Seværdigheder i Paris: 20 oplevelser i byernes by

Kom med til fantastiske Paris – byen hvor mode er kunst og kunsten aldrig går af mode. Den franske metropol er fyldt til randen med storslåede museer, ekstravagante butikker, fornemme restauranter og ikoniske monumenter. Gå en tur ad den verdensberømte avenue, Champs-Élysées, og lad dig inspirere af den majestætiske byplanlægning alt imens du selv planlægger hvilke seværdigheder i Paris, du bare se…

Paris er en rigtig storby, og indenfor bygrænsen bor 2,2 mio. mennesker. Medregner man hele det franske hovedstadsområde, kommer tallet op på svimlende 12 millioner, og der er således intet at sige til, at der kan være trængsel i metroen og kø til de mest populære attraktioner. Heldigvis byder Paris også på mange fantastiske parker, og det kan absolut anbefales, at lægge vejen forbi de grønne oaser. Særligt hvis du besøger byen i sommerperioden.

Foruden de indbydende parker, er det romantiske område langs Seinen også blandt favoritterne, når byens indbyggere (og dens turister) skal slappe af. Tag f.eks. med på en bådtur, og oplev hvordan floden har formet byernes by. Husk også at sætte tid af til at nyde Paris’ mange gourmet-oplevelser. Spredt over byens 105(!) kvadratkilometer finder du restauranter for enhver smag – både dem fra Michelin-guiden og dem, som kun de lokale kender til…

I denne guide finder du de bedste forslag til seværdigheder, oplevelser og restauranter i pragtfulde Paris. Hav checklisten klar, så du får det hele med. God tur!



Booking.com

Seværdigheder i Paris – de 20 bedste oplevelser

1. Eiffeltårnet (La tour Eiffel)

[Vartegn + Udsigt]

Eiffeltårnet er blandt de absolut største seværdigheder i Paris og byder samtidig på en skøn udsigt. Foto: Pete Linforth fra Pixabay

Det verdensberømte tårn er blandt kontinentets mest ikoniske vartegn, og behøver næppe nogen yderligere præsentation. Den 324 meter høje metalkonstruktion blev opført i forbindelse med Verdensudstillingen i 1889, og er siden blevet synonym med Paris og Frankrig. Som et kulturelt symbol er Eiffeltårnets betydning uvurderlig, og tårnet er ligeledes en af de absolut mest populære seværdigheder i Paris – både som udsigtstårn og som fotomotiv.

Eiffeltårnet (officiel hjemmeside) blev skabt af ingeniøren Gustave Eiffel, og var tiltænkt rollen som det centrale element i Verdensudstillingen, Exposition Universelle. Efter planen skulle tårnet tages ned igen, når udstillingen var slut, men den voldsomme popularitet sørgede for, at Eiffeltårnet i smuk art nouveau kunne bevare sin plads på det grønne område, Champ de Mars.

Da Eiffeltårnet stod færdigt var det verdens højeste bygningsværk – en titel som det parisiske tårn kunne bryste sig af indtil 1930 hvor Chrysler-bygningen i New York blev indviet. Tårnet er fortsat den højeste bygning i Paris, og fungerer således som et unikt pejlemærke for turister. Det er skønt at opleve Eiffeltårnet nede fra Champ de Mars-parken, men intet slår udsigten fra udsigtsplatformen i tårnets top.

Adgang og udsigt

Hvis du gerne vil en tur op i Eiffeltårnet, kan det anbefales at købe billet på forhånd, så du kan springe køen over. Det gælder i særdeleshed, hvis du besøger Paris i højsommeren, hvor turisterne flokkes i den franske hovedstad. Når du køber billet online, kan du planlægge at besøge tårnet på det tidspunkt, som passer dig bedst.

Eiffeltårnet består af tre niveauer. Der er adgang til de to nederste niveauer med elevator eller trapper. Det nederste niveau er i 57 meters højde, mens det midterste er i 116 meters højde. Panoramaplatformen findes i 276 meters højde, og hertil er der kun adgang med elevator.

Du kan nøjes med at købe adgang til de to nederste niveauer – adgang via trappen (720 trin i alt) er billigere end med elevator. Du kan også vælge at benytte elevator hele vejen til toppen, eller at tage trappen til det midterste niveau, og elevatoren resten af vejen. Priserne afhænger af, hvordan du vælger at tilrettelægge din opstigning.

Udsigten fra alle tre niveauer er god, men det er naturligvis fra toppen, man får det skønneste kig ud over Paris. På de to nederste niveauer findes restauranter, mens der findes en champagne-bar på det øverste niveau. Adgang til Eiffeltårnet sker fra Avenue Gustave Eiffel, hvor der findes to indgange med sikkerhedscheck: Indgang 1 (syd) og indgang 2 (øst). Indgang 2 har oftest kortest kø.

Åbningstider: 9:30-23:45 (juni til august), 10:30-18:30 (september til maj). Du kan købe din billet til Eiffeltårnet med Get Your Guide her.

Transport: Metro 9 til Trocadéro, Metro 6 til Bir-Hakeim eller Metro 8 til Ecole Militaire.

2. Louvre (Musée du Louvre)

[Kunstmuseum]

Det er oplagt at gå forbi glaspyramiden på Louvre i aftentimerne, hvor den oplyses på smukkeste vis. Foto: Edi Nugraha fra Pixabay

Uanset om du er kunstelsker eller blot almindelig turist i byernes by, så er et besøg på kunstmuseet Louvre et absolut must. Louvre er blandt verdens mest berømte og bedst besøgte museer, og salene i det majestætiske bygningsværk rummer uvurderlige kunstskatte fra oldtidens Mesopotamien Egypten og Grækenland til det 21. århundrede. Bedst kendt er naturligvis Leonardo da Vincis mesterværk, Mona Lisa, som udstilles bag skudsikkert glas i museets Salle des États.

Louvres ekstravagante og majestætiske udseende er virkelig en konge værdig, og museumsbygningen i renæssancestil blev da også opført som kongelig residens for Karl 5. af Frankrig (1338-1380). Slottet blev skabt på fundamentet af en middelalderlig fæstning (resterne kan i dag besigtiges i kælderetagen), og blev siden benyttet som royal residens for de franske konger. I 1793 åbnedes bygningen som kunstmuseum for offentligheden.

Til en start optog kunstværkerne blot en mindre del af den enorme bygning, men med tiden har det været nødvendigt at udvide udstillingen betragteligt. Den sidste store udvidelse blev indledt i 1983 med projektet ’Grand Louvre’ på initiativ af den franske præsident, François Mitterrand. Med denne udvidelse flyttede finansministeriet fra bygningen ligesom en ny hovedindgang samt kælderetage blev etableret.

Den nye hovedindgang – en 21 meter høj glaspyramide – blev tegnet af den kinesisk-amerikanske arkitekt I. M. Pei, og er i dag lige så beundringsværdig som værkerne indenfor museets mure.

Kunstværker i verdensklasse

Det store museumskompleks består af mange etager, fløje og sale, og som besøgende kan det derfor være vanskeligt at bevare overblikket. Heldigvis findes her gode ruteforslag, som kan downloades til din telefon. Ruterne har forskellige temaer, og du kan bl.a. vælge turen rundt til museets mest berømte mesterværker eller en rute med aktiviteter, som er oplagt for børn.

Du går dog ikke galt i byen, hvis du bevæger dig mod Denon-fløjen, som strækker sig 800 meter langs Seinen. Fløjen er opkaldt efter museets første direktør, Dominique Vivant Denon, og byder på nogle af Louvres mest populære værker. Det er her du finder Mona Lisa (Rum 711, 1. sal) samt værker af bl.a. Raphael, Titian og Botticini. I Denon-fløjens grundplan kan du også nyde Michelangelos marmorskulptur af Den døende slave.

I Richelieu-fløjen kan man opleve hollandske mestre som Vermeer og Rembrandt, mens Sully-fløjen bl.a. byder på franske mestre fra det 18. og 19. århundrede. Louvres samling af antikke kunstgenstande som mosaikker fra Det Byzantinske Rige og skulpturer fra oldtidens Grækenland, er også imponerende. Husk også at nyde skattene fra den franske historie som f.eks. Ludvig 15.’s kronjuveler (Rum 66, 1. sal, Denon).

Åbningstider: 9:00-18:00 (mandag, torsdag, lørdag og søndag), 9:00-21:45 (onsdag, fredag og første lørdag i måneden). For at undgå kø anbefales det at købe billet i forvejen. Billetterne kan købes til bestemte tidsintervaller og kan bestilles her.

Transport: Metro 1 eller 7 til Palais-Royal – Musée du Louvre.

3. Versailles (Château de Versailles)

[Slot + Park]

Det mægtige Château de Versailles er blandt de mest populære seværdigheder omkring Paris, og bestemt et besøg værd. Foto: Andreas H. fra Pixabay

Det pompøse og ekstravagante Château de Versailles står i dag som et uomtvisteligt bevis på enevældens uindskrænkede magt. De fornemme bygninger og det enorme haveanlæg blev opført til ære for Ludvig 14. – Solkongen, som ønskede at centralisere den franske kongemagt i byen Versailles ca. 20 km sydvest for Paris.

I dag er det en fantastisk oplevelse at besøge det storslåede slot og den majestætiske, barokke slotspark. Begge dele har siden 1979 været optaget på UNESCOs liste over verdenskulturarv.

Byggeriet af Versailles-slottet blev indledt i 1661. Inden da havde et simpelt jagtslot optaget grunden, men med hjælp fra sine dygtige arkitekter (heriblandt hofarkitekten Louis Le Vau) fik Ludvig 14. hurtigt gjort Versailles til centrum for det franske rige.

I 1682 var byggeriet så langt, at hoffet og regeringen kunne flytte ind. På denne tid var flere af slottets møbler konstrueret af solidt sølv. Disse kostbare klenodier måtte imidlertid senere smeltes om for at betale for fransk krigsførelse.

Siden opførelsen er der foretaget bemærkelsesværdigt få ændringer af slottets ydre, og som besøgende får man derfor et fantastisk indblik i arkitektur og havedesign fra det 17. århundrede. Indenfor er det imidlertid en anden sag. Mange af de kostbare møbler forsvandt nemlig under Den franske revolution, og dele af slottets interiør blev derfor genopført i Ludvig-Filips regeringstid fra 1830 til 1848.

Højdepunkter på Château de Versailles

Der er mange højdepunkter at se frem til, når du besøger Versailles-slottet. Bedst kendt er nok slottets fantastiske spejlsal – officielt ’Grande Galerie’. Den 75 meter lange spejlsal blev opført i slottets tredje byggefase fra 1678 til 1684 under ledelse af arkitekt Jules Hardouin-Mansart, mens hofmaleren Charles Le Brun leverede dekorationerne.

Salen er forsynet med 17 store vinduespartier vendt mod haveanlægget, mens den modsatte væg prydes af 17 lige så store spejle. Spejlglas var på denne tid yderst kostbart, og salen skulle således åbenbare kongens rigdom. På samme tid havde spejlene også et æstetisk formål ved at reflektere den skønne slotspark. Læg desuden mærke til Le Bruns store loftsmalerier, som forguder Solkongen og roser dennes første 20 år på tronen.

Glæd dig også til at besøge de royale gemakker hvor Charles Le Brun og hans mange håndværkere bl.a. har fundet inspiration i græsk og romersk mytologi. Her er de fine saloner opkaldt efter guder og gudinder, og dekoreret med freskoer, marmor, forgyldte overflader og smukke træskærerarbejder.

I det kongelige sovekammer skal man være forberedt på at blive blændet af de strålende guldflader. Det er også muligt at besøge den smukke slotskirke samt det majestætiske operahus, som blev opført af Ludvig 15.

Slotsparken på Versailles-slottet

Det var landskabsarkitekten André Le Nôtre, der fik ansvaret for at skabe en slotspark, der var en (sol)konge værdig. Ligesom Versailles-slottet skulle parken være et symbol på enevældens magt, og man ønskede derfor at vise, hvordan selv naturen kunne tøjles og underlægges kongens ønsker.

Intet er overladt til tilfældighederne og Le Nôtre sørgede derfor for at gøre bakker flade, dræne marsken og fjerne skovarealer for at skabe en endeløs og geometrisk inddelt have med blomsterbede, alléer, damme og fontæner.

Parken blev skabt med udgangspunkt i slottets store terrasse. Herfra kunne hoffet og kongens gæster nyde udsigten i det ideelle perspektiv, ligesom de kunne betragte den smukke Grand Canal – en 1,6 km lang kanal anlagt så den kan reflektere solnedgangens stråler. Den 62 meter brede Grand Canal danner sammen med den mindre Petit Canal et smukt kryds midt i parken.

På turen rundt i slotsparken kan du også nyde 400 enestående statuer af marmor, bronze og bly, ligesom du nødvendigvis må lægge vejen forbi områdets største fontæne, Bassin de Neptune, det fine orangeri samt de royale stalde.

Planlæg dit besøg

Det er fuldt forståeligt, at Versailles-slottet i dag er blandt de mest populære seværdigheder for turister, der besøger Paris. Det imponerende magtsymbol er nemlig både skræmmende og fascinerende. Skræmmende når man tænker på de ustyrlige summer, der blev brugt på kongemagtens ekstravagante livsførelse, og fascinerende når man bevæger sig rundt i de fantastiske sale og den nærmest uendelige park.

Udover at besøge selve slottet og slotsparken byder Versailles også på en lang række øvrige attraktioner og begivenheder. Du kan derfor med fordel holde dig opdateret på hjemmesiden, så du kan planlægge det perfekte besøg.

Spring køen over: Du kan købe entrébillet til Versailles og haverne inklusive rundvisning her.

Transport: RER C-toget til Chateau rive Gauche. Herfra ca. 10 minutters gang til slottet.

4. Sejltur på Seinen

[Sightseeing]

Fra turbådenes dæk kan du opleve mange af de bedste seværdigheder i Paris. Foto: Mhmtozek fra Pixabay

En sejltur på Seinen giver dig en fantastisk mulighed for at opleve nogle af byens mest populære bygningsværker og monumenter. Paris er i sandhed en fortryllende by, og den magiske stemning bliver endnu tydeligere fra vandet. Fra turbådenes panoramadæk opleves byen i det skønneste og mest romantiske perspektiv.

Sejlture på Seinen arrangeres både som korte sightseeing-udflugter og som dinner-cruise, hvor du kan nyde en herlig middag mens Paris’ idylliske centrum passerer forbi.

Du kan vælge mellem flere forskellige selskaber – f.eks. Bateaux Parisiens, som både byder på sightseeing- og dinner-cruise på Seinen. Disse ture har afgang fra molen ved Eiffeltårnet, og tager dig under byens stemningsfulde broer – bl.a. Pont Neuf, der trods navnet (den nye bro) faktisk er den ældste af broerne over Seinen. Pont Neuf forbinder fastlandet med øen Île de la Cité.

På Île de la Cité ligger Notre-Dame smukt placeret ud til vandet, og fra bådens dæk får du således det perfekte kig til den historiske katedral. Længere mod øst runder båden den anden af de to naturlige øer i Seinen, nemlig Île Saint-Louis.

På begge sider af floden findes en lang række af byens fornemmeste bygningsværker – bl.a. Musée d’Orsay, der oprindeligt blev opført som en mægtig jernbanestation, rådhuset Hôtel de Ville, parlamentsbygningen Palais Bourbon og naturligvis Eiffeltårnet.

De klassiske sightseeing-ture varer typisk en time og gennem audioguiden får du et interessant indblik i Paris’ historie og byens vigtigste bygninger og vartegn. Er du i det romantiske hjørne, så er det oplagt at spise frokost eller middag ombord.

Køb billet: Du kan købe billet til 1-times bådtur på Seinen (inklusive audioguide) her og vise den på mobilen.

Transport: Metro 9 til Trocadéro, Metro 6 til Bir-Hakeim eller Metro 8 til Ecole Militaire.

5. Triumfbuen (Arc de Triomphe)

[Monument + Udsigt]

Triumfbuen. Foto: ian kelsall fra Pixabay

Triumfbuen er på lige fod med Eiffeltårnet blandt Paris’ mest ikoniske monumenter. Fra toppen af det 50 meter høje bygningsværk har man en skøn udsigt over byens boulevarder – ikke mindst den populære allé, Avenue des Champs-Élysées. Triumfbuen – opført i smukkeste empirestil – hylder den franske hær efter sejren ved Austerlitz, og det var da også landets kejser, Napoleon Bonaparte, der tog initiativ til monumentet i 1806.

Triumfbuen ligger midt på Place Charles de Gaulle, hvor 12 af byens avenuer mødes i en trafikeret rundkørsel. Pladsen gik tidligere under navnet Place de l’Étoile – Stjernepladsen – med reference til de mange gader, som nærmest stråler ud herfra.

Byens historiske akse – axe historique – med de mange ikoniske monumenter skærer sig ligeledes gennem pladsen på sin vej fra kunstmuseet Louvre til højhusbyggerierne ved La Défense.

Rundt på Triumfbuens facade finder man en række nedslag i den franske historie. Her ses bl.a. relieffet ’Départ des Volontaires de 1792’ eller ’De frivilliges afrejse i 1792’, som også kendes som Marseillaisen (den franske nationalsang).

Under Triumfbuen finder man Den ukendte soldats grav – et ceremonielt gravsted skabt i 1921 til ære for de 1,3 millioner franske soldater, der mistede livet under 1. Verdenskrig. Den evige flamme genoplives dagligt kl. 18:30.

Vil du gerne nyde udsigten fra Triumfbuens top, så venter der 284 trappetrin. Turen herop er dog strabadserne værd, for udsigten er yderst betagende. Det er også fantastisk at betragte bilerne i den travle rundkørsel 50 meter længere nede. Tip: Forsøg ikke at krydse rundkørslen for at komme ind til Triumfbuen – benyt i stedet den underjordiske fodgængertunnel fra nordsiden af Champs-Élysées.

Åbningstider: 10:00-23:00 (april til september), 10:00-22:30 (oktober til marts).

Spring køen over: Køb entrébillet til Triumfbuens top her og vis den på mobilen

Transport: Metro 1, 2 eller 6 til Charles de Gaulle-Etoile.

6. Notre-Dame (Notre-Dame de Paris)

[Kirke]

Notre Dame-katedralen byder på fornem gotisk arkitektur. Foto: Rudy and Peter Skitterians fra Pixabay

Notre-Dame er blandt de største og mest ikoniske seværdigheder i Paris på lige fod med Eiffeltårnet og Triumfbuen. Den gotiske katedral, som blev opført mellem 1163 og 1345, ligger i det sydøstligste hjørne af øen Île de la Cité, og anses som et arkitektonisk vidunder. Som følge af den voldsomme brand i 2019 er katedralen desværre lukket for offentligheden, og man må derfor nøjes med at beundre bygningens smukke ydre.

De ikoniske klokketårne og den uforlignelige vestfacade med dekorative skulpturer og rosettevinduer sørger dog for, at Notre-Dame fortsat er en attraktion, der er værd at besøge. Husk også at lægge mærke til de berømte gargoyles – gotiske fabeldyr, som leder vandet bort fra taget.

Notre-Dame er et eksempel på middelalderens mest fornemme ingeniørarbejde. For at kunne skabe det fantastiske kirkerum, var det nødvendigt at opfinde nye byggemetoder, og i dag vidner brugen af korshvælvinger og stræbebuer om det pionerarbejde, der lå til grund for byggeriet.

Under Den franske revolution blev store dele af katedralen ødelagt, og et omfattende genopbygningsarbejde måtte iværksættes – fuldstændig som tilfældet er i dag, efter den ødelæggende brand i april 2019.

Katedralen har været benyttet til både royale kroninger (bl.a. af Napoleon Bonaparte som Napoleon 1. af Frankrig i 1804) og som begravelseskirke for en lang række franske præsidenter. I 1831 gjorde forfatteren Victor Hugo katedralen endnu mere berømt, da han benyttede den som omdrejningspunkt i romanen Klokkeren fra Notre Dame.

Hugos roman blev utrolig populær, og interessen for den fiktive historie smittede også af på katedralen, som de følgende år blev restaureret på ny.

Transport: Metro 4 eller RER B/RER C til Saint-Michel Notre-Dame.

7. Katakomberne (Les Catacombes)

[Underjordiske tunneller + Begravelsesplads]

Paris byder også på underjordiske seværdigheder som f.eks. de spændende katakomber fyldt med knogler og kranier. Foto: Hartmut Kellner fra Pixabay

Er du på jagt efter alternative seværdigheder i Paris, så er katakomberne (officiel hjemmeside) det helt rigtige sted at besøge. Dybt under Paris’ gader finder man et omfattende system af underjordiske gange, skakter og rum – alle rigt dekoreret med kranier og knoglerester fra mere end seks millioner mennesker.

Det er selvsagt en makaber oplevelse at gå rundt i Katakomberne, og et besøg her er bestemt ikke for sarte sjæle. Til gengæld får du et spændende indblik i Paris’ underjordiske historie.

I slutningen af det 18. århundrede havde Paris desperat brug for begravelsespladser. Byens små kirkegårde var fyldt til bristepunktet, og udgjorde efterhånden en betydelig sundhedsrisiko. Løsningen på problemet fandt man i byens gamle kalkbrud – et stort system af labyrintiske gange 20 meter under jorden. Kalkbruddene havde været benyttet siden middelalderen, og fandt i 1786 ny anvendelse som begravelsesplads.

Millionvis af knoglerester blev flyttet fra kirkegårdene over jorden og ned i de mørke, underjordiske gange. Først blev knogler og kranier placeret tilfældigt, men fra 1810 sørgede inspektøren Louis-Étienne Héricart de Thury for et mere æstetisk og kunstnerisk arrangement. Her blev de nøgne kalkstensmure dekoreret med knogler, og der blev skabt et fornemt mausoleum.

Adgang til Katakomberne foregår fra Avenue du Colonel Henri Rol-Tanguy, hvor nedstigningen til de underjordiske tunneller begynder. 131 smalle trappetrin fører dig 20 meter ned under jorden, og i de dunkle gange gælder det om at holde sig tæt til hinanden. Ca. 1,5 km af Katakomberne er tilgængelige for besøgende, og her er meget at kigge på. Temperaturen er konstant på 14 grader, så husk lunt tøj.

Åbningstider: 9:45-20:30 (tirsdag til søndag).

Spring køen over: Køb billet til Katakomberne her og vis den på mobilen.

Transport: Metro 4 eller 6 til Denfert-Rochereau.

8. Concorde-pladsen (Place de la Concorde)

[Plads]

I dag er Concorde-pladsen ganske fredfyldt, men under Den franske revolution blev mere end 1300 personer henrettet her. Foto: Ra La fra Pixabay

Concorde-pladsen ligger smukt ved Seinens bred, og er med sine 84.000 kvadratmeter byens største plads. I den vestlige side begynder den imponerende boulevard, Champs-Élysées, mens den østlige side afgrænses af parken, Jardin des Tuileries.

Pladsen havde oprindeligt navn efter Ludvig 15., men under Den franske revolution blev den kendt som Place de la Révolution. Her dannede pladsen bl.a. ramme om de offentlige henrettelser af Ludvig 16., Marie Antoinette, Danton, Robespierre og mange andre.

I dag er det dog ikke en guillotine, der præger den travle plads, men derimod en majestætisk obelisk. Luxor-obelisken er 23 meter høj og var i 1831 en diplomatisk gave fra Egyptens vicekonge, Muhammad Ali Pasha, til den franske konge, Ludvig Filip. Den 3.300 år gamle obelisk er dekoreret med smukke hieroglyffer, og stod oprindeligt ved indgangen til templet i Luxor.

På hver side af obelisken kan man nyde smukke springvand; Fontaine des Mers og Fontaine des Fleuves. Fontænerne blev opført i 1840, og inspirationen fandt man i springvandene på pladserne Piazza Navona og Piazza San Pietro i Rom. På Concorde-pladsen er fontænerne dekoreret med figurer fra romersk og græsk mytologi.

Mod nord præges pladsen af en række fornemme bygninger, og mod syd kan du se parlamentsbygningen, Palais Bourbon, på modsatte side af Seinen. Ønsker du at krydse floden, kan du gøre det ad broen, Pont de la Concorde – en flot stenbro fra slutningen af det 18. århundrede.

Transport: Metro 1, Metro 8 eller Metro 12 til Concorde.

9. Jardin du Luxembourg

[Park + Afslapning]

Rundt om slottet Palais du Luxembourg finder man den skønneste park. Foto: Michelle Maria fra Pixabay

Jardin du Luxembourg er en fantastisk oase midt i Paris. Med smukke grønne plæner, farvestrålende blomsterbede og elegante kastanjealléer udgør parken det ideelle pusterum, når der skal tages en pause fra byens mange museer og monumenter.

Parken blev oprindeligt udlagt som slotshave til Palais du Luxembourg – dronning Marie af Medicis fornemme palæ – i 1612 og senere omdannet til en folkelig have med skulpturer, fontæner, væksthuse, æblelunde og legepladser. Slottet Palais du Luxembourg huser i dag det franske senat, mens den 23 hektar store park er et indbydende område for afslapning og leg.

Blandt parkens klassiske attraktioner finder man udlejningen af modelsejlskibe. Træskibene i 1920’er-stil sættes ud i dammen, Grand Bassin, hvorefter de styres med pinde inde fra land – en yndet forlystelse for Parisiske legebørn i alle aldre. Børn kan også nyde den lige så klassiske karrusel samt ponyridning og et udvalg af moderne legepladser.

Æbler, fontæner og grønne plæner

I parkens sydlige hjørne kan man nyde de romantiske æbleplantager med mange forskellige sorter. Her er også blevet produceret honning siden det 19. århundrede, og besøger du Paris i slutningen af september, kan du komme med til honning-festivalen, Fête du Miel i Jardin du Luxembourg. Det er også muligt at besøge havens fine væksthuse.

Blandt parkens øvrige højdepunkter er Médici-fontænen (Fontaine des Médicis); et monumentalt kunstværk navngivet efter dronning Marie af Medici. Den dekorative fontæne med fiskedam blev opført i 1630 men gennemgik en omfattende ombygning mellem 1864 og 1866. Inspirationen til den kunstfærdige fontæne er tydeligvis italiensk og stammer fra Marie af Medicis hjemby, Firenze.

Du behøver ikke overveje at medbringe et picnic-tæppe, når du besøger Jardin du Luxembourg. De velplejede græsplæner er nemlig kun til pynt, og må således ikke betrædes. I stedet kan du benytte en af de mange ikoniske havestole i grønt metal, som findes rundt i det fantastiske område. Læg også mærke til de op mod 100 skulpturer af kendte franskmænd, heriblandt smukke gengivelser af de franske dronninger.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden her.

Transport: Metro 4 eller 10 til Odéon eller RER B til Luxembourg.

10. Sacré Cœur (Basilique du Sacré-Cœur)

[Kirke + Udsigt]

Sacré Cœur troner på toppen af Montmartre. Foto: Mike Brice fra Pixabay

Der er mange gode udsigtspunkter i Paris, og et af de bedste finder man på toppen af bakken Montmartre i den nordlige del af byen. Her i 130 meters højde kan man nyde det skønneste panorama over Paris, ligesom man kan besøge en af byens smukkeste seværdigheder; Sacré Cœur. Den ikoniske kirkebygning er opført i hvide kalksten og stod færdig i 1914.

Byggeriet af kirken blev indledt i 1875 – i midten af et årti, som for alvor havde sat sine spor i den franske folkesjæl. Først havde Frankrig lidt et smædeligt nederlag i den fransk-preussiske krig (1870) og siden havde Pariserkommunens revolutionære folkestyre splittet landet yderligere. Begge disse episoder skulle Sacré Cœur råde bod på. I dag ses Sacré Cœur således både som et kirkeligt, et politisk og et kulturelt monument.

Udsigt og mosaik

Selvom kirken stod færdig i 1914, måtte man dog vente til 1919 og 1. Verdenskrigs afslutning, inden man kunne indvie den. Siden da er Sacré Cœur blevet et populært udflugtsmål for både lokale og turister. Fra pladsen foran kirken har man en herlig udsigt over Montmartre, og tager man turen op i kuplen, kan man se endnu længere omkring.

Navnet ’Sacré Cœur’ betyder helligt hjerte, og refererer til Jesu hjerte. Inde i kirken kan man meget passende nyde en majestætisk mosaik – en af verdens største – som netop forestiller Jesus Kristus. Kirken er også hjemsted for ’La Savoyarde’ – den største kirkeklokke i Frankrig, som vejer 19 tons. Der er gratis adgang til kirken, mens der skal betales entré for turen op i kuplen.

Åbningstider: Kirken er åbent dagligt 6:00-22:30. Kuplen er åben 8:30-20:00 (maj til september), 9:00-17:00 (oktober til april).

Transport: Metro 2 til Anvers eller Metro 12 til Abbesses. Herfra er det muligt at benytte Montmartre-kabelbanen til bakketoppen.

11. Musée d’Orsay

[Kunstmuseum]

Musée d’Orsay i Paris er blandt byens væsentligste seværdigheder, hvis du interesserer dig for kunst og arkitektur. Foto: Graham Hobster fra Pixabay

Med værker af Monet, Manet, Degas, Renoir, Cézanne, Gauguin og Van Gogh er der virkelig noget at se frem til på Musée d’Orsay. I den smukke bygning, som oprindeligt blev opført til et helt andet formål, finder man i dag verdens største samling af impressionistiske og post-impressionistiske mesterværker.

Musée d’Orsay fokuserer primært på fransk kunst fra 1848 til 1914, og fylder således på fineste vis hullet mellem de historiske samlinger på Louvre og de moderne værker på Pompidou Centre.

Musée d’Orsay er indrettet i den tidligere jernbanestation, Gare d’Orsay. Den ekstravagante stationsbygning blev opført til Verdensudstillingen i 1900, og var et udsøgt eksempel på den franske Beaux-Arts – en arkitektonisk stil, som kombinerer antikke og romerske elementer med idéer fra renæssancen. Resultatet er et overdådig og rigt ornamenteret udtryk, som tilmed nyder godt af beliggenheden direkte ud til Seinen.

Fra jernbanestation til kunstmuseum

Gare d’Orsay fungerede som endestation for langdistanceforbindelsen mellem Paris og Orléans, men i 1939 blev togtrafikken indstillet, da stationen ikke længere kunne leve op til datidens behov. Perronerne var blevet for korte til de moderne tog, og den smukke bygning gik derfor en usikker fremtid i møde. I 1977 blev det imidlertid besluttet at omdanne den gamle station til museum, og i december 1986 kunne man slå dørene op til Musée d’Orsay.

Den gamle stations overdådige udsmykning går perfekt i spænd med de mange kunstværker, der udstilles her. Den hvælvede terminalbygning bidrager med et unikt rum og fabelagtigt lysindfald, hvor besøgende kan nyde malerier, skulpturer, møbler og fotografier. Husk også at lægge mærke til det enorme stationsur, der hænger på terminalens endevæg.

Blandt de kunstneriske højdepunkter findes bl.a. Manets Frokost i det grønne (1862–1863), nogle af Vincent van Goghs berømte selvportrætter, Edgar Degas’ Absinthe-drikkeren (1876) og Pierre-Auguste Renoirs stemningsfulde Bal du moulin de la Galette (1876).

Åbningstider: 9:30-19:00 (tirsdag til søndag – torsdag til kl. 20:45).

Spring køen over: Køb entrébillet til Musée d’Orsay inkl. bådtur på Seinen her og vis den på mobilen

Transport: Metro 12 til Solférino eller RER C til Musée d’Orsay.

12. Père-Lachaise-kirkegården (Cimetière du Père Lachaise)

[Kirkegård]

Père-Lachaise-kirkegården er sidste hvilested for en lang række franske og udenlandske berømtheder. Foto: Billede af Anja fra Pixabay

Père-Lachaise-kirkegården øst for Paris’ centrum er i dag den bedst besøgte kirkegård i verden. Den eventyrlige skulpturhave med 70.000 gravsteder og mausoleer optager et areal på hele 44 hektar, og har du traveskoene med til Pairs, kan du få mange timer til at gå med at udforske denne herlige oase. Blandt berømtheder, som ligger begravet på Père-Lachaise, finder man bl.a. Jim Morrison, Oscar Wilde og Édith Piaf.

I slutningen af 1700-tallet var kirkegårdene i det indre Paris fyldt til bristepunktet, og det blev derfor besluttet at etablere nye gravpladser udenfor bymidten. En af disse var Père-Lachaise – opført af kejser Napoléon Bonaparte i 1804 efter tegninger af arkitekten Alexandre-Théodore Brongniart.

Napoleon beordrede, at de nye kirkegårde skulle være for alle uanset race og religion, og på Père-Lachaise-kirkegården er der da også både katolske, jødiske og muslimske sektioner. Kirkegården har for øvrigt navn efter jesuiterpræsten François de la Chaise (1624–1709), som boede i området og tillige fungerede som sjælesørger for Solkongen, Ludvig 14. af Frankrig.

Gravsteder og mindesmærker

Gravstederne på Père-Lachaise er meget varierede og udsmykningen spænder fra simple gravsten til tårnhøje monumenter og detaljerede mini-kapeller. Flere steder er det muligt at træde ind i de små kapeller, der kan være på størrelse med en telefonboks.

På kirkegårdens informationskontor (eller som pdf her) kan man få et kort over de mange gravsteder, som knytter sig til franske og udenlandske berømtheder. Foruden Morrison, Wilde og Piaf gælder det bl.a. komponisten Chopin, forfatterne Molière, Proust og Gertrude Stein, skuespilleren Yves Montand og kunstneren Max Ernst.

Père-Lachaise-kirkegården dannede også ramme om Pariserkommunens sidste slag den 28. maj 1871. De afsluttende kampe mellem hæren og kommunarderne udspillede sig mellem gravstenene, indtil oprørerne blev nedkæmpet. De 147 overlevende blev placeret op ad Mur des Fédérés og henrettet. Fællesgraven fungerer i dag som et smukt mindesmærke.

Kirkegården rummer også mindesmærker tilegnet de faldne soldater i de to verdenskrige og ofrene for de nazistiske koncentrationslejre.

Åbningstider: November til midt marts: 8:00-17:30 (mandag til fredag ), 8:30-17:30 (lørdag), 9:00-17:30 (søndag). Midt marts til oktober: 8:00-18:00 (mandag til fredag), 8:30-18:00 (lørdag), 9:00-18:00 (søndag).

Transport: Metro 2 til Philippe Auguste.

13. Panthéon

[Mausoleum]

Panthéon er blandt de smukkeste og mest stemningsfulde seværdigheder i Paris. Foto: DEZALB fra Pixabay

Øverst på bakken Montagne Sainte-Geneviève i Paris’ latinerkvarter rejser Panthéon sig majestætisk over byen. Den nyklassicistiske bygning med den ikoniske kuppel blev tegnet af arkitekten Jacques-Germain Soufflot, og skulle oprindeligt have været en fornem kirke, rejst til ære for Sankt Geneviève – den franske hovedstads skytshelgeninde. Det var i hvert fald ønsket hos regenten Ludvig 15., som tog initiativ til byggeriet i 1758.

Hverken Ludvig 15. eller Jacques-Germain Soufflot nåede dog at se det færdige resultat, og da Panthéon kunne indvies i 1790 var Den franske revolution brudt ud. Nationalforsamlingen ønskede ikke en kirke, men i stedet et mausoleum for fremtrædende franske statsborgere. Skabelonen for mausoleet var Pantheon i Rom – opført før vor tidsregning, og ligeledes anvendt som mausoleum siden det 16. århundrede.

Blandt de store personligheder, som er begravet indenfor Panthéons mure finder man filosofferne Voltaire og Jean-Jacques Rousseau samt forfatterne Victor Hugo, Alexandre Dumas og Emile Zola. De jordiske rester af bygningens arkitekt, Soufflot, blev også flyttet hertil og begravet.

Mange af sarkofagerne er smukt dekoreret, og sammen med det storslåede rum – og den stemningsfulde krypt, er det en helt særlig oplevelse at besøge det monumentale Panthéon.

Det er også muligt at se en kopi af Léon Foucaults berømte pendul fra 1851. For at demonstrere jordens rotation monterede den franske fysiker et 67 meter langt pendul under Panthéons kuppel – en installation som altså fortsat kan beundres.

Åbningstider: 10:00-18:30 (april til september), 10:00-18:00 (oktober til marts).

Transport: Metro 3 til Bourse eller Quatre-Septembre.

14. Centre Pompidou / Musée National d’Art Moderne

[Kunstmuseum + Arkitektur + Udsigt]

Facaden på Centre Pompidou skiller sig ud fra omgivelserne og indenfor venter en omfattende udstilling af moderne kunst. Foto: 139904 fra Pixabay

Da Centre Pompidou stod færdigt i 1977 mødte bygningen lige dele forargelse og begejstring. Det multikulturelle bygningskompleks har navn efter Georges Pompidou, som også var initiativtager til projektet. Den franske præsident ønskede sig et ultramoderne kunstnerisk knudepunkt – og det var lige præcis, hvad han fik.

Her forenes kunst, litteratur og lyd, og bygningen rummer således et bibliotek, et avant-garde musikinstitut (IRCAM) samt Museet for moderne kunst, Musée National d’Art Moderne.

Museet for moderne kunst er blandt byens mest populære museer, men mange lægger også vejen forbi Centre Pompidou blot for at betragte bygningens særegne udtryk. Den postmoderne high-tech arkitektur gør brug af materialer som stål, glas og beton, og resultatet er en bygning, der ser ud til at være blevet vendt på vrangen.

Afløb, ventilationsskakter og elektriske kabler er alt sammen monteret udenpå bygningen, og dele af facaden ligner et permanent stillads. Kønt? Tja. Anderledes? Bestemt!

Moderne kunst i moderne omgivelser

Når du har brugt tilstrækkeligt med tid på at betragte bygningens ydre, kan du passende løse billet til Musée National d’Art Moderne – Europas største museum for moderne kunst. Når alle de elementer, der traditionelt monteres indenfor i stedet findes på ydersiden, er resultatet en yderst rummelig bygning, og her er således god plads til den moderne kunst fra 1905 til i dag.

Ekspressionisme, kubisme, surrealisme, dadaisme og pop art er alt sammen repræsenteret, og du kan bl.a. nyde værker af Matisse, Picasso, Kandinsky, Braque, Calder, Klee, Yves Klein, Warhol og Lichtenstein. Her arrangeres også en lang række spændende særudstillinger, så hold øje med kalenderen på hjemmesiden her.

Det er også værd at besøge den fantastiske tagetage hvorfra man kan nyde den herligste panoramaudsigt. Adgang til tagterrassen er inkluderet i museumsbilletten, men kan også købes særskilt. På etagen lige under taget findes en fremragende restaurant med en lige så skøn udsigt.

Åbningstider: 11:00-20:00 (onsdag til mandag).

Transport: Metro 11 til Rambuteau eller Metro 11 samt 1 til Hôtel de Ville.

15. Jardin des Tuileries

[Park + Afslapning]

Der er gode muligheder for at slappe af i den skønne Jardin des Tuileries. Foto: Christelle Prieur fra Pixabay

Mellem Louvre-museet og Concorde-pladsen er der god mulighed for at slappe af og nyde de grønne omgivelser i Jardin des Tuileries. Den 28 hektar store park blev anlagt i 1664, og bag de storslåede planer stod André Le Nôtre, som også havde haft ansvaret for Versailles-slottets imponerende haveanlæg.

Ligesom i Versailles blev Jardin des Tuileries anlagt som en formel barok slotshave – i dette tilfælde for det majestætiske Tuileries-palads, som siden blev brændt ned af Pariserkommunen i 1871.

Jardin des Tuileries ligger langs Seinen og er en af Paris’ mest elskede parker – et oplagt sted at søge hen, når du har brug for en pause fra byens mange museer og monumenter.

Den runde fontæne, Grand Bassin, fungerer som parkens centrum, og på Place du Carrousel overfor Louvre kan du besigtige den lille triumfbue Arc de Triomphe du Carrousel. I parkens modsatte ende finder man museerne Musée de l’Orangerie og Jeu de Paume. Førstnævnte huser bl.a. en samling af Claude Monets smukke malerier af åkander.

Efter Den franske revolution blev Jardin des Tuileries åbnet op for offentligheden, men den har fortsat en royal og storslået aura over sig. Foruden det sirlige geometriske netværk af stier, byder parken også på store plæner, skyggefulde træer, hyggelige damme og indbydende terrasser.

Her findes også en lang række statuer – bl.a. en række af Auguste Rodins værker. Er du interesseret i Rodins kunst, så kan du også besøge Rodin-museet (seværdighed nr. 20 i denne guide).

Åbningstider: 7:00-23:00 (juni til august), 7:00-21:00 (april, maj og september), 7:30-19:30 (oktober til marts).

Transport: Metro 1 til Tuileries, Metro 1, 8 eller 12 til Concorde.

16. Moulin Rouge

[Show/Cabaret]

Moulin Rouge byder på klassisk can-can i smukke omgivelser. Foto: Hermann Traub fra Pixabay

Moulin Rouge – den røde vindmølle – er et umiskendeligt symbol på det festlige, løsslupne og letlevende Paris. Den verdensberømte dansebar på Boulevard de Clichy slog dørene op for publikum i 1889 – en tid præget af fred, økonomisk fremgang og spirende optimisme.

Grundlæggerne, Charles Zidler og Joseph Oller, var visionære forretningsmænd, som så muligheder i at skabe et ekstravagant frirum for byens borgerskab med fest, musik og dans, og denne tradition lever altså videre i bedste velgående.

Moulin Rouge (officiel hjemmeside) er først og fremmest kendt som fødestedet for den moderne form for can-can med kvinder i lange kjoler og høje benspjæt. Suppleret med sang, musik, pantomime og oplæsning var Moulin Rouge i høj grad med til at øge kabaretens popularitet i slutningen af 1800-tallet, og var inspirationskilde til lignende etablissementer, som snart opstod over hele Europa.

Vil du gerne opleve et stykke af Paris’ levende historie, så kan du med fordel besøge den ikoniske kabaret. Selvom det primært er turister, der indfinder sig i de historiske omgivelser under den røde vindmølle, er oplevelsen fantastisk.

Da den oprindelige bygning brændte ned i 1915, er den nuværende vindmølle på tagetagen derfor en kopi fra 1925. Det påvirker dog ikke forestillingen, som præges af fantastiske kostumer, dekorationer, koreografi og naturligvis can-can for alle pengene.

Er du ikke interesseret i det ekstravagante (og bekostelige) show, kan du nøjes med at gå en tur forbi den flotte bygning i Pigalle-kvarteret. Den bedste oplevelse fås naturligvis når mørket har sænket sig, og de røde lamper sætter scenen.

Åbningstider: Show kl. 19:00 (med spisning), kl. 21:00 og kl. 23:00. Bestil billetter på forhånd og sørg for pæn påklædning (ingen kondisko). Du kan købe billet til cabaretshowet med champagne her og vise billetten på mobilen.

Transport: Metro 2 til Blanche.

17. Hôtel des Invalides

[Militærmuseum]

Hôtel des Invalides med den smukke guldbelagte kuppel rummer flere spændende museer. Foto: NakNakNak fra Pixabay

Hôtel des Invalides – også blot kendt som Les Invalides – er et omfattende bygningskompleks, som rummer museer og monumenter knyttet til den franske militærhistorie. Oprindeligt blev Hôtel des Invalides skabt som hospital og alderdomshjem for krigsveteraner, og disse funktioner finder man fortsat i dele af bygningerne. I kirken Dôme des Invalides kan man bl.a. se Napoléon Bonapartes gravsted.

Det var Solkongen – Ludvig 14. – der i 1670 tog initiativ til det storslåede bygningskompleks, som siden blev realiseret af arkitekten Libéral Bruant. I smuk barok og med et parkanlæg, der matcher datidens idealer, blev Hôtel des Invalides opført som et hjem for 4.000 aldrende og syge krigsveteraner.

Fra Seinen leder den 500 meter lange esplanade, flankeret af brede plæner, op til hovedbygningen, og det kan anbefales at komme ad netop denne vej, når du skal besøge området og dets spændende museer.

Militærhistorien på museum

Musée de l’Armée er Frankrigs nationale militærmuseum, og et oplagt sted at besøge for både børn og voksne. Her kan man opleve alt fra middelalderlige rustninger og uniformer til våben af alle slags, bl.a. slagvåben, kanoner, en Renault FT17 tank og et V-2 missil.

På det nærliggende Musée des Plans-Reliefs kan man desuden opleve en spændende samling af strategiske kort og miniaturemodeller. Disse autentiske og taktiske genstande blev benyttet af militære ledere fra det 17. til det 19. århundrede.

Dôme des Invalides er også værd at besøge. Den smukke kuppel er 107 meter høj, hvilket gør kirken til den højeste i Paris. Under den gyldne kuppel (som tjente som inspiration for US Capitol i Washington) kan man opleve Napoléon Bonapartes sarkofag.

Den ekstravagante Tombeau de Napoléon består af seks kister, som er placeret inden i hinanden, som var det en russisk dukke. I kirken findes også stemningsfulde gravmonumenter rejst til ære for en lang række andre franske krigshelte.

Åbningstider: 10:00-18:00 (april til oktober), 10:00-17:00 (november til marts). Når du har løst entré til Hôtel des Invalides har du adgang til alle områdets seværdigheder.

Spring køen over: Køb din entrébillet til Hôtel des Invalides her

Transport: Metro 8 til La Tour-Maubourg eller Metro 13 til Varenne.

18. Sainte-Chapelle

[Kirke]

Glasmosaikkerne fra det 13. århundrede er blandt de smukkeste i verden, og besøget i Sainte-Chapelle er en magisk oplevelse. Foto: Ian Kelsall fra Pixabay

Kirkerummet i Sainte-Chapelle – det hellige kapel – er blandt de smukkeste i verden. Her sørger den gotiske arkitektur og de imponerende glasmosaikker for at gøre kirken til en af de mest imponerende seværdigheder i Paris – specielt på en solrig dag. Når solens stråler trænger gennem de 15 vinduespartier, åbenbares over 1.100 deltaljerede scener fra det nye og gamle testamente.

Sainte-Chapelle blev opført mellem 1238 og 1248, og de smukke mosaikker stammer også fra denne periode. Ca. 70 procent af mosaikkerne er originale mens resten er lige så fine genskabelser. Kapellet blev oprindeligt opført af Ludvig 9. for at huse kongens personlige samling af hellige relikvier – heriblandt den berømte tornekrone, som Jesus bar på korset. Kronen blev siden flyttet til Notre-Dame-katedralen.

Sainte-Chapelle er et fornemt eksempel på Rayonnant-periodens gotiske arkitektur, hvor de luftige og himmelstræbende idealer resulterer i et overdådigt kirkerum. Kikker du op, åbenbares de fineste blå hvælvinger, som leder tankerne hen mod den perfekte nattehimmel. Det er dog mosaikkerne, der er kirkens største attraktion. Historien som fortælles gennem 1.113 bibelscener, skal læses fra venstre mod højre og nedefra og op.

Der arrangeres rundvisninger på fransk, men det er også muligt at leje en audioguide eller benytte app til smartphone, for at få mest muligt ud af besøget.

Åbningstider: 9:00-19:00 (april til september), 9:00-17:00 (oktober til marts).

Transport: Metro 4 til Cité.

19. Champs-Élysées (Avenue des Champs-Élysées)

[Gade]

En gåtur langs den storslåede boulevard, Champs-Élysées, er en klassisk oplevelse i Paris. Foto: Frank R fra Pixabay

Et besøg i Paris er ikke komplet, før du har travet ned ad den travle avenue, Champs-Élysées. Den 1,9 kilometer lange og 70 meter brede boulevard er blandt verdens mest berømte gader, og byder på et væld af teatre, caféer og luksuriøse butikker.

På begge sider fuldendes den storslåede oplevelse af en smuk allé med kastanjetræer. Navnet Champs-Élysées betyder Elysions marker, hvor Elysion kan ses som en parallel til himlen i græsk mytologi.

Champs-Élysées strækker sig fra Concorde-pladsen i øst til Place Charles de Gaulle med Triumfbuen i vest, og på denne strækning kan du bl.a. nyde parken Jardin des Champs-Élysées med de fremtrædende bygningsværker Grand Palais, Petit Palais og Théâtre Marigny. I parken – men ikke på selve Champs-Élysées – kan du også opleve præsidentpaladset, Élysée Palace.

Det var landskabsarkitekten André Le Nôtre, der i 1667 igangsatte opførslen af Champs-Élysées og de tilhørende haver. I første omgang strakte boulevarden sig fra Concorde-pladsen til Rond Point, og var udsmykket med blomsterbede og en allé bestående af elmetræer. Siden er gaden blevet forlænget af flere omgange, for at nå sin fulde længde i begyndelsen af det 19. århundrede.

På den franske nationaldag – Bastilledagen den 14. juli – foregår den store parade på Champs-Élysées, ligesom sidste etape af Tour de France har været kørt på gadens ikoniske brosten siden 1975. Den efterfølgende sejrsceremoni foregår også i de skønne omgivelser. Læg desuden mærke til de store danske flag ud for nummer 142. Her har Danmarkshuset ligget siden 1955, med formålet at fremme det internationale kendskab til Danmark.

Transport: Metro 1, 8 eller 12 til Concorde, Metro 1 eller 13 til Champs-Élysées – Clemenceau, Metro 1 eller 9 til Franklin D. Roosevelt, Metro 1 til George V.

20. Rodin-museet (Musée Rodin)

[Kunstmuseum]

Rodin-museets haveanlæg rummer en lang række skulpturer og er samtidig en dejlig grøn oase. Foto: Ome Willem fra Pixabay

Den franske billedhugger, Auguste Rodin (1840-1917), var både en produktiv kunstner og en dedikeret samler – begge dele får man et spændende indblik i, når man besøger palæet Hôtel Biron. Det smukke palæ tjente gennem en årrække som Rodins ekstravagante atelier og galleri, og har siden 1919 været indrettet som museum.

Inden sin død donerede Rodin hele den omfattende samling til den franske stat på den betingelse, at palæet i fremtiden skulle fungere som museum.

Auguste Rodin regnes gerne som grundlæggeren af den moderne skulpturkunst idet han gjorde op med de klassiske idealer, traditioner og symboler. Rodin fandt ikke inspiration i de klassiske mytologier, men skabte i stedet naturalistiske figurer baseret på virkelighedstro menneskekroppe. Særligt hans evne til at modellere komplekse og dybe overflader gjorde hans værker unikke.

I dag er museet i Paris fyldt med Rodins mest elskede værker, bl.a. Grubleren (Le Penseur) – en nøgen mand siddende i dyb meditation. Grubleren findes også på Glyptoteket i København, men udgaven på Rodin-museet er den originale. Blandt andre mesterværker kan nævnes Helvedes Port hvor 180 figurer danner den ikoniske scene fra helvede i Dantes Guddommelige Komedie samt den smukke marmorskulptur, Kysset.

Mange af skulpturerne er placeret i palæets skønne haveanlæg, hvor de grønne omgivelser spiller smukt sammen med de klassiske værker. Rodins muse, Camille Claudel, blev også en anerkendt billedhugger, og en række af hendes værker er ligeledes udstillet på museet. Det samme gælder Rodins skitser samt hans private kunstsamlinger, som tæller sjældne antikviteter og malerier af bl.a. Renoir, Monet og van Gogh.

Åbningstider: 10:00-17:30 (tirsdag til søndag).

Transport: Metro 13 til Varenne – denne metrostation er også dekoreret med nogle af Rodins skulpturer.

Restauranter i Paris – de bedste spisesteder

1. Bouillon Racine

[3 Rue Racine]

Kom med på en tidsrejse til Belle Époque – den skønne æra, der strakte sig fra slutningen af det 19. århundrede og til 1. Verdenskrigs begyndelse. I en smuk art nouveau-bygning fra 1906 finder man Bouillon Racine – engang et simpelt suppekøkken til områdets arbejdere. I dag kan man fortsat nyde de fantastiske dekorationer fra fortiden – bl.a. flotte spejlvægge og kakler.

Selvom omgivelserne i dag synes ekstravagante, byder menukortet på klassiske retter baseret på ældgamle opskrifter. I det klassiske pariser-køkken findes alt fra stegt pattegris over svineskank tilberedt i Rodenbach-øl til kammuslinger og hummer. En fantastisk – og romantisk – oplevelse i en stille gade nær Jardin du Luxembourg.

2. L’Ecailler du Bistrot

[22 Rue Paul Bert]

Det franske køkken er bredt anerkendt som et af verdens bedste, og på L’Ecailler du Bistrot får du mulighed for at smage på Paris’ (måske) lækreste fisk og skaldyr. Den historiske bistro er indrettet i maritim stil, og smukke motiver af fisk og hummere i kakler præger spisestedets vægge. Om sommeren er det dog de udendørs borde, der trækker, selvom serveringslokalet er rigtig hyggeligt.

Den friske fangst stammer fra kystbyen Le Guilvinec, og øverst på spisekortet finder man et omfattende udvalg af østers – bistroens specialitet. De forskellige østers-varianter vil med garanti ikke skuffe en kender, men L’Ecailler du Bistrot byder også på fremragende retter med bl.a. muslinger, pighvar, torsk og bars. Vinmenuen er desuden perfekt tilpasset de lette fiskeretter.

3. Les Apotres de Pigalle

[2 Rue Germain Pilon]

Med lette tapas-inspirerede retter, der får tænderne til at løbe i vand, er Les Apotres de Pigalle et oplagt valg, når du skal stille sulten i det hyggelige Pigalle-kvarter nær Montmartre. Den uformelle stemning står naturligvis i kontrast til byens finere etablissementer, men den imødekommende betjening – særligt fra de to brødre, som ejer restauranten, er uforlignelig.

Det er ikke maden alene, der gør et besøg på Les Apotres de Pigalle til noget specielt. Atmosfæren og stemningen gør besøget til en unik oplevelse. Når det er sagt, så kan du naturligvis se frem til de skønneste retter som trøffel-makaroni, foie gras, frisk laks, franske oste og krydret kyllingebryst med mos af søde kartofler. Mange af retterne er delevenlige.

4. Benoit Paris

[20 Rue Saint-Martin]

Benoit Paris er endnu en af den franske hovedstads gastronomiske tidslommer. Den klassiske bistro slog dørene op tilbage i 1912, og er således blandt byens ældste. Her får du klassisk udsmykning for alle pengene – og det er ikke billigt – men samtidig også service og mad i topklasse. Er du på jagt efter den ultimative franske mad-oplevelse med alle de klassiske retter, så bør turen naturligvis gå til Benoit Paris.

Der er masser af atmosfære i de stilrene omgivelser, hvor der selvfølgelig er hvide duge på bordene. Fra menukortet kan man vælge retter som pâté en croûte og cassoulet, og specialiteter som snegle og kammuslinger. Til dessert kan du vælge den klassiske dessert, Crêpes Suzette. En helt igennem skøn oplevelse.

5. Le Bouillon Chartier

[7 Rue du Faubourg Montmartre]

Le Bouillon Chartier er en klassisk parisisk ’bouillon’ – et udtryk, der dækker over en rummelig restaurant, som serverer traditionelle franske retter (heriblandt den klare bouillon-suppe) til rimelige priser. Denne beskrivelse passer også fremragende på Le Bouillon Chartier, som siden 1896 har været indrettet i en gammel jernbanestation (ligesom tilfældet er med Musée d’Orsay).

På Le Bouillon Chartier kan du prøve kræfter med traditionel fransk husmandskost samt universelle klassikere som burger og steak med pommes frites. Priserne er bestemt i den lave ende, og der hersker en god stemning i det store serveringslokale – hvor man for øvrigt gerne placeres ved langborde sammen med andre gæster. Et besøg på Le Bouillon Chartier kan således også være en social oplevelse, hvor man kan møde nye mennesker.

Hotel i Paris – de bedste overnatningssteder

Paris er en stor by, og det er umuligt at bo tæt på alle de populære seværdigheder. Vil du gerne være tæt på nogle af byens bedste spise- og gå-i-byen-steder, så er det oplagt at lede efter overnatning i det stemningsfulde Montmartre-kvarter. Herudover er det bedste råd at vælge et hotel, som ligger tæt på en metro-station, så du nemt kan komme rundt i spændende Paris.

Nedenfor finder du inspiration til fem forskellige hoteller i Paris – i fem forskellige prisklasser… Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Paris hos Booking.com her.



Booking.com

1. Budgetvenligt og centralt hotel: Hotel Audran

[7 Rue Audran]

Hotel Audran er et klassisk parisisk byhotel, som ligger i hjertet af Montmartre. Herfra kommer du nemt rundt til de bedste seværdigheder i Paris, ligesom du kan nyde det stemningsfulde kvarter med restauranter, barer, caféer, gademarkeder og meget mere. Det 2-stjernede hotel byder på hyggelige og enkle værelser med eget bad samt døgnåben reception.

Det lille og intime hotel ligger 200 meter fra metrostationen, Abbesses, mens dansebaren Moulin Rouge findes 400 meter herfra. Det er også muligt at gå til den smukke katedral, Sacré Coeur på fem minutter. Herfra venter den skønneste udsigt over den franske hovedstad. Der serveres en god kontinental morgenmad i restauranten. Du kan læse mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge Hotel Audran?

  • Budgetvenligt hotel midt i Montmartre-kvarteret
  • Pæne faciliteter og god morgenmad
  • 200 m fra metrostationen Abbesses
  • Rating på 7,9 (ud af 10) hos Booking.com

2. Billig overnatning i Paris: Les Piaules – Belleville

[59 Boulevard De Belleville]

Les Piaules er et moderne og hipt hostel, som både byder på klassiske sovesale og private værelser – f.eks. det lækre dobbeltværelse med panoramaudsigt. De (stil)rene omgivelser gør Les Piaules til et oplagt valg, hvis du besøger den franske hovedstad på et stramt budget.

Når du ikke har travlt med at opleve de bedste seværdigheder, restauranter og caféer i Paris, kan du slappe af på den skønne tagterrasse eller møde nye mennesker i det hyggelige fællesrum (med bar og spil). Les Piaules har døgnåben reception, og ligger blot 120 meter fra metro-stationen, Couronnes. Der er også mange gode restauranter i nærområdet, ligesom du finder Édith Piaf-museet 500 meter herfra. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge Les Piaules – Belleville?

  • Billig overnatning i Paris
  • Forskellige værelsestyper (sovesale og private værelser med eget bad)
  • 120 meter fra metro-stationen Couronnes
  • Rating på 8,2 (ud af 10) hos Booking.com

3. Centralt 2-stjernet byhotel: Hotel Opera Maintenon

[36 Rue Sainte Anne]

Hotel Opera Maintenon er endnu et fremragende budgethotel midt i Byernes By. Det 2-stjernede hotel ligger blot 700 meter fra Louvre, ligesom du finder et stort udvalg af spændende butikker og charmerende caféer i nærheden. Og når du skal med undergrundsbanen, så har du blot 150 meter til metrostationen Pyramides.

Beliggenheden er i top, men selve hotellet er også ganske indbydende – enkelt og stilfuldt indrettet, og med døgnåben reception. Der findes mange forskellige værelsestyper (enkeltværelser, dobbeltværelser og familieværelser), og du kan dermed vælge den type, der passer bedst til dine behov. Alle værelser har eget bad, aircondition, fjernsyn mm. Nogle har også køleskab. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge Hotel Opera Maintenon?

  • 150 meter til metrostationen Pyramides
  • Charmerende område med mange spændende butikker og hyggelige caféer
  • Flere forskellige værelsestyper (enkelt-, dobbelt- og familieværelse)
  • Rating på 8,3 (ud af 10) hos Booking.com

4. Ferielejlighed i Paris: Aparthotel Adagio Paris Montmartre

[10, place Charles Dullin]

Søger du en skøn ferielejlighed i Paris, så er Aparthotel Adagio Paris Montmartre lige sagen. Det skønne lejlighedshotel ligger perfekt placeret i Montmartre-bydelen, og tilbyder lejligheder til 2, 3 og 4 personer. De pæne og moderne lejligheder er forsynet med køkken, så du selv har mulighed for at lave mad. Det er dog også muligt at benytte hotellets morgenmadsrestaurant.

Beliggenheden i Montmartre er fremragende. Lige overfor hotellet ligger et lille supermarked til indkøb, og ellers byder området på mange spændende restauranter og caféer. Der er desuden blot 150 meter til metrostationen Anvers. NB: Du bør være opmærksom på, at minimumslængden for ophold på Aparthotel Adagio er 4 nætter. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge Aparthotel Adagio Paris Montmartre?

  • Ferielejligheder med køkken til 2, 3 el. 4 personer
  • Perfekt beliggenhed i Montmartre-bydelen
  • 150 meter til metrostationen Anvers
  • Rating på 8,5 (ud af 10) hos Booking.com

5. Luksushotel i Paris: Le Tsuba Hotel

[45 Rue des Acacias]

Med blot to minutters gang til Triumfbuen og Champs Elysées befinder du dig midt i den travle metropol, og du kommer således hurtigt og nemt rundt til alle de bedste oplevelser i Paris. Le Tsuba Hotel er et skønt og luksuriøst hotel i art deco-stil, som både byder på fremragende komfort og sublim beliggenhed. Du kan også stå op til en lækker og varieret morgenmadsbuffet.

Når du har brug for at slappe af, kan du gøre det på det moderne og smukt dekorerede værelse, eller i hotellets spa- og wellnessområde med sauna og hamam. Hotellet har døgnåben reception, og det imødekommende personale er altid klart til at hjælpe med kort og restaurant-forslag. Le Tsuba Hotel ligger blot 400 meter fra nærmeste metrostation. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge Le Tsuba Hotel?

  • Flot og eksklusivt hotel midt i Paris
  • To minutters gang fra Triumfbuen og Champs Elysées
  • Spa- og wellnessområde
  • Rating på 8,8 (ud af 10) hos Booking.com

Sådan kommer du til Paris

Det er utrolig populært at besøge den franske hovedstad, og der er heldigvis mange måder at komme hertil på. Der er ca. 1.000 km til Paris fra den dansk/tyske grænse, så en bilferie er bestemt en mulighed. Du kan ligeledes nemt komme til Paris med direkte fly (fra København og Billund) og med tog. Du kan læse mere om transport til Paris med fly, tog og bil i min guide her.

Sådan kommer du rundt i Paris

Paris byder på utrolig mange fantastiske gader, bygninger, pladser og monumenter, som du går glip af, hvis du udelukkende benytter den underjordiske Metro. Den centrale del af Paris er oplagt at udforske til fods, men når du skal længere omkring, eller blot har brug for at hvile bentøjet, så kan du med fordel benytte det omfattende transportsystem, som foruden metroen byder på tog, busser, sporvogne samt Montmartre-kabelbanen.

Billetsystemet er heldigvis ens for alle Paris’ forskellige transportmidler – det betyder imidlertid ikke, at du kan køre videre på en metro-billet, hvis du skifter til bus eller sporvogn. Her skal du i stedet købe en ny billet.

For turister i Paris er det oplagt med enkeltbilletter (købes i automater på stationen eller ombord på bussen) eller dags-/ugebilletter. Billetter til en- eller flere dage findes i to typer: Du kan enten købe et Paris Visite-pas (målrettet turister) eller et Navigo Easy-rejsekort (både for turister og lokale). Du kan læse mere om billettyperne nedenfor. Du kan også besøge den officielle hjemmeside her, hvor du desuden finder en smart rejseplan-funktion.

Paris Visite-passet

Paris Visite-passet er en papirbillet/kupon som gælder i 1, 2, 3 eller 5 dage. Billetten er personlig og skal udfyldes med oplysninger som efternavn (Nom), fornavn (Prénom) samt dato – huske kuglepen! Ved køb af Paris Visite-passet skal du også beslutte hvor mange zoner, billetten skal dække (enten zone 1-3 eller zone 1-5).

Zone 1-3 dækker hele det centrale Paris, men skal du til/fra lufthavnen (Charles de Gaulle eller Orly), Versailles-slottet eller Disneyland, skal du bruge zone 1-5. Paris Visite-passet sælges ved stationernes billetluger og ikke i automaterne. Udover transport giver Paris Visite-passet også rabat til nogle af de populære seværdigheder i Paris.

Navigo Easy-rejsekortet

Navigo Easy-rejsekortet er et plastikkort, som kan fyldes/optankes med forskellige billettyper. Selve plastikkortet skal købes for sig selv, og herefter vælger du hvilen/hvilke type(r) billetter, du gerne vil have på dit kort, f.eks. en dagsbillet (Navigo Jour).

Når du køber dagsbilletten, skal du vælge hvor mange zoner, den skal gælde; 1-2 zoner (det centrale Paris), 3, 4 eller 5 zoner. Versailles-slottet ligger i zone 4 mens lufthavnene er i zone 5.

Du skal også beslutte, hvornår billetten skal aktiveres – billetten kan købes op til 6 dage før du ønsker at tage den i brug. På den ønskede aktiveringsdag gælder billetten fra tidlig morgen til midnat. Du kan have op til 2 dagsbilletter på dit rejsekort på én gang, men allerede ved køb skal du beslutte, hvornår de skal aktiveres.

Ugebilletter gælder altid hele uger (fra mandag til søndag). De er dermed ikke fleksible og således ikke specielt oplagte for turister, jo mindre du netop er i Paris fra mandag til søndag.

Selve Navigo Easy-rejsekortet skal købes i billetsalget, men kan efterfølgende tankes op i automaterne. Du kan også vælge at have billetten på din smartphone. Download SNCF-app’en for mere information.

Flere oplevelser…

Paris er et skønt udgangspunkt, hvis du gerne vil opleve mere af Frankrig – det gælder både hvis du værdsætter naturoplevelser, romantiske vingårde eller ønsker at stifte bekendtskab med andre franske storbyer. Den centrale beliggenhed giver dig mulighed for at rejse mod nord, syd, øst og vest, men det kan også anbefales at besøge nogle af Frankrigs fantastiske nabolande.

Strasbourg

Hovedbyen i Alsace er blandt de mest romantiske i hele Frankrig. Strasbourg ligger ca. 500 km øst for Paris, og er berømt for sine stemningsfulde kanaler, historiske bindingsværkshuse og naturligvis Europa-parlamentet. Du kan også være heldig at møde en af regionens mange storke – et stolt symbol for Alsace gennem århundreder. De direkte tog mellem Paris og Strasbourg tager ca. 2 timer. Du kan læse mere om de bedste seværdigheder i Strasbourg her.

Bruxelles

Hurtigtogene mellem Paris og den belgiske hovedstad tager blot halvanden time, og en smuttur til Bruxelles er således en oplagt mulighed. Her kan du nyde lækker øl og chokolade alt imens du indsnuser stemningen i den historiske bykerne. På torvet Grande Place rejser det gotiske rådhus sig over pladsen, og ikke langt herfra kan man stå ansigt til ansigt med Manneken Pis – den verdensberømte statue af en tissende dreng. Besøg også det moderne EU-kvarter, kongeslottet, parker og museer. Du finder inspiration til de bedste oplevelser og seværdigheder i Bruxelles her.

London

Fra den ene metropol til den anden: Med hurtigtoget Eurostar, som kører i tunellen under Den engelske kanal, kan du komme fra Paris til St. Pancras-stationen i London på blot 2 timer og 30 minutter. Er du ikke så meget til flyrejser, så er dette den ideelle vej til den engelske hovedstad. Her kan du se frem til en lang række spektakulære seværdigheder som Tower of London, Big Ben, St. Pauls Cathedral, Buckingham Palace, masser af omfattende museer og skønne parker. Du kan finde rejseguiden til London med seværdigheder, restauranter og hoteller her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (udsigt over Paris): Billede af Matthiasfr fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *