Der venter mange spændende oplevelser på den anden side af Øresund. Malmø er Sveriges tredjestørste by, og med mere end 300.000 indbyggere, er der fuld fart på – både når det gælder shopping, natteliv, seværdigheder, kulturtilbud og afslapning. Du kan roligt tage et smut over på den anden side…
I Malmøs gamle bymidte finder du masser af gode indkøbsmuligheder – alt fra internationale kæder til charmerende vintage-butikker. Mellem de smukke, gamle bygninger gemmer sig også levn fra byens begivenhedsrige historie, og her støder du på flere danske islæt. Malmø har trods alt været dansk gennem store dele af historien, indtil vi måtte afstå byen og det øvrige Skåne ved Roskildefreden i 1658.
Der gemmer sig mange oplevelser og seværdigheder i den gamle bydel og i de nærliggende kvarterer, og du finder et stort udbud af gode caféer og restauranter. Har du brug for at slappe af, kan du med fordel gøre dette i en af Malmøs skønne parker eller langs kysten ved Øresund. Her kan du også blive inspireret af den moderne arkitektur med skyskraberen Turning Torso i midten.
Uanset om du er til romantisk kærestehygge, sjove familieoplevelser, powershopping med veninderne eller bytur med kammeraterne, så har Malmø noget at byde på. Jeg har fundet de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter frem, som du med fordel kan finde inspiration i. Der venter dig helt sikkert en spændende smuttur til Sverige.
Indhold
- Seværdigheder i Malmø – de 12 bedste oplevelser
- 1. Malmøs gamle bydel
- 2. Kanalrundfart i Malmø
- 3. Sankt Petri-kirken (Sankt Petri Kyrka)
- 4. Malmøhus (Malmöhus Slott)
- 5. Teknikkens og søfartens hus (Teknikens och Sjöfartens Hus)
- 6. Folkets Park
- 7. Turning Torso
- 8. Ribersborgsstranden
- 9. Pildamsparken
- 10. Moderna Museet Malmö
- 11. Disgusting Food Museum
- 12. Malmö FF
- Restauranter i Malmø – de bedste spisesteder
- Overnatning i Malmø – de bedste hoteller
- Sådan kommer du til Malmø
- Sådan kommer du rundt i Malmø
- Flere oplevelser…
Seværdigheder i Malmø – de 12 bedste oplevelser
1. Malmøs gamle bydel
[Sightseeing + Shopping]
Malmøs gamle bydel er utrolig hyggelig at udforske, uanset om du søger gode indkøbsmuligheder, gerne vil fordybe dig i historiske bygninger og begivenheder eller blot slappe af på en af de hyggelige fortovscaféer og restauranter. Den gamle bydel er naturligt afgrænset af kanaler, og hvis du holder dig indenfor disse, kan du ikke fare vild.
Stortorget er Malmøs største og ældste plads, og er du komme til Malmø med tog, er Stortorget den første plads, du ser, efter at have krydset Mälarbron. Stortorget blev anlagt i 1540’erne og omkranses af en række smukke bygninger – mest prominent er den fornemme rådhusbygning fra 1547.
Rådhuset er opført i overdådig hollandsk renæssance, og ved indvielsen var det Nordens største rådhusbygning. Midt på torvet står rytterstatuen af kong Karl 10. Gustav af Sverige, der erobrede Skåne fra Danmark.
Det hyggelige ‘Lilla Torg’
I den sydvestlige ende af Stortorget finder man passagen til Lilla Torg. Den charmerende plads emmer af liv i sommerperioden, for Lilla Torg er omringet af restauranter og caféer – alle indrettet i historiske bygninger og med fine brosten som underlag.
I det sydøstlige hjørne af Stortorget starter Södergatan, som er Malmøs primære indkøbsgade. Södergatan var Malmøs første gågade, og det er her, du finder de fineste modebutikker.
På hjørnet af Södergatan og Skomakeregatan ses Södergatans ældste hus, Flensburgska huset, fra 1596. Byggeteknikken med skiftevis røde murstensflader mellem hvide kridtstensbånd var populær for tidsperioden i Danmark (som Malmø hørte under).
Interesserer du dig for historiske bygninger, så kan du også med fordel gå gennem Adelgatan og Västergatan. I sidstnævnte kan du f.eks. beundre Rosenvingeska huset fra 1534, som er et af de tidligste eksempler på renæssancen i Skandinavien. I Adelgatan, den middelalderlige torvegade, findes endnu ældre bygninger.
Kunne du tænke dig en rundtur i Malmø med guide, så kan du med fordel deltage i en gratis byvandring med Malmö Walking Tours. Turene er ganske populære, og dækker stort set alle byens seværdigheder. Er du tilfreds med turen, forventes en donation ved vandringens afslutning. Turne starter ved rytterstatuen på Stortorget, og der er plads til 30 personer pr. tur – vil du være sikker på en plads, så kan du booke online. Læs mere om Malmö Walking Tours her.
2. Kanalrundfart i Malmø
[Sightseeing]
Kom med på en fantastisk tur gennem byens kanaler. Malmøs gamle bydel er omringet af vand, og når du har gået rundt i de hyggelige gader, kan du passende gå ombord på en af de tre kanalbåde, og sætte dig godt til rette.
Hele sommeren sejles der på de hyggelige kanaler, og turen går forbi en række af Malmøs største attraktioner, hvor du bl.a. kan opleve kontrasterne mellem de gamle og de moderne bydele. Turen går også forbi Malmøhus og Malmøs havn.
Turen rundt på Malmøs kanaler er både spændende og lærerig, og giver dig mulighed for at opleve Malmø fra et andet perspektiv. Rundan Sightseeing råder over tre åbne både, og guiden fortæller historier og anekdoter på svensk og engelsk. Turen rundt på kanalerne tager ca. 50 minutter. Der er afgang fra ’Båthuset’ som ligger overfor Centralstationen.
Du kan læse mere om kanalrundfarten og bestille billetter her.
3. Sankt Petri-kirken (Sankt Petri Kyrka)
[Kirke]
Centralt i den gamle bydel ligger Sankt Petri-kirken, som både er Malmøs ældste og største kirke. Den fine barokbygning blev opført i starten af 1300-tallet, hvor handelslivet i Malmø blomstrede. Det indbringende sildefiskeri gav byen forbindelse til hansestæderne rundt om Østersøen, og det var derfor nødvendigt at opføre en stor kirke, som kunne understrege byens position som handelscentrum.
Man tænker ikke over det, når man står inde i det fine kirkerum, men hovedskibet og tværskibet udgør faktisk et kors – hertil kommer korbygningen, som afspejler hovedet på den korsfæstede Jesus. Koret er ikke opført på linje med kirkeskibet, men ligger lidt sydligere – en reference til Jesu hoved, som er faldet ned på hans ene skulder efter korsfæstelsen.
Sankt Petri-kirken gemmer på mange fine detaljer, og flotte sidekapeller. Det er dog den imponerende altertavle fra 1611, som er kirkens største attraktion. Renæssancealteret er 15 meter højt, og dermed et af de højeste træaltre i Norden.
Det er tyske tømrere og billedhuggere, som står bag konstruktionen, mens oliemalerierne i midten af tavlen er malet af den lokale kunstner, Pieter Hartman. Nedenfra og op ses den sidste nadver, korsfæstelsen og opstandelsen. Tavlens inskriptioner er på dansk, hvilket understreger kirkens danske historie.
Tag også et kig ind i det lille kapel til venstre for hovedindgangen. Her finder du den fine døbefont ligesom du kan nyde en række originale kalkmalerier. Engang var hele kirkerummet dækket af denne slags sirlige dekorationer, men i dag findes de kun her i dette stemningsfulde hjørne.
Åbningstider: Dagligt 10:00-18:00
4. Malmøhus (Malmöhus Slott)
[Slot + Slotshave + Museer]
Malmøhus er en af Malmøs største seværdigheder og byder på en række spændende museer samt en interessant dansk historie. Den velbevarede renæssancefæstning blev nemlig opført mens Skåne stadig var en del af Danmark, og den tjente som et vigtigt forsvarsværk gennem århundreder. Siden blev Malmøhus anvendt som fængsel, inden det i 1937 blev åbnet som museum.
Det nuværende Malmøhus blev opført mellem 1526 og 1530 på ordre fra den danske konge, Frederik 1, og den flotte hovedbygning stammer fra denne periode. Siden er slottet blevet udbygget af flere omgange. Den mest markante udbygning af Malmøhus skete fra 1537-40, hvor anlægget blev forstærket med en imponerende voldgrav samt volde med fire store hjørnetårne.
Det er spændende at opleve det velbevarede slot, og i bygningerne findes forskellige udstillinger, som tager udgangspunkt i slottets historie. Det gælder bl.a. udstillingen i slottets kanontårn, som fortæller om konsekvenserne af Roskildefreden i 1658, hvor Skåne blev svensk. Man kan også se flere spændende historiske gentande som rustninger, våben mm.
Mange spændende museer
Man kan naturligvis beundre slottets fine arkitektur, og ikke mindst de strategiske voldanlæg og fæstningsmure. Herudover byder Malmøhus også på flere museer, som ikke har noget med slottets historie at gøre, men som blot udnytter de unikke omgivelser.
Det gælder Malmø Akvarium med havdyr fra mange forskellige miljøer – bl.a. flotte koralrev og eksotiske fisk, Malmø Kunstmuseum med nordisk kunst fra anden halvdel af 1800-tallet, udstillingen ’Vår natur’ som ser på sameksistensen for mennesker, planter og dyr på vores planet samt Malmö Slottsträdgård – en fin økologiske have udenfor slotsmurene.
Vil du opleve alle museerne på Malmøhus, skal du afsætte en hel dag, men du kan naturligvis også sagtens prioritere efter interesse. Der købes fællesbillet, som giver adgang til alle museerne samt til Teknikkens og søfartens hus, som ligger lige overfor Malmøhus (læs mere nedenfor).
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.
Transport: Bus 3, 7 eller 10 til Tekniska museet.
5. Teknikkens og søfartens hus (Teknikens och Sjöfartens Hus)
[Museum]
Ikke langt fra Malmøhus finder du Teknikkens og søfartens hus – et spændende museum dedikeret til teknik-, industri- og søfartshistorie. Museet er informativt for voksne gæster men samtidig meget børnevenligt. Mange af de spændende genstande må nemlig gerne berøres, og man kan f.eks. kravle op og indtage førersædet på en stor traktor eller lege lokomotivfører på damplokomotivet.
En af museets helt store seværdigheder er den 50 meter lange ubåd, U3, som stammer fra 2. verdenskrig. Du skal ikke lide af klaustrofobi, hvis du vil træde ind i den aldrende metalkonstruktion, for rummene er meget smalle. Samtidig skal man nærmest kravle for at komme gennem lugerne, som opdeler ubådens rum. Det er dog meget interessant at opleve de komprimerede forhold, som bådens besætning skulle leve under.
Det er spændende at gå rundt i den store hal med hestevogne, historiske biler og flyvemaskiner, ligesom udstillingen om den danske astronom Tycho Brahe også er ganske interessant. Her findes bl.a. på en fin model af Uranienborg – et af Tycho Brahes observatorier, som blev opført på øen Hven i Øresund omkring år 1580.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.
Transport: Bus 3, 7 eller 10 til Tekniska museet.
6. Folkets Park
[Park + Legepladser + Spisesteder]
Syd for Malmøs gamle bymidte findes Folkets Park – en hyggelig oase med legepladser, aktiviteter, restauranter, caféer og friluftsscener. Parkens historie går tilbage til 1891, hvor de svenske socialdemokrater købte området. I de første år blev parken benyttet som samlingssted for byens arbejdere, men fra 1926 begyndte man at opføre karruseller og andre attraktioner. Dermed blev Folkets Park en mere traditionel forlystelsespark uden politisk virke.
I dag er karrusellerne væk, men parken er stadig dejlig at opleve om sommeren. Her er spændende legeområder for børnene og gode muligheder for at slappe af. Udover legepladser for de mindste findes også hoppepuder, skateboardbaner og en minigolfbane. Minigolfbanen har hentet inspirationen til forhindringerne i lokalområdet, og du skal således forsøge at få bolden over Øresundsbroen og forbi Turning Torso-skyskraberen, inden den kan komme i hul.
Når du bliver sulten, byder Folkets Park på flere hyggelige spisesteder – bl.a. et spændende street food-marked. I sommermånederne afholdes her også koncerter, så det kan anbefales at tjekke kalenderen. Bonusinfo: Det danske rockband, Gasolin’ spillede den endegyldigt sidste koncert netop her i Folkets Park – det skete den 21. august 1978…
Transport: Bus 5 eller 32 til Folkets Park.
7. Turning Torso
[Skyskraber + Moderne arkitektur]
Den 190 meter høje Turning Torso er Skandinaviens højeste bygning, og knejser majestætisk med udsigt til Øresund. Efter årtusindskiftet er Malmøs vesthavn, Västra Hamnen, blevet et attraktivt beboelsesområde i den dyre ende, og der er samtidig blevet etableret en fornem promenade langs vandet. Interesserer du dig for moderne arkitektur, kan en gåtur i området klart anbefales.
Engang var Kockums Skibsværft områdets store arbejdsplads, og værftets 138 meter høje kran, Kockumskranen, et markant vartegn for Malmø. Efter skibsværftet lukkede, blev kranen i 2002 solgt til et værft i Sydkorea, og Malmø mistede derved noget af sin identitet. Kranen havde stået her siden 1973, og var blevet en fast bestanddel af byens skyline. Et nyt, moderne vartegn var dog på vej.
Turning Torso er tegnet af den spanske arkitekt, Santiago Calatrava, og blev opført mellem 2001 og 2005. Designet er modernistisk og hele bygningen har en svungen, nærmest organisk form.
Bygningen består af ni sektioner med fem etager i hver – på vejen op gennem konstruktionen er hver sektion roteret en smule i forhold til underetagen. Den øverste sektion er roteret hele 90 grader i forhold til stueetagen. Der er desværre ikke offentlig adgang til Turning Torso, så man må nøjes med at nyde den spektakulære bygning udefra.
Transport: Bus 8 eller 84 til Turning Torso.
8. Ribersborgsstranden
[Strand + Badeanstalt]
Ribersborgsstranden – Ribban i daglig tale – er Malmøs mest populære strand, og i sommermånederne er her masser af liv, når lokale og turister nyder soles stråler og det lækre vand. Når solen er på vej ned, tændes der op for grillen, og endnu senere fortsætter de yngre generationer med fest og musik.
Ribersborgsstranden er en ca. to km lang sandstrand, som indbyder til lige dele solbadning og svømning. Her findes badefaciliteter for handicappede, et mindre område for nøgenbadning, flere iskiosker, restauranter og en marina. I badesæsonen (medio maj til medio september) er der livreddere mellem 10:00 og 18:00 ved Ribersborg, Sibbarp og Klagshamn, Scaniabadet og Sundspromenaden.
Strandens mest ikoniske bygning er uden tvivl Ribersborgs Kallbadhus – en flot træbygning opført i 1898. Badeanstalten byder på adskilte afdelinger for mænd og kvinder og en indbydende sauna til de mange vinterbadere, som lystigt benytter stranden året rundt.
Transport: Bus 7 til Ribersborg.
9. Pildamsparken
[Park]
Pildamsparken er Malmøs største park (45ha), og i sommermånederne er det et dejligt og indbydende åndehul syd for bymidten. Rundt om de store parksøer, eller damme om man vil, kan man i dag nyde grønne plæner, massevis af planter og flotte bygninger (bl.a. Margaretapavillonen).
Da parken blev etaberet i slutningen af 1500-tallet var målet imidlertid ikke at skabe et rekreativt område. Nej, dammene blev i stedet anlagt for at tjente et praktisk formål – nemlig som vandreservoir.
Igennem århundreder sørgede pildammene for, at Malmøs indbyggere ikke løb tør for ferskvand. Langs dammene plantede man piletræer for at styrke digerne, hvilket siden gavn navn til parken. På en forhøjning ved siden af dammene står det 31 meter høje Pildammstårn – et Jugendinspireret vandtårn fra 1903. Den fine bygning rummer i dag et kunstgalleri.
Har du løbeskoene med til Malmø, så byder Pildamsparken på oplagte løberuter, men et picnictæppe er bestemt også en brugbar rekvisit i de hyggelige omgivelser. Når du bevæger dig rundt i området møder du fine skulpturer, blomsterbede samt en god legeplads.
Ude på dammene sætter en række store fontæner gang i vandet, og inde på land kan du nyde Margaretapavillonen, som blev bygget i forbindelse med Den baltiske Udstilling i 1914. Du kan også prøve kræfter med moderne nordisk madlavning på gourmetrestauranten Bloom in the Park.
Transport: Bus 3 eller 84 til Malmö Stadion.
10. Moderna Museet Malmö
[Kunstmuseum]
Interesserer du dig for moderne kunst, så er det oplagt at besøge Moderna Museet i Malmö. Museets flotte hovedbygning er et ombygget elektricitetsværk fra 1901, men det er unægteligt det kubistiske anneks med den kraftige orange farve, der stjæler opmærksomheden.
Moderna Museet Malmö åbnede på den nuværende adresse i 2009, og inde i den unikke bygning fungerer den gamle turbinehal som et fremragende udstillingsrum. Museet gør generelt meget ud af de midlertidige udstillinger, og det er derfor oplagt at tjekke programmet ud på forhånd. Her findes dog også en god permanent samling, som består af flere betydelige værker indenfor svensk og international kunst.
Blandt de ‘lokale’ kunstnere finder man bl.a. Ola Billgren og Tora Vega Holmström, og i den udenlandske afdeling kan du opleve Dali, Kandinsky, Matisse og Picasso. Du kan også opleve en model af Tatlin-tårnet – det berømte monument til Den tredje internationale, skabt af konstruktivisten Vladimir Tatlin.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden
11. Disgusting Food Museum
[Museum + Smagslaboratorium]
Hvad er spiseligt, og hvad kunne du aldrig drømme om at putte i munden? På Disgusting Food Museum – Malmös mest særprægede seværdighed – præsenteres du for 80 af verdens mest ulækre retter. I ‘smagsbaren’ kan du endda prøvesmage omkring 20 af de særlige retter.
Museets påståede mission er at nedbryde fordomme og barrierer ved at præsentere os for anderledes mad fra fremmede kulturer. Men når man vælger navnet ‘Disgusting Food Museum’, har man ret beset allerede stemplet de særprægede retter som ulækre.
Ikke desto mindre er det en virkelig sjov oplevelse at udforske det specielle museum / smagslaboratorium, hvor du kan blive klogere på lokale specialiteter og unikke fødevarer fra nær og fjern.
Blandt de specielle delikatesser, der kan opleves på museet, er bl.a. den svenske specialitet surströmming (fermenteret sild), cuy (grillet marsvin fra Peru), casu marzu (maddikebefængt ost fra Sardinien) og hákarl (fermenteret og tørret hajkød fra Island).
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden
12. Malmö FF
[Fodboldkamp]
Interesserer du dig for fodbold, så er en kamp på Eleda Stadion (tidligere Swedbank Stadion) en sjov oplevelse. Her spiller det lokale tophold, Malmö FF, og stemningen er som regel rigtig god. Den opløftende stemning hænger naturligvis sammen med holdets fornemme præstationer de seneste mange år.
Malmö FF er den mest succesfulde klub i svensk fodbold med et hav af mesterskaber og pokaltitler i bagagen. Klubben er endda den eneste nordiske klub, som har spillet en europæisk finale. Det skete i sæsonen 1978–79, hvor Malmö FF mødte engelske Nottingham Forest i Europa Cuppen for Mesterhold (det, der i dag er Champions League). Det svenske mesterhold tabte finalen 1-0.
På Eleda Stadion er der plads til 22.500 tilskuere, når der spilles i den nationale liga. Til internationale kampe er der plads til lidt færre. Eleda Stadion åbnede i 2009, og er ganske moderne. Arkitekturen er dog ganske anonym, så det er stemningen, du skal komme for.
Du kan købe billetter til Malmö FF’s hjemmekampe her.
Transport: Bus 3 eller 84 til Malmö Stadion.
Restauranter i Malmø – de bedste spisesteder
1. Bastard
[Mäster Johansgatan 11]
Bastard er en af Malmøs mest populære restauranter, og et fantastisk sted at spise. Ja, navnet afslører det – Bastard er lidt et hipster-sted, hvor man prøver at gøre tingene anderledes. Indretningen er rå og minimalistisk, og det åbne køkken er placeret midt i lokalet. Det er imidlertid ikke blot stemningen, som den smarte gastropub har kørende for sig. Maden er også rigtig god, og menuen udskiftes løbende. Gourmetpizzaerne er dog kommet for at blive, og kan varmt anbefales. Og med en gris i restaurant-logoet, kan du også se frem til velsmagende kødretter. Bastard byder også på et stort cocktailkort.
2. Johan P
[Hjulhamnsgatan 5]
I et madtempel, der leder tankerne hen på Sydeuropa, serveres alskens lækkerier fra havet. Fisk og skaldyr er hovedtemaet på Johan P, der gennem årene er blevet en institution i Malmø. Du kan besigtige dagens fangst i kølemontrerne ved disken, eller lade dig inspirere af det fine menukort. Retterne er smukt anrettet og betjeningen er meget imødekommende. Der kan både vælges a la carte og en fastsat treretters menu – sidstnævnte er et økonomisk valg, som samtidig kan byde på spændende retter, du ikke selv ville have valgt.
3. Malmö Brewing Co & Tap Room
[Bergsgatan 33]
Med 42 fadølshaner – de fleste med lokalt indhold – skal du nok få stillet din tørst hos Malmö Brewing Co & Tap Room. Stedet hed tidligere Malmö Brygghus, men det internationale navn vidner om, at man også gerne byder udlændinge at smage på varerne. Det kan du også roligt gøre i de hyggelige og rustikke omgivelser. Menukortet tæller bl.a. klassiske pub-retter med særlig fokus på BBQ. Der arrangeres også åbne rundvisninger i bryggeriet, som inkluderer en ølsmagning hver lørdag kl 16:30 (kun på svensk).
4. Surf Shack
[Västergatan 9a]
Der er masser af amerikansk surferstemning på burgerbaren Surf Shack i Malmøs gamle bydel. Der er tilmed øl fra det amerikanske Brooklyn Brewery på fad, men det er naturligvis burgerne, som folk kommer for. Her er et stort og spændende udvalg, og du kan endda sammensætte din helt egen variant. Prøv eventuelt den vaganske udgave med tofu og sorte bønner. Denne udgave er uden bolle, men er i stedet indpakket i et salatblad. Veganer-burgeren er fyldt med avocado, feta og grillet champignon. Surf Shacks milkshakes er også i en klasse for sig.
5. Saltimporten Canteen
[Grimsbygatan 24]
Yderst på Malmøs havn, i et gammelt pakhus, som har været anvendt til salt, finder du denne fantastiske frokostrestaurant (åben mandag til fredag). Lokalet er stort, indretningen minimalistisk, og det samme kan siges om ’menukortet’ – der er faktisk ikke noget menukort. Hver dag laves to forskellige retter. Én vegetarisk og én med kød. Alle råvarer er friske og maden smager himmelsk. Om sommeren åbnes de store vinduespartier, og du har en fornem udsigt til havnebassinet. Der er høflig selvbetjening og lange borde med træbænke. Enkelt og simpelt.
Overnatning i Malmø – de bedste hoteller
Der er mange gode overnatningsmuligheder i Malmø, og hotellerne er oftest noget billigere end i København. Her får du tre forslag til overnatning i Malmø – i tre forskellige prisklasser, så du kan finde et, der passer til dit feriebudget. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Malmø her.
1. Mayfair Hotel Tunneln
[Adelgatan 4]
Midt i Malmøs gamle bydel finder du Mayfair Hotel Tunneln, indrettet i en smuk og stemningsfuld bygning fra 1307. Den historiske hotelbygning er yderst charmerende og værelserne er enkle og indbydende. Her er alt hvad du skal bruge under dit ophold, og skulle der alligevel mangle noget, er personalet meget hjælpsomt. Hotellet ligger meget centralt, så du er praktisk taget i gåafstand til alle byens seværdigheder, butikker og restauranter. Det hele er endda til en pris, der er til at betale. Læs mere om hotellet her.
2. STF Malmö City Hostel & Hotel
[Rönngatan 1]
Leder du efter billig overnatning i Malmø, så er STF Malmö City Hostel & Hotel et oplagt valg. Som navnet antyder byder STF både på hotelværelser og klassisk hostel-indkvartering. Hotelværelserne findes både med eget bad og med fælles badeforhold på gangen. Prisen er naturligvis billigere, jo mere primitiv indkvartering, du vælger. STF er et perfekt udgangspunkt for at opleve Malmø, og du har alle de bedste seværdigheder indenfor gåafstand. Om sommeren kan morgenmaden indtages på terrassen i den hyggelige gårdhave. Læs mere om hotellet her.
3. Clarion Hotel Malmö Live
[Dag Hammarskjölds Torg 2]
Søger du en luksusoplevelse på den anden siden af Øresund, så kan du med fordel tjekke ind på Clarion Hotel Malmö Live. Det moderne hotel ligger utrolig centralt i byen, så du nemt kan komme ud og udforske de spændende omgivelser. Samtidig er de indbydende værelser perfekte, når du skal slappe af efter en dag fuld af oplevelser. Du er garanteret en fornem udsigt over byen eller havet, og kan du ikke få udsigt nok, kan du også besøge skybaren på 25. etage af det stilrene højhus. Læs mere om hotellet her.
Sådan kommer du til Malmø
Det er utrolig nemt at komme fra Danmark til Malmø. Med Øresundsbroen er der åbnet op for lynhurtig trafik på tværs af landegrænserne, og du kommer snildt fra København til Malmø i bil, med tog eller med bus.
Tog til Malmø
Tog er den ideelle rejseform, når du skal til Malmø. Fra Københavns hovedbanegård kører tog til Malmø flere gange i timen via Københavns lufthavn. Det er dermed utrolig nemt at komme fra den danske hovedstad til Malmø. Turen med regionaltog tager ca. 40 minutter, mens intercitytog tager ca. 30 minutter.
Billetter kan købes i DSBs billetautomater i hovedstadsområdet, men kan også købes i ‘Skånetrafiken’s app. En billet købt i app’en giver dig også mulighed for at benytte bybusser i Malmø hele dagen.
Bus til Malmø
Bus er den billigste løsning, når du skal fra Købehavn til Malmø. Flixbus kører mange gange dagligt mellem den danske hovedstad og den skånske ditto. Rejsetiden er lidt længere end med tog – ca. en time – men priserne er noget lavere. Afhængig af ugedag og tidspunkt kan du få billetter helt ned til 45 kr. Du kan læse mere om bus til Malmø med Flixbus her.
Sådan kommer du rundt i Malmø
Det centrale Malmø er oplagt at udforske til fods. Byen byder på et indbydende net af gågader, og der er ikke langt mellem de forskellige seværdigheder. Det er også oplagt at komme rundt i Malmø på cykel. Der er gode cykelstier i midtbyen, og indbyggerne er stort set lige så glade for cyklen som transportmiddel, som man er i København. Du kan med fordel medbringe din cykel, og opleve Malmø fra cykelsadlen.
Malmø har også et godt netværk af grønne bybusser og gule rutebiler med forbindelse til de nærliggende byer. Den kollektive bustransport varetages af Skånetrafiken, og der findes et udvalg af forskellige billettyper. Som turist i Malmø vil det ofte være oplagt med en 24-timers billet, som du kan købe i billetautomater og i den officielle app. Sidstnævnte er en smart og nem løsning.
24-timersbilletten koster det samme som to enkeltbilletter, og er derfor meget fordelagtig. Det er ikke muligt at købe billet direkte i bussen, så du skal have styr på billetten inden du stiger ombord. Når du har købt din billet i app’en kan vælge at aktivere billetten med det samme eller gøre det senere.
Du kan købe billetter til flere personer på én gang, hvilket udløser rabat. Når du stiger på bussen skal du skanne QR-koden fra app’en i automaten, som findes indenfor døren. Du skal scanne billetten hver gang du stiger på en ny buslinje.
Flere oplevelser…
Malmø er et fantastisk udgangspunkt for oplevelser i hele Skåne, og du kommer nemt rundt i landsdelen i bil eller med tog. Tag f.eks. til den gamle universitetsby, Lund eller op langs kysten til Helsingborg.
Stockholm Du kan med fordel fortsætte rejsen mod nord og op til den svenske hovedstad, Stockholm. Rejser du med tog, tager turen mellem de to byer blot 4,5 timer, mens du kan nyde de smukke landskaber suse forbi. Stockholm byder på mange forskellige seværdigheder og sjove oplevelser. Du kan med fordel finde inspiration i min guide til Stockholm her.
Fotokreditering: Artiklens øverste billede (Turning Torso): Foto: Benjamin Munk Olsen