Fodbold i London: Kampe og rundvisning på stadion

Skal du arrangere en fodboldtur til London? Den engelske hovedstad er hjemsted for en lang række fodboldklubber – lige fra storhold som Arsenal, Chelsea og Tottenham til historiske kultklubber som Charlton og Millwall.

Stemningen på et engelsk fodboldstadion er helt speciel, og du kan godt glæde dig til en autentisk oplevelse – både før, under og efter kampen. Englænderne elsker nemlig fodbold, og det er en fornøjelse at tage plads side om side med de dedikerede fans, synge med på sangene og nyde den herlige atmosfære.

I dette indlæg får du en introduktion til de forskellige London-klubber, links til billetsalg, information om transport, forslag til overnatning i nærheden af stadion, og hvilken lokal pub, du bør besøge. Du finder også links til guidede rundvisninger på de stadions, som tilbyder dette.

Der er flere forskellige rejsebureauer, som specialiserer sig i fodboldrejser, men du kan også sagtens arrangere turen selv. På denne måde kan du nemlig sammensætte den perfekte fodboldrejse for dig og dine venner.

Måske kan du få presset en ekstra fodboldoplevelse ind i løbet af weekenden? Det kunne måske være endnu en fodboldkamp (eventuelt i en af de lavere rækker), en stadionrundvisning eller et besøg på et af fodboldklubbernes museer.

Stadionrundvisning i London

Kom med bag kulisserne i din yndlingsklub! På en stadionrundvisning kan du opleve de områder af stadion, som ellers er forbeholdt spillere, trænere, mediefolk og VIP’er. Det gælder f.eks. omklædningsrum, spillertunnel, udskiftningsbænk, VIP-lounge, pressecenter mm.

Mange af de store fodboldklubber i London tilbyder rundvisninger på deres hjemmebane – en tur, der enten foregår med en fysisk guide eller som en selv-guidet tur med audioguide.

En del klubber har også et museum, som er indrettet i forbindelse med stadion. Her vises bl.a. historiske effekter som spillertrøjer, gamle holdfotos, pokaler samt videoklip og meget mere.

Hvordan køber man billet til en fodboldkamp i London?

Det gælder om at være tidligt ude, hvis du vil sikre dig billet til en Premier League-kamp.

Premier League-klubberne kan som regel melde udsolgt langt ud i fremtiden, og i nogle tilfælde kommer billetterne slet ikke i frit salg, men sælges udelukkende til medlemmer. Nogle klubber kræver endda, at du er medlem, for at du kan få lov at købe billet til en kamp.

Det kan derfor være en god idé at melde sig ind i en klub, eller som minimum undersøge kravene for billetkøb, inden du planlægger din fodboldrejse. Prisen for et medlemskab varierer fra klub til klub.

Vil du opleve kampe i de lavere rækker, kan du i mange tilfælde købe billet på kampdagen.

Hvad koster en billet til fodbold i London?

Priserne på fodboldkampe varierer, og kan bl.a. afhænge af modstanderholdet og hvilken turnering, der er tale om. En kamp mod en upåagtet modstander i pokalturneringen er som regel billigere end en kamp mod et tophold i Premier League.

Ofte er kampene inddelt i kategorier, efter hvor attraktiv modstanderen er, og prisniveauet følger denne kategorisering. Nogle klubber opererer med to inddelinger og andre med tre (ofte indikeret som kategori A, B eller C). Nogle klubber har en fast pris uanset modstander.

En almindelig billet til en Premier League-kamp koster gerne £40-70. I den næstbedste række er priserne noget lavere, og ligger gerne på £30-40. Den billigste voksenbillet til en Millwall-kamp i Championship på familietribunen koster f.eks. £25.

Vær opmærksom på at flere klubber både har børnebilletter og ungdomsbilletter. Hos Brentford findes der f.eks. billigere ungdomsbilletter, som gælder personer mellem 18 og 24 år.

OBS: Selvom det som regel er muligt at købe fodboldbilletter online, er der fortsat flere klubber, der insisterer på, at billetterne skal sendes fysisk med posten. I disse tilfælde er det vigtigt, at du køber billetterne i god tid, så de kan nå frem med posten.

Tip: Kampe i FA-Cup’ens tidlige runder er som regel billigere end kampe i ligaen, og det kan derfor være en idé at kigge efter disse kampe, når du skal planlægge en fodboldtur til London – ulempen er dog, at spilletidspunktet til FA-Cup ikke kendes særlig lang tid i forvejen.

Fodboldklubber i London

Er du til Arsenal, Chelsea, Tottenham eller West Ham? Eller foretrækker du en af de mindre London-klubber som Brentford, Charlton, Crystal Palace, Fulham, Millwall eller Queens Park Rangers?

Har du et yndlingshold i England, er det naturligvis oplagt at holde et vågent øje med kampdatoerne for netop dit hold, men ønsker du blot at opleve en fodboldkamp i London, er der mange kampe at vælge imellem hver eneste weekend. Ja, i den næstbedste række (Championship) spilles der også flere midtugekampe i løbet af sæsonen.Booking.com

Fodboldklubber i London oversigt

FodboldholdStadionRække
Arsenal F.C.Emirates Stadium (60.704 tilskuere)Premier League
Barnet F.C.Hive Stadium (6.500 tilskuere) National League
Boreham Wood F.C.Meadow Park (4.500 tilskuere) National League
Brentford F.C.Gtech Community Stadium (17.250 tilskuere)Premier League
Bromley F.C.Hayes Lane (5.150 tilskuere)National League
Charlton Athletic F.C.The Valley (27.111 tilskuere)League One
Chelsea F.C.Stamford Bridge (40.343 tilskuere)Premier League
Crystal Palace F.C.Selhurst Park (25.586 tilskuere)Premier League
Dagenham & Redbridge F.C.Victoria Road (6.078 tilskuere)National League
Fulham F.C.Craven Cottage (22.384 tilskuere)Premier League
Leyton Orient F.C.Brisbane Road (9.271 tilskuere)League One
Millwall F.C.The Den (20.146 tilskuere)Championship
Queens Park Rangers F.C.Loftus Road Stadium (18.439 tilskuere)Championship
Sutton United F.C.Gender Green Lane (5.000 tilskuere)League Two
Tottenham Hotspur F.C.Tottenham Hotspur Stadium (62.850 tilskuere)Premier League
Watford F.C.Vicarage Road (22.200 tilskuere)Championship
Wealdstone F.C.Grosvenor Vale (4.085 tilskuere)National League
West Ham United F.C.London Stadium (62.500 tilskuere)Premier League
AFC WimbledonPlough Lane (9.215 tilskuere)League Two

Premier League-klubber i London 2023/24

Nedenfor kan du blive klogere på klubberne i denne sæsons Premier League (bedste række).

Arsenal F.C.

Arsenal F.C. spiller sine hjemmekampe på Emirates Stadium. Foto: Nelson Ndongala fra Unsplash

Arsenal F.C. hører til i bydelen Holloway i det nordlige London, og har eksisteret siden 1886. Målt på titler (nationale og internationale) er Arsenal det tredjemest vindende engelske hold (efter Liverpool F.C. og Manchester United), og således den mest succesfulde London-klub.

Mest imponerende er nok 2003/04-sæsonen, hvor Arséne Wengers trup – som den hidtil eneste – formåede at gå ubesejret gennem Premier League.

Klubben spiller sine hjemmekampe på det flotte Emirates Stadium fra 2006, med plads til 60.704 tilskuere. Af tidligere danske spillere kan bl.a. nævnes John “Faxe” Jensen og Nicklas Bendtner.

Køb din kampbillet her (officiel side)

Transport til Emirates Stadium: London Underground (Piccadilly Line) til Holloway Road eller London Underground (Victoria Line) til Highbury & Islington.

Rundvisning på Emirates Stadium:

Vil du gerne opleve Emirates Stadium, så er det muligt at komme med bag kulisserne på det imponerende stadion med plads til 60.704 tilskuere. Rundvisningen på Emirates Stadium foregår med audioguide, hvor du kan vælge mellem kommentarspor indtalt af Arsenal-legenderne Lee Dixon, Charlie George og Nigel Mitchell.

Du kan købe billet til rundvisning på Emirates Stadium gennem GetYourGuide her

På turen kommer du bl.a. til at opleve hjemmeholdets omklædningsrum, spillertunnellen, de eksklusive loungefaciliteter (Directors Box og Diamond Club) og presseområdet. Du kommer også helt tæt på banen og udskiftningsbænken.

Rundvisningen suppleres af masser af informationer og anekdoter, ligesom den giver adgang til Arsenal Museum – klubbens flotte museum med mange interessante genstande og interaktive elementer.

Lokal pub: The Gunners

Hvis ikke navnet alene afslører, at The Gunners er en ægte Arsenal-pub, så gør de signerede fodboldtrøjer og gamle fotografier på væggene. Den ikoniske The Gunners pub ligger i gåafstand til stadion (ca. 800 meter), og er det perfekte sted at besøge inden en kamp. Det er muligt at prøve øllen ‘Gunners Lager’.

Adresse: 204 Blackstock Road

Hotel nær Emirates Stadium: Best Western London Highbury

Best Western London Highbury er et rigtig fint 3-stjernet byhotel, som blot ligger 1,6 km fra Emirates Stadium og 5 minutters gang fra undergrundsstation Finsbury Park. Værelserne er pæne med eget bad, og der findes både dobbeltværelser og familieværelser. Der serveres desuden en glimrende morgenmad. Læs mere om hotellet hos Booking.com her

Adresse: 374 Seven Sisters Road

Brentford F.C.

Brentford F.C. hører til i forstaden Brentford i det vestlige London. Klubben, som har kælenavnet “The Bees”, blev grundlagt i 1889, og førte i mange år en relativt anonym tilværelse i de lavere rækker. I 2021 vandt Brentford imidlertid play off-finalen, og fik således adgang til den bedste engelske fodboldrække for første gang siden 1947.

I 2020 flyttede Brentford ind på Gtech Community Stadium med plads til 17.250 tilskuere. Et lille og intimt stadion, som har budt på flere store fodboldoplevelser. Klubben har de seneste år opnået en række flotte resultater og har haft flere danskere på holdet – bl.a. Lasse Vibe, Christian Nørgaard og Mathias Jensen, samt Thomas Frank som cheftræner.

Køb din kampbillet her (officiel side)

Transport til Gtech Community Stadium: Tog (South Western) til Kew Bridge. Kan f.eks. tages fra Waterloo Station.

Rundvisning på Gtech Community Stadium:

I løbet af sæsonen arrangeres der flere rundvisninger på Gtech Community Stadium, men det er desværre kun medlemmer, som kan købe billet til rundvisningerne. Du skal således vælge at blive medlem af Brentford F.C., hvis du vil have mulighed for at opleve en tur rundt på det intime stadion. Du kan læse om rundvisningen på Brentfords hjemmeside her.

Lokal pub: The Griffin

Brentford F.C.’s gamle stadion – Griffin Park – var berømt for at have en pub i alle fire hjørner. Én af disse pubs er The Griffin, og selvom det nye stadion ligger 17 minutters gang herfra, er det alligevel et fremragende sted at nyde en pint. Den klassisk pub er desuden benyttet som ‘location’ i filmen Green Street Hooligans, hvor den dog skal forestille at ligge i det sydøstlige London.

Adresse: Brook Road

Hotel nær Gtech Community Stadium: Clayton Hotel Chiswick

Clayton Hotel Chiswick byder på en rigtig fin beliggenhed blot 800 meter fra Gtech Community Stadium, 800 meter fra Themsen og 250 meter fra undergrundsstationen Gunnersbury. Det moderne 4-stjernede hotel er relativt luksuriøst, og på de store og stilfulde værelser findes en indbydende seng, aircondition, fjernsyn mm. Morgenmaden er fremragende. Læs mere om hotellet hos Booking.com her

Adresse: 626 Chiswick High Street

Chelsea F.C.

Chelsea F.C. blev i 2012 den første London-klub til at vinde Champions League. Foto: Jorono fra Pixabay

Chelsea F.C. hører til i bydelen Fulham i det vestlige London, og spiller sine hjemmekampe på Stamford Bridge med plads til 40.343 tilskuere. Klubben blev grundlagt tilbage i 1905, men opnåede kun sporadisk succes i de første 100 år med et enkelt mesterskab (samt en række pokaltitler) til følge.

Det ændrede sig imidlertid, da den russiske milliardær Roman Abramovitj købte Chelsea i 2003. Siden er det blevet til flere Premier League-triumfer, og i 2012 blev Chelsea den første London-klub til at vinde Champions League. Af tidligere danske spillere kan bl.a. nævnes Jakob Kjeldberg, Brian Laudrup, Jesper Grønkjær og Andreas Christensen.

Køb din kampbillet her (officiel side)

Transport til Stamford Bridge: London Underground (District Line) til Fulham Broadway

Rundvisning på Stamford Bridge:

Vil du gerne med bag kulisserne på Stamford Bridge, så bør du ikke snyde dig selv for denne fantastiske oplevelse. De officielle rundvisninger på Chelseas hjemmebane varetages af entusiastiske guider, som er klar med masser af spændende historier og sjove anekdoter.

Du kan købe billet til rundvisning på Stamford Bridge gennem GetYourGuide her

Du kan bl.a. tage plads bag skrivebordet i presserummet og opleve atmosfæren i omklædningsrummet og i loungen. Blandt højdepunkterne er turen ud på banen gennem spillertunnellen, mens lydeffekter skaber illusionen af 40.000 begejstrede tilskuere. Besøget inkluderer også adgang til klubbens fine museum med masser af pokaler, merchandise og forskellige historiske effekter.

Lokal pub: The Butcher’s Hook

Den 10. marts 1905 var en ganske speciel dag i Chelsea F.C.’s historie, for det var nemlig på denne dato, at den senere storklub blev grundlagt. Og det foregik netop her på The Butcher’s Hook (eller The Rising Sun, som pubben hed dengang).

I dag er The Butcher’s Hook (som ligger lige overfor Stamford Bridge) et populært mødested for fodboldfans, som desuden kan nyde den glimrende pubmad, der serveres i de lyse lokaler.

Adresse: 477 Fulham Road

Hotel nær Stamford Bridge: Millennium & Copthorne Hotels at Chelsea Football Club

Millennium & Copthorne Hotels at Chelsea Football Club ligger som direkte nabo til Chelsea F.C.’s hjemmebane på Stamford Bridge. Det 4-stjernede hotel byder på pæne og moderne værelser, god morgenmad og to forskellige restauranter. Der er blot 350 meter til undergrundsstationen Fulham Broadway, og det er dermed også nemt at komme hertil – og rundt i London. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Adresse: Fulham Road

Crystal Palace F.C.

Crystal Palace F.C. har hjemme i bydelen Selhurst i det sydlige London, og spiller sine hjemmekampe på Selhurst Park med plads til 25.586 tilskuere. Klubben blev etableret i 1905, men en amatørklub med samme navn havde faktisk eksisteret fra 1861 til 1876.

Siden 1905 har Crystal Palace – eller blot ‘Palace’ som klubben også kaldes – tilbragt flere sæsoner i både den bedste, næstbedste og tredjebedste række. Det er blevet til to FA Cup-triumfer, mens det bedste resultat i den øverste engelske fodboldrække er en tredjeplads i 1990/91-sæsonen.

Køb din kampbillet her (officiel side)

Transport til Selhurst Park: Tog el. London Overground til Norwood Junction eller tog til Selhurst.

Rundvisning på Selhurst Park:

Selvom Selhurst Park bestemt ikke er blandt de største fodboldstadions i London, så er det spændende at komme med på en guidet tur rundt på det intime stadion. Turen rundt på Selhurst Park foregår i følgeskab med dedikerede guider, der kan fortælle mange sjove anekdoter om det historiske stadion, som blev benyttet i forbindelse med De Olympiske Lege 1948.

Rundturen bringer dig bl.a. gennem klubbens loungefaciliteter, forbi presseområdet og ind i hjemme- og udeholdets omklædningsrum. Du kan booke rundvisning på Selhurst Park på Crystal Palaces hjemmeside her.

Lokal pub: The Clifton Arms

Vil du opleve ægte pubstemning inden en kamp på Selhurst Park, så er The Clifton Arms det helt rigtige sted at starte. Den klassiske pub er indrettet i en hvid hjørneejendom, og er et populært mødested for Palace-fans inden en kamp.

Om sommeren er stemningen høj i den kompakte gårdhave, og hele året skåles der i ‘real ale’ i det moderniserede serveringslokale, som naturligvis præges af halstørklæder og vimpler for den lokale klub.

Adresse: 21 Clifton Road

Hotel nær Selhurst Park: Westciti Caroco Aparthotel

Der er ikke mange hoteller i nærheden af Selhurst Park, men vil du gerne bo i området, kan du med fordel vælge Westciti Caroco Aparthotel – et lille lejlighedshotel med pæne og enkle værelser.

Hotellet ligger 1,8 km fra Selhurst Park, og de pæne værelser rummer bl.a. eget badeværelse, køkkenfaciliteter og fjernsyn. Der er 850 meter til togstationen East Croydon, hvorfra du nemt kommer ind til det centrale London. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Adresse: 37 Morland Avenue

Fulham F.C.

Fulham F.C. blev grundlagt i 1879 i bydelen af samme navn, og er således den ældste professionelle fodboldklub i London. Klubben spiller sine hjemmekampe på det charmerende Craven Cottage, som ligger direkte ud til Themsen. Særligt tribuneafsnittet Johnny Haynes Stand er værd at bemærke. Den klassiske tribune med træsæder stammer fra 1905 og er i dag erklæret bevaringsværdig.

Trods sin lange historie har Fulham fra det vestlige London ikke vundet nogen nævneværdige trofæer, men stemningen fejler bestemt ikke noget på Craven Cottage, som har plads til 22.384 tilskuere. Af tidligere danske spillere kan bl.a. nævnes Bjarne Goldbæk og Claus Jensen.

Køb din kampbillet her (officiel side)

Transport til Craven Cottage: London Underground (District Line) til Putney Bridge.

Rundvisning på Craven Cottage:

Uanset om du holder med Fulham eller ej, er det en fornøjelse at besøge det historiske Craven Cottage på en af de guidede rundvisninger. Det historiske stadion er blandt de ældste i England, og der kan naturligvis fortælles mange interessante anekdoter om tidligere spillere og bedrifter fra svundne tider.

Du kan købe billet til rundvisning på Craven Cottage gennem GetYourGuide her

Turen starter ved Johnny Haynes-statuen på Stevenage Road, og giver dig mulighed for at opleve alle de vigtigste områder af stadion – inklusive omklædningsrummene for hjemme- og udeholdet, presseboks, spillertunnelen, banen mm. Turen afsluttes med et besøg i Fulham F.C.-butikken.

Lokal pub: The Spotted Horse

Du finder ikke nogen pub lige ved Craven Cottage, men bevæger du dig mod hovedgaden, Putney High Street, er det oplagt at lægge vejen forbi The Spotted Horse – en vaskeægte favorit blandt fodboldfans her i Vestlondon (ca. 1,8 km fra stadion). Her er tale om en traditionel engelsk pub med et moderne twist.

Den charmerende pub med det finurlige hestenavn har en lang historie, som går helt tilbage til det 16. århundrede. Den historiske facade er virkelig fin, men indenfor venter et moderne serveringslokale, hvor der også er blevet plads til tv-skærme (som selvfølgelig viser fodbold).

Adresse: 122 Putney High Street

Hotel nær Craven Cottage: MK Hotel London

MK Hotel London ligger et stenkast fra Themsen og blot 1,3 km fra Craven Cottage. Det enkle budgethotel tilbyder lyse og pæne værelser, som bl.a. er indrettet med eget badeværelse, aircondition, fjernsyn, el-kedel mm. Her er rent og pænt og kun 550 meter til undergrundsstationen Putney Bridge Station.

I området findes flere gode spisesteder og barer, ligesom du kan nyde omgivelserne langs Themsen. Om morgenen serveres en glimrende morgenmad. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Adresse: 317 Putney Bridge Road

Tottenham Hotspur F.C.

Tottenham spiller på det topmoderne Tottenham Hotspur Stadium. Foto: Tim Bechervaise fra Unsplash

Tottenham Hotspur blev grundlagt i 1882, og kommer fra den nordlige London-forstad Tottenham. Siden 2019 har klubben spillet sine hjemmekampe på det flotte og topmoderne Tottenham Hotspur Stadium, der afløste den legendariske hjemmebane, White Hart Lane. Med en kapacitet på 62.850 tilskuere er Tottenham Hotspur Stadium blandt de største fodboldstadions i England.

Tottenham Hotspur – eller blot ‘Spurs’ – har vundet en lang række trofæer gennem tiderne, bl.a. to engelske mesterskaber og en række FA-Cup-finaler. Tottenham var også den første engelske klub til at vinde et europæisk trofæ, da klubben sluttede øverst i UEFA Pokalvindernes Turnering i 1962/63-sæsonen. Blandt tidligere danske spillere kan bl.a. nævnes Allan Nielsen og Christian Eriksen.

Køb din kampbillet her (officiel side)

Transport til Tottenham Hotspur Stadium: London Overground til White Hart Lane el. Bruce Grove.

Rundvisning på Tottenham Hotspur Stadium:

Som fan af Tottenham (eller af fodbold generelt) må du ikke gå glip af muligheden for at opleve Tottenham Hotspur Stadium på nærmeste hold. Det topmoderne stadion blev indviet i 2019 og byder således på de nyeste og mest luksuriøse faciliteter.

Du kan købe billet til rundvisning på Tottenham Hotspur Stadium gennem GetYourGuide her

Turen rundt på stadion er ‘selvguidet’ og du kan dermed nyde besøget i dit eget tempo i selskab med en mini iPad og et par hovedtelefoner, som du får udleveret ved skranken. Du kommer bl.a. forbi omklædningsrum, pressecenter, banen og udskiftningsbænken.

Gennem audioguiden bliver du klogere på, hvordan spillerne forbereder sig til en kamp, ligesom du kan blive klogere på den innovative bane, hvor græstæppet kan trækkes ind og gemmes væk.

Lokal pub: The Bricklayers

The Bricklayers ligger blot et stenkast fra Tottenham Hotspur Stadium, og er et populært mødested for Spurs-fans. Det er naturligvis oplagt at besøge baren inden en kamp, men du kan også kigge forbi, når Spurs spiller på udebane, for så vises kampen selvfølgelig på The Bricklayers.

Serveringslokalet er autentisk og rustikt, og i sommermånederne er den hyggelige gårdhave et sikkert hit. På væggene kæmper de store tv-skærme, historiske fodbold-fotos, vimpler og halstørklæder om opmærksomheden.

Adresse: 803 High Road

Hotel nær Tottenham Hotspur Stadium: Fountain Hotel

Der findes ikke mange hoteller i denne del af London, men er du på udkig efter billig overnatning i nærheden af Tottenham Hotspur Stadium, så er Fountain Hotel et oplagt valg. Værelserne er enkle med bl.a. eget badeværelse, fjernsyn og køleskab, men generelt kunne service og rengøring nok være bedre. Du får, hvad du betaler for på dette 2-stjernede hotel.

Fountain Hotel ligger ca. 2,2 km fra Tottenham Hotspur Stadium og blot 400 meter fra undergrundsstationen Seven Sisters. Der er indrettet en stemningsfuld pub i samme bygning, hvor du med fordel kan nyde en pint. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Adresse: 125 Westgreen Road

West Ham United F.C.

I 2022 spillede West Ham United mod Silkeborg IF i Conference League. Foto: Benjamin Munk Olsen

West Ham United spiller sine hjemmekampe på London Stadium i bydelen Stratford, som ligger i det østlige London. Det enorme stadion blev opført til OL i London i 2012, men da legene var overstået, blev det omdannet fra atletikstadion til fodboldstadion, hvor der i dag er plads til 62.500 tilskuere.

West Ham United blev oprindeligt grundlagt som Thames Ironworks i 1895, men skiftede til det nuværende navn fem år senere. I årenes løb har klubben blot opnået sporadisk sportslig succes, og var i en periode mere berygtet for sine hooligans (som skildres i filmen Green Street Hooligans med Elijah Wood). I dag er de fleste hooligan-problemer løst, men forholdet til de lokale ærkerivaler fra Millwall er stadig iskoldt.

Blandt klubbens bedrifter kan bl.a. nævnes to FA Cup-titler, en sejr i UEFA Pokalvindernes Turnering i 1965 og en sejr i Europa Conference League i 2023.

Tip: Husk at øve teksten til klub-hymnen “I’m forever blowing bubbles”, inden du besøger London Stadium.

Køb din kampbillet her (officiel side)

Transport til London Stadium: London Underground (Central Line el. Jubilee Line) eller London Overground til Stratford.

Rundvisning på London Stadium:

I 2016 sagde West Ham United farvel til Boleyn Ground (Upton Park), som havde været klubbens hjemmebane siden 1904. I stedet flyttede man ind på det spritnye London Stadium, der var blevet opført til De Olympiske Lege i London i 2012. Det enorme stadium med plads til 62.500 tilskuere ligger smukt placeret i Queen Elizabeth Olympic Park.

Du kan købe billet til rundvisning på London Stadium gennem GetYourGuide her

På de guidede rundvisninger er det muligt at komme med bag facaden på London Stadium og opleve områder, der normalt ikke er åbne for publikum. Du får bl.a. mulighed for at opleve omklædningsrum, pressefaciliteter, bane, spillertunnel og udskiftningsbænk på nærmeste hold, ligesom du kan høre sjove anekdoter fra dagligdagen på London Stadium og fra OL i 2012.

Du kan desuden blive klogere på den særlige stadionkonstruktion, hvor den oprindelige atletikbane er bibeholdt. Løbebanen benyttes i forbindelse med store atletikstævner, men er til dagligt dækket af teleskoptribuner.

Lokal pub: The Carpenter’s Arm

Da West Ham flyttede fra Upton Park var det samtidig et farvel til den populære Boleyn Tavern. Det var derfor nødvendigt at finde en ny favorit, hvor fans kunne mødes inden kampene på London Stadium, og her er valget faldet på den hyggelige The Carpenter’s Arm – 15 minutters gang fra stadion. Den rustikke pub har et fint udvalg af drikkevarer og en god ølhave.

Adresse: 17 Carpenter’s Road

Hotel nær London Stadium: Hyatt Regency London Stratford

Der findes flere gode hoteller i Stratford, og et af de bedste er Hyatt Regency – et topmoderne 4-stjernet hotel. Hotellet ligger blot 700 meter fra London Stadium og lige ved siden af det store Westfield indkøbscenter. Der er også kun 350 meter til undergrundsstationen Stratford.

Værelserne er rummelige og luksuriøse, og nogle af dem har udsigt over den olympiske park. Morgenmaden og det generelle serviceniveau er ligeledes fremragende. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Adresse: 10a Chestnut Plaza

Championship-klubber i London 2023/24:

Nedenfor kan du blive klogere på klubberne i denne sæsons Championship (næstbedste række).

Millwall F.C.

Millwall F.C. hører hjemme i bydelen Bermondsey i det sydøstlige London, og har siden 1993 haft hjemmebane på The Den med plads til 20.146 tilskuere. Svingende resultater har betydet, at der sjældent er fuldt hus på stadion, men stemningen fejler bestemt ikke noget. Millwall er kendt – eller nærmere berygtet – for sine inkarnerede fangrupperinger, og havde tidligere store problemer med hooligans.

Klubben blev grundlagt som Millwall Rovers tilbage i 1885, men trods den lange historie er det ikke blevet til den store succes på banen. I hvert fald ikke hvad trofæer angår. Et besøg på The Den giver imidlertid mulighed for at opleve passionerede fans og arbejderkultur langt fra den ‘moderne fodbold’, der praktiseres andre steder i byen.

Køb din kampbillet her (officiel side)

Transport til The Den: Tog til South Bermondsey

Rundvisning på The Den:

Har du lyst til at udforske The Den, så bør du helt sikkert tage med på en af de guidede rundvisninger, der giver dig et eksklusivt kig bag kulisserne på det ikoniske stadion. The Den var for øvrigt det første all-seater stadium, der blev bygget i England.

Den guidede tur starter i Executive Lounge og bringer dig forbi Directors Box, presseområdet og spillernes omklædningsrum, inden du tager turen gennem spillertunnellen ud til banen og udskiftningsbænken. Du kan læse mere om rundvisningen på The Den på Millwall F.C.’s hjemmeside.

Lokal pub: Pubs omkring Borough Market

The Den ligger i et trist industriområde direkte op ad jernbanen, og her findes desværre ikke nogen gode steder at nyde en pint inden en kamp. Af samme grund mødes Millwall-fans gerne i området omkring Borough Market, hvorfra man nemt kan tage toget et enkelt stop til South Bermondsey. Blandt de populære pubs her er bl.a. The Market Porter, The George, Kings Head og The Rake.

Hotel nær The Den: London Stay Apartments

London Stay Apartments er et oplagt valg, hvis du ønsker at bo i nærheden af Millwall F.C.’s hjemmebane, The Den, og ligeledes tæt på offentlig transport. Der er nemlig blot 12 minutters gang til The Den og 5 minutters gang til togstationen Surrey Quay.

London Stay Apartments tilbyder både enkeltværelser, dobbeltværelser og familieværelser til 4 personer. Værelserne på det budgetvenlige hotel er meget simple, men har bl.a. eget badeværelse, fjernsyn og te-/kaffefaciliteter. Butikscenteret Surrey Quay med en lang række forskellige butikker og supermarkeder findes også lige i nærheden. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Adresse: 187 Rotherhithe new Road

Queens Park Rangers F.C. (QPR)

Queens Park Rangers hører hjemme i bydelen Sherperd’s Bush i det vestlige London, og spiller sine hjemmekampe på Loftus Road Stadium med plads til 18.439 tilskuere. Klubben blev grundlagt i 1882 under navnet Christchurch Rangers, men skiftede til det nuværende navn fire år senere, hvor man fusionerede med en anden lokal klub. I de første år hørte klubben nemlig til i Queen’s Park.

Kigger man på listen over klubbens bedrifter, så er der ikke mange resultater, der springer i øjnene. QPR har tilbragt en relativt anonym tilværelse som elevatorhold i de tre øverste rækker. Klubben opnåede dog en andenplads i den bedste række i 1975/76-sæsonen, ligesom man vandt Liga Cup’en i 1967. Marc Nygaard er den danske spiller med flest kampe for QPR.

Køb din kampbillet her (officiel side)

Transport til Loftus Road Stadium: London Underground (Central Line) til White City

Rundvisning på Loftus Road:

Kom med bag kulisserne på det intime Loftus Road, og oplev historien bag Queens Park Rangers’ historiske hjemmebane. QPR har spillet på Loftus Road siden 1904, og der kan derfor fortælles mange gode historie og anekdoter om det ikoniske stadion, der har plads til 18.439 tilskuere.

På de guidede rundvisninger går turen bl.a. gennem spillertunnellen og ud til banen. Du kan også opleve hjemme- og udeholdets omklædningsrum, mediecenteret samt en udstilling af klenodier og trofæer. Du kan læse mere om rundvisningen på Loftus Road på QPR’s hjemmeside.

Lokal pub: Queens Tavern

Queens Tavern (tidligere kendt som The Springbok) er den perfekte pub for QPR-fans inden en kamp. Den klassiske pub ligger blot få meter fra Loftus Road. Indretningen er ganske simpel, men der er ikke sparet på den fodboldrelaterede udsmykning – f.eks. præger et stort QPR-logo den ene væg.

Adresse: 121 South Africa Road

Hotel nær Loftus Road: The Hoxton, Shepherds Bush

700 meter fra Loftus Road og 200 meter fra undergrundsstationen Shepherd’s Bush Market. The Hoxton er det perfekte valg, hvis du gerne vil bo tæt på QPRs hjemmebane og samtidig have nem adgang til den kollektive transport i London.

The Hoxton er et moderne 4-stjernet hotel, som bl.a. kan prale af masser af gode anmeldelser. Hotellet har både restaurant og bar, og så er de indbydende værelser forsynet med bl.a. aircondition, elkedel, minibar, værdiboks, fladskærms-tv og eget badeværelse. Personalet er også meget imødekommende. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Adresse: 65 Shepherd’s Bush Green

Watford F.C.

Watford var gennem en årrække ejet af musikeren Sir Elton John. Foto: Jorono fra Pixabay

Byen Watford ligger teknisk set ikke i den engelske hovedstad, men ca. 25 km nordøst for det centrale London. Til gengæld er det nemt at komme hertil med offentlig transport – hvilket er oplagt, hvis du gerne vil opleve det lokale fodboldhold, som spiller på Vicarage Road med plads til 22.200 tilskuere.

Watford F.C. blev grundlagt i 1881, og blandt klubbens loyale tilhængere er bl.a. Sir Elton John, som ejede klubben i en årrække. Med Elton John som ejer rykkede klubben op i den bedste engelske fodboldrække for første gang i 1982.

Ganske imponerende opnåede Watford F.C. en andenplads i sin første sæson i First Division, hvilket fortsat er klubbens største bedrift. Siden er det blevet til en elevatortilværelse i det engelske ligasystem, men Elton John har naturligvis legendestatus, og en tribune – The Sir Elton John Stand – er opkaldt efter ham på Vicarage Road.

Køb din kampbillet her (officiel side)

Transport til Vicarage Road: London Overground til Watford High Street

Rundvisning på Vicarage Road:

Der arrangeres desværre ikke officielle rundvisninger på Vicarage Road, så hvis du gerne vil opleve Watford F.C.’s charmerende hjemmebane, skal det være til en kamp.

Lokal pub: The Moon Under Water

Tidligere var der flere gode pubs i nærheden af Vicarage Road (bl.a. Red Lion og the Odd Fellows), men i dag er det primært i og omkring hovedgaden High Street, det hele foregår. Og her er The Moon Under Water det oplagte sted at nyde en pint og måske en portion mad inden en kamp.

Det er ikke fordi The Moon Under Water er en decideret fodbold-pub, men det store serveringslokale er lyst og indbydende, og om sommeren er terrassen det helt rigtige sted at slå sig ned. Udvalget af mad og drikkevarer er glimrende.

Adresse: 44 High Street, Watford

Hotel nær Vicarage Road: Best Western White House Hotel

White House Hotel i Watford er et prisvenligt valg, som blot ligger et kvarters gang fra Vicarage Road. Det 3-stjernede hotel er indrettet i et autentisk byhus og byder på pæne og moderne værelser. Her finder du bl.a. eget badeværelse, fjernsyn, kaffe- og tefaciliteter mm.

Serviceniveauet er ganske højt prisen taget i betragtning, og morgenmaden er glimrende. Du befinder dig hverken langt fra byens High Street med butikker, pubs og restauranter eller offentlig transport. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Adresse: 27-31 Upton Road, Watford

League One-klubber i London 2023/24:

Nedenfor kan du blive klogere på klubberne i denne sæsons League One (tredjebedste række).

Charlton Athletic F.C.

Charlton Athletic F.C. fra London-bydelen Charlton (i den sydøstlige del af London) blev grundlagt i 1905, og har siden 1919 spillet sine hjemmekampe på The Valley med plads til 27.111 tilskuere. Man skal også en hel del år tilbage for at finde klubbens storhedstid, som bl.a. indbragte en andenplads i First Division (den bedste række) i 1937 samt en sejr i FA-Cup’en i 1946/47-sæsonen.

I 1980’erne stod klubben overfor en række finansielle udfordringer, og situationen blev bestemt ikke bedre, da man i 1982 hentede Allan Simonsen. På trods af 9 mål i 16 kampe var Simonsens transfer og høje løn tæt på at ruinere den stolte traditionsklub.

Det lykkedes dog at vende skuden, og efter årtusindskiftet tilbragte Charlton Athletic syv kontinuerlige sæsoner i Premier League. Siden da har klubbens dedikerede fans imidlertid måttet affinde sig med kampe i den næstbedste og den tredjebedste række. Af tidligere danske spillere kan – udover Simonsen – bl.a. nævnes Claus Jensen og Dennis Rommedahl.

Køb din kampbillet her (officiel side)

Transport til The Valley: Tog til Charlton. Alternativt London Underground (Jubilee Line) til North Greenwich og herfra bus 161, 472 eller 486 til The Valley.

Rundvisning på The Valley:

Vil du gerne opleve Charltons flotte hjemmebane, så kan du komme med på en af de guidede rundvisninger, som arrangeres en gang om måneden. På turen rundt på The Valley får du bl.a. mulighed for at opleve hjemme- og udeholdets omklædningsrum, blive klogere på klubbens historie og følge i spilleres fodspor, når turen går gennem spillertunnellen og ud til banen.

Du kan desuden tage plads på udskiftningsbænken og besøge stadions presseområde, Sam Bartram Memorial og den særlige Memorial Garden. Du kan læse mere om rundvisningerne på The Valley på Charlton Athletics hjemmeside.

Lokal pub: The Bugle Horn

Den rustikke The Bugle Horn minder om en klassisk landsbypub, indrettet i en aldrende hvid bygning blot 15 minutters gang fra The Valley. Her finder du et stemningsfuldt serveringslokale, hvor mange fans traditionelt mødes inden en kamp. Her vises også sport på storskærme, ligesom det er muligt at tage et spil pool eller slappe af i den hyggelige ølhave.

Adresse: 6 The Village

Hotel nær The Valley: The Angerstein Hotel

Udvalget af hoteller i nærheden af The Valley er meget begrænset, men vil du gerne bo i gåafstand til Charlton Athletics hjemmebane, er det oplagt at vælge det budgetvenlige The Angerstein Hotel. I stueetagen i den klassiske ejendom finder du en velassorteret pub.

De øvrige etager byder på mange forskellige værelsestyper – lige fra enkelt- og dobbeltværelser til større familieværelser med plads til 3 eller 4 personer. Nogle værelser er med eget bad, mens andre har fælles bad. Du kan dermed vælge det komfortniveau, du ønsker. Her er pænt og rent, og så er der blot 1,3 km til The Valley og 250 meter til togstationen Westcombe Park. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Adresse: 108 Woolwich Road, Greenwich

Leyton Orient F.C.

Leyton Orient F.C., hvis logo består af to røde drager, blev grundlagt i 1881, og har gennem årene haft flere forskellige navne – først som cricketklub under navnet Glyn Cricket Club og senere som fodboldklub under navnene Orient, Clapton Orient, Orient F.C. og Leyton Orient F.C.

Klubben hører hjemme i bydelen Leyton i den østlige del af London, og spiller sine hjemmekampe på Brisbane Road med plads til 9.271 tilskuere. Gennem 112 år var Leyton Orient F.C. fast inventar i det engelske ligasystem, men i 2017 rykkede klubben ud af League Two (den fjerdebedste række).

Heldigvis blev opholdet i ‘Non-League’ kortvarigt, og i 2019 var klubben tilbage i det fine selskab. Leyton Orients største bedrift til dato er en enkelt sæson i den bedste engelske fodboldrække tilbage i 1962/63.

Køb din kampbillet her (officiel side)

Transport til Brisbane Road: London Underground (Central Line) til Leyton.

League Two-klubber i London 2023/24:

Nedenfor kan du blive klogere på klubberne i denne sæsons League Two (fjerdebedste række).

Sutton United F.C.

Sutton United F.C. kommer fra Sutton – en bydel i den sydligste del af London (omkring 18 km syd-sydvest for det centrale London). Klubben, der har eksisteret siden 1898, spiller sine hjemmekampe på Gender Green Lane (VBS Community Stadium) med plads til 5.000 tilskuere (765 siddepladser).

Sutton United har vundet Isthmian League – den regionale liga for semiprofessionelle hold – flere gange, og i 2016 blev klubben for første gang en del af det engelske ligasystem, da det lykkedes at rykke op i League Two. Sutton United har dog også gjort sig bemærket i FA Cup’en, hvor det i 1989 lykkedes at sende Coventry (der spillede i den bedste række og vandt FA-Cup’en i ‘87) ud af turneringen.

Køb din kampbillet her (officiel side)

Transport til Gender Green Lane (VBS Community Stadium): Tog til West Sutton.

AFC Wimbledon

Da det i 2002 blev offentliggjort, at Wimbledon F.C. ville flytte til Milton Keynes (97 km nord for Wimbledon), gik en gruppe fans sammen om at skabe en ny lokal klub. Resultatet blev AFC Wimbledon. Wimbledon F.C. skiftede senere navn til Milton Keynes Dons (MK Dons), og AFC Wimbledon er således blevet ’den ægte’ Wimbledon-klub.

Efter grundlæggelsen i 2002 trådte AFC Wimbledon ind i den 9. bedste fodboldrække, men efter seks oprykninger på 13 sæsoner kunne klubben i 2016 rykke op i League One (den tredjebedste række. AFC Wimbledon har siden november 2020 spillet sine hjemmekampe på det moderne og intime Plough Lane, som har plads til 9.215 tilskuere.

Køb din kampbillet her (officiel side)

Transport til Plough Lane: Tog til Haydons Road.

National League-klubber i London 2023/24:

Nedenfor kan du blive klogere på klubberne i denne sæsons National League (femtebedste række).

Barnet F.C.

Barnet F.C. hører til i bydelen Barnet i Londons nordlige udkant. Her har klubben siden 2013 spillet sine hjemmekampe på Hive Stadium med plads til 6.500 tilskuere (5.419 siddepladser). The Hive ligger et godt stykke fra det centrale Barnet og byens tidligere stadion, Underhill Stadium, som blev benyttet fra 1907 til 2013.

Barnet F.C. blev grundlagt i 1888 og vandt flere amatørtitler, inden klubben for første gang blev en del af det engelske ligasystem i 1991. Siden da har Barnet F.C. været et rigtigt elevatorhold, der på skift er rykket ind og ud af ligasystemet. Klubben har dog mange dedikerede fans, og en tur på The Hive kan være en rigtig god oplevelse.

Køb din kampbillet her (officiel side)

Transport til Plough Lane: Tog til Haydons Road.

Boreham Wood F.C.

Boreham Wood F.C. kommer fra Borehamwood i Hertfordshire, som ligger nord for London – lige uden for grænsen til “Greater London”. Her spiller klubben sine hjemmekampe på Meadow Park (Mangata Pay UK Stadium) med plads til 4.500 tilskuere (1.700 siddepladser).

Meadow Park er ligeledes navnet på den offentlige park, hvor stadion ligger. Her findes bl.a. legeområder for børn, tennisbaner, fodboldbaner, et åbent græsareal og en skøn blomstereng.

Boreham Wood F.C. blev grundlagt i 1948 og har endnu ikke været en del af det engelske ligasystem. Til gengæld har klubben opnået flere flotte resultatet i FA-Cup’en, hvor det i 2017/18-sæsonen lykkedes at besejre Blackpool 2-1 i første runde. I 2021/22-sæsonen nåede Boreham Wood F.C. helt frem til turneringens femte runde.

Køb din kampbillet her (officiel side)

Transport til Meadow Park (Mangata Pay UK Stadium): London Underground (Northern Line) til Edgware og herfra bus 292 til Elstree Studios.

Bromley F.C.

Bromley F.C. kommer fra Bromley i den sydøstlige del af London, og spiller sine hjemmekampe på Hayes Lane (Reloc8 Em Community Stadium) med plads til 5.150 tilskuere (1.606 siddepladser). Det intime stadion ligger midt mellem bydelene Bromley og Hayes.

Bromley F.C. blev grundlagt i 1892 og har vundet et anseeligt antal amatørturneringer, bl.a. Isthmiam League (fire gange) og Athenian League (tre gange). I 2022 vandt klubben for første gang FA Trophy for semiprofessionelle hold efter en 1-0 sejr i finalen over Wrexham.

Køb din kampbillet her (officiel side)

Transport til Hayes Lane (Reloc8 Em Community Stadium): Tog til Bromley South.

Dagenham & Redbridge F.C.

Dagenham & Redbridge F.C. – også kendt som Dagenham eller Dag & Red – kommer fra bydelen Dagenham i den østlige del af London. Her spiller klubben på Victoria Road (Chigwell Construction Stadium), som har plads til 6.078 tilskuere. Klubben blev skabt i 1992 gennem en sammenlægning af Dagenham F.C. og Redbridge Forrest F.C.

Efter flere sæsoner udenfor ligasystemet sikrede Dag & Red i 2007 oprykning til League Two, og i 2010 rykkede klubben op i League One. Her blev det dog kun til en enkelt sæson, og Dag & Red har siden da måttet acceptere en tilværelse som elevatorhold.

Køb din kampbillet her (officiel side)

Transport til Victoria Road (Chigwell Construction Stadium): London Underground (District Line) til Dagenham East.

Wealdstone F.C.

Wealdstone F.C. kommer fra bydelen Ruislip i den nordvestlige del af London. Klubben, der blev grundlagt i 1899, har siden 2008 spillet sine hjemmekampe på Grosvenor Vale med plads til 4.085 tilskuere (709 siddepladser).

I 1984/85-sæsonen blev Wealdstone F.C. det første hold til at vinde en ‘Non-League Double’, da de både vandt pokalturneringen for amatør- og semiprofessionelle hold (FA Trophy) og Alliance Premier League (i dag National League). På den tid resulterede en sejr i Alliance Premier League imidlertid ikke i direkte oprykning, og Wealdstone F.C. har (endnu) aldrig været en del af det engelske ligasystem.

Køb din kampbillet her (officiel side)

Transport til Grosvenor Vale: London Underground (Metropolitan Line og Piccadilly Line) til Ruislip.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (London Stadium): Foto: Benjamin Munk Olsen

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *