Seværdigheder i Berlin: Guide til byens bedste oplevelser

Berlin er en af de mest spændende byer i Europa, og en af mine personlige favoritdestinationer. Her findes oplevelser i alle kategorier: Uanset om det er familieferie med børn, et romantisk ophold med kæresten eller shopping og bytur med vennerne og veninderne, har Berlin fantastiske seværdigheder i den ønskede kategori.

Det er nemt og hurtigt at komme til Berlin, men et besøg i den tyske hovedstad skal ikke blot prioriteres af logistiske grunde. Byen er nemlig et overflødighedshorn af historie, kultur, attraktioner og gode restauranter og caféer. Den smukke by blev voldsomt ødelagt under 2. Verdenskrig, og var senere opdelt af Berlinmuren.

Tip: Hop-on hop-off-sightseeingbustur til de bedste seværdigheder i Berlin – læs mere her

I dag husker man naturligvis disse begivenheder, og der er spændende museer, der fortæller grundigt om dem. Til gengæld er Berlin i dag en by fuld af liv, og det er masser af sjove oplevelser, der kommer besøgende i møde, når man stiger af toget, bussen, flyet eller bilen i Berlin.

En grøn og moderne by

Grønne parker og Spree-floden sørger for, at naturen også er tilstede i byrummet. Er du i Berlin om sommeren, er en tur i den enorme Tiergarten en oplagt beskæftigelse. På alle tider af året tilbydes spændende udstillinger på byens mange museer, mens indkøbsgaden Kurfürstendamm og stormagasinet KaDeWe er et mekka for shoppinginteresserede.

Du behøver heller ikke lede længe efter et sted at spise eller drikke øl, der er nemlig gode muligheder for lækker mad og drikke overalt i byen. I denne korte rejseguide har jeg samlet de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i Berlin, som du med fordel kan finde inspiration i. God tur til Berlin!Booking.com

Sådan kommer du til Berlin

Det er meget nemt at komme fra Danmark til Berlin, hvilket gør den tyske hovedstad til et oplagt rejsemål året rundt. Uanset om du vælger tog, fly, bus eller bil, så kan du hurtigt være i gang med at opleve byens mange spændende seværdigheder. Du finder al relevant information i guiden Sådan kommer du til Berlin med tog, fly, bus & bil lige her.

Sådan kommer du rundt i Berlin

Den offentlige transport i Berlin fungerer upåklageligt. Foto: Andy Leung fra Pixabay 

Berlin er en rigtig storby, og mens det kan være spændende at dykke ned i enkelte områder, som med fordel kan opleves til fods, er det nødvendigt at tage offentlig transport, når du skal rundt i byen.

Det gør dog ikke noget, for transportsystemet i Berlin fungerer upåklageligt. Her er både S-tog, U-bahn (metro), sporvogne og busser. Billetsystemet er heldigvis fælles for alle transportmidler, så du skal blot beslutte, hvor længe din billet skal gælde (og hvilke zoner du skal køre i).

Det med zonerne er dog ret enkelt. Berlin er opdelt i zonerne A, B og C, men hele centrum er samlet i Zone A (som afgrænses af S-togsringen). Af mine forslag til seværdigheder i Berlin, er det kun Spandau-fæstningen, som er placeret udenfor zone A – den ligger i zone B. Det samme gør Det olympiske stadion, mens Schönefeld-lufthavnen ligger i zone C. Se zonekortet her.

Der findes både enkeltbilletter, dagsbillet og 7-dages billet. Dags- og 7-dages billetterne gælder både til zone A+B, B+C eller alle tre zoner, mens enkeltbilletterne kan købes til korte strækninger i en zone fra €1,90. 7-dages billetten er tjent hjem på den fjerde rejsedag. Billetter kan købes i automater og billetkontorer mærket med BVG (Berliner Verkehrsbetriebe).

Seværdigheder i Berlin – de 15 bedste oplevelser

1. Brandenburger Tor

[Monument]

Brandenburger Tor – en af de bedst kendte seværdigheder i Berlin – smukt oplyst om aftenen. Foto: Sharon Ang fra Pixabay 

Berlins vartegn er naturligvis ikke til at undgå, når man besøger den tyske hovedstad. Den smukke neoklassicistiske byport blev opført under den preussiske konge, Friedrich Wilhelm II, og stod færdig i 1791. Det imponerende bygningsværk erstattede en mere primitiv port, og skulle symbolisere fred efter trediveårskrigen. På toppen af Brandenburger Tor ses statuen af den romerske sejrsgudinde, Victoria, i sin karret.

I den neoklassicistiske arkitektur og de 12 søjler, fornemmer man tydelig inspiration fra det store tempelkompleks, Akropolis, i Athen. På den ene side af porten åbner boulevarden Unter den Linden sig, og det kan også anbefales af gå en tur ned ad denne berømte gade. I perioden hvor Berlinmuren delte byen, var det ikke muligt at gå gennem porten. Det er det heldigvis igen i dag, hvor mange turister samles i området omkring det smukke monument.

Transport: U-bahn eller S-bahn til Brandenburger Tor.

2. Reichstag

[Parlament + Udsigt + Moderne arkitektur]

Den smukke gamle Rigsdagsbygning er blevet udbygget med en stor glaskuppel. Foto: IvaCastro fra Pixabay 

Blot et stenkast eller to fra Brandenburger Tor ligger den lige så storslåede parlamentsbygning, Rigsdagen. Rigsdagsbygningen er både et studie i klassisk og moderne arkitektur, og byder desuden på et spændende overblik over den tyske hovedstad.

Den pompøse bygning blev opført mellem 1884-94 for at huse det tyske føderale parlament, Bundestag. I 1933, kort efter Adolf Hitler var kommet til magten som kansler, var der et voldsomt brandattentat mod bygningen. Den hollandske kommunist, Marinus van der Lubbe, blev dømt for forbrydelsen, men efterspillet blev særligt interessant for Hitler. Som følge af attentatet blev en ny lov nemlig vedtaget, der gav Hitler næsten uindskrænkede beføjelser til at fængsle politiske modstandere.

Ved brandattentatet fik bygningen så voldsomme skader, at den ikke længere kunne benyttes som parlamentsbygning. Denne ære tilfaldt i stedet Kroll-operabygningen i Tiergarten, som siden blev ødelagt under bombardementerne af Berlin under 2. Verdenskrig.

Inde i Rigsdagens kuppel – et fantastisk studie i moderne arkitektur. Foto: ceparedonda fra Pixabay 

Gammel historie – Moderne arkitektur

I mange år lå Rigsdagen som en udbrændt ruin, men efter genforeningen af Øst- og Vesttyskland, fik den britiske arkitekt Norman Foster til opgave at stå for genopbygning. Ligesom parlamentet i praksis skulle danne ramme om to genforenede verdener, synes arkitekturen også at symbolisere møde mellem fortid og fremtid. Her er særligt den imponerende glaskuppel på bygningens tag værd at bemærke.

Tip: Rundvisning på inkl. besøg i plenarsalen og kuplen – læs mere og køb billet her

Den genopbyggede Rigsdag åbnede i 1999, og i dag tilbyder den store glaskuppel en spektakulær 360-graders udsigt over Berlin. Publikum har afgang til kuplen, og det kan anbefales at låne en af de gratis audioguides, hvor du både kan blive klogere på bygningen, parlamentet og udsigten over Berlin.

Besøg i Rigsdagskuplen er gratis for EU-borgere, og for at undgå lang ventetid, kan det anbefales at booke tid til besøget på forhånd. Dette kan gøres på Rigsdagens hjemmeside her.

Åbent dagligt fra 8:00-00:00 (sidste indgang 21:45).

Transport: U-bahn til Bundestag eller U-bahn/S-bahn til Brandenburger Tor.

3. Holocaust-mindesmærket

[Monument]

Det er en stor oplevelse at besøge det smukke Holocaust-mindesmærke. Foto: Kyrios Kyriakos fra Pixabay 

Ikke langt fra Brandenburger Tor og Rigsdagsbygningen ligger det imponerende Holocaust-Mahnmal, mindesmærket for Holocaust. Under 2. Verdenskrig blev op mod seks millioner jøder, to tredjedele af Europas jødiske befolkning, systematisk udryddet.

Disse frygtelige begivenheder må aldrig glemmes, og derfor blev konstruktionen af det 19.000 kvadratmeter store monument påbegyndt i 2003 – det blev officielt indviet den 10. maj 2005, 60 år efter 2. Verdenskrigs afslutning i Europa.

Holocaust-mindesmærket blev tegnet af den amerikanske arkitekt Peter Eisenman, og består af 2711 opretstående blokke af jernbeton. Blokkene har varierende højder fra 0,2 til 4,7 meter, men man fornemmer først for alvor denne højdeforskel, når man bevæger sig ind mellem blokkene. Monumentet er nemlig opført i et ujævnt område, hvilket giver en udsædvanlig effekt, når man går på gangstierne mellem blokkene.

Et underjordisk informationscenter

Der findes også et underjordisk informationscenter, placeret i mindesmærkets østlige side. Her er det muligt at blive klogere på den skræmmende historie og Nazisternes ’Endelige løsning’. Du kan også høre om skæbnerne for 15 specifikke jødiske familier, ligesom navnene på alle kendte jødiske ofre blive læst højt.

Der er adgang til mindesmærket hele døgnet. Informationscenteret er åbent fra april til september: tirsdag-søndag 10:00-20:00, oktober til marts: tirsdag-søndag 10:00-19:00 (mandag lukket hele året).

Transport: U-bahn til Mohrenstraße eller S-bahn til Potsdamer Platz.

4. Checkpoint Charlie og Mauer Museum

[Monument + Museum]

Den gamle grænseovergang, Checkpoint Charlie, med museet i baggrunden. Foto: Mara Breunesse fra Pixabay 

Checkpoint Charlie var de vestlige allieredes navn for den bedst kendte grænseovergang mellem Øst- og Vestberlin. Grænsen mellem øst og vest var en realitet under Den kolde krig fra 1947-1991, men det var først med Berlinmurens opførelse i 1961, at der for alvor kom fokus på opdelingen.

Med hjælp fra Sovjetunionen fik DDR-leder Walter Ulbricht bygget den enorme mur, der skar sig gennem byen. Nogle steder blev eksisterende boligblokke barrikaderet og indlemmet i muren, men de fleste steder rejstes en 3,6 meter høj betonmur.

Grænseovergangen Checkpoint Charlie, hvor man forlod den amerikanske sektor for at køre ind i den sovjetisk kontrollerede sektor, og siden Østberlin, er i dag et nationalt klenodie. Det er spændende at opleve den lille tidslomme, men endnu mere interessant at besøge det tilstødende Mauer Museum.

Mange tusinde indbyggere forsøgte at krydse grænsen mellem øst og vest, og på museet fortælles de mange spændende historier. Ofte var det med livet som indsats, når de kreative flugtforsøg skulle iscenesættes. Disse historier fortælles gennem interessante udstillinger på museet. Formidlingen er god, og museet er også en god oplevelse for større børn.

Åbent dagligt 9:00-22:00.

Transport: U-Bahn til Kochstraße / Checkpoint Charlie.

5. Alexanderplatz

[Plads]

Alexanderplatz er centrum for det gamle Østberlin. Her ses Verdensuret og Fjernsynstårnet i baggrunden. Foto: Bernd Joisten fra Pixabay 

Den enorme Alexanderplatz er et knudepunkt i det gamle Østberlin, både når det kommer til transport og turisme. Pladsen er spændende at opleve i sig selv, men der er også let adgang til mange af områdets øvrige seværdigheder herfra, bl.a. Fernsehturm (TV-tårnet), Rotes Rathaus (Berlins rådhus), og det hyggelige Nikolai-kvarter med smukt restaurerede huse og hyggelige caféer og restauranter.

Alexanderplatz består af det gamle paradeområde, som blev anlagt foran byporten Königstor. I 1805 red den russiske zar Alexander I ind i Berlin gennem denne port, og blev hyldet for sin assistance under Nepoleonskrigene. Derfor blev paradepladsen kort efter opkaldt efter den russiske regent.

I dag kan man slappe af på den store plads – eventuelt købe en wurst af en pølsemand med en grill fastspændt på maven. Man kan også se det ikoniske Verdensur (Weltzeituhr) fra 1969, eller shoppe i det enorme shoppingcenter, Alexa. På øverste etage af centret findes en storslået modeljernbane – et oplagt sted at besøge med børn.

Transport: S-bahn, U-bahn eller sporvogn til Alexanderplatz.

6. TV-tårnet (Fernsehturm)

[Tårn + Udsigt]

TV-tårnet er et af Berlins mest kendte vartegn. Foto: slightly_different fra Pixabay 

Fjernsynstårnet eller tv-tårnet kan ses fra lang afstand, og tjener derfor som et godt pejlemærke for turister i Berlin. Tårnet er 368 meter højt (inklusive antennen), og er dermed Tysklands højeste bygningsværk, og det fjerdehøjeste fritstående bygningsværk i Europa (efter Ostankino-tårnet i Moskva, TV-tårnet i Kiev og Rigas Radio- og TV-tårn).

Fjernsynstårnet i Berlin ligger nær Alexanderplatz i det tidligere DDR. Tårnet blev konstrueret fra 1965 til 1969, og skulle både tjene som et symbol på Berlin, og som symbol på en stærk kommunistisk ånd. Udover at fungere som TV-tårn med sin antenne og paraboler, er tårnet en stor turistattraktion, og fra panorama-etagen i 203-meters højde, har besøgende en fornem udsigt.

Trappen op i tårnet har hele 986 trin, men der er heldigvis også to ekspreselevatorer, som bringer gæster op i tårnet på blot 40 sekunder. I etagen ovenpå udsigtsplatformen findes restauranten Telecafé i 207-meters højde. Restauranten roterer om sin egen akse, og man får således den fulde 360-graders udsigt mens man sidder og spiser. Det tager 30 minutter for tårnet at dreje en omgang.

Udsigtsplatformen er åben fra marts til oktober 9:00-00:00 og fra november til februar fra 10:00 -00:00.

Transport: U-bahn, S-bahn eller sporvogn til Alexanderplatz.

Spring køen over: Køb din entrébillet til TV-tårnet med ‘fast track’ her

7. Sejltur på Spree

[Sightseeing + Afslapning]

Under en sejltur på Spree-floden oplever man blandingen af gammel og moderne arkitektur. Foto: Achim Scholty fra Pixabay 

En sejltur på den smukke Spree-flod er oplagt, hvis vejret er godt. Det er en oplagt introduktion til Berlin, og byens største seværdigheder. Og så kan du tilmed slappe af og hvile fødderne undervejs. Der arrangeres flere forskellige bådture på Spree-floden, men de mest populære er dem, der varer en time.

På en time kan man nå at se meget af Berlins centrum, og man kommer bl.a. forbi Haus der Kulturen der Welt – den flotte bygning der ligner en østers, Kansler-kontoret, Regeringskvarteret, Rigsdagen, Museumsøen, domkirken samt det hyggelige Nikolaiviertel, hvor en række historiske bygninger er smukt istandsat.

Du kan få audioguides på mange sprog, som giver en god præsentation af de forskellige seværdigheder. Man kan stå på bådene ved Friedrichstraße (Weidendamm), Nikolaiviertel eller ved Haus der Kulturen der Welt nær hovedbanegården.

8. Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

[Kirke]

Den beskadigede Gedächtniskirch står som et evigt minde om krigens ødelæggelser. Foto: Bernhard Brill fra Pixabay 

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, eller blot Gedächtniskirche, er et af Berlins mest ikoniske bygningsværker. Det grunder ikke så meget i bygningen i sig selv, selvom kirken fra 1895, rejst til ære for Kejser Wilhelm 1., var ganske flot. Nej, det handler i langt højere grad om kirkens historie, og hvad bygningen i dag symboliserer.

I 1943, under bombardementerne af Berlin, blev Gedächtniskirche voldsomt beskadiget. Den store kirke med seks tårne og mange udsmykninger, blev med ét raseret, og kun klokketårnet med et beskadiget spir stod tilbage. I årene efter 2. Verdenskrig diskuterede man hvorvidt kirken skulle rives ned eller genopbygges. Det endte dog med en helt tredje løsning; kirken blev stående, som den var, mens en ny kirkebygning, tegnet af Egon Eiermann, blev tilføjet.

Den amputerede kirke er i dag et symbol på fred, og i ruinerne af den gamle kirke kan man opleve en smuk mindehal. Glasmosaikkerne i den nye kirke er meget flotte, og giver kirkerummet en helt særlig aura. Udenfor kirken findes den hektiske og befærdede Kurfürstendamm, mens følelsen af fred og ro sænker sig, lige så snart man træder ind i kirken.

Åbent dagligt 9:00-19:00

Transport: S-bahn eller U-bahn til Zoologischer Garten eller U-bahn til Kurfürstendamm.

9. Museumsinsel

[Museumsø]

Nationalgalleriet er en af de mange smukke museumsbygninger på Museumsøen. Foto: WikiImages fra Pixabay 

Museumsøen midt i Berlin har hele fem museer i verdensklasse, og det er desuden også her, du finder den store domkirke, Berliner Dom. Selvom du ikke interesserer dig for museer, er det et fornemt område for en gåtur. Bygningerne er storslåede og smukke, og museumsøen blev optaget på UNESCOs liste over Verdenskulturarv i 1999. Har du derimod blot den mindste interesse for kultur, kunst og historie, er et besøg på et eller flere af museerne et must.

Altes Museum

Altes Museum blev oprindeligt grundlagt som Königliches Museum, da det åbnede den 3. august 1830. Museet skulle huse den prøjsiske kongefamilies kunstsamling, og bygningen blev tegnet af arkitekten Karl Friedrich Schinkel – et af hans mest storslåede værker – i neoklassicistisk stil. I 1841 blev det omdøbt til Altes Museum – det gamle museum. I dag huser museet den nationale antiksamling med smukke genstande fra oldtidens Grækenland og Italien.

Busten af Nefertiti kan opleves på Neues Museum, der trods navnet er over 150 år gammelt. Foto: HeikoAL fra Pixabay 

Neues Museum

Neues Museum stod færdigt i 1859, og blev tegnet af Friedrich August Stüler (en af Schinkels elever). Museet blev voldsomt beskadiget under 2. verdenskrig, men er blevet genopbygget under ledelse af den britiske arkitekt David Chipperfield. Chipperfield har formået at udnytte de voldsomt beskadigede bygninger til at skabe spændende og særegne rum. Museet genåbnede i 2009 med den flotte egyptiske udstilling, hvor busten af den egyptiske dronning Nefertiti er et af hovedværkerne.

Alte Nationalgalerie

Alte Nationalgalerie stod færdigt i 1876, og ligesom Neues Museum, var det efter design af Friedrich August Stüler. Galleriet blev bygget for at huse den smukke kunstsamling fra det 19. århundrede, som blev doneret af bankmanden Joachim H. W. Wagener. Siden er samlingen blevet udvidet, og nationalgalleriet har i dag en flot samling af neoklassicistisk, romantisk, impressionistisk og modernistisk kunst. Køb din billet til Alte Nationslgalerie her.

Bodemuseet

Bodemuseet på øens nordlige spids åbnede i 1904 (under navnet Kaiser-Friedrich-museet efter Kejser Friedrich III). I 1956 tog det imidlertid navn efter dets første kurator, Wilhelm von Bode. Museet har i dag en flot udstilling af skulpturer i senantik- og byzantinsk stil, samt flotte mønter og medaljer. Køb din billet til Bodemuseet her.

Pergamonmuseet

Pergamonmuseet er det nyeste af de fem museer. Bygningen blev tegnet af Alfred Messel og Ludwig Hoffmann, og blev opført i en periode på tyve år fra 1910 til 1930. Pergamonmuseet huser monumentale bygningsværker som Pergamon-alteret, Ishtar-porten fra Babylon, markedsporten til Miletus, der er rekonstrueret fra ruinerne fundet i Anatolia samt Mshatta-facaden. Pergamonmuseet er meget spektakulært og kan klart anbefales. Køb din billet til Pergamonmuseet her.

Åbent: Museerne har individuelle åbningstider. Du kan finde åbningstider for de enkelte museer på deres respektive hjemmesider.

Transport: S-bahn eller U-bahn til Friedrichstraße Station.

10. Tiergarten

[Park]

Tiergarten er en storslået landskabspark med flere smukke monumenter. Foto: Thomas H. fra Pixabay 

Den enorme bypark, Tiergarten, er et fantastisk udgangspunkt for afslapning i den tyske hovedstad. Den 210ha store dyrehave (en af Tysklands største parker), var engang jagtrevir for det prøjsiske aristokrati, men blev i 1830 udlagt som den imponerende landskabspark, man oplever i dag.

Parken blev godt nok voldsomt beskadiget under 2. Verdenskrig, men det mærker man ikke meget til i dag. I stedet kan man opleve den dejlige natur med træer og blomster, hyggelige damme og søer, og en række monumenter.

Her er legepladser til børnene – og til i voksne i form at forfriskende ølhaver, og man kan også leje cykler, så man på en sjov måde kan komme rundt i alle parkens områder.

Udsigt fra Siegessäule

I midten af Tiergarten findes det flotte sejrsmonument, Siegessäule. Oprindeligt blev søjlen tilegnet preussernes sejren over Danmark i 1864, men inden Siegessäule var færdiggjort, havde Preussen også besejret Østrig og Frankrig i to forskellige krige. Dermed kunne disse bedrifter også indskrives i den smukke Siegessäule.

Midt i den store park findes sejrsmonumentet, Siegessäule. Foto: Armin Forster fra Pixabay 

Øverst på Siegessäule står den 8,3 meter høje og 35 tons tunge bronzeskulptur af sejrsgudinden Victoria, og umiddelbart nedenfor findes en udsigtsplatform, der giver et superbt overblik over Tiergarten. Åbningstider for Siegessäule: April til oktober: Mandag-fredag 9:30-18:30, weekend 9:30-19:00. November til marts: Mandag til søndag 9:30-17:30.

Den største legeplads findes i parkens sydøstlige hjørne nær Potsdamer Platz, mens det store mindesmærke til ære for de sovjetiske tropper, der faldt under kampen om Berlin, findes i parkens østlige ende, tæt på Brandenburger Tor.

Transport: S-bahn til Tiergarten eller Bellevue.

11. Berlin Zoo (Zoologischer Garten Berlin)

[Zoologisk have]

Elefanter er blot en af mange dyrearter, som kan opleves i Berlins Zoo. Foto: tee_zett fra Pixabay 

Det er en stor oplevelse at besøge Berlin Zoo, hvis du interesserer dig for Verdens dyreliv. Berlins zoologiske have åbnede i 1844, og har i dag over 20.000 dyr fordelt på 1.380 forskellige arter. Dermed har haven en af de største samlinger af arter i hele Verden. Det er også den mest besøgte Zoo i Europa.

Den zoologiske have ligger i det sydvestlige hjørne af Tiergarten, og dækker et område på hele 35ha. Der er således nok at se på til en hel dagsudflugt, og har du børn med til Berlin, er haven et sikkert hit. Indhegningerne er storslåede, og flere steder har man fornemmelsen af at være meget tæt på dyrene, da store hegn er udskiftet med voldgrave. Den zoologiske have har også et meget storslået Akvarium.

Åbent: Den zoologiske have har varierende åbningstider afhængig af sæson. Læs mere om åbningstiderne her.

Transport: S-bahn eller U-bahn til Zoologischer Garten.

12. STASI-fængslet Hohenschönhausen

[Museum]

Det er en uhyggelig men spændende oplevelse, at besøge det gamle STASI-fængsel. Foto: falco fra Pixabay 

STASI, den nationale sikkerhedstjeneste i DDR, var berygtet under Den kolde krig. Overvågning og aflytning var dagligdagen for tjenesten, som gjorde alt hvad der stod i dens magt, for at finde potentielle fjender af kommunistpartiet. Var der begrundet mistanke om, at du ikke delte DDRs idealer, eller måske forsøgte at planlægge en flugt ud af landet, kunne det være, at du blev taget med i en anonym varevogn og kørt til Hohenschönhausen – sikkerhedstjenestens berygtede fængsel.

Ordet ’berygtet’ er her meget velvalgt, for i DDR vidste kun meget få mennesker med sikkerhed, hvad der egentlig foregik i det store bygningskompleks i Lichtenberg nordøst for Berlins centrum. Det var mest rygter, og bygningerne figurerede ikke engang på officielle kort over Berlin. I dag kan du imidlertid få sandheden at vide, hvis du besøger det spændende museum, som er indrettet i det gamle STASI-fængsel (officielt Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen).

En skræmmende historie

Umiddelbart efter krigen blev bygningernes fugtige kældre benyttet som koncentrationslejr for Sovjetunionens hemmelige politi. Du kan høre de skræmmende historier om tortur og undertrykkelse under dit besøg. I 1951 overgik bygningerne til STASI, som indrettede dem til fængsel, og torturen blev herefter mere af psykisk end fysisk karakter. I 1994 blev museet på stedet indviet.

Der er både rundvisninger på tysk og engelsk. Vælger du en tysksproget rundvisning vil den ofte være varetaget af tidligere indsatte, som har helt ubegribelige historier at fortælle. Historierne, dog ikke helt så personlige, får du naturligvis også på den engelske rundvisning. Interesserer du dig for historie og DDR, er et besøg i STASI-fængslet Hohenschönhausen bestemt en stor oplevelse.

Åbent dagligt 9:00-18:00

Transport: Sporvogn M5 til Freienwalder Straße eller Sporvogn M6 til Genslerstraße.

13. Berliner Unterwelten

[Bunker + Museum]

Der gemmer sig mange spændende overraskelser i det store netværk af bunkere under Berlin. Foto: Michael Gaida fra Pixabay 

Berlin er meget mere, end hvad du ser, når du går rundt i byens gader, besøger seværdigheder eller slapper af i parkerne. Der gemmer sig nemlig masser af historier og oplevelser under jorden! På Berlins underjordiske museum, Berliner Unterwelten, kan du blive klogere på, hvordan den tyske hovedstad tager sig ud nedefra.

Her kan du komme med på en underjordisk tidsrejse tilbage til Den kolde krig, 2. Verdenskrig og endnu tidligere. Du kan se hvor spændende arkæologiske fund er gjort, opleve beskyttelsesbunkere fra krigen, og høre de mange spændende historier.

De guidede rundvisninger foregår på flere forskellige sprog – bl.a. på dansk! I museets permanente udstilling kan du desuden blive klogere på myten om Germania – nazisternes drøm om at gøre Berlin til hele Verdens hovedstad.

De gængse ture kræver godt fodtøj (ingen sandaler eller klipklapper). Desuden kan der være køligt under jorden, så en varm trøje vil også være en god idé. Minimumsalderen på de gængse ture er 7 år. Vær opmærksom på, at der findes flere forskellige ture, og på nogle ture kan kravene være anderledes. Læs mere om de forskellige ture her.

Åbent: Torsdag-mandag 10:00-16:00, tirsdag-onsdag 10:00-14:00.

Transport: S-bahn eller U-bahn til Gesundbrunnen.

14. Det tekniske museum (Deutsche Technikmuseum)

[Museum]

Der er både fly, tog og skibe i den imponerende udstilling på Det tekniske museum. Foto: Michael Kauer fra Pixabay 

Tysklands tekniske museum er naturligvis oplagt at besøge, hvis vejret ikke tillader udendørs aktiviteter, men museet skal bestemt ikke udelukkende besøges af nød. Samlingerne af tidernes tekniske og industrielle vidundere er ganske imponerende, og særligt afdelingen med tog og togvogne er meget spændende.

Museet er enormt stort, og du får let en halv dag til at gå her. Derfor kan det også være en fordel, at kigge grundigt på museets oversigt, inden du går i gang med at udforske museet. Der er sikkert områder, du synes er mere spændende end andre, og selv den mest dedikerede og ihærdige museumsgæst kan ikke se alt på Deutsche Technikmuseum.

Udover den store udstilling tilegnet den stolte tyske jernbanehistorie og lokomotiver, findes her også flotte udstillinger om luftfart samt skibe og flådefartøjer. Museet har desuden to vindmøller, et bryggeri og en smedje som drives af en vandmølle.

Åbent tirsdag til fredag 9:00-17:30, lørdag, søndag og helligdage 10:00-18:00 (lukket mandag).

Transport: U-bahn til Möckernbrücke eller Gleisdreieck, eller S-bahn til Anhalter Bahnhof.

15. Zitadelle Spandau

[Fæstning + Museum]

Indgangen til Spandau-citadellet. Foto: Benjamin Munk Olsen

Spandau-citadellet er et af Europas bedst bevarede fæstningsværker i renæssancestil. Citadellet blev opført mellem 1559–94 på en lille ø, hvor floderne Havel og Spree mødes. Her skulle Spandau-fæstningen forsvare byen Spandau, der senere voksede sammen med Berlin.

Har du kørt med U- eller S-tog i Berlin, har du sikkert også hørt en højttaler-stemme proklamere at ’dette tog kører til Spandau’ – Spandau er nemlig endestation for S3, S9 og U7, og det kan godt betale sig at kører turen til ende. Spandau er nemlig en hyggelig by, med eget bycentrum. Det er dog fæstningen, Zitadelle Spandau, der er den primære grund til at komme her som turist.

Bastioner & fæstningsmure

Zitadelle Spandau er en fornem forsvarskonstruktion. Det symetriske bygningsværk består af fire bastioner forbundet med massive fæstningsmure – her er ingen blinde vinkler, og man kunne opdage fjender på lang afstand. Citadellet er egentlig udbygningen af et fort fra 1300-tallet, og tårnet i midten, Julius Turm, stammer fra dette oprindelige fort. Julius Turm er i dag Berlins ældste bygning, og fra toppen (34,6 meter) har man en fremragende udsigt over området.

Der er forskellige udstillinger i citadellets bygninger – nogle fortæller om fæstningens historie, andre om krig og forsvarsstrategi mere generelt. Man kan f.eks. se våben og militært udstyr, men man kan naturligvis også blot fordrive tiden i de fantastiske omgivelser. De grønne plæner, træernes skygge, og den smukke voldgrav, giver rig mulighed for en idyllisk, afslappende sommerdag. På en af gårdspladserne findes også en café.

Åbent fredag til onsdag 10:00-17:00, torsdag 13:00-20:00.

Transport: S- bahn eller U-bahn til Spandau.

Restauranter i Berlin – de bedste spisesteder

Klassisk svineskank finder man på mange restauranter i Berlin. Foto: Matthias Lipinski fra Pixabay 

I Berlin finder du al salgs mad. Her er naturligvis det bedste indenfor tysk madlavning som f.eks. svineskank, schnitzel, curry wurst og andre slags pølser, sauerkraut mm. Men her er også mange restauranter, som tilbyder de bedste retter fra resten af Verden. Tysk mad er dog langt bedre end rygtet i Danmark vil vide, så prøv endelig nogle tyske specialiteter i følgeskab med et godt glas øl.

Og mangler du noget sødt til kaffen, så er en klassisk berliner (berliner pfannkuchen) – det søde bagværk kogt i olie og fyldt med marmelade – en oplagt (lokal) delikatesse, selvom man naturligvis også kan få dem hjemme i Danmark.

Leder du efter et godt område til spisning, så er Hackescher Markt / Oranienburger Straße meget oplagt, og fyldt med hyggelige spisesteder. Det er der dog også mange andre turister, som har fundet ud af, så selvom området er hyggeligt, er det ikke nødvendigvis lokale berlinere, der sidder ved bordene omkring dig.

Jeg er personligt også meget glad for det idylliske Nikolai-kvarter langs Spree-floden (som har mindst lige så mange turister som Hackescher Markt). Her får du nogle forslag til gode spisesteder i Berlin:

1. Zur Letzten Instanz

[Waisenstrasse 14-16]

Nikalai-kvarteret er et utroligt hyggeligt område, hvor de smukke gamle huse (nænsomt restaureret) ligger ud til floden. Her finder du bl.a. spisestedet, Zur Letzten Instanz, der med 400 år på bagen, er Berlins ældste restaurant. Det er en meget hyggelig knejpe med gode øl og lækker mad. I godt vejr er der desuden udeservering i omgivelser, der er (næsten) lige så stemningsfulde som indenfor.

2. Georgbräu

[Spreeufer 4]

Her brygges og serveres fremragende øl, og der laves lige så godkendt mad til. Det er det klassiske tyske menukort, der er i spil, og disse retter passer som fod i hose til øllet, der flittigt skænkes fra hanerne. Vi befinder os i det romantiske Nikalai-kvarter (Nikolai Viertel), og selvom her kommer mange turister, er Georgbräu alligevel et godt sted at besøge. Her er desuden en hyggelige biergarten om sommeren.

3. KaDeWe

[Tauentzienstraße 21-24]

Hvis du er i shoppe-humør, kommer du sikkert forbi det verdensberømte stormagasin KaDeWe. KaDeWe (Kaufhaus des Westens – Vestens indkøbshus) blev grundlagt i 1907, og er i dag med over 60.000 kvadratmeter, Europas næststørste stormagasin. På øverste etage af stormagasinet findes en god restaurant, der serverer mad af høj kvalitet. Her er der mulighed for at smage på spændende og lækre delikatesser fra det meste af Verden – vinkortet er også godt.

4. Mommsen-Eck

[Mommsenstraße 45]

En personlig favorit: Den lokale knejpe, Mommsen-Eck, ligger i Charlottenburg, lidt udenfor de primære turiststrømme. Her får du lækker tysk mad, bl.a. en perfekt wienerschnitzel, og så er stedet også kendt for det imponerende udvalg af øl – ølkortet tæller over 100 forskellige slags. Omgivelserne er desuden hyggelige, og stemningen er i top. Langs væggene findes en stor udstilling af alverdens øl, og i sommerperioden er der udendørsservering.

5. Cèdre Blanc

[Nehringstrasse 34]

Vil du prøve en restaurant, som slet ikke har tysk mad på menukortet, så er Cèdre Blanc en fantastisk mulighed for en gastronomisk rejse ud over det sædvanlige. Cèdre Blanc er en libanesisk restaurant placeret i Charlottenburg, og er Berlins bedst bedømte restaurant på Tripadvisor. Her får du fremragende mad og service, men overvej at bestille bord i forvejen, da stedet er meget populært. Dette kan gøres nemt via restaurantens hjemmeside.

Hotel i Berlin – de bedste overnatningssteder

Der er mange hyggelige områder i Berlin, og har du planer om at skulle rundt og opleve en masse, er det vigtigste, at du har nem adgang til den offentlige transport.

Personligt kan jeg godt lide at bo i Charlottenburg – det er godt nok et stykke fra Alexanderplatz, og dermed centrum for det gamle Østberlin. Til gengæld er det et hyggeligt kvarter med gode spisesteder, og man kommer nemt rundt i byen med både S- og U-bahn. Herudover findes der mange prisvenlige hoteller i Charlottenburg. Nedenfor får du tre forslag til gode hoteller i Berlin. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Berlin her.

1. Hampton by Hilton Berlin City West

[Uhlandstrasse 188-189]

Berlin City West er et rigtig godt mellemklasse-hotel, centralt placeret i den østligste del af Charlottenburg. Værelserne er stilfuldt og moderne indrettet, og hotellet serverer gratis morgenmad hver dag. Der er kort til både U-bahn og S-bahn, så du nemt kan komme rundt og opleve Berlin. Læs mere om hotellet her.

2. Hotel am Steinplatz, Autograph Collection

[Steinplatz 4]

Dette er et af de bedst vurderede hoteller på Tripadvisor og tilbyder alt hvad du skal bruge for det perfekte ophold i den tyske hovedstad. Luksushotellet er stilfuldt indrettet, og servicen er i høj klasse. Desuden er der masser af gode restauranter i nærheden, og blot seks minutters gang til den store Berlin Zoo-station, som både har S- og U-bahn. Læs mere om hotellet her.

3. Adina Apartment Hotel Berlin

[Krausenstrasse 35-36]

Adina Apartment Hotel er et oplagt valg, hvis du gerne vil have frihed til selv at lave mad. Det er nemlig et lejlighedshotel, hvor værelserne er udstyret med køkken. Det kan være meget praktisk, og der findes mange gode indkøbsmuligheder i nærheden. Du får heller ikke bedre beliggenhed i gåafstand til Check Point Charlie og Rigsdagen. Hotellet har desuden swimmingpool. Læs mere om hotellet her.Booking.com

Flere oplevelser…

Hvis du nogensinde bliver færdig med at nyde Berlins mange skønne oaser, seværdigheder og oplevelser i det hele taget, byder omegnen også på mange fine muligheder. Der findes nemlig også masser af skønne oplevelser og seværdigheder i nærheden af den tyske hovedstad – tag f.eks. et smut til den skønne by Potsdam ca. 25 km sydvest for Berlin. Her kan man bl.a. nyde rokokoslottet Sanssouci (det tidligere sommerpalads for Frederik den store).

Warszawa Har du lyst til at besøge tysklands østlige nabo, er det også nemt at komme til den polske hovedstad, Warszawa. Der er under 600 km mellem de to byer, og der kører direkte tog på strækningen. Warszawa blev ligesom Berlin voldsomt beskadiget under 2. Verdenskrig, men er i dag genopbygget på fineste vis. Nyd den skønne og charmerende bymidte, de dejlige parker og en tur på vodka-museum. Du kan læse mine rejseguide til Warszawa her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (barn ved Brandenburger Tor): Billede af Michael Bußmann fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *