Göteborg: Seværdigheder ved den svenske vestkyst

Göteborg byder på masser af fantastiske seværdigheder for hele familien. Uanset om det skal være de vildeste rutsjebaner i Liseberg, historiske bilmodeller på Volvo-museet eller oplevelser i den svenske natur, så har Göteborg, hvad du søger…

Ude eller inde, sommer eller vinter – Sveriges næststørste by er leveringsdygtig i skønne attraktioner i alle kategorier året rundt.

Anlagt på begge sider af Göta älv, hvor floden løber ud i Kattegat, kunne Göteborgs beliggenhed næppe være smukkere. Her kan naturelskere for alvor nyde den skønne skærgård. Er du mere til storbyens mange attraktioner, så byder Göteborg også på et omfattende udvalg af museer, ikoniske bygningsværker, indkøbsmuligheder, restauranter og caféer.

Göteborgs spændende historie går tilbage til 1621, hvor byen blev grundlagt af Gustav 2. Adolf af Sverige. For kong Gustav var det utrolig vigtigt, at få anlagt en by ved vestkysten, som kunne sikre handelsruterne til det øvrige Europa. I 1621 havde Sverige blot en lille kyststrækning langs vestkysten, for Halland mod syd hørte til Danmark og Båhuslen mod nord hørte til Norge.

Danskerne var ikke interesseret i en svensk by ved vestkysten, men efter adskillige forsøg på at etablere en handelspost, lykkedes det omsider for kong Gustav. Han inviterede herefter hollandske håndværkere til byen, og Göteborg blev anlagt efter hollandsk forbillede med kanaler og huse i nederlandsk stil.

Takket være gunstige skatteforhold slog hollandske købmænd sig efterfølgende ned i byen, og Göteborg voksede med tiden til at blive et væsentligt centrum for regionens handel.

Göteborgs charmerende havneområde. Foto: Pasi Mämmelä fra Pixabay

Fra handelsplads til moderne storby

Handlen med omverdenen var i mange år afgørende for Göteborgs udvikling, men siden blev også industri en væsentlig faktor. I dag er Göteborgs havn Skandinaviens største, og en lang række virksomheder har deres hovedkontorer i den svenske by. Med lidt under 600.000 indbyggere er Göteborg desuden Nordens fjerdestørste by.

Som turist er Göteborg en meget attraktiv og spændende destination. Her mødes den spændende historie med en række ultramoderne attraktioner, som vil glæde både børn og voksne.

Besøg f.eks. Älvsborg-fæstningen, som har beskyttet indsejlingen til byen gennem århundreder, eller Universeum – et unikt og moderne oplevelsesmekka for børn. Er du til shopping, så gå en tur ned ad de populære indkøbsgader Kungsgatan, Vallgatan og Södra Larmgatan.

Uanset hvad du gerne vil opleve, så kan du finde inspiration i denne rejseguide med de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i Göteborg. God tur!



Booking.com

Seværdigheder i Göteborg – de 10 bedste oplevelser

1. Haga

[Bydel + Caféer + Shopping]

Et besøg i historiske Haga føles som lidt af en tidsrejse. Foto: gisela58 fra Pixabay

Göteborg består af mange skønne bydele, og hver især byder de på en unik charme og atmosfære. Intet sted er stemningen og arkitekturen dog helt så idyllisk, som den er i Haga – bydelen der er kendt for sine smukke træhuse fra det 19. århundrede.

Engang var det et fattigt og nedslidt arbejderkvarter, men i dag er Haga et af byens mest tillokkende områder med hippe vintage-butikker og hyggelige caféer.

Haga er Göteborgs ældste forstad, og historien går helt tilbage til 1648, hvor bydelen blev anlagt udenfor de beskyttende bymure. Der er således masser af historisk skønhed at opleve i Haga, som er centreret omkring gågaden Haga Nygata.

De karakteristiske byhuse i tre etager (én i sten og resten i træ) blev opført i midten af 1800-tallet, for at huse de store strømme af arbejdere, der kom til byen i industrialiseringens begyndelse. Byggestilen er ganske karakteristisk for Göteborg generelt og for Haga i særdeleshed, og er kendt som ’landshövdingehus’.

Haga er det oplagte område, hvis du skulle få lyst til en kop kaffe og en kage – det svenskerne under en fællesbetegnelse kalder ’fika’. Her findes nemlig mange hyggelige caféer, som både trækker lokale og turister til. Den bedst kendte er Café Husaren i Haga Nygata, hvor du naturligvis skal prøve ’Hagabullen’ – den lokale kanelsnegl.

Dette klassiske, og normalvis lille og delikate bagværk, har her undergået noget af en forvandling, og Hagabullen fylder således en hel middagstallerken. Den kan heldigvis sagtens deles…

Transport: Sporvogn 1, 3, 6 eller 11 til Hagakyrkan.

2. Paddan kanal- & havnerundfart

[Sightseeing]

På en tur rundt på kanalerne i Göteborg kommer du forbi mange af byens bedste seværdigheder. Foto: Magnus Emilsson fra Pixabay

En tur på Göteborgs skønne kanaler er naturligvis en oplagt aktivitet i sommerperioden. De lave turbåde passerer under byens smukke broer og viser dig Göteborg fra det fineste perspektiv. Turen går forbi en lang række historiske bygningsværker, inden du når det travle havneområde.

Paddan-bådene afgår fra Kungsportsplatsen i det centrale Göteborg, og tager dig ad vandvejen til nogle af byens største seværdigheder som Operahuset, fiskemarkedet ’Feskekörka’, museumshavnen Maritiman og nogle af byens bedste parker.

Undervejs oplever du de gamle voldgrave og kanaler, der stammer fra det 17. århundrede, og får historien om Göteborgs konstruktion og forsvar. Guiderne fortæller levende om de interessante seværdigheder og de historiske begivenheder krydres med en god portion anekdoter.

Bådene afgår 2-3 gange i timen, og en tur varer ca. 50 minutter. Guiden taler svensk og engelsk. Du kan læse mere om turen og købe billetter her.

Transport: Sporvogn 1, 3, 4, 5, 7 eller 10 til Kungsportsplatsen.

3. Liseberg

[Forlystelsespark]

Uanset om du er adrenalinjunkie med hang til de vildeste rutsjebaner eller foretrækker de klassiske karruseller og muligheden for at nyde de historiske omgivelser, så har Liseberg noget for dig.

Liseberg er Skandinaviens største forlystelsespark, og her er virkelig noget for enhver smag – lige fra børneforlystelser for de mindste til AtmosFear – Europas højeste tårn (116m) med frit fald.

I 1923 fejrede Göteborg 300-året for byens grundlæggelse, og i den forbindelse blev der arrangeret en stor jubilæumsudstilling på området Liseberg sydøst for centrum. Som en del af udstillingen blev der opført en række forskellige attraktioner – herunder rutsjebaner – til stor glæde for byens indbyggere.

Forlystelsesparken var oprindeligt planlagt som en midlertidig attraktion, men med 800.000 besøgende på blot en måned, besluttede man at beholde parken. Kommunen købte området, og man etablerede et kommunalt selskab, Liseberg AB, der skulle stå for driften. Sådan er det fortsat, og det er således byens indbyggere, der reelt ejer den populære park.

Udsmykning og attraktioner

Ligesom Tivoli i København, byder Liseberg ikke alene på forskellige attraktioner, men også på smukke omgivelser. Man kan f.eks. gå en tur gennem den fine Lisebergs Lustgarten, en botanisk have med vandfald, skulpturer og forskellige planter. På Stora Scenen afholdes koncerter i sommerhalvåret.

Liseberg har mere end 30 forskellige forlystelser, og blandt de mest populære er trærutsjebanen, Balder, som åbnede i 2003. Du kan ikke undgå at se den enorme trækonstruktion, med en banelængde på mere end en kilometer. Balder er flere gange blevet kåret som verdens bedste trærutsjebane, og opnår en tophastighed på svimlende 90 km/t.

Er Balder ikke vild nok, så kan du i stedet stige på Helix – en stålrutsjebane fra 2014, som kaster dig rundt i luften syv gange, og opnår en tophastighed på 100 km/t. Blandt mindre vilde attraktioner finder man det 60 meter høje Pariserhjul, Spejllabyrinten fra 1961, river-rafting-bådene ’Kållerado’ samt en lang række øvrige forlystelser.

Åbningstider: Varierende åbningstider afhængig af sæsonen. Du kan se de aktuelle åbningstider her.

Transport: Sporvogn 5 til Liseberg Station eller sporvogn 2, 4, 5, 6, 8 eller 13 til Korsvägen.

4. Volvo-museet

[Museum]

Volvo-museet i Göteborg er en oplagt seværdighed for alle med interesse for biler, busser og lastbiler. Foto: Baluba2 fra Pixabay

For alle bilentusiaster, er det et must at besøge det store Volvo-museum, når man er i Göteborg. Museet ligger i havnekvarteret hvor Göta älv løber ud i havet – ca. ni km fra centrum. Turen herud er lettest i bil – eventuelt i en Volvo – men det er også muligt at komme herud med bus.

Volvo-museet åbnede i 1995, og på det næsten 8000 kvadratmeter store udstillingsområde får du hele historien om den svenske bilproducent. Her er biler, lastbiler, busser, traktorer, bådmotorer og flymotorer – alt sammen af mærket Volvo. Volvo blev grundlagt i Göteborg i 1927, og firmaets første bilmodel, Volvo ÖV 4, kan naturligvis også beundres på museet.

Der er selvsagt sket meget indenfor bilproduktion siden den fircylindrede ÖV 4 så dagens lys, og på Volvo-museet kan du stort set opleve alle de modeller, som bilfabrikanten har produceret gennem årene. Det gælder sjældne veteranbiler, verdensberømte klassikere, lynhurtige sportsvogne og specielle konceptbiler, som ikke var tiltænkt salg.

Åbningstider: 10:00-17:00 (mandag til fredag), 11:00-16:00 (lørdag og søndag).

Transport: Sporvogn 5 eller 10 til Eketrägatan, herfra bus 32 til Arendal Skans.

5. Botaniska Trädgården

[Botanisk have]

Selvom der er masser af dejlig natur omkring Göteborg, så er det skønt at opleve denne grønne oase syd for centrum. Botaniska Trädgården – Göteborgs botaniske have – er den største af sin art i Sverige, og dækker et areal på 175 hektar, hvor man finder op mod 16.000 forskellige planter.

Der er selvsagt nok at give sig i kast med, hvis man interesserer sig for botanik. I det store arboret finder man træer og buske fra hele kloden, og om sommeren byder klippehavens kuperede terræn på de smukkeste blomster og et fornemt vandfald.

Omkring 4.000 af havens planter finder man i væksthusene, som kan besøges hele året. Her kan man nyde den imponerende samling af orkidéer, og desuden opleve det sjældne træ, sophora toromiro, der stammer fra Påskeøen.

På Påskeøen er træet med tiden blevet udryddet, og der findes således kun meget få eksemplarer tilbage i verden. Træet som findes her i Botaniska Trädgården stammer fra frø, som norske Thor Heyerdahl bragte til Europa i 1960’erne.

Har du de gode vandresko med, kan du få meget tid til at gå i de dejlige omgivelser. Fra havens højeste punkt, Håberget, har man en flot udsigt over Änggårdsbergen, Linnéstaden, Slottsskogen, Kungsladugård og havnen med Älvsborg-fæstningen.

Åbningstider: Haven er åben døgnet rundt hele året. Væksthusene 10:00-17:00 (maj til august), 10-16 (september til april).

Transport: Sporvogn 1, 2, 6, 7, 8 eller 13 til Botaniska Trädgården.

6. Maritiman

[Museumshavn]

Maritiman er et flydende skibsmuseum, hvor en mini-armada bestående af 15 historiske fartøjer ligger fortøjret. Her kan både børn og voksne gå på opdagelse i den levende søfartshistorie, som byder på masser af spændende oplevelser. Gangbroer forbinder de forskellige skibe, som både tæller gamle fiskekuttere og militærskibe fra den kolde krig.

Du behøver ikke nøjes med at beundre de flotte fartøjer udefra. En af de mest populære attraktioner er den 69 meter lange ubåd, HMS Nordkaparen, som blev indsat i 1962. Man skal ikke lide af klaustrofobi, når man skal ned under vandoverfladen, og gennem de trange rum, hvor man får et glimrende indtryk af livet ombord.

Tag også den spændende tur rundt på den 121 meter lange destroyer, Småland, som var i tjeneste fra 1952 til 1979. Turen rundt på Skandinaviens største krigsskib opleves som en labyrint, og stemningen er meget autentisk. Uniformerede søfolk lytter til knitrende radiobeskeder, mens besøgende kan besigtige kahytter, maskinrum og torpedorør.

Blandt armadaens øvrige skibe findes bl.a. en bugserbåd, en havnepram, et fyrskib og et brandslukningsfartøj. For børnene arrangeres der forskellige aktiviteter – bl.a. skattejagter – og for alle besøgende findes der udmærkede audioguides (svensk, engelsk og tysk).

Åbningstider: Varierer efter sæson. Se de aktuelle åbningstider her.

Transport: Sporvogn 1, 6, 9 eller 10 til Stenpiren.

7. Universeum

[Museum + Oplevelsescenter]

Oplevelsescentret Universeum er et sandt slaraffenland for børn i alle aldre. Her kan man møde hajer og eksotiske fisk i det enorme akvarium, krydse hængebroer under trætoppene i den tropiske regnskov, gå på opdagelse i videnskabens verden og afprøve sine evner som kemiker. Selvom målgruppen er børn, byder Universeum på oplevelser for hele familien.

Universeum ligger ved siden af Liseberg, men du bør ikke planlægge at se begge dele på en enkelt dag. I stedet kan du med fordel dedikere en hel dag til det fantastiske Universeum, og den syv etager store udstilling.

Udstillingen på Universeum er inddelt i sektioner med hvert sit fokus. I Akvariehallen kan du opleve hajer og andre tropiske fisk i det 1.400.000 liter store akvarium, som også byder på en spændende undervandstunnel.

Udover hajer findes her bl.a. farvestrålende klovnfisk, smukke koraller og en eksotisk savfisk, hvis spidse snude består af talrige savtænder. I Akvariehallen kan du også opleve lokale havfisk fra Kattegat samt en stor berøringstank med rokker.

I Regnskoven kan du opleve eksotiske fugle, dovendyr, aber, frøer og sommerfugle. Den spændende tur gennem vildnisset foregår bl.a. på hængebroer mellem trætoppene. Aberne er meget nysgerrige, og kommer gerne gæsterne i møde og stiller op til fotografering.

I sektionerne ’Kalejdo’ og ’Explora’ handler det om videnskab og teknologi. Har kan du udforske alt fra menneskekroppen til vores solsystem, blive klogere på rumrejser og afprøve forskellige kemieksperimenter i laboratoriet.

Du kan også finde ud af hvordan en laser fungerer, hvordan astronauter går på toilet og hvordan vandfiltret LifeStraw kan forvandle snavset og urent vand til rent drikkevand i den tredje verden.

Åbningstider: Dagligt 10:00-18:00.

Transport: Sporvogn 2, 4, 5, 6, 8 eller 13 til Korsvägen.

8. Göteborgs kunstmuseum

[Museum]

På Götaplatsen i det centrale Göteborg finder man en af byens bedste seværdigheder, nemlig Göteborgs kunstmuseum, som er indrettet i en smuk nyklassicistisk bygning fra 1923. Den majestætiske bygning blev rejst i forbindelse med byens 300-års jubilæum, og blev tegnet af arkitekten Sigfrid Ericson. Ericson anvendte klassiske gule ’Göteborg mursten’ til facaden – en sten som ses mange steder i bybilledet.

Museet rummer en lang række fantastiske værker, lige fra renæssance- og barokmestre som van Dyck, Rembrandt, Rubens og Jacob Jordaens til franske impressionister og ekspressionister som Gauguin, Monet, Chagall og van Gogh.

Det primære trækplaster er dog samlingen af nordisk kunst, som anses for en af verdens fineste. Flere af hovedværkerne i den nordiske samling finder man i det overdådige Fürstenberg Galleri – opkaldt efter den svenske kunstsamler, Pontus Fürstenberg, og hans kone Göthilda.

For mange danske besøgende vil P.S. Krøyers ’Hip, hip, hurra! Kunstnerfest på Skagen’ fra 1886 være blandt de mest elskede. Pontus Fürstenberg erhvervede sig det (i dag) kendte maleri allerede inden Krøyer havde færdiggjort det, og siden blev det doneret til museet i Göteborg. Øvrige nordiske malere tæller bl.a. Carl Larsson, Bruno Liljefors, Edvard Munch og Anders Zorn.

Åbningstider: 11:00-18:00 (tirsdag og torsdag), 11:00-20:00 (onsdag), 11:00-17:00 (fredag til søndag). Lukket mandag.

Transport: Sporvogn 4 eller 5 til Berzeliigatan.

9. Slottsskogen

[Park + Zoologisk have]

Slottsskogen er det ultimative frirum for Göteborgs indbyggere og turister. Her er masser af plads at boltre sig på, og i den hyggelige zoologiske have kan man opleve dyr som elge, sæler og pingviner, ligesom børnene kan ride på de søde gotlandske ponyer.

Slottsskogen ligger sydvest for bydelen Haga, og er med sine 137 hektar Göteborgs største park. Den østlige ende af Slottsskogen er udlagt som en engelsk landskabspark med store græsplæner og indbydende stier, som passer perfekt til en løbetur. Den øvrige del af området er mere regulær skov med lind, eg og bøg.

Er du i Göteborg med børn, er det oplagt at tage forbi Slottsskogen. I den hyggelige børne-zoo (Barnens Zoo), findes der klappegeder, kaniner, ponyridning og forskellige bondegårdsdyr. I Dyreparken, Slottsskogens Djurpark, kan man opleve forskellige nordiske dyr som elge, hjorte, rensdyr og sæler. Her findes også Humboldtpingvin, som traditionelt lever ved kysterne ud for Chile og Peru.

Dyreparken har eksisteret siden 1876, og er således blandt de ældste zoologiske haver i Sverige. Der er gratis entre til dyreparken, som du finder i midten af Slottsskogen. Det er altid en skøn oplevelse at overvære fodringen af dyrene: Sæler fodres dagligt klokken 14:00 mens pingvinerne fodres klokken 14:20.

Udover den skønne natur og de mange dyr byder Slottsskogen også på forskellige legepladser, et fornemt udkigtspunkt, en minigolfbane og andre sportsfaciliteter.

Her findes også mange hyggelige træhuse – bl.a. Smålandsgården, som på udvalgte dage byder gæster indenfor. Her kan man opleve livet på en historisk svensk gård. Rundt i parken finder du desuden flere kiosker og spisesteder.

Transport: Sporvogn 1, 2, 3, 6, 9, eller 11 til Linnéplatsen.

10. Göteborgs sydlige skærgård

[Bådtur + Natur + Vandring]

En sejltur rundt i Göteborgs smukke skærgård er en fantastisk oplevelse. Foto: Pontus Wellgraf fra Unsplash

I Göteborgs smukke skærgård ligger de små øer som perler på en snor. Göta älvs udløb i Kattegat deler Skærgården i to; en nordlig og en sydlig del. Øerne i den sydlige skærgård er bilfri, og derfor perfekte at besøge, hvis du gerne vil nyde den betagende natur på en vandre- eller fisketur.

Det er oplagt at besøge øerne i den sydlige skærgård på en dagsudflugt fra Göteborg, og har du investeret i en 24-timers transportbillet (læs mere under ’Sådan kommer du rundt i Göteborg’) er færgerne til de forskellige øer med i prisen.

Færgerne sejler fra Saltholmen sydvest for Göteborgs centrum, hvor du også finder en skøn marina. Der findes flere forskellige ruter, men uanset hvilken, du vælger, er du garanteret en fantastisk naturoplevelse. Der er hundredvis af øer i den sydlige skærgård – nogle er blot små klippestykker, der bryder vandoverfladen, mens andre er et par kilometer brede.

Afgang mod Vrångö

For en god oplevelse, kan det anbefales at tage med færge #281 fra Saltholmen til Vrångö – den sydligste af skærgårdens beboede øer. På turen sejler færgen i zig-zag mellem øer og klipper, og lægger til ved flere små øer på vejen.

På Vrångö kan du nemt gå fra færgelejet til den lille hyggelige by. Der findes mange sommerhuse her, men også en del faste beboere. Er du glad for fisk, så husk at besøge Fiskeboa på Vrångö, hvor du finder de lækreste delikatesser.

Har du downloadet Västtrafiks app, er det nemt at holde styr på de forskellige færgeruter, og du kan således lægge en komplet plan for dagen, eller også kan du lade impulsiviteten styre, og stige af og på færgerne som du har lyst.

Brännö og Styrsö

En anden oplagt ø at besøge er Brännö. Det gælder særligt om sommeren, hvor de børnevenlige strande er en populær attraktion. Du kan også slappe af på den hyggelige Café Varvet, hvor man virkelig kan komme helt ned i tempo. Caféens øl og fiske-taco er en fremragende kombination, og bagefter kan du tage et hvil i en af hængekøjerne. I Brännö Rödsten kan du leje cykler – en smart måde at komme hele øen rundt.

Du kan også besøge Styrsö med 1400 indbyggere. Trods den beskedne størrelse har Styrsö fire byer, som alle er meget forskellige og bestemt et besøg værd. Den ældste er Byn som har en fin kirke fra 1752.

Uanset om du kommer for at opleve klipper og rå natur, hyggelige øsamfund, fiskerestauranter eller badestrande, så byder Göteborgs sydlige skærgård på fremragende oplevelser. Færgerne sejler til sent om aftenen, så der er god tid til at se en masse.

Transport: Færger afgår fra Saltholmen, som du kommer til med sporvogn 11 eller 13. Du kan finde afgangstider og færgeruter hos Västtrafik her. Færgeruter fra Saltholmen er 281, 282, 283 og 284.

Restauranter i Göteborg – de bedste spisesteder

1. Barrique

[Berzeliigatan 18]

Barrique byder på et spændende udvalg af små tapas-inspirerede retter, som er oplagte at dele. Hver enkelt ret er frembragt med utrolig finesse, og der er bestemt ikke overladt noget til tilfældighederne – hverken i smag eller udseende. Blandt favoritterne er frisk laks, røget andebryst og kartoffelkroketter. Til et godt måltid hører naturligvis også de rette drikkevarer, og dem har man helt styr på hos Barrique. Vinkortet er ganske spændende, og forskellige vinflasker præger væggene i serveringslokalet. Der er mulighed for at tilkøbe vinmenu, så du får det ideelle match.

2. Thörnströms Kök

[Teknologgatan 3]

Er du interesseret i en fornem kulinarisk rejse, så kan du passende bestille bord hos Thörnströms Kök. Bordbestilling er nemlig nødvendig på denne Michelin-restaurant, som er blandt de absolut bedste i dette område af Sverige. Menuen skifter gerne hver måned, så det altid er sæsonens råvarer, der bestemmer retningen, og køkkenchefen Håkan anvender primært lokale ingredienser med overraskende smagssammensætninger. Du skal naturligvis have penge på lommen eller på kortet, for Thörnströms Kök er ikke billig. Til gengæld går mad, betjening og stemning op i en højere enhed på denne fantastiske restaurant.

3. Smaka

[Vasaplatsen 3]

Glem alt om kødboller fra IKEA. Hos Smaka serveres autentiske svenske kødboller med kartoffelmos og tyttebær. Lokalerne med blå vægge og lyse træmøbler er måske lidt kedelige, men er du på jagt efter traditionelle svenske retter, god stemning og venlig betjening, så er du kommet til det helt rette sted. Kødbollerne fås også i en XL-portion, som vil mætte selv de mest sultne gæster. Herudover serveres bl.a. lækre fiske- og vildtretter samt gode vegetarretter. Det hele kan rundes af med en hjemmelavet citronsorbet tilsat et stænk svensk vodka. God appetit!

4. Restaurant 2112

[Magasingatan 5]

Rockmusik og amerikanske burgere er et godt match – sådan er det også på Restaurant 2112, hvor der er godt gang i både højttalere og grill. Væggene er dekoreret med forskellige musikalske klenodier og menukortet tæller en række spændende burgere. Prøv f.eks. en Smoke on the Water, der serveres med en særlig Jack Daniels-glaze. Eller den brændende Hell Awaits Burger, med habanero-dressing. Er du meget sulten, så venter der hele 666 gram kød i monster-burgeren med det sigende navn ’Number of the Beast’. Øludvalget på Restaurant 2112 er også fremragende.

5. Restaurang Simba

[Sankt Eriksgatan 3]

I Göteborg finder du både lokale og internationale specialiteter, og er du interesseret i sidstnævnte, så er Restaurang Simba bestemt værd at opleve. Temaet er afrikansk/etiopisk, og det ses både på den stemningsfulde indretning og ikke mindst på det fantastiske menukort. Det er oplagt at prøve injera, som er et blødt syrnet fladbrød / pandekage. Man spiser naturligvis brødet, men det bruges også til at spise med. Ovenpå placeres forskellige lækre retter – med eller uden kød. Tilbehøret er krydret, farvestrålende og smager fantastisk. Simba serverer også forskellige afrikanske øl.

Hoteller i Göteborg – de bedste overnatningssteder

Der findes mange skønne hoteller i Göteborg, og nedenfor kan du se tre forslag til hoteller i forskellige prisklasser. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Göteborg hos Booking.com her.



Booking.com

1. Center Hotel

[Stora Badhusgatan 28]

Søger du et godt mellemklasse hotel, så er det 3-stjernede Center Hotel et rigtig godt valg. Hotellet ligger nær havnen, og er således ideelt, hvis du kommer til Göteborg med færgen. Herudover er du i gåafstand til indkøbsoplevelserne i byens centrum, og flere af de skønneste seværdigheder i Göteborg – bl.a. den stemningsfulde bydel, Haga. Værelserne på Center Hotel er pæne og enkle, receptionen har døgnåben og morgenmaden er rigtig god. Læs mere om hotellet her.

2. Radisson Blu Scandinavia Hotel

[Södra Hamngatan 59]

Det moderne Radisson Blu Scandinavia Hotel ligge perfekt placeret midt i byen, og du kommer således nemt rundt til de bedste attraktioner og seværdigheder i Göteborg. Det kan enten foregå på gåben eller med sporvognen – stoppestedet findes lige rundt om hjørnet. Hotellet ligger desuden 200 meter fra Göteborgs hovedbanegård, og er dermed et oplagt valg, hvis du ankommer med tog. Butikker og restauranter finder du lige udenfor hoveddøren, og når du har sovet i de lækre senge, kan du se frem til en skøn morgenmad. Læs mere om hotellet her.

3. Clarion Hotel Post

[Drottningtorget 10]

At ordet ’post’ indgår i navnet skyldes, at hotellet er indrettet i en charmerende og nyrenoveret postbygning fra 1920’erne. Vi befinder os blot 50 meter fra hovedbanegården i Göteborg, og beliggenheden kunne således ikke være bedre. Du kan desuden se frem til et meget luksuriøst ophold på Clarion Hotel Post, som bl.a. byder på en skøn swimmingpool på tagterrassen. Her kan du også nyde en lækker drink. Værelserne er pæne og enkle, serviceniveauet højt og morgenmadsbuffeten stor. Læs mere om hotellet her.

Sådan kommer du til Göteborg

Du kan komme til Göteborg med tog, færge, fly og bil. Der er ca. 315 km fra København til Göteborg, hvilket gør en køretur til den svenske storby meget overkommelig for rejsende fra Sjælland. Fra Jylland vil færgeruten fra Frederikshavn ofte være den mest fordelagtige vej til Göteborg. Herudover er fly- og togforbindelserne mellem København og Göteborg også rigtig gode.

Göteborg med tog

Der findes direkte togforbindelse mellem København og Göteborg, så det er bestemt oplagt at komme til den svenske storby med tog. Turen tager lidt under fire timer, og i dagtimerne er der afgang hver time. Du kan også stige på toget i Ørestad, Tårnby og Københavns Lufthavn.

Selvom mange Interrail-rejser går sydpå, kan det også anbefales at kigge mod nord, når du skal planlægge din rute. Sverige, Norge og Finland byder alle på mange spændende oplevelser, og da billetpriserne i disse lande normalt er relativt høje, kan du hurtigt spare mange penge, ved at rejse rundt på Interrail.

Göteborg er et rigtig godt første stop på en Interrail-rejse rundt i Skandinavien (næste etape kan med fordel gå til Oslo). Du kan læse mere om Interrail, billettyper og priser her.

Göteborg med båd

Skal du rejse fra Jylland til Göteborg, er det oplagt at benytte færgen fra Frederikshavn. Stena Line sejler på strækningen Frederikshavn-Göteborg, og den hurtigste overfart tager 3 timer og 15 minutter.

Stena Line tilbyder flere forskellige billettyper – både med og uden bil – og vil du bare et kort smut til Göteborg, kan du vælge en endagstur, hvor du sejler frem og tilbage samme dag. Du kan læse mere om færgen og købe billetter hos Stena Line her.

Göteborg med fly

Selvom det er snildt at komme fra København til Göteborg med tog og bil, er det også muligt at flyve. Den direkte flyrute mellem den danske hovedstad og Göteborg tager 50 minutter.

Göteborgs lufthavn, Landvetter Airport (GOT), ligger ca. 25 km øst for centrum. Når du skal fra lufthavnen til centrum, er det oplagt at benytte busselskabet Flygbussarna, som kører flere gange i timen. Turen fra lufthavnen til centrum tager ca. 30 minutter, og der er flere stop undervejs (bl.a. nær Liseberg-forlystelsesparken). Endestationen er Nils Ericson Busterminalen ved hovedbanegården. Læs mere om Flygbussarna og køb din billet her.

Sådan kommer du rundt i Göteborg

De blå sporvogne er klassisk inventar i Göteborgs gader. Udover at være den oplagte transport mellem de mange seværdigheder i Göteborg, giver sporvognene dig også mulighed for at tage på sightseeing rundt i byen. Udsigten fra sporvognens vindue er rigtig god, og ser du noget interessant, kan du nemt stige af, og kigge nærmere.

Göteborg har 12 sporvognslinjer (1 til 11 og 13), og alle linjer på nær 8 og 13 passerer stoppet ved Brunnsparken. Udover sporvogne findes der også busser og færger – det hele er opereret af selskabet Västtrafik.

Der findes flere forskellige billettyper, men for turister vil enkeltbilletter samt 24-timers og 72-timers billetterne være de mest oplagte. Enkeltbilletterne er gyldige i 90 minutter (også ved omstigning) og kan købes ombord på sporvognene (kan ikke købes ombord på busser!). Automaterne på sporvognen tager imod mønter og kreditkort – ikke sedler.

Der kan ofte være penge at spare ved at vælge 24-timers- eller 72-timers-billetter. Disse billetter gælder til sporvogn, bus og færge i den valgte periode og købes hos 7-eleven, Västtrafik-billetsalget, og i Pressbyrån-kioskerne. Du finder mere information om den kollektive trafik i Göteborg på Västtrafiks hjemmeside. Her kan du også benytte rejseplanlægnings-funktionen.

Flere oplevelser…

Når du har set de mest interessante seværdigheder i Göteborg, kan du passende fortsætte din rejse rundt i den skønne region. Her venter masser af spændende naturoplevelser og mange hyggelige byer. Du kan også overveje at besøge den svenske eller norske hovedstad.

Stockholm Der er ca. 470 km fra Göteborg til den svenske hovedstad, Stockholm. Med direkte tog tager turen ca. tre timer. I Stockholm kan du bl.a. opleve den charmerende Gamla Stan med kongeslottet, domkirken og et utal af små, hyggelige gader. Du kan finde inspiration til de bedste seværdigheder i Stockholm her.

Malmø Er du kommet til Göteborg i bil eller med tog, så kan du passende stoppe i hyggelige Malmø på vej tilbage mod Danmark. Malmø – som i gamle dage hørte til Danmark – byder på mange dejlige oplevelser, bl.a. den gamle bydel med butikker og restauranter, det gamle kongeslot, Malmøhus samt skønne naturoplevelser med parker og strande. Læs mere om oplevelser i Malmø her.

Oslo Er du interesseret i en rundrejse i Skandinavien, så kan du passende fortsætte turen mod den norske hovedstad, Oslo. Med tog tager turen ca. fire timer med skift i Halden. Oslo byder på en spændende blanding af gammel og topmoderne arkitektur, en lang række interessante museer og fantastiske naturoplevelser. Du kan også gå på indkøb i den kendte Karl Johans gade eller tage på oplevelse på Oslofjorden. Du finder mine forslag til de bedste seværdigheder i Oslo her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (sporvogn i Göteborg): Edvin Johansson

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *