Gratis oplevelser i London: 15 fantastiske aktiviteter

Det er bestemt ikke billigt at være turist i London. Det kan godt være, at du har fundet en billig flyafgang, men hotel, mad og entréer til forskellige seværdigheder kan hurtigt udhule feriebudgettet. Heldigvis byder London også på mange gratis seværdigheder og oplevelser. Det gælder både museer, parker, markeder og specialbutikker – sidstnævnte er naturligvis kun gratis, hvis du kan holde dankortet i lommen…

Læs også: Sådan kommer du til London

Undgå af sprænge feriebudgettet. I denne guide har jeg samlet et bredt udvalg af spændende oplevelser i London, som ikke kræver penge op af lommen. Her er både sjove aktiviteter for børn og voksne. Oplagte børneforlystelser tæller bl.a. dinosaurer på Natural History Museum (1), vagtskifte ved Buckingham Palace (3), pelikanerne i St. James’s Park (5), legetøjsbutikken Hamleys (6) og bondegården Vauxhall City Farm (8).

Læs også: De 20 bedste seværdigheder i London

Seværdigheder i London De 15 bedste gratis oplevelser

1. Gratis museer i London

[Museer]

Natural History Museum er at af de museer, som er gratis at besøge. Foto: graham5399 fra Pixabay

Entréen til mange af Londons bedste museer er faktisk gratis, så der er ingen undskyldning for ikke at besøge nogle af de spændende udstillinger. Her findes både fremragende kunstmuseer som National Gallery, V&A, og Tate Modern, og historiske museer som det enorme British Museum og Imperial War Museum, der fokuserer på krigshistorie.

Langt de fleste museer byder på spændende aktiviteter for børn, men Natural History Museum med den flotte udstilling af dinosaurer er altid et stort hit hos børnene. Du kan finde inspiration til museumsbesøg i min guide Londons 10 bedste museer lige her.

2. Free Walking Tour

[Sightseeing]

Det er oplagt at tage med på en gratis byvandring i den engelske hovedstad. Foto: Mathias Westermann fra Pixabay

Det er altid oplagt at indlede et besøg i en ny by med en gratis byvandring – ja, det gælder faktisk også, selvom du har besøgt en by flere gange før. Der er altid nye sider at opleve, og nye historier at lytte til. Sådan er det også i London.

Der er mange arrangører af gratis byvandringer (Free Walking Tours) i London, men en af de absolut bedste er Strawberry Tours. Strawberry Tours arrangerer flere forskellige ture hver dag, så du finder helt sikkert én, der falder i din smag.

Her er naturligvis klassiske sightseeingture: De korte ture varer ca. 3 timer, mens de lange varer over 6 timer, men så kommer du altså også omkring hele det centrale London. Der tilbydes også en lang række tema-ture, f.eks. tur til Londons historiske pubs, Harry Potter-tour og Jack the Ripper-tour. Du kan se hele programmet på Strawberry Tours’ hjemmeside her.

Ligesom andre arrangører af gratis byvandringer, er Strawberry Tours afhængig af donationer. Turen er altså i udgangspunktet gratis, men hvis du er tilfreds med oplevelsen, kan du donere et valgfrit beløb ved turens afslutning.

3. Vagtskifte ved Buckingham Palace

[Parade]

Er du i London med børn, så er det oplagt at smutte forbi Buckingham Palace når der er vagtskifte. Foto: Commander05 fra Pixabay

Vagtskiftet ved Buckingham Palace er blandt de absolut mest ikoniske gratis oplevelser i London, og en attraktion som henrykker både børn og voksne. Garderne, som bevogter det royale slot, kaldes ’The Queen’s Guard’ og er iført de klassiske røde uniformer. Med til vagtskiftet hører orkester og et stort antal soldater.

Selve ceremonien starter kl. 10:45, men det er nødvendigt at være på plads langt tidligere, for at sikre sig en god plads. Selve overdragelsen af vagtembedet sker kl. 11:00 foran slottet, mens den samlede ceremoni tager ca. 40 minutter.

Vagtskiftet kan opleves dagligt i juni og juli, og hver anden dag resten af året. Der er dog en række undtagelser, så det kan anbefales, at tjekke kalenderen på hjemmesiden inden. Du finder information om vagtskifte ved Buckingham Palace her.

Transport: Undergrund til Victoria, Green Park, St James’s Park eller Hyde Park Corner.

4. Borough Market

[Marked]

Borough Market byder på mange spændende lækkerier. Foto: Benjamin Munk Olsen

Jagter du en oplevelse for alle sanserne, så er et besøg på Borough Market et must. Boderne under jernbanebroerne ved London Bridge byder på alverdens lækkerier, så det er en god idé at komme hertil på tom mave. Så er der nemlig plads til at prøve de glinsende oliven, den frisklavede paella, de saftige pølser og naturligvis de rigt dekorerede kager.

Du finder et spektakulært udvalg af madboder i og omkring den charmerende grønne smedejernsbygning, men du kan naturligvis også købe friske grøntsager, frugt, kød og andre fødevarer. Og er du heldig, kan du stå side om side med stjernekokken Jamie Oliver, når der skal prøvesmages eller pruttes om priserne. Den engelske tv-kok er nemlig flittig bruger af Borough Markets mange velsmagende delikatesser.

Uanset om du kommer for at købe, eller blot vil snuse til den unikke stemning på Borough Market, er besøget en oplevelse. Det siges, at der har været afholdt marked på stedet i mere end 1.000 år, og den dejlige tradition må også gerne fortsætte de næste 1.000 år. Vil du undgå den værste trængsel, så kom tidligt på dagen.

Åbningstider: Mandag til torsdag 10:00-17:00, fredag 10:00-18:00, lørdag 8:00-17:00.

Transport: Undergrund til Borough eller London Bridge.

5. St. James’s Park

[Park + Afslapning + Pelikaner]

Der fodres fugle i stor stil. St. James’s Park er et skønt åndehul midt i byen. Foto: Benjamin Munk Olsen

I kort gåafstand fra en række af Londons største seværdigheder, bl.a. Buckingham Palace, Big Ben og Trafalgar Square, finder du St. James’s Park. Den fredfyldte park er et fremragende sted at slappe af mellem museumsbesøg og shopping i den engelske hovedstad, og her findes desuden en stor og indbydende legeplads for børn.

Området, som i dag udgør St. James’s Park, bestod oprindeligt af marskland, men i 1603 fik James I drænet jorden, så han kunne anlægge en royal park på stedet.

Under Karl II fik parken et mere detaljeret og forfinet udtryk, inspireret af de franske slotsparker, som kongen havde oplevet under sit eksil i Frankrig. I dag er den 23ha store park et dejligt åndehul midt i den travle storby, og særligt parkens dyreliv tiltrækker mange turister.

Du kan både møde nysgerrige og legesyge egern, og et stort udvalg af vandfugle. De mest prominente fugle er de store pelikaner. Pelikanerne har været en fast bestanddel af St. James’s Park siden de blev doneret til Karl II i 1664 af den russiske ambassadør. Det kan anbefales at besøge parken når pelikanerne fodres.

Åbningstider: Dagligt 5:00-00:00. Pelikanerne bliver fodret hver dag kl. 14:30.

Transport: Undergrund til St James’s Park, Green Park, Victoria eller Westminster.

6. Hamleys

[Legetøjsbutik]

Kommer du her med børn, skal du afsætte rigtig god tid. Hamleys er nemlig et slaraffenland for børn i alle aldre, og butikkens syv etager er spækket med alverdens legetøj. Og det bedste af det hele; det er muligt at lege med meget af legetøjet inden det (måske) finder vej til indkøbskurven.

Historien bag Hamleys går tilbage til 1760, hvor William Hamley grundlagde sin butik i High Holborn under navnet ’Noah’s Ark’. I 1881 flyttede man til den nuværende placering på den populære indkøbsgade, Regent Street.

Personalet i Hamleys – Verdens ældste og største legetøjsbutik – er ikke bare ekspedienter. De engagerede medarbejdere er skam ansat til at lege med børnene, og de demonstrerer naturligvis gerne de nyeste radiostyrede fly, legetøjsbiler og meget mere. Hamleys har flere afdelinger rundt om i London, men det er den i Regent Street, du skal vælge.

Åbningstider: Mandag til fredag 10:00-21:00, lørdag 9:00-21:00, søndag og helligdage 12:00-18:00.

Transport: Undergrund til Oxford Circus.

7. Camden

[Bydel + Marked + Afslapning]

Den ikoniske jernbanebro i Camden. I bydelen findes både det populære marked samt et skønt område til afslapning ved slusen. Foto: Zck_ fra Unsplash

Camden, officielt Camden Town, er en bydel i det nordvestlige London, som både er kendt for sit store marked, sine skæve eksistenser og sit charmerende cafémiljø omkring slusen, Camden Lock. Alle dele er værd at opleve, og en tur til London er ikke komplet, uden at man har været et smut i Camden.

I Camden hersker den alternative musik og tøjstil, og du vil møde en spændende blanding af hippier og punkere og naturligvis en masse turister. Nogle af bygningerne i området er ret nedslidte, men det bidrager bare til charmen. Mellem undergrundsstationerne Camden Town og Chalk Farm finder du en blanding af boder, rigtige butikker og overdækkede gademarkeder, hvor der sælges alt mellem himmel og jord (forvent dog ikke et madmarked a la Borough Market).

Alternativ med stort A

Selvom mange lejemål er blevet overtaget af invasive souvenirbutikker, finder man heldigvis fortsat nogle af de butikker, som har gjort Camden berømt; butikker med alternativ tøjstil (spidse lakstøvler, neonfarvede t-shirts etc.), tatovører og smykkebutikker med overvældende udvalg af piercinger til alle steder på kroppen.

Husk også at lægge mærke til de farverige udsmykninger på butiksfacaderne. Ofte er de kunstfærdige facader lige så interessante at studere, som de varer, der sælges i butikken.

Det er bestemt en oplevelse at besøge Camden i dagtimerne, men det er nu også et fantastisk område for en god bytur. Her er mange fede steder at gå i byen i nattetimerne, hvor store diskoteker, alternative natklubber, små barer og niche-spillesteder åbner dørene for publikum.

Slusen ‘Camden Lock’ og sejltur på kanalen

Et af mine personlige favoritsteder i London er området langs Regent’s Canal ved Camden Lock. Her lægger kanalbådene til, og har du lyst, kan du sejle med dem til London Zoo eller tage turen fra charmerende ‘Little Venice’ til Camden Town.

De store piletræer langs kanalen, og de mange hyggelige caféer, restauranter og gadekøkkener gør Camden Lock til et perfekt sted at slappe af, efter en dag med sightseeing i London.

Har du mere energi, kan du besøge det indendørs Camden Lock Market i den gamle værftsbygning, hvor der sælges tøj og brugskunst. Ellers kan du bare slå dig ned med en øl og nyde omgivelserne. Når du bliver sulten, tilbyder boderne på pladsen al slags lækker mad.

Transport: Undergrund til Camden Town eller Chalk Farm.

8. Vauxhall City Farm

[Bondegård]

Det vil måske overraske de fleste, at der findes en bondegård midt i London, men faktisk er det præcis hvad Vauxhall City Farm er – en gård med klassiske bondegårdsdyr midt i den engelske hovedstad.

Gården åbnede for publikum i 1977, og formålet var ganske tydeligt: At give bybørn mulighed for at se hvordan man holder husedyr, og give dem en idé om, hvor den mad, de spiser, faktisk kommer fra. Det er dog ikke kun lokale børnefamilier, der finder vej til Vauxhall City Farm – alle er velkomne.

Vauxhall City Farm er et fremragende initiativ, og er du i London med børn, kan et besøg på den hyggelige gård klart anbefales. Her findes mange klassiske husdyr som heste, æsler, køer, geder og får, men også mere eksotiske dyr som f.eks. lamaer og chinchillaer. Herudover kan børnene hjælpe til med at dyrke grøntsager og frugter i haverne. Når I har brug for en pause, findes der en udmærket café, men stedet er også fremragende til en picnic.

Åbningstider: Tirsdag til søndag 10:30 til 16:00.

Transport: Undergrund til Vauxhall.

9. Trafalgar Square

[Plads + Sightseeing]

Trafalgar Square med den enorme Nelson-søjle og de store fontæner. Foto: junk251 fra Pixabay 

Trafalgar Square er så afgjort en af Londons mest ikoniske pladser, og er et naturligt stop på turist-ruten rundt i den engelske hovedstad. Pladsen er omgivet af historiske bygninger, bl.a. det store National Gallery, mens statuer og monumenter præger selve Trafalgar Square.

Pladsen har sit navn fra Slaget ved Trafalgar, som fandt sted den 21. oktober 1805 under Napoleonskrigene. Ved Kap Trafalgar sydvest for Spanien stod den britiske flåde, anført af admiral Horatio Nelson, overfor en endnu større flåde af franske og spanske skibe. Alligevel førte Lord Nelson briterne til sejr. Nelson blev såret under kampene, og døde kort efter, men sejren stadfæstede det britiske overherredømme på verdenshavene.

Området, som i dag udgør Trafalgar Square, blev fra det 14. til det 17. århundrede benyttet til de kongelige stalde, indtil disse flyttede til Buckingham Palace. Arkitekten John Nash stod efterfølgende for at tegne den nye plads, der blev indviet i 1844.

Siden 2003 har en stor del af pladsen været fodgængerzone, og det har blot gjort Trafalgar Square endnu mere populær. Det kan anbefales at slappe af ved de enorme fontæner, besøge National Gallery, og naturligvis betragte den enorme søjle med Nelson på toppen. Foran søjlen står fire bronzeløver og beskytter den britiske søhelt – en oplagt baggrund for en selfie.

Transport: Undergrund til Charing Cross.

10. Hyde Park

[Park + Afslapning + Badning + Bådudlejning]

Hyde Park er betagende på alle årstider. Foto: Ana Gic fra Pixabay

Den 142ha store park er et dejligt åndehul midt i Londons travle og hektiske centrum. Det er et oplagt sted at søge hen for at slappe af – enten på de indbydende plæner, under træernes skygge eller langs den store sø. Hyde Park er en af Verdens største byparker, og mens du fortaber dig i de smukke omgivelser af blomster, træer og buske, glemmer du hurtigt, at du faktisk befinder dig midt i en storby.

Hyde Park blev i 1536 anlagt af Henrik VIII som royal jagthave, men siden 1637 har parken været åben for offentligheden. Og det er der selvsagt mange, som benytter sig af. Både for at slappe af, dyrke motion og naturligvis benytte parkens mange sjove aktiviteter.

Besøger du Hyde Park med børn, kan I med fordel få mange timer til at gå på parkens dejlige legepladser. Om sommeren er det også muligt at bade ved Serpentine Lido (koster entré), og leje robåde ved Serpentine Boat House.

Her du noget på hjertet, som du gerne vil dele med offentligheden, kan du tage plads på talerstolen ved Speakers Corner. Her har alle og enhver siden 1872 kunnet tage bladet fra munden – forudsat at de ikke bander… Syd for Speakers Corner kan du opleve mindesmærket for terrorbomberne i London den 7. juli 2005.

Åbningstider: Dagligt 5:00-0:00

Transport: Alt efter hvilken del af den store park, du vil besøge: Undergrund til Hyde Park Corner, Knightsbridge, Queensway, Lancaster Gate eller Marble Arch.

11. Greenwich

[Bydel + Park]

Den smukke park i Greenwich Foto: David Mark fra Pixabay

Det maritime Greenwich blev i 1997 optaget på UNESCOs liste over Verdenskulturarv, og den hyggelige bydel syd-øst for Londons centrum har da også spillet en væsentlig rolle for udforskningen af Verdenshavene.

Du kan enten komme hertil med den traditionelle offentlige transport, eller du kan tage en af flodbådene herud. Sidstnævnte er en skøn oplevelse i sommerperioden. Greenwichs historiske centrum er utrolig hyggeligt at udforske, og når du har brug for at slappe af, er den enorme Greenwich Park oplagt til dette formål.

Fra det højeste punkt i parken har man en flot udsigt til Londons moderne skyline, mens man samtidig kan beundre Greenwichs historiske bygninger ’Old Royal Naval College’ og ’University of Greenwich’.

Du skal naturligvis også se den berømte Prime Meridian Line, der officielt deler jordens østlige og vestlige halvkugle. Prime Meridian Line finder du foran Royal Observatory & Planetarium midt i parken. Det kan også anbefales at besøge det maritime museum (gratis adgang) og det smukke sejlskib, Cutty Sark, som ligger i en moderne tørdok (koster entré). Du kan købe din entrébillet til Cutty Sark her og vise den på mobilen.

Transport: Letbane (DLR) til Greenwich eller Cutty Sark eller båd til Greenwich Pier.

12. Harrods

[Stormagasin]

Den smukke facade på Harrods-stormagasinet. Foto: Steven Iodice fra Pixabay

På Brompton Road i det centrale London ligger et af Verdens mest berømte stormagasiner, nemlig Harrods. Den pompøse bygning ligner mest af alt et fornemt palads, og det er da også eksklusive varer, der langes over diskene i den 92.000 kvadratmeter store butik. Du kan dog roligt nøjes med at kigge – det er der mange, der gør – og nyde de smukt dekorerede rum. Har du børn med, så må I også forbi legetøjsafdelingen på fjerde sal.

Harrods blev grundlagt i 1834 af Charles Henry Harrod, og har siden 1849 haft hjemme på Brompton Road. Den nuværende bygning blev indviet i 1905, tegnet af arkitekten Charles William Stephens, og den rummer mange fine detaljer.

Du må ikke gå glip af de smukke egyptiske udsmykninger og de voluminøse ’Food Halls’, hvor lækker og indbydende frugt, grønt og kød udstilles. Smukke tableauer fra starten af det 20. århundrede med motiver af idealiserede madvarer bidrager også til stemningen. Sidst men ikke mindst kan det anbefales at slå et smut forbi bygningen om aftenen, hvor 12.000 elpærer oplyser den storslåede facade.

Åbningstider: Mandag til lørdag 10:00-21:00, søndag 12:00-18:00.

Transport: Undergrund til Knightsbridge.

13. Piccadilly Circus

[Plads + Shopping]

Aften Piccadilly Circus med de store lysreklamer i baggrunden. på Foto: Rudy and Peter Skitterians fra Pixabay

Det kan være noget af en udfordring, at få taget den perfekte selfie foran de enorme lysreklamer på Piccadilly Circus, en af Londons bedst kendte pladser. Her forbinder en lille rundkørsel gaderne Regent Street, Piccadilly, Shaftesbury Avenue og Coventry Street, og den gør torvet til et tætpakket trafikknudepunkt. Det gælder både for den kørende, men i særdeleshed også for den gående trafik.

Det første oplyste reklameskilt blev placeret på Piccadilly Circus i 1908, og reklamerede for Perrier-mineralvand. I dag er bygningen på pladsens nordvestlige hjørne fyldt med de ikoniske skilte for bl.a. Coca Cola, McDonald’s og Samsung.

Du finder Piccadilly Circus i hjertet af Londons West End, og pladsen er således et oplagt udgangspunkt i forhold til at tage på sightseeing og ikke mindst på shopping i det centrale London. Det kan dog anbefales, at dvæle ved den travle plads lidt endnu, og eventuelt tage plads på trappestenene ved den store fontæne. Trappen foran Shaftesbury Memorial Fountain er det perfekte spot, hvorfra du kan betragte det konstante menneskemylder.

Transport: Undergrund til Piccadilly Circus.

14. Sky Garden

[Udsigt]

I Sky Garden kan du nyde den fantastiske udsigt over London ganske gratis. Foto: Benjamin Munk Olsen

I folkemunde er den kendt som ’The Walkie-Talkie’, men det officielle navn på den ikoniske skyskraber er noget så kedeligt som dens adresse; ’20 Fenchurch Street’. Til gengæld er det noget mere spændende at tage elevatoren op til 43. etage i den 160 meter høje bygning, hvor du finder ’Sky Garden’. Det lyder temmelig flot med sådan en himmel-have, men selve haven er ikke noget særligt. Det er udsigten derimod.

Der findes mange gode udsigtspunkter i London, men flere af dem er temmelig dyre at besøge (bl.a. London Eye og The Shard). Walkie-Talkien kan du besøge gratis, hvis du booker tid på forhånd – der kan være rift om pladserne, da udsigtsetagen har begrænset kapacitet.

Der er gratis adgang til haven mandag til fredag 10:00-18:00, lørdag og søndag 11:00-21:00. Udenfor disse tidspunkter er bar og restaurant åben (kræver bordreservation). Du kan booke dit gratis besøg i Sky Garden her.

Transport: Undergrund til Monument.

15. British Library

[Bibliotek + Udstilling]

Det britiske nationalbibliotek har en samling på mere end 170 millioner genstande, men heldigvis har man valgt nogle specifikke effekter ud, som besøgende med fordel kan studere nærmere (og som altså ikke udlånes). Det gælder bl.a. Jane Austins notesbøger, John Lennons håndskrevne Beatles-sange, en Gutenberg-bibel og et manuskript til det episke digt Beowulf fra det 11. århundrede.

Magna Carta, en række frihedsbreve fra 1215, er også blandt bibliotekets kostbare genstande. I Magna Carta (latin for ’stort brev’) frasagde den engelske konge (Johan uden Land) sig en række royale rettigheder, i et forsøg på at skabe fred mellem kongemagten og en gruppe rebelske baroner. British Library er Verdens største bibliotek, og bestemt et spændende sted at besøge for alle med interesse for historie og litteratur.

Åbningstider: Mandag til torsdag 9:30-20:00, fredag 9:30-18:00, lørdag 9:30-17:00, søndag 11:00-17:00.

Transport: Undergrund til King’s Cross.

Flere oplevelser…

Du kan med fordel finde inspiration i mine forskellige guides til den engelske hovedstad:

Sådan kommer du til London

De 20 bedste oplevelser i London

London: De 10 bedste museer

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (grøn sparegris): Billede af Alexas_Fotos fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *