Sol, strand og historie: Seværdigheder i Rhodos By

De smalle gader føles som indviklede labyrinter i Rhodos By. Den stemningsfulde bykerne er Europas bedst bevarede middelalderby, og selvom Rhodos By byder på (sommer)ferieoplevelser og seværdigheder for enhver smag, inklusive lækre badestrande, restauranter og barer, er den fantastiske historie og arkitektur også værd at tage med.

Rhodos By ligger på den nordligste spids af øen, som den deler navn med. Her er kun 20 km til det tyrkiske fastland, og byen opleves da også som en smeltedigel af forskellige kulturer.

I dag smelter turister fra det meste af Europa sammen her. De smelter også i varmen (Rhodos har mere end 300 solskinsdage om året), ligesom sammensmeltningen af turiststrømmene har medført, at der findes alle typer af kulturelle tilbud… også dem, der ikke har meget med græsk kultur og historie at gøre.

Tip: Hop-on hop-off-sightseeingbustur i Rhodos By med de bedste seværdigheder – læs mere her

Korsriddernes indflydelse

Korsridderne var de første, der for alvor satte et vedvarende præg på Rhodos By. Da korstogene var på deres højeste i 1100-tallet, blev Rhodos et naturligt stop på vejen fra Europa til Det hellige land. Da Johanitterordenen senere blev fordrevet fra Jerusalem, slog de sig i stedet ned på Rhodos, hvor de opførte massive borge og bymure, som også i dag præger gadebilledet i øens hovedby.

Rhodos’ gamle bydel set fra havet. Foto: Pici77 fra Pixabay 

Efter kampe med de osmanniske hærførere måtte korsridderne imidlertid flygte, og efterfølgende slå sig ned på Malta (hvor de også opførte storslåede forsvarsværker). Fra 1500-tallet var det i stedet osmannerne, der satte deres præg på byen. Her blev opført et stort antal moskeer (bl.a. Süleyman den Stores Moské midt i Rhodos’ gamle bydel), ligesom høje minareter blev tilføjet de eksisterende kirker.

Rhodos på italienske hænder

Det muslimske overherredømme varede indtil 1912, hvor det var italienernes tur til at herske over Rhodos og de omkringliggende øer. Nord for den gamle middelalderby opstod fra 1920’erne en italiensk bydel, hvor en række smukke bygninger (bl.a. Palazzo Governale i veneziansk stil) blev opført.

Italien regerede over Dodekaneserne, øgruppen som Rhodos tilhører, frem til 2. Verdenskrigs afslutning. Efter kort tid på britiske hænder, blev øerne overdraget til Grækenland.

I dag har Rhodos By cirka 90.000 indbyggere. Det er dermed en rigtig by, med alt hvad det indebærer. Samtidig er det en udpræget turistdestination, som byder på en unik sammensætning af historiske bygningsværker og muligheden for sol- og strandferie. Her er vitterligt noget for enhver smag, ligesom det er nemt at komme rundt og opleve, hvad resten af øen har at tilbyde.

I denne korte rejseguide har jeg samlet de bedste forslag til seværdigheder, oplevelser og restauranter i Rhodos By. Her kan du med fordel lade dig inspirere, inden turen går til den smukke græske ø.

Seværdigheder i Rhodos By – de 10 bedste oplevelser

1. Middelalderbyen

[Sightseeing]

De enorme bymure omringer Rhodos’ middelalderbydel. Foto: Matthias Lemm fra Pixabay

Øens absolutte hovedattraktion. Den befæstede middelalderbydel i Rhodos By er blandt Europas bedst bevarede middelalderbyer – og den er populær at opleve. Du kan lige så godt forberede dig på en konstant strøm af turister, der er kommet for at beundre de monumentale bygningsværker.

Bag de 10 meter tykke mure kunne korsridderne forskanse sig, og lade hverdagen fortsætte, mens fjenderne i lange perioder forgæves forsøgte at indtage den strategiske by.

I dag er det en stor oplevelse, at gå ind gennem en af de mange byporte, og opdage hvordan store dele af arkitekturen har overlevet de seneste 500-600 år. Faktisk er byen så godt bevaret, at det har indbragt den en plads på UNESCOs liste over Verdenskulturarv.

Der er mange spændende seværdigheder i middelalderbyen, og Stormesterens palads, Det arkæologiske museum samt Klokketårnet kan du læse mere om i de enkelte afsnit nedenfor. Herudover skal du også opleve de enorme bymure, Riddergaden Ippotón, shoppinggaden Odos Sokratou og naturligvis den unikke stemning i byen.

For at opleve den rette middelalderstemning, er det nødvendigt at bevæge sig lidt væk fra de største folkemængder. Men det er bestemt muligt at gå ned gennem nogle af de mindre befærdede smågader.

Riddergaden og bymurene

Mange turister samles naturligvis omkring Odos Sokratou, hvor det vrimler med souvenirbutikker, restauranter og caféer. Så er Riddergaden Ippotón noget helt andet. I dag er Riddergaden fredet, og her findes de mange fine herberger, hvor korsriddere fra forskellige lande mødtes.

Bymuren er naturligvis det mest imponerende bygningsværk, og fra murens top har man en fornem udsigt, ligesom man får et rigtig godt overblik over byen. Den 10 meter tykke mur er bred som en landevej, og var noget nær umulig at bryde igennem.

Det lykkedes dog omsider for Süleyman Den Store og hans 200.000 mand store hær i 1522, hvorefter de 290 korsriddere måtte overgive sig. De havde fået hjælp af 6.000 græske lejesoldater, et arsenal af kanoner og naturligvis deres geniale forsvarskonstruktion.

Det er også muligt at gå på selve muren. Der er adgang fra Stormesterens Palads (åbent mandag til fredag fra 12:00-15:00).

2. Stormesterens palads

[Slot + Museum]

Stormesterens palads er en imponerende bygning med spændende udstillinger. Foto: Peter Linter fra Pixabay

Stormesterens palads fra 1309 er kernen i Johanitterordenens imponerende forsvarsværk. Det er både et elegant symbol på korsriddernes magt, men tjente naturligvis også som en vigtig fæstning i sig selv. Herfra havde korsridderne et perfekt udsyn over byen og havet.

Paladset er opbygget af enorme stenblokke, og den storslåede hovedindgang med de voluminøse tårne, den smukke gårdsplads og de mange kunstskatte (bl.a. antikke mosaikker), gør et besøg i paladset til en stor oplevelse.

Fra palads til fængsel

Da osmannerne erobrede Rhodos i 1522 omdannede de det solide forsvarsværk til et fængsel, og de næste århundreder tjente de storslåede bygninger som tyrkisk fangehul.

En voldsom eksplosion i et krudtlager satte imidlertid en stopper for fængslet i 1856. Ved eksplosionen blev store dele af fæstningen, inklusive fæstningsmure og søjlegange ødelagt, og det nuværende palads er derfor en kopi af korsriddernes oprindelige borg.

I den italienske periode var det tanken at gøre paladset til Mussolinis sommerresidens, og derfor blev der i perioden 1937-39 gjort et stort arbejde ud af at restaurere bygningerne. Desværre for eftertiden var det dog langt fra originale materialer og tegninger, der blev anvendt i denne process.

På nogle punkter har den italienske diktators arkitekt, Del Vecchi, gjort mere skade end gavn for paladsets udseende. Det er dog alligevel oplagt at udforske det store forsvarsværk – desværre er der sparet unødigt på informationstavler, så det meste må man gætte sig til.

Åbent april til oktober 8:00-20:00, november til marts 8:00-15:00.

3. Det arkæologiske museum

[Museum]

Interesserer du dig for antikke kunstskatte, eller har du bare brug for komme i ly for solens brændende stråler? Det arkæologiske museum er oplagt til begge dele. Museets mest kendte genstand er den smukke figur af Afrodite fra 100 f.Kr., men her findes også en stor samling af vaser, skulpturer og smykker samt gravmonumenter fra Rhodos og de omkringliggende øer.

De flotte samlinger er imidlertid ikke det eneste spektakulære ved Det arkæologiske museum. Bygningerne, der huser museet, er nemlig også værd at lægge mærke til. Den firelængede stenbygning, opført fra 1440 til 1489, var Johanitterordenens hospital, og de flotte svalegange, søjler og buede porte danner en smuk ramme om udstillingerne.

Åbent April til oktober: Dagligt fra 8:00-20:00. November til marts: Onsdag til mandag 8:00-15:00.

4. Roloi-klokketårnet

[Udsigt]

Klokketårnet blev opført af osmannerne, og stod færdigt i 1852. Herefter kunne indbyggerne i Den gamle bydel følge med i dagens gang, og blive advaret, hvis der var fare på færde. Tårnet er fortsat den højeste bygning i middelalderbyen, og du får en fremragende udsigt fra toppen.

Fra toppen kan du betragte omgivelserne i form af korsriddernes smukke forsvarsværker samt den moderne bydel, havnen og havet. Når du har set nok af byens gamle, røde teglsten, kan du nyde en dejlig forfriskning i den tilhørende café – en drink er nemlig inkluderet i entréen.

Åbent dagligt 9:00-23:00

5. Bystranden

[Strand + Badning + Afslapning]

Tidlig morgen ved Bystranden. Foto: Renata Bylina fra Pixabay

Umiddelbart nord for Mandrakihavnen begynder bystranden, som strækker sig hele vejen rundt om øens nordlige spids, og fortsætter ned langs den vestlige del af Rhodos By.

Stranden består primært af en blanding af grus og småsten, så badesko er en fordel. Til gengæld har vandet den smukke turkisblå farve, som man forbinder med Grækenland. Her kan naturligvis lejes liggestole, og det bynære miljø sikrer, at der aldrig er langt til en restaurant eller en iskiosk.

Vær opmærksom på vindforholdene. Om sommeren kommer den tørre Meltemi-vind fra nordvest, og som følge heraf kan der være store bølger ved den vestlige strand. Af denne grund er det ofte den østlige del af stranden, som bliver overfyldt af turister. Heldigvis er stranden så lang, at du nok skal kunne finde et frit område.

Du kan også tage del i de mange forskellige vandsportsaktiviteter, som tilbydes på stranden, ligesom det også er et oplagt område for en gåtur.

6. Rhodos’ Akropolis

[Monument + Ruiner]

Der er ikke meget tilbage af Apollons tempel. Til gengæld er området smukt og spændende at udforske. Foto: David Mark fra Pixabay

Ordet ’akropolis’ betyder ’høj by’, og på en bakketop vest for Rhodos By, findes en række flotte levn fra oldtiden. Det antikke stadion, amfiteateret og templet for Apollon kan alle betragtes her, ligesom du får en fremragende udsigt over området.

Det er interessant at opdage, hvordan tidlige civilisationer har dyrket sport og dystet i forskellige discipliner. Selvom stadion i dag blot er ruiner, fornemmer man hvordan det må have været at stille til start på løbebanen 200 år f.Kr.

Områdets amfiteater er rekonstrueret, og anvendes til forskellige arrangementer som musik og teaterforestillinger. Man kan også betragte de nærliggende ruiner, som engang husede et smukt tempel for Apollon, lysets og sangens gud.

Ruinerne er desværre misligholdt, og selvom det bestemt er værd at besøge området i sin helhed, kunne det godt trænge til en omfattende restaurering. I den forbindelse kunne man passende tilføje informationstavler, så besøgende kunne få en bedre forståelse for monumenterne.

7. Kal Kadosh Shalom-synagogen

[Kirke + Museum]

Ligesom tilfældet var i store dele af det øvrige Europa, led også Rhodos’ jøder en hård skæbne under 2. Verdenskrig. Pladsen Platía Evréon Martíron er navngivet som minde om de jødiske martyrer og den lokale menighed, der næsten blev totalt udryddet under krigen.

Gennem århundreder havde der ellers været et stort jødisk samfund i Rhodos By, der omkring år 1900 talte 4.000 personer. De boede og arbejdede i byens jødiske kvarter, hvor både korsridderne og osmannerne havde givet dem tilladelse til at bo.

Tidligere fandtes her flere synagoger, men i dag står blot én tilbage. Det er Kal Kadosh Shalom-synagogen med sit lille, fredelige kirkerum. Her hersker en behagelig ro, og du kan søge tilflugt fra den voldsomme turistvrimmel, der ellers hersker i middelalderbyen.

Der er skilte på engelsk, og man får et infoblad ved indgangen. Her kan mændene også låne en kippa (jødisk kalot), som det kræves, at man bærer under besøget. Der findes også et lille museum om den jødiske historie på Rhodos.

Åbent april til oktober: Søndag til fredag 10:00-15:00

8. Sejltur fra Rhodos

[Sejltur + Sightseeing + Afslapning]

Ved indsejlingen til Mandrákihavnen står bronzestatuer af hjorte, som er Rhodos’ vartegn. Fra Mandrákihavnen sejler mange turbåde afsted på dagsudflugter. Foto: Manfred Richter fra Pixabay

Oplevelser til søs er en perfekt aktivitet på Rhodos, og det er oplagt at komme ud på vandet, og beundre det turkisblå ægæiske hav. Fra Rhodos By findes der flere forskellige muligheder for sejlture.

Der findes tre havne: Akándia længst mod øst, hvor store færger og krydstogtskibe lægger til, Emborió lidt længere mod vest, hvor katamaraner afgår mod de nærliggende øer, og Mandrákihavnen, hvorfra udflugtsbåde tager dig med langs kysten og til de nærmeste øer.

Er du interesseret i en dagsudflugt, er Mandrákihavnen det bedste udgangspunkt. Herfra går de mest oplagte ture til Lindos (læs mere nedenfor) og Faliráki strand. Rejser du på charterferie, er det sandsynligt at dit rejsebureau tilbyder forskellige udflugter. Hvis ikke, kan du nemt finde lokale turarrangører nær Mandrákihavnen.

9. Udflugt til Lindos

[Antik by + Strand + Monumenter]

Lindos Akropolis er en af Den hvide bys smukkeste seværdigheder. Foto: Katja Fuhlert fra Pixabay

Lindos er også kendt som Den hvide by, og er en af øens største turistdestinationer. Lindos ligger ca. 55 km syd for Rhodos By, og kan både nås med bus og båd – sidstnævnte er en virkelig smuk tur.

Lindos blev grundlagt for mere end 4.000 år siden, og er det eneste af Rhodos’ antikke bysamfund, som fortsat er beboet. Byen har i dag omkring 1.000 indbyggere, men på sommerdage mangedobles dette tal, når turistbusserne ankommer til Den hvide by.

De bedste oplevelser i Lindos

Der er særligt tre ting, du bør opleve, når du besøger Lindos på en dagsudflugt. Først og fremmest er det de antikke tempelrester, som står på toppen af højdedraget. Det er Lindos Akropolis, der hæver sig majestætisk over byen.

I begyndelsen af 1900-tallet var danske arkæologer med til at udgrave tempelkomplekset, der i dag er imponerende at gå rundt på. Du bør i særdeleshed betragte det smukke og velbevarede Athena Lindias-tempel fra 342 f.Kr., som står ved den yderste kant. Nedenfor bruser det blå hav.

Med alle de hvide bygninger er det ikke svært at gætte hvordan Lindos har fået tilnavnet ‘Den hvide by’. Foto: Manfred Richter fra Pixabay

Den hvide by har fået sit navn fra de mange hvidkalkede byhuse, der i 1500-1600-tallet blev opført på det flade terræn under Akropolis. Du kan roligt følge turiststrømmene gennem byporten og ind i Lindos’ smalle, bilfri gader. Her finder du nemt en hyggelig café, hvor du kan slappe af og nyde omgivelserne.

Det tredje og sidste forslag til aktiviteter i Lindos ligger umiddelbart nord for byen. Her er den beskyttede Vliah-bugt oplagt til en afsluttende svømmetur, inden turen går tilbage til Rhodos By.

Transport: Lokalbusser afgår fra Rhodos By. Der arrangeres også guidede ture. Fra Mandrákihavnen kan du desuden komme på dagsudflugt til Lindos med båd. Læs mere om bådtur til Lindos her.

10. Sommerfugledalen på Rhodos

[Park]

Sommerfugledalen, eller Petaloudes på græsk, er et yndet udflugtsmål ca. 23 km fra Rhodos By. Som navnet antyder, findes her masser af sommerfugle, der kommer til den frodige dal for at parre sig.

Den søde duft fra træernes harpiks lokker tusindvis af de såkaldte bjørnespindere til stedet, og næsten lige så mange turister. Rundt i parken findes hyggelige gangstier og små træbroer, der nogle steder krydser den rislende å.

Det kan være svært at spotte sommerfuglene ved første øjekast, for de har det med at sidde stille på træstammerne. Her forsøger de at bruge mindst mulig energi, og dermed forlænge levetiden. Nogle gange kan man dog være heldig at opleve de store sværme af sommerfugle i det fredede naturområde.

Det kan anbefales at ankomme til dalen tidligt på dagen, hvor her er mest roligt. Efter besøget i Sommerfugledalen kan du med fordel lægge vejen forbi den hyggelige Kalópetra-klosterkirke, hvor du kan du spise billig forkost og slappe af under pinjetræerne foran kirkens taverna.

Sommerfugledalen er åben maj til oktober 8:00-19:00

Transport: Der kører busser fra Rhodos By. Udflugter kan også arrangeres gennem dit rejsebureau eller lokale turarrangører.

Restauranter i Rhodos By – de bedste spisesteder

Da Rhodos By er en udpræget turistdestination skorter det naturligvis ikke på restauranter, caféer og barer i sommermånederne. De store hotelområder ligger primært i den vestlige del af byen. Området omkring Orfanidou-gaden er f.eks. kendt som det skandinaviske hotelkvarter.

Selve Orfanidou-gaden er fyldt med alle typer barer og diskoteker, og er det oplagte udgangspunkt for byture. Inde i Den gamle bydel findes barerne omkring Evripidou, hvor du også kan finde hyggelige vandpibe-caféer. Nedenfor finder du forslag til gode restauranter i Rhodos By:

1. Tamam

[Georgiou Leontos 1]

Tamam ligger i den vestlige del af byen, nær turisthotellerne. Det har imidlertid ikke haft negativ indflydelse på kvaliteten. Tværtimod er Tamam den bedst anmeldte restaurant på Tripadvisor, og det oplagte sted at besøge, hvis du vil prøve lokal mad samt udsøgte pastaretter. Restauranten er ikke stor, men er tilgengæld meget populær, så der er ofte kø til bordene hvis du kommer lige til spisetid.

2. Taverna Kostas

[Pythagora 62]

Selv midt i middelalderbydelen, hvor alle turisterne færdes, er det muligt at finde god lokal mad. Taverna Kostas er en hyggelig familiedrevet restaurant, som er enkel i sin indretning. Der er altså ikke pyntet op for turisternes skyld, men maden er god og lokker også mange lokale til. Det er jo altid et godt tegn. Prøv f.eks. de lækre græske frikadeller, keftedes, eller den dybtstegte gedeost, zanganaki.

3. Stavlos

[Nik. Mandilara 15]

Leder du efter et godt steakhouse, så er Stavlos det oplagte valg. Her får du byens bedste bøffer og andre lækkerier fra grill. Stavlos ligger meget centralt i Rhodos By, så uanset hvor du befinder dig, er du altid i nærheden. Betjeningen er god og meget imødekommende, og portionerne er store. Overvej en ekstra gang, inden du bestiller forret. Desuden er priserne meget rimelige.

4. Hosteria dei Cavalieri

[Lachitos 13]

Den charmerende og hyggelige restaurant er utrolig populær, men den ligger også perfekt placeret i hjertet af middelalderbyen. Temaet på Hosteria dei Cavalieri er italiensk mad, og de italienske specialiteter fremstilles til perfektion. Du får også fremragende, frisk og lækker fisk og skaldyr. Vil du gerne overraskes, så prøv dagens ret. Kommer du lige til spisetid, risikerer du at skulle stå i kø.

5. Ιl Borgo

[Pl. Evraion Martyron 49]

I den østligste del af middelalderbyen finder du Ιl Borgo, og der er her, du skal gå hen, hvis du vil prøve byens bedste pizza. Tynde og sprøde pizzaer er Ιl Borgos specialitet, men du finder naturligvis også mange andre traditionelle italienske retter på menukortet. Personalet er meget smilende og høflige, og du er garanteret en god aften med lækker mad her.

Sådan kommer du til Rhodos By

Mange kommer til Rhodos på charterferie, og har således købt en samlet rejse, der både gælder fly og hotel. Det er helt klart også den nemmeste løsning, men du kan også finde rutefly til Rhodos, selvom de fleste forbindelser vil kræve en mellemlanding.

Fra Rhodos lufthavn

Rhodes International Airport (RHO) er den eneste lufthavn på øen, og ligger ca. 15 km fra centrum af Rhodos By. Har du ikke bestilt transfer i forbindelse med din rejse, kan du vælge mellem taxa, bus eller at leje en bil. Sidstnævnte vil give dig meget frihed til at opleve øen, men planlægger du af være i Rhodos By, er det ikke optimalt at køre i bil.

Busstoppestedet ved lufthavnen er ca. 300 meter fra ankomstterminalen. Her kan du tage den direkte bus ind til Rhodos By, som tager ca. 35 minutter. Er I flere der rejser sammen, kan det være en fordel at tage en taxa i stedet.

Sådan kommer du rundt i Rhodos By

Det er oplagt at opleve Rhodos By til fods, da seværdighederne ligger tæt på hinanden. I den gamle middelalderby er det kun de lokale, som fristes til at køre ind på scooter eller i bil. I de moderne bydele findes der lokale busser, som kører fra Mandraki-havnen.

Tip: Hop-on hop-off-sightseeingbustur i Rhodos By med de bedste seværdigheder – læs mere her

Der er to bus-operatører på Rhodos: RODA og KTEL, og billetter kan ikke bruges mellem de to firmaer. RODA står for busdriften i Rhodos By samt den vestlige del af øen, mens KTEL står for busdriften på den østlige del af øen. De lokale busser afgår fra Mandraki-havnen, mens regionalbusser afgår fra Averof-gaden bag Markedsbygningen.

Her findes kiosker og billetautomater, men vær opmærksom på, at du får købt billet hos den rette operatør. Gaden er ensrettet og KTEL-busserne stopper i gadens sydlige ende, mens RODA-busserne stopper i den nordlige ende.

Flere oplevelser…

Kan du ikke få nok af Grækenland og de græske øer, kan du også med fordel overveje en tur til det vestlige Kreta i området omkring Chania. Du kan finde inspiration i min guide til Chania og det vestlige Kreta her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (havnen i Rhodos): Billede af Emilia_Baczynska fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *