

Middelalderhuse, brostensbelagte gader og hyggelige kanaler. Der venter masser af spændende seværdigheder, når du besøger den belgiske middelalderby, Brügge. Stemningen i den historiske by er helt speciel, og bestemt værd at rejse efter.
At komme til Brügge føles lidt som en tidsrejse. Eller et eventyr, som Ralph Fiennes’ karakter siger i filmen ’In Bruges’ fra 2008 (Brügge hedder ’Bruges’ på både engelsk og fransk). Hvis du ikke allerede kender den film, så kan den klart anbefales.
Den handler kort fortalt om to lejemordere, der søger tilflugt i Brügge, og udnytter tiden indtil deres næste job, med at lege turister og se på seværdigheder i den belgiske middelalderby. Filmen kan derfor give masser af inspiration til dit ophold i Brügge.
Frem med kameraet
Der er meget at opleve i romantiske Brügge, og du bør sørge for at have strøm og lagerplads nok på kameraet, for i alle retninger er der noget smukt at fotografere.
Man kan se meget af Brügge på en enkelt dag, men jeg vil anbefale minimum én overnatning her. Det skyldes ikke mindst det faktum, at der kommer rigtig mange turister til byen på dagsudflugter. Store grupper af turister bliver kørt ind i lige så store busser, og er her fra morgen til eftermiddag. Så er de væk igen.
Da seværdighederne i Brügge primært findes i den gamle middelalderbymidte, er det naturligvis også her turisterne er. Derfor bliver byen hurtigt fuld af mennesker, og det kan i stedet være behageligt at udforske de knap så menneskefyldte gader. Og hvis du overnatter her, oplever du en meget roligere og hyggeligere bymidte, når de sidste turistbusser forlader parkeringspladserne hen ad eftermiddagen.
Turister eller ej, så har den smukke by masser at tilbyde, og her får du en kort rejseguide til de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i Brügge.
Indhold
Seværdigheder i Brügge – de 10 bedste oplevelser
1. Sightseeing i centrum
[Sightseeing]

Brügge bliver ofte omtale som ’Nordens Venedig’ med henvisning til byens mange smukke og stemningsfulde kanaler og broer. Udover vandet kunne sammenligningen desuden udvides til også at gælde den kulturelle og arkitektoniske rigdom, som historisk set har været toneangivende i begge byer. Disse rigdomme ses særligt i Brügges smukke midderalderbykerne, som er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.
Det er oplagt at starte en gåtur på Grote Markt, markedspladsen midt i Brügge. Her er masser af liv, hvor både lokale og turister færdes dagen lang. Den ene side af Grote Markt er domineret af det enorme klokketårn, Belfry (læs mere nedenfor), mens du på modsatte side med fordel kan tage plads på én af caféerne og betragte pladsen og folkemængden i selskab med en god, belgisk øl.
Historisk rigdom
Brügges anden store plads er Burg, hvor endnu flere fantastiske bygninger transporterer dig tilbage til en anden tid. De offentlige bygninger fra middelalderen stråler af rigdom, og ingen i højere grad end rådhuset, Stadhuis (læs mere nedenfor).

Gaderne i Brügges centrum er betagende, og mens man hurtigt forelsker sig i den smukke middelalder-arktiektur, bør man samtidig huske at se, hvad der gemmer sig i husene. Her er nemlig mange spændende butikker med kunsthåndværk og delikatesser. Selvom mange er henvendt til turisterne, er det sjovt at gå på opdagelse.
Husk at du ikke rigtig har været i Belgien, før du har spist lækker belgisk chokolade. Er du i Brügge på en varm dag, kan de store chokoladebutikker med aircondition være ekstra behagelige at besøge.
Brügges gader fortæller naturligvis kun en del af byens historie. Den anden, og vigtigste, del er fortællingen om vandet. Vandvejen var hvad der gjorde Brügge til en økonomisk stormagt i middelalderen, og det er også kanalerne der i dag gør byen til noget særligt.
Stop f.eks. op ved Rozenhoedkaai, hvor du får den bedste udsigt til kanalerne, med de flotteste middelalderbygninger og klokketårnet i baggrunden. Rozenhoedkaai er også et af flere steder, hvor du kan komme med kanalernes turbåde.
2. Sejltur på kanalerne
[Bådtur + Sightseeing]

Der er trængsel på de smalle kanaler, når turbådene en efter en sejler afsted med spændte turister. For ja, alle turisterne vil en tur ud på kanalerne – ønsker du at undgå turistmasserne, så tag med tidlig morgen inden de mange turistbusser er ankommet, eller vent til sidst på eftermiddagen. Uanset tidspunkt er en kanalrundfart en fantastisk introduktion til Brügge.
Man sidder tæt i de aflange både, og selvom bådens styrmand også er en ihærdig guide, kan det være svært at høre, hvad han siger. Selvom han snakker engelsk, gør bådens motor, dønningerne i vandet og flokken af mennesker, at det er bedre blot at betragte de mange flotte bygninger fra vandsiden. De gængse ture tager ca. 30 minutter, og priserne er høje. Men kanalturen er et must.
3. Belfort
[Middelaldertårn + Udsigt]

Næst efter kanalerne, er Belfort den største turistattraktion i Brügge. Det ikoniske tårn fra det 13. århundrede dominerer Grote Mark og de øvrige omgivelser, og er i dag en central del af den historiske bymidte, som er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. Tårnet er 83 meter højt, og har du mod på at tilbagelægge de 366 trin på din vej op, bliver du belønnet med en strålende udsigt.
På turen op kan du også beundre den fantastiske konstruktion, og betragte nogle af byens skatte – bl.a. den smukke skatkiste, som indeholdt byens likvide midler i middelalderen. Det storslåede klokketårn blev naturligvis bygget for at vise Brügges rigdom, men tårnets klokker (som du også kan se, og ikke mindst høre på vej op), spillede også en central rolle i reguleringen af indbyggernes liv.
Udover at bebude tiden, blev klokkerne anvendt som brandalarmer, til at fortælle arbejdstidens start og ophør, samt til en lang række sociale, politiske og religiøse begivenheder.
Åbningstider: Dagligt 9:30-18:00.
4. Heilige Bloed Basiliek
[Kirke]

Det hellige blods basilika er en relativt lille og mørk kirke, som består af to kirkerum; et nedre og et øvre. Det er det øverste, som er det mest interessante, for det er her det hellige blod opbevares. Kirken har nemlig fået sin navn efter et helt særligt relikvie: Dråber af Jesu’ blod.
Ifølge sagnet blev blodet indsamlet af Josef af Arimathea, der var ansvarligt for Jesu begravelse. Siden blev blodet bragt til Brügge af Thierry af Alsace, i kølvandet på det 2. Korstog i det 12. århundrede.
I dag opbevares blodet i en særlig glasmontre, og det vises frem to gange dagligt sammen med en kort ceremoni. Her kan alle, som ønsker det, efter tur gå op til blodet, se det på nært hold, og bede en bøn. Det er en speciel oplevelse at overvære denne ceremoni. Skiltene i kirken fortæller hvornår den næste ceremoni finder sted.
Åbningstider: Dagligt 09:30-12:30 og 14:00-17:30.
5. Rådhuset (Stadhuis)
[Rådhus + Museum]

Pompøst er et af de ord, som bedst beskriver Brügges gamle rådhus. Den gotiske bygning fra det 15. århundrede er et af de ældste rådhuse i hele den nederlandske region, og bestemt også et af de flotteste. Centralt placeret på pladsen ’De Burg’ kan du ikke undgå at komme forbi rådhuset, når du går rundt i Brügge, og mens det er flot at betragte udefra, er det også værd at opleve det indefra.
Når du besøger rådhuset kan det anbefales at låne en audioguide (udleveres ved indgangen). Der er nemlig mange spændende historier, som knytter sig til bygningen, pladsen udenfor og byen generelt. Indenfor skal du glæde dig til at opleve den gotiske sal, som er ganske overdådigt udsmykket. Langs væggene hænger store malerier udført af Albrecht De Vriendt, som scene for scene fortæller byens historie (her er audioguiden essentiel).
Udover malerierne er lofts-udsmykningen beundringsværdig, og man bliver næsten blændet af al den guld og rigdom som er repræsenteret i dette spektakulære rum.
Åbningstider: Rådhuset er åbent dagligt fra 9:30-17:00.
6. Brouwerij De Halve Maan
[Bryggeri + Museum]

Som du sikkert ved, er Belgien et mekka for ølinteresserede. Det gælder også i Brügge, hvor der er to mellemstore bryggerier, du kan besøge; Brouwerij De Halve Maan og Bourgogne des Flandres. Begge er spændende, og kan klart anbefales. Du kan evt. tage med på en rundvisning det ene sted, og nøjes med at drikke nogle øl på det andet.
Brouwerij De Halve Maan har ikke navn efter en halv mand, men i stedet en halv måne, som også er bryggeriets logo. Skønt der er blevet brygget øl på dette sted de seneste 500 år, blev De Halve Maan først grundlagt i 1856, og har været ejet af den samme familie lige siden. Du kan komme på en spændende rundvisning på bryggeriet flere gange dagligt, og det kan klart anbefales.
Spændende rundvisning
På rundvisningen bliver du både introduceret til ølbrygning og ølbrygningens historie generelt, og hvordan den har udformet sig her i Brügge. Du får mulighed for at se faciliteterne, og lære om arbejdet på bryggeriet.
Da De Halve Maan ligger meget centralt i Brügge, har det været svært for bryggeriet at udvide, efterhånden som efterspørgslen er steget. Derfor byggede man i 2016 et moderne anlæg til tapning af øllet udenfor byen, og anlagde derefter en pipeline på 3,2 km, så øllet stadig kan brygges i de historiske lokaler.
Inkluderet i rundvisningen er også en øl, som du kan smage indenfor eller i den hyggelige gårdhave, efter besøget. En af bryggeriets bedste og meste kendte øl er Brugse Zot. Har du ikke allerede prøvet den, så kan du gøre det her – det må siges at være et oplagt sted…
Åbningstider: Rundvisninger foregår på hollandsk, engelsk og fransk dagligt hver time fra 11:00 til 16:00 (lørdag til kl 17:00).
7. Groeninge Museum
[Kunstmuseum]

Groeninge-museet giver et spændende indblik i den flamske billedkunst med malerier i verdensklasse. På museet kan du opleve værker af de tidlige nederlandske mestre indenfor renæssance og barok, men også nyklassicisme, modernisme og flamsk ekspressionisme.
Blandt de tidlige hovedværker er Jan van Eycks religiøse malerier fra 1400-tallet og ’The Last Judgment’ af Hieronymus Bosch. Her er også surrealistisk kunst som René Magrittes ’L’Attentat’.
Åbningstider: Tirsdag-søndag 9:30-17:00 (mandag lukket).
8. Onze-Lieve-Vrouwekerk
[Kirke]

Onze-Lieve-Vrouwekerk, Vor Frue Kirke, er byens største kirke, og også den mest imponerende. Det 115-meter høje kirketårn kan ses langvejs fra, og er da også det højeste bygningsværk i Brügge – og verdens næsthøjeste bygning i mursten (kun Martinkirken i Landshut, Tyskland er højere).
Byggeriet af den voluminøse barokkirke begyndte i det 13. århundrede, og den er blevet udbygget af flere omgange. I dag vidner den om stor arkitektur og ingeniørkunst.
Kirken i sig selv er værd at besøge, men det er særligt én bestemt genstand, som turisterne kommer for at se: Michelangelos skulptur Madonna og Barn (ca. 1504). Marmorskulpturen, der i dag er kendt som Madonna of Bruges, var den eneste af Michelangelos skulpturer, som forlod Italien i hans levetid.
To rige tekstilhandlere købte den, og fik den bragt hjem til Brügge. Der er gratis adgang til kirken, men det koster et mindre beløb at få adgang til området med skulpturen.
Åbningstider: Mandag-lørdag 9:30-17:00, søndag 13:30-17:00.
9. Sint-Janshuismolen
[Vindmølle]

De store vindmøller i træ var engang et almindeligt syn i både Holland og det lige så flade Flandern i Belgien. Engang var der 23 vindmøller alene her i Brügge. Nu er her kun fire tilbage – og en af dem, Sint-Janshuis-møllen, er åben for besøgende. Møllen er fra 1770, og står fortsat på sin oprindelige plads på bakken lidt udenfor bymidten.
Møllen maler stadig korn, og det er spændende for både børn og voksne at komme op og opleve det levende museum (trappen /stigen er meget stejl, så det er ikke oplagt for gangbesværede).
Åbningstider: April-september 09:30-12:30 og 13:30-17:00 (tirsdag-søndag).
10. Dagsudflugt til Oostende
[Strand]

Cirka 27 km fra Brügge ligger byen Oostende med sine indbydende sandstrande, brede strandpromenade, gode restauranter og hyggelige barer. Den belgiske kystlinje er blot 66 km lang, og man udnytter hver en kilometer, til at invitere belgiske og internationale turister på strandferie.
Hele vejen langs kysten, fra den hollandske til den franske grænse, kører kystsporvognen. Den kan man også stige på i Oostende, og lade sig fragte langs den smukke kyst. Bademulighederne bliver dog næppe bedre end lige her ud for den klassiske ferieby, og når du er færdig med at bade, har Oostende også andre seværdigheder at byde på.
Se nærmere på Atlantvolden
Tag f.eks. med kystsporvognen, eller lej cykler på strandpromenaden, og besøg det spændende militærmuseum for Atlantvolden (Openluchtmuseum Atlantikwall). Museet ligger i Raversijde, ca seks km sydvest for Oostende, og stien langs kysten er flad, og egner sig derfor godt til en cykeltur.
Hitlers store forsvarsværk – Atlantvolden – blev opført fra 1942 til 1944, og strakte sig fra det nordlige Norge til den spanske grænse. På museet kan du både opleve bunkere og skyttegrave, og se kanoner og andre effekter fra krigen.
Mens resterne af Atlantvolden hurtigt blev fjernet fra den øvrige belgiske kyst, fik de lov at blive stående her i Raversijde. Da området var ejet af Prins Karl af Flandern, bestemte prinsen, at bygningerne her skulle bevares som nationalt monument. Og den beslutning nyder man godt i dag, hvor Atlantikwall Raversijde er blandt de bedst bevarede militærinstallationer fra 2. Verdenskrig.

Blandt andre spændende seværdigheder i Oostende er også de to museumsskibe: Sejlskibet Mercator og fiskeriskibet Amandine. Når det gælder mad, så er spisestedet Koekoek en institution i Oostende. Her får du byens bedste kylling – men den skal spises med fingrene!
Der er også masser af hoteller i Oostende, så det er bestemt oplagt at tage en overnatning her, hvis du gerne vil nyde mere af området. Ellers tager turen mellem Brügge og Oostende blot 14 minutter med tog.
Restauranter i Brügge – de bedste spisesteder
Menukortene i Belgien er ofte ganske internationale, men en af Belgiens nationalretter er ’moules-frites’, som betyder muslinger og pommes frites. I Frankrig vil muslingerne som regel være dampet i vin, men i Belgien er det også normalt at dampe dem i øl.
Der findes også mange egnsretter, hvor særligt de forskellige langtidskogte gryderetter med lokale ingredienser, kan være spændende at prøve. Når det er tid til noget sødt, er det naturligvis chokolade og en belgisk vaffel. Her er nogle gode restauranter, du kan prøve, når du er i Brügge:
1. Cambrinus
[Philipstockstraat 19]
Cambrinus er både en restaurant og en ølbar, men mest det første. Her serveres klassiske belgiske retter (prøv f.eks. muslinger dampet i øl) men også internationale klassikere. Og selvfølgelig en god burger. Både til maden og i særdeleshed efter, kan det anbefales at prøve nogle af de mange øl, som findes på det imponerende ølkort.
2. In’t Nieuw Museum
[Hooistraat 42]
Leder du efter et godt Steakhouse, er dette stedet. In’t Nieuw Museum er egentlig ikke et turiststed, men de mange fremragende anmeldelser på Tripadvisor trækker mange gæster til. I de meget hyggelige og stemningsfulde lokaler får du det bedste kød grillet til perfektion. Prøv evt. også de hvidløgsmarinerede, grillede rejer til forret.
3. De Bottelier
[Sint-Jakobsstraat 63]
En favoritrestaurant blandt mange lokale med fornuftige priser og fremragende mad. Indretningen er hyggelig og ret speciel. Det ligner en mellemting mellem en dagligstue og et museum for ure. Du kan både få moderne udgaver af klassiske egnsretter og internationalt køkken.
4. Park Restaurant
[Minderbroedersstraat 1]
Er du til finere madlavning er Park Restaurant stedet. Her tager man kokkefaget seriøst, og du får gourmet mad af bedste kvalitet. Betjeningen er et kapitel for sig, og ejeren byder selv velkommen og forklarer om menu og vin, med stor stolthed og ekspertise. Råvarerne er uden tvivl markedets bedste, og stemningen på Park Restaurant er perfekt.
5. Gode ølsteder i Brügge
Ønsker du inspiration til en pubcrawl, eller bare forslag til nogle gode steder at drikke øl, så kan du med fordel besøge nogle af de følgende barer, som er garanter for gode øl:
Le Trappiste (Kuipersstraat 33), Volkscafé Sint-Jakobs (Sint-Jakobsstraat 60), 2be Beer Wall (Wollestraat 53), Cafe Rose Red (Cordoeaniersstraat 16), t’ Brugsch Bieratelier (Wijngaardstraat 13), ‘t Brugs Beertje (Kemelstraat 5), Beers Yesterday’s World (Wijngaardstraat 6).
Hotel i Brügge – de bedste overnatningssteder
For at få mest muligt ud af din tid, og de bedste indtryk af den romantiske by, bør du vælge et hotel i bymidten. Hvis du er kørt til Brügge i bil, kan et hotel med gode trafikale forhold foretrækkes, men alle seværdigheder findes i det historiske centrum. Herunder finder du tre forslag til hoteller i Brügge, i et henholdsvis billigt, mellem og dyrere prisleje. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Brügge hos Booking.com her.
1. Hotel Central
[Markt 30]
Relativt billigt hotel, som ikke kunne ligge mere centralt. Værelserne er små, og da hotellet er indrettet i et gammelt byhus, er der en del trapper og meget forskelligartede væreler. Beliggenheden direkte på Grote Markt kan man dog ikke sige noget til. Her er også bar og restaurant med udendørsservering på den flotte plads. Læs mere om hotellet her.
2. Grand Hotel Casselbergh
[Hoogstraat 6]
Et gode hotel i mellemklassen. Hotellet er centralt beliggende, og samtidig i en hyggelig og rolig gade. Værelserne er dejligt store, og der er smukke opholdsrum, hvor du kan nyde et stort udvalg af drikkevarer (bl.a. mange gode øl). Stor morgenmadsrestaurant med stor buffet, som har alt hvad hjertet kan begære. Desuden en meget venlig betjening. Læs mere om hotellet her.
3. Hotel van Cleef
[Molenmeers 11]
Et fremragende hotel i luksusklassen, og det bedst anmeldte hotel på Tripadvisor. Hotel van Cleef har det hele, og er et perfekt udgangspunkt for en romantisk ferie i Brügge. Her er gode, store værelser med aircondition, minibar og badekar. Derudover findes en vidunderlig gårdhave, lige ved kanalen, hvor du kan sidde og slappe af. Hotellet har desuden døgnåben reception. Læs mere om hotellet her.
Sådan kommer du til Brügge
Der er flere muligheder for at komme fra Danmark til Brügge. Fra den danske grænse er der 800 km til Brügge, så en kør-selv ferie er bestemt en mulighed. Derudover er det også nemt med både fly og tog.
Fly til Brügge
Hvis du gerne vil med fly til Brügge, så kan du kan flyve til Bruxelles fra København eller Billund. Fra lufthavnen i Bruxelles går direkte tog til Brügge. Togene er behagelige, kører ofte, og så er rejsetiden blot 1½ time.
Tog til Brügge
Du kan rejse med tog fra f.eks. Aarhus eller København til Brügge. Fra begge byer tager turen ca. 13 timer, så du kan tage af sted om morgenen og være i Brügge til aftensmad. Billetter kan købes via Deutsche Bahn her. Der kan også være penge at spare ved at købe en Interrail-billet. Læs mere om Interrail her.
Sådan kommer du rundt i Brügge

Brügges historieske centrum opleves bedst til fods, men det kan også anbefales at leje en bycykel. Belgierne er lige så glade for cykler som vi er i Danmark, så det burde ikke være problematisk at cykle rundt i byen. Banegården ligger et stykke fra centrum, så det kan være en fordel at tage en bus eller taxa for at komme ind til centrum eller til dit hotel. Busbilletter kan købes i kiosker eller direkte af chaufføren, men er relativt dyre – selv for en dansker.
Flere oplevelser…
Vil du rejse videre i Belgien, er det oplagt at besøge hovedstaden Bruxelles. Læs om mine forslag til de bedste oplevelser i Bruxelles her.
Fotokreditering: Artiklens øverste billede (aftenstemning i Brügge): Billede af Chris Wiedenhoff fra Pixabay