Kom til Bremen: Seværdigheder i den gamle hansestad

Du behøver ikke køre langt ned gennem Tyskland, inden landets 11. største by lokker med masser af spændende oplevelser. Bremen er både rig på historie og på skønne seværdigheder og attraktioner. Og leder du efter fest og farver, så finder du begge dele i ”Das Viertel” – det ultimative gå-i-byen kvarter øst for centrum.

Bremen har gennem århundreder været en rig handelsby. Som en central del af Hanseforbundet, bragte byens købmænd storhed og anseelse hertil. Det kom bl.a. til udtryk gennem storslåede bygningsværker, hvoraf Rådhuset fra det 15. århundrede er blandt de mest prominente.

Handel har altid været en vigtig del af Bremens dna, og strategisk placeret ved Weser-floden, har man haft gode muligheder for at fragte varer til og fra byen. Selv i dag er Bremens havn Tysklands næststørste (kun overgået af havnen i Hamburg).

Promenaden langs Weser-floden er et hyggeligt område, og oplagt for en gåtur Foto: Nicole Pankalla fra Pixabay 

Perfekt til et weekendophold

Med 570.000 indbyggere har Bremen en perfekt størrelse til et weekendophold, men du kan også sagtens blive et par dage mere. Byens seværdigheder passer både til familieferie, kæreste-weekend og kulturrejse. Den store Bürgerpark indbyder til mange timers udendørs hygge, mens det er spændende at gå på opdagelse i den historiske bymidte og det hyggelige middelalderkvarter, Schnoor.

Den perfekte bytur kan starte med en ølsmagning og rundvisning på bryggeriet Beck’s, inden den fortsætter ved promenaden, Schlachte, langs Weser-floden eller i det førnævnte ”Das Viertel”.

Bremen har noget for enhver smag, og jeg har samlet de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i denne korte rejseguide. God tur til Bremen!



Booking.com

Seværdigheder i Bremen – de 10 bedste oplevelser

1. Markedspladsen i Bremen

[Plads + Sightseeing]

Markedspladsen i Bremen med rådhuset længst til højre. Foto: Nicole Pankalla fra Pixabay 

Den gamle markedsplads (Bremer Marktplatz) midt i Bremen er en af byens mest populære turistattraktioner. Ikke alene flankeres pladsen af en række historiske bygninger, men selve pladsens historie er også interessant.

Stedet har været benyttet som markedsplads i over 1000 år – i begyndelsen fandtes her endda en mindre flod, Balge, som gav småbåde mulighed for at anløbe pladsen, og bringe varer hertil. Det lave område var dog uegnet for større byggeri, og i det 12.- og 13. århundrede blev pladsen planeret – Balge-floden blev kanaliseret i 1608, og siden fyldt helt op i 1838.

Rådhuset, Bremer Rathaus, er markedspladsens ubetinget største attraktion. Det smukke bygningsværk blev opført mellem 1405 og 1410, og er et af de vigtigste eksempler på gotisk arkitektur i Europa. Sammen med Roland-statuen midt på pladsen, blev rådhuset optaget på UNESCOs liste over Verdenskulturarv i 2004.

Den 5,47 meter høje Roland-statue blev rejst i 1404, og forestiller Grev Roland, der regnes som byens beskytter. Roland var ridder hos Karl den Store, og på statuen er han afbilledet med sit skjold og det legendariske sværd, Durendal.

Skulpturen af Stadsmusikanterne fra Bremen findes lige ved siden af Rådhuset. Foto: falco fra Pixabay 

Stadsmusikanterne på markedspladsen

Til venstre for rådhuset ses en noget nyere tilføjelse til markedspladsen, nemlig skulpturen af Stadsmusikanterne fra Bremen (Die Bremer Stadtmusikanten) fra 1953.

Stadsmusikanterne fra Bremen er et eventyr af Brødrene Grimm, og handler om fire husdyr (et æsel, en hund, en kat og en hane), der alle føler sig forsømt og misrøgtet af deres ejere. I stedet beslutter de at løbe bort for at blive bymusikanter i Bremen. Bronzeskulpturen af de fire dyr er en populær foto-mulighed, og efter sigende bringer det held at røre æslets forben.

Rundt på markedspladsen findes flere gode muligheder for at spise eller blot få sig en forfriskning. En af de mest stemningsfulde spisesteder er Bremer Ratskeller, som ligger i rådhusets kælder. Læs mere under ’Spisesteder i Bremen’.

2. Böttcherstraße

[Gade + Arkitektur]

Indgangen til den specielle Böttcherstraße. Foto: Benjamin Munk Olsen

På modsatte side af markedspladsen i forhold til rådhuset, i retning mod Weser-floden, findes den smalle gade, Böttcherstraße. Böttcherstraße er blot 100 meter lang, men har på grund af sin usædvanlige arkitektur, formået at blive en af byens væsentlige turistattraktioner. I middelalderen forbandt Böttcherstraße markedspladsen med havnen, men da havnen blev flyttet længere ud af byen i det 19. århundrede, mistede gaden sin betydning.

I 1902 købte den lokale kaffehandler, Ludwig Roselius, ejendommen i nummer 6, og indrettede sit kontor her. Med tiden overtog Roselius flere og flere ejendomme i gaden, indtil han ejede alle bygningerne. Mellem 1922 og 1931 udfoldede han så sin kunstneriske vision sammen med kunstneren Bernhard Hoetger.

Gadens ekspressionistiske arkitektur er bestemt værd at opleve, og når du er her, så læg også mærke til Haus des Glockenspiels i nummer 4. Her kan man høre et smukt klokkespil hver hele time mellem 12:00 og 18:00 (fra januar til marts kun 12:00, 15:00 og 18:00).

3. Skt. Petri Dom

[Kirke + Udsigt]

Udsigten fra tårnet af domkirken er fantastisk. Foto: Benjamin Munk Olsen

Den flotte gotiske katedral findes i periferien af Bremens markedsplads, og har stået her gennem århundreder. Krypten er den ældste del af katedralen, og her kan du bl.a. opleve otte meget velbevarede mumificerede kroppe.

Mumierne har været vanskelige at identificere, men to af dem menes at være svenske officerer fra Trediveårskrigen, mens en anden kan være en engelsk grevinde. Et besøg i de uhyggelige kældre kan anbefales, selvom der ikke er meget andet at se, end de otte mumier.

Den første trækirke blev opført her i 789, men den blev snart erstattet af en katedral i sten. Størstedelen af den nuværende bygning kan dateres tilbage til det 13. århundrede, mens den løbende er blevet udbygget. I 1638 kollapsede sydtårnet, og beskadigede store dele af bygningen, ligesom otte mennesker omkom.

Det ødelagte tårn lå som en ruin i næsten 250 år, inden det blev genopført. Det sydlige tårn er ca. 98,5 meter højt, og via en spiraltrappe med 265 trin, kan du komme op og nyde den smukke udsigt over Bremens gamle bydel.

Tårnet er åbent april til oktober: Mandag til fredag 10:00-16:30, lørdag 10:00-13:30, søndag 14:00-16:30.

4. Schnoor

[Bydel + Shopping + Sightseeing + Caféer]

En sjælden mennesketom gade i den hyggelige bydel, Schnoor. Foto: Nicole Pankalla fra Pixabay 

I Schnoor-bydelen ligger de små hyggelige huse side om side i de smalle gader som perler på en snor. Netop derfor har middelalderkvarteret fået sit navn, idet Schnoor betyder snor på plattysk (på højtysk ville det være Schnur).

Området er utrolig kompakt, og det kan nærmest føles som en labyrint, at finde vej gennem de brostensbelagte gader og stræder. Det kan være en udfordring, hvis du leder efter noget bestemt, men det er fantastisk blot at gå rundt i området på må og få.

Schnoor er Bremens ældste bydel, og her finder du både hyggelige restauranter og caféer, samt små butikker med souvenirs og brugskunst. Husene i området kan dateres til det 15.- og 16. århundrede, og tjente i gamle dage som hjem for byens fiskere.

En anden tolkning af navnet Schnoor kan derfor henvise til forarbejdningen af reb til fiskernes net. Du må selv om, hvilken af de to udlægninger, du synes bedst om, og så ellers glæde dig til at udforske det spændende område.

Schnoor med guide: Det er muligt at komme på en byvandring med guide i det hyggelige område (på engelsk eller tysk). Læs mere og køb din billet her.

5. Sejltur på Weser-floden

[Sejltur + Sightseeing]

En sejltur på den brede Weser-flod er en oplagt beskæftigelse i Bremen. Foto: Benjamin Munk Olsen

Weser-floden har spillet en helt afgørende rolle for Bremens historiske rigdom. Som en central del af Hanseforbundet var transport af varer til og fra byen essentielt, og her var floden det naturlige valg. Det har den også været i årene efter forbundets ophør, og selv i dag bliver der transporteret mange varer på floden.

Fra promenaden langs Weser afgår der turistbåde i sommerperioden, og på disse sejlture kan du opleve byens smukke omgivelser, og blive klogere på dens historie.

Promenaden Schlachte ligger langs den del af flodbredden, som er nærmest Bremens historiske centrum. Det er herfra turistbådene afgår, men ellers er de gamle laste- og fiskerområder forvandlet til smarte caféer og barer langs kajen.

Du skal dog ikke sejle længe, inden Bremens industrihavn åbenbarer sig. Her kan man se de store lastekraner og enorme dynger af byggematerialer, der venter på at blive afskibet. Du kan også se eksempler på flere af Bremens store industrikomplekser, bl.a. det store Becks-bryggeri, som ligger ud til floden. På sejlturen serveres forfriskninger, der kan nydes på dækket.

Tidspunkter for sejlads afhænger af sæson. Læs mere om Weser og Havnerundfart med rederi Hal Över her. Ved Werder Bremens hjemmekampe sejles også i rutefart mellem centrum og stadion.

6. Bürgerpark

[Park + Afslapning + Robåde]

I Bremens største park kan man finde ro til afslapning, men her findes også en række sjove aktiviteter for både børn og voksne. Foto: alusruvi fra Pixabay 

Den enorme Bürgerpark på 202 hektar er den perfekte oase på en dejlig sommerdag. Her er både store plæner, skov og vand som indbyder til alle slags aktiviteter. Når du bliver sulten, findes her også flere gode spisesteder, ligesom der er mange iskiosker rundt i parken. Har du løbeskoene med til Bremen, kan du med fordel tage en tur på parkens gode løberuter.

Bremen Bürgerpark har eksisteret siden 1866, og caféen ved søen Emmasee, har serveret kaffe og forfriskninger siden 1867 – den nuværende bygning er imidlertid genopbygget efter at være blevet ødelagt under 2. Verdenskrig.

I dag er Bürgerpark Tysklands største privatfinansierede park, som lever af et stort antal lokale velgører. Og det er et populært sted. Det kan anbefales at tage en tur i robåd på de smukke søer og åer. Her findes også et stort antal legepladser for børn, en ganske underholdende minigolfbane samt en børnevenlig dyrepark.

Transport: Sporvogn 5, 6 eller 6E eller bus 26 eller 27 til Bürgerpark.

7. U-bådsbunkeren Valentin

[Bunker + Museum]

Et besøg i den enorme u-bådsbunker er en af de anderledes og spændende seværdigheder i Bremen. Foto: WorldInMyEyes fra Pixabay

De tyske u-både spillede en vigtig rolle for krigsindsatsen under 2. Verdenskrig, og det var derfor nødvendigt, at kunne effektivisere produktionen så meget som muligt. Derfor opførtes et enormt bunkerkompleks i Bremen-forstaden Rekum, der i dag kendes som U-bådsbunker Valentin.

Man begyndte at opføre Valentin-bunkeren i februar 1943, og byggeriet fortsatte indtil marts 1945, hvor det ufærdige byggeprojekt blev opgivet efter Tysklands kapitulation. Valentin var den største beskyttede facilitet til u-både i hele Tyskland, og efter planen skulle her produceres minimum 14 u-både hver måned. Af de 118 både, der nåede at blive bygget, blev kun fire vurderet egnet til brug, inden krigen sluttede.

Et spændende museum

I dag er det enorme anlæg meget spændende at besøge. Bunkeren er 426 meter lang, mens det bredeste stykke måler 97 meter. Murene er 4,5 meter tykke, så de kunne modstå voldsomme bombardementer. En del af det store kompleks er indrettet som museum, mens øvrige områder står, som de blev efterladt ved afslutningen af krigen.

Ved indgangen kan man få udleveret en rigtig god audioguide samt er kort over området. Følger man ruten rundt, får man mange spændende informationer om bunkerens historie, og ikke mindst de tvangsarbejdere, som byggede den. Det er gratis at besøge bunkeren, og audioguiden er også gratis ved at lægge et id-kort (f.eks. kørekort) som pant.

Åbent dagligt fra 10:00-16:00

Transport: Lokaltog til Farge. Herfra Bus 90 til Rekumer Siel.

8. Beck’s Braueri

[Bryggeri]

Beck’s er blandt de mest kendte ølmærker i Tyskland, og når du beder om en øl på et værtshus i Bremen, bliver der helt sikkert serveret en Beck’s. Efter en gåtur langs Weser-floden, er du heller ikke i tvivl om, at Beck’s er det lokale ølmærke, for her ligger det store bryggerikompleks. Du lægger sikkert mærke til det ikoniske højhus med Beck’s-logoet på siden.

Beck’s blev grundlagt den 27. juni 1873 af købmanden Franz Gustav Thomas May, iværksætteren Lüder Rutenberg og brygmesteren Heinrich Beck – sidstnævnte fik bryggeriet opkaldt efter sig.

I 2002 blev Beck’s opkøbt af den internationale bryggerigruppe Interbrew, som siden er blevet til Anheuser-Busch InBev. Man fortsætter dog med at brygge den klassiske pilsnerøl på bryggeriet her i Bremen, og eksporterer den til 120 lande.

Det vil næppe overraske nogen, at øl er utroligt populært i Tyskland, og således er det også oplagt at besøge Beck’s-bryggeriet, når du er i Bremen. Her kan man få rundvisning på bryggeriet, lære om ølbrygning gennem tiderne, høre historien om Beck’s og selvfølgelig smage på varerne. Der er også adgang til det spændende museum. Indgang sker i Beck’s besøgscenter (Beck’s Besucherzentrum).

Der arrangeres rundvisninger på tysk flere gange dagligt (undtagen søndag), mens de engelske rundvisninger foregår mandag til lørdag kl. 15:00. Rundvisningen med ølsmagning varer ca. 3 timer.

9. Schuppen Eins

[Bilhus]

Schuppen Eins er et mekka for bilinteresserede. Her findes et stort udvalg af smukke gamle automobiler, samlet i en stor lagerbygning ved havnefronten. Hallen er ca. 150 meter lang, og duften er ikke til at tage fejl af: benzin og diesel blander sig med læder fra bilsæderne. Har du den store pengepung med på ferie, kan du endda køre hjem i én af de smukt istandsatte biler.

Hos Schuppen Eins bliver biler og motorcykler omhyggeligt restaureret. Med originale dele naturligvis. Som gæst kan man følge med i mekanikernes sirlige arbejde, og når køretøjerne er færdige, bliver de sat til salg.

Schuppen Eins er således ikke et egentligt bilmuseum, men trods det, er der altid mange spændende biler at kigge på (og drømme om). Der kommer løbende nye biler til – både smarte sportsvogne, almindelige brugsbiler og varevogne. Der er også fine muligheder for at spise lige i nærheden.

Åbent hverdage 8:00-19:00. Weekend 10:00-19:00

Transport: Bus 28 til Bremen Schuppen 3

10. Werder Bremen

[Fodbold]

Interesserer du dig for fodbold, så bør du lige krydstjekke din kalender med Bundesliga-programmet, inden du vælger rejsetidspunkt. En fodboldkamp med Werder Bremen på Weser-Stadion er nemlig en oplevelse i sig selv.

Werder Bremen er en traditionsklub, og har vundet det tyske mesterskab fire gange (senest i 2004), og den tyske pokalturnering seks gange (senest i 2009). De seneste års pokaltørke har dog ikke fået tilhængerne til at miste modet – der er altid en fantastisk stemning på tribunerne.

Werder Bremens hjemmebane, Weser-Stadion, ligger smukt langs Weser-floden. Her er plads til 42.100 tilskuere til ligakampe og lidt færre til internationale kampe.

Klubbens største rivaler er Hamburger SV, og kampene mellem disse klubber er kendt som Nord-derby, da begge hold kommer fra den nordlige del af Tyskland. Du kan se Werder Bremens kampprogram og købe billetter her. Skal du til stadion inde fra centrum, kan du med fordel tage med flodbåden herud – det er en perfekt måde at ankomme til stadion på.

Restauranter i Bremen – de bedste spisesteder

Bremen byder på rigtig mange gode og hyggelige spisesteder. Hvis du vil gå en tur og tjekke mulighederne ud, er de bedste områder Schnoor, Schlachte og Das Viertel, hvor restauranter, caféer og barer ligger tæt. Her får du nogle forslag til de bedste spisesteder i byen:

1. Schlachte

[Promenaden langs Weser]

Schlachte er navnet på den historiske havn langs Weser-floden, der i dag er udlagt som en dejlig promenade med barer og spisesteder … og naturligvis en biergarten. Om sommeren er Schlachte det perfekte sted at spise, da man kan sidde langs vandet, og nyde den smukke udsigt. Under træernes skyggefulde kroner står langborde og bænke i bedste tyroler-stil. Områdets mange restauranter har naturligvis også hyggelige lokaler indenfor.

2. Kaffee Mühle

[Am Wall 212]

Den gamle mølle i parkområdet, der omringer den historiske bymidte, er i dag indrettet som spisested. Og det er altså et lidt utraditionelt et af slagsen. Indenfor er spiserummet en smule kompakt, men meget stemningsfuldt. Om sommeren kan man også spise udenfor på terrassen, hvor man foruden den gamle mølle kan nyde parkens træer og blomster. Møllen er også fremragende til brunch, hvor der i weekenden opstilles et stort tag-selv bord.

Den gamle mølle er i dag et hyggeligt spisested. Foto: skeeze fra Pixabay

3. Bremer Ratskeller

[Am Markt]

Bremer Ratskeller ligger under det gamle rådhus på markedspladsen, og er Bremens mest ikoniske spisested. Rummet emmer af historie, og man lægger straks mærke til de enorme vintønder langs den ene væg. Restauranten er særlig kendt for sit imponerende vinkort, der tæller mere end 600 – udelukkende tyske – vine. Bremer Ratskeller er også hjemsted for Verdens 12 ældste vine, opbevaret i deres originale tønder i Apostel-kammeret.

Det kan godt føles som at træde ind på et museum, men Bremer Ratskeller er en moderne restaurant – det er blot omgivelserne, der er noget helt særligt. Her serveres gode lokale retter, og øllet serveres i store stentøjskrus. Der bliver ikke kigget skævt, selvom man bestiller øl på dette sted. Vi er trods alt i Tyskland…

Langs ydervæggen findes hyggelige intime båse, effektivt afskærmet fra det øvrige lokale. Ønsker du at sidde i de små båse, bør du bestille bord i forvejen. Priserne er naturligvis i den høje ende, så hvis du frygter for dit feriebudget, så kom her til frokost, hvor priserne er lavere.

4. Schuettinger Gasthausbrauerei

[Hinter dem Schütting 12-13]

God øl og god mad går hånd i hånd på Schuettinger Gasthausbrauerei. Her er klassisk tysk ølstemning ved de lange træbænke, og atmosfæren er hyggelig og rustik i de relativt mørke rum. Udsigten til de store kobberkedler fejler heller ikke noget, og kedlerne er her altså ikke blot for syns skyld. Her brygges nemlig øl, og er du tørstig, så kom mellem kl 15 og 19, hvor der er happy hour. Når du bliver sulten, kan du passende bestille en lækker schnitzel. Der kan desuden bookes rundvisninger på det lille bryggeri på Schuettingers hjemmeside her.

5. Plaka

[Faulenstrasse 3]

Du behøver bestemt ikke udelukkende leve af tysk mad, når du besøger Bremen. Her findes nemlig et stort udvalg af mere eksotiske restauranter. En af de mere autentiske af slagsen er den græske restaurant, Plaka. Plaka er en klassisk familiedrevet restaurant (familien kommer fra Trikala i Grækenland), og her får du den perfekte gyros, og andre lækre retter. Naturligvis suppleret med en ouzo. Der er ganske hyggeligt i restauranten, og priserne er meget fordelagtige.

Hotel i Bremen – de bedste overnatningssteder

Der findes mange skønne hoteller i Bremen, og nedenfor finder mine forslag til tre gode muligheder i forskellige prisklasser. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Bremen hos Booking.com her.



Booking.com

1. Star Inn Premium Hotel Colombus

[Bahnhofsplatz 5-7]

Kommer du til Bremen med tog, er neonskiltet for dette hotel temmelig sikkert det første du ser, når du kommer ud fra banegården. Hotel Colombus ligger godt nok en rask gåtur fra den gamle bydel, men er ellers et godt udgangspunkt for at udforske byen og omgivelserne (sporvogne holder lige udenfor på banegårdspladsen). Værelserne er moderne og pæne, og servicen er god. Læs mere om hotellet her.

2. Atlantic Grand Hotel Bremen

[Bredenstrasse 2]

Atlantic Grand Hotel er det bedst anmeldte hotel i Bremen på Tripadvisor, og det forstås. Beliggenheden fås ikke bedre, da du befinder dig midt i den gamle bydel. Den hyggelige middelalderby med de smalle gader er klar til at blive udforsket. Hotellet er moderne og stilfuldt, og tilbyder alle de faciliteter du måtte få brug for under dit ophold. Det gælder bl.a. spa, sauna og tagbar. Læs mere om hotellet her.

3. Ibis Styles Bremen Altstadt

[Faulenstrasse 45]

Ibis Styles er et udmærket budgethotel, som ligger tæt på Bremens gamle bydel, Altstadt. Hotellet er pænt og enkelt, og er et godt udgangspunkt for at opleve byens mange spændende seværdigheder. Og når du bliver sulten, er der blot tre minutters gang til den hyggelige græske restaurant, Plaka. Værelserne er ikke store, og det samme gælder badeværelserne, men hvis du ikke leder efter luksus, er Ibis Styles et fornuftigt valg. Læs mere om hotellet her.

Sådan kommer du til Bremen

Du kommer nemt til Bremen med bil eller tog – fra den dansk/tyske grænse er der blot 280 km. Afhængig af trafikken omkring Hamborg, burde du kunne tilbagelægge denne distance på ca. 3,5 timer. Nogenlunde lige så lang tid tager det med tog, hvor du har et enkelt togskifte på Hamburgs hovedbanegård. Du kan se afgangstider og købe dine billetter direkte hos Deutsche Bahn her.

Bremen er også et oplagt stop, hvis du rejser på Interrail. Rejsetiden på ca. 6 timer fra både København og Aarhus passer lige til en dagsrejse med tog. Læs min guide til Interrail her.

Sådan kommer du rundt i Bremen

Bremens historiske bymidte opleves bedst til fods, men når du skal længere omkring, har byen også et godt netværk af busser, sporvogne og lokaltog. Den offentlige transportudbyder i Bremen hedder BSAG, og billetter til byens transportmidler kan købes i kiosker mærket med ’BSAG’ eller direkte på bussen eller sporvognen.

Vil du spare penge, kan det være en fordel at købe et ark med 4 eller 10 billetter på én gang – husk at stemple billetten ved påstigning. Skal du rejse meget på én dag, kan en dagsbillet være fordelagtig. OBS: Dagsbilletter kan laves som gruppebillet op til 5 personer, hvor kun den første betaler fuld pris. De næste betaler blot en tredjedel af den oprindelige pris. Kig efter ’TagesTicket’ i billetautomaten eller spørg efter det på billetkontoret.

Flere oplevelser…

Det er oplagt at besøge Bremen, når turen går syd på. Det samme gælder, hvis du er på vej mod Holland og Belgien.

Hamborg Den nordtyske storby ligger blot 130 km fra Bremen, og det er derfor nemt at tage turen mellem de to historiske byer. I Hamborg kan du nyde det fantastiske havnemiljø, de mange gode museer og naturligvis nattelivet på Reeperbahn. Du kan læse min rejseguide til Hamborg her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (Bremens rådhus): Billede af SofieLayla Thal fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *