Seværdigheder i Tuzla: Det alternative Bosnien

Bosniens tredjestørste by er langt fra nogen turistmagnet. Faktisk er det de færreste, som har hørt om byen ved Majevica-bjergkæden i den nordlige del af landet. Tuzla kan dog være en spændende, anderledes og ikke mindst billig indgang til Bosnien, og byen byder også på en lille håndfuld seværdigheder. Har du Sarajevo som dit rejsemål, kan du sagtens tage et stop i Tuzla på vejen.

I 2013 oprettede lavprisselskabet Wizz Air en base i Tuzlas lufthavn, og byen blev derfor hurtigt en alternativ indgang til Bosnien for eventyrlystne turister. Selvom Tuzla ligger i den nordøstlige del af landet, er det stadig et udmærket udgangspunkt for at udforske Bosnien. Du kommer også nemt til de mere populære destinationer som Sarajevo og Mostar.

En by bygget på salt

‘Tuz’ er det ottomanske og tyrkiske ord for salt, og salt har gennem historien været nøglen til byens rigdom. I undergrunden findes store mængder salt, som er blevet udvundet og solgt, ligesom området generelt rummer mange miner for udgravning af naturens ressourcer.

Udvindingen af naturressourcer i undergrunden har dog medført, at flere bygninger i Tuzla er begyndt at synke. Det kan potentielt have vidtrækkende konsekvenser, så hvis du gerne vil opleve den smukke, gamle bydel, bør du ikke vente alt for længe.

Tuzla er Bosniens tredjestørste by og har ca. 100.000 indbyggere. Det er en vigtig industriby, men det vrimler ikke med turistattraktioner og seværdigheder i Tuzla. Til gengæld findes her mange gode restauranter og spisesteder, og du kan se frem til at møde en meget autentisk side af Bosnien. Faktisk er Tuzla en af de mest multikulturelle byer i landet, hvor bosniere, serbere og kroater bor side om side.

Stemningen i den charmerende bymidte er rigtig god, og selvom du kan se rigtig meget af Tuzla på en enkelt dag, kan du sagtens tage et par overnatninger her. I denne korte rejseguide finder du mine forslag til de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i Tuzla. God tur til Bosnien!Booking.com

Seværdigheder i Tuzla – de 5 bedste oplevelser

1. Stari Grad – Den gamle bydel

[Sightseeing]

Tuzlas gamle bydel byder på et indbydende netværk af smalle gågader og farverige husfacader. Arkitektonisk er den gamle bymidte en spændende blanding af ottomansk og østrig-ungarsk stil, hvilket er meget charmerende.

På din tur rundt i byen kommer du helt sikkert forbi byens største plads; Trg Slobode (da. Frihedspladsen). Trg Slobode er den største offentlige plads i hele Bosnien, og om sommeren er det populært at sætte sig ved en af de mange caféer, som byder på udendørs servering. Du kan også nyde den smukke byfontæne fra 1888 og Hadži Hasanova-moskeen med sin spidse, hvide minaret.

Omkring 75 procent af Tuzlas indbyggere er muslimer, så moskeerne (džamija) er ganske fremtrædende i gadebilledet. Byen har op mod 45 moskeer, og foruden Hadži Hasanova-moskeen på Frihedspladsen bør du også lægge mærke til Turalibeg-moskeen. Turalibeg-moskeen blev opført i 1572 og er karakteriseret ved et helt specielt pyramideformet tag.

I gågaden kommer du også forbi Kapija – en grøn bygning med en fremtrædende port. Det var på dette sted 71 – primært unge mennesker – blev slået ihjel, da en serbisk granat slog ned den 25. maj 1995. Et større mindesmærke findes i Slana Banja-parken (læs mere nedenfor).

2. Saltsøerne (Panonsko Jezero)

[Badning]

Midt i Tuzla findes tre menneskeskabte saltsøer, og besøger du byen om sommeren, bør du helt sikkert medbringe badetøjet. Salt har spillet en vigtig rolle for Tuzla gennem århundreder, og gør det altså fortsat.

I et forsøg på at forbedre byens økonomi, iværksatte man i 2000 et stort projekt, der inkluderede en 1.100 kvadratmeter stor kunstig sø. Siden er der kommet yderligere to søer til, og det lækre vand, de dejlige strande og de spændende attraktioner lokker mange gæster til.

De tre søer hedder Pannonica, Modrac og Bistarac. Den førstnævnte er den primære sø, som byder på de bedste strande, springvand og gode svømmefaciliteter. Udover selve søerne findes her også et væld af andre aktiviteter som vandrutsjebaner, legepladser, volleyballbaner, restauranter og barer. På gode sommerdage er besøgstallet stort, men her er plads til alle. Man betaler entré til søerne, og må efterfølgende blive her så længe, man ønsker.

Åbningstiden varierer hen over sæsonen. Du kan se de aktuelle åbningstider her.

3. Slana Banja-parken

[Park]

I det kuperede terræn nær centrum finder du en dejlig grøn oase. Slana Banja-parken er meget fredfyldt, og det hænger måske sammen med de mange mindesmærker, man finder spredt rundt i det skønne område. Bosnien har været hærget af mange krige, og her i parken mindes man krigenes ofre.

Det store jugoslaviske mindesmærke for 2. Verdenskrig er i beton og udsmykket med røde og hvide farver. Ikke langt herfra er det ofrene for de nyere konflikter, som mindes. General Titos partisaner er begravet i skoven, de kristne ortodokse serbere er begravet på den åbne bakke mens de bosniske ofre fra de seneste krigshandlinger er begravet tættest på byen.

Der er anlagt et særligt mindesmærke for de 71 mennesker, der døde ved Tuzla-massakren den 25. maj 1995. Her slog en serbisk granat ned midt i byen, hvor mange mennesker var samlet. Det yngste offer var et barn på blot to år.

Der er anlagt gode stier rundt i parken, og trods den uhyggelige fortid og de mange gravpladser og mindesmærker, er der heldigvis også plads til at nyde de dejlige omgivelser. Fra bakken har man en rigtig fin udsigt, og der findes også mange bænke, hvor man kan tage et velfortjent hvil.

4. Kicelj-bakken

[Udsigt]

Nordvest for centrum finder du Kicelj-bakken, hvorfra man har et fantastisk vue over Tuzla og de omkringliggende områder. På sommeraftener er bakketoppen også et populært område for byens unge, som gerne finder vej herop med drikkevarer og højttalere.

Er du ikke interesseret i at feste med hele Tuzlas ungdom, så kom i løbet af dagen. En asfaltvej fører op af bakken. Er du i bil, kan du køre helt herop, men turen inde fra midtbyen kan også tilbagelægges på en god vandretur.

5. Srebrenik-fæstningen

[Fæstning + Udsigt]

En oplagt udflugt går til den imponerende Srebrenik-fæstningen ca. 35 km nordvest for Tuzla. Højt hævet på en klippe i Majevica-bjergkæden finder du Bosniens bedst bevarede middelalderfæstning. Det æstetiske bygningsværk understøtter enhver romantisk drøm om, hvordan en bjergfæstning skal se ud. Her er massive murværker, tårne og naturligvis en smal bro, som giver adgang til fæstningen.

Srebrenik-fæstningen ligger ganske isoleret, og har været et fremragende forsvarsværk i middelalderen. Byggeriet kan dateres tilbage til 1333, og selvom det i dag primært er en ruin, kræver det ikke meget fantasi at forestille sig, hvordan fæstningen må have taget sig ud for 700 år siden.

Omgivelserne er også ganske spektakulære, og når du bevæger dig rundt i området, åbenbares en række fremragende udsigtspunkter. Her får du et flot panorama over de ugæstfri bjergområder og ned mod de fladere marker.

Skiftende herskere

Den flotte fæstning har haft stor betydning for områdets skiftende herskere, og man ved, at kong Ludvig 1. af Ungarn led store tab, da han i 1363 sendte sin hær mod Srebrenik. 30 år senere lykkedes det dog for den ungarske hær at indtage fæstningen, som siden skiftede hænder et utal af gange.

I en længere periode var den under ottomansk kontrol, og der blev i den tid opført en moske, som forblev i funktion, selv efter den sidste soldat forlod Srebrenik-fæstningen i 1835.

Der er ikke mulighed for at købe mad og drikke, så det kan anbefales selv at medbringe noget.

Åbent dagligt 9:00-20:00.

Transport: Der kører busser fra Tuzla til Srebrenik. Herfra er der ca. 5 km til fæstningen. Alternativt en en lejet bil den optimale måde at komme til Srebrenik på. Det er dog begrænset med parkeringsplads, så det er ofte nødvendigt at tage grøften langs vejen i brug.

Restauranter i Tuzla – de bedste spisesteder

Selvom Tuzla ikke byder på overvældende mange seværdigheder, findes her flere gode spisesteder, barer og caféer. Her kan du for alvor opleve den autentiske, gæstfri og hyggelige Balkan-stemning, og naturligvis nyde lækre lokale delikatesser. Her får du tre forslag:

1. Limenka

[Patriotske lige 24]

Du må ikke lade dig snyde af restaurantens ydre: Selvom Limenka ligner et typisk amerikansk landevejs-cafateria / diner, så er oplevelsen helt anderledes. Menukortet er fyldt af lokale retter, som naturligvis tilberedes på grillen. Placeringen lige ved saltsøerne kunne heller ikke være bedre, og på en varm sommerdag lokker duften af grill mange turister til Limenka. Men bare rolig, de lokale spiser her også. Indretningen kunne være bedre, men maden er fabelagtig.

2. Pivnica Taverna

[Maršala Tita 163]

I denne stemningsfulde kælder mødes traditioner fra både Balkan og Bayern. Resultatet er en stor og hyggelig ølhal, som samtidig serverer lækre, lokale specialiteter. Pivnica Taverna er Tuzlansko-bryggeriets restaurant, og omgivelserne kunne ikke være mere oplagte. Den store kælder er udsmykket med rustikke stenvægge, flotte hvælvinger og dæmpet belysning. Maden er god og den lokale øl er fantastisk.

3. MamaMia Origins

[Trg Slobode]

Er du til finere mad og gode vine, så kan du med fordel lægge vejen forbi Frihedspladsen, Trg Slobode, hvor du finder en af byens absolut bedste restauranter. Har du været rundt og nyde seværdighederne i det centrale Tuzla, kan du efterfølgende tage plads hos MamaMia Origins. Ja, navnet er ikke det mest opfindsomme, men det glemmer man alt om, når først man har sat tænderne i de saftige steaks. Indretningen er moderne og indbydende, og det samme gælder maden. Husk at prøve de lækre forretter med fisk og skaldyr.

Overnatning i Tuzla – de bedste hoteller

Der findes flere gode hoteller i Tuzla, og nedenfor finder du mine to forslag til de bedste overnatningssteder. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Tuzla hos Booking.com her.Booking.com

1. Hotel Mellain

[Aleja Alije Izetbegovića 3]

Du skal bare kigge efter den moderne skyskraber, der hæver sig op over resten af Tuzlas bygninger, og voila; du har fundet det luksuriøse Hotel Mellain. Hotellet er meget moderne, med lækre værelser og en meget storslået hall. Du finder også swimmingpool og spa faciliteter her, ligesom du kan se frem til en fremragende morgenmad. Hotel Mellain ligger lidt udenfor Den gamle bydel, men i Tuzla er man aldrig langt fra noget. Saltsøerne, som er blandt de største seværdigheder i Tuzla, ligger ca. 900 meter fra hotellet. Læs mere om hotellet her.

2. Pansion Kipovi

[Franjevačka 10]

Pansion Kipovi er et hyggeligt familiedrevet hotel, som ligger meget centralt i Tuzla. Du har mindre end 200 meter til byens store plads, Trg Slobode, hvor du finder et væld af gode restauranter og caféer. Værelserne er pæne og enkle – det er ikke luksus, men her er alt hvad du får brug for under dit ophold. Det bedste ved Pansion Kipovi er det venlige og imødekommende personale, som er meget behjælpelige, hvis du har særlige ønsker eller har brug for at finde vej. Læs mere om hotellet her.

Sådan kommer du til Tuzla

Fra Danmark er det mest oplagt at komme til Tuzla med fly, men er du på bilferie i området, kan du naturligvis også slå et smut forbi den hyggelige by, og nyde nogle af dens seværdigheder. Der er også udmærkede busforbindelser til Bosniens andre større byer, mens togtrafikken ikke er særlig god.

Fly til Tuzla

Den primære grund til at du overhovedet læser dette indlæg, er sikkert, at du overvejer at flyve til Tuzla. Og fly er da også langt den letteste måde at komme til Tuzla på. Der flyves direkte fra Billund til Tuzla, og flyvetiden er beskedne 2 timer og 20 minutter.

Tuzla International Airport er landets næststørste lufthavn, og ligger ca. 15 km udenfor byen. Der kører lokale busser (bus nr. 11) fra et stoppested nær lufthavnen, men da taxaer er meget billige, vil dette være den mest bekvemme løsning. Taxaer finder du lige udenfor ankomstterminalen.

Benytter du Tuzlas lufthavn til at komme til Sarajevo, så kan du booke transfer på forhånd. Der er ca. 110 km fra Tuzlas lufthavn til Sarajevo, og turen tager 2,5 timer med en delt minibus (inklusive en 10-minutters pause). Læs mere om rejsen fra Tuzla lufthavn til Sarajevo med Balkan Transfers her.

Sådan kommer du rundt i Tuzla

Dine fødder er det oplagte transportmiddel, når du skal rundt i den lille og kompakte bykerne. Skal du rundt til nogle af de seværdigheder, som findes udenfor Tuzla, kan du benytte busser eller leje en bil. Det er billigt at leje bil i Bosnien, og da busruterne og køreplanerne kan være svære at forstå, kan det være en fordel med en bil.

Flere oplevelser…

Du kan med fordel fortsætte rejsen til Bosniens spændende hovedstad, Sarajevo. Der kører flere busser fra busterminalen i Tuzla til Sarajevo. Turen tager ca. tre timer.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (folkedans i Bosnien): Billede af Emir Krasnić fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *