Sådan kommer du til London: Guide til fly og lufthavn

Danskerne elsker London. Den engelske hovedstad er blandt de byer, som flest danskere rejser til, og forbindelserne mellem Danmark og London er da også rigtig gode. Du kan flyve direkte til London fra både København, Billund, Aalborg og Aarhus, og bryder du dig ikke om at flyve, kan du tage toget via tunnellen under Den engelske kanal.

Læs også: De 20 bedste oplevelser i London

Fly til London

Det er nemt at flyve til London. Min seneste optælling viste 12 forskellige ruter fra Danmark til en af Londons mange lufthavne. Det drejer sig om syv ruter fra København, tre fra Billund og en fra henholdsvis Aalborg og Aarhus. Med så mange forskellige ruter, ankomstlufthavne og flyselskaber, kan det være svært at bevare overblikket.

Skal du rejse til London uden at have specifikke præferencer for selskab og/eller ankomstlufthavn, vil jeg anbefale dig at finde flyafgange med Skyscanner gennem søgefunktionen nedenfor:

Hvilken lufthavn?

London har hele seks internationale lufthavne; Heathrow, Stansted, Gatwick, Luton, London Southend og London City Airport, og mindst fem af disse kan nås fra danske lufthavne. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, hvilken lufthavn, du ankommer til. Nedenfor kan du læse mere om Londons enkelte lufthavne, og se hvilke selskaber, der kan flyve dig dertil.

Heathrow Airport

Heathrow Airport er Europas største lufthavn, og den er samtidig meget praktisk at flyve til. Det er som regel de dyre flyselskaber, som benytter Heathrow, men det kan faktisk godt lade sig gøre at finde billige flybilletter til London med f.eks. British Airways eller SAS. Og selvom din flybillet til Heathrow viser sig at være lidt dyrere, end den ville have været til en af de andre lufthavne, kan de ekstra penge bl.a. hentes hjem på transporten til og fra lufthavnen.

Heathrow er nemlig forbundet til Londons store undergrundsnetværk, og du kan derfor hurtigt være på vej mod dit hotel med undergrundsbanen direkte fra lufthavnen. Det er væsentligt billigere at køre med Londons undergrundsbane end lufthavnstransporten ind til centrum fra de øvrige lufthavne (fraregnet London City Airport).

Du kan flyve til Heathrow på følgende ruter fra Danmark:

Fra København til Heathrow med SAS og British Airways og fra Billund med British Airways. Læs mere her

Stansted Airport

Rigtig mange fly fra Danmark lander i Stansted Airport, som ligger ca. 68 km nordøst for London. Det er særligt lavprisselskaberne, som flyver til Stansted, men du behøver ikke frygte en lavprisoplevelse i Londons tredjestørste (og Storbritanniens fjerdestørste) lufthavn. Forholdene er rigtig fine, og der er gode muligheder for at komme hurtigt ind til London.

Den hurtigste og nemmeste måde at komme fra Stansted lufthavn til London er med tog. Der findes en jernbanestation lige under ankomstterminalen, og herfra kan du tage tog (Stansted Express) til Liverpool Street Station. Turen tager mellem 45 og 53 minutter, og togene kører hvert kvarter.

Liverpool Street Station ligger midt i London, og herfra kommer du nemt videre med undergrundsbanen. Fire af undergrundsbanens linjer kører via London Street Station. Det gælder Central, Circle, Hammersmith & City og Metropolitan.

De billigste billetter

Du kan købe billetter til Stansted Express online op til seks måneder i forvejen, og din billet gælder til alle afgange den pågældende dag – det har altså ingen betydning om dit fly bliver forsinket. Standardprisen er £19,40 for en enkeltbillet, men den kan blive væsentligt billigere, hvis du køber den i god tid. Du kan læse mere om Stansted Express og købe dine billetter her.

En billigere løsning er at tage bus fra Stansted lufthavn til London. Busserne er som regel væsentligt billigere, men mindre komfortable og tager længere tid. Busselskabet National Express kører fra Stansted Airport til Stratford (45 minutter), Victoria Station (75 minutter) og Liverpool Street Station (55 minutter). Minutangivelserne er de officielle tal, men det tager længere tid i myldretidstrafikken. Fra alle de nævnte stationer har du mulighed for at skifte til undergrundsbanen.

Du kan finde busbilletter fra Stansted til London helt ned til £5. Læs mere om National Express og køb dine billetter her.

Jeg har flere gange booket hotel i nærheden af Victoria Station, og benyttet National Express for at komme fra lufthavnen til Victoria. Her bliver rejsetiden ikke markant længere sammenlignet med Stansted Express-toget, da man ikke skal bruge tid på at komme med undergrundsbanen mellem Liverpool Street Station og Victoria Station. Hvis du booker hotel i andre områder af London, kan det være fordelagtigt at vælge det hurtige tog – såfremt du har plads til det i dit rejsebudget…

Du kan flyve til Stansted på følgende ruter fra Danmark:

København til Stansted med SAS.

København til Stansted med Ryanair.

Billund til Stansted med Ryanair.

Aalborg til Stansted med Ryanair.

Aarhus til Stansted med Ryanair.

Find dit fly til Stansted her

Gatwick Airport

Ligesom Stansted bliver Gatwick primært benyttet af lavprisselskaber på flyvninger fra Danmark. Gatwick ligger ca. 47 km syd for London, og er en rigtig fin lufthavn at ankomme til. Den er ganske nem at orientere sig i, til trods for at det er Storbritanniens næststørste lufthavn. Det er også utrolig nemt at komme fra Gatwick lufthavn til London, hvor eksprestog til Victoria Station er det oplagte valg.

Der er flere forskellige selskaber, som opererer på strækningen fra Gatwick Airport til Victoria Station i London. Gatwick Express er det bedst kendte, og kører mellem lufthavnen og Victoria uden stop. Disse tog tager ca. 30 minutter og kører fire gange i timen. Selskabet ’Southern’ (som driver Gatwick Express) kører også almindelige tog på strækningen. Disse stopper dog flere steder undervejs.

Fra Victoria Station har du adgang til undergrundsnetværket, og kan nemt komme rundt til hele London. Undergrundsstationen Victoria betjener både Circle-, District- og Victoria-linjerne. Der findes desuden mange gode hoteller i området omkring Victoria Station, så hvis du vil gøre det nemt for dig selv, kan du med fordel booke overnatning her.

Udover at forbinde Gatwick lufthavn med det centrale London, kan du også benytte Gatwick Express, hvis du skal sydpå til badebyen Brighton. Du kan læse mere om Gatwick Express og købe dine billetter her.

Du kan desuden benytte Oyster-card (Londons svar på Rejsekortet) eller kontaktløst kreditkort til at rejse på strækningen (ligesom når du benytter undergrundsbanen og busserne i London) – læs mere om transport i London i min byguide her.

Du kan flyve til Gatwick på følgende rute(r) fra Danmark:

København til Gatwick med EasyJet. Læs mere her

København til Gatwick med Norwegian. Læs mere her

Luton Airport

Luton er Londons fjerdestørste lufthavn, og ligger ca. 45 km nord for den engelske hovedstad. Lufthavnen bliver udelukkende benyttet af lavprisselskaber, og er en stor base for både EasyJet og WizzAir, men andre selskaber flyver også hertil. Selve lufthavnen er ikke særlig interessant, men der er gode forbindelser til det centrale London.

Luton lufthavn har en jernbanestation med det mundrette navn Luton Airport Parkway railway station, som ligger et stykke fra ankomstterminalen. Der kører shuttle-busser mellem lufthavnsterminalen og togstationen, og har du købt din togbillet på forhånd, er det gratis at køre med bussen. Fra stationen kører tog sydpå mod London, hvor det stopper på St Pancras, Farringdon og Blackfriars – fra alle tre stop har du adgang til undergrundsnettet. Strækningen køres af selskabet Thameslink. Du kan læse mere om Thameslink og købe billetter her.

Du kan flyve til Luton på følgende rute(r) fra Danmark:

København til Luton med Ryanair. Læs mere her

London City Airport

Londons by-lufthavn bliver primært benyttet at forretningsfolk, da lufthavnen ligger tæt på bymidten (City of London) og Canary Wharf, som begge er store finanscentre. London City Airport åbnede i 1987, og er i dag den femtestørste lufthavn i London. Den ligger ca. 11 km øst for centrum, og er forbundet til det offentlige transportsystem via letbanen Docklands Light Railway (DLR).

Tager du med letbanen, kan du skifte til undergrundsbanen på stationerne Canning Town (Jubilee-line), Bank (Central-line og Northern-line) samt Tower Gateway, som ligger i kort gåafstand til Tower Hill (District-line og Circle-line). Til transport fra London City Airport benytter du det almindelige billetsystem, som gælder i hele London.

Du kan flyve til London City Airport på følgende rute(r) fra Danmark:

Billund til London City Airport med British Airways. Læs mere her

Med tog til London

Det kan faktisk godt lade sig gøre at tage toget til London, men det kan naturligvis ikke konkurrere med fly, når det gælder rejsetid eller billetpriser. Alligevel er det en god oplevelse, at tage toget til den engelske hovedstad – både for dem med flyskræk og for dem, der gerne vil rejse så miljørigtigt som muligt.

Det er selvsagt et dagsprojekt, hvis du vil fra Danmark til London med tog. De bedste forbindelser mellem Danmark (Padborg) og den internationale togstation i London, Pancras International, tager ca. 12,5 timer. Læg hertil rejsetid fra din afrejse station til den dansk/tyske grænse. Optimalt har du tre skift på rejsen; i Hamburg, Köln og Bruxelles. I den belgiske hovedstad skifter du til Eurostar-toget, som kører under Den engelske kanal i ekspresfart. Turen mellem Bruxelles og London tager lidt under tre timer.

Et oplagt rejseforslag, når det gælder togrejse til London, vil være at tage en overnatning undervejs. Det kunne med fordel være i en af de byer, hvor du alligevel skal skifte tog. Både Hamburg, Köln og Bruxelles har masser af spændende seværdigheder, så et ophold her kan byde på mange gode oplevelser.

Vælger du at gøre ophold under rejsen, vil det være oplagt at købe en Interrail-billet. Interrail-billetter findes f.eks. med fem rejsedage fordelt på op til 30 dage. Disse er ofte billigere end enkelt- og returbilletter. For at rejse med Eurostar-toget opkræves et gebyr for rejsende på Interrail. Du kan læse mere om Interrail og købe dine billetter her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (pige i lufthavn): Billede af Jan Vašek fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *