Top-20: De bedste seværdigheder i London

London er et sandt mekka for alle, som elsker storbyferie. I London finder du bunkevis af spændende seværdigheder og oplevelser fra alle hylder – både de spektakulære og de helt jordnære. Her kan du nyde udsigten fra London Eye sammen med tusindvis af andre turister, og du kan shoppe igennem i Oxford Street, Regent Street og i vintage-butikkerne i Carnaby Street.

Læs også: De 10 bedste museer i London

Du kan mærke historiens vingesus, når du besøger Tower of London, og du kan få den britiske pub-kultur ind under huden med en lækker ’ale’ og en portion fish & chips på en af byens mange autentiske pubber. Og så har jeg slet ikke nævnt museerne, parkerne, kirkerne, fodboldstations, røde dobbeltdækkerbusser og propfyldte undergrundstog. Kom med til London og oplev det hele…

Londinium – fra romersk provins til moderne millionby

London blev grundlagt af romerne, der kaldte byen for ’Londinium’, og med tiden udviklede byen ved Themsen sig til en af Verdens mest interessante metropoler. Den forhenværende romerske bosættelse har i dag næsten 9 millioner indbyggere. Her opføres moderne skyskrabere ved siden af historiske monumenter, og blandingen af det traditionelle og det nytænkende er en af byens største forcer.

Til de historiske bygningsværker hører fire, som er optaget på UNESCOs liste over Verdenskulturarv: Tower of London, Kew Gardens, Greenwich samt området omkring Palace of Westminster.

Læs også: De 15 bedste gratis oplevelser i London

Der er masser at opleve i London på alle årstider og i al slags vejr, og selvom der kommer mange turister til den engelske hovedstad, byder byen også på rolige områder, i behørig afstand fra menneskevrimmelen. Kort sagt: du finder det hele i London – også masser af spændende oplevelser for børn.

Jeg har samlet det hele i denne generelle guide, hvor du finder de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i London. Herudover har jeg indsat links til mine supplerende tema-guides. God tur til London!Booking.com

Sådan kommer du til London

Det kan både være nemt og billigt at komme til den engelske hovedstad, men Londons mange lufthavne kan være svære at hitte rede i. Det samme gælder transporten fra lufthavnen og ind til centrum. Jeg har samlet de praktiske rejseinformationer i en kort vejledning. Du finder min guide ’Sådan kommer du til London’ her.

Sådan kommer du rundt i London

London er en rigtig stor by, og selvom du kan komme langt omkring til fods, vil dine fodsåler være slidt op flere gange, inden du er nået fra den ene ende af byen til den anden. Misforstå mig ikke, London er en herlig by at opleve til fods, og du bør bestemt udforske flere af byens områder på gåben, men du må også nødvendigvis benytte den fremragende offentlige transport.

Tip: Hop-on hop-off-sightseeingtur i åben Big Bus – Køb din billet her

Londons undergrundsnetværk er Verdens ældste, og sammen med busser, tog og letbane udgør undergrundsbanen kernen af byens infrastruktur. Undergrundsbanen, ’The Underground’ med kælenavnet ’The Tube’ åbnede i 1863, og består i dag af 11 linjer.

Man kan godt mærke, at nogle af linjerne har mange år på bagen, for tunnellerne er smalle og det samme gælder naturligvis togene. Her sidder man langs vinduerne sidelæns i køreretningen – hvis man da er så heldig at få en siddeplads. Der kan nemlig godt være trængsel i togene. Når du er turist i London, kan du med fordel forsøge at undgå undergrundsbanen i myldretiden (mandag til fredag 6:30-9:30 og 16:00-19:00).

Transport i London: Sådan køber du billet

Billetsystemet er ens for alle transportmidlerne, og det mest geniale er, at du kan benytte dit visa/dankort (og andre kreditkort), hvis det har kontaktløs funktion. Benytter du kreditkort, kan du bare lægge det over føleren ved indgangen til undergrundsbanen eller indenfor døren i bussen, og voila; du har billet til rejsen.

Når du forlader undergrundsbanen igen, benytter du samme kort til at ’tjekke ud’, og betaler dermed for den rejse, du har foretaget. I busserne behøver du ikke tjekke ud. Prisen på din rejse afhænger både af rejsens længde og af tidspunktet på dagen. Uanset hvor meget du benytter offentlig transport på én dag, kan du aldrig komme til at betale mere, end en regulær dagsbillet ville have kostet.

Andre betalingsløsninger

Muligheden for at benytte kreditkort til at rejser med Londons offentlige transport er utrolig smart. Der findes dog også andre løsninger, hvis du ikke har et egnet kreditkort (med kontaktløs funktion) eller ikke ønsker at benytte det til formålet. Det gælder også, hvis du rejser med børn, som naturligvis ikke ejer et kreditkort.

Du kan læse mere om metoden samt tilknytte et kreditkort som rejsekort her. Du behøver ikke oprette en konto for at benytte dit kontaktløse kreditkort som rejsekort, men med en online konto har du mulighed for at holde øje med dine rejser og dit forbrug.

Oyster Card

Oyster Card er det elektroniske billetsystem, der minder om Rejsekortet i Danmark. Oyster-kortet kan købes i automaterne på alle undergrundsstationer (inklusive i Heathrow Airport) og tankes op med et ønsket beløb eller ønsket billettype (f.eks. dagsbillet eller 7-dags billet).

Der findes to forskellige typer Oyster Card: Det traditionelle Oyster Card og Visitor Oyster Card. Sidstnævnte er målrettet turister, og kan sendes med post til alle steder i Verden – så har du kortet, inden turen går til London. Denne mulighed er det eneste positive ved Visitor Oyster Card, som (modsat den traditionelle udgave) ikke kan optankes med dags- og ugebilletter.

Du kan læse mere om Oyster Card og bestille Visitor Oyster Card her.

Fysiske billetter

Selvom de digitale billetløsninger vinder frem, er det fortsat muligt at købe fysiske papir-billetter, både som enkeltbilletter og som dags- og 7-dagsbilletter. Begge dele trækkes i billetautomaterne på stationerne, men du skal være opmærksom på, hvor mange zoner, du har brug for at køre i (læs mere nedenfor). Dagsbillet (Day Travelcard) og andre periodekort kan være en billig måde at komme rundt i London på. Til gengæld er enkeltbilletterne meget dyre, og vil stort set aldrig være en fordelagtig billetmetode.

Zoner i Londons offentlige transport

Londons transportnetværk er opdelt i zoner (zone 1-6). Londons centrum udgøres af zone 1 og 2, og det er her, de fleste turister færdes. Heathrow-lufthavnen er i zone 6.

Zonerne afgør prisen på din rejse, men hvis du benytter dit kreditkort som rejsekort, behøver du ikke spekulere over, hvilke zoner, du skal betale for – det sker helt automatisk. Det behøver du heller ikke, hvis du betaler med dit Oyster Card.

Hvis du vil købe dags- eller ugebilletter, skal du dog vælge, om det skal være til zone 1+2, 1-4 eller 1-6. Prisen bliver naturligvis højere jo flere zoner, du tilkøber.

Seværdigheder i London – de 20 bedste oplevelser

1. Cruise på Themsen

[Bådtur + Sightseeing]

Langs Themsen kan du se mange af Londons største attraktioner, og en sejltur på floden hører også til de mest populære seværdigheder i London. Foto: ChristofS fra Pixabay 

En sejltur på Themsen er en oplagt introduktion til den britiske hovedstad. Themsen har været livsnerven i London gennem århundreder, og den spiller stadig en væsentlig rolle for byens særlige dna.

Den brede flod har givet mulighed for transport af varer, og gjort London til en rig handelsby. I dag er det dog ikke handelsskibe, som sejler gennem det centrale London. Det er i stedet sightseeing-både og vandbusser, som bringer turister fra den ene ende af byen til den anden.

Mange lokale foretrækker at nyde Themsen inde fra land, hvor der findes gode gå- og løberuter langs floden, men en tur på vandet kan nu klart anbefales.

Et cruise på Themsen er en meget populær attraktion for turister, og man fortså hurtigt hvorfor. Mange af byens største seværdigheder og mest markante bygningsværker kan nemlig nydes fra første parket ombord på en af de mange turbåde.

Bådene drives af forskellige selskaber, som har hver deres billetsystem – alle separat fra byens generelle transportsystem. Der kan dog være rabatter at hente, hvis du har en gyldig billet til den offentlige transport.

Én flod – mange muligheder

Der er mange forskellige ruter langs Themsen, og flere gode steder at stå både af og på. Et oplagt udgangspunkt for spændende oplevelser til vands er molen ved Embankment.

Herfra finder du både øst- og vestgående både, men de bedste er de østgående – dem i retning mod Tower. På disse ture kommer du forbi mange flotte seværdigheder, og du får spændende historier og sjove anekdoter med på vejen. Sidder du udenfor, så placer dig tæt på højttaleren, da vind og skumsprøjt kan gøre det svært at høre guiden.

Tag minimum turen til Tower Bridge – det er sjovt at sejle under den berømte bro. Nogle både sejler også helt til Greenwich – en oplagt måde at ankomme til den maritime by på. Billetter til turbådene kan købes ved billetboder tæt på molen. Du kan også købe din billet hjemmefra og vise den på mobilen.

Transport: Du finder moler for turbådene langs hele Themsen. Du kan med fordel benytte følgende moler, som alle ligger tæt på undergrundsstationer: Westminster, Embankment, London Eye, Blackfriars, London Bridge, Tower eller Canary Wharf.

2. Tower of London

[Borg + Museum]

Tower of London er blandt de mest populære seværdigheder, og kan med fordel besøges med børn. Foto: waldiwkl fra Pixabay

Få bygningsværker kan prale af en lige så spændende og farverig historie som Tower of London. Sandt at sige kan der fortælles mange spændende historier om den britiske hovedstad – både de sandfærdige og de mere tvivlsomme af slagsen – men intet andet sted oplever man historiens vingesus så intenst, som man gør det på Tower of London.

Her går man ikke alene i tusindvis af turisters fodspor, nej man går også i kongernes, adelens og forbrydernes(!) fodspor. Vilhelm Erobrerens imponerende borg har nemlig gennemlevet lidt af hvert i sin næsten 1000 år lange historie, og indenfor murene venter der masser af spændende oplevelser.

Vilhelm Erobreren var den første normanniske konge af England (fra år 1066), og for at kunne regere over sit nyerobrede rige, måtte han have en stærk fæstning i ryggen.

Derfor startede han i 1078 byggeriet af det hvide tårn (The White Tower), som i dag er den centrale bygning i Tower of London. Senere kom fæstningsmure og voldgrave til, ligesom der i det 12. og 13. århundrede blev tilføjet flere prominente bygninger til den strategiske fæstning ved Themsen.

De britiske kronjuveler

Tower of London har både tjent som royal residens, som forsvarsværk, som fængsel, som skatkammer og endda som zoologisk have. I dag er fæstningen bl.a. kendt for at huse de britiske kronjuveler, men der er skam meget mere at opleve her end royale smykker.

Når du først har løst billet til Tower of London, kan du frit besøge alle dele af den enorme fæstning. Det er oplagt at starte med en rundvisning på området. Rundvisningerne udføres af de uniformerede Yeomen, som er Towers ceremonialle vagter.

I daglig tale kaldes vagterne ’Beefeaters’, og de kan fortælle masser af spændende historier om fæstningen og dens tidligere beboere – både dem, som var her af egen vilje og dem, der var her knapt så frivilligt. Blandt de mest spændende fortællinger er den om Henrik VIII, der var gift seks gange og fik sin anden kone, Anne Boleyn, halshugget netop her på Tower.

Rundvisningen med en af de karismatiske ’beefeaters’ er gratis, og indenfor hovedindgange kan du se, hvornår den næste tur starter. Når du har fået et overordnet indtryk af Tower og fæstningens historie, kan du selv afgøre, i hvilket omfang du vil dykke ned i den øvrige historie.

Du skal naturligvis se kronjuvelerne, udforske Det hvide tårn og bestige fæstningsmurene, hvorfra du har en flot udsigt over Themsen. Du kan også hilse på ravnene, der har en helt særlig tilknytning til Tower. Det siges nemlig, at hvis ravnene forsvinder, vil den britiske krone falde og det samme vil hele riget.

Audioguide på Tower of London

Er du interesseret i mere historie, kan det anbefales at leje en audioguide i Beefeater Shop til højre efter hovedindgangen. Lydguiden byder på flere forskellige ture rundt på området med forskellige temaer – der er også audioguide målrettet børnefamilier.

Åbent marts til oktober: Tirsdag til lørdag 9:00-17:30, søndag og mandag 10:00-17:30. November til februar: Tirsdag til lørdag: 9:00-16:30, søndag og mandag 10:00-16:30.

Spring køen over: Køb billet til Tower of London her og vis den på mobilen

Transport: Undergrund til Tower Hill.

3. Buckingham Palace

[Slot]

En af de oplagte seværdigheder i London er naturligvis kongeslottet, Buckingham Palace. Foto: Alfred Derks fra Pixabay

Det royale slot midt i London står for mange som symbolet på det britiske monarki, og det er faktisk muligt at besøge den berømte bygning i sommerperioden, hvor dronningen ikke bor her. Her kan publikum komme med på en spændende tur rundt i 19 smukke værelser, som benyttes ved officielle begivenheder. Du kan også opleve tronsalen og den enorme hall samt beundre de fornemme malerier af bl.a. Canaletto, Rembrandt og Vermeer.

Det i dag så storslåede slot hed oprindeligt Buckingham House, og var et stort palæ, opført af Hertugen af Buckingham i 1703. I 1761 overgik bygningen til kongemagten, da Kong Georg III købte ejendommen til sin hustru, Dronning Charlotte.

I det 19. århundrede blev palæet voldsomt udbygget, og der blev bl.a. tilføjet tre længer rundt om den centrale gårdsplads. Herefter blev Buckingham et rigtig slot, og fra 1837 blev Buckingham Palace den officielle London-residens for den britiske krone under Dronning Victoria.

Vagtskifte ved Buckingham Palace og adgang til slottet

Hele året kan man nyde det smukke slot på afstand, og tilbringe tid i de dejlige omgivelser. Gardernes vagtskifte ved slottet er også en populær turistattraktion, som er ganske gratis at overvære. Du kan læse mere om vagtskifte ved Buckingham Palace i min guide til gratis oplevelser i London her.

Fra juli til oktober arrangeres ture kl. 10:45, 14:45, 16:15 og 16:45. Der arrangeres også kombinerede ture til slottet og Royal Mews, hvor man bl.a. kan opleve de royale kareter og biler. Disse ture arrangeres i samme periode kl. 10:15, 12:15 og 14:15. Begge ture er meget populære, og det er nødvendigt at bestille billet på forhånd. Du kan læse mere og bestille billet til Buckingham Palace her.

Transport: Undergrund til St. James’ Park, Green Park eller Hyde Park Corner.

4. St. Paul’s Cathedral

[Kirke + Udsigt]

St. Paul’s Cathedral er en af de bedst kendte seværdigheder i London, og altid værd at besøge. Ikke mindst for udsigten. Foto: adchimchaechill fra Pixabay

På Ludgate Hill, det højeste punkt i Londons gamle bydel, ligger den storslåede St. Paul’s Cathedral. Den prominente placering har været benyttet til kirkebyggerier siden 600-tallet, og efter storbranden i London 1666 var der behov for en ny katedral på stedet.

Det var arkitekten Christopher Wren, som stod bag mange af Londons fineste bygningsværker fra perioden, der fik til opgave at tegne det nye bispesæde og religiøse samlingspunkt. Flere af Wrens idéer blev afvist (en af disse modeller kan ses, når du besøger kirken), men i 1711 stod den nye katedral færdig – tilegnet missionæren Paulus, og med en enorm kuppel, der kan ses langvejs fra.

Katedralen er hjemsted for Biskoppen af London, og er i dag en populær turistattraktion – en af byens klassiske seværdigheder. Den har været benyttet til et stort antal royale bryllupper og begravelser, og overlevede på mirakuløs vis bombardementerne under 2. Verdenskrig.

Smukke gravmonumenter i St. Paul’s

Inde i St. Paul’s Cathedral kan du beundre de store gravmonumenter for bl.a. Lord Nelson, hertugen af Wellington, J.M.W. Turner og Wren selv. Det store kirkerum er rigt på fine udsmykninger, og i Whispering Gallery, 30 meter over kirkeskibet, kan du opleve, hvordan den særlige akustik kan transportere sagte hvisken rundt langs væggene.

Er du i god fysisk form, kan du begive dig op til The Golden Gallery, hvor du kan nyde udsigten over Themsen, Tate Modern-museet og Shakespeares ’Globe Theatre’. Panoramaudsigten over London og dens mange centrale seværdigheder finder du i 85 meters højde, men du skal lige tilbagelægge 528 trappetrin, før du kan nyde den.

Åbningstider: Mandag til lørdag 8:30-16:30.

Spring køen over: Køb din entrébillet til St. Paul’s Cathedral her og vis den på mobilen

Transport: Undergrund til St. Paul’s eller Mansion House.

5. Big Ben & Palace of Westminster

[Parlamentsbygning + Klokketårn]

En af de bedst kendte seværdigheder og et vartegn i London: Den enorme parlamentsbygning med det klassiske tårn og klokken Big Ben. Foto: al_si fra Pixabay 

Palace of Westminster er et af de bedst kendte bygningsværker i den britiske hovedstad. Det skyldes naturligvis det faktum, at paladset er hjemsted for det britiske parlament, Houses of Parliament, men måske i lige så høj grad paladsets 96 meter høje klokketårn.

Klokketårnet i Westminster-paladsets nordlige ende huser nemlig den 13 tons tunge klokke, Big Ben. Ja, det er faktisk klokken, der hedder ’Store Ben’, selvom navnet ofte bruges om hele tårnet. Tårnets officielle navn er Elizabeth Tower, opkaldt efter den britiske dronning.

Det oprindelige Palace of Westminster brændte ned i 1834, og det nuværende palads blev opført mellem 1840 og 1876. Det var arkitekten Charles Barry, der stod for det nygotiske bygningsværk, og han inkorporerede så meget af det oprindelige palads som muligt.

300 meter lang facade

Med beliggenheden direkte ud til Themsen er det oplagt at udforske området rundt om den enestående bygning. Den storslåede facade er næsten 300 meter lang, og inde i paladset findes intet mindre end 1.100 værelser. Den russiske zar, Nikolaj I, skulle have kaldt det nyopførte palads for ’en drøm i sten’.

Det er muligt at besøge både Elizabeth Tower (med Big Ben) og Parlamentsbygningen – Elizabeth Tower er dog lukket frem til 2021 på grund af renovering. Når du besøger Parlamentsbygningen kan du vælge en rundvisning med guide, men du kan også selv gå rundt med en audioguide. Førstnævnte kan klart anbefales.

Under besøget bliver du klogere på det parlamentariske system i Storbritannien (som er meget anderledes end det danske), og du kan høre spændende historier og anekdoter om de imponerende bygninger og de politikere, som har haft deres gang her.

Du kan læse mere om tidspunkter for rundvisninger og reservere tid her

Transport: Undergrund til Westminster Station.

De bedste udsigtspunkter i London

Personligt elsker jeg at opleve en by i fugleperspektiv, og jeg er derfor altid på jagt efter de bedste udsigtspunkter. På denne måde får jeg et godt overblik, og jeg kan nemmere danne mig et indtryk af byen. Har du det på samme måde, så får du nogle forslag til de bedste udsigtspunkter i London her:

6. London Eye

[Pariserhjul + Udsigt]

London Eye er ikke blot et markant vartegn – pariserhjulet er også en af byens mest populære seværdigheder. Foto: Benjamin Munk Olsen

Som Londons mest markante vartegn troner pariserhjulet, London Eye, på sydsiden af Themsen, midt i den britiske hovedstad. Det 135 meter høje hjul er blandt landets absolut største turistattraktioner, og har over 3,75 millioner besøgende hvert år. Ikke alene er London Eye en ikonisk konstruktion – panoramaudsigten fra de store glaskupler er også fantastisk.

London Eye var ved indvielsen i 2000 Verdens højeste pariserhjul, men må i dag nøjes med titlen som Europas højeste – øjet er nemlig blevet overgået af pariserhjul i både i Nanchang (Kina), Singapore og Las Vegas. Det gør nu ikke oplevelsen mindre spektakulær.

London Eye har 32 kapsler nummereret 1-33 (der er ingen nummer 13), som hver vejer 10 tons. De er alle forsynet med aircondition og har plads til 25 passagerer. På turen kan man frit bevæge sig rundt i kapslen, og nyde udsigten, som bliver bedre jo højere, man kommer. En tur rundt tager ca. 30 minutter.

Spring køen over: Køb billet til London Eye her. Du kan enten vælge standard entrébillet eller fast track-adgang.

Transport: Undergrund til enten Waterloo, Charing Cross, Embankment eller Westminster.

7. The Shard (The View from the Shard)

[Skyskraber + Udsigt]

En populær seværdighed i London: Udsigten fra The Shard er ganske enestående. Foto: Darko M. fra Unsplash

Med sine 310 meter og 72 etager er The Shard en vaskeægte skyskraber, der rejser sig majestætisk over den engelske hovedstad. Bygningens spidse top kan gennembore lavthængende skyer, men på en klar dag har man selvsagt en fantastisk udsigt fra panoramaplatformen i 244-meters højde.

The Shard er den højeste bygning i Storbritannien og blandt de mest populære seværdigheder i London – så længe du ikke lider af højdeskræk. Den modernistiske glaskonstruktion med den dramatisk tilspidsede top, blev opført mellem 2009 og 2012, og bag den særegne konstruktion står den italienske arkitekt Renzo Piano.

Mange forskellige virksomheder har kontor i The Shard, men her findes også en række barer og restauranter, et hotel, samt et mindre antal private lejligheder. Og så er der naturligvis turistoplevelsen The View from The Shard, som byder på to forskellige udsigtsplatforme: Én på 69. etage, som er indendørs, og én på 72. etage, som er under åben himmel.

Ekspreselevatorerne, som bringer gæsterne til toppen af bygningen, hæver sig seks meter i sekundet, og man kan dermed komme fra stueetagen til 69. etage på ca. et minut. Inden du stiger ind i elevatoren, kan du blive klogere på bygningens historie og dens konstruktion i det lille udstillingsområde i lobbyen.

Spring køen over: Køb entrébillet til The View from The Shard her!

Transport: Undergrund til London Bridge.

8. ArcelorMittal Orbit

[Udsigt + Rutsjebane]

Når du besøger ArcelorMittal Orbit venter både en fabelagtig udsigt over Den olympiske parks og en hårdrejsende rutsjebanetur. Foto: Ana Gic fra Pixabay

ArcelorMittal Orbit er et 114 meter højt kunstværk i stål og samtidig et udkigstårn, som tilbyder besøgende udsigt over Den olympiske park og London Stadium, der i dag er hjemmebane for West Ham United.

Den røde stålkonstruktion ligner mest af alt en sammenmast, opretstående bunke metal, men man må sige, at den skiller sig ud fra mængden af nybyggerier i den engelske hovedstad.

ArcelorMittal Orbit blev opført i forbindelse med De olympiske lege i 2012, hvor man ønskede et markant bygningsværk i den olympiske park – et ikon i stil med Eiffeltårnet i Paris. Det høje ståltårn fik dog en blandet modtagelse, men ret skal være ret: tårnet skiller sig skam ud fra omgivelserne.

De fleste penge til byggeriet kom fra stålmagnaten Lakshmi Mittal, formand for virksomheden ArcelorMittal – derfor bærer tårnet i dag dette navn.

Verdens længste rutsjetunnel

I 2016 blev der tilføjet en ny dimension til det røde tårn – nemlig en rutsjebane. Det er den tyske kunstner, Carsten Höller, som har stået for tilføjelsen, der både er Verdens højeste og længste rutsjetunnel.

178 meter langt er røret, som på kort tid bringer gæsterne fra observationsdækket og ned på jorden. På vejen er der 12 sving og nogle steder kan du lige nå at nyde udsigten gennem vinduespartierne, inden du igen suser ind i den mørke tunnel.

Rutsjebanen er en sjov oplevelse for alle, som søger action på ferien, og inden turen ned, kan man som sagt nyde udsigten. Når du alligevel er i området, kan det også anbefales at tage en tur rundt i Den olympiske park enten til fods, på cykel (som kan lejes her) eller i både på søen. Den olympiske park i London byder på mange fine seværdigheder.

Åbningstider: Mandag til fredag 11:00-15:00, lørdag 10:00-19:00, søndag 10:00-18:00.

Spring køen over: Køb din billet til ArcelorMittal Orbit her og vis den på mobilen

Transport: Undergrund til Stratford Station.

9. Monument

[Udsigt]

Udsigten fra Monument. Her kan du bl.a. kigge udover Themsen og Tower Bridge. Foto: Benjamin Munk Olsen

Engang tilbød det 62 meter høje monument nær nordenden af London Bridge byens bedste udsigt. Siden har London Eye (135 meter) og skyskraberen, The Shard (udsigtsplatform i 244 meters højde), overtaget denne ære.

Udsigten fra ’Monument to the Great Fire of London’ er naturligvis ikke blevet ringere af den grund, og vil du opleve London oppefra til en brøkdel af, hvad det koster de andre to steder, så kan det anbefales at tage de 311 trin op til toppen af monumentet. Monumentet blev tegnet af den kendte astronom og arkitekt, Christopher Wren, og rejst til minde om storbranden i London i 1666.

Storbranden i London var en uhyggelig tragedie. I 1666 havde byen 80.000 indbyggere, og ca. 70.000 af dem mistede deres hjem, da branden hærgede fra 2.-6. september 1666. 13.200 huse og 87 kirker brændte ned. For at mindes denne voldsomme ulykke rejste man det flotte monument mellem 1671 og 1677.

Monumentet står 62 meter fra det sted i Pudding Lane, hvor branden startede, og 62 meter er også højden på den store søjle. Selv i dag er udsigten fra toppen ganske betagende.

Åbningstider: Dagligt 9:30-18:00 (der er mulighed for at købe en kombineret billet, som både gælder til Monument og Tower Bridge).

Transport: Undergrund til Monument.

10. Up at the O2

[Klatring + Udsigt]

Turen op på taget af O2-arenaen er bestemt ikke for alle, men en af de nye og anderledes seværdigheder i London: Foto: Albrecht Fietz fra Pixabay

Yderst på Greenwich-halvøen ligger den enorme O2-Arena. Den kuppelformede, hvide tagkonstruktion, som holdes oppe af 12 markante stålsøjler, der gennemborer taget, kan ses langvejs fra. Men hvordan er udsigten fra toppen af kuplen? Det har du mulighed for at undersøge med egne øjne … hvis du tør.

Klatring på toppen af O2-arenaen er blevet en meget populær attraktion, og er du til action og adrenalinkick, vil ’Up at the O2’ helt sikkert være noget for dig.

O2-Arena blev indviet i 2007, og er en udbygning af den tidligere Millennium Dome. O2 benyttes til koncerter og sportsarrangementer, og har en kapacitet på 20.000 tilskuere. Navnet skyldes, at O2 – Storbritanniens næststørste operatør af mobiltelefoni – har købt navnerettighederne til arenaen, men blandt lokale omtales den ofte fortsat som ’The Dome’.

Udsigt i 52 meters højde

Den spændende klatretur tager dig op i 52 meters højde, hvorfra du har en god udsigt. Det vrimler ikke med kendte vartegn og ikoniske bygningsværker i denne del af Østlondon, men Themsen og de moderne kontorbygninger ved Canary Wharf er også en udmærket baggrund for den nervepirrende aktivitet.

Opstigning mod tagryggen er på 30 grader, og der er gode muligheder for at tage billeder, når du har nået toppen. Sikkerheden er i top under hele turen, og inden du får lov at tage det første skridt op ad kuplen, har du fået en grundig instruktion.

Åbningstiderne for ’Up at the O2’ varierer efter sæson. Du kan se tider og booke din billet her!

Transport: Undergrund til North Greenwich Station.

De bedste familieattraktioner i London

London har seværdigheder og attraktioner for alle – små som store. Nedenfor finder du forslag til fem af de bedste familieattraktioner i den engelske hovedstad.

11. Udflugt til Harry Potter Warner Brothers Studio

[Filmstudio]

Elsker du også filmene om Harry Potter, så er et besøg bag kulisserne på de populære film en fantastisk oplevelse. Foto: Heiko fra Pixabay

Der er garanti for en magisk oplevelse, når du træder ind i Harry Potters eventyrlige univers på Warner Brothers Studio i Leavesden. Her kan du få et spændende kig bag kulisserne på den populære filmserie, og besøge nogle af de velkendte adresser fra Harry Potter-serien.

Du kan bl.a. tage plads på Perron 9¾, hvorfra Hogwarts-ekspressen kører mod den berømte troldmandsskole. Et andet højdepunkt er Diagonalstræde med de farverige butiksfacader. Her kan du gå forbi Ollivanders Tryllestave, boghandlen Flourish & Blotts samt Weasleys Wizard Wheezes. Du kan også opleve kostumer og rekvisitter på nærmeste hold, ligesom du kan blive klogere på den tekniske side af filmproduktionen og dens brug af special effects.

Kort efter, at den britiske forfatter J.K. Rowling havde udsendt den første bog om Harry Potter i 1997, begyndte interessen for den unge troldmand og hans spændende eventyr at sprede sig til hele verden. Og interessen blev blot endnu større, da den første film – Harry Potter og de vises sten – blev udsendt i 2001.

Alle de otte Harry Potter-film er blevet optaget på Leavesden Studios – en tidligere flyveplads og fabrik nær Watford. Leavesden havde været benyttet til filmproduktion siden starten af 1990’erne (bl.a. i forbindelse med James Bond-filmen GoldenEye), men Harry Potter-produktionen, der strakte sig fra 1999 til 2010, bragte studiet op i en helt ny liga.

Højdepunkter på Harry Potter-turen

I 2010 – efter færdiggørelsen af den sidste Harry Potter-film – købte Warner Brothers det 80 hektar store område, og gjorde det til studiets permanente europæiske base. På samme tid etablerede man også Harry Potter Studie-turen, hvor de originale dekorationer kunne udstilles til glæde for seriens mange fans.

Hogwarts’ festsal, Dumbledores kontor, ministeriet for magi, Gryffindors fællesrum og Hagrids hytte er blot nogle af de kulisser, du kan træde ind i under dit besøg. Du kan også se den flotte model af Hogwarts-slottet i størrelsesforholdet 1:24, som blev brugt i forbindelse med udendørs optagelser.

Du kan bevæge dig gennem den fantastiske udstilling i dit helt eget tempo, og selvom her kommer op mod 6.000 besøgende hver dag, er området bygget til at kunne håndtere de mange gæster. Turen gennem hele Harry Potter-universet tager ca. 3,5 timer, og selvom prisen er i den høje ende, så får man virkelig noget for pengene.

Transport til Harry Potter Warner Brothers Studio fra London

Du kan naturligvis benytte offentlig transport for at komme til Harry Potter Warner Brothers Studio, men det er mere praktisk (og hurtigere) at tage med på en af de daglige ture, der arrangeres fra det centrale London: Evan Evans Tours og Golden Tours.

Busserne fra Evan Evans Tours kører fra Evan Evans kontor, 258 Vauxhall Bridge Road (nærmeste undergrund: Victoria), mens busserne fra Golden Tours kører fra Kings Cross Station, Pancras Road (Busstoppested T). Nærmeste undergrund: Kings Cross.

Køb billet: Du kan købe din billet til Harry Potter Warner Brothers Studio inkl. transport her.

12. London Zoo (ZSL London Zoo)

[Zoologisk have]

London Zoo er blandt byens bedste seværdigheder for hele familien. Foto: Gianluca Camporeale fra Pixabay

I den nordligste ende af Regent’s Park finder du London Zoo – en skøn, grøn oase med et stort udvalg af spændende dyr. Haven blev grundlagt i 1828, og er således verdens ældste zoologiske have. I dag huser haven mere end 650 forskellige dyrearter fra hele verden, spredt over et område på 15 hektar.

Udover at være verdens ældste zoologiske have, så kan London Zoo også prale af en række andre historiske førstepladser. Haven var nemlig den første i verden til at kunne præsentere et reptilhus (1849), et offentligt akvarium (1853), et insekthus (1881) og en børnezoo (1938). Akvariet findes ikke længere, men er du interesseret i hajer og andre havdyr, kan du i stedet besøge Sea Life London.

London Zoo er blandt de oplagte seværdigheder, hvis du rejser til den engelske hovedstad med børn. Udover at opleve en lang række fantastiske dyr i deres naturlige omgivelser, kan I også lære en masse om de dyr, I møder på jeres vej. I kan f.eks. blive klogere på dyrenes liv (både i fangenskab og i det fri) og på havens omfattende avlsprogram.

Blandt havens højdepunkter er det store ‘Land of the Lions’-anlæg, hvor man kan komme helt tæt på de imponerende asiatiske løver (hvoraf der kun er omkring 400 tilbage i naturen). Det er også en stor oplevelse at stå overfor de mægtige gorillaer i ‘Gorilla Kingdom’, og gå rundt blandt parkens legesyge lemurer.

Du kan ligeledes glæde dig til at møde tigere, gigantiske Galápagos-skildpadder og komodovaraner, ligesom pingvinerne på ‘Penguin Beach’ altid er et underholdende indslag. En hævet gangbro sørger desuden for, at du kan komme i øjenhøjde med havens majestætiske giraffer.

Spring køen over: Køb din entrébillet til London Zoo her!

Transport: Undergrund til Regent’s Park eller Camden Town. Du kan også benytte kanalbådene, som sejler mellem Camden Lock og Little Venice. Du kan købe billet til kanalbådene her.

13. Madame Tussauds London

[Voksmuseum]

Kongen af Pop er naturligvis repræsenteret på Madame Tussauds i London. Foto: Mathew Browne fra Unsplash

Michael Jackson, Madonna, Dronning Elisabeth og Alfred Hitchcock – du kan møde massevis af kendisser – levende såvel som afdøde – på voksmuseet Madame Tussauds i London. Uanset om du er til The Beatles eller Taylor Swift, Cristiano Ronaldo eller Lionel Messi, så får du en fantastisk mulighed for at stå ansigt til ansigt med de største stjerner. Og du kan sagtens bruge lang tid på at studere de detaljerede og livagtige figurer.

I dag kan du besøge Madame Tussauds voksmuseer mange steder i verden, men det er London-udgaven ved Regent’s Park, der er den originale. Museet er opkaldt efter den franske voksskulptør Marie Tussaud, som levede fra 1761 til 1850. Gennem en årrække rejste Tussaud rundt i Europa med sine voksskulpturer, men senere tog hun permanent ophold i London, og i 1835 åbnede hun sit voksmuseum her.

Det er fortsat muligt at opleve nogle af Marie Tussauds egne værker på museet – bl.a. skulpturen af George III og Tussauds selvportræt fra 1842 – men det er naturligvis de mere nutidige figurer, der tiltrækker størst opmærksomhed. Politikere, sportsudøvere, skuespillere, musikere og filmkarakterer. Her er noget for enhver smag, og der er ligeledes gode muligheder for en selfie med Ed Sheeran, Kylie Minogue, Daniel Craig eller en af de mange flotte superhelte fra Marvel-universet.

Spring køen over: Køb din entrébillet til Madame Tussauds London her!

Transport: Undergrund til Baker Street.

14. Musical i London

[Musik og teater]

Phantom of the Opera er en af de mange ikoniske musicals som kan opleves i Londons West End. Foto: Ahmad Ardity fra Pixabay

Les Misérables, The Phantom of the Opera, Lion King eller Mamma Mia! Når du besøger London bør du ikke snyde dig selv for en uforglemmelig aften på en af byens mange berømte teaterscener. Londons West End byder på masser af fantastiske musical-oplevelser, og du finder både klassiske opsætninger og nye spændende overraskelser.

Med hele 39 teatre er Londons West End synonym med varieret og storslået scenekunst. Drury Lane åbnede i 1663, og er byens ældste teater, og mange af teaterbygningerne er lige så spændende og storslåede, som de stykker, der opføres her. Derfor handler det at opleve en musical i London ikke alene om sang, dans og musik, men også om omgivelserne.

Stemningen i de historiske bygninger er ganske unik, og en opsætning af The Phantom of the Opera andre steder end på Her Majesty’s Theatre ville ikke være det samme. Her Majesty’s Theatre er fra 1897 og ’Phantom’ har spillet her siden 27. september 1986.

Vil du se en specifik musical (eller et teaterstykke), kan du booke billetter direkte hos de enkelte teatre online. De mest populære stykker bliver hurtigt udsolgt, så det er en god idé af være ude i god tid. Du kan se en oversigt over musicals i London her.

Billetter sælges også direkte ved teatrenes billetluger, hvis de ikke er udsolgt på forhånd. Jagter du billige billetter, så kan det anbefales, at tage til Leicester Square. Omkring pladsen findes flere bureauer, som sælger ’last minute tickets’ til nedsatte priser.

15. Sea Life London Aquarium

[Akvarium + Dyrepark]

I Sea Life London kan du stå ansigt til ansigt med hajer og andre undervandsdyr. Foto: Domingo Trejo fra Pixabay

Kom med på en spændende og lærerig tur ned under vandet. Sea Life London er en fremragende familieaktivitet, og blandt hovedstadens mest populære forlystelser for børn og voksne. Hajer, skildpadder, søheste, blæksprutter og pingviner – i Sea Life London kan du opleve 500 forskellige dyrearter, ligesom du kan rejse rundt til alle klodens kontinenter.

Det originale ‘London Aquarium’ åbnede i 1997, og har lige siden haft til huse i County Hall – en flot bygning, som ligger langs Themsen nær London Eye. I 2008 blev akvariet overtaget af Merlin-gruppen, som driver forlystelsesparker i hele verden, og siden er der blevet investeret massivt i den populære attraktion. Udvidelserne har bl.a. budt på en fantastisk undervandstunnel kendt som ‘Shark Walk’, en stor Stillehavstank samt det flotte ‘Ice Adventure’ med pingviner.

Som kontrast til pingvinernes kølige omgivelser kan du også opleve Amazonas regnskove, og nogle af de mange fisk, krybdyr og insekter, der lever her. Du kan også glæde dig til at møde Storbritanniens største samling af piratfisk, også kendt som Piranha.

Spring køen over: Køb din entrébillet til Sea Life London her.

Transport: Undergrund til Waterloo eller Westminster.

16. Tower Bridge

[Bro + Udsigt + Museum]

Tower Bridge er Londons mest ikoniske bro. Foto: RichardLey fra Pixabay 

Den smukke bro over Themsen er endnu et af Londons mange ikoniske vartegn. Den kombinerede vippe- og hængebro blev opført mellem 1886 og 1894, og dens arkitektur er nøje tilpasset det meget ældre Tower of London, som ligger lige ved siden af. De to imponerende brotårne er designet, så de kan modstå det enorme pres, som hævningen af broen medfører.

Vejen over broen er åben for både biler og fodgængere. Mellem de to tårne findes desuden en dedikeret gangbro, som tilbyder en flot panoramaudsigt. Denne bro er en del af The Tower Bridge Exhibition – udstillingsområdet, som man kan løse billet til.

Udstillingsområdet består af de to brotårne, den overdækkede gangbro og det viktorianske motorhus. Her kan du blive klogere på opførslen af det imponerende bygningsværk, se dampmaskinen, der engang sørgede for at broen kunne hæves (i dag er funktionen elektrisk), og naturligvis nyde udsigten.

Åbningstider: Åbent dagligt 9:30-18:00 (der er mulighed for at købe en kombineret billet, som både gælder til Tower Bridge og Monument).

Transport: Undergrund til Tower Hill eller London Bridge (på hver sin side af Themsen).

17. Kew Gardens

[Botanisk have]

Det enorme palmehus i Kew Gardens – en af de bedste seværdigheder udenfor selve London. Foto: Richard Mcall fra Pixabay 

Kew Gardens er ikke som botaniske haver er flest. Faktisk byder det enorme anlæg vest for Londons centrum på Verdens største og mest varierede botaniske samling. Her findes mere end 50.000 planter fra både ind- og udland, samt en af Verdens største samlinger af pressede og tørrede planter og svampe (op mod 8,5 millioner eksemplarer).

Herudover byder det 120ha store område på en imponerende samling af historiske bygningsværker, herunder slottet Kew Palace, det kinesiske tårn (Great Pagoda), de viktorianske drivhuse samt en lang række andre vækst- og palmehuse.

Historien bag Kew Gardens går helt tilbage til midten af det 18. århundrede, hvor Augusta, prinsesse af Wales og senere mor til Kong Georg III, tog initiativ til en botanisk have. Haven blev på dette tidspunkt udlagt i tilknytning til det royale slot på stedet.

Udsigt fra det kinesiske tårn

I 1762 blev det kinesiske tårn opført, tegnet af William Chambers, som havde studeret arkitektur i Asien. Chambers stod bag flere bygninger i Kew Gardens, ligesom han også tegnede det pompøse Somerset House i London. Det kinesiske tårn er blandt havens ældste bygningsværker, og besøgende kan også i dag få en fornem udsigt fra tårnets top.

Kew Gardens fik status som national botanisk have i 1840, og samtidig blev parken åbnet for offentligheden. Siden er de imponerende samlinger af blomster, træer og buske vokset år for år, og de fantastiske omgivelser har lokket tusindvis af besøgende til stedet. Kew Gardens er både en forsknings- og uddannelsesinstitution, men også en utrolig populær turistattraktion.

At besøge den botaniske have føles lidt som at begive sig ud på en jordomrejse – alverdens eksotiske planter står i kø for at blive observeret, og de varierede landskaber, bl.a. den fine klippehave, hjælper med til at understøtte den ligeså varierede flora.

Kew Gardens som UNESCO-verdensarv

I 2003 blev Kew Gardens indskrevet på UNESCOs liste over Verdenskulturarv, hvilket blot understreger den enorme værdi, som findes i havens flotte samling. Udover at byde på smukke parkanlæg, sjældne planter og imponerende drivhuse, findes her også mange gode muligheder for at slappe af og nyde omgivelserne.

Du må heller ikke misse muligheden for at gå en tur mellem trætoppene på den flotte bro i 18 meters højde. Den 200 meter lange bro svajer i vinden og er designet af David Marks, som også er manden bag London Eye. Kew Gardens er en af de største seværdigheder omkring London, og en tur herud vil bestemt ikke skuffe.

Åbningstiderne for Kew Gardens varierer efter sæson, og nogle at havens attraktioner har individuelle åbningstider. Læs mere om Kew Gardens og se de aktuelle åbningstider her.

Spring køen over: Køb entrébillet til Kew Gardens her og vis den på mobilen

Transport: Undergrund til Kew Gardens (zone 3).

18. Westminster Abbey

[Kirke]

Facaden på den store kirke er fyldt med mange fine detaljer. Foto: PublicDomainPictures fra Pixabay 

Den enorme gotiske kirke er blandt Englands bedst kendte religiøse bygninger, men trods navnet ’abbey’ (kloster), har kirken ikke været klosterkirke siden 1560. Den første kirke på stedet blev opført af kong Edvard Bekenderen mellem 1045 og 1050, mens de ældste dele af den nuværende kirke stammer fra 1245.

Lige siden Vilhelm Erobreren blev kronet her i 1066, har Westminster Abbey tjent som kroningskirke for de engelske og siden de britiske monarker. Ligeledes er både konger, dronninger, premierministre, militærledere og kulturpersonligheder blevet begravet her.

Optegnelser viser, at over 3.000 personer gennem tiden er blevet stedt til hvile i den store kirke. I kirkens sydlige tværskib findes Poets’ Corner. Her var digteren Geoffrey Chaucer den første, som blev begravet.

Omkring ham finder man i dag mange andre kulturpersonligheder, bl.a. prominente navne som forfatteren Charles Dickens, fysikeren Isaac Newton, komponisten G. F. Händel og skuespilleren Laurence Olivier. Fysikeren Stephen Hawking er blandt de senest begravede berømtheder her.

UNESCO-verdensarv

Sammen med parlamentsbygningen og den nærliggende St. Margarets Kirke blev Westminster Abbey i 1987 optaget på UNESCOs liste over Verdenskulturarv. Det er en spændende oplevelse at besøge den berømte kirke. Her kan du foruden de spændende gravmonumenter beundre den enestående gotiske arkitektur, de smukke glasmosaikker og naturligvis Kong Edward I’s tronstol fra 1296, som er blevet anvendt ved kroninger lige siden.

Det kan anbefales at benytte den fine audioguide eller gå med på en rundvisning med guide. Husk også at beundre den 900 år gamle College Garden – Storbritanniens ældste park, og en af de oversete seværdigheder i London.

Åben mandag, tirsdag, torsdag og fredag 9:30-15:30, onsdag 9:30-15:30 samt 16:30-18:00, lørdag 9:30-13:00.

Spring køen over: Køb din entrébillet til Westminster Abbey her og vis den på mobilen

Transport: Undergrund til Westminster eller St. James’ Park.

19. Highgate-kirkegården

[Kirkegård]

Der hersker en helt speciel stemning på Highgate-kirkegården, som bestemt er et besøg værd. Foto: Various-Photography fra Pixabay

Her får du en helt speciel og unik oplevelse, hvor du virkelig vil føle dig hensat til en anden tid. Den tilvoksede kirkegård er utrolig smuk, og leder let tankerne hen på Miss Havishams forsømte gods i Charles Dickens ’Store forventninger’. Og apropos Charles Dickens, så er hans forældre, hans kone og hans bror begravet her – Dickens selv er begravet i Westminster Abbey.

Highgate-kirkegården blev etableret i 1839, og rummer i dag mere end 53.000 grave. Der er flere berømte personer, som gennem tidens løb er blevet begravet her. Udover Charles Dickens familie kan bl.a. nævnes den politiske filosof Karl Marx, forfatterne Douglas Adams og George Eliot samt poeten Christina Rossetti.

Foruden selve gravstederne byder kirkegården også på mange smukke viktorianske skulpturer og monumenter. Naturens kræfter og tidens tand er dog de mest imponerende faktorer ved Highgate-kirkegåden, og et besøg sidder i kroppen længe efter.

Østkirkegården (hvor man bl.a. finder Karl Marx’ grav) er åben 10:00-16:00 (november til februar) og 10:00-17:00 (marts til oktober). Efter at have indløst entré, kan man selv gå rundt her. Vestkirkegården er derimod kun tilgængelig med guide. Det kan anbefales at booke rundvisning i god tid. Læs mere om Highgate-kirkegården og book tid til rundvisning her.

Transport: Undergrund (Northern-line) til Archway.

20. Fuller’s Brewery

[Bryggeri + Rundvisning]

Fuller’s er blandt favoritmærkerne på den engelsk pub-scene, og et bryggeribesøg er en af de oplagte seværdigheder, når du er i London. Foto: Klaus Heller fra Pixabay 

I Chiswick i det vestlige London ligger The Fuller’s Griffin Brewery, og her har det tidligere familieejede bryggeri ligget siden 1845. Det er et fascinerende sted, hvor man straks fornemmer den spændende historie i de smukke gamle bygninger. Derfor er et besøg her også en sjov og anderledes oplevelse.

Der arrangeres rundvisninger dagligt, hvor du både bliver præsenteret for bryggeriets historie, brygprocessen bag de klassiske britiske ales, og naturligvis mulighed for at smage på de lækre øl.

I Storbritannien er der tradition for, at det er de større bryggerier, som ejer og driver værtshusene, hvor øllet serveres. I det sydlige England driver selskabet bag Fuller’s Brewery mere end 380 ærkebritiske pubber.

Derfor er det også sandsynligt, at du kommer til at smage en dejlig ’London Pride’ – Fuller’s bedst kendte variant – på din ferie i London. Og det kan du altså roligt gøre. Den ravfarvede øl har både en behagelig maltsødme og en ren bitterhed. Alkoholprocenten er 4,1% fra fad, og 4,7% når den er på flaske.

En autentisk rundvisning

Mens mange bryggeribesøg foregår i nedlagte produktionsområder, er det anderledes på Fuller’s Brewery. Her kan man faktisk opleve et arbejdende bryggeri, og se hvordan øllet bliver brygget og pakket. Herudover er guiderne utrolig dygtige formidlere og meget engagerede.

Selvom du skulle vide en del om ølbrygning på forhånd, skal du nok blive klogere under dit besøg. Hvis du stadig er tørstig efter den afsluttende ølsmagning, så er bryggeri-pubben The Mawson Arms et hyggeligt sted at hænge ud. Her serveres også glimrende pubmad.

Rundvisninger foregår mandag til torsdag samt lørdag hver hele time fra 11:00 til og med 15:00. Fredage foregår rundvisningerne hver hele time fra 10:00 til og med 16:00. Du kan booke tid til rundvisning her.

Transport: Undergrund til Turnham Green (herfra 15-20 minutters gang).

Spis ude i London

Du bør ikke gå sulten i seng i London, for det vrimler med gode spisesteder. Her er naturligvis klassisk pub-mad, traditionelle britiske restauranter og fast-food, men da London i høj grad er en international og multikulturel by, findes her også et enormt udvalg af spændende og mere eksotiske spisesteder.

Jeg har spist på fremragende mellemøstlige, indiske og østeuropæiske restauranter i den engelske hovedstad, og er du bare en smule eventyrlysten, når det gælder mad, bør du også prøve nogle af de mere oversete køkkener.

Pubmad i London

Personligt elsker jeg også at spise klassisk engelsk pubmad; fish & chips, pølser og kartoffelmos, forskellige pies etc. Det er selvfølgelig fordi denne mad passer fremragende til den gode, engelske øl, men det er også på grund af den hyggelige, uformelle stemning, og de ofte historiske serveringslokaler.

En anden oplagt grund til at spise på pub er naturligvis prisen. Pubmad er ofte billigere end klassisk restaurant-mad, men det er ikke hele sandheden. På en restaurant i London betaler man ofte et såkaldt ’service charge’ – en slags drikkepenge-gebyr, der gerne er på 12,5% af regningen. Så kan det altså hurtigt blive dyrt at spise på restaurant. Der er imidlertid ikke noget service charge, når du spiser på pub, så her kan du nøjes med at give drikkepenge, hvis du har lyst.

Læs også: De 15 bedste pubber i London

Grundet Londons størrelse, kan det være svært at anbefale restauranter, som du måske skal tage tværs af byen, for at opleve. Tiden er ofte givet bedre ud, når du i stedet finder et hyggeligt, lokalt spisested i det område, hvor du alligevel befinder dig. Alligevel kommer her fem forslag til fantastiske spisesteder i London, som du kan lade dig inspirere af, hvis du er i nærheden (de er dog også så gode, at de er værd at køre langt efter…).

TIP: Har du lyst til at opleve autentisk britisk stand-up comedy, så kan det anbefales at besøge ’The Top Secret Comedy Club’. I den hyggelige kælder i West End er der garanti for et godt grin til billige penge. Nogle af komikerne er professionelle, men selv amatørerne er utrolig dygtige. Du kan læse mere om klubben, se program og købe billet her. Billetpriserne er lave, men er du godt underholdt, forventes det, at du giver drikkepenge til kunstnerne.

Restauranter i London – de bedste spisesteder

1. Rules

[Maiden Lane 35]

På Maiden Lane i Covent Garden finder du Rules – Londons ældste restaurant. Det traditionsrige spisested åbnede dørene i 1798, og var i begyndelsen en dedikeret østersbar men serverede også finere britisk mad. Det gør Rules fortsat, og det endda på et særdeles højt niveau. De rigt dekorerede vægge rummer både malerier og tegninger, og stemningen er utrolig hyggelig. Rules er særligt kendt for retter med vildt (bl.a. agerhøne, fasan og hare).

2. Alexander the Great

[Plender Street Bayham Street 8]

Befinder du dig i Camden må du simpelthen spise på den græske restaurant opkaldt efter erobreren Alexander den Store. Hvad der udefra ligner en klassisk turistfælde vil med garanti overraske og ikke mindst overrumple dine smagsløg. Dette er Londons bedste græske spisested, hvor retterne laves efter traditionelle opskrifter – og naturligvis tilberedes kødet over den autentiske grill. Om sommeren kan man spise på den udendørs terrasse.

3. Barge East

[Whitepost Lane River Lee, Hackney Wick]

Velkommen til en oplevelse ud over det sædvanlige: Fantastisk mad og en udsigt der ikke fås bedre ret mange steder i London. Fortøjret langs River Lee i Hackney Wick ligger den hollandske pram De Hoop, der er omdannet til en flydende hipster-restaurant. Stemningen, særligt om sommeren, er fantastisk på Barge East, og de sæsonbestemte anretninger smager himmelsk. Mange af retterne er vegetariske. Barge East er desuden et oplagt sted for en hyggelig brunch.

4. Stax Diner

[Kingly Court Kingly Street 1, 1.sal]

Stax Diner er en klassisk amerikansk diner/cafeteria med alt hvad det indebærer – perfekt til en hyggelig frokost midt i den klassiske London-sightseeing. Du finder Stax Diner lige bag den store shoppinggade, Regent Street, og den centrale placering har gjort stedet populært (forvent mange mennesker). Til gengæld er burgerne saftige og lækre – vælg cajun- eller sweet potato fries som tilbehør. Prøv også den sprøde kylling, vaflerne, milkshaken … ja før du har set dig om, har du spist en hel dagsration.

5. YMING

[Greek Street 35-36]

Det er rigtig hyggeligt at gå en tur gennem Londons Chinatown med alle de kinesiske dekorationer, kinesiske supermarkeder og naturligvis kinesiske restauranter. Desværre er mange af bydelens restauranter regulære turistfælder, så du skal ikke nødvendigvis vælge den første, du ser – jo mindre det tilfældigvis er YMING. YMING er muligvis Chinatowns bedste spisested, og det er altså ikke fritureretter, der serves her. Det er i stedet autentisk kinesisk mad med de lækreste ingredienser. Samtidig er lokalerne hyggelige og intime.

Hotel i London – de bedste overnatningssteder

Der findes utallige muligheder for overnatning i London, og der er flere faktorer, du bør tage med i dine overvejelser, når du booker hotel i den engelske hovedstad. Placering og pris er naturligvis de væsentligste elementer. Da London er en stor by, kan du ikke bo tæt på det hele. Personligt kan jeg godt acceptere at bo i udkanten af centrum, hvis jeg bare er tæt på en undergrundsstation – så kommer man hurtigt og nemt rundt til alle de spændende seværdigheder.

Prisen på hoteller i London varierer meget, men selv de usleste hoteller kan være relativt dyre, sammenlignet med andre af Europas storbyer. Sørg derfor altid for at læse anmeldelser af hotellet, inden du bestiller.

Kommer du til London sent om aftenen eller skal du rejse hjem tidligt (det er ofte tilfældet med lavpris-flyselskaberne), kan det være en fordel at bo i nærheden af eksempelvis Victoria Station, hvor du finder eksprestog- og busser til Gatwick og Stansted. Nedenfor finder du mine tre forslag til gode hoteller i London. Det er ikke luksushoteller, men har en ganske fin standard. Du kan se en oversigt over alle hoteller i London her.

1. Best Western Victoria Palace

[Warwick Way 60]

Best Western-kæden er garant for et godt serviceniveau og udmærkede værelser. Det gælder også Victoria Palace, der er et fremragende valg, hvis du kommer til Londons centrum via Victoria Station. Den store tog- og busstation ligger blot 500 meter fra hotellet.

Beliggenheden er faktisk hotellets store styrke, og man kan nemt gå til flere af byens største attraktioner, bl.a. Buckingham Palace og parlamentsbygningen med Big Ben. Der er også gode restauranter og caféer i området. Morgenmaden er god og receptionen er døgnåben. Læs mere om hotellet her.

2. Central Park Hotel

[Queensborough Terrace 49]

Hotellet er af ældre dato, men værelserne er blevet opgraderet løbende. Beliggenheden blot 100 meter fra det enorme Hyde Park er imidlertid fantastisk, og på en sommerdag lokker både træernes skygge og søens vand.

Central Park Hotel ligger i et roligt kvarter, og du har blot 2 minutters gang til undergrundsstationen Queensway. Som en fin detalje er værelserne udstyret med europæiske stik, så der ikke behøves omformer. Morgenmaden på Central Park Hotel er udmærket, men der findes også flere gode spisesteder i nærheden. Receptionen er døgnåben og bemandet med et imødekommende personale. Læs mere om hotellet her.

3. SoHostel

[Dean Street 91]

Leder du efter billig overnatning i London, så er SoHostel et oplagt valg. Ja, det er et hostel, og ja der er mange unge mennesker. Udover de klassiske sovesale (fra 3-18 senge) findes der også private værelser med dobbelt- eller køjeseng.

Placeringen midt i Soho er intet mindre end fantastisk, og vil du bo i centrum af den pulserende storby på et su-budget, er SoHostel lige stedet. Her er rent og pænt, medarbejderne er flinke og receptionen er døgnåben. Du finder desuden undergrundsstationen Tottenham Court Road lige om hjørnet (så du nemt kommer rundt til de mange seværdigheder i London) sammen med mange pubs, restauranter og caféer. Læs mere om hotellet her.Booking.com

Flere oplevelser…

Udover denne rejseguide med seværdigheder i London, kan du også med fordel finde inspiration i mine øvrige guides til den engelske hovedstad:

Sådan kommer du til London

De 10 bedste museer i London

London: 15 gratis oplevelser

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (Themsen med parlamentet og Big Ben): Billede af David Mark fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *