De bedste seværdigheder i historiske Heidelberg

Heidelberg er en af Tysklands mest romantiske byer, og hvert år valfarter tusindvis af turister til den skønne middelalderby ved Neckar-floden. Blandt de mange seværdigheder i Heidelberg finder man byens ikoniske slotsruin, Heidelberg Slot, den charmerende bydel, Altstadt, samt skønne naturoplevelser og udsigtspunkter fra bjergtoppene. Hertil kommer naturligvis masser af tysk gæstfrihed og skøn øl- og vinkultur.

Heidelberg er i dag særligt kendt for to ting: Heidelberg Universitet – det ældste universitet i Tyskland – og Heidelberg Slot; den majestætiske ruin, der vidner om fordoms storhed. Universitetet og slottet har begge spillet centrale roller for byens historiske fremgang, rigdom og kultur.

Selvom meget at Heidelbergs skønhed skyldes de historiske bygningsværker og den fantastiske beliggenhed mellem flod og bjerge, så har byen også en moderne side. Med 160.000 indbyggere byder Heidelberg på masser af nye og friske indslag, gode indkøbsmuligheder og et alsidigt restaurations-, café- og barmiljø.

Abeskulpturen i bronze ved Den gamle bro (Alte Brücke) er blandt de populære fotomotiver i Heidelberg. Foto: Ramon Perucho fra Pixabay 

Cirka en fjerdedel af byens indbyggere er studerende, og det gør selvsagt Heidelberg til en ung og dynamisk by. Blandingen af den unge befolkning og de historiske omgivelser danner grundlag for et helt fantastisk og anderledes miljø.

Her finder man hippe studenterbarer side om side med gamle hæderkronede restauranter og begge steder er der masser af liv året rundt. Når turisterne er på vej hjem i deres hotelseng, overlades scenen til ungdommens musik og fest, som bestemt også er spændende at opleve.

I denne rejseguide kan du finde inspiration til de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i Heidelberg. God tur til det sydvestlige Tyskland!



Booking.com

Seværdigheder i Heidelberg – de 10 bedste oplevelser

1. Heidelbergs gamle bydel (Heidelberg Altstadt)

[Sightseeing + Shopping]

Heidelberg Altstadt byder på mange skønne seværdigheder. Her den skønne Marktplatz med Heidelberg Slot i baggrunden. Foto: MichaelGaida fra Pixabay 

Du kan med fordel indlede dit besøg i Heidelberg med at gå en tur rundt i den charmerende gamle bydel, Altstadt. Her får du romantik for alle pengene, når du vandrer ned ad de hyggelige middelaldergader, hvor historiske bygningsværker og monumenter står side om side. På turen gennem byen kan du f.eks. tage plads ved cafébordene på Kornmarkt eller Marktplatz – to af den gamle bydels skønneste pladser.

Heidelberg nævnes for første gang i kloster-dokumenter tilbage fra 1196, og det er derfor dette årstal, som i dag anvendes for byens grundlæggelse. Der er dog fundet beviser for, at mennesker har bosat sig i området langs Neckar-floden siden præhistoriske tider. I dag er Heidelberg i udpræget grad en romantisk middelalderby, hvilket er ensbetydende med en spændende og eventyrlig atmosfære.

Tip: 1,5-times byvandring i Heidelbergs gamle bydel (på engelsk el. tysk) – læs mere her

Det er særligt barok, som præger bybillede i den historiske Altstadt, selvom gotik også er synligt – bl.a. i bydelens kirker. Det meget ensartede barokudtryk skyldes en række brande, som blev antændt af franske styrker i 1693 under Den Pfalziske Arvefølgekrig – også kendt som niårskrigen. Under brandene blev meget af byen ødelagt, men blev efterfølgende genopbygget i strålende barok.

Blandt de fineste eksempler på Heidelbergs barokarkitektur ses bl.a. det smukke Rådhus (Rathaus) fra 1701, som du finder på Marktplatz. Hercules-fontænen på pladsens midte blev rejst mellem 1706 og 1709 for at fejre genopbygningen af byen.

Shopping og afslapning i slottets skygge

Uanset hvor i Altstadt du befinder dig, kan du kaste et blik op mod ruinen af Heidelberg Slot, som troner på bjergskråningen sydøst for byen. Selvom mange turister udelukkende kommer for at opleve slottet, kan det altså anbefales, at bruge noget tid på at udforske den skønne bymidte. Det gælder særligt om sommeren, hvor Altstadt bugner af udendørs serveringssteder, liv og feststemning i gaderne.

Det kan næsten ikke undgås, at du før eller siden rammer den spændende Hauptstraße – byens hovedgade, der er udlagt som (Europas længste) gågade på 1,6 km. Hauptstraße går parallelt med Neckar-floden, og strækker sig i hele den gamle bydels længde.

I hovedgaden finder du et væld af spændende butikker – alt lige fra souvenirboder over moderne modebutikker til spændende kunsthåndværk samt en god portion spisesteder.

Gå også en tur gennem de maleriske smågader Steingasse, Plöck, St. Anna Gasse og Märzgasse. Vil du prøve nogle lokale specialiteter, så smut forbi bolsjemageren Bonbon Manufaktur (Steingasse 4) eller chokoladebutikken i St. Anna nummer 1.

Untere Straße er den ideelle gade, hvis du gerne vil finde et hyggeligt sted at drikke en øl. I Heidelberg Altstadt finder du også de store seværdigheder Helligåndskirken, Alte Brücke og Heidelberg Universitet. Alle tre kan du læse mere om i de følgende afsnit.

2. Kabelbanen Heidelberger Bergbahn

[Kabelbane]

Turen op ad bjerget med kabelbanen er en sjov oplevelse, og udsigten fejler bestemt ikke noget. Foto: Benjamin Munk Olsen

Den historiske kabelbane, Heidelberger Bergbahn, har i mere end 100 år bragt turister op til seværdighederne Heidelberg Slot og bjergtoppen Königstuhl. Udover at være et glimrende transportmiddel til at nå to af de største seværdigheder i Heidelberg, er bjergbanen også en seværdighed i sig selv, og fortjener derfor en kort præsentation.

Kabelbanen i Heidelberg består egentlig af to separate baner: Den første er Molkenkurbahn, som kører fra Kornmarkt i Altstadt via Heidelberg Slot til Molkenkur halvvejs oppe på bjerget. Den anden er Königstuhlbahn, som kører fra Molkenkur til bjergtoppen Königstuhl.

Den nederste sektion, Molkenkurbahn, åbnede i 1890. I starten blev der anvendt et ballast-system med vand, men i 1907 overgik banen til elektricitet. 1907 var også året hvor den øverste sektion, Königstuhlbahn, åbnede for offentligheden.

På Molkenkurbahn er der i dag indsat moderne vogne, ligesom stationerne ved Kornmarkt og Heidelberg Slot er meget nutidige. Moderniseringen har været nødvendig for at kunne håndtere de øgede turistmængder. Anderledes ser det ud for Königstuhlbahn, hvor der fortsat benyttes historiske trævogne.

De fleste turister benytter udelukkende den nederste sektion af kabelbanen, når de skal op til slottet, men har du god tid, kan det anbefales, at tage turen hele vejen op. Udover de historiske vogne på Königstuhlbahn, kan du også nyde den formidable udsigt over byen og dens omgivelser.

Molkenkurbahn kører hvert 10. minut mens Königstuhlbahn kører hvert 20. minut. Om sommeren kørers fra 9:00-20:00, om vinteren fra 9:00-17:00. Der kan købes kombineret billet til kabelbane og slot. OBS: Ønsker du at køre helt til Königstuhl, skal dette nævnes ved billetkøb, så du får den korrekte billet (det er dyrere at tilkøbe strækningen efterfølgende).

Transport: Bus 20 eller 33 til Rathaus-Bergbahn.

3. Heidelberg Slot (Schloss Heidelberg)

[Slot + Museum + Park + Udsigt]

Heidelberg Slot er en af de seværdigheder, som trækker masser af turister til byen. Foto: Heidelbergerin fra Pixabay 

Heidelberg Slot er uden tvivl byens største attraktion, for alle turister må nødvendigvis tage turen op ad bjerget, for at beundre de romantiske ruiner på nært hold. Slottet har ligget i ruiner de seneste 300 år, og de delvist ødelagte mure og tårne er i dag selve symbolet på Heidelberg – et symbol, som både viser byens historiske storhed og dens nutidige, eventyrlige skønhed.

Slottet ligger 80 meter oppe ad Königstuhl-bjerget, fornemt hævet over Heidelbergs Altstadt. Her blev de første fæstningsværker opført i det 13. århundrede, og siden udbygget af flere omgange.

Heidelberg Slot var hjemsted for kurfyrsterne af Pfalz (en del af Det tysk-romerske rige), og fyrsternes hang til ekstravagant arkitektur og ditto livsførelse gjorde slottet til et af områdets mest fornemme bygningsværker.

Slottet fungerede både som forsvarsværk, med en udsøgt strategisk beliggenhed, og naturligvis som residens for kurfyrsterne. De storslåede bygninger var for alvor med til at vise fyrsternes rigdom og magt. Dette kom bl.a. til udtryk hos Frederik 5. af Pfalz (1596-1632), der bragte de bedste arkitekter til Heidelberg, for at forskønne slottet og parkanlægget.

Fyrsten havde dog ’glemt’ at informere arkitekterne om slottets beliggenhed på en bjergskråning, og et enormt arbejde med at få udjævnet området måtte derfor igangsættes, inden det egentlige byggeri kunne indledes. Det enorme indhug i bjergsiden opleves tydeligt, når man går gennem parken i dag.

Fra prægtigt slot til smuk ruin

At Heidelberg Slot i dag ligger som en ruin skyldes et sammenfald af flere begivenheder. Først var der et lynnedslag, som forårsagede store ødelæggelser. Så var der Trediveårskrigen, som Frederik 5. delvist startede, ved at sige ja til den Bøhmiske kongekrone.

Trediveårskrigen medførte massive ødelæggelser, og selvom dele af slottet blev genopbygget, skulle endnu et lynnedslag og efterfølgende brand i 1764 besegle slottets skæbne.

På dette tidspunkt havde kurfyrsten allerede flyttet sit hof til den nærliggende by, Mannheim. Her kunne han både konstruere et barokslot i tidens ånd (hvilket var svært på bjergskråningen i Heidelberg) og slippe væk fra den religiøse konflikt mellem protestanter og katolikker, som Heidelberg havde været centrum for gennem en længere periode.

Efter 1764 fik Heidelberg Slot lov til at stå tilbage som en ruin. At der fandtes en romantisk slotsruin i Heidelberg rygtedes dog hurtigt. Kunstnere og turister begyndte snart at valfarte til byen for at opleve slottet, der passede perfekt ind i tidens (national)romantiske ånd.

Den britiske maler J. M. W. Turner har foreviget slottet i en række smukke malerier, ligesom både Mark Twain og Johann Wolfgang Goethe har beskrevet de eventyrlige ruiner.

Masser af attraktioner

Man kan høre rigtig mange spændende historier, når man besøger Heidelberg Slot, for slottet har i sandhed gennemlevet et utal af voldsomme begivenheder gennem årene. Det kan derfor anbefales at tage med på en af de guidede rundvisninger, som bringer dig rundt på dele af slottet, som ellers ikke kan besøges. De bedste guider formår at trække dig med ind i en gribende fortælling fyldt med krig, kærlighed, storhed og fald.

Udover slottets historie skal man naturligvis også have tid til at nyde den spektakulære arkitektur, det smukke parkområde og den fortryllende udsigt. Heidelberg Slot er et af de fineste eksempler på tysk renæssancearkitektur, og de majestætiske murværker i rød sandsten står som monumenter og repræsentanter for en svunden tid.

Blandt de øvrige højdepunkter på Heidelberg Slot er naturligvis den skønne slotspark, Apoteksmuseet (læs mere nedenfor) samt en meget stor vintønde. I slottets kælder kan man opleve den ekstremt store vintønde, Großes Fass. Tønden er hele syv meter høj, og en trappe giver besøgende mulighed for at komme op på tøndens top. Großes Fass har en volumen på 219.000 liter, og der er efter sigende anvendt 130 egetræer til produktionen.

I den stemningsfulde kælder arrangeres bl.a. vinsmagninger. Rundt på slotsarealet findes gode muligheder for at spise – bl.a. på den hyggelige terrasse i et hjørne af den indre slotsplads.

Slottet er åbent dagligt 8:00-18:00.

Transport: Kabelbanen Heidelberger Bergbahn eller gang fra Altstadt. For at komme til kabelbanen kan du benytte bus 20 eller 33 til Rathaus-Bergbahn.

4. Apoteksmuseet (Deutsche Apotheken-Museum)

[Museum]

En af de flotte apoteksdiske på museet. Foto: Benjamin Munk Olsen

Flotte apotekerdiske, eksotiske salver, historisk lertøj, dekorative medicinkrukker, skilte og emblemer. Det hele finder du på Apoteksmuseet, der siden 1957 har været indrettet i en del af Heidelberg Slot. Museet byder på i alt 11 rum fyldt med spændende møbler, værktøjer og dets lige. Hovedattraktionen er et komplet apotekssæt fra renæssancen.

Apoteksmuseet giver dig et grundigt indblik i farmaciens historie, og du kan blive meget klogere på apotekernes udvikling og udbredelse i de tysktalende lande. Du kan gå på opdagelse i apotekerens arbejdsværelse, lære om historiske lægeplanter og urter og naturligvis se en lang række fuldt indrettede apoteker fra forskellige tidsperioder.

Udstillingen byder endvidere på en række sjove genstande. Det gælder f.eks. en række fascinerende bærbare apotekssæt – det fineste eksemplar er tilbage fra 1640 og fremstillet i sølv.

Du kan også opleve nogle ganske mærkelige medikamenter, bl.a. mumie-pulver, fremstillet af pulveriserede egyptiske mumier og bezoar; stenagtige klumper, som dannes i fordøjelseskanalen på geder. I middelalderen blev bezoar betragtet som en virksom medicin mod sygdom og en universel modgift mod alle typer forgiftninger.

Åbent dagligt 10:00-18:00 (april til oktober), 10:00-17:30 (november til marts).

Transport: Kabelbanen Heidelberger Bergbahn eller gang fra Altstadt. For at komme til kabelbanen kan du benytte bus 20 eller 33 til Rathaus-Bergbahn.

5. Königstuhl

[Bjerg + Udsigt + Falkoner + Forlystelsespark for børn]

Udsigten fra Königstuhl med kabelbanen i forgrunden og byen samt floden i baggrunden. Foto: Benjamin Munk Olsen

Efter at have besøgt Heidelberg Slot, kan du passende fortsætte turen op med kabelbanen. På toppen af Königstuhl venter nemlig en helt fantastisk udsigt over den gamle bydel, Neckar-floden og det grønne bakkelandskab på flodens modsatte side.

Måske kan du også få lov at betragte en frygtløs paraglider på nært hold. Königstuhl er nemlig et yndet startområde for mange paraglidere.

Toppen af Königstuhl (kongestolen) findes i 568 meters højde, og du kommer let hertil med den historiske Königstuhlbahn, hvis du da ikke foretrækker vandreturen herop. Turen til fods foregår på den såkaldte Himmelsleiter (himmelstige), som består af 1200 trin.

Königstuhl byder på et lille serveringssted, som du finder lige ved kabelbanens station. Herudover er her flere udmærkede terrasser, hvorfra man kan nyde omgivelserne. Du kan heller ikke undgå at lægge mærke til de markante antenner, bl.a. Fernsehturm Heidelberg, som sender signaler til digitalt TV.

Har du vandreskoene med, og har du ikke allerede tilbagelagt den strabadserende gåtur herop, kan du udforske nogle af bjergets gode vandreruter. Du kan også besøge en falkoner, der i sommerperioden byder på mange spændende rovfugleshows, eller tage børnene med i den hyggelige forlystelseshave, Märchenparadies (primært for mindre børn).

Transport: Kabelbanen Heidelberger Bergbahn eller gang fra Altstadt. Alternativt bus 39 til Königstuhl.

6. Philosophenweg

[Vandrerute + Natur + Udsigt]

Mange af de mest populære seværdigheder i Heidelberg har forbindelse til den skønne natur, der omgiver byen. Det gælder også for panoramastien, Philosophenweg; en to km lang vandrerute, der strækker sig langs skråningen af Heiligenberg, på nordsiden af Neckar-floden.

At gå en tur ad Philosophenweg – filosof-stien – er blandt de mest romantiske oplevelser, man kan få i Heidelberg. Stiens navn refererer til universitetets filosoffer, som flittigt benyttede den, når der skulle diskuteres filosofiske spørgsmål.

Udover at være fordybet i deres spændende emner, kunne filosofferne samtidig nyde den fornemme panoramaudsigt over Neckar og Heidelberg Slot på flodens modsatte side.

Langs Philosophenweg findes mange skønne terrasser med bænke, hvor man kan tage et hvil, og nyde udsigten. Man kan også beundre en række forskellige mindesmærker, bl.a. for den lokale poet, Eichendorff, som var en dedikeret bruger af stien.

Det specielle klima i floddalen har desuden givet grundlag for en række subtropiske planter. Disse kan beundres i den filosofiske have, Philosophengärtchen, i stiens vestlige ende.

Du kommer nemt til Philosophenweg ved at benytte den såkaldte Schlangenweg bag Alte Brücke. Schlangenweg snor sig op gennem de skønne vinmarker, inden den ender ved Philosophenweg

Transport: Bus 34 til Alte Brücke Nord.

7. Studenterfængslet (Studentenkarzer)

[Museum]

En af de ovesete seværdigheder i Heidelberg: I Studenterfængslets celle kan man opleve en lang række gamle vægdekorationer. Foto: modi74 fra Pixabay 

Heidelberg Universitet blev grundlag i 1386, og er dermed Tysklands ældste universitet. Bygningerne er dog ikke helt så gamle – ligesom den øvrige Altstadt var de nemlig udsat for både krig og brand i slutningen af det 17. århundrede. De ældste universitetsbygninger stammer derfor fra starten af det 18. århundrede, og kan betragtes på Universitätsplatz i den gamle bydel.

Som turist i Heidelberg, er en af de mest interessante dele af universitetet det gamle studenterfængsel, Studentenkarzer, som du finder i en flot barokbygning i Augustinergasse.

Det var her universitets studerende blev sendt hen, hvis de havde forbrudt sig mod reglementerne. Fængslet var i brug fra 1780’erne helt op til 1. Verdenskrig, så det er en omfattende historie, der formidles i de autentiske lokaler.

Typiske overtrædelser, som kunne medføre fængselsstraf, var fuldskab, forskellige spøgefuldheder og duellering. Duellering var faktisk en udbredt aktivitet på universitetsområdet helt op til 1914, som naturligvis straffedes hårdt.

Mens de studerende var indespærret, fik de lov til at gå til forelæsninger, men skulle vende tilbage til cellen umiddelbart efter. De groveste forseelser kunne straffes med op til en måneds fængsel.

Studenterfængslet er åbent mandag til fredag 11:00-16:00, lørdag 11:00-17:00.

Transport: Bus 30, 31 eller 32 til Universitätsplatz.

8. Helligåndskirken (Heiliggeistkirche)

[Kirke + Udsigt]

Helligåndskirken er en af de populære seværdigheder i Heidelberg. Foto: M W fra Pixabay 

Den enorme Helligåndskirke rejser sig majestætisk op over alle de røde tegltage og dominerer dermed Heidelbergs gamle bydel. De ældste dele af den smukke kirke blev opført i det 13. århundrede, mens det sengotiske udtryk, som i dag præger størstedelen af bygningen, stammer fra det 15. århundrede.

Det tog omkring 150 år at færdiggøre Helligåndskirken, der i lighed med Heidelberg Slot skulle åbenbare byens storhed for omverdenen.

Gennem en årrække fungerede Helligåndskirken som gravkirke for kurfyrsterne, men under Den Pfalziske Arvefølgekrig lykkedes det franskmændene at sætte ild til kirken, og de fleste (53) af disse grave gik tabt. Kun graven for Ruprecht 3. (1352-1410) – Helligåndskirkens grundlægger – har overlevet.

Gennem 230 år var Helligåndskirken delt i to; en mur skilte den katolske del af kirken fra den protestantiske. På denne måde kunne begge menigheder anvende kirken, uden at forstyrre hinanden. Denne praksis varede ved helt indtil 1936. Siden da har kirken udelukkende været protestantisk.

Kirkerummet og udsigten

Helligåndskirken byder på et stort og ganske lyst kirkerum. Søjlerne i rød sandsten og de hvidkalkede murværker bidrager til det lyse indtryk, og det samme gør naturligvis de flotte glasmosaikker.

De oprindelige mosaikker blev ødelagt ved branden i 1693, og deres erstatninger blev sprængt i stykker under 2. Verdenskrig. Under bombarderingen af Den gamle bro, Alte Brücke, udløstes en enorm trykbølge, som ødelagde kirkens vinduer samt en lang række vinduer i resten af byen.

Udover at besøge kirkerummet, hvor du for øvrigt også bør lægge mærke til den fine prædikestol fra 1731, kan du også bestige kirketårnet. Fra platformen i 38 meters højde kan man nyde den smukke udsigt over Heidelbergs Altstadt og de naturskønne omgivelser.

Åbent mandag til lørdag 11:00-17:00, søndag 12:30-17:00.

9. Den gamle bro (Alte Brücke)

[Bro + Vartegn]

Den gamle bro med den flotte byport fra middelalderen er blandt de mest populære seværdigheder i Heidelberg. Foto: neufal54 fra Pixabay 

Den gamle bro, Alte Brücke – officielt Karl-Theodor-Brücke – er en af de mest berømte seværdigheder og vartegn i Heidelberg. Den flotte buebro over Neckar-floden er opført i røde sandsten, og forbinder den gamle bydel med Neuenheim-kvarteret på modsatte side.

Det var kurfyrsten Karl Theodor, der tog initiativ til den nuværende bro i 1788. På dette tidspunkt havde der allerede været opført otte forskellige broer på stedet – alle i træ – og en del af Karl Theodors bro blev opført på fundamentet af disse.

Fra Den gamle bro kan man nyde de smukke omgivelser; Neckar-floden, de grønne bakker, den stemningsfulde Altstadt og naturligvis synet af Heidelberg Slot.

Om sommeren er broen et af de mest livlige områder i Heidelberg, for alle turister skal naturligvis kigge nærmere på den historiske bro, den spektakulære byport fra middelalderen og ikke mindst bro-aben.

Til venstre for broen findes i dag en bronzeskulptur af en abe, der holder et spejl op mod de forbipasserende. Den aktuelle skulptur blev opstillet i 1979, men der har faktisk været en bro-abe på stedet siden det 15. århundrede.

Sagnet fortæller, at abeskulpturen skulle minde byboerne såvel som landmændene fra modsatte side af Neckar om, at ingen af disse parter var bedre eller mere værd end den anden. Når folkene passerede broen, skulle de derfor kigge sig over skulderen, og ved synet af aben huske dette.

I slutningen 2. Verdenskrig valgte tyske tropper at sprænge Den gamle bro i luften som led i deres tilbagetrækning fra amerikanerne. Efter krigen iværksatte Heidelbergs indbyggere en indsamling, der skulle støtte genopbygningen af broen, og allerede i 1947 kunne Den gamle bro atter lade folk komme tørskoet over Neckar-floden.

10. Heidelberg Zoo

[Zoologisk have]

Heidelberg Zoo er en af byens bedste seværdigheder for børnefamilier. Foto: Anrita1705 fra Pixabay 

Er du i Heidelberg med børn, så er den zoologiske have en oplagt attraktion. Her kan I forsøge at spotte den røde panda, når den skjuler sig i grenene, nyde de legesyge elefanter i deres rummelige indhegning og overvære fodringen af søløverne, som naturligvis suppleres af en flot opvisning. De akrobatiske dyr skal selvfølgelig gøre sig fortjent til deres måltid.

Heidelberg Zoo ligger smukt placeret langs den nordlige bred af Neckar-floden, og har budt dyreglade gæster velkommen siden 1934. Området er ca. 10 hektar stort, så der er virkelig meget plads at gå på opdagelse i.

Blande de mange spændende dyr findes majestætiske løver, elegante tigre og søde brune bjørne. Besøg også de sjove surikater, 100 år gamle kæmpeskildpadder og mange forskellige aber.

Udover de mange dyr byder haven også på flere gode spisesteder. Her findes både hyggelige picnic-områder og gade cafeteriaer. Og så kan børnene også se frem til en fantastisk legeplads, med et tema, som er inspireret af Noas ark.

Åbent 9:00-19:00 (april til september), 9:00-18:00 (marts og oktober), 9:00-17:00 (november til februar).

Transport: Bus 32 eller 37 til Zoo.

Restauranter i Heidelberg – de bedste spisesteder

1. Weinstube Schnitzelbank

[Bauamtsgasse 7]

Fantastisk stemning, autentisk indretning, udsøgt vin og smilende betjening. Weinstube Schnitzelbank er intet mindre end Heidelbergs bedste restaurant, og den bør du bestemt ikke gå glip af. Serveringslokalet er ganske småt, så her er oftest fyldt op ved de slidte borde. Oprindeligt var her indrettet bødkerværksted, men omkring år 1900 indså man, at det ville være mere profitabelt og bestemt også sjovere, at sælge vin end vintønder. I dag er indretningen stort set den samme, og foruden lokal vin serveres her også en række formidable regionale retter – alle sammen med de bedste lokale råvarer.

2. Zeughaus-Mensa im Marstall

[Marstallhof 3]

Den 135 meter lange Marstall er blandt de ældste bygninger i Heidelberg, og stammer fra starten af det 16. århundrede. Her har både været rustnings- og kanonstøberi, men i dag er den historiske bygning hjemsted for Heidelberg Universitets studenterkantine. Alle er dog velkommen til at tage plads i den store sal, eller i den skønne gårdhave om sommeren. Maden er billig – gæster betaler lidt mere end studerende – og her kan godt være ganske travlt. Maden er dog glimrende, og det er sjovt at opleve miljøet på Tysklands ældste universitet.

3. Vetter’s Alt Heidelberger Brauhaus

[Steingasse 9]

Søger du klassisk tysk gastronomi og ditto øl, så er du kommet til det helt rigtige sted. Vetter’s hyggelige bryghus byder på en lang række traditionelle tyske retter, og så kan du naturligvis også smage på det hjemmebryggede øl. Lokalet prydes af smukke kobberkedler og store buketter af humleblomster, som hænger ned fra loftet. Om sommeren åbnes de store vinduespartier, så stemningen kan fortsætte ud i den hyggelige gade, Steingasse. Prøv den velsmagende svineskank, de store schnitzler eller de lækre pølser.

4. ‘S’ Kastanie

[Elisabethenweg 1]

Cirka 10 minutters gang fra Heidelberg Slot og i mindst lige så skønne omgivelser, finder man denne fremragende restaurant. ‘S’ Kastanie er indrettet i en smuk gammel jagthytte fra 1904, og fra den store panoramaterrasse kan man nyde den spektakulære udsigt over floden. Samtidig kan man prøve nogle af menukortets mange lækre muligheder, f.eks. et kartoffeltårn bestående af sød kartoffel og gedeost med papaya og gåsefyldt ravioli. Stemningen er også fornem indenfor i jagthytten hvor træpaneler, glasmosaikker og jagttrofæer præger indretningen.

5. Restaurant Zur Herrenmühle

[Hauptstrasse 239]

Søger du en gourmet-oplevelse ud over det sædvanlige, så er Restaurant Zur Herrenmühle et godt sted at starte. Restauranten er indrettet i en gammel kornmølle fra 1690, og er i dag en af de fineste restauranter i Heidelberg. Den historiske indretning er meget elegant, og det samme gælder det raffinerede menukort, der tæller en lang række smagfulde retter i moderne landstil. 300 år gamle egetræsbjælker og levende lys på bordene sætter den helt rette stemning. Zur Herrenmühle ligger i øvrigt i toppen af Lonely Planet’s restaurant-guide for Heidelberg.

Hoteller i Heidelberg – de bedste overnatningssteder

Langt de feste seværdigheder i Heidelberg finder du i den gamle bydel, Atlstadt, så det er naturligvis her, de fleste turister gerne vil bo. I Altstadt er udvalget af hoteller imidlertid ikke specielt stort, og de få muligheder er samtidig relativt dyre. Budgethotellerne finder du primært i den moderne bydel, hvor også byens hovedbanegård ligger. Fra banegården til Altstadt er der ca. 2,5 km, så denne distance tilbagelægges bedst med bus eller sporvogn.

Nedenfor finder du forslag til tre hoteller i forskellige prisklasser. Du kan se en oversigt over alle hoteller i Heidelberg hos Booking.com her.



Booking.com

1. Hotel Panorama

[Bismarckstrasse 19]

Vil du gerne være tæt på de mange seværdigheder i Heidelberg uden at smadre dit rejsebudget, så er Hotel Panorama et fornuftigt valg. Hotellet ligger ca. midtvejs mellem hovedbanegården og Altstadt, og du kan således gå til mange af de bedste attraktioner. Panorama er et enkelt og moderne byhotel, som byder på døgnåben reception, lækker morgenmad og en bar. Nogle af værelserne har udsigt over Neckar-floden, som ligger ca. 100 meter herfra. Heidelbergs lange butiksstrøg starter 300 meter fra hotellet. Læs mere om hotellet her.

2. Hotel Zum Ritter St. Georg

[Hauptstrasse 178]

Indrettet i en af de ældste og mest ikoniske bygninger i Heidelberg, er Hotel Zum Ritter St. Georg et oplagt valg for dig, der gerne vil bo centralt. Hotellet ligger midt på byens skønne strøg, Hauptstrasse, hvorfra du nemt kommer rundt til seværdigheder, butikker, restauranter og barer. Bygningens facade er utrolig smuk, og det samme gælder restauranten og lobbyen. Værelserne er derimod relativt ordinært indrettet. Her er dog rent og pænt, receptionisterne flinke og morgenmaden indbydende. Læs mere om hotellet her.

3. Hostel Lotte

[Burgweg 3]

Leder du efter billig overnatning i Heidelberg, så er Hostel Lotte det absolut bedste bud. Udover gode priser, kunne beliggenheden heller ikke være bedre. Det hyggelige hostel / vandrerhjem ligger midt i den gamle bydel, så du er i gåafstand til alle de største seværdigheder i Heidelberg. Hostel Lotte tilbyder både private dobbeltværelser og senge på sovesal, og det er et fremragende sted at møde nye mennesker. Her findes et veludstyret fælleskøkken og et hyggeligt fællesrum. Desuden er her rent og pænt. Læs mere om hotellet her.

Sådan kommer du til Heidelberg

Der venter mange spændende seværdigheder og skønne oplevelser i Heidelberg, og der er heldigvis gode muligheder for at komme til den hyggelige by. Fra den dansk/tyske grænse er der ca. 740 km til Heidelberg, så en bilferie til den sydvestlige del af Tyskland, er bestemt en mulighed. Alternativt kan du benytte fly til en af Heidelbergs nabobyer (Heidelberg har ikke selv en lufthavn) eller rejse med tog.

Fly til Heidelberg

Selvom Heidelberg ikke har en international lufthavn, kan du alligevel godt benytte fly for at komme til den skønne by. Ønsker du at flyve til Heidelberg, kan du vælge en af de nærliggende lufthavne i enten Frankfurt eller Stuttgart. Begge lufthavne har gode forbindelser til Danmark (København og Billund).

Direkte tog fra Frankfurts lufthavn til Heidelberg tager ca. 45 minutter. Nogle afgange kræver et skift i Mannheim – disse forbindelser tager ca. 1 time.

Tog til Heidelberg

Det er oftest en god oplevelse at rejse med intercitytog i Tyskland. De tyske ICE-tog er hurtige, komfortable og punktlige – og så er de desuden forsynet med en restaurantvogn. Skal du rejse til Heidelberg, er det derfor oplagt at tage toget fra Danmark.

Turen fra den dansk/tyske grænse (Padborg) til Heidelbergs hovedbanegård tager ca. 7 timer med to skift; i Hamborg og i enten Mannheim eller Frankfurt.

Du kan også tage med det direkte tog fra Hamborg, men det gør faktisk turen en time langsommere, da denne afgang har langt flere stop undervejs.

På strækningen mellem Danmark og Heidelberg finder du også mange spændende byer, hvis du har lyst til at bryde rejsen op i mindre bidder. Udover Hamborg kan du f.eks. gøre stop i Hannover, Frankfurt eller Mannheim. Ønsker du at bryde rejsen op, vil den billigste billet ofte være en Interrail-billet med eksempelvis fire rejsedage i en periode på en måned. Læs mere om Interrail, priser og billettyper her.

Sådan kommer du rundt i Heidelberg

Heidelberg er ikke specielt stor, og mange af byens bedste seværdigheder finder du i den gamle bymidte. Det er derfor ikke sikkert, at du overhovedet får behov for at benytte det ellers udmærkede netværk af sporvogne og busser.

Ankommer du til Heidelberg med tog, kan det dog anbefales at benytte bus, for at komme til den gamle bydel. Banegården ligger nemlig et stykke fra det stemningsfulde centrum. Bus 32, 33 og 34 forbinder banegården med Altstadt.

Tip: HeidelbergCard giver fri adgang til offentlig transport samt adgang til nogle af byens største seværdigheder, bl.a. Heidelberg Slot og kabelbanen i 1, 2 el. 4 dage. Læs mere om HeidelbergCard her

Der kan købes billetter (både enkeltbilletter og 24-timers billetter) til busser og sporvogne. Disse kan trækkes i automaterne ved de større stoppesteder. Det er også muligt at købe kontantbillet hos buschaufføren. Du finder officiel information om ruter og billetter her.

Flere oplevelser…

Det dejlige område omkring Heidelberg byder på mange skønne seværdigheder og oplevelser. Naturen er perfekt til vandreture, ligesom vinturister kan besøge nogle af områdets mange vingårde. Der er heller ikke langt til de større byer Mannheim, Frankfurt og Stuttgart.

Strasbourg Der er ca. 130 km fra Heidelberg til Strasbourg, og en smuttur til Alsaces charmerende hovedstad, er bestemt en mulighed. Den franske by er kendt for sine billedskønne kanaler, historiske bindingsværkshuse, storke og naturligvis EU-parlamentet. Herudover kan du udforske det franske køkken og selvfølgelig de franske vine. Læs mere om de bedste seværdigheder i Strasbourg her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (Heidelbergs gamle bro): Billede af MichaelGaida fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *