Seværdigheder i Odense – de bedste oplevelser i midten af Danmark

Kom med til Odense, hvor eventyr, seværdigheder og spændende oplevelser venter lige om hjørnet. H.C. Andersens fødeby har noget for enhver smag, og så ligger den tilmed placeret lige midt i kongeriget. Uanset om du er til shopping og cafébesøg, kunst og kultur eller bare vil nyde stemningen i den historiske midtby, så er du kommet til det rette sted.

Odense er med 180.000 indbyggere Danmarks tredjestørste by, og kan tillige prale af en lang og begivenhedsrig historie. I de skriftlige kilder nævnes byen første gang i år 988, og gennem tiden har både biskopper, konger og adelspersoner sat et varigt præg på den fynske købstad. I H.C. Andersen-kvarteret kan man nyde de charmerende bindingsværkshuse, og langs byens å finder man de mest charmerende åndehuller i form af parker og pladser.

Har du børnene med til Odense venter en lang række sjove og lærerige oplevelser i øjenhøjde. I kan f.eks. besøge dyrene i Odense Zoo, hilse på fortiden i Den fynske landsby og komme helt tæt på lokomotiver og togvogne på Danmarks Jernbanemuseum.

Uanset hvad der lokker mest, så kan I finde inspiration i denne korte by-guide til de bedste seværdigheder, restauranter og hoteller i Odense. God tur!



Booking.com

Seværdigheder i Odense – de 11 bedste oplevelser

1. H.C. Andersens Hus

[Museum + Besøgscenter]

H.C. Andersens Hus er et topmoderne besøgscenter, hvor du både kan blive klogere på den berømte digter og hans eventyr – i dette tilfælde Nattergalen. Foto. Benjamin Munk Olsen

Med hyggelige bindingsværkshuse og brostensbelagte gader er der i sandhed noget eventyrligt over kvarteret omkring H.C. Andersens Hus. Kvarteret med de små hyggelige huse kaldes populært for “H.C. Andersens Kvarter”, og her finder du både digterens fødehjem, det moderne museumskompleks tegnet af stjernearkitekten Kengo Kuma og den magiske eventyrhave.

Lidt længere borte – i nærheden af Odense Domkirke – finder du endnu en del af H.C. Andersen-museet, nemlig digterens barndomshjem.

Fødehjem, barndomshjem og det topmoderne besøgscenter går i dag under navnet “H.C. Andersens Hus”, og i fællesskab fortæller de historien om den verdensberømte digter og tager gæsterne med ind i hans eventyrlige verden.

Det moderne besøgscenter er opført i forlængelse af det undseelige gule hus, som ligger på hjørnet af Hans Jensens Stræde og Bangs Boder. Her blev Hans Christian Andersen efter sigende født den 2. april 1805. Digteren forklarede senere i livet, at han ikke var født i sådan en rønne, men det er nu engang denne adresse, som fremgår af hans dåbsattest.

En hyldest til H.C. Andersens eventyr

Da H.C. Andersen var to år gammel, flyttede familien til ejendommen Klingenberg 646 (nu Munkemøllestræde 3), nær domkirken. Denne bygning danner i dag rammen om museet H.C. Andersens Barndomshjem. Her boede familien de næste 12 år, indtil den unge Andersen blev konfirmeret og rejste til København.

Når man køber billet til H.C. Andersens Hus, gælder billetten både til fødehjemmet, barndomshjemmet og det topmoderne besøgscenter. Den moderne bygning er tegnet af japanske Kengo Kuma, som også stod bag Det olympiske stadion i Tokyo, og fungerer som en hyldest til H.C. Andersen. Inde bag murene spiller lyd, lys og scenografi perfekt sammen, og de eventyrlige dekorationer er skabt af 12 forskellige kunstnere, som alle har et helt unikt forhold til den danske digter.

Museet er altså tænkt som en totaloplevelse, der både trækker tråde til H.C. Andersens livshistorie, til Odense by og naturligvis til eventyr, papirklip og rejsebeskrivelser. Alt det som vi forbinder H.C. Andersen med.

Når du ankommer til museet får du udleveret et sæt hovedtelefoner, som på turen gennem udstillingen gøres der bl.a. nedslag i digterens barndom, hans personlighed, hans rejser, hans berømmelse og naturligvis hans eventyr. Lydguidens forskellige beretninger afspilles helt automatisk efterhånden som du bevæger dig gennem den spændende bygning.

Åbningstider: Se hjemmesiden for aktuelle åbningstider.

Transport: Bl.a. bus 10H, 21, 22, 23 og 24 til Hans Mules Gade.

2. Danmarks Jernbanemuseum

[Museum]

Udsnit af den store remise på Danmarks Jernbanemuseum. Foto: Benjamin Munk Olsen

Et stenkast fra Odense Banegård finder du Danmarks Jernbanemuseum – et skønt museum for tog-entusiaster i alle aldre. Museet er indrettet i en gammel remise og værkstedsbygning, og den omfattende udstilling tæller en lang række historiske lokomotiver, togvogne samt forskelligt jernbanemateriel og effekter. Her er også et modeltog så stort, at børn kan tage plads på vognene og køre med rundt i udstillingen.

Jernbanemuseet blev grundlagt i 1975, og ligger strategisk placeret midt i Danmark. I den store lyse hal formidles dansk jernbanehistorie på fornem vis, og gæsterne kan bl.a. opleve smukke damplokomotiver fra starten af det 20. århundrede, en udgave af Københavns første S-tog fra 1934, landets første lyntog fra 1935 samt en lang række klassiske person- og godsvogne.

Blandt de mest interessante genstande finder man også de kongelige salonvogne, en enorm sneplov samt den ikoniske orange rangertraktor, der spillede en central rolle i filmen Olsen-banden på sporet.

Det er muligt at stige ombord på mange af togene, og dermed opleve den autentiske atmosfære inde i førerhuse, passagervogne og godsvogne. Besøg f.eks. postvognen, hvor breve og pakker tidligere blev sorteret, mens toget var på farten.

Museet råder desuden over en flot kopi af Danmarks første lokomotiv, Odin, fra 1846. Foruden det store indendørs udstillingsområde, er det også muligt at gå en tur rundt på jernbaneterrænet udenfor, hvor endnu flere tog og vogne er arrangeret.

Åbningstider: Se hjemmesiden for de aktuelle åbningstider.

Transport: Bus eller tog til Odense Banegård.

3. Den fynske landsby

[Frilandsmuseum]

Der findes mange hyggelige bondegårde i Den fynske landsby. Foto: Benjamin Munk Olsen

I Den fynske landsby kan du komme med på en fantastisk rejse tilbage i tiden, og opleve et arbejdende landsbymiljø, som det så ud i 1800-tallet. Gårde, husmandssteder, kro og skole danner rammen om den hyggelige landsby, som afgrænses af skov og marker. På turen rundt i området får man et spændende indblik i dagligdagen, som den tog sig ud på H.C. Andersens tid.

Den fynske landsby blev grundlagt i 1942 som et frilandsmuseum dedikeret til den fynske historie. Klassiske bygninger, som man ønskede at bevare for eftertiden, blev indsamlet over hele øen, og genopført i Fruens Bøge – et skønt skovområde i det sydlige Odense. Her sørger den idylliske stemning omkring gadekæret, markerne og frugthaverne fortsat for at gøre besøget i Den fynske landsby til en fornøjelse året rundt.

Mange af husene i Den fynske landsby er åbne for publikum, så man kan besøge dem, ligesom landsbyen er befolket af bondekoner, karle og piger, præstefrøkener, håndværkere og mange flere. Alle er naturligvis iført datidens klædedragter, og hilser gæsterne med et ‘Guds fred’, inden de glædeligt fortæller om deres rolle i landsbyen. Det er også muligt at blive kørt rundt i området i hestevogn samt nyde en frokost på byens kro.

I løbet af året er kalenderen fyldt med spændende arrangementer, som du med fordel kan læse mere om på hjemmesiden.

Åbningstider: Se aktuelle åbningstider og arrangementer på hjemmesiden.

Transport: Bus 110 eller 111 til Den fynske landsby, tog til Fruens Bøge station eller Bådfart til Fruens Bøge.

4. Odense Zoo

[Zoologisk have]

Tiger i Odense Zoo. Den zoologiske have er blandt de mest populære seværdigheder i Odense. Foto: Carsten Kryger fra Pixabay

Kom helt tæt på alverdens dyr i Odense Zoo. Den zoologiske have i det sydlige Odense er blandt byens mest populære seværdigheder, og er på samme tid et fremragende frirum for både børn og voksne. I de smukke omgivelser på begge sider af Odense Å kan man bl.a. opleve majestætiske rovdyr som løver og sibiriske tigre, pingviner, aber, et stort savanne-område med giraffer, strudse og zebraer samt et imponerende akvarium.

Da Odense Zoo slog dørene op for publikum i 1930, var hovedattraktionen to aber og en påfugl. I dag ser det noget anderledes ud, og haven byder således på over 2.000 dyr fordelt på mere end 140 arter. Et besøg i den zoologiske have føles som en rejse jorden rundt, hvor der gemmer sig nye og spændende dyr rundt om hvert et hjørne.

Indhegningerne er indrettet med flotte og varierede landskaber, der passer til de enkelte arter, og det er en fornøjelse at iagttage kænguruer, søløver, chimpanser og alle de andre dyr i deres rette elementer. Pelikaner og flamingoer kan endda få luft under vingerne i Europas største voliere, hvor de i mange andre zoologiske haver får stækket deres vinger.

Hold øje med havens officielle fodringstider, så du kan se dyrene få mad og blive aktiveret. I samme ombæring kan du også få en snak med de dygtige dyrepassere. For de mindste er der indrettet et skønt legeområde, som plejer at være mindst lige så populært som de mange dyr.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden her.

Transport: Bus 31, 32, 34, 51 eller 53 til Odense Zoo eller bådfart (se mere nedenfor)

5. Bådfart på Odense Å

[Afslapning + Sightseeing + Bådudlejning]

Odense Å med de flotte piletræer, der dypper grenene i vandet. Foto: Aleksandra Tsvigun fra Unsplash

Nyd en idyllisk sejltur på den hyggelige å, der snor sig gennem Odense. Langs åens bredder kan du opleve stemningsfulde oaser og smukke haver i de fine gamle villakvarterer. Hos Odense Aafart har du både mulighed for at hoppe ombord på den klassiske turbåd og leje vandcykler + kanoer, og dermed selv udforske området. Uanset transportform venter der naturskønne oplevelser lige midt i Odense.

Sejladserne med Odense Aafart har fundet sted siden 1882. Turen går fra Munke Mose i det centrale Odense til Fruens Bøge – en sejltur på 30 minutter hver vej. Der gøres også stop ved Odense Zoo på vejen. En billet til Odense Aafart gælder hele dagen, så du kan sagtens hoppe af undervejs. I sommerperioden er det fantastisk at ankomme til Odense Zoo med turbåden.

Ved kiosken i Munke Mose er det også muligt at leje vandcykler og kanoer. Vandcykler udlejes på timebasis, mens kanoer udlejes på dagsbasis (og skal reserveres på forhånd).

Sejltider: Se sejlplanen og kioskens åbningstider på hjemmesiden.

Transport: Bus 31, 32, 34, 51 eller 53 til Ansgars Kirke.

6. Møntergården

[Historisk museum]

På Møntergården fortælles historien om Odense og Fyn fra oldtiden og frem til i dag. Foto: Benjamin Munk Olsen

Møntergården er fællesbetegnelsen for en hel museumskarré, som du finder midt i Odense – få skridt fra H.C. Andersens Hus. I museets forskellige bygninger kan du blive klogere på Odense og Fyn, og på hvordan livet har udspillet sig for byens og øens indbyggere gennem tiden.

Møntergårdens moderne hovedbygning er en farverig én af slagsen – skabt af arkitekterne Frank Maali og Gemma Lalanda i 2013. Valget af farver og materialer er inspireret af karréens smukke, gamle bindingsværkshuse, hvoraf flere er åbne for publikum.

Den permanente udstilling i hovedbygningen har titlen “Fyn – Midt i Verden”, og her benyttes historiske og arkæologiske genstande til at fortælle Danmarkshistorie i et regionalt, fynsk perspektiv. De forskellige temaer fokuserer bl.a. på oldtidens menneskeofringer, vikingeborge og kongemord, landbrug og industri, tiden under besættelsen og meget mere.

Blandt karréens øvrige museumsbygninger finder du Falk Gøyes Gård (en fornem renæssance-bygning fra 1646 med udskårne rosetter), Pernille Lykkes Fattigboder fra 1617, hvor du kan blive klogere på levevilkårene for byens fattige samt Børnenes Baggård med “Histotoriet” og “Børnenes Baggård” – begge dele med historieformidling børnehøjde. 

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden
Transport: Bl.a. bus 10H, 21, 22, 23 og 24 til Hans Mules Gade.

7. Odense Domkirke (Sankt Knuds Kirke)

[Kirke]

Odense Domkirke er blandt byens smukkeste seværdigheder og bestemt et besøg værd. Foto: Benjamin Munk Olsen

Den smukke domkirke er blandt de oplagte seværdigheder for alle, der besøger Odense. Kirken er opkaldt efter den danske konge, Knud den Hellige, som blev myrdet i 1086 – blot få meter fra det sted, hvor domkirken ligger i dag. Mordet skete i Sankt Albani Kirke – en enkel trækirke, der lå øst for den nuværende kirke. Knud den Helliges død gjorde ham til Danmarks første martyr, ligesom han også blev ophøjet til helgen af paven.

Byggeriet af domkirken i gotisk stil blev påbegyndt sidst i det 13. århundrede under biskop Gisico. Da Sankt Knuds Kirke kunne indvies den 30. april 1499, var det et af landets mest prominente gotiske bygningsværker, og den høje, himmelstræbende arkitektur gør fortsat indtryk den dag i dag. Kirkens 63 meter høje tårn blev dog først tilføjet i 1580’erne.

Selvom Sankt Knuds Kirke har gennemgået en række renoveringer gennem tiden, fremstår den omtrent, som den gjorde ved reformationen i 1536. Det er en fornøjelse at træde ind i det store kirkerum, som er overraskende lyst og indbydende.

Bag alteret kan man opleve den storslåede altertavle, som blev skabt af træskæreren Claus Berg omkring 1520. Den rigt ornamenterede og forgyldte tavle består af en lang række figurer (over 300) med Jesu korsfæstelse og lidelseshistorie i centrum.

Altertavlen er uden sidestykke kirkens hovedattraktion, men i domkirkens krypt venter endnu et spændende syn, nemlig skelettet af Kong Knud den Hellige. Kongerne Hans og Christian II er ligeledes begravet i Odense Domkirke.

Åbningstider: 10:00-17:00 (mandag til lørdag), 12:00-16:00 (søndag).

8. Kunstmuseum Brandts

[Kunstmuseum]

Kunstmuseum Brandts byer på store, lyse udstillingsrum. Foto: Benjamin Munk Olsen

På Kunstmuseum Brandts kan du opleve kunst i ordets bredeste forstand. Her er nemlig fokus på alt fra maleri til fotografi, levende billeder og installationer, hvor de mange forskelligartede værker (med museets egne ord) forsøger at binde fortid, nutid og fremtid sammen.

Foruden de skiftende temaudstillinger råder Brandts også over en flot permanent samling, som bl.a. består af værker fra den danske guldalder og frem til modernismen.

Brandts er det største kunstmuseum på Fyn og har til huse i det store bygningskompleks, som tidligere husede Brandts Klædefabrik. Fabrikken, der fremstillede tøj og andre tekstiler, blev grundlagt i 1869, og var gennem en lang periode byens største arbejdsplads.

I 1970’erne gik det imidlertid nedad for den danske tekstilproduktion, og fabrikken måtte lukke i 1977. Heldigvis kom der nyt liv i de gamle bygninger, da kunstmuseet flyttede ind 10 år senere, og i dag huser den gamle Klædefabrik flere af byens mest markante kulturinstitutioner.

Samlingen på Kunstmuseum Brandts rummer i dag mere end 15.000 klassiske kunstværker i form af malerier, fotografier, film og tegninger. Værker fra forskellige århundreder fortæller i fællesskab historier, som både er spændende og nærværende.

Af højdepunkter finder man bl.a. maleriet ‘Udslidt’ af H.A. Brendekilde fra 1889 – et barskt og hjerteskærende værk, som skildrer en hårdtarbejdende husmand, der er faldet omkuld på den golde mark, mens en yngre kvinde ved hans side råber efter hjælp. Eller råber i afmagt. Der er i hvert fald ikke andre mennesker i syne. Jeg husker tydeligt, at maleriet var en del af pensum i min skoletid, for motivet er ikke et, man lige glemmer igen.

Herudover findes desuden fine værker af bl.a. Krøyer, Hammershøi og Jens Juel, for bare at nævne nogle få, samt mere moderne malerier af Asger Jorn, Henry Heerup og Ejler Bille.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

Transport: Bus 10C til Søndergade/Vestergade.

9. Tidens samling

[Museum]

Tidens Samling byder på en lang række spændende stuer – én for hvert årti siden 1900. Foto: Benjamin Munk Olsen

Tidens samling er et anderledes museum – en sjov lille tidslomme – hvor man både må røre og bruge de udstillede genstande. Temaet er indretning og mode, og det hyggelige hands-on museum tager dig med på en skøn rejse gennem samtlige årtier fra 1900 til 1990’erne. En spændende oplevelse for dem, der husker disse årtier, men også for dem, der træder ind i dem for første gang.

Tidens samling er indrettet på 3. sal i Farvergården mellem Brandts Passage og Pantheonsgade, og det kan godt være lidt svært at finde frem. Når du træder ind ad døren, bliver du imidlertid budt velkommen af det flinkeste personale, som meget gerne fortæller om den unikke samling af hverdagsgenstande fra svundne tider.

Udstillingen er inddelt i forskellige dagligstuer – én fra hvert årti lige fra 1900’erne til 1960’erne – samt ungdomsværelser fra 1970’erne og 1980’erne. Den seneste tilføjelse er en spisestue fra 1990’erne.

Modsat de traditionelle museer, så er det tilladt at røre ved tingene, åbne skuffer og skabe, og prøve tøj og hatte. Du må også tage plads ved klaveret og spille en melodi. Det føles altså ikke som et stift og kedeligt museum, men mere som at være på besøg hos en fjern slægtning. En anderledes museumsoplevelse, som klart kan anbefales.

Åbningstider: 10:00-16:00 (mandag til lørdag).

Transport: Bus 10C til Søndergade/Vestergade.

10. Odense Bunkermuseum

[Beskyttelsesrum + Museum]

Gemt i et villakvarter, og med det lokale vandrerhjem som nærmeste nabo, ligger en af de mest oversete seværdigheder i Odense. Bygningen gør nu heller ikke meget væsen af sig, for det meste af den er godt skjult under jorden. Herfra skulle Odense og resten af Fyn ledes i tilfælde af krig – en historie, som du kan høre meget mere om, ved at besøge det spændende Bunkermuseum, som ligger syd for centrum.

Odense kommunes kommandocentral blev opført som en atomsikret bunker i 1953-54, og indgik som en del af landets beredskab under hele Den kolde krig. De metertykke vægge vidner om et markant trusselsbillede og en reel risiko for atomkrig. Hvis situationen krævede det, skulle byens borgmester, udvalgsformænd, forsyningschefer, civilforsvar og politi lede slagets gang fra de underjordiske lokaler.

Den oprindelige bunker var 300 kvadratmeter, og havde plads til 30-35 ansatte. I 1990 blev den udvidet til 450 kvadratmeter.

Atombunkeren i Odense var i funktion frem til 2008, og er siden blevet indrettet som museum. Der hersker fortsat en fortættet og speciel stemning i de historiske lokaler. Besøget i den hemmeligstemplede tidslomme giver et unikt indblik i Den kolde krig og et kapitel i danmarkshistorien, som kun de færreste kender til.

Hvordan ville Danmark reagere i tilfælde af (atom)krig? Få svaret ved at tage med på en af museets rundvisninger, eller udforsk museet på egen hånd.

Åbningstider: 10:00-16:00 (lørdag og søndag).

Transport: Bus 21, 22, 23 eller 24 til Chr. Sonnes Vej.

11. Anarkist Beer and Food Lab (Albani Bryggerierne)

[Bryggeri + Rundvisning]

Gæringstanke på Albani-bryggeriet – en af de spændende og lærerige seværdigheder i Odense. Foto: Benjamin Munk Olsen

Den høje skorsten med de karakteristiske giraf-pletter afslører, at du er på rette vej. Skorstenen kan ses på lang afstand, og dekorationen er naturligvis en reference til Albanis-bryggeriets ikoniske guldøl, Giraf-øllen. En klassiker her på Fyn.

Er du interesseret i ølbrygning, historie eller begge dele, så kan du med fordel besøge Anarkist Beer and Food Lab, som er en del af Albani Bryggerierne i det centrale Odense. Her arrangeres spændende rundvisninger i det moderne mikrobryggeri, ligesom der naturligvis også er mulighed for at smage på varerne.

Albani Bryggerierne blev grundlagt af bryggeren Theodor Schiøtz tilbage i 1859 – en tid hvor behovet for udenlandsk lagerøl var stærkt stigende. Schiøtz var klar til at honorere den lokale efterspørgsel, og fik opført et flot, nyt bryghus i nygotisk stil et stykke udenfor byen.

Bryggeriet, der var blandt Odenses første industrivirksomheder, fik navn efter den britiske helgen, Skt. Alban, hvis jordiske rester mange år forinden var blevet stedt til hvile i den nærliggende Skt. Albani Kirke.

Rundvisningen på Anarkist er en spændende og lærerig oplevelse. Turen starter i det højteknologiske mikrobryggeri, og fortsætter rundt i området med de historiske bryggeri-bygninger. Her kan du blive klogere på ølbrygning og bryggeriets interessante historie, inden turen afsluttes med en ølsmagning i Anarkist Brewpub – som for øvrigt også sagtens kan besøges udenfor rundvisningerne.

Åbningstider: Se hjemmesiden for aktuelle åbningstider.

Restauranter i Odense – de bedste spisesteder

1. Restaurant Grønttorvet

[Sortebrødre Torv 9]

Er du til klassisk dansk, fremstillet af de bedste råvarer, så kan du med fordel besøge Restaurant Grønttorvet på Sortebrødre Torv. Torvet ligger tæt på H.C. Andersens Hus, og selv på digterens tid var Grønttorvet indrettet som kro – historien går nemlig helt tilbage til 1761. Menuen er fortsat dansk mad, og traditionerne holdes ved lige.

De grønne og hvidternede duge dækker bordene i de hyggelige serveringslokaler, som desuden er dekoreret med mørke træpaneler og art deco-lamper. Frokostkortet tæller bl.a. smørrebrød og pariserbøf, mens der f.eks. kan vælges en wienerschnitzel, en omgang stegt flæsk eller den klassiske vægtergryde til aften. Ved siden af Grønttorvet ligger Lørups Vinstue, som var Kim Larsens foretrukne værtshus i Odense.

2. Burger Anarchy

[Gravene 2]

Lige bag Kongens Have i det centrale Odense finder du hipster-burgerbaren, Burger Anarchy. Her serveres et stort og lækkert udvalg af burgere, der kan tilfredsstille selv den største burgerelsker. Der er råt træ og jagttrofæer på væggene, og ved siden af baren hænger en tavle, der præsenterer et ganske flot udvalg af lokale og udenlandske craft beers.

Fra menukortet kan du vælge mellem klassiske varianter og de mere eksperimenterende. Burgerne er lavet fra bunden, og det kan smages. Omgivelserne er hyggelige, og Burger Anarchy er et fremragende mødested for alle, der går op i velsmagende mad og lækre drikkevarer.

3. Storms Pakhus

[Lerchesgade 4]

Madboder og barer venter på at blive udforsket i Odenses flotte street food-mekka. I Storms Pakhus finder du et væld af madoplevelser fra ind- og udland. Var det f.eks. noget med græsk gyros, frisk og sprød fish’n’chips, krydret taco eller stenovnsbagt pizza? Der er virkelig noget for enhver smag. Herudover er de skønne omgivelser i – og omkring – det gamle pakhus fra 1942 med til at gøre Odenses street food-marked til et besøg værd.

Storms Pakhus ligger nord for banegården, og dermed lidt udenfor det traditionelle turistområde. Her brugte pakhusets tidligere ejer, Eric Storm, bygningen til emballageopbevaring. I dag fyldes det højloftede rum af glade mennesker, der ivrigt tager plads ved langbordene mellem de rå træsøjler. Udover mad og drikke arrangerer Storms Pakhus også forskellige arrangementer og events.

4. Marcantonio Trattoria Pizzeria

[Vintapperstræde 8]

Ikke langt fra seværdigheder som H.C. Andersens Barndomshjem og Kunstmuseum Brandts finder du byens (måske) bedste pizzeria. Marcantonio Trattoria Pizzeria er navnet på denne klassiske italienske restaurant, hvor du med fordel kan tage plads og nyde specialiteter fra det italienske køkken.

Velsmagende lasagne, friske pastaretter og sprød bruschetta er også at finde på menukortet. Indretningen er meget enkel med lyse træborde, som står ganske tæt, men stemningen er god, serviceniveauet højt og maden fremragende. Her findes desuden et fint vinkort samt et pænt udvalg af italienske øl.

5. Kok & Vin Spisehus

[St. Gråbrødrestræde 19]

Er du til en finere gastronomisk oplevelse, så kan du med fordel bestille bord hos Kok & Vin Spisehus. Den klassiske franske bistro henter måske nok inspiration fra de bedste spisehuse i Paris og Lyon, men råvarerne er hentet i restaurantens egen baghave. Du kan således se frem til et menukort, der følger årstiden, og retter skabt af de bedste, lækreste og mest friske ingredienser.

Med en enkel indretning og en afslappet atmosfære, føler man sig straks godt til rette hos Kok & Vin. Restaurantens ene væg præges af en stor sort tavle, hvor den aktuelle sæsonmenu præsenteres. Udover tavlemenuen byder Kok & Vin også på en række mindre retter, som måske nok er små i størrelse men ikke i smag og æstetik. Det flotte vinkort er endnu en grund til at besøge restauranten.

Hotel i Odense – de bedste overnatningssteder

Der findes mange skønne hoteller i Odense. Nedenfor kan du se mine tre forslag til hoteller i forskellige prisklasser. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Odense her.



Booking.com

1. Billigt og centralt: Cabinn Odense

[Østre Stationsvej 7-9]

Er du til billig og central overnatning, så kan du med fordel vælge Cabinn Odense. Budgethotellet ligger lige ved siden af banegården og i gåafstand til mange af de mest populære seværdigheder i Odense. Indenfor 500 meter finder du bl.a. H.C. Andersens Hus, Kunstmuseet Brandts og Danmarks Jernbanemuseum.

Cabinn byder på pæne og enkle værelser – både klassiske dobbeltværelser og familieværelser med køjesenge. Det er ikke luksus, men et godt valg til prisen. Der serveres også en velsmagende morgenmad, og serviceniveauet er ganske højt. Læs mere om hotellet her.

2. Hyggeligt hotel i mellemklassen: Milling Hotel Plaza

[Østre Stationsvej 24]

Hotel-kæden Milling har flere hoteller i Odense, men Plaza er det bedste – både når det kommer til indretning og beliggenhed. Milling Hotel Plaza ligger lige overfor Kongens Have blot 300 meter fra banegården. Med denne placering kan du nemt komme rundt til de bedste seværdigheder i Odense – enten til fods eller med bus/tog.

Milling Hotel Plaza byder på en lækker morgenmad, som er medregnet i prisen, ligesom hotellets restaurant har et spændende aftenkort med fokus på sæsonens råvarer. Her serveres desuden eftermiddagskaffe og kage hver dag. Værelserne er ikke nye, men pæne og hyggelige. Der findes flere forskellige værelseskategorier, så du nemt kan finde det ideelle værelse til dit ophold. Læs mere om hotellet her.

3. Luksus i charmerende omgivelser: Comwell H. C. Andersen Odense

[Claus Bergs Gade 7]

Comwell H. C. Andersen er for dig, der gerne vil nyde dit ophold i Odense fuldt ud. Det 4-stjernede hotel ligger midt i det skønne H.C. Andersen-kvarter, og de charmerende omgivelser er virkelig med til at gøre oplevelsen til noget særligt. Du kan nemt gå rundt til mange af de mest populære seværdigheder i Odense, ligesom du har butikker, restauranter og caféer lige om hjørnet.

Værelserne på Comwell H.C. Andersen er pæne og indbydende. Her finder du alt, hvad du får brug for under dit ophold, og skulle du have spørgsmål eller særlige ønsker, er receptionen bemandet med et serviceminded personale døgnet rundt. Hver dag serveres en flot morgenmad, og herudover byder Comwell både på aftenrestaurant, bar og kasino. Læs mere om hotellet her.

Sådan kommer du til Odense

Med en placering midt i landet, er det oplagt at tage et smut forbi den fynske hovedstad, hvis du gerne vil have en forlænget weekend med masser af spændende oplevelser. Du kan nemt komme til Odense med bil, tog og bus. Fra København er der ca. 170 km til Odense, og fra Aarhus ca. 145 km.

Tog til Odense

Det er oplagt at komme til Odense med tog, da du både undgår besværet med at køre rundt i Odense midtby og at skulle lede efter parkeringsmuligheder. Når du ankommer til Odense Banegård, befinder du dig desuden lige midt i byen, og du kan således nemt bevæge dig rundt til de mange spændende seværdigheder, butikker og restauranter til fods.

Med lyntoget kan du komme fra Københavns Hovedbanegård til Odense på 1 time og 13 minutter. Fra Aarhus tager den hurtigste afgang 1 time og 49 minutter, mens den fra Aalborg tager 3 timer og 33 minutter. Du kan finde den bedste forbindelse på Rejseplanen her.

Bus til Odense

Det er også muligt at komme til Odense med bus. Her kan du f.eks. benytte Flixbus, som kører fra en lang række danske byer. Turen fra København til Odense med bus tager 1 time og 55 minutter, mens turen fra Aarhus til Odense med bus tager 1 time og 40 minutter.

Vær opmærksom på, at Flixbus-stoppestedet i Odense er ved Hestehaven / Odense Parkering Syd, som ligger i det sydøstlige Odense (og dermed et stykke fra centrum). Letbanens stoppested er imidlertid lige ved siden af Flixbus-stoppestedet, og det er således nemt at komme ind til byen. Læs mere om Flixbus til Odense her.

Sådan kommer du rundt i Odense

Det centrale Odense kan med fordel udforskes til fods, for der er ikke langt mellem de spændende seværdigheder, caféer og restauranter. Nogle af byens attraktioner ligger dog udenfor bymidten – bl.a. Den fynske landsby og Odense Zoo. Her er det i stedet oplagt at benytte bil eller byens udmærkede netværk af busser.

De fleste bybusser i Odense kører fra eller via den store busterminal ved Banegården – vær opmærksom på, hvilken retning du skal i, da banegården ofte blot fungerer som mellemstation, og den enkelte rute kan således bringe dig i to forskellige retninger.

Odense Letbane: Første etape af Odense Letbane åbnede i 2022 og går fra Tarup i det nordvestlige Odense via Idrætsparken, Bolbro, Odense Banegård, Rosengårdcentret, Syddansk Universitet og Nyt OUH til Hjallese i syd.

Flere oplevelser…

Selvom det kan være spændende at rejse til udlandet, så byder Danmark heldigvis også på mange skønne destinationer. Når du har oplevet det bedste af Odense, kan du med fordel fortsætte rejsen rundt i det danske land. Går turen mod Sjælland, kan du f.eks. læse mine forslag til de bedste seværdigheder i København her. Retter du i stedet blikket mod Jylland, kan du finde inspiration til de bedste oplevelser og attraktioner i Aarhus lige her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (Skilte i Odense): Foto: Benjamin Munk Olsen

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *