København: 30 seværdigheder i den danske hovedstad

Dejlige København byder på en lang række spændende seværdigheder for hele familien. Uanset om kalenderen viser sommer eller vinter, kan du se frem til hyggelige oplevelser med shopping, museer, parker, forlystelser, zoologisk have, fodbold og meget, meget mere.

København er Danmarks største by med ca. 1,3 millioner indbyggere (Storkøbenhavn). Det er således en rigtig storby med et væld af oplevelser samt en spændende historie.

Området, som i dag udgør København, har været beboet siden 800-tallet, men det er biskop Absalon, der anses som byens grundlægger, da han opførte sin borg her i 1167. Gennem 1300-tallet voksede byen stødt, og blev hurtigt landets største og vigtigste handelsby.

I renæssancen fik København et storslået og internationalt udtryk, hvilket man i særdeleshed kan takke én bestemt person for. Selvom Christian IV’s regeringstid (1588-1648) var præget af militære nederlag og økonomisk tilbagegang, så satte den danske konge et varigt aftryk på rigets hovedstad.

Foruden området Christianshavn, stod kongen bl.a. bag opførslen af Børsen, Holmens Kirke, Rosenborg slot, Regensen, Trinitatis Kirke med Rundetårn, Nyboder og Tøjhuset. Alle disse bygningsværker kan fortsat beundres i det centrale København.

En moderne kulturhovedstad

Det er dog ikke alene de historiske bygninger, man kan nyde, når man går rundt i den danske hovedstad. København er i konstant fornyelse, så gamle bygningsværker i dag står side om side med moderne arkitektur. Operaen, Det Kongelige Bibliotek med tilbygningen Den Sorte Diamant og 8tallet i Ørestad, designet af Bjarke Ingels Group (BIG), er alle eksempler herpå.

Ligesom arkitekturen er i konstant fornyelse, gælder det samme for byens restauranter, caféer, barer og diskoteker. Om du er til de hippe og trendy gå-i-byen steder i Kødbyen, den afslappede stemning på Christiania, de kulørte neon-lamper i Istedgade eller de klassiske dansebarer, der ligger i gaderne parallelt med Strøget, så har København noget for dig.

Planlægger du et længere ophold i København, eller er du her blot hen over en weekend? Uanset opholdets længde så kan du finde inspiration til de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i København i denne korte rejseguide. Det gælder naturligvis også for dig, der allerede bor i byen…



Booking.com

Seværdigheder i København – de 30 bedste oplevelser

1. Amalienborg Slot

[Slot + Museum + Vagtskifte]

Amalienborg Slot er blandt de mest populære seværdigheder i København, og er du her ved middagstid kan du overvære livgardens vagtskifte. Foto: Benjamin Munk Olsen

Amalienborg Slot er en af de største seværdigheder i København, og et oplagt sted at besøge – specielt hvis du har børn med til hovedstaden. Det smukke slotskompleks er naturligvis kendt for at være bolig for den danske monark, og består af fire næsten ens palæer. Palæerne omkranser den ottekantede slotsplads med rytterskulpturen af Frederik V placeret i midten.

Amalienborg ligger i bydelen Frederiksstaden – et område, som blev udlagt af Frederik V for at fejre den Oldenborgske kongeslægts 300-års jubilæum på den danske trone.

Opførslen af slottet indledtes i 1750, og blev varetaget af private bygherrer. De fire adelige bygherrer var overhofmarskal grev Adam Gottlob Moltke, grev Christian Frederik von Levetzau, baron Joachim von Brockdorff og baron Severin Leopoldus Løvenskiold.

Da byggeprojektet lagde Løvenskiolds økonomi i ruiner, blev det ufærdige palæ overtaget af enkegrevinde Anna Sophie Schack. Det første af palæerne stod færdigt i 1753, mens det sidste var klar til indflytning i 1760.

Allerede i 1794 blev Amalienborg dog overtaget af kongehuset, efter Christiansborg Slot var brændt ned. Det var dog først efter Påskekrisen i 1920, at Amalienborg blev kongens permanente residens.

Amalienborgs palæer

For royalt interesserede er det de to palæer, der vender ud mod vandet og haveanlægget Amaliehaven, som er de mest interessante. Dronning Magrethe II bor i Christian IX’s Palæ (eller Schacks Palæ), mens Kronprinsparret siden 2010 har boet i Frederik VIII’s Palæ (eller Brockdorffs Palæ).

Står du på slotspladsen med ansigtet mod springvandet i Amaliehaven, er Dronningens palæ det på din højre hånd, mens Kronprinsparrets palæ er det på din venstre hånd. Er flaget hejst over Christian IX’s Palæ, er det et tegn på, at Dronningen er hjemme.

Det er muligt at besøge de to øvrige palæer. I Christian VIII’s Palæ (eller Levetzaus Palæ) finder man Amalienborgmuseet, hvor du får et spændende indblik i monarkiets historie igennem de seneste 150 år.

Her kan man se de tidligere konger og dronningers private værelser i deres forskellige stilarter, mens man i Havesalen kan opleve udstillingen om den kongelige hverdag med traditioner og forpligtelser.

Det er også muligt at komme på rundvisning i Christian VII’s Palæ (eller Moltkes Palæ), som særligt er kendt for den årlige Nytårskur.

Her kan du gå i de royale gæsters fodspor, og opleve den overdådige Taffelsalen, der bruges ved Kongehusets officielle selskaber, Flora Danica-værelset samt et overflødighedshorn af malerier, møbelkunst og udsøgte dekorationer.

Livgardens vagtskifte på Amalienborg

At overvære livgardens vagtskifte på Amalienborg er en skøn og eventyrlig oplevelse – ikke mindst for børnene. Livgarden marcherer fra kasernen ved Rosenborg og gennemfører vagtskifte på Amalienborg dagligt kl. 12:00. Omfanget af paraden kan variere, og kan være suppleret med musikkorps. Paraden og vagtskiftet findes i tre udgaver: Kongevagt, løjtnantsvagt og palævagt.

Den mest omfattende er Kongevagten, som udelukkende benyttes når H.M. Dronningen befinder sig på Amalienborg.

Palævagten benyttes når ingen af kongehusets medlemmer bor på slottet. Til daglig vagttjeneste anvender Livgarden den mørkeblå uniform, der blev indført i 1848, og bjørneskindshuen, der blev indført allerede i 1805. Ved særlige lejligheder benyttes den røde vagtgalla.

Åbningstider: Amalienborgmuseet er åbent 11:00-16:00 (tirsdag til søndag). Der kan købes fællesbillet, som også gælder entré til Rosenborg. Rundvisninger i Christian VII’s Palæ foregår onsdag kl. 13:10 (på dansk), torsdag-søndag kl. 13:10 (på engelsk) samt lørdag-søndag kl. 11:10 (på dansk). Billetter skal reserveres på forhånd. Læs mere om rundvisning på Amalienborg her.

Transport: M3 eller M4 til Marmorkirken eller Havnebus til Nordre Toldbod.

2. Nyhavn

[Område + Havn + Caféer]

Romantiske Nyhavn er blandt de mest charmerende seværdigheder i København. Foto: Julian Hacker fra Pixabay

Nyhavn er et af de mest charmerende områder i København, og de stemningsfulde fortovscaféer og den maritime stemning tiltrækker dagligt mange turister. Langs havnekanalens kaj ligger de smukkeste træskibe, og inde på land præges havnemiljøet af en lang række farvestrålende husfacader. Mere romantisk bliver det næppe.

Nyhavn blev udgravet ved håndkraft i årene fra 1671 til 1673. Ønsket var at gøre Købenavn til centrum for handlen i Østersøen, og for at skabe de bedste betingelser for byens købmænd og skippere, anlagde man kanaler efter hollandsk forbillede (Christianshavn var allerede anlagt efter denne model).

Gennem mange år var Nyhavn kendt som et af byens mere skumle kvarterer med sømandsværtshuse og glædespiger, men i dag er det pæne caféer og restauranter, der er flyttet ind i de historiske ejendomme. Området ældste hus er Nyhavn nr. 9, som stammer fra 1681.

Den verdensberømte digter, H.C. Andersen, havde også stor tilknytning til Nyhavn, og boede således i tre af områdets ejendomme gennem en periode på 20 år. Længst tid boede han i nr. 67 (fra 1848 til 1865).

Udover at nyde den fantastiske stemning, og eventuelt et besøg på et af de mange spise- og udskænkningssteder, så er det også i Nyhavn, du finder bådene, der kan tage dig med på rundfart i Københavns havn og kanaler (læs mere nedenfor).

Transport: M1, M2, M3 eller M4 til Kongens Nytorv eller Havnebus til Nyhavn.

3. Kanalrundfart i København

[Sightseeing]

En tur rundt på kanalerne og langs byens største seværdigheder er en oplagt aktivitet i København. Foto: Benjamin Munk Olsen

En kanalrundfart er oplagt, hvis du gerne vil opleve Københavns havn og idylliske kanaler, og samtidig se en lang række af byens populære attraktioner. Seværdigheder som Nyhavn, Operaen, Den lille havfrue, Christianshavn, Christiansborg Slot, Vor Frelsers Kirke og Børsen kan alle opleves fra kanalbådende, der sejler rundt på vandvejene i den indre by.

Københavns havn og kanaler har spillet en væsentlig rolle for byens udvikling. Der er således mange spændende historier at fortælle om bygningsværker, monumenter og byens maritime færdselsårer. Der guides som regel på både dansk, engelsk og tysk.

De klassiske kanalrundfarter varer gerne en time, og sejles hele året – i sommeren med åbne både og i vinteren med lukkede og opvarmede både. Turene tilbydes af flere forskellige rederier, bl.a. Canal Tours (Stromma), som sejler fra Nyhavn og Gammel Strand og Netto-Bådene, som sejler fra Nyhavn og Holmens Kirke (lige over for Børsen).

Billet: Find billetter til kanalrundfart i København her

Transport: Til Nyhavn: M1, M2, M3 eller M4 til Kongens Nytorv eller Havnebus til Nyhavn. Til Gammel Strand og Holmens Kirke: M3 eller M4 til Gammel Strand.

4. Rundetårn

[Udsigt + Observatorium]

Den særlige spiralformede gang som fører op gennem Rundetårn. Foto: Benjamin Munk Olsen

Det 41,55 meter høje Rundetårn er blandt de mest ikoniske bygningsværker i det centrale København. Fra observationsdækket på øverste etage har man en fremragende udsigt over byen, ligesom turen op gennem tårnet ad den spiralformede gang er en særlig oplevelse.

Det var den danske konge, Christian IV, der stod for at opføre Rundetårn, der blev bygget sammen med Trinitatis Kirke. Trinitatis kan naturligvis referere til den kristne treenigheden, men kan ligeledes tolkes som bygningskompleksets tre funktioner; kirken skulle fungere som studenter- og universitetskirke, på kirkeloftet skulle indrettes universitetsbiblioteket, og øverst i tårnet skulle universitetets astronomiske observatorium etableres.

Rundetårn blev opført mellem 1637 og 1642, mens kirken først stod færdig i 1656. Tårnets brede spiralformede gang blev belagt med mursten på højkant, og førte helt op til udsigtsplatformen. Det var således muligt at transportere bøger til biblioteket og tunge astronomiske instrumenter til observatoriet med hestevogn.

Øverst i Rundetårn kan man opleve en 360-graders panoramaudsigt over Indre by, og i vintersæsonen er det muligt at besøge Observatoriet tirsdag og onsdag aften.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

Transport: S-tog eller M1/M2 til Nørreport.

5. Rosenborg Slot og Kongens Have

[Slot + Museum + Park]

Rosenborg Slot byder på masser af skønne oplevelser, og i sommerperioden er Kongens Have en dejlig oase midt i byen. Foto: Benjamin Munk Olsen

Kongens Have er en skøn grøn oase midt i København, og på en varm sommerdag fyldes de grønne plæner hurtigt af byens indbyggere. Picnictæpper, festivalstole, fodbolde og frisbees – der er plads til det hele i den dejlige have med de symmetriske lindetræs-alléer.

Rosenborg Slot og Kongens Have er blandt de mest populære seværdigheder i København. Haven er naturligvis mest populær i sommerhalvåret, mens slottet er en foretrukken attraktion året rundt.

Som så mange andre af byens ikoniske bygningsværker, kan også Rosenborg Slot tilskrives den danske konge, Christian IV. Oprindeligt blev slottet opført som et simpelt lysthus i den nyanlagte park udenfor Københavns volde, men gennemgik hurtigt forvandlingen til det pragtslot, som man oplever dag.

De sidste ombygninger for at gøre bygningen til et regulært slot blev afsluttet i 1624, og frem til 1710 tjente Rosenborg som kongelig bolig. Arkitekturen er smuk nederlandsk renæssancestil, som var tidens mode, og i dag kan alle interesserede gå på opdagelse i de royale samlinger.

Udstillingen på Rosenborg Slot

Slottets udstilling – De Danske Kongers Kronologiske Samling – blev grundlagt helt tilbage i 1833, og fem år senere kunne man åbne gemakkerne op for publikum.

Turen gennem slottets dekorative værelser er ligeledes en rejse gennem tiden og afspejler kongeslægtens historie fra Christian IV’s tid til 1863 (de oldenborgske regenter). På Amalienborgmuseet kan man opleve tiden fra 1863 til i dag (de glücksborgske regenter).

Rosenborg Slot byder på rigtig mange interessante genstande, fornemme malerier og overdådige loftsudsmykninger. Glæd dig bl.a. til Riddersalen på 2. sal (Den Lange Sal), der strækker sig i hele slottets længde. Her kan man nyde de 12 billedvævninger, Rosenborgtapeterne (1684-93) med motiver fra Den Skånske Krig 1675-79.

I slottets kælderhvælvinger kan man opleve skatkammeret med mange fornemme smykker og ikke mindst de danske kronjuveler. Kronjuvelerne stammer fra Dronning Sophie Magdalene (gift med Christian VI), der gennem sit testamente fra 1746 besluttede, at smykkerne ikke skulle overgå til én bestemt person, men for fremtiden skulle være til rådighed for den siddende dronning.

Man kan også opleve Det kongelige dåbsfad – et guldfad hvor alle kongelige børn er døbt siden 1671. I starten blev fadet forsynet med navn og dåbsdato, men allerede i slutningen af 1700-tallet var der ikke længere plads til nye navne.

Åbningstider: Tirsdag til søndag (10:00-16:00).

Transport: S-tog eller metro (M1 el. M2) til Nørreport.

6. Marmorkirken (Frederiks Kirken)

[Kirke + Udsigt]

Marmorkirken er et spektakulært byggeri midt i København. Foto: Benjamin Munk Olsen

Lige bag Amalienborg Slot rejser Marmorkirkens irgrønne kuppel sig højt over byens tage. Kirkens officielle navn er Frederiks Kirken, opkaldt efter Frederik 5., der i 1749 lagde den første sten til bygningsværket, men i dag omtales kirken primært som Marmorkirken, da bygningen fortrinsvis et skabt af smukke marmorblokke.

Kirken er tegnet af arkitekten Nicolai Egtved, og den fine rokoko-konstruktion skulle oprindeligt have været endnu større, men økonomiske udfordringer resulterede i, at projektet løbende måtte revideres og udsættes. Der skulle derfor gå mere end 100 år inden kirken kunne indvies i 1894.

Marmorkirkens kuppel er 79 meter høj, mens lofthøjden indenfor er på godt 46 meter, hvilet gør kirkerummet ganske spektakulært. Ja faktisk tillader loftshøjden at man kunne placere Rundetårn under den prægtige kuppel. Freskerne i kuplen forestiller apostlene samt en række symbolske medaljoner.

Udover at nyde Marmorkirkens pompøse ydre samt det smukke og stemningsfulde kirkerum, er det også muligt at stige op i kirkens kuppel.

En smal og ganske stejl trappe leder gæsterne op i kuplen, hvorfra man har en fuldstændig fantastisk udsigt over København med Amalienborg Slot, Operaen og Kastellet lige i nærheden. På turen op kan man også besigtige den trækonstruktion, der bærer kobberkuplen.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden. Ture i kuplen arrangeres lørdag og søndag kl 13 (max 30 personer).

Transport: Metro (M3 el. M4) til Marmorkirken.

7. Den lille havfrue

[Skulptur]

Trods sin beskedne størrelse har skulpturen af Den lille havfrue på Langelinie i København gennem mange år været blandt byens absolut største seværdigheder. Havfruen, der byder velkommen i Københavns Havn, illustrerer H.C. Andersens eventyr af samme navn, og blev udført af billedhuggeren Edvard Eriksen i 1913.

Den lille havfrue er udført i bronze, og er blot 125 cm høj. Statuen blev skænket af bryggeren Carl Jacobsen, og den blev hurtigt et ikonisk symbol på København, på linje med Manneken Pis i Bruxelles og Frihedsgudinden i New York.

Nogle turister vil muligvis stå tilbage med et nærmest antiklimatisk indtryk ved synet af den lille skulptur. Den lille havfrue har dog en stærk symbolværdi, ligesom omgivelserne med den skønne Langelinie og havnemiljøet, bidrager til den samlede oplevelse.

Netop på grund af symbolværdien har havfruen også været udsat for hærværk af flere omgange – bedst kendt er naturligvis de to gange, hvor havfruen har fået skåret hoved af. Det skete første gang i 1964 og igen i 1998.

Transport: S-tog til Østerport Station eller Havnebus til Nordre Toldbod.

8. Københavns Rådhus

[Rådhus + Udsigt + Have]

Fra tårnet på Københavns Rådhus har man en fantastisk udsigt over byen og dens mange seværdigheder. Foto: Benjamin Munk Olsen

Københavns Rådhus er blandt hovedstadens mest ikoniske bygningsværker, og anses som et hovedværk indenfor dansk nationalromantik. Den storslåede bygning med det høje slanke tårn blev tegnet af arkitekten Martin Nyrop og opført fra 1892 til 1905. Nyrop havde ladet sig inspirere af rådhuset i Siena (Italien), og hans bud endte med at vinde den udskrevne arkitektkonkurrence.

Rådhuset ligger i hjertet af København omringet af seværdigheder som Tivoli og Strøget. Bygningen fungerer i dag som arbejdsplads for Borgerrepræsentationen og for kommunens forskellige forvaltninger, men som turist er der også god mulighed for at nyde det enestående rådhus.

I Rådhusets åbningstid er det muligt at træde ind ad den flotte port og nyde synet af Rådhushallen. Hallen anvendes bl.a. ved valghandlinger, koncerter, udstillinger og fester, og er rigt dekoreret.

Under det imponerende glastag kan man bl.a. betragte søjlegange, balkoner og springvand med løvehoveder. I kridstensbåndet under Søjlegangen kan interesserede læse hele byens historie, som starter med biskob Absalons borg fra 1167.

Vil du vide mere om Rådhusets historie og dets funktioner, kan du med fordel benytte dig af de spændende rundvisninger. Læs mere om rundvisning på Københavns Rådhus her.

Udsigten fra Rådhustårnet

For de fleste danskere har Rådhustårnet i København en helt særlig betydning. Hver dag kan tårnurets klokker høres ringe kl. 12:00 (både i virkeligheden og i radioen), ligesom billeder af tårnurets visere er fast bestanddel i fjernsynet, når klokken nærmer sig midnat på årets sidste dag.

Rådhustårnet – og i særdeleshed den enorme urskive – spillede også en central rolle i den klassiske Olsen Banden-film, Olsen-Banden går i krig. Her kommer Keld og Benny på en yderst vanskelig opgave, når de skal befri Egon, der er bundet fast på en lille afsats svimlende højt over Rådhuspladsen.

Vil du gerne nyde samme udsigt som Egon, Keld og Benny, så kan du tilbagelægge de ca. 300 trappetrin, som fører dig op til tårnets udsigtsplatform. Med sine 105,6 meter er tårnet blandt Københavns højeste bygninger, og udsigten over Københavns tage, kanaler og parker er selvsagt betagende.

Jens Olsens Verdensur og Rådhushaven

På Københavns Rådhus kan man også opleve verdens mest præcise analoge urværk, nemlig Jens Olsens Verdensur. Det særlige ur består af 12 urværker, som tilsammen har intet mindre end 14.448 dele. Det mekaniske ur skal trækkes op en gang om ugen, og viser foruden tiden også måne- og solformørkelser, stjernebilledernes placering samt en evighedskalender.

Beregningerne der lå til grund for uret blev udarbejdet frem til 1928, mens tegningerne blev udført fra 1934 til 1936. Selve fremstillingen af det komplekse ur tog 12 år og foregik fra 1943 til 1955. Da uret endelig stod færdigt, havde urmageren Jens Olsen været død i 10 år.

Det er gratis at besøge udstillingen med Jens Olsens Verdensur, som er suppleret med mange gode fortællinger og historiske genstande.

En anden af rådhusets gratis oplevelser er Rådhushaven – en hyggelig gårdhave indrettet bag rådhusets mørke mure. Man kommer til den lille oase gennem en port på H.C. Andersens boulevard, og inde bag porten venter en hyggelig have med træer, blomster og springvand. Det er en sjov oplevelse at træde ind i den lukkede have, hvor byens larm straks træder i baggrunden.

Åbningstider: Rådhuset er åbent 9:00-16:00 (hverdage), 9:30-13:00 (lørdage). Adgang til tårnet: Mandag til fredag kl. 11.00 og 14.00 samt lørdag kl. 12.00. Rådhushaven er åben dagligt 9:00-16:00 (maj til september).

Transport: M3 eller M4 til Rådhuspladsen.

9. Vor Frue Kirke (Københavns Domkirke)

[Kirke]

Et kig indenfor i Københavns Domkirke. Foto: Benjamin Munk Olsen

Københavns Domkirke er tilegnet Den hellige jomfru (Vor Frue), og er anlagt på byens højeste punkt. Den nuværende kirkebygning – en smuk nyklassicistisk katedral tegnet af arkitekten C.F. Hansen – stammer fra 1829, men det er langt fra den første kirke på stedet. Allerede omkring år 1200 sørgede Biskop Absalon nemlig for en primitiv kirke i hjertet af den nyetablerede by.

Kirkerummet er virkelig smukt og samtid relativt enkelt. Det leder straks tankerne i retning af antikkens historiske formsprog med markante søjler, hvidkalkede kassettelofter (inspireret af Pantheon i Rom) og klassiske statuer. Udsmykningen er sparsom, men domineres af 13 store skulpturer; Kristus og de Tolv Apostle, skabt af Bertel Thorvaldsen.

Døbefonten i italiensk marmor – ligeledes skabt af Thorvaldsen – er ganske enestående, og er udformet som en knælende engel med store vinger.

Der findes to orgler i Vor Frue – indviet i henholdsvis 1995 (det store orgel med ca. 8.000 orgelpiber) og 2002 (det lille kororgel).

Akustikken i kirken er fremragende, og det kan anbefales at besøge kirken til en orgelkoncert (f.eks. den ugentlige orgelmatiné) eller høre orglet ved en gudstjeneste.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider og begivenheder på hjemmesiden

Transport: Metro (M1 el. M2) el. S-tog til Nørreport eller metro (M3 el. M4) til Rådhuspladsen

10. Christiansborg Slot

[Kongelige Repræsentationslokaler + Folketingssalen + Udsigt]

Christiansborg Slot danner ramme om en lang række seværdigheder midt i København. Foto: Benjamin Munk Olsen

På den lille ø, Slotsholmen, midt i København ligger det majestætiske slot, Christiansborg. Slottet er et stolt symbol på det danske demokrati, og rummer Folketinget, Højesteret og Statsministeriet. En del af Christiansborg bliver samtidig anvendt af Kongehuset, og her kan man opleve De Kongelige Repræsentationslokaler og De kongelige stalde.

Det er også muligt at besøge ruinerne af Absalons borg, Slotskirken samt tårnet, der byder på en strålende udsigt.

Det nuværende Christiansborg Slot er det seneste i en lang række storslåede bygninger, der har været rejst på stedet siden det 12. århundrede. Biskop Absalon – Københavns grundlægger – var den første til at opføre en borg på stedet. Det skete i 1167, og selvom borgen blev erobret og revet ned af Hansestæderne i 1368, er det muligt at besigtige de historiske ruiner under det nuværende slot.

På resterne af Absalons borg opførtes det, der senere skulle blive til Københavns Slot. I 1417 overtog Kong Erik af Pommern slottet fra Roskildes biskopper og siden da var fæstningsanlægget på Slotsholmen kongemagtens ejendom.

Under Christian VI blev der taget initiativ til at opføre et nyt pragtslot på stedet, og efter flere års arbejde kunne kongen i 1740 flytte ind i et spritnyt firfløjet rokokopalads med ridebaner og slotskirke – det første Christiansborg. Slottet fik dog kun lov at stå til 1794, hvor det brændte ned. Det andet Christiansborg – indviet i 1828 og opført i klassicistisk stil – måtte også lide under brand i 1884.

Det tredje og nuværende Christiansborg stod færdigt i 1928. Christian X – datidens regent – overvejede at tage bolig på slottet, men blev i sidste ende boende på Amalienborg – formodentlig som konsekvens af Påskekrisen i 1920.

Besøg Folketinget

På en rundvisning med guide kan du bl.a. opleve folketingssalen. Foto: Benjamin Munk Olsen

I dag er Christiansborg først og fremmest kendt for at huse det danske parlament, Folketinget. Det er både muligt at komme på rundvisning i Folketinget og overvære møder i Folketingssalen fra tilhørerpladserne.

På de guidede rundvisninger med Folketingets betjente kan du høre om Folketinget som arbejdsplads og om Christiansborg som centrum for folkestyret og lovgivningen. Desuden kan du opleve vandrehallen, grundlovene og Folketingssalen.

Fra tilhørerpladserne kan du komme helt tæt på magten i Danmark, overvære behandlingen af nye lovforslag, eller lytte med når ministre besvarer spørgsmål i den ugentlige spørgetid. Rundvisningerne og adgang til tilhørerpladserne er ganske gratis.

De Kongelige Repræsentationslokaler

Det er en stor oplevelse at gå gennem De Kongelige Repræsentationslokaler. På turen kan du bl.a. opleve Tronsalen, hvor Dronningen modtager konger, præsidenter og ambassadører ved statsbesøg og arrangementer på slottet.

Tronsalen er dekoreret med grønne marmorpilastre og gyldne silketapeter, og rummer også de originale tronstole fra enevældens tid (1660 til 1848).

Højdepunktet er naturligvis Riddersalen, som er slottets hjerte. Den enorme sal (40 meter lang, 14 meter bred og 10 meter høj) danner de storslåede rammer om Dronningens gallamiddage ved statsbesøg og aftenselskaber. Her kan der dækkes op til 400 spisende gæster med det fineste sølvtøj, porcelæn, blomster og lysestager i guld.

Riddersalens vægge prydes af Bjørn Nørgaards farvestrålende gobeliner. De 17 gobeliner fortæller hele Danmarks historie gennem en række smukke motiver, og var en gave til Dronning Margrethe II ved hendes 50-års fødselsdag i 1990.

De kongelige stalde, Slotskirken og Ruinerne

I De kongelige Stalde kan du komme helt tæt på Kongehusets hvide heste og opleve de fineste kareter – bl.a. den historiske guldkaret fra 1840, som er belagt med 24-karats bladguld. Det er også muligt at se enkedronning Juliane Maries statskaret fra 1778, som er udstillingens ældste.

Da Christian VI’s prægtige barokslot brændte ned i 1794, var det kun Ridebaneanlægget og de to staldbygninger, som overlevede. Når du besøger hestene og kareterne i De kongelige stade, foregår det således i de fineste bygninger fra 1700-tallet.

Det er også muligt at besøge Slotskirken fra 1826. Kirken med det smukke kirkerum er skabt af arkitekten C. F Hansen, og der er bestemt ikke sparet på marmor i byggeriet. Den enkle og stemningsfulde kirke benyttes ved store kongelige begivenheder som dåb, bryllupper og jubilæer. Den første større begivenhed var Frederik VII og prinsesse Vilhelmines bryllup i 1828.

Interesserer du dig for historie, så er turen ned under det nuværende Christiansborg et must. Her kan man nemlig opleve ruinerne fra Absalons borg, og få hele den spændende historie om byggeriet fra middelalderborg til kongeslot og magtcentrum.

Udsigt fra Tårnet

Siden 2014 har det været muligt at tage turen op i det karakteristiske tårn, der knejser over det berømte slot. Tårnet på Christiansborg Slot er med 106 meter det højeste tårn i København – 40 centimeter højere end Rådhustårnet. Indgangen til Tårnet findes i Kongeporten, og der er gratis adgang – turen op foregår med elevator.

Det er også muligt at spise i Tårnets restaurant – Meyers, som er drevet af den kendte kok, Claus Meyer. Her serveres både frokost, eftermiddagste og middag – alt sammen med klassiske danske indslag tilsat et twist. Udover at nyde maden eller kaffen, kan man også betragte den fine udsigt over Christiansborgs ridebane.

Åbningstider: Du finder de officielle åbningstider for repræsentationslokalerne, de kongelige stalde, slotskirken og ruinerne her.

Folketinget er åbent fra den første tirsdag i oktober og indtil begyndelsen af juni. I denne periode afholdes oftest møder i Folketingssalen på tirsdage og onsdage fra kl. 13 samt torsdage og fredage fra kl. 10. Book plads på tilhørerpladserne her.

Tårnet er åbent 11:00-21:00 (tirsdag til lørdag), 11:00-17:30 (søndag).

Transport: M3 eller M4 til Gammel Strand.

De bedste aktiviteter med børn

Er du på udkig efter aktiviteter for hele familien? Nedenfor får du fem forslag til de bedste attraktioner i København for børn:

11. Tivoli

[Forlystelsespark]

Tivoli er blandt de oplagte seværdigheder at besøge på en tur til København. Det gælder både om dagen og om aftenen. Foto: Haydn Squibb fra Pixabay

Lige overfor Hovedbanegården i København finder man en af byens absolut største og mest populære seværdigheder, nemlig Tivoli – verdens næstældste forlystelsespark (kun overgået af Dyrehavsbakken). Tivoli (officiel hjemmeside) blev grundlagt af iværksætteren Georg Carstensen i 1843, og lige siden er børn og voksne strømmet til den skønne oase for at prøve karruseller, rutsjebaner og ballongynger.

Udover de mange farverige attraktioner, byder Tivoli også på kunstfærdig udsmykning med farvestrålende bygninger, flotte blomsterbede og stemningsfulde springvand.

Her findes også en lang række forskellige restauranter – både i gourmet-klassen og helt almindelige cafeterier. I sommerperioden arrangeres desuden Fredagsrock med store danske og internationale navne.

Selvom der jævnligt kommer nye forlystelser, spisesteder og udsmykning til, har Tivoli heldigvis beholdt sin historiske charme, og et besøg i parken er derfor lige så eventyrligt, som det altid har været.

Bland de mest klassiske forlystelser finder man bl.a. Rutschebanen (bygget i 1914 og dermed en af verdens ældste rutsjebaner), pariserhjulet Ballongyngen fra 1943, Det Gyldne Tårn med 55 meters frit fald og den gulvløse rutsjebane, Dæmonen fra 2004, som byder på tre loops og en topfart på 77 km/t.

Åbningstider: Tivolis åbningstider varierer efter sæson.

Spring køen over: Køb din entrébillet til Tivoli her og vis den på mobilen

Transport: S-tog eller metro (M3 eller M4) til København H.

12. København Zoo

[Zoologisk have]

Søløverne er blandt havens mange fotogene dyr. Foto: Katie Jowett fra Unsplash

København byder på masser af spændende seværdigheder for hele familien, og en af de absolut mest populære er byens zoologiske have. København Zoo blev grundlagt i 1859, og er således blandt Europas ældste zoologiske haver. I dag kan man opleve mere end 200 forskellige dyr spredt over et areal på 11 hektar.

Med børnene placeret sikkert i trækvognen kan I begive jer ud på en spændende safari til forskellige kontinenter. København Zoo byder på en lang række dyr – både de eksotiske og de mere lokale af slagsen. Blandt de mest populære er de bambusspisende bamser i det skønne Pandaanlæg.

Blandt andre højdepunkter er de mægtige elefanter, der i 2008 fik et nyt og moderne hus, tegnet af den britiske stjernearkitekt, Norman Foster. I Den Arktiske Ring og det Nordiske Hjørne kan man bl.a. opleve brunbjørne og isbjørne i fine anlæg samt spættede sæler, rensdyr og moskusokser.

I Primaternes Verden kan man møde nysgerrige og legesyge aber, og i Regnskovshallen kan man bl.a. støde på fritflyvende fugle og fritklatrende dovendyr.

København Zoo er desuden den eneste zoologiske have i Europa, hvor man kan opleve den Tasmanske pungdjævel. Havens første to djævle var en barselsgave til Prins Christian fra den tasmanske regering, da hans mor, Kronprinsesse Mary, som bekendt stammer fra Tasmanien.

Det kan være svært at bevare overblikket i den store have, men fortvivl ikke. Det bedste overblik findes i toppen af det ikoniske tårn, Zootårnet. Udkigstårnet i træ er inspireret af Eiffeltårnet, og blev opført i 1905. I 43,5 meters højde har man en skøn udsigt over hele haven og en stor del af København.

Åbningstider: Se havens aktuelle åbningstider her.

Transport: Bus 7A til København Zoo.

13. Lego Store på Strøget

[Legetøjsbutik]

I Lego Store på Strøget kan man bl.a. se den fine genskabelse af Nyhavn i Legoklodser. Foto: Benjamin Munk Olsen

Tilbage i 2010 åbnede Lego sin første butik i København, og Lego Store på Strøget blev hurtigt en populær attraktion for turister og legebørn i alle aldre. Lego Store sælger naturligvis en lang række samlesæt med de farverige klodser, men i legeområdet midt i butikken kan man også give kreativiteten frit spil.

‘Living Room’ er navnet på det interaktive legeområde midt i butikken, hvor børn og forældre flokkes om bordene med de spændende legosæt. Butikkens dedikerede medarbejdere står klar til at sætte legen i gang, ligesom de naturligvis kan hjælpe med forslag og idéer.

Bagest i butikken kan du opleve en række flotte legomodeller. Der skiftes løbende ud i udstillingen, som bl.a. rummer en yderst detaljeret og dekorativ gengivelse af Nyhavn. Det er ganske gratis at besøge Lego Store, som først og fremmest er en butik, men også et fornemt udstillingsvindue for den danske legetøjsproducent.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden

Transport: Metro (M3 el. M4) til Gammel Strand

14. Den Blå Planet

[Akvarium]

Den moderne bygning som rummer alverdens fisk og havdyr. Foto: StudioKlick fra Pixabay

Der venter mange spændende oplevelser under vandet, når du besøger Den Blå Planet i Kastrup. I de moderne omgivelser kan du komme helt tæt på alverdens dyr fra hammerhajer og havoddere til blæksprutter og piratfisk. Nordeuropas største akvarium er blandt de mest populære attraktioner i hovedstadsregionen, og bestemt et besøg værd.

Den Blå Planet ligger smukt placeret direkte ud til Øresund, og kunne i 2013 byde de første gæster indenfor. Den moderne arkitektur er inspireret af en enorm hvirvelstrøm og er inddelt i tre områder: (1) De nordlige søer og have, (2) Tropiske søer og floder og (3) Oceanet. Turen rundt i Den Blå Planet bringer dig således hele kloden rundt, ligesom her også findes en spændende vandlegeplads for de mindste.

Der findes mere end 400 forskellige arter i Den Blå Planet, så det kan selvsagt være en udfordring at få set dem alle. Du får derfor fem forslag til fisk og havdyr, som du ikke må gå glip af:

Sørg for at opleve de søde og legesyge havoddere, når de boltrer sig i deres anlæg. Oplev de majestætiske hammerhajer og rokker i Oceantanken, og kom helt tæt på dem i undervandstunnelen. Besøg stillehavsblæksprutten, som har 1,5 meter lang arme og 2.000 sugekopper, og find arapaimaen – en af verdens største ferskvandsfisk.

Åbningstider: 10:00-17:00 (tirsdag til søndag), 10:00-21:00 (mandag).

Transport: M2 til Kastrup.

15. Bakken (Dyrehavsbakken)

[Forlystelsespark]

Bakken (officielt Dyrehavsbakken) er verdens ældste forlystelsespark og samtidig en af de smukkeste. Parken er nemlig placeret i charmerende omgivelser ved Dyrehaven i Klampenborg – ca. 10 km nord for København.

Her findes underholdning for legebørn i alle aldre; udover en lang række sjove forlystelser byder området også på et stort udvalg af spisesteder samt en udstilling dedikeret til tv-serien Matador.

Dyrehavsbakkens historie går helt tilbage til 1583, hvor der blev etableret en markedsplads ved den kongelige dyrehave. I sommerperioderne blev markedspladsen omdannet til et sandt slaraffenland med gøglere og artister, og sammen med den nærliggende Kirsten Piils kilde, fungerede markedspladsen som et populært udflugtsmål for københavnerne.

Med tiden blev gøglernes primitive telte udskiftet med regulære træbygninger, og Dyrehavsbakken voksede støt med kabareter, pavilloner, udskænkningssteder og kørende forlystelser. Siden 1935 har Bakken også været hjemsted for Cirkusrevyen.

Blandt de ikoniske forlystelser på Bakken finder man bl.a. Rutschebanen – en flot trærutsjebane fra 1932, den moderne rutsjebane, Tornado, Spøgelsestoget, Vikingeskibet og den klassiske karrusel, Kaffekopperne. Her findes naturligvis også en lang række klassiske boder som skydetelt, dåsekast, tombola og lykkehjul.

Modsat Tivoli i det centrale København, er der gratis adgang til Bakken. Her betaler man udelukkende for at prøve de forskellige attraktioner, og forlystelserne ejes fortsat af enkeltpersoner – de såkaldte teltholdere.

Siden 2015 har man også kunnet besøge udstillingen ’Korsbæk på Bakken’. Her er den fiktive by Korsbæk fra tv-serien Matador blevet genopbygget i naturlig størrelse, og befolket af skuespillere, som spiller rollerne som byens indbyggere. I de forskellige huse er der indrettet restauranter, caféer og barer, hvor gæsterne kan spise og drikke i de nostalgiske omgivelser.

Åbningstider: Bakkens åbningstider varierer efter sæson. Du finder de aktuelle åbningstider på Bakkens hjemmeside her.

Transport: S-tog til Klampenborg St.

De bedste museer i København

Der findes mange gode og spændende museer i hovedstaden. Nedenfor får du mine forslag til de 5 bedste museer i København:

16. Nationalmuseet

[Museum]

Indgangen til Nationalmuseet – en af de mange populære seværdigheder i København. Foto: Benjamin Munk Olsen

Vil du gerne blive klogere på dansk og udenlandsk kulturhistorie, og samtidig opleve nogle af vores mest betydningsfulde nationalklenodier, så er det bestemt værd at besøge Nationalmuseet. Museet har siden 1892 været indrettet i Prinsens Palæ ved Frederiksholms Kanal – et af Danmarks ældste rokoko-palæer.

På Nationalmuseet kan man bl.a. opleve Guldhornene – eller rettere rekonstruktionerne af de berømte jernalderhorn. De oprindelige horn blev fundet nær Møgeltønder i henholdsvis 1639 og 1734, men blev i 1802 stjålet og siden omsmeltet.

Museet råder i dag over to sæt rekonstruktioner; et sæt fra 1860 og et fra 1979. Da de tidligste rekonstruktioner ikke ansås for korrekte, besluttede man at skabe nogle, som i højere grad stemte overens med de originale tegninger og opmålinger.

Solvognen og Egtvedpigen

En anden af Nationalmuseets berømte genstande er det smukke bronzealderfund, Solvognen. Solvognen er en hulstøbt hestefigur i bronze og guld, som trækker en solskive efter sig. Figuren er dateret til den ældre bronzealder, ca. 1350 f.Kr. Den interessante figur har sandsynligvis været benyttet ved rituelle ceremonier, og lignende motiver findes afbilledet på flere helleristninger.

På turen rundt i museets permanente udstilling må du heller ikke gå glip af det berømte gravfund, Egtvedpigen. Liget af den 16-18-årige Egtvedpige blev lagt i en gravhøj ved Egtved omkring år 1370 f.Kr. Læg særligt mærke til Egtvedpigens velbevarede klædedragt.

Den kortærmede bluse, snoreskørtet og det vævede bælte har været med til at give ny og spændende viden om Danmarks fortid. Det samme kan siges om Nordeuropas ældste plankebyggede fartøj, Hjortspringbåden, der ligeledes kan opleves på museet.

Udover de berømte danske oldtidsfund, kan der bl.a. opleves skatte fra vikingernes togter, kirkelige genstande fra Middelalderen, Danmarks ældste mønt, forskellige våben og smykker, ægyptiske mumier, amuletter fra Grønland, kultgenstande fra Amerika samt en japansk samurai-dragt. Hertil kommer en række forskellige særudstillinger, som du kan læse mere om på hjemmesiden.

Billet: Du kan købe din entrébillet til Nationalmuseet gennem Get Your Guide her

Transport: M3 eller M4 til Gammel Strand eller Havnebus til Det kongelige bibliotek.

17. Ny Carlsberg Glyptoteket

[Museum]

Ny Carlsberg Glyptoteket byder på en lang række smukke skulpturer. Foto: Benjamin Munk Olsen

Græske og romerske statuer, egyptiske mumier, danske guldaldermalerier og en udsøgt fransk malerisamling – på Ny Carlsberg Glyptoteket finder du et imponerende udvalg af kunst, håndværk og arkitektur fra oldtiden til i dag. Samlingen blev grundlagt af bryggeren Carl Jacobsen (1842-1914), som var en passioneret kunstsamler.

Jacobsen samlede antik og moderne kunst fra hele verden, og da samlingen blev for omfattende til hans private hjem, valgte han at gøre den tilgængelig for offentligheden. Først flyttede han samlingen til det gamle Glyptothek på Carlsberg – lige ved siden af bryggeriet, men i 1897 blev dørene slået op til Ny Carlsberg Glyptoteket på Dantes Plads midt i København.

Det er ikke blot de mange imponerende kunstskatte, der er værd at bemærke, når man besøger Ny Carlsberg Glyptoteket. Vilhelm Dahlerups hovedbygning – det trefløjede kompleks i hesteskoform – og Hack Kampmanns monumentale bygningsværk på modsatte side, skaber et unikt museumsmiljø. Mellem de to ikoniske bygninger finder man den spektakulære vinterhave med tropiske planter, springvand og fiskedam.

I 1996 kom endnu en bygning til, nemlig Henning Larsens moderne bidrag, som rummer Den Franske Malerisamling og dele af den Ægyptiske Samling.

Glyptotekets samling

Samlingen på Ny Carlsberg Glyptotek tæller mere end 10.000 genstande med hovedvægt på Middelhavets oldtidskulturer samt dansk og fransk kunst fra det 19. og 20. århundrede. Den egyptiske samling tager dig med på en rejse flere tusinde år tilbage i tiden. Her kan man opleve mange imponerende objekter fra Oldtidens Egypten – bl.a. dobbeltstatuen af kong Ramses II og guden Ptah samt et ægyptisk gravkammer med mumier og smukke sarkofager.

Carl Jacobsen havde en stor interesse for fremstillingen af menneskekroppen, og dette tema kan med fordel udforskes i Den Romerske og Græske Samling. Her findes mere end 800 unikke marmorskulpturer fra tidsperioden 600 f.Kr. til 500 e.Kr. Blandt guder, gudinder, helte, kejserportrætter og gravrelieffer kan man blive klogere på den tekniske og kunstneriske udvikling og nyde det fine håndværk.

I den danske malerisamling er der særligt fokus på Danske Guldalder (ca. 1800-1850), hvor man kan nyde værker af bl.a. C.W. Eckersberg, Christen Købke, Johan Thomas Lundbye og Vilhelm Hammershøi.

I Den franske skulptursamling fokuseres der på perioden omkring Det moderne gennembrud, mens malerisamlingen bl.a. tæller værker af Edgar Degas, Édouard Manet og Paul Gauguin.

Åbningstider: 10:00-17:00 (tirsdag til søndag – åbent til 21:00 torsdag). Der er gratis entré om tirsdagen.

Transport: S-tog til København H eller M3/M4 til Rådhuspladsen.

18. SMK – Statens museum for kunst

[Kunstmuseum]

Danmarks nationalgalleri råder over landets største kunstsamling, som består af omkring 200.000 kunstværker. Der er således ingen vej udenom; hvis du interesserer dig for kunst og kunsthistorie, er et besøg på SMK simpelthen et must.

Den flotte samling har sin oprindelse i Det kongelige Kunstkammer – kongens private kunstsamling, der blev skabt af Frederik III omkring 1650.

Med demokratiets indførelse i midten af 1800-tallet, blev kunstsamlingen imidlertid givet til folket, og siden 1896 er værkerne blevet vist frem i de storslåede bygninger ved Østre Anlæg. Hovedbygningen i historicistisk stil blev tegnet af arkitekten Vilhelm Dahlerup.

Museets samling rummer værker fra 1300-tallet og frem til i dag. Du kan dermed opleve 700 års kunsthistorie, formidlet gennem malerier, tegninger, skulpturer og installationer. Alle genrer og stilarter er repræsenteret, ligesom her både findes danske og udenlandske værker.

Blandt samlingens danske højdepunkter er “Badende drenge en sommeraften ved Skagens strand” (1899) af P.S. Krøyer, Vilhelm Hammershøis “Stue i Strandgade med solskin på gulvet” (1901), Vilhelm Bissens marmorskulptur “En dame” (1891), Asger Jorns “Livshjulet” (1953) og “Kor” (1991) af Michael Kvium.

De udenlandske hovedværker tæller bl.a. “Aftenpassiar” (1889) af Edvard Munch, “Opstilling med dør, guitar og flasker” (1916) af Pablo Picasso, Albrecht Dürers “Bortførelse af en enhjørning” (1516), “To figurer uden køn. Kimærer” malet af Max Ernst, og portrætbusten af Camilla Barbadori (kardinal Maffeo Barberinis moder), som blev skabt af den barokke billedhugger Giovanni Lorenzo Bernini i 1619.

En at mine personlige favoritter er “Fastens strid med fastelavn” (ca. 1559) af Pieter Bruegel den Ældre, hvor en forarmet (og øjensynligt sulten mand) bider en velpolstret mand i kinden.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden

Transport: 6A til Georg Brandes Plads

19. Krigsmuseet (Tøjhusmuseet)

[Krig]

Klassiske håndvåben, kanoner, kampvogne, ammunition, rustninger og uniformer. På Krigsmuseet – tidligere kendt som Tøjhusmuseet – kan du opleve en omfattende samling af våben – både de historiske og de mere moderne af slagsen. Det hele er udstillet i Christian IV’s Tøjhus på Slotsholmen – en smuk renæssancebygning fra 1604.

De historiske rammer (inkl. Europas længste renæssancesal på 163 meter med smukke hvælvinger) passer perfekt til den store udstilling, hvor du kan følge udviklingen indenfor våbenproduktion og militærstrategi.

Udviklingen strækker sig fra riddere i skinnende rustninger til topmoderne militærdroner og nutidige geværer, der bl.a. blev benyttet i forbindelse med indsatsen i Afghanistan.

Udstillingen på Krigsmuseet er inddelt i sektionerne Den Fjerne Krig, Danmarks Krige, Danmarks Flåde, Krigsmuseets Skatkammer og Kanonhallen. Selvom temaet er krig, er udstillingen også egnet for børn, og her findes mange fine aktiviteter i børnehøjde.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden

Transport: Metro (M3 el. M4) til Gammel Strand eller Bus 2A til Børsen

20. Thorvaldsens Museum

[Kunstmuseum]

Thorvaldsens Museum byder på mange spændende oplevelser midt i København. Foto: Benjamin Munk Olsen

Selvom Berthel Thorvaldsen (1770-1844) tilbragte 40 år af sit liv uden for landets grænser, regnes han som en af Den danske guldalders hovedpersoner, og et af hans mest berømte værker – den 242 cm høje marmorskulptur “Jason med det gyldne skind” – er i dag optaget i den danske Kulturkanon.

“Jason med det gyldne skind” er også en central del af udstillingen på Thorvaldsens Museum, som er indrettet i Michael Gottlieb Bindesbølls flotte nyklassicistiske museumsbygning fra 1848.

Det gule palæ indtager en prominent placering på Slotsholmen, og på facaden ses en kunstfærdig frise, der skildrer Thorvaldsens hjemkomst fra Rom i 1838.

Thorvaldsen var blot 11 år gammel, da han blev optaget som elev på Kunstakademiet, og i løbet af læretiden blev hans værker præmieret med både sølv- og guldmedaljer. I 1796 skænkede Akademiet ham et rejselegat, og han bosatte sig herefter i Rom. Her var hans arbejde primært inspireret af antikkens klassiske formsprog og idealer.

På Thorvaldsens Museum kan man opleve en række af kunstnerens værker, herunder de detaljerede gipsmodeller, der fungerede som forarbejde for de endelige skulpturer i marmor og bronze.

Samlingen tæller også flere af Thorvaldsens personlige genstande, bl.a. malerier, tegninger og grafik, samt værktøj, som han brugte i sin dagligdag.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden

Transport: Metro (M3 el. M4) eller Bus 2A til Gammel Strand

Grønne områder i København

Der findes mange grønne områder i København – herunder får du mine forslag til de mest interessante:

21. Botanisk Have

[Botanisk have + Palmehus]

Palmehuset i Botanisk Have stammer fra 1874 og byder på mange eksotiske planter. Foto: Benjamin Munk Olsen

Der findes mange grønne oaser i København, og en af de mest populære åndehuller finder man langs Østre Voldgade. Her har Botanisk Have ligget siden 1871, og indenfor murene møder man Danmarks største samling af levende planter. Haven er inddelt i en række geografiske og tematiske afsnit, ligesom det også er muligt at besøge de ikoniske væksthuse.

Den første botaniske have i København blev etableret allerede i år 1600. Haven var en del af byens universitet, og bestod af nogle få lægeplanter. I takt med at naturvidenskaberne vandt frem, blev det imidlertid nødvendigt at anlægge nye haver, og den nuværende Botanisk Have er således den fjerde af sin slags.

Botanisk Have er et fredeligt område, som er oplagt at besøge uanset om du interesserer dig for planter eller ej. Landskaberne er spændende at udforske, og du kan både gå gennem Stenhøjene med bjergplanter, det østasiatiske kvarter med vilde planter fra bl.a. Kina, og det danske kvarter med vilde danske planter.

Husk også at nyde de farverige karper i dammen, og muligheden for at tage plads på en af de mange idylliske bænke.

Der findes over 20.000 registrerede planter på det 10 hektar store område, som er i konstant udvikling. Er du interesseret i ølbrygning, så kan en tur gennem Den nordiske ølhave anbefales. Her kan man opleve humle og andre planter, der anvendes til ølbrygning.

Palmehuset og Sommerfuglehuset

Det er gratis at gå en tur i Botanisk Have, men der skal købes billet, hvis man ønsker at besøge havens historiske Palmehus fra 1874.

De smukke væksthuse blev skænket af Carlsbergs grundlægger, J. C. Jacobsen, og rummer en lang række eksotiske planter. Både temperatur og luftfugtighed er høj under glastagene, men det er en fornøjelse at gå rundt på de smalle stier omgivet af frodig regnskov.

Når du har løst billet til Palmehuset, kan du også besøge Sommerfuglehuset (åbent i sommerhalvåret). I de eventyrlige kulisser nedenfor palmehuset kan man opleve de farvestrålende sommerfugle på nærmeste hold, når de flakser rundt blandt de søde blomster. Sommerfuglenes liv og forvandling er interessant for både børn og voksne.

Åbningstider: Haven er åben daglig: 8:30-18.00 (april til september), 8:30-16:00 (oktober til marts). Palmehuset er åbent 10:00-17:00 (april til september), 10:00-15:30 (oktober til marts).

Transport: S-tog eller M1/M2 til Nørreport.

22. Kastellet

[Fæstning + Park + Museer]

Indgangsporten til Kastellet: En skøn og historisk oase i København. Foto: David Mark fra Pixabay

De skønne omgivelser med græsklædte volde, historiske bygninger og strategiske voldgrave har gjort Kastellet til en værdsat oase i København. Uanset om du interesserer dig for militærhistorie og ingeniørarbejde, eller om du leder efter et oplagt sted at holde picnic, så byder Kastellet på masser af gode oplevelser.

Kastellet er et af Nordeuropas bedst bevarede fæstningsanlæg, og det femstjernede citadel fungerer i dag fortsat som kaserne og arbejdsplads for det danske forsvar. Området er dog også åbent for besøgende, og du kan med fordel gå en tur rundt på voldene, inspicere de smukke bygninger og eventuelt besøge nogle af områdets museer.

Det var den danske konge, Christian IV, der i 1624 tog initiativ til at opføre en fæstning ved indsejlingen til København. Kastellet blev dog ikke færdiggjort i Christian IV’s regeringstid, og byggeriet fortsatte således under sønnen, Frederik III. Efter den svenske belejring af København (1658–60) blev den hollandske fæstningsekspert Henrik Ryse sat i spidsen for byggeriet.

Attraktioner på Kastellet

Der er fri adgang til Kastellet, og turen rundt bringer dig bl.a. forbi de fem bastioner; Kongens, Dronningens, Grevens, Prinsessens og Prinsens Bastion, samt raveliner og kontregarder – henholdsvis halvmåneformede og triangulære fæstningsvolde. Du kan også nyde de historiske kanoner, den markante indgangsport med skilderhuse og den historiske vindmølle.

I Norgesporten kan man besøge det lille museum ’Kastellets Historiske Samling’ hvor forskellige effekter som uniformer, våben, malerier, tegninger og fotografier illustrerer Kastellets historie.

Man kan også opleve Monument over Danmarks internationale indsats efter 1948 – et åbent monument beklædt med bornholmsk granit, som hylder den danske indsats på internationale missioner siden 1948. Ved monumentet findes også et besøgscenter (gratis adgang).

Åbningstider: Dagligt 6:00-22:00. (Kastellets Historiske Samling åben søndage 12:00-14:00 samt på udvalgte helligdage).

Transport: S-tog til Østerport Station eller Havnebus til Nordre Toldbod.

23. Christiania

[Fristad + Alternativ arkitektur]

Der venter masser af farvestrålende oplevelser på Christiania. Foto: Annie Spratt fra Unsplash

Fristaden Christiania er lige dele berømt og berygtet, og optræder i dag blandt de mest populære seværdigheder i København. Her kan man nyde den afslappede hippie-atmosfære, de hyggelige butikker og boder, den berømte Pusher Street, den charmerende og nogle gange særprægede arkitektur samt en lang række kulturelle arrangementer.

Christianias historie går tilbage til 1971, hvor en gruppe slumstormere besatte den tidligere Bådsmandstræde Kaserne på Københavns voldanlæg. Blandt 70’ernes frisind, fester og farver udviklede det alternative miljø sig til en hyggelig hippie-landsby med kollektiv ledelse, hashhandel og selvbyggede huse.

Ånden fra 70’erne lever videre i nutidens Christiania, som har ca. 1.000 indbyggere. I 2004 begyndte man arbejdet med at ’normalisere’ fristaden, Fonden Fristaden Christiania blev oprettet, og i dag er det denne fond, som ejer området indenfor voldene.

Beliggenheden kunne ikke være smukkere, og de grønne og kuperede omgivelser gør Christiania til et herligt udflugtsmål. Du kan med fordel besøge nogle af de økologiske spisesteder, værksteder, gallerier og spillesteder, som holder til i Fristaden. Café Nemoland, der både er bar, café og spisested, byder ofte på gratis koncerter.

Christiania adskiller sig fra Københavns øvrige bydele på både godt og ondt. Her foregår åbenlys kriminalitet (hashsalg) omkring Pusher Street, som nogle gange er mål for politiaktioner. Efterlever du fristadens retningslinjer – undlad at fotografere og i det hele taget benytte din mobiltelefon i Pusher Street – er her dog både hyggeligt og gæstfrit.

Rundvisning: Der arrangeres rundvisninger på Christiania, som ikke kræver tilmelding. Rundvisningerne foregår lørdag og søndag kl 15:00 året rundt (dagligt juli og august). Læs mere om rundvisning på Christiania her.

Transport: M1 eller M2 til Christianshavn.

24. Assistens Kirkegård

[Kirkegård]

H.C. Andersens gravsten på Assistens Kirkegård. Foto: Beatriz Miller fra Unsplash

Hvad har H.C. Andersen, Niels Bohr, Søren Kierkegaard, Dan Turéll og Natasja til fælles? Udover at være afdøde danske berømtheder, så ligger de også alle begravet på Assistens Kirkegård på Nørrebro.

Den historiske kirkegård fungerer i dag både som begravelsesplads og som fredfyldt mindepark, afskåret fra den pulserende storby af en høj stenmur.

Her kan man med fordel gå en tur, nyde den mangfoldige bynatur med træer, planter og blomster, tage et hvil på en af områdets bænke og naturligvis opsøge gravstederne for en række berømtheder.

Assistens Kirkegård blev etableret i 1760, og fungerede i de første mange år som fattigkirkegård. De storslåede gravmæler for velhavende borgere blev først en realitet efter 1805, hvor begravelser inde i de danske kirker blev forbudt.

På Assistens Kirkegård er der flere smukke gravkomplekser, men kun et enkelt mausoleum. Mausoleet er fra 1811 og blev opført for generalguvernør i Dansk Vestindien, Peter von Scholten (1784-1854) og hustru.

Du kan downloade en folder om kirkegården (inkl. en oversigt over kirkegårdens afdelinger og mest interessante gravsteder) på Københavns Kommunes hjemmeside

Åbningstider: 7:00-19:00 i vinterhalvåret (oktober-marts) og kl. 7:00-22:00 i sommerhalvåret (april-september).

Transport: Metro (M3) til Nørrebros Runddel eller bus 5C (har flere stop på Nørrebrogade langs kirkegårdens nordside).

25. Kalvebod Fælled

[Natur + Aktiviteter]

Kalvebod Fælled på Vestamager er et storslået naturområde, som optager næsten en tredjedel af Amager. Her byder det flade strandoverdrev med åbne vidder på et væld af vadefugle, jagende rovfugle, dådyr, samt græssende køer, får og heste. Det er ganske enestående, at alt dette kan opleves blot otte kilometer fra Rådhuspladsen.

Kalvebod Fælled ligger 0-2 meter under havets overflade, og tidligere bestod landskabet af et lavvandet kystområde med strandenge og småøer. Under 2. Verdenskrig besluttede man imidlertid at inddæmme det store område, der frem til 1984 blev benyttet af militæret.

I dag er soldaterne væk, og den 2.000 hektar store Kalvebod Fælled er et slaraffenland for naturelskere i alle aldre. To pumpestationer sørger for at afvande området, som består af kanaler, eng, rørskov, pilekrat og birkeskov.

Det er oplagt at udforske Kalvebod Fælled på cykel eller på gåben. Her findes nemlig flere gode vandre- og cykelruter. Fra fugletårnene kan du få et overblik over det flade terræn og måske spotte en rovfugl, der dykker efter mus.

Start evt. med at besøge Naturcenter Amager, som ligger tæt på metrostationen Vestamager. Her findes traktørsted med café, oversigtskort, cykelleje, naturvejledning, vandposter, toiletter mm.

Transport: Metro (M1) til Vestamager

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider for Naturcenter Amager på denne hjemmeside

Flere spændende seværdigheder i København

26. Home of Carlsberg

[Bryggeri + Besøgscenter]

Det top-moderne besøgscenter, Home of Carlsberg, (gen)åbnede i 2023. Foto: Benjamin Munk Olsen

I Valby vest for Københavns centrum kan man opleve den spændende historie om det danske bryggeri Carlsberg, og samtidig blive klogere på ølbrygning generelt. I bryggeriets besøgscenter, Home of Carlsberg, bliver gæsterne mødt af fine videopræsentationer, interaktive aktiviteter og historiske genstande, ligesom man kan blive klogere på de forskellige ingredienser, der anvendes til ølbrygning.

Det er også muligt at se den enorme flaskesamling, besøge de stærke bryggerheste og nyde de spektakulære omgivelser i det gamle bryggeriområde.

Carlsberg blev grundlagt i 1847 af J.C. Jacobsen, som navngav bryggeriet efter sin søn, Carl – han tilføjede også ’berg’, det tyske ord for bjerg, der skulle symbolisere placeringen på Valby Bakke.

Jacobsens bryggeri blev hurtigt en succes, da han med hjælp fra ingeniøren Emil Christian Hansen lykkedes med at rendyrke ølgæren, så øllet ikke blev dårligt. Gærtypen, der blev navngivet Saccharomyces carlsbergensis, anvendes fortsat til pilsnerbrygning i hele verden.

Med tiden kom også sønnen Carl ind i branchen, og han startede sit eget bryggeri – Ny Carlsberg – på faderens grund. Selvom forholdet mellem far og søn ikke var specielt godt, sørgede Carl for at udvikle Carlsberg til et moderne foretagende.

Arkitektur og specialøl

Carl Jacobsen var også en stor beundrer af kunst og arkitektur, og stod bl.a. bag kunstmuseet Ny Carlsberg Glyptotek. Han sørgede ligeledes for at opføre en række spektakulære industribygninger og monumenter på grunden i Valby.

Elefantporten er nok den bedst kendte, og en gåtur rundt i området kan klart anbefales. Ny Carlsberg Bryggeri, Maltmagasinet og Den Snoede Skorsten er andre smukke og fredede bygninger i Carlsberg Byen.

Fra 2008 blev den primære ølbrygning flyttet til de moderne faciliteter i Fredericia, men der brygges fortsat øl i Valby på Husbryggeriet Jacobsen. Mikrobryggeriet, der er opkaldt efter Carlsbergs grundlægger, brygger et stort udvalg af specialøl. Efter den selv-guidede tur rundt i Home of Carlsberg, er det tid til at smage på den populære øl. Der er en øl inkluderet i entrébilletten.

I Carlsberg Brand Store kan du desuden finde et stort udvalg af Carlsberg merchandise og drikkevarer.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

Transport: S-tog til Carlsberg.

27. Vor Frelsers Kirke

[Kirke + Udsigt]

Turen op ad det spiralformede spir og udsigten over København gør Vor Frelsers Kirke til en af byens skønneste seværdigheder. Foto: Tim Trad fra Unsplash

I Sankt Annæ Gade på Christianshavn ligger en af byens bedst kendte kirker, nemlig Vor Frelsers Kirke med det karakteristiske spiralsnoede spir. Efter at have tilbagelagt de 400 trappetrin (de sidste 150 løber på ydersiden af tårnet) er belønningen en formidabel udsigt fra tårnets top, men selve kirkerummet byder også på spændende oplevelser.

Mens kirken blev opført fra 1682 til 1696, måtte man vente en rum tid på færdiggørelsen af spiret. Faktisk blev dette byggeprojekt først påbegyndt i 1749, da Frederik V, der netop var blevet konge, skænkede 5.000 rigsdaler til opførelsen.

Tre år senere stod spiret færdigt – tegnet af Laurids de Thurah. Spiret blev kronet med en gylden globus og en lige så skinnende Kristusfigur, der siden er blevet kendt som ’Frelsermanden’.

En sejlivet myte påstår, at arkitekten Thurah kastede sig i døden fra toppen af spiraltrappen, da han indså, at spiralen førte den forkerte vej rundt (mod urets retning). Denne fortælling har dog ikke noget på sig – Thurah døde af sygdom syv år efter spirets færdiggørelse, og der findes intet bevis for at spiralen skulle have været anlagt anderledes.

Udover at nyde udsigten fra det 90 meter høje kirketårn – hvis du altså ikke lider af højdeskræk – kan et besøg i selve kirken også anbefales. Her kan man bl.a. nyde det hvælvede kirkerum, den imponerende og meget deltaljerede orgelfacade fra 1698 og den storslåede altertavle skabt af den svenske arkitekt, Nicodemus Tessin.

Åbningstider: Se kirkens og tårnets officielle åbningstider her.

Transport: M1 eller M2 til Christianshavn.

28. Planetarium (Tycho Brahe Planetarium)

[Planetarium + Biograf + Udstilling]

Er vejret dårligt, så er Planetarium en af de klassiske indendørs seværdigheder i København. Foto: marcelkessler fra Pixabay

Langs den sydlige ende af Skt. Jørgens Sø finder man en af de oplagte seværdigheder, når den skal stå på underholdning for hele familien i København. Kuppelsalen på Planetarium (oprindeligt opkaldt efter den danske astronom Tycho Brahe) byder på Nordeuropas største kuppellærred (750 m²) samt en spændende udstilling, som formidler astronomi og rumfart for alle aldre.

Den særprægede cylinderformede bygning blev opført i 1989, og under den skrå tagkonstruktion kan du komme på en unik rejse ud i verdensrummet.

I kuppelsalen vises mange forskellige film – primært film dedikeret til astronomi og rumfart men også en række mere jordnære forestillinger. Du kan se filmprogrammet for Planetarium her. Hver film starter gerne med et kig på den aktuelle stjernehimmel.

Udover Kuppelsalen byder Planetarium også på en sjov udstilling, hvor du bl.a. kan se en autentisk månesten – stenen vejer over 200 gram og er dermed en af de største udstillede månesten udenfor USA. I udstillingen ’Made in Space’ er der fokus på Big Bang, stjerner og sorte huller, når videnskaben forsøger at besvare spørgsmålet ’Hvor kommer vi fra?’.

Det er også muligt at prøve kræfter med tyngdekraften på solsystemets forskellige planeter samt blive klogere på Tycho Brahe, hans opdagelser og hans historiske måleredskaber.

Åbningstider: 9:30-20:00 (tirsdag til søndag), 12:00-20:00 (mandag).

Transport: S-tog til Vesterport St. eller M3/M4 til København H.

29. Garderhøjfortet

[Historisk fæstningsværk + Museum]

Garderhøjfortet er blandt de mere ‘hemmelige’ seværdigheder i København. Foto: Benjamin Munk Olsen

500 meter nordøst for Jægersborg Station, godt gemt af vejen i et parcelhuskvarter, ligger et stykke overset danmarkshistorie; Garderhøjfortet. Den markante betonkonstruktion blev opført fra 1886 til 1892, og var det største fort i Københavns Landbefæstning.

Fortet er i dag åbent for publikum, og et besøg giver et spændende indblik i soldaternes hverdag, ligesom du kan blive klogere på tankerne bag Københavns Befæstning. Du kan også opleve fæstningens enorme kanon på nærmeste hold.

Københavns Befæstning er en serie af strategiske militæranlæg (heriblandt Garderhøjfortet), som blev opført i anden halvdel af det 19. århundrede. Efter krigene mod England og Prøjsen havde Danmark mistet sin position som Europæisk militærmagt, ligesom landets forsvarsværker var forældede.

Da det ikke ville være muligt at forsvare hele riget mod en eventuel invasion, valgte man i stedet at fokusere på forsvaret af landets hovedstad. I tilfælde af krig, skulle hovedstaden holde stand længe nok til, at en allieret stormagt kunne komme os til undsætning.

Garderhøjfortet ligger nedsænket i terrænet, og man skal derfor ganske tæt på den dybe vold, før man får øje på fæstningens store, grå facade. Bag de tykke mure gjorde et stort antal soldater tjeneste frem til afslutningen på 1. Verdenskrig, hvorefter fortet blev nedlagt. Efter en omfattende restaurering genåbnede Garderhøjfortet som museum i 2013.

Udenfor kan du bestige fortet og betragte kanontårnet, ligesom du har frit udsyn til gravene og voldanlægget. Indenfor kan du udforske fæstningens mange rum, blive klogere på byggeriet og på soldaternes liv. Her findes også en lang række historiske effekter.

På de guidede rundvisninger kan du desuden komme op i kanontårnet, og prøve at dreje det 100 tons tunge tårn.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden

Transport: S-tog til Jægersborg

30. Rundvisning på Nordisk Film

[Filmstudio]

Kom helt tæt på den danske filmskat. Hos Nordisk Film i Valby er der blevet produceret danske filmklassikere siden 1906. Filmselskabet er blandt verdens ældste, og på en rundvisning kan du – bogstaveligt talt – komme med bag kulisserne på en række kendte film, tv-programmer, reklamer og musikvideoer.

Filmselskabets røde bygninger, der præger filmbyen i Valby, er næsten lige så ikoniske som selskabets logo, der forestiller en isbjørn på toppen af en globus. I logoet har isbjørnen indtaget verden, og det samme gjorde sig gældende for Nordisk Film, der i stumfilmens æra blev et af verdens største filmselskaber.

På rundvisningen kan du blive meget klogere på historien bag Nordisk Film, ligesom du kan opleve en af selskabets tidlige stumfilmssucceser i biografen. Du kommer også helt tæt på Olsen-banden og andre af selskabets klassikere, ligesom du bliver udsat for mange sjove anekdoter.

En del af rundvisningen foregår i filmbyens ‘foley’-værksted, hvor der laves lydeffekter. Her (gen)skabes en lang række hverdagslyde, som du sikkert slet ikke tænker over, når du ser en god film. Det er muligt selv at prøve kræfter med effekterne, som ofte skabes ved hjælp af helt almindelige brugsgenstande.

Åbningstider: Se tidspunkter for rundvisninger på hjemmesiden.

Transport: S-tog til Valby eller Bus 4A til Aurikelvej

Restauranter i København – de bedste spisesteder

1. Restaurant Krebsegaarden

[Studiestræde 17]

Er du til en gourmet-oplevelse i København, så kan du med fordel bestille bord på Restaurant Krebsegaarden. Restauranten er indrettet i en fredet ejendom fra 1803, og atmosfæren i de skønne serveringslokaler overgås kun af den ekstraordinært lækre mad.

Udsmykningen på væggene leveres bl.a. af nabogalleriet, og galleriets kunstnere og udstillinger er med til at give inspiration til menukortet. Krebsegaarden drives af to nordmænd, og den imødekommende stemning er helt fantastisk. Prisniveauet er ganske overkommeligt og du kan f.eks. se frem til retter som ølbraiseret svinekæbe, hjorteragout og skindstegt sandartfilet med hasselnøddesmør.

2. Zahida

[Rømersgade 20]

Zahida byder på en charmerende blanding af moderne indiske retter og velsmagende burgere. Atmosfæren er afslappet, betjeningen venlig og maden i særklasse – et oplagt valg, hvis du gerne vil udfordre dine smagsløg med spændende og krydrede retter.

Menukortet er ikke særlig omfattende, men fyldt med fantastiske retter som Masala-lam tilberedt til perfektion og den perfekt krydrede Butter Chicken. Her findes også gode vegetarmuligheder, ligesom du kan vælge en klassisk burger, hvis du ikke er til den krydrede mad. Udvalget af drikkevarer er også glimrende.

3. Madklubben København

[Store Kongensgade 66]

Madklubben er en konceptrestaurant, som virkelig har ramt hovedet på sømmet. Her hyldes det moderne danske køkken gennem lækre retter til overkommelige priser. Den første Madklubben-restaurant åbnede i Store Kongensgade i 2007, og siden er konceptet vokset med hastige skridt – i dag kan du besøge Madklubben flere steder i den danske hovedstad.

Den originale restaurant er indrettet i en lys kælder midt i København, hvor der serveres klassisk dansk smørrebrød til frokost. Aftenkortet er tilpasset årstidens råvarer, og skifter således løbende. Der er altid mange lækre retter at vælge mellem – 1 ret 125 kr., 2 retter 200 kr. og 3 retter 225 kr.

4. Rio Bravo

[Vester Voldgade 86]

Som turist i dit eget land, må du ikke snyde dig selv for de klassiske danske retter, der serveres på Rio Bravo. Her optræder nationalretten ’stegt flæsk med persillesovs’ naturligvis på menukortet sammen med en lang rækker andre velsmagende klassikere.

Rio Bravo ligger i midten af København, og er derfor et oplagt valg, når du skal holde pause fra byens seværdigheder. Indretningen leder tankerne hen på en stemningsfuld saloon i det vilde vesten, hvor John Wayne nemt kunne tage plads på en af barstolene – som for øvrigt er udformet som sadler i bedste western-stil.

5. Nørrebro Bryghus

[Ryesgade 3]

Den passionerede brygmester, Michael Rahbek, sørger for, at ingen gæster behøver tørste, når de besøger ølbaren og restauranten, Nørrebro Bryghus. Øludvalget tæller både klassiske bryg og nye eksperimenterende og sæsonbestemte indslag. Det samme kan siges om menukortet, som primært finder inspiration i det nordiske køkken.

Retterne er dekorativt anrettet, og der serveres naturligvis øl, der matcher smagssammensætningerne. Det kan anbefales at vælge en tre-retters menu, som skifter efter årstid og sæson, hvortil der kan bestilles en perfekt afstemt ølmenu. Indretningen er rustik og moderne, og fra bordene kan man nyde udsigten til øltankene.

Hotel i København – de bedste overnatningssteder

København byder på masser af skønne overnatningsmuligheder, og nedenfor finder du tre forslag til hoteller i forskellige prisklasser. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i København hos Booking.com her.



Booking.com

1. City Hotel Nebo

[Istedgade 6]

Ønsker du at bo billigt og centralt, så er City Hotel Nebo et oplagt valg. Hotellet ligger kun få skridt fra Københavns Hovedbanegård, og beliggenheden er således ideel, hvis du kommer til København med tog. Skal du rundt i byen med s-tog og metro, er placeringen ligeledes perfekt.

Du skal naturligvis ikke forvente et luksusophold, men værelserne er pæne og enkle (findes både med privat og fælles badeværelse). Det prisvenlige hotel har døgnåben reception, mulighed for bagageopbevaring og så serveres der en udmærket morgenmad, så du kan starte dagen godt. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge City Hotel Nebo?

  • Simple værelser med privat ellers fælles badeværelse.
  • Muglighed for lækker morgenmad
  • Få minutters gang fra Københavns Hovedbanegård
  • Rating på 7,4 (ud af 10) hos Booking.com

2. Tivoli Hotel

[Arni Magnussons Gade 2]

Trods navnet ligger Tivoli Hotel ikke i Tivoli. Hotellet ligger heller ikke lige ved siden af den populære forlystelsespark, men ca. midtvejs mellem Hovedbanegården og Fisketorvet. Det moderne Tivoli Hotel er et oplagt valg for børnefamilier, da her findes legeland, swimmingpools, bordtennis etc., ligesom de indbydende værelser også findes i familiestørrelse.

For alle der kommer i bil, er parkeringsmulighederne rigtig gode, men der er heller ikke langt til offentlig transport. Hotellet har alt hvad I skal bruge til et skønt ophold i København, og skulle I have nogle spørgsmål, er receptionen bemandet hele døgnet. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge Tivoli Hotel?

  • Topmoderne værelser med indbydende indretning
  • 4-stjernet luksushotel i gåafstand fra Københavns Hovedbanegård
  • Indendørs swimmingpool og sauna
  • Rating på 8,0 (ud af 10) hos Booking.com

3. Copenhagen Admiral Hotel

[Toldbodgade 24-28]

Blot 300 meter fra Amalienborg Slot finder man det 5-stjernede Copenhagen Admiral Hotel. Hotellet er indrettet i en fredet bygning fra 1780’erne, og charmen og stemningen er bevaret i den historiske ejendom. Nogle af værelserne har udsigt til vandet, hvilket gør hotellet til det oplagte valg for en romantisk kæreste-weekend i hovedstaden.

Med den centrale placering er det nemt at komme rundt til de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i København, og hver morgen kan I stå op til en lækker, økologisk morgenmadsbuffet. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge Copenhagen Admiral Hotel?

  • Fantastisk beliggenhed nær Amalienborg Slot (500 meter fra metro)
  • 5-stjernet luksushotel midt i København
  • Wellness-område med spa, damprum, skønhedsbehandlinger og sauna
  • Rating på 8,7 (ud af 10) hos Booking.com

4. Nyhavn63

[Nyhavn 63c]

Nyhavn63 er et populært budgethotel / hostel midt i København. Det hyggelige overnatningssted er indrettet i en historisk bygning fra 1756, og ligger i en baggård med direkte forbindelse til Nyhavn. Nyhavn63 er oplagt for dig, der ikke har behov for luksus, men ønsker central beliggenhed til en god pris.

Overnatningsstedet tilbyder både klassiske dobbeltværelser (med eget eller fælles bad) og moderne sovekabiner (såkaldte capsules). Sovekabinerne er placeret i sovesale, og i modsætning til almindelige køjesenge tilbyder kabinerne privatliv afskærmet fra de andre gæster. Læs mere om overnatningsstedet hos Booking.com

Hvorfor skal du vælge Nyhavn63?

  • Fantastisk beliggenhed i charmerende Nyhavn (500 meter fra metro)
  • Forskellige indkvarteringsmuligheder (private værelser eller sovesale med sovekabiner)
  • Hyggeligt café-/ barmiljø
  • Rating på 7,3 (ud af 10) hos Booking.com

5. Zoku Copenhagen

[Amagerfælledvej 108]

Zoku Copenhagen er et moderne lejlighedshotel, som byder på lækre og yderst velindrettede ferielejligheder samt en god beliggenhed. Lejlighederne rummer bl.a. køkken med kogeplader, køleskab, opvaskemaskine og køkkenudstyr, og du har således mulighed for selv at lave mad.

Du kan også benytte dig af de fremragende fællesfaciliteter, som bl.a. tæller coworking spaces, hvor du kan sidde og arbejde, tagterrasse, bar, restaurant og meget mere. Zoku Copenhagen har også en dejlig placering – blot 200 meter fra DR Byen-metrostation. Du kan således nemt komme rundt med kollektiv transport, og opleve alt det bedste ved København. Læs mere om lejlighedshotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge Zoku Copenhagen?

  • Skønne ferielejligheder med køkken
  • 200 meter fra DR Byen-metrostation
  • God indretning og topmoderne faciliteter
  • Rating på 9,1 (ud af 10) hos Booking.com

Sådan kommer du til København

Alt efter hvor i Danmark, du ønsker at rejse fra, findes der mange forskellige muligheder for at komme til København. Du kan naturligvis vælge bilen som transportmiddel, men har du ikke planer om at benytte bilen under selve opholdet, eller vil du gerne slippe for at køre rundt i København, kan du også med fordel benytte tog, fly og bus.

København med fly

Vil du gerne flyve til København, så findes der en række indenrigsruter, som du kan benytte dig af. Det er muligt at flyve til København fra Aalborg, Aarhus, Bornholm og Karup (Midtjyllands Lufthavn). Rejsetiden for indenrigsflyene til København er gerne mellem 40 og 50 minutter.

Københavns lufthavn ligger på Amager, ca. otte kilometer sydøst for Københavns centrum. Det er utrolig nemt at komme fra lufthavnen til centrum, og du kan både benytte dig af metro, tog og bus. Har du et Rejsekort til offentlig transport, skal du blot tjekke ind på standeren på perronen (metro og tog) eller indenfor døren i bussen. Du kan planlægge din reje med Rejseplanen her.

København med tog

Der er mange fordele ved at benytte toget, når du skal til København. Køber du billetter i god tid, kan du ofte opnå fordelagtige priser. Herudover er toget behageligt at køre med, og så ankommer du midt i byen; klar til at kaste dig over de mange dejlige seværdigheder i København.

Togrejsen fra Aarhus til København med lyntog tager 2 timer og 48 minutter. Toget har blot fem stop undervejs (Skanderborg, Horsens, Vejle, Fredericia og Odense) og kører ca. hver time i løbet af dagen. Fra Odense tager turen blot 1 time og 10 minutter, mens turen fra Aalborg med lyntog tager 4 timer og 17 minutter.

På Københavns Hovedbanegård (København H) kan du skifte til regionaltog, S-tog og metro, ligesom du finder flere busruter foran hovedindgangen. Du kan således nemt komme videre mod din endelige destination. Du kan købe dine togbilletter hos DSB her.

København med bus

Det er naturligvis også muligt at komme til København med bus, hvor busselskaber som Flixbus og Kombardo Expressen kan benyttes. Rejsetiden fra Aarhus til København med Flixbus er ca. 3 timer og 50 minutter, fra Odense til København ca. 1 time og 50 minutter og fra Aalborg til København ca. 5 timer og 40 minutter. Du kan læse mere og købe billet hos Flixbus her.

Sådan kommer du rundt i København

Meget af Københavns centrum kan nemt opleves til fods. Transportsystemet med metro, s-tog, busser og havnebusser er dog så godt, at du også kan vælge at spare fodsålerne, når du skal fra den ene seværdighed til den anden.

Metroen består af fire linjer mens S-togsnettet består af syv linjer. De væsentligste knudepunkter er Københavns Hovedbanegård og Nørreport Station (hvor det er oplagt at skifte mellem metro, s-tog og regionaltog) samt Kongens Nytorv (hvor der kan skiftes mellem alle fire Metro-linjer).

Tip: Med City Card Pass får du fri transport samt gratis entré el. rabat til 80 attraktioner (fra 24 til 120 timer) – læs mere her

Som supplement til de klassiske transportmidler finder man også Havnebusserne. Havnebusserne er passagerbåde, som benytter samme billetsystem som metro, tog og busser.

Bådene sejler fra Sluseholmen i den sydlige ende af havnen til Refshaleøen i den modsatte ende. Ruten har stop på begge sider af bredden, og zig-zagger således mellem seværdigheder som Operaen, Den Sorte Diamant, Nyhavn og Nordre Toldbod (for Langelinje, Kastellet og Amalienborg).

Havnebusserne er sjældent den hurtigste måde at komme fra a til b, men de er oplagt for turister, der gerne vil opleve København fra vandet, og på en sjov måde komme rundt til byens populære seværdigheder. Du kan finde mere information om transport i hovedstaden her.

Flere oplevelser…

Når du har oplevet de bedste seværdigheder i København, så byder hovedstadens omegn også på mange spændende attraktioner. Det kunne f.eks. være det smukke Kronborg Slot i Helsingør, Fredensborg Slot i Hillerød eller Vikingeskib-museet og Domkirken i Roskilde.

Malmø Der venter også mange spændende oplevelser på den anden side af Øresund. I Malmø – Sveriges tredjestørste by – kan du gå på opdagelse i den hyggelige gamle bymidte, komme ned i en historisk u-båd på Teknikkens og søfartens hus og få et spændende indblik i krigene mellem Danmark og Sverige på Malmøhus Slot. Du finder mine forslag til de bedste seværdigheder, restauranter og hoteller i Malmø her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (Nyhavn): Billede af ExplorerBob fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *