De bedste pubber i London: Pubcrawl & ølkultur

Ønsker du at få den engelske (øl)kultur helt ind under huden, så skal du naturligvis en tur på pub. I London findes hundredvis af klassiske pubber, hvor der både serveres fremragende øl og klassisk britisk husmandskost. Udover mad og drikke er det selvfølgelig også atmosfæren, historien og stemningen, der trækker…

Læs også: Sådan kommer du til London

I dette indlæg præsenterer jeg 15 af de bedste pubber i London. Du er meget velkommen til at bruge listen som inspiration, når du besøger den engelske hovedstad. Alternativt kan du deltage i en af de organiserede pubcrawls, som ligeledes bringer dig rundt til nogle af byens mest ikoniske beværtninger. Du kan læse mere om historisk pubvandring med guide her.

At gå på pub i London – og i resten af Storbritannien for den sags skyld – repræsenterer fortsat en fast tradition, og mange briter lægger traditionen tro vejen forbi den lokale pub efter fyraften. Her kan man lige nå at hilse på venner og bekendte og vende verdenssituationen, inden den står på aftensmad derhjemme.

Mad og øl på pub

Der er omkring 3.500 pubs i London, så der er bestemt noget at vælge imellem, når du bliver tørstig, eller får lyst til en omgang fish and chips. Fish’n’chips er friturestegt lys fisk (ofte kuller eller torsk) serveret med pommes frites. Af andre klassiske pub-retter findes bl.a. ’bangers and mash’ (pølser og kartoffelmos), ’steak and kidney pie’ (oksekød og nyre i sovs med dejlåg) og ’shepherd’s pie’ (hakket lammekød under et låg af kartoffelmos).

Læs også: De bedste seværdigheder i London

Når det handler om øl, serverer en klassisk engelsk pub naturligvis ’real ale’ – overgæret øl, brygget efter de klassiske traditioner og serveret uden, at der tilføres ekstra kuldioxid. Er du vant til en traditionel pilsner – som også kan bestilles de fleste steder – vil en engelsk ale synes en smule flad – ja nærmest død.

Det kræver tilvænning at nyde en klassisk ale, der som følge af den begrænsede kulsyre skal pumpes op i glasset. Det er en oplevelse i sig selv at observere bartenderen pumpe en London Pride fra bryggeriet Fuller’s op i glasset.

Og apropos glas, så serverer britiske pubs øl i målenheden ’pint’. 1 pint svarer til 0,5683 liter, men det er også muligt at bestille en halv pint. Den ikoniske måleenhed passer ikke ind i EU’s standardiserede mål, men det har briterne hele tiden været ligeglade med – også i den tid hvor Storbritannien var medlem af EU. Pinten er så at sige et vartegn for briternes ølkultur, og den nydes bedst i klassiske omgivelser og i godt selskab. Skål!

Pub i London – 15 favoritter

1. Ye Olde Cheshire Cheese

[Fleet Street 145]

Ye Olde Cheshire Cheese er måske Londons mest berømte pub – og ligeledes en af byens ældste. En smal gyde fører gæsterne væk fra den befærdede Fleet Street og ind i den fantastiske pub, der blev genopbygget efter Den store brand i 1666. Ye Olde Cheshire Cheese er en labyrint af mørke og intime rum – såkaldte ’snugs’ – fordelt på tre etager. Værtshusets areal er imponerende, og det er spændende at gå på opdagelse i de mange hyggelige kringelkroge.

Du finder hovedbaren til højre for indgangen – et stemningsfuldt serveringslokale med et yderst begrænset lysindfald. De mindre rum bliver hurtigt fyldt op af øltørstige turister og lokalområdets journalister og jurister. Fleet Street er også kendt som ’The street of ink’, da den i gamle dage var hjemsted for en række af hovedstadens aviser.

Sætter du kursen mod kælderetagen med de fine hvælvinger og rå stenmure, kommer du også forbi en række hyggelige reposer, hvor man kan være heldig at få en intim og uforstyrret siddeplads. Udover bygningens forunderlige historie og arkitektur, er Ye Olde Cheshire Cheese også kendt for sine litterære stamkunder – bl.a. Charles Dickens, Oliver Goldsmith, Mark Twain og Sir Arthur Conan Doyle. Nyd de historiske omgivelser og en dejlig ale fra Samuel Smith’s Brewery.

Undergrundsstation: Blackfriars

2. Cittie of Yorke

[High Holborn 22]

Fantastisk stemning på The Cittie of Yorke. Foto: Benjamin Munk Olsen

Cittie of Yorke er et fantastisk bekendtskab, og blandt mine favoritter, når det gælder pubber i London. Bag den relativt anonyme facade gemmer sig et fantastisk serveringslokale med et storslået interiør. Over den lange bardisk balancerer enorme vintønder, og endnu højere oppe understøtter mørke træbjælker den spidse tagkonstruktion i det højloftede lokale.

Cittie of Yorke består af tre dele, og det store serveringslokale – også kendt som Henekey’s long bar – er placeret som det bageste. Lokalet, der vender ud mod gaden, er mere intimt, mens kælderetagen med de rå murstenshvælvinger kun åbnes op på travle dage. High Holborn 22 har efter sigende huset en pub siden 1430, men den nuværende bygning er noget nyere og blev opført i 1920’erne.

Trods den beskedne historie, sammenlignet med nogle af byens øvrige beværtninger, er der nu masser af gammeldags charme over Cittie of Yorke. Det store serveringslokale prydes af flotte træpaneler og udskæringer, og langs væggen modsat bardisken kan man tage plads i små viktorianske kabiner, hvis man ønsker lidt privatliv. Læg også mærke til den usædvanlige, trekantede pejs, som tilsyneladende ikke har nogen skorsten. I disse pragtfulde omgivelser kan du nyde en fremragende øl fra Samuel Smith’s – eventuelt bryggeriets skønne hvedeøl.

Undergrundsstation: Chancery Lane

3. The Lamb & Flag

[Rose Street 33]

Selvom pladsen er trang, er der for det meste plads til endnu en øltørstig sjæl. The Lamb & Flag i Covent Garden er blandt byens hyggeligste og mest ikoniske pubs, og selv en ståplads kan somme tider være svær at komme i nærheden af. I stedet søger gæsterne gerne ud i den utroligt hyggelige sidegade, Rose Street.

Her nyder man en lækker pint mens der flittigt diskuteres alt fra fodbold til politik. Siddepladser findes bagest i lokalet, og på førstesalen kan man få stillet sulten i klassiske pubretter. Indretningen er meget rustik, og den bevaringsværdige bygning har da også huset en pub siden 1772. Over den lange bardisk venter glassene på at blive fyldt, og på en fredag aften sker det i et højt tempo. Træpanelerne er godt slidte, og det samme gælder de brune gulvbrædder.

Stemningen er rigtig god og øludvalget – fra Fuller’s – ligeså. Her serveres også en række udenlandske øl på fad, hvilket bestemt ikke er hverdagskost for pubber i London. Prøv eventuelt også en klassisk engelsk cider. Ovenpå i spiselokalet er indretningen nyere og knap så slidt.

Undergrundsstation: Covent Garden eller Charing Cross

4. Ye Olde Mitre

[Ely Court 1, Ely Place]

En god video-introduktion til Ye Olde Mitre

Ye Olde Mitre – eller ’den blå bispehue’ er endnu et af mine foretrukne etablissementer i den engelske hovedstad. Udover at Ye Olde Mitre er en utrolig hyggelig pub, er et besøg her også forbundet med en særlig glæde over overhovedet at have fundet frem til denne godt skjulte perle. Det er nemlig noget af en udfordring at finde den lille gård, Ely Court, og Ye Olde Mitre, som er den eneste bygning i gården.

Sigt efter gaden Hatton Garden, der er kendt for sine juvelerer. Kommer du fra rundkørslen ved Holborn Circus, så hold øje med en gammel lygtepæl, hvorpå der er monteret et blåt emaljeskilt, udformet som en bispehue. På skiltet står ’Ye Olde Mitre public house, Beers & Ales’ suppleret med en pil, der viser interesserede til højre, ind gennem en smal korridor.

300 års historie midt i London

Bispehuen refererer til biskoppen af Ely, som havde sit palads her i det 13. århundrede. Pubben Ye Olde Mitre har også en lang historie, som går tilbage til 1546. Den nuværende bygning stammer dog fra 1722. Selve pubben består af to små og intime serveringslokaler i stueplan, som er adskilt af en smal bardisk. Vil man bevæge sig mellem de to lokaler, skal man en tur udenfor i den lille gård, hvor man for øvrigt også kan nyde sin øl. Der findes desuden et mindre serveringslokale på 1. salen.

Stemningen på Ye Olde Mitre er hyggelig og afslappet. Man kommer let til at sidde tæt med pubbens øvrige gæster, og det er nemt at komme i snak med stamgæster og andre kunder. Bliver du sulten, så kan en toastsandwich (stedets specialitet) anbefales. Skål i øl fra Fuller’s og nyd omgivelserne med rustikke træpaneler og gamle møbler. Læg også mærke til de mange dekorative ølkander, som hænger ned fra loftet.

Undergrundsstation: Chancery Lane eller Farringdon

5. The Jerusalem Tavern

[Britton Street 55]

The Jerusalem Tavern er virkelig hyggelig, men serveringslokalet er også meget småt. Foto: Benjamin Munk Olsen

The Jerusalem Tavern har flere gange vundet prisen som Londons bedste pub, og det er da ganske godt gået i en by med mere end 3.500 af slagsen. På facaden er der – i forlængelse af navnet – tilføjet ’Anno 1720’, men historien bag The Jerusalem Tavern går faktisk helt tilbage til det 14. århundrede. Gennem årene måtte værtshuset dog flytte et utal af gange, indtil det altså fik sin nuværende placering i 1720.

Det kan godt være svært at få lov at afgive sin ordre, for stamgæsterne står tæt omkring den korte bardisk. I det hele taget er der ikke meget plads på den lille pub, og gæsterne søger derfor gerne ud på gaden, når de har fået tanket op af det skønne øl fra St. Peter’s Brewery i Suffolk. Bliver du indenfor, kan du kigge rundt i det interimistiske serveringslokale, hvor rå træborde, stole og taburetter står i kontrast til de polerede træmøbler og paneler, som man finder på mange klassiske pubs i London.

Selvom der ikke er lagt mange kræfter i den rustikke indretning, er The Jerusalem Tavern et utroligt hyggeligt bekendtskab. Ved det store bord til venstre for døren kan man ofte komme i snak med barens øvrige gæster, og er du sulten, kan du tage et kig på den store tavle, hvor dagens menu er skrevet med kridt.

Undergrundsstation: Farringdon

6. The Mayflower Pub

[Rotherhithe Street 117]

Tag med på en tur til fantastiske Mayflower

På en rejse til Malta besøgte min kæreste og jeg en lille, hyggelig pub i det centrale Valletta. Grundet barens beskedne størrelse måtte man dele de interimistiske borde med andre gæster, og her kom vi i snak med Garry og Sophie – et britisk par fra London. Vi skulle desværre med flyet hjem den efterfølgende dag, så efter en aften i godt selskab aftalte vi i stedet at ses næste gang, vi kom til London. Som sagt så gjort, og nogle måneder senere kunne Garry tage os med på The Mayflower Pub – hans foretrukne beværtning i den engelske hovedstad.

The Mayflower Pub ligger blot få skridt fra Themsen og den eksakte ankerplads, hvorfra skibet Mayflower satte sejl mod Amerika i 1620. Fra London gik tuen til Plymouth og videre over Atlanten til et nyt liv for skibets 102 pilgrimme. Det er sjovt at tænke på, hvordan der mon så ud langs floden for 400 år siden, og indenfor i den stemningsfulde pub er noget af historien i hvert fald bevaret.

Amerikansk historie i London

Det maritime værtshus gik tidligere under navnet Spread Eagle and Crown, men har siden 1957 været navngivet efter det berømte skib. Mayflower-skibets betydning for den amerikanske historie kan ikke understreges nok, og det er således ikke tilfældigt, at pubben også sælger amerikanske frimærker – det eneste officielle udsalgssted i Storbritannien.

Den charmerende og hyggelige skænkestue præges af mørke træbjælker, en skov af grønne planter(!) og krus, der hænger ned fra de lave lofter. Rundt på væggene hænger gamle malerier og forskellige spøjse genstande, som man nemt kommer til at dvæle ved.

Selvom pladsen er trang, er det som regel muligt at få et sted at sidde. De store borde skal dog ofte deles med andre gæster, men det er jo en oplagt måde at komme i snak på, og falder dermed glimrende i tråd med indledningen til dette afsnit. Om sommeren er der udendørsservering i skønne omgivelser, og på førstesalen findes en glimrende restaurant.

Station (London Overground): Rotherhithe

7. The Anchor Tap

[Horselydown Lane 20a]

Blot få skridt fra Tower Bridge ligger endnu en tidslomme, nemlig den fantastiske pub, The Anchor Tap. Navnet er et levn fra en svunden tid, hvor The Anchor Brewhouse bryggede øl langs Themsens sydlige bred. Bryggeriet lukkede i 1981, men de historiske bygninger kan stadig ses i gaden Shad Thames – et stenkast fra The Anchor Tap, som var bryggeriets officielle udskænkningssted.

Den stemningsfulde pub er et skønt afbræk fra områdets populære seværdigheder, og lige indenfor døren bliver man ønsket velkommen af den dedikerede bartender. Både lokale og turister finder vej til dette klassiske vandingshul, som bl.a. lokker med de solide (og billige) øl fra bryggeriet Samuel Smith’s – Yorkshire-bryggeriet købte pubben da The Anchor Brewhouse måtte lukke.

Du kan enten tage plads i det charmerende serveringslokale med bardisken eller fortrække til en af værtshusets mange ’snugs’. Bevæger du dig mod rummet til højre for skænkestuen, skal du se dig godt for. Den (utroligt) lave døråbning er heldigvis forsynet med blød polstring i toppen… I sommerperioden lokker den hyggelige gårdhave også mange gæster til. Er du i spillehumør, så finder du et flot og gammelt billardbord i et af pubbens bageste rum.

Undergrundsstation: London Bridge

8. The Dog and Duck

[Bateman Street 18]

Tag et kig indenfor på The Dog and Duck

Soho er tætpakket med gå-i-byen-steder af enhver slags, og blandt fashionable natklubber og fornemme restauranter finder man heldigvis også flere klassiske pubber. Det indlysende valg er naturligvis at besøge den ikoniske beværtning, The Dog and Duck – også kendt som ’The D&D’ i Bateman Street. Facaden er relativt anonym, men det gyldne skilt med en and, der tager flugten for næsen af en dresseret jagthund, viser, at du er kommet til rette sted.

Indenfor er der ikke sparet på udsmykningen, og det er nærmest en magisk oplevelse at træde ind i dette overdådige viktorianske tempel. The Dog and Duck blev ombygget i 1897, og man kan fortsat nyde mosaikker med glaserede kakler, store spejle og mørke træpaneler på væggene, mens originale lysekroner hænger smukt ned fra lofterne. Der er ikke meget plads på The D&D, men atmosfæren er fantastisk, selvom du måske må indtage din øl stående. Er du blandt de heldige, kan du tage plads i de markante chesterfield-møbler.

Indtil flere berømtheder har i tidens løb sat deres ben på The D&D, men Soho-pubben er først og fremmest kendt som George Orwells foretrukne beværtning. Den engelske forfatter er bl.a. kendt for romanerne 1984 og Kammerat Napoleon (Animal Farm), og da Orwell i 1945 kunne fejre, at sidstnævnte var blevet valgt som månedens bog i den amerikanske bogklub ’Book of the Month Club’, foregik festlighederne naturligvis på The Dog and Duck. Orwell foretrak efter sigende absint, men i dag er det nu primært øl, der drikkes på The D&D.

Undergrundsstation: Tottenham Court Road

9. The George Inn

[Borough High Street 77]

Der er masser af historisk charme over The George Inn. Foto: Benjamin Munk Olsen

Cirka 250 meter fra Themsens sydlige bred finder man den middelalderlige perle, The George Inn. Den smukke bygning med de ikoniske balkoner stammer fra 1677, og er i dag en lige så stor turistattraktion, som det er et populært værtshus. Faktisk er The George Inn Londons eneste overlevende pub med balkoner, hvorfra man i svundne tider kunne opleve teaterstykker. På Shakespeares tid var The George Inn en trelænget kro, og gårdspladsen var et såkaldt Inn-yard theatre (gårdsplads-teater).

Charles Dickens var fast gæst på The George Inn, og den populære forfatter henlagde endda dele af romanen Little Dorit til værtshusets hyggelige, labyrintiske rum. Besøg den del af pubben, der går under navnet The Old Bar, for den mest autentiske stemning. Eller tag din pint med ud på den skønne terrasse, hvis vejret tillader det.

Øllet, der serveres på The George Inn, er fra bryggeriet Greene King, og er du sulten, byder køkkenet på et stort udvalg af klassisk pub-mad og internationale klassikere. Uanset hvor du ender med at få et bord, så tag også et kig rundt i pubbens øvrige stemningsfulde lokaler…

Undergrundsstation: London Bridge

10. The Lamb

[Lamb’s Conduit Street 94]

Velkommen til Bloomsbury-kvarteret – bl.a. kendt i litteraturhistorien for Bloomsbury-gruppen med forfattere som Virginia Woolf og E.M. Forster i spidsen. Et besøg på The Lamb kræver dog hverken intellektuel eller finkulturel indsigt. I stedet kan man komme på en spændende tidsrejse tilbage til det 19. århundrede og viktoriatiden. Facaden på The Lamb er dekoreret med flotte grønne fliser, og over vinduerne hænger et skilt med et billede af et lam.

Det er nærliggende at tro, at den hyggelige pub er opkaldt efter dette bedårende dyr, men det er faktisk ikke tilfældet. The Lamb er opkaldt efter en person, nemlig velhaveren og velgøreren William Lamb (som gaden også er opkaldt efter). Pubben er meget klassisk i sin indretning med flotte trælofter og ditto gulve. De grønne lædersofaer er også ganske indbydende.

Læg også mærke til de matterede ruder på begge sider af bardisken. De såkaldte ’snob screens’ sikrede, at byens bedre borgerskab ikke følte sig beluret af barpersonalet, når de nød deres drikkevarer (eventuelt i selskab med en glædespige eller to). På menukortet findes bl.a. en lækker vegetarburger (i kontrast til de klassiske pubretter) og øl fra bryggeriet Young’s.

Undergrundsstation: Russell Square

11. The Star Tavern

[Belgrave Mews West 6]

The Star Tavern er lige dele berømt og berygtet for at have været tilholdssted for kriminelle bander og lyssky affærer i midten af det 20. århundrede. Det var således her Bruce Reynolds og hans medsammensvorne planlagde Det store togrøveri i 1963 – det største røveri i Storbritanniens historie. I august ’63 kaprede den 15 mand store bande et posttog i Buckinghamshire, og slap afsted med 2,6 millioner pund – et for datiden svimlende beløb.

I dag fungerer The Star Tavern – eller blot ’The Star’ – ikke længere som de kriminelle typers foretrukne pub, men historien er med til at gøre beværtningen til noget særligt. Det samme er listen over berømtheder (fra Bing Crosby og Peter O’Toole til den engelske prinsesse Margaret), som gennem tiden har besøgt den ellers undseelige pub, som ligger gemt væk i en brostensbelagt sidegade. Faktisk føles området som lidt af en oase midt i storbyen, og man skal da også vide, hvad man leder efter for at finde netop denne pub.

Den bevaringsværdige ejendom, som huser The Star, blev opført i 1848, men modsat mange af listens øvrige pubber fra denne periode, så er der ikke noget viktoriansk over indretningen. Tværtimod. Den spartanske og brunlige indretning er dog yderst autentisk, og de simple borde (og stole, der ikke nødvendigvis matcher hinanden) er med til at skabe et hyggeligt og afslappet serveringslokale.

Her er fokus på den gode stemning – og på det gode øl. Siden 1974 har The Star f.eks. været nævnt i hver eneste udgave af den officielle The Good Beer Guide – en præstation, som kun ganske få af landets barer kan matche.

Undergrundsstation: Knightsbridge

12. The Churchill Arms

[Kensington Church Street 199]

Den flotte facade på The Churchill Arms er dekoreret med hundredvis af blomster. Foto: Alex Motoc fra Unsplash

Jagter du spektakulære billeder til din Instagram-profil, så kan du roligt tage plads foran The Churchill Arms. Den fantastiske pub er med garanti Londons mest farvestrålende, og er med årene blevet et populært turistmål. Allerede på afstand er det let at se hvorfor – i sommerperioden er facaden på The Churchill Arms nemlig fyldt med farvestrålende blomster i alle regnbuens farver. Et fantastisk syn, og et vaskeægte kunstværk.

Hele bygningen ligner én stor blomsteropsats, og man kan kun med nød og næppe ane pubbens vinduer, som gemmer sig bag de mange blomster. En ligeledes storslået dekoration arrangeres hvert år ved juletid, og den er bestemt også værd at opleve. Selv udenfor de to ”turist-sæsoner” er The Churchill Arms dog et herligt bekendtskab.

The Churchill Arms var tidligere kendt som Church-on-the-Hill, men fik sit nuværende navn efter 2. Verdenskrig, og er naturligvis opkaldt efter den britiske statsmand. En del af den indendørs udsmykning er ligeledes inspireret af den tidligere premierminister, men der er nu også meget andet, der fanger blikket. Usandsynlige mængder af tingeltangel (eller gammetl ragelse, alt efter temperament) hænger alle steder i det kompakte serveringslokale, så der er altid noget at se på, mens man nyder en velskænket ale fra Fuller’s Brewery.

Undergrundsstation: Notting Hill Gate

13. Euston Tap

[Euston Road 190]

Euston Tap er ikke en pub i klassisk forstand, og adskiller sig således fra listens øvrige beværtninger. Alligevel kan dette skønne udskænkningssted ikke anbefales nok – specielt hvis du gerne vil prøve kræfter med spændende øl fra nær og fjern. Den særegne ølbar er indrettet i to separate porthuse, som er adskilt af indkørslen til busterminalen Euston Bus Station. Du kan således risikere at blive kørt ned, mens du bevæger dig fra den ene del af baren og til den anden. Det kan man vist kalde et særsyn.

De flotte, nyklassicistiske porthuse er de eneste tilbageværende bygninger fra den gamle togstation, Euston Station, som til højlydte protester blev revet ned i 1960’erne. Stationens ikoniske søjleport er dog bevaret i ølbarens logo.

Euston Tap er en rigtig ølbar, og de små porthuse byder på intet mindre end 47 fadølshaner, og et endnu større udvalg af flaskeøl. Et sandt slaraffenland for en ølelsker, som helt sikkert kan finde noget spændende at hælde indenbords. Det rå look passer godt til de aldrende bygninger, og er du heldig, kan du finde en siddeplads i de kompakte lokaler. Om sommeren er de udendørs borde og stole også et oplagt valg.

Undergrundsstation: Euston Square

14. The Sherlock Holmes

[Northumberland Street 10]

The Sherlock Holmes er måske mest for turister, men stadig et besøg værd. Foto: Benjamin Munk Olsen

Indrømmet: Pubben The Sherlock Holmes er noget af en turistmagnet. Det skyldes først og fremmest den imponerende samling af genstande fra den fiktive detektivs lange karriere, men naturligvis også den praktiske beliggenhed tæt på Trafalgar Square. Til trods for de store turistgrupper, så er Sherlock Holmes-pubben bestemt værd at besøge. Serveringslokalerne er yderst stemningsfulde, og der er masser af sjove ting at kigge på, mens man nyder sin øl.

Den fine viktorianske bygning har huset et værtshus siden 1846 – først under navnet The Northumberland Arms, og siden 1957 under det nuværende navn. Det var efterkommere til forfatteren Sir Arthur Conan Doyle, som hjalp med at omdanne pubben til et monument for den berømte detektiv, og det er lykkedes forbavsende godt.

På førstesalen kan man nyde klassisk engelsk pubmad, mens man kigger ind i en tro kopi af Sherlock Holmes’ arbejdsværelse og dagligstue. I stueetagen prydes væggene af gamle fotografier og en række glasmontrer med ikoniske genstande – alt fra piber og breve til et udstoppet hoved af Baskervilles Hund. Udstillingen byder på mange fine detaljer, og for den øltørstige er der gode ales fra Greene King på hanen. Det er også muligt at købe forskellige Sherlock Holms-souvenirs.

Undergrundsstation: Charing Cross

15. St. Stephen’s Tavern

[Bridge Street 10]

St. Stephen’s Tavern ligger lige ved Big Ben og Westminster-undergrundsstationen. Foto: Benjamin Munk Olsen

St. Stephen’s Tavern ligger umiddelbart over for den britiske parlamentsbygning i Westminster, og det er således oplagt for parlamentsmedlemmerne at slå et smut forbi, hvis de skulle få lyst til en kølig pint. Sådan var det særligt i gamle dage, hvor premierministre som Baldwin, Churchill og Macmillan ofte frekventerede de charmerende lokaler.

I dag kan man stadig være heldig at træffe et parlamentsmedlem eller to, men som dansk turist kan det være svært at vurdere, hvem der hører til den politiske elite, og hvem der ikke gør. På St. Stephen’s Tavern finder man også fortsat den originale klokke (The Division Bell), der indikerer, at der blot er få minutter til næste afstemning i parlamentet. Når klokken ringer, er det således tid til at drikke ud, inden turen går tilbage til parlamentet på den anden side af gaden.

St. Stephen’s Tavern åbnede i 1875 og er en herlig tidslomme. Læg bl.a. mærke til den svungne bardisk med de høje bordlamper og den indbydende sofarække langs vinduerne, som er polstret i bedste chesterfield-stil. Øllet er fra bryggeriet Hall and Woodhouse, og byder bl.a. på den fantastiske Badger Tangle Foot. Menukortet tæller de lækreste pub-klassikere.

Undergrundsstation: Westminster

Læs også: De bedste gratis oplevelser i London

Flere pubber

Vil du læse mere om nogle af Londons bedste pubber, så vil jeg gerne anbefale bogen ’Londons Pubber – 25 favoritter’ af Kurt Hollesen. Bogen er fra 2007, men hovedstadens klassiske værtshuse har næppe ændret sig meget siden da. Hollesen har i hvert fald gjort et godt og dedikeret research-arbejde – inklusive test af de våde varer – og bogen rummer således en hel del forunderlige og sjove anekdoter.

Har du selv en yndlings-pub i London? Skriv meget gerne dit forslag i kommentarfeltet…

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (bartender på The George Inn): Foto: Benjamin Munk Olsen

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

2 thoughts on “De bedste pubber i London: Pubcrawl & ølkultur

  1. Tak for et rigtig spændende indlæg om Londons bedste pubber. Der gemmer sig helt sikkert mange interessante historier rundt på de forskellige værtshuse. Hvis man tilfældigvis er i Hammersmith, så vil jeg anbefale en tur på The Dove – en mega hyggelig og charmerende pub, som ligger direkte ned til Themsen. De serverer også rigtig god mad, som lige er et niveau eller to over den klassiske London-pubmad. Hammersmith er desuden et fint område til overnatning, hvis man benytter Heathrow-lufthavnen i London.

    1. Tak for kommentaren. The Dove er afgjort en skøn pub at besøge hvis man er i Londons vestlige udkant. Serveringslokalerne er virkelig stemningsfulde, og der er masser af sjove ting og sager, som man kan kigge på, mens man nyder sin øl.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *