig Museum. Blandt højdepunkterne er Otto Dixs “Portræt af Dr. Hans Koch” (1921), Picassos “Kvinde med artiskok” (1941), Andy Warhols “Two Elvis / Double Elvis” (1963), Roy Lichtensteins “M-Maybe – A Girl’s Picture” (1965) og Salvador Dalís “La gare de Perpignan” (1965).

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden

Transport: S-tog eller sporvogn 5, 16 el. 18 til Köln Hbf

14. Kölner Seilbahn / Rheinseilbahn

[Svævebane]

Ønsker du at svæve hen over Rhinen, og nyde udsigten over Köln fra en gondol, så kan du tage en tur med Kölner Seilbahn. Den populære svævebane fra 1957 forbinder Köln Zoo (på vestbredden af Rhinen) med den store Rheinpark (på flodens østlige side).

Svævebanens længde er blot 930 meter, men man når alligevel at nyde turen og den flotte udsigt. Turen over Rhinen tager ca. seks minutter, og på vejen svæver man også over den sekssporede Zoobrücke og badeanstalten Claudius Therme, som ligger i Rheinpark.

Svævebanen har 44 gondoler med plads til fire personer. Mellem 1963 og 1966 blev banen afmonteret og dens rute justeret, for at give plads til en udvidelse af den zoologiske have. Ønsker du at besøge Köln Zoo, er det oplagt at benytte svævebanen, og det er tilmed muligt at købe en kombineret billet, som gælder til både zoo og svævebane.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden

Transport: Sporvogn 18 og bus 140 kører til svævebanens station “Zoo/Flora”, mens bus 150, 250 og 260 kører til stationen “Thermalbad”

15. Prøv Kölsch

[Øl]

En lækker Kölsch i Köln… Foto: Carola68 Die Welt ist bunt fra Pixabay

Du kan naturligvis ikke være i Köln uden at smage på den lokale ølspecialitet, Kölsch. En Kölsch er en letdrikkelig lys øl, som brygges med lys (pilsner-)malt. Både smagen og aromaen har dog mere kompleksitet, end man finder i en traditionel pilsner, hvilket skyldes den særlige brygproces.

En Kölsch brygges nemlig ved lav temperatur (som en pilsner), men gæres ved en høj temperatur (som en ale). Øllets styrke er på ca. 5% vol. alc.

Det er dog ikke kun smag og aroma, der skiller sig ud. Også serveringen på byens værtshuse er noget særligt. Her serveres Kölsch nemlig i små cylinderformede glas (kaldet Stange), der blot rummer 20 cl.

Tjeneren bærer øllene på en rund bakke med hank (kaldet Kranz). Når du er færdig med din øl, placerer han straks en ny foran dig. Dette fortsætter, lige indtil du lægger en ølbrik ovenpå glasset, som signalerer at du ikke ønsker flere øl.

Siden 1997 har Kölsch været en såkaldt “beskyttet oprindelsesbetegnelse” indenfor EU, og det er dermed kun øl, som brygges indenfor en radius af 50 km fra Köln (og som samtidig lever op til typens officielle definition), der må kaldes Kölsch.

I dag brygges den klassiske Kölsch af de to store bryggerier Früh og Gaffel samt af en række mindre bryghuse. Øltypen serveres overalt i Köln og omegn, men et oplagt sted at prøve denne unikke øl er på Brauhaus Früh, som ligger tæt på domkirken i Köln. Du kan læse om Brauhaus Früh i afsnittet om spisesteder i Köln nedenfor.

Restauranter i Köln – de bedste spisesteder

1. Brauhaus Früh am Dom

[Am Hof 12-18]

Brauhaus Früh am Dom kan du opleve lokal gæstfrihed, og samtidig nyde traditionelle Köln-specialiteter sammen med de mange turister. Det populære bryghus er en institution i byen, og de hyggelige omgivelser – heriblandt den rustikke ølkælder med hvælvinger – er bestemt et højdepunkt på en tur til Köln.

Det store restaurant-kompleks (nogle rum er mere stemningsfulde end andre) har eksisteret siden 1904, og den centrale beliggenhed midt i Köln gør stedet meget turistvenligt. Men maden – klassiske tyske retter – fejler bestemt ikke noget. Og det gør øllet for den sags skyld heller ikke. På Brauhaus Früh am Dom er det oplagt at prøve den lokale øltype, Kölsch, som bryggeriet Früh har specialiseret sig i.

2. Ristorante Toscanini

[Jakobstraße 22]

Ristorante Toscanini er en autentisk italiensk restaurant, og et af de bedste steder at få serveret pizza og pasta i Köln. Den populære restaurant ligger udenfor byens primære turistområde, og mange af gæsterne er derfor lokale. Indretningen er meget enkel – måske grænsende til kedelig – men hvad gør det, når maden og servicen er i top.

Bag bardisken står en stor, hvid stenovn, hvor de tynde og sprøde pizzaer bliver bagt. Ristorante Toscanini har et bredt udvalg af pizzaer – både klassiske og mere eksperimenterende varianter samt veganske udgaver. Ønsker du pasta, kan du med fordel overveje den grønne green tagliatelle med friske svampe og stegt kalkunbryst i en lækker sauce med sherry og fløde.

3. Engelbät

[Engelbertstraße 7]

Hos Engelbät står den på lækre crêpes – både fra det salte og det søde køkken. De sprøde pandekager serveres med mange forskellige slags fyld, og foldes sammen som en habit på tallerkenen. Menukortet tæller op mod 50 forskellige slags pandekager (inklusive mange med vegetarisk og vegansk fyld).

Serveringslokalet hos Engelbät er enkelt og hyggeligt. Indretningen består af en blanding af caféborde, højborde og båse. Gamle reklameskilte og retro-planter præger væggene. Udvalget af øl fejler bestemt heller ikke noget, og her serveres både tyske og belgiske specialiteter.

4. Hanse Stube

[Trankgasse 1]

Er du til finere gastronomi, så kan du med fordel tjekke det aktuelle menukort hos Hanse Strube – en fremragende fransk-inspireret restaurant i det centrale Köln. Spisekortet byder på mange lækkerier – f.eks. østers, søtunge med sauce colbert, grillet aubergine og mør tournedos. Alle retterne er anrettet smukt og fantasifuldt.

Du kan enten vælge a la carte eller kaste dig ud i husets sammensatte menu. Hanse Stube byder på klassisk og yderst stilfuld indretning med blanke væg- og loftspaneler i mørkt træ. Hvide duge, friske blomster, interessante kunstværker og elegant lyssætning bidrager alt sammen til den rette stemning.

5. Bei Oma Kleinmann

[Zülpicher Straße 9]

At besøge Bei Oma Kleinmann føles som at være hjemme hos en tysk bedstemor (Oma betyder bedstemor på tysk). Det stemningsfulde serveringslokale med rustikke træborde og klassiske lysekroner har noget hjemligt over sig, og de tapetserede vægge, dekoreret med små fotografier og et par jagttrofæer, bidrager til denne varme stemning.

Menukortet byder ligeledes på retter, som den tyske bedstemor mestrer til perfektion – et oplagt valg er den velsmagende og sprøde schnitzel, som tilmed fås i en vegetarisk version (sellerischnitzel). Tjenerne er venlige og imødekommende, så et besøg hos bedstemor Kleinmann er virkelig en oplevelse.

Tip: Craftbeer Corner Coeln

Er du interesseret i specialøl, så prøv Craftbeer Corner Coeln (Martinstraße 32), som har et stort udvalg af craft beer på fad, flaske og dåse samt en hyggelig atmosfære.

Hotel i Köln – de bedste overnatningssteder

Der findes mange gode overnatningsmuligheder i Köln – nedenfor kan du se mine tre forslag i forskellige prisklasser. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Köln hos Booking.com her.

Booking.com

1. XII Apostel Albergo

[Heumarkt 68-72]

XII Apostel Albergo er et italiensk-inspireret byhotel med en fantastisk beliggenhed midt i Kölns gamle bydel. Her finder du mange caféer, restauranter og barer, ligesom Kölner Dom blot er 5 minutters gang fra hotellet. Værelserne er pæne og enkle med moderne badeværelser, og om morgenen kan du se frem til en flot morgenmadsbuffet med noget for enhver smag.

Beliggenheden er ganske enkelt fremragende, og du kommer nemt rundt til de bedste seværdigheder i Köln – enten til fods eller med offentlig transport. Sporvognsstationen Heumarkt ligger kun tre minutters gang fra hotellet. Der findes også et P-hus lige udenfor hotellet (parkering mod betaling). Personalet er desuden virkelig venligt og imødekommende. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge XII Apostel Albergo?

 • Fantastisk beliggenhed i Kölns gamle bydel
 • 3 minutters gang til stationen Heumarkt
 • Moderne indretning og flot morgenmadsbuffet
 • Rating på 7,9 (ud af 10) hos Booking.com

2. Haus am Dom – Apartments und Ferienwohnungen

[Jakordenstraße 12-14]

Interesseret i en ferielejlighed midt i Köln? Lejlighedshotellet Haus am Dom er et oplagt valg, hvis du gerne vil bo centralt i byen og samtidig have mulighed for at benytte dit eget køkken. De rummelige lejligheder byder på moderne indretning og udsigt over byen. Nogle af lejlighedstyperne har desuden balkon.

Du kan vælge mellem lejligheder til 2, 3 eller 4 personer. Hotellet ligger i en rolig gade bag hovedbanegården, så selvom du befinder dig midt i Köln (og i gåafstand til alle de bedste seværdigheder i Altstadt), undgår du storbyens larm. Der er blot 250 meter til Kölns hovedbanegård med S-tog og sporvogn. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge Haus am Dom?

 • Perfekt beliggenhed midt i Köln
 • Hyggelige ferielejligheder med eget køkken
 • Blot 250 meter til Kölns Hovedbanegård
 • Rating på 9,0 (ud af 10) hos Booking.com

3. Hostel Köln

[Marsilstein 29]

Er du på jagt efter billig overnatning i Köln? Hostel Köln tilbyder simple værelser, pæne faciliteter og fremragende beliggenhed til en god pris. Selvom ordet “hostel” indgår i navnet, er overnatningsstedet nærmere at betragte som et budgethotel med private værelser (inkl. eget badeværelse). Her findes både enkeltværelser, dobbeltværelser og familieværelser.

Hostel Köln ligger i en rolig sidegade i den vestlige del af Altstadt. Herfra kommer du nemt rundt til byens bedste attraktioner, og der findes sporvognsstoppested lige rundt om hjørnet. Receptionen er døgnåben og personalet meget hjælpsomt. Om morgenen serveres en glimrende morgenmad. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge Hostel Köln?

 • Prisvenligt hostel / vandrerhjem med private værelser m. eget bad
 • Central beliggenhed i Köln
 • Forskellige værelsestyper (enkelt-, dobbelt- og familieværelser)
 • Rating på 7,9 (ud af 10) hos Booking.com

Sådan kommer du til Köln

Der er ca. 580 km til Köln fra den dansk-tyske grænse, og turen i bil kan klares på under syv timer (eksklusive pauser). Du kan imidlertid også tage toget eller flyve til den tyske storby.

Köln med tog

Overvejer du at tage tog til Köln? Turen fra København til Köln kan klares på ca. 9 timer og 20 minutter og kræver (på udvalgte afgange) kun omstigning i Hamborg. Turen fra Aarhus til Köln er lidt hurtigere, men her skal man også skifte tog i Kolding.

Udover at være en spændende destination i sig selv, er Köln også et godt udgangspunkt for togoplevelser i Ruhr-distriktet samt i Frankrig og Belgien – f.eks. hvis du rejser på Interrail. Fra Köln er der bl.a. højhastighedsforbindelse til Paris (via Liege og Bruxelles). Du kan finde tips og forslag til din Interrail-rejse i min guide her.

Köln med fly

Du kan flyve direkte fra København til Köln (til Köln/Bonn-lufthavnen). Flyveturen tager ca. 1 time og 30 minutter.

Lufthavnen i Köln hedder officielt Flughafen Köln/Bonn Konrad Adenauer (CGN), og ligger midt mellem Köln og Bonn (ca. 12 sydøst for Köln og 16 km nordøst for Bonn).

Fra Köln lufthavn til centrum

Det er meget nemt at komme fra lufthavnen til Köln centrum – lufthavnens togstation (Köln/Bonn Flughafen) ligger nemlig i direkte forlængelse af Terminal 1 og 2.

Fra stationen kører S-tog (S19) til Köln Hovedbanegård (Köln Hbf). Turen tager ca. 15 minutter. Fra lufthavnens station afgår også intercitytog (bl.a. mod Stuttgart og Frankfurt).

Sådan kommer du rundt i Köln

Köln er en stor by, og det kan derfor være en god idé at benytte byens offentlige transportmidler for at komme rundt til seværdigheder og attraktioner.

Den centrale del af Köln med gågaderne, Kölner Dom og mange af byens museer, kan med fordel udforskes til fods, men skal du længere omkring, kan du benytte det udmærkede netværk af sporvogne (fungerer delvist som undergrundsbane), S-tog, busser og tog.

Byens kollektive transport administreres af VRS (dækker hele Köln-Bonn-regionen), og billetsystemet er ens for alle transportmidler. Der findes imidlertid mange forskellige billettyper og kategorier / zoner. Köln (inkl. lufthavnen) er i tarifzone 1b.

Indenfor en tarifzone findes forskellige billettyper, bl.a. enkeltbilletter, 24-timers billetter, ugebilletter og månedsbilletter. Som turist i Köln er 24-timers billetten oplagt. Vær opmærksom på, at gruppebilletter, som gælder for op til fem personer, er en billigere løsning, hvis I er to eller flere, som rejser sammen.

Du kan læse mere om zoner og billettyper på VRS’ officielle hjemmeside her.

Flere oplevelser

Köln er et godt udgangspunkt, hvis du vil opleve de klassiske tyske industribyer i Ruhr-distriktet, nyde de charmerende byer langs Rhinen eller besøge nabolandene Frankrig og Belgien. Der er ca. 200 km fra Köln til Bruxelles.

Der er også flere interessante byer lige i nærheden – f.eks. Düsseldorf (ca. 45 km mod nord) og Wuppertal (ca. 50 km mod nordøst). I Wuppertal kan man bl.a. køre med den hængende by-jernbane (Wuppertaler Schwebebahn) fra 1901, der fungerer som byens S-tog.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (Hohenzollern-broen og Kölner Dom): Billede af Torsten fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *