Seværdigheder i Aarhus: De 15 bedste oplevelser

Kom med til Aarhus – en lille storby, hvor du kan opleve populære seværdigheder og skjulte skatte. Her er spændende oplevelser for både store og små, for byen ved den jyske østkyst er fuld af kultur og natur for enhver smag.

Du kan f.eks. fordybe dig i den spændende fortid med et besøg på Moesgaard Museum eller en tur i Den gamle by. Det er også muligt at nyde den mest moderne arkitektur og se de nyeste seværdigheder, på en tur gennem den spritnye bydel, Aarhus Ø.

Står shopping højt på ønskesedlen, så er det oplagt at udforske Strøget og Latinerkvarterets smalle, brostensbelagte gader. Besøg også de klassiske stormagasiner og indkøbscentret Bruuns Galleri. Når sightseeing og indkøb er overstået, kan du passende slappe af på en af caféerne langs åen, i byens skønne parker eller i det moderne havnekvarter.

Europas Kulturhovedstad anno 2017 er en by med mange ansigter. Her bor ca. 280.000 mennesker, og med et væld af uddannelsesinstitutioner, opleves Aarhus som en ung og progressiv by.

Udover de forskellige seværdigheder, som du kan læse om i denne guide, er det også værd at tjekke kalenderen for aktuelle kulturarrangementer. Der sker altid noget nyt og spændende i Smilets by, så lad dig rive med og kom helt tæt på Aarhus og byens indbyggere.

I denne korte rejseguide finder du inspiration til alle de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i Aarhus. God fornøjelse!



Booking.com

Seværdigheder i Aarhus – de 15 bedste oplevelser

1. Den gamle by

[Frilandsmuseum]

Der findes masser af skønne oplevelser i Den gamle by – en af de største seværdigheder i Aarhus. Foto: Nils Nyvang fra Pixabay

Købstadsmuseet Den gamle by er en af de mest populære seværdigheder i Aarhus. Her kan du tage familien med på en spændende tidsrejse, og besøge boliger og værksteder i den mest romantiske kulisse. Brostensbelagte gader og stræder kan frit udforskes, alt imens haver og huse byder på et unikt indblik i dagligdagen for en dansk købstad i 1800-tallet.

Det første initiativ til et levende købstadsmuseum blev taget af lokalhistorikeren Peter Holm, som i 1909 reddede Den gamle borgmestergård fra en brutal nedrivning. Bygningen blev i stedet genopført – først ved Tangkrogen som en del at Landsudstillingen, og efterfølgende ved Botanisk Have, hvor Den gamle by åbnede for publikum i 1914.

Den gamle by er løbende blevet udvidet med bygninger fra hele landet, og består i dag af 75 huse. Byens gæster kan komme indenfor i mange af husene, og opleve borgerskabets smukke stuer og arbejderklassens trange kår.

De levende værksteder er ligeledes spændende at besøge, og her er der mulighed for at se, hvordan smed, bødker, brygger og mange andre håndværkere arbejder.

Bliv ét med historien i Aarhus

Når du besøger Den gamle by, bliver du ét med historien. Byen er et levende museum med masser af aktiviteter, ligesom den er befolket med mennesker, der arbejder og går klædt som i gamle dage. Butikkerne er også aktive tidslommer, hvor du kan gøre en god handel, inden du tager en tur med hestevognen eller sætter dig til rette på et af byens spisesteder.

Er du mere til den nyere historie, så har du også mulighed for at (gen)opleve 1970’erne i den særlige 70’er-bydel med tidstypiske lejligheder, butikker og værksteder. Velfærdssamfundets og frisindets årti er flyttet ind i det sydlige hjørne af Den gamle by, og her kan man besøge 10 forskellige hjem, og på denne måde få et indblik i den almindelige danskers historie.

Åbningstider: Se hjemmesiden for aktuelle åbningstider.

Transport: Bus 3A, 14 eller 114 til Den Gamle By/Eugen Warmings Vej.

2. ARoS

[Kunstmuseum + Udsigt]

ARoS byder både på kunst og en spektakulær udsigt over Aarhus. Foto: Benjamin Munk Olsen

Som et kraftigt vandløb skærer den markante foyer sig vej gennem bygningen, og deler det aarhusianske kunstmuseum i to. Det lyse og højloftede rum repræsenterer dog ikke kun splittelse. I åbningstiden forbinder foyeren nemlig på fornem vis to bydele; på den ene side kan man nyde området med Rådhuset, og på den anden side det hyggelige miljø omkring åen. Der er gratis adgang til foyeren.

Navnet ARoS har en dobbelt betydning her i det østjyske. Det rummer nemlig både det latinske ‘ars’, der betyder kunst, og ‘Árós’ som er det gamle navn for Aarhus. Det hele kunne godt lyde lidt gammeldags, men den ikoniske bygning med sit kubistiske og minimalistiske udtryk gemmer også på masser af moderne indslag.

Mest iøjnefaldende er naturligvis ’Your rainbow panorama’ – en regnbuefarvet tagkorridor i glas, skabt af den dansk/islandske kunstner, Olafur Eliasson. Fra regnbuen har man den skønneste panoramaudsigt over Aarhus.

En del af samlingen på ARoS går tilbage til 1859, hvor byens første kunstmuseum slog dørene op. Museets hurtigvoksende samling har dog gjort det nødvendigt at skifte adresse indtil flere gange, og i slutningen af 1980’erne – efter at have flyttet tre gange – var man atter på udkig efter nye lokaler.

En arkitektkonkurrence blev udskrevet, og den vandt arkitekterne Schmidt Hammer Lassen, som dermed fik til opgave at tegne det nye museum. ARoS kunne for første gang åbne dørene for publikum den 7. april 2004.

Moderne arkitektur og en omfattende udstilling

Den kubiske bygning måler 52×52 meter, og har en højde på ca. 50 meter. Indenfor kan man opleve en af Skandinaviens største kunstudstillinger brede sig over 10 etager og 20.700 kvadratmeter.

En hel sektion er dedikeret til mestrene fra den danske Guldalder; Eckersberg, Christen Købke, Johan Th. Lundbye, Wilhelm Marstrand og P.C. Skovgaard. Lidt længere fremme i tiden er Hammershøi også repræsenteret, ligesom man kan nyde hovedværker af P.S. Krøyer og J. F. Willumsen.

De modernistiske rammer passer også fremragende til museets moderne værker, og dem er der heldigvis mange af. Tag f.eks. på en visuel rejse gennem det modernistiske gennembrud i 1900-tallet, eller gå på opdagelse i Asger Jorn og Per Kirkebys fantasier. ARoS ejer også en del af Bjørn Nørgaards parterede hest, som provokunstneren kom på syltetøjsglas i 1970. Den syltede hest er dog pt. ikke en del af udstillingen.

Til gengæld kan man nyde de skiftende udstillinger i De 9 Rum – et udstillingsafsnit i museets underetage, som anvendes til international lys-, video- og installationskunst. Her møder man ofte eksperimenterende, tankevækkende og ikke mindst anderledes værker.

Et andet højdepunkt på museet er den hyperrealistiske skulptur, Boy, som er skabt af den australske kunstner Ron Mueck. Den 4,5 meter høje og 500 kg tunge skulptur forestiller en dreng, der sidder på hug med armene over hovedet. Hans størrelse virker overrumplende på beskueren, ligesom drengens ansigtsudtryk har noget foruroligende over sig.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

Transport: Alle buslinjer til Park Allé.

3. Aarhus Domkirke (Skt. Clemens Kirke)

[Kirke]

Aarhus Domkirke ligger midt i byen og er altid et besøg værd. Foto: Benjamin Munk Olsen

De høje gotiske vinduer giver et flot lysindfald, akustikken er nærmest guddommelig og kirkerummets udsmykning fejler heller ikke noget i Danmarks længste og højeste kirke. Aarhus Domkirke blev påbegyndt i 1190’erne, og er således et af de ældste teglstensbyggerier i Jylland.

Kirken blev oprindeligt opført som en treskibet romansk basilika, men blev i det 15. århundrede ombygget til en gotisk katedral. Det er også dette gotiske og himmelstræbende udtryk, der springer i øjnene den dag i dag.

Blandt kirkens højdepunkter finder man den smukke altertavle, som tilmed er Danmarks største. Det velbevarede klenodie blev fremstillet i Lübeck i 1470’erne, og er en såkaldt fløjaltertavle med flere sider. Tavlen vendes tre gange om året.

Den forgyldte festside kan opleves fra juledag til askeonsdag – dagen der indleder fastetiden. Herefter vises fastesiden frem til påske, hvor festsiden atter åbenbares. Fra første søndag i advent og frem til jul vises advent-siden.

Kirkens flotte prædikestol stammer fra 1588, og præges af ni bibelske relieffer udskåret i egetræ. Læg også mærke til døbefonten, hvis kumme er forsynet med dekorationer af løven, englen, oksen og ørnen, som repræsenterer de fire evangelister Markus, Matthæus, Lukas og Johannes.

Danmarks største orgel med 89 stemmer kan også opleves i kirken. Orglets ældste dele stammer fra 1740, og det er en fornøjelse at høre klassiske salmer udsat for dette forunderlige instrument.

På din tur rundt i kirkerummet kan du også gøre stop ved nogle af de fine kalkmalerier – f.eks. det, der forestiller Ærkeenglen Michael, eller det der foreviger legenden om Skt. Georg og dragen.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

Transport: Letbane 1 eller 2 til Skolebakken

4. Tivoli Friheden

[Forlystelsespark]

Tivoli Friheden i Aarhus er blandt de oplagte seværdigheder for børnefamilier. Foto: Stan Petersen fra Pixabay

Der er både mulighed for afslapning og adrenalinkicks i Tivoli Friheden, som er en herlig oase fyldt med forlystelser. Er du ikke til de vilde rutsjebaner så kan du i stedet tage en tur i Pariserhjulet, i de hyggelige motorbåde, eller i den populære 5D-Cinemagic – en interaktiv 3D-biograf, hvor det gælder om at skyde invaderende fjender før sidemanden. Her findes også en lang række spændende forlystelser for de mindste.

Den nordligste del af Marselisborgskovene har siden slutningen af 1800-tallet været kendt som ‘Friheden’ – et yndet udflugtsmål, hvor den lokale skovfoged serverede kaffe og kringle under åben himmel. I 1904 gik forretningen så godt, at man valgte at opføre Restaurant Terrassen – en smuk, højloftet træbygning, som fortsat trækker spisende gæster til.

Fra midten af det 20. århundrede kom de første permanente forlystelser. Først var der tale om en minigolfbane, og snart fulgte vandcykler, så man kunne tage en tur på den idylliske sø. Herefter blev det til bl.a. karruseller og rutsjebaner.

I dag er Tivoli Friheden en moderne forlystelsespark med alt, hvad det indebærer. Udover de kørende forlystelser findes også en lang tække boder, skydetelte og restauranter.

Parken er også udsmykket med farvestrålende blomster og springvand. I sommerperioden arrangeres der underholdning for børnene fra den store scene, ligesom de voksne kan nyde koncerter med populære kunstnere til Fed Fredag.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

Transport: Bus 18 til Tivoli Friheden / Stadion Allé.

5. Moesgaard Museum

[Museum + Park]

Moesgaard Museum byder på interaktiv formidling i topklasse med masser af moderne virkemidler. Foto: Benjamin Munk Olsen

Placeret midt i det naturskønne område syd for Aarhus, finder man en af byens mest populære seværdigheder, nemlig Moesgaard Museum. Her kan du i bogstavelig forstand stå ansigt til ansigt med fortiden, når du aflægger Grauballemanden et visit, ligesom du kan du nyde museets flotte og moderne hovedbygning, som åbnede dørene i 2014.

Museumsbygningen er nedgravet i terrænet, og indgår derfor som en naturlig del af det kuperede landskab. Gæsterne har fri adgang til den skrånende, græsklædte tagetage, hvorfra man kan opleve en strålende udsigt.

Den permanente udstilling på Moesgaard Museum dækker den danske oldtid og middelalder. Den helt store attraktion er Grauballemanden – et af verdens mest velbevarede moselig. Grauballemanden døde omkring år 290 f.Kr., og blev efterfølgende lagt i en midtjysk tørvemose.

Mosens særlige kemi har sørget for at bevare et intakt moselig med hår, negle og skægstubbe. Selv hans fingerspidser er så perfekte, at det har været muligt at registrere Grauballemandens fingeraftryk.

Våben, smykker og ansigtet på evolutionen

Udstillingen byder desuden på flintøkser, pilespidser og ravsmykker, flotte våbensamlinger, skibsfund og meget mere. Gennem moderne teknologi har man forsøgt at bringe historien til live, så du f.eks. kan stå inde i en gravhøj fra bronzealderen og opleve jernalderbønderne ofre kostbare våben og smykker til guderne.

Rejsen tilbage i tiden bliver også tydeliggjort gennem evolutionstrappen – en imponerende hovedtrappe, som forbinder museets forskellige etager, og som samtidig illustrerer menneskets udviklingstrin gennem livagtige figurer. Evolutionstrappen starter for 3,1 millioner år siden med abemennesket Lucy, og fører os via Koelbjergmanden (det ældste nordiske mosefund) gennem menneskets udvikling.

En anden spændende udstilling på Moesgaard Museum omhandler etnografiske studier. Her får gæsterne et interessant indblik i døden, og hvordan døden opfattes og bearbejdes i forskellige kulturer. Med udgangspunkt i ritualer og traditioner går turen bl.a. til Mexico og Australien.

Husk også at afsætte god tid til at udforske den skønne natur, der omgiver Moesgaard. Her findes både park, skov, mark og strand, og følger du den markerede oldtidssti, kommer du forbi en række rekonstruerede bygningsværker fra den danske fortid, bl.a. en majestætisk stavkirke med smukke træudskæringer.

Åbningstider: Se hjemmesiden for aktuelle åbningstider.

Transport: Bus 18 til Moesgaard Museum.

6. Botanisk Have

[Park + Afslapning]

Oplev smukke planter og fantastiske omgivelser i Botanisk Have. Foto: Benjamin Munk Olsen

Botanisk Have er en skøn oase midt i Aarhus, og samtidig en af byens mest elskede seværdigheder. I det bakkede terræn finder man både smukke blomsterbede, rislende vandløb, tropiske væksthuse og store græsplæner (som gerne må betrædes). Her er også gode stier til løb samt en indbydende legeplads for de yngste.

Botanisk Have åbnede i 1875, og den store bypark blev hurtigt et populært åndehul for byens indbyggere. En del af havens område optages af Den gamle by, mens de resterende 18ha frit kan udforskes af alle, der enten kommer for at slappe af, motionere eller blive klogere på danske og udenlandske planter.

Selvom Danmark har en beskeden størrelse, byder landet på meget varierede naturoplevelser. Denne mangfoldighed får man et interessant indblik i, når man bevæger sig gennem området Danske havesamfund i Botanisk Have. I dette særlige område kan du nyde alt fra blomstrende enge til hedelandskaber med lyng og kystlandskabernes strande og tørre klitter.

Du kan også med fordel lægge vejen forbi De alpine bede, Rosenbedet og de store væksthuse. Sidstnævnte blev opført fra 1968-71, men renoveret og udbygget i 2014.

I væksthusene kan du gå på opdagelse i fire forskellige klimazoner, hvor smukke blomster og spændende planter fra hele verden hilser dig velkommen. Her findes op mod 2.000 forskellige plantearter, og ved at downloade den gratis app, kan du blive klogere på en stor del af dem.

Åbningstider: Haven er åben døgnet rundt. Se de aktuelle åbningstider for væksthusene på hjemmesiden.

Transport: Bus 2A eller 13 til Skt. Marcus Kirkeplads/Langelandsgade.

7. Aarhus Rådhus

[Rådhus + Rundvisning + Udsigt]

Aarhus Rådhus er et prominent vartegn for byen. Fra tårnet har man desuden en fremragende udsigt. Foto: Benjamin Munk Olsen

Det 60 meter høje rådhustårn hæver sig smukt over Aarhus’ tagrygge, og fungerer som et ikonisk vartegn for byen. Arne Jacobsen og Erik Møllers berømte funkisbygning skulle dog slet ikke have været forsynet med et tårn, men byråd såvel som lokalbefolkning krævede de oprindelige tegninger ændret, så rådhuset fik en mere monumental karakter.

Aarhus Rådhus blev opført fra 1938 til 1941, og stod dermed færdigt til byens 500-års jubilæum som købstad. Som det har været tilfældet med så mange andre bygningsværker, delte det nye rådhus naturligvis vandene. I dag hersker der dog ingen tvivl om bygningens visionære arkitektoniske kvaliteter, og Aarhus Rådhus er således indlemmet i den danske kulturkanon.

Hele den modernistiske bygning er beklædt med norsk marmor, og tårnet, som Arne Jacobsen og Erik Møller modvilligt måtte tilføje, er forsynet med et udvendigt skelet, for at gøre bygningen lettere. Deltager du i en af de guidede rundvisninger, har du mulighed for at komme op i tårnet.

Også inde i bygningen finder man en lang række fine detaljer, for her er arkitekturen naturligvis heller ikke overladt til tilfældighederne. Det gælder bl.a. lamper og ure, men også dørhåndtag og nøglehuller.

Arne Jacobsens ure til rådhuset er senere blevet sat i produktion til privat brug. De fleste af rådhusets møbler blev tegnet i samarbejde med møbelarkitekten Hans J. Wegner.

Aarhus Rådhus er i udgangspunktet lukket for offentligheden, men på de guidede rundvisninger får du mulighed for at komme bag facaden, og samtidig høre mere om den spændende bygning. På rundvisningen kan man bl.a. opleve byrådssalen, det smukke vielseslokale, rådhusklokkerne og få en flot udsigt over Aarhus fra Rådhustårnets top.

Åbningstider: Se programmet for de guidede rundvisninger her.

Transport: Alle buslinjer til Park Allé.

8. Møllestien

[Historisk Gade]

En skjult perle: Møllestien i Aarhus. Foto: Benjamin Munk Olsen

Mellem Grønnegade og Møllegade midt i Aarhus finder man en idyllisk tidslomme. Vurderet ud fra de charmerende omgivelser, kunne Møllestien sagtens have været en del af frilandsmuseet Den gamle by, men den 240 meter lange gade er ikke en museumsgenstand. Der bor nemlig mennesker i de hyggelige, gamle arbejderboliger, som ligger side om side i Aarhus’ smukkeste gade.

Husene på Møllestien er opført fra 1870 til 1885, og har stort set stået urørt siden. Det gælder i hvert fald facaderne, som er malet i flotte farvestrålende nuancer. Den smalle gade er belagt med brosten, og langs husene vokser de fineste roser. Vil du gerne rejse en tur tilbage i historien, så er det oplagt at gå en tur gennem Møllestien.

Transport: Bus 12, 14 eller 15 til Mølleparken/Thorvaldsensgade.

9. Havnerundfart

[Sightseeing]

På en havnerundfart kan du opleve Aarhus i et nyt perspektiv. Foto: Benjamin Munk Olsen

Tag med på havnerundfart og oplev Aarhus i et anderledes perspektiv. Aarhus Sail Event råder over tre fartøjer og en række dygtige guider. Fra bænkene langs rælingen kan du høre om byens spændende historie, og se hvordan Aarhus konstant er i forandring. Turene starter i Inderhavnen nær DOKK1, og varer ca. en time.

Fra Inderhavnen går turen mod den nye bydel, Aarhus Ø. Her kan man nyde moderne arkitektur i verdensklasse, når båden sejler forbi Navitas, Lighthouse, Isbjerget og de andre ikoniske bygningsværker. Du får også et indblik i Aarhus som industriby med historiske bygninger fra fortiden – f.eks. Toldboden og Aarhus Flydedok – ligesom du kommer tæt på den hyggelige lystbådehavn.

Aarhus Sail Event råder over de tre turbåde M/S Tunø, M/S Dagmar og Svanen. Tunø er den mest intime, da den gamle ø-færge blot har plads til 38 gæster ombord.

I højsæsonen får M/S Tunø selskab af den større båd Dagmar (73 gæster), som både har indendørs og udendørs siddepladser. I november og december er det den store turbåd Svanen (98 gæster), der står for havnerundfarten.

Sejlplan: Se sejlplanen online på hjemmesiden her.

Transport: Letbane 1 / 2 til DOKK1.

10. Naturhistorisk Museum

[Museum]

To store tigere indtager en central placering i museets udstilling, hvor de kæmper en indædt kamp mod hinanden. Den ene ligner til forveksling den tiger, vi kan møde i naturen, mens den anden blot er et skelet. Tigerkampen er symptomatisk for Naturhistorisk Museum i Aarhus, hvor fascination og viden smelter sammen, og bliver til spændende oplevelser for både børn og voksne.

Museets udstilling består af en lang række udstoppede dyr – ofte placeret i deres naturlige omgivelser. Her findes både eksotiske arter og dem, vi kender fra de danske skove. Der udstilles også fossiler og geologiske genstande. Alt sammen er det med til at give et indblik i naturens mangfoldighed. Naturhistorisk Museum er en af de mest populære seværdigheder i Aarhus, og har haft hjemme i Universitetsparken siden 1941.

Åbningstider: Se hjemmesiden for aktuelle åbningstider.

Transport: Letbane 2 til Universitetsparken eller Bus 12, 16, 18 eller 100 til Universitetsparken / Nørrebrogade.

11. Bassin 7 og Havnebadet

[Arkitektur + Caféer + Badning]

Udsigten over Bassin 7 med Havnebadet. Foto: Benjamin Munk Olsen

Fra udkigstårnet på Aarhus Ø kan du spejde ud over Aarhusbugten og samtidig nyde de mange spændende bygningsværker, der danner rammerne om Aarhus’ nyeste bydel. Tårnet er 15 meter højt, og fungerer både som udkigspost og som en flot modernistisk skulptur, skabt af arkitekten Dorte Mandrup.

Udkigstårnet er placeret ved Bassin 7 – bydelens kulturelle midtpunkt, hvor du finder caféer, restauranter og det fantastiske havnebad. Havnebadet ved Bassin 7 på Aarhus Ø er tegnet af den danske stjernearkitekt Bjarke Ingels, og består af et 50-meter bassin, et børnebassin med skrå bund, et bassin til juniorer samt et springbassin.

Der findes desuden sauna for dem, der gerne vil varmes igennem. Vil du hellere nyde stemningen, solen og udsigten frem for en tur i vandet, er du også velkommen ved havnebadet.

Transport: Bus 23 til Nikoline Kochs Plads.

12. Marselisborg Dyrehave

[Park + Natur]

Du kan komme helt tæt på hjortene i Marselisborg Dyrehave. Foto: Benjamin Munk Olsen

I det bakkede landskab syd for Aarhus midtby kan man møde sikahjorte, rådyr og vildsvin i de skønneste omgivelser. Den 22 hektar store dyrehave blev oprettet i 1932, og har lige fra starten været et yndet udflugtsmål for byens indbyggere. I Dyrehaven kan man komme helt tæt på hjortene, og fodre dem med gulerødder og æbler.

Besøger du Marselisborg Dyrehave på en søndag, kan du med fordel tage en pose gulerødder eller æbler med. Søndag er nemlig den eneste dag, hvor havens dyr ikke fodres af personalet, og gæsternes medbragte godbidder er derfor i høj kurs.

Hjortene må fodres med gulerødder og æbler alle dage, men mandag til lørdag er gæsternes lækkerier i hård konkurrence med den traditionelle føde, som består af roer, hø og korn. Den officielle fodring foregår om formiddagen ved foderhuset, hvor der også findes en digital informationstavle til havens gæster.

Mens hjortene kan opleves på nærmeste hold, så er vildsvinene henvist til en særlig indhegning i Dyrehavens sydlige ende. Af sikkerhedshensyn er der ikke publikumsadgang til denne del af haven, men man kan stadig observere dyrene gennem hegnet.

Gå også en tur forbi ‘Udsigten’ – et højdepunkt i Dyrehavens vestlige del. Herfra har man et smukt panoramavue over haven og Aarhusbugten. Spredt rundt i hele Dyrehaven findes også masser af borde og bænke, hvor man kan nyde medbragt mad.

Åbningstider: Dagligt fra solopgang til solnedgang.

Transport: Bus 31 til Ballehage/Ørneredevej.

13. Badeanstalten Spanien

[Spabad + Svømmehal]

Var det noget med en tur i sauna? I Badeanstalten Spanien findes både sauna, spa og en moderne svømmehal. Foto: KSchlott fra Pixabay

Er du interesseret i en god omgang wellness og afslapning, så kan du med fordel tage en tur forbi Badeanstalten Spanien. I de historiske bygninger bag Aarhus Rutebilstation har der siden 1933 været indrettet badeanstalt for byens borgere. I dag byder badeanstalten på både en moderne svømmehal, spa, gus og sauna i Grosserbadet.

Badeanstaltens 3. sal var oprindeligt indrettet med en damp- og varmluftsafdeling for herrer, og denne luksuriøse sektion kom hurtigt til at gå under navnet ‘Grosserbadet’. Navnet har levet videre, og Grosserbadet er i dag centrum for selvforkælelse og afslapning. Her kan du sænke dig ned i sansebadets bobler, lade dig omfavne af dampen i dampbadene, og nyde varmen i saunaen.

Badeanstalten Spanien er en af de skjulte seværdigheder midt i Aarhus – et skønt frirum, hvor du kan slappe af og blive forkælet. Foruden spabad og svømmehal finder du også massører, zoneterapeuter, kosmetologer, fitnesscenter samt en café.

Åbningstider: Se hjemmesiden for aktuelle åbningstider og billetbestilling.

Transport: Alle busser til Aarhus Rutebilstation.

14. Salling ROOFTOP

[Café + Afslapning + Udsigt]

Du finder Salling ROOFTOP midt i Aarhus. Foto: Here To Travel fra Unsplash

Salling ROOFTOP er ikke bare en almindelig tagterrasse. Højt over byens gader kan du nemlig bevæge dig ud på en glasrampe, der svæver 25 meter over Strøget. Det er ikke for sarte sjæle. Fra glasrampen kan man nyde udsigten over Aarhus Midtby og fange de fedeste selfies.

Inde på stormagasinets regulære terrasse kan du nyde lækker cafémad og forskellige drikkevarer. Her arrangeres også mange events, så det er bestemt værd at tjekke Sallings kalender ud på forhånd. Adgangen til tagterrassen er ganske gratis, og i godt vejr er området meget populært.

Åbningstider: 10:00-20:00 (mandag til fredag), 10:00-19:00 (lørdag), 10:00-18:00 (søndag).

15. Marselisborg Slot

[Slot + Park]

Der er mange interessante skulpturer i slotshaven ved Marselisborg. Foto: Benjamin Munk Olsen

Indbydende græsplæner omgivet af træer, små søer og fine skulpturer. Marselisborg Slotspark er en skøn, grøn oase efter engelsk forbillede, og omkranser på flotteste vis den kongelige sommerresidens syd for Aarhus midtby. Marselisborg Slot stod færdigt i 1902, og fungerede som folkets bryllupsgave til den senere Kong Christian X og Dronning Alexandrine.

Formålet med at opføre et kongeslot i Aarhus var at knytte kronprinsparret tættere til Jylland, og denne mission lykkedes til fulde. Den fornemme bygning blev tegnet af arkitekten Hack Kampmann, som også er manden bag en række af byens øvrige seværdigheder som Aarhus Teater, Katedralskolen og Aarhus Toldkammer.

Kampmanns bygning er en slags genfortolkning af den nordiske barok med markante tårne og spir af kobber, sortglaseret tegltag og hvidkalkede mure. Siden 1967 har Marselisborg fungeret som H.M. Dronningens sommerresidens. I sommerperioden – når kongefamilien er på slottet – kan man opleve vagtskifte dagligt kl. 12:00.

Slottet er ikke åbent for offentligheden, men slotsparken er åben for publikum, når den kongelige familie ikke har residens på slottet. Og det kan klart anbefales at gå en tur gennem det dejlige anlæg, hvor særligt urtehaven, rosenhaven med den fine pergola og parkens mange skulpturer er værd at se nærmere på.

Her findes f.eks. ’Marselisborg-krukken’ af Peter Brandes – en 4,78 meter høj vase med en vægt på hele 6,5 ton. Det er også muligt at beundre H.K.H. Prins Henriks skulpturer ’Åbent hjerte’, ’Torso’ og ’Elskende par’.

Åbningstider: Slotsparken er åben dagligt 8:00-21:00, når kongefamilien ikke har residens på slottet. Der er vagtskifte med Den Kongelige Livgarde kl. 12.00 i de perioder, hvor Dronningen opholder sig på slottet.

Transport: Bus 17 til Mindeparken / Carl Nielsens Vej.

Restauranter i Aarhus – de bedste spisesteder

1. Aarhus Street Food

[Ny Banegårdsgade 46]

Bag rutebilstationen finder du Aarhus Street Food, som er indrettet i DSB’s gamle busgarage. De rå omgivelser giver stedet en særlig aura, og sanseindtryk fra hele verden blander sig med hinanden. I de forskellige boder kan der købes frisk og lækker mad – lige fra boller i karry og thai mad til pizzaer, burgere og veganske surdejstoasts.

Her findes også flere forskellige barer med våde varer, bl.a. en velassorteret ølbar. Du kan tage plads ved et af de klassiske langborde inde eller ude, nyde maden i det udendørs loungeområde eller tage den med væk fra madmarkedet.

2. Raadhuus Kafeen

[Sønder Allé 3]

Er du til det traditionelle danske køkken, så er der ingen vej udenom Raadhuus Kafeen. Det hyggelige spisested i hjertet af Aarhus er blandt byens ældste, og har eksisteret siden 1924 – først som øl- og vinstue, men fra 1928 også som restaurant.

Placeringen overfor Aarhus Rådhus har betydet, at skiftende politikere og deres embedsmænd ofte har diskuteret lokalpolitiske anliggender over et stykke solidt, dansk smørrebrød. Smørrebrødet er fortsat i centrum på restaurantens frokostkort, mens aftenmenuen bl.a. tæller klassikere som wienerschnitzel med brasede kartofler, stegt flæsk, biksemad og Raadhuusgryde.

3. Restaurant Malt

[Ceresbyen 68C]

Er du til gourmet og stemningsfulde omgivelser, så er det oplagt at besøge Restaurant Malt, som er indrettet i den historiske brygkælder på Ceres-bryggeriet midt i Aarhus. Under de smukke hvælvinger serveres der lækre sæsonmenuer, bestående af 5 eller 8 retter. Her brygges ikke længere øl, men restauranten har et stort udvalg fra bl.a. Anarkist. 

Der bliver kælet for detaljerne og smagsoplevelserne står i kø, når sæsonens råvarer omdannes til spændende gastronomiske kreationer. Det kunne f.eks. være mør lammeculotte med hvidløg og rosmarin eller oksetatar med rødbede, peberrod og ramsløgskapers. Det er muligt at vælge vin- eller ølmenu, som passer til serveringerne, og de kompetente tjenere fortæller både om maden og det, der fyldes i glasset.

4. Restaurant Socios

[Jægergårdsgade 40]

Er du til spanske lækkerier, så må du ikke gå glip af de fantastiske tapasanretninger hos Socios i Jægergårdsgade. Her får du madkunst for alle sanser, ligesom du kan nyde et stort udvalg af fremragende vine. Køkkenchefen Jimmy Holm eksperimenterer konstant med nye og spændende smagssammensætninger, men der er naturligvis også plads til alle klassikerne.

Tapas-restauranten Socios fungerer som afløser for det populære CANblau i Frederiksgade, der desværre måtte lukke efter en omfattende vandskade. Heldigvis holder maden på Socios samme højde niveau, og der er derfor virkelig noget at se frem til. Indretningen er moderne og stilfuld, og menukortet byder på mange lækre retter. Prøv f.eks. confiteret laks med wasabi/dild mayo eller skøn svamperisotto med karl-johan svampe.

5. Phở C&P

[Sønder Allé 14]

Phở C&P er inspireret af det traditionelle vietnamesiske gadekøkken. Her bruges friske ingredienser med masser af farve og smag, og der spares heller ikke på effektiviteten. Maden er ofte klar, inden du har nået at tage den første slurk af din øl. En ‘phở’ er en traditionel krydret vietnamesisk suppe med risnudler, som serveres med oksekød eller kylling.

Der er også mange andre autentiske retter på menukortet, og et besøg på Phở C&P føles som en skøn eksotisk rejse. De friske sommerruller smager fremragende, og kan med fordel bestilles som forret. Serveringslokalet hos Phở C&P er ganske småt, og bordene står tæt. Mad, indretning og service er dog alt sammen med til at skabe en fantastisk stemning.

Hotel i Aarhus – de bedste overnatningssteder

Der findes mange skønne hoteller i Aarhus, og nedenfor kan du se tre forslag til gode hoteller i smilets by. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Aarhus hos Booking.com her.



Booking.com

1. Cabinn Aarhus

[Kannikegade 14]

Beliggenheden kunne ikke være bedre, og hvis du samtidig søger billig indkvartering i Smilets by, så kan du med fordel vælge Cabinn. Budgethotellet ligger ved åen i Aarhus – midt i centrum og tæt på de bedste seværdigheder. Økonomi-værelserne har køjesenge, mens der er almindelige senge på værelserne i de øvrige kategorier.

Indretningen er moderne, og selvom værelserne er små, er pladsen udnyttet godt. Receptionen har døgnåbent, så du kan checke ind, når det passer dig, ligesom du kan nyde en god morgenmad. For gæster i bil findes der parkering i kælderen. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

2. Hotel Ritz

[Banegaardspladsen 12]

Hotel Ritz er med tre stjerner et fremragende hotel i mellemklassen. Beliggenheden er fantastisk, og du kommer nemt rundt til de mest populære seværdigheder i Aarhus. Er du til shopping, så findes Strøget og indkøbscentret Bruuns Galleri lige om hjørnet. Det samme gælder for banegården.

Ritz byder på imødekommende receptionister og dejlige lyse værelser i bedste art deco-stil. Receptionen har åbent hele døgnet, og hver morgen kan du nyde en fantastisk morgenmadsbuffet, som er inkluderet i prisen. Der serveres også kaffe og kage om eftermiddagen. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

3. Comwell Aarhus

[Værkmestergade 2]

Nyd udsigten over Aarhus midtby og slap af i de lækreste senge på det 4-stjernede hotel Comwell. Her får du lidt mere luksus end på de to øvrige hoteller, ligesom du kan benytte dig af hotellets fitnesscenter. Fra Comwell Aarhus kan du nemt gå til byens bedste seværdigheder og shopping-oplevelser.

Det moderne hotel er indrettet med de nyeste designtendenser, og har døgnåben reception samt en herlig morgenmadsrestaurant. Skulle du få lyst til en forfriskende cocktail, kan den nydes på terrassen, og har du spørgsmål, er der altid hjælp at hente hos de imødekommende receptionister. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Sådan kommer du til Aarhus

Aarhus ligger ganske centralt i Jylland, hvilket gør byen til en oplagt destination for både dagsudflugter og længere ophold. Her er seværdigheder nok til flere dage, så sæt endelig rigeligt med tid af i skønne Aarhus. Du kommer nemt til Aarhus med både bil, tog, bus, fly og færge. Går turen f.eks. fra København i bil, er der ca. 300 km til Aarhus via Storebæltsbroen.

Fly til Aarhus

Det er også muligt at flyve til Aarhus fra København. Flyvetiden fra den danske hovedstad til Jyllands største by er ca. 40 minutter. Aarhus Lufthavn ligger trods navnet et stykke udenfor Aarhus – faktisk 40 km, hvis man skal være helt præcis. Du kan komme fra lufthavnen til Aarhus midtby med lufthavnsbus eller taxa, ligesom det er muligt at leje en bil i ankomstterminalen.

Tog til Aarhus

Det er oplagt at komme til Aarhus med tog. Banegården i Aarhus – Aarhus H – ligger midt i byen, og herfra kan du nemt gå til mange af byens seværdigheder, restauranter og hoteller. Fra København tager den hurtigste forbindelse 2 timer og 48 minutter, fra Odense 1 time og 32 minutter, og fra Aalborg 1 time og 18 minutter. Der kører også direkte tog til Aarhus fra bl.a. Viborg, Herning og Silkeborg. Tjek Rejseplanen for de bedste forbindelser.

Sådan kommer du rundt i Aarhus

Det centrale Aarhus opleves bedst til fods, hvor du bl.a. kan udforske de mange butikker langs Strøget, det hyggelige Latinerkvarter og cafémiljøet langs åen. En del af seværdighederne ligger dog udenfor centrum – bl.a. Moesgaard Museum, Tivoli Friheden og Marselisborg. Her er det oplagt at benytte bil, cykel eller offentlig transport.

Aarhus har et stort og moderne udvalg af bycykler, og det er da også oplagt at udforske byen på cykel. Modsat København skal du dog være forberedt på en del flere bakker. Alternativt kan du benytte det udmærkede netværk af busser og letbane.

Langt de fleste busser kører fra gaden Park Allé, som ligger langs Rådhuset, og lige ved siden af Banegården. Du kan også bruge Letbanen, som har to linjer.

Som turist vil det primært være Letbanens strækning mellem Aarhus H og Østbanetorvet (L1), og Aarhus H og Aarhus Universitet (L2), som vil være aktuelle. Fra Østbanetorvet kan man nemt opleve den nye bydel, Aarhus Ø, og ved Aarhus Universitet kan du bl.a. nyde Universitetsparken og de mange interessante museer.

OBS: Fra november 2023 er det ikke længere muligt at købe kontantbilletter i busserne. Du skal derfor benytte rejsekort eller Midttrafiks app.

Flere oplevelser…

Har du lyst til flere oplevelser, så kan du sagtens fortsætte turen rundt i Østjylland. Besøg f.eks. hyggelige Ebeltoft, se på eksotiske dyr i Randers Regnskov eller oplev noget af Danmarks skønneste natur i Silkeborg. Du kan læse min guide til de bedste seværdigheder og attraktioner i Silkeborg her. Overvejer du i stedet at lade turen gå nordpå, så kan du finde inspiration til de bedste seværdigheder og restauranter i Aalborg her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (ARoS med regnbue): Billede af Here To Travel fra Unsplash

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *