Guide: Seværdigheder i Chania og det vestlige Kreta

Chania (udtales ’Hanya’) er hovedbyen i den vestlige del af Kreta, og er øens næststørste by efter Heraklion. Da mange charterrejser går til det vestlige Kreta, bringer det derfor mange turister til den hyggelige by. Chania byder på masser af seværdigheder og historisk charme. De smalle gader, spændende museer og den venezianske havn med sit azurblå vand er blot nogle af de attraktioner, der gør Chania værd at besøge.

Området hvor Chania i dag ligger har været beboet siden stenalderen. I oldtidens Grækenland opstod byen under navnet Kydonia, og den udviklede sig hurtigt til en markant bystat – vigtig nok til at blive nævnt i Homers klassiske værk ’Odysseen’. Siden har forskellige magthavere sat deres aftryk på byens kultur og arkitektur.

Den maleriske havnepromenade i Chania. Foto: andrzej_b fra Pixabay

I Chania findes levn fra de byzantinske-, arabiske-, venezianske- og ottomanske perioder. Det hele er med til at give byen et utroligt spændende og anderledes udtryk. Chanias historie og de mange forskellige stilarter, er desuden med til at give en spændende kontrast til de mange nye bebyggelser langs kysten.

Her er feriebyer som Agioi Apostoli, Kato Stalos, Agia Marina og Platanias gennem de seneste årtier skudt op. Hver af disse bydele har naturligvis deres eget centrum med butikker, restauranter og fantastiske sandstrande.

Du skal dog ikke ret langt udenfor de bebyggede områder før de spektakulære landskaber åbenbarer sig. Det kan bestemt anbefales at komme ud i olivenlundene, vandre i kløfterne og i det hele taget nyde de smukke omgivelser.

Uanset om du er til strandferie, vandreferie eller byferie, så har det vestlige Kreta noget at byde på. I denne korte rejseguide kan du finde inspiration til de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i Chania og det vestlige Kreta. God tur!

Seværdigheder i Chania og det vestlige Kreta – de 10 bedste oplevelser

1. Chanias gamle bydel

[Sightseeing + Shopping]

En af de autentiske gader i Chanias gamle bydel. Foto: rafał lewiński fra Pixabay

Chanias gamle byel er utrolig charmerende med sine smalle, romantiske gader, klassiske byhuse og skyggefulde pladser. Nogle af gaderne består af trapper, og selv de flade gader er gerne så smalle, at biler ikke kan køre igennem dem. Her kan du nyde den autentiske stemning og ikke mindst den spændende historie, der fornemmes i hver en mursten.

Gennem tiden har Kreta været underlagt mange forskellige herskere – hver og én har de sat deres aftryk på Chanias gamle bydel. Først var det romerne, der indtog øen kort tid før vores tidsregning, og siden var det byzantinernes og så arabernes tur til at have herredømmet over øen.

I 1205 var det den italienske bystat, Venedig, der kunne udnytte Kretas strategiske beliggenhed til at udbygge de indbringende handelsruter i regionen.

I midten af 1600-tallet lykkedes det osmannerne at indtage Kreta og de muslimske erobrere havde magten over øen frem til slutningen af det 19. århundrede, hvor Kreta opnåede selvstændighed i en union med Grækenland.

Bymure og labyrint-agtige gader

I den gamle bydel finder man flere eksplicitte levn fra disse perioder. Chanias inderste bymure blev opført i antikken og videreudviklet under byzantinerne, mens de ydre bymure – hvis rester i dag afgrænser den gamle bydel – blev opført af den venezianske republik i det 16. århundrede.

Resterne af de historiske bymure giver i dag et godt indblik i byens udvikling. Du kan bl.a. se rester af de byzantinske bymure i Sifaka-gaden, mens Firkas-fortet og San Salvatore-bastionen ved indsejlingen til havnen er rester af den venezianske fæstning.

Fra ottomanernes tid er Giali Tzamisi-moskéen det mest iøjnefaldende bygningsværk. Den specielle bygning med den kugleformede tagkonstruktion ligger lige ved havnen.

Du får det bedste indtryk af Chanias gamle bydel ved at gå på opdagelse i de labyrint-agtige gader i det bakkede Topanas-område. Topanas ligger syd for Firkas-fortet og strækker sig langs de gamle bymure.

Hovedgaden her er Theotokopoulou, men sørg også for at gå ned ad sidegaderne. I gaderne Theofanous og Moschon findes flere smukke venezianske palæer – bl.a. bygningen, der i dag huser Casa Delfino hotel.

2. Den venezianske havn

[Sightseeing + Restauranter + Caféer]

Chanias charmerende havn. Foto: Julian Hacker fra Pixabay

Den venezianske havn er blandt de mest populære seværdigheder i Chania. Alle byens turister skal naturligvis prøve at gå langs den historiske kaj og nyde synet af det smukke fyrtårn, de store venezianske værftsbygninger i sten og eventuelt tage plads ved en af de mange caféer, som findes langs havnebassinet. Herfra har man et fornemt vue over havnen og de mange fine både.

Chanias historiske havn blev opført af den venezianske republik mellem 1320 og 1356, og fungerede som en vigtig base for republikkens flåde. I denne periode voksede byens velstand, og handlen i regionen gjorde Chania til et af de vigtigste økonomiske centre i den østlige del af middelhavet.

Havnen som fæstning

I det 16. århundrede blev det nødvendigt at befæste havnen, da truslen fra det ottomanske imperium voksede. Firkas-fortet i havnens vestlige side blev opført, og som en særlig sikkerhedsforanstaltning blev den smalle indsejling forsynet med en kraftig jernkæde. Således kunne man forhindre fjendtlige skibe i at anløbe havnen.

Det lykkedes dog til sidst for osmannerne at indtage Chania og resten af Kreta, og de tyrkiske erobrere kunne herefter nyde godt af den indbringende havn. Den venezianske havns storhedstid varede indtil det 20. århundrede, hvor det lavvandede havnebassin ikke længere kunne opfylde fragtskibenes behov. I stedet opførte man en ny havn i Suda øst for Chania, hvor man også i dag finder byens moderne havn.

De venezianske værfter

Langs havnebassinet ligger i dag syv smalle stenbygninger, som man ikke kan undgå at få øje på. Det er de venezianske værftsbygninger, hvor hundredvis af håndværkerne arbejdede med at reparere de store handelsskibe. I den venezianske periode var værfterne forbundet til havet, og der lå i alt 16 store stenbygninger langs den sydlige kaj.

I den østlige ende af bassinet findes yderligere tre værftsbygninger. I den til højre udstiller Det maritime museum en model af et mionisk skib fra det 15. århundrede før vores tidsregning. Følger du kajen rundt, kan du fortsætte turen helt ud på molen, hvor det historiske fyrtårn – Chanias stolte vartegn – står. Herfra kan man overskue hele havneområdet, og tage nogle smukke feriebilleder.

3. Det maritime museum

[Museum]

Det maritime museum er indrettet i den smukke røde bygning. Foto: Julian Hacker fra Pixabay

I den vestlige side af den venezianske havn finder man i dag Chanias maritime museum. Museet er indrettet i Firkas-fortets smukke røde hovedbygning, og er en fremragende attraktion, hvis du gerne vil vide mere om Kretas maritime historie og ikke mindst Slaget om Kreta under 2. Verdenskrig.

Udstillingen på Det maritime museum strækker sig over to etager, og byder på en række spændende udstillinger. Du kan f.eks. blive klogere på de tidligste skibe fra oldtiden, se forskellige skibsmodeller, navigationsudstyr og kort samt udstoppede og tørrede havdyr. Man kan også nyde en deltaljeret model af den befæstede havn under det venezianske styre.

Museets mest omfattende afdeling beskæftiger sig med Slaget om Kreta i 1941. Slaget, som havde kodenavnet Operation Merkur, var historiens første primært luftbårne invasion, og var desuden første gang de allierede benyttede dekrypterede efterretninger fra Enigma-kodebryderen.

Til trods for at de allierede fik opsnappet vigtig information, kunne de dog ikke forhindre den tyske landgang – til gengæld medførte invasionen den første storstilede civile modstand under 2. Verdenskrig. Disse spændende emner kan du høre meget mere om, når du besøger museet.

Åbent mandag til lørdag 9:00-17:00 (sommer) og 9:00-15:40 (vinter). Søndag lukket.

4. Chanias markedshal (Dimotiki Agora)

[Marked]

Selvom flere boder efterhånden er begyndt at sælge souvenirs, så er atmosfæren i Chanias gamle markedshal fortsat meget autentisk. Her gør de lokale indbyggere deres indkøb af bl.a. fisk, kød, ost, grøntsager og frugt, og det er en sjov oplevelse at besøge den historiske bygning.

Markedshallen, der lokalt kendes som Agora, blev opført mellem 1909 og 1913 efter en model af et lignende marked i Marseilles. Bygningen er formet som et kors, og indenfor finder du et spændende udvalg af boder. Oprindeligt lå her en bastion, som var en del af byens venezianske forsvarsværk, men for at gøre plads til markedshallen, blev bastionen raget ned og byggematerialet anvendt til at fylde voldgravene.

Udover de helt basale markedsvarer kan du med fordel købe lokale oliven, lækre oste, honning, krydderier samt den lokale brændevin, raki. En oplagt souvenir er også de fine svampe af den slags man bruger i badet. Desuden findes også et par cafeteriaer, som byder på lokal mad til rimelige priser.

Markedet er åbent mandag, onsdag og lørdag 8:00-14:00 samt tirsdag, torsdag og fredag 8:00-21:00.

5. Fodboldmuseet i Chania (Greek National Football Museum)

[Museum]

Nu spørger du måske dig selv, hvad Chania har med fodbold at gøre, og hvorfor der ligger et nationalt fodboldmuseum lige netop her. To gode spørgsmål, som har en enkel forklaring; Chania har ikke nogen særlig betydning i forhold til fodbold andet end det faktum, at en af byens indbyggere er fuldstændig fanatisk med netop denne sport.

På eget initiativ har Nikos Flekkas skabt det intime fodboldmuseum, som du finder i Tsouderon-gaden. Flekkas’ store passion for fodbold og det græske landshold har ført til en stor samling af forskellige interessante genstande, lige fra gamle fodboldtrøjer med autografer til fodbolde, støvler, pokaler og flag samt en anseelig mængde fotografier, avisudklip og meget mere.

Fodboldmuseet fylder blot ro rum; det ene er dedikeret til det græske landshold mens det andet er af mere international karakter. På den sparsomme plads har Flekkas fået plads til utrolig mange ting – vægge, lofter og gulv er fyldt med genstande, som alle har en historie.

I den internationale samling findes landsholdstrøjer fra næsten alle europæiske lande – inklusive en original Michael Laudrup-trøje fra VM i Mexico.

Det græske landsholds-rum er dedikeret til Theodoros Zagorakis, som var anfører for holdet og spillede 120 kampe for Grækenland. Man kan bl.a. se Zagorakis’ støvler fra VM-slutrunden i USA 1994 – første gang Grækenland var med ved en VM-slutrunde. Museets måske vigtigste genstand er finalebolden fra EM i 2004, hvor Grækenland sensationelt blev europamestre ved at slå Portugal.

Der er gratis adgang til det lille museum, men vil du gerne støtte Nikos Flekkas’ projekt, kan du donere penge ved udgangen.

6. Bådtur fra Chania

[Sightseeing + Afslapning + Badning]

På en varm sommerdag er det fantastisk at komme ud på det turkisblå hav. Her kan du mærke vinden i håret, når hastigheden øges, og du kan samtidig nyde synet af Chanias smukke havn, der langsomt forsvinder i horisonten. Herefter er det øens sandstrande og måske Lazareta-øens uspolerede natur, du kan betragte.

Der arrangeres mange forskellige bådture fra havnen i Chania. Langs kajen i den venezianske havn finder du små og mellemstore turbåde, som er klar til at give dig og din familie en spændende oplevelse på havet.

Bådene med glasbund giver et unikt indblik i livet under havoverfladen. Her springer en dykker i vandet med lækkerbidder, for at lokke fiskene til. Er man heldig, kan man opleve mange forskellige arter og ikke mindst høre guiden fortælle om dem.

Er du mere til afslapning, kan du nøjes med at nyde udsigten fra dækket mens du slikker sol. På nogle bådture arrangeres også badning fra båden i det lave vand eller nær en af de uspolerede strande.

7. Det arkæologiske museum (Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων)

[Museum]

Det arkæologiske museum i Chania var gennem mange år indrettet i en smuk veneziansk kirke fra det 16. århundrede, men efter 2020-sæsonen lukkede den aldrende bygning til fordel for en sprit ny museumsbygning i Chalepa, en historisk forstad i Chania. Det nye museum åbnede i 2022.

I den nye ikoniske bygning kan du beundre regionens mange arkæologiske fund. Nogle af disse fund stammer helt tilbage fra de mioniske kulturer, der var udbredt på Kreta i bronzealderen. Her kan bl.a. ses lerkar, der siden har fundet anvendelse som kister samt flotte flokke af tyre formet i ler – disse blev efter al sandsynlighed ofret til havguden Poseidon.

Samlingerne på Det arkæologiske museum tæller også romerske gulvmosaikker, oldgræske guldsmykker, smukke marmor-skulpturer og meget mere.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden

8. Kløfterne Samaria og Imbros

[Vandring + Natur]

Samaria-kløften byder på en fantastisk og udfordrende vandretur. Foto: Tina Bierhoff fra Pixabay

Vil du gerne være aktiv på din ferie til Kreta, så kan vandreturene i kløfterne Samaria og Imbros klart anbefales. Samaria-kløften er den bedst kendte af Vestkretas kløfter, og er med sine 16 km Europas længste.

Det er en strabadserende tur gennem det ujævne terræn, men også en helt enestående oplevelse. Imbros-kløften er ca. 8 km lang og dermed noget mere overkommelig – dog stadig en hård men storslået oplevelse.

Samaria-kløften

Det kræver godt fodtøj at gå Samaria-kløften i hele dens længde. Turen er på 16 km hvoraf ca. 13 km foregår i selve kløften. Fra udgangen af kløften til landsbyen Agia Roumeli (hvor ruten officielt slutter) er der yderligere tre km.

Samaria-kløften er blevet dannet ved erosion. En flod der løb mellem De hvide bjerge (Lefká Óri) og Volakias-bjerget borede sig gennem årtusinder ned gennem klipperne, og i dag kan eventyrlystne feriegæster nyde disse spektakulære omgivelser.

Vandreruten starter i 1250 meters højde og går nedad hele vejen. Den er således relativt hård ved knæene, så husk at holde gode pauser. Det mest fantastiske punkt på ruten er hvor kløften snævrer ind til blot fire meter – på samme sted rejser klippevæggene sig næsten 300 meter på begge sider. Her føler man sig virkelig lille…

Samaria-kløften har siden 1962 fungeret som naturreservat, og du kan være heldig at se nogle af de truede kri-kri geder, som kun lever her på Kreta. Flere steder langs kløften er der mulighed for at tappe drikkevand. Samaria-kløften er åben fra 1. maj til 15. oktober, men ændringer kan forekomme grundet vejrforhold.

Imbros-kløften

I sin helhed er Imbros-kløften 11 km lang, men den officielle vandrerute er ca. 8,5 km. Selvom ruten således blot svarer til halvdelen af Samaria-kløften, skal du være opmærksom på, at underlaget i Imbros er mere ujævnt og derfor mere krævende end i Samaria.

Imbros-kløften løber parallelt med storesøsteren, Samaria, og starter i ca. 750 meters højde. Modsat Samaria er Imbros-kløften åben året rundt. Den er derfor oplagt i det tidlige forår (marts og april), hvor temperaturerne på Kreta egner sig bedst til vandring.

På turen gennem Imbros-kløften følger man det gamle muldyr-spor, som var den eneste forbindelse mellem kystbyen Hora Sfakion og resten af Kreta indtil vejen over bjergpasset blev anlagt. Ruten blev også anvendt da tusindvis af britiske soldater skulle evakueres til Egypten under 2. Verdenskrig.

På de smalleste steder er Imbros-kløften blot 1,6 meter bred, hvilket betyder, at man kan røre ved begge bjergsider samtidig – et populært fotostop på ruten.

Sådan arrangerer du turen

Er du rejst til Kreta på charterferie, er det meget sandsynligt, at dit rejsebureau arrangerer udflugter til henholdsvis Samaria og Imbros. At købe udflugten gennem rejsebureauet er nemt og sikkert, men også markant dyrere i forhold til en lokal arrangør.

Ønsker du at benytte en lokal arrangør kan du f.eks. vælge IO Tours i Chania eller benytte Get Your Guide. Du finder IO Tours i Tsouderon-gaden nummer 67 mens du kan booke turen med Get Your Guide online her.

IO Tours (og de øvrige turarrangører i Chania) står for opsamling ved dit hotel. Dette gælder også selvom du bor i strandbyerne udenfor Chania. Jeg har selv haft en rigtig god tur til Imbros-kløften arrangeret af IO Tours. Det er også muligt at tage en almindelig rutebus til kløften, selvom det kræver lidt mere planlægning.

Du kan naturligvis også køre til begge kløfter i en lejet bil, men så skal du selv sørge for at komme tilbage til bilen efterfølgende – det kan være lidt af en udfordring, hvis man er træt efter en hel dags vandring.

9. Turisttoget ’The Little Fun Train’

[Sightseeing]

Fra strandbyerne udenfor Chania kører turisttoget rundt til en række spændende seværdigheder. Foto: Benjamin Munk Olsen

Der er godt nok ingen jernbane på Kreta, men det er heller ikke nødvendigt for turistoget, The Little Fun Train. Toget er nemlig bare en traktor forklædt som et lokomotiv, og med en række åbne vogne bringer det områdets gæster rundt til nogle af de smukkeste og mest interessante oplevelser.

En tur med The Little Fun Train er nok det mest turist-agtige, du overhovedet kan foretage dig i denne del af Kreta. Til gengæld er det en fantastisk måde at opleve området på, og du kommer rundt til steder, som ellers kun kan besøges i bil. Skønne oliven- og appelsinlunde, storslåede udsigtspunkter, søde kri-kri geder, historiske klostre, romantiske søer og majestætiske grotter venter på at blive oplevet.

Der findes 10 forskellige ruter, som alle byder på unikke seværdigheder. Under hele turen fortæller den lokale guide interessante historier om området, ligesom der foretages en række spændende stop undervejs.

Fornøjelser på Kreta

På den populære tur ’Pleasures of Crete’ kommer man bl.a. ind og se det byzantinske Gonia-kloster inden turen går op ad stejle bjergveje til en fornem udsigt. Herefter kører toget ned gennem store olivenlunde, inden der gøres holdt ved et destilleri for olivenolie.

På destilleriet kan man høre om processen med at udvinde olivenolie, ligesom man kan smage på produkterne og købe souvenirs med hjem.

The Little Fun Train har base i strandbyen Platanias, men samler også turister op i områdets øvrige byer og på hoteller. Turene er på mellem 2 og 3½ time og kan bestilles på telefon eller gennem et af områdets mange billetudsalg. Disse findes bl.a. på hoteller, i souvenirbutikker og kiosker. Du kan læse mere om The Little Fun Trains forskellige ruter samt finde salgs- og opsamlingspunkter her.

10. Elafonissi-stranden

[Strand]

På grund af sit smukke lyserøde skær går stranden ved Elafonissi også under navnet ’Den lyserøde strand’. Når lagunens krebseskaller blander sig med strandens sand skabes denne unikke farvekombination, som har gjort Elafonissi (også stavet Elafonisi) til en af øens største attraktioner.

Elafonissi er både en ø, en lagune og en strand. Stranden ligger på fastlandet, mens den lavvandede lagune gør det muligt at gå gennem vandet ud til den lille ø. Elafonissi er et fremragende badeområde for både børn og voksne – vandet er helt klart og der er mulighed for at leje liggestole og parasoller samt købe mad i højsæsonen.

Elafonissi-stranden ligger på Kretas sydvestlige spids ca. 70 km fra Chania. Selvom der findes mange gode badestrande omkring Chania, er turen til Elafonissi dog noget helt særligt. For at komme hertil kører man gennem små bjergbyer og smuk natur, og rejsen til og fra stranden er således en oplevelse i sig selv.

Der kan være rigtig mange mennesker på Elafonissi-stranden i højsæsonen – nogle gange så mange, at det kan være svært at se strandens lyserøde skær. Til gengæld opholder mange af strandgæsterne sig ved stranden på fastlandet, så du kan få mere ro, hvis du krydser lagunen.

Transport: De forskellige rejsebureauer arrangerer ture til Elafonissi. Har du lejet bil, er det meget nemt at komme hertil og parkeringspladsen findes lige bag stranden.

Restauranter i Chania – de bedste spisesteder

I Chania og det øvrige Kreta er det almindeligt, at der serveres en lille flaske raki (den lokale brændevin), når du er færdig med måltidet. Ofte serveres også frugt eller en dessert. Alt dette er gratis / med i prisen. Du behøver således ikke straks at blive mistænksom, hvis tjeneren bringer noget, du ikke mener at have bestilt…

Der findes mange gode restauranter i Chania, men mindst lige så mange turistfælder. Disse finder du primært langs havnen og i de større gader i den gamle bydel. Vil du nyde lækker mad i Chania mens du holder pause fra byens mange seværdigheder, kan du med fordel kigge nærmere på disse spisesteder:

1. Oinoa Wine Restaurant

[Theotokopoulou 61-63]

Oinoa Wine Restaurant byder på fuldstændig fantastisk mad og en mindst lige så fantastisk terrasse på førstesalen. Herfra har man et fornemt kig ud over havet og til havneindsejlingen. Restauranten er placeret lige bag Firkas-fortet i den vestlige ende at havnen.

Med sin havnære placering er det naturligvis oplagt at bestille frisk fisk og skaldyr. Der findes dog også mange andre lækre retter på menukortet, og som restaurantens navn indikerer, findes her også et glimrende udvalg af lokale vine. Oinoa Wine Restaurant er blandt de bedst anmeldte spisesteder i Chania, og bestemt et besøg værd.

2. Thalassino Ageri

[Vivilaki 35]

En middag bliver næppe mere romantisk end på Thalassino Ageri. Her kan man spise lækker friskfanget fisk ved borde placeret i sandet lige ved vandkanten. Den klassiske taverna ligger ca. to km udenfor Chanias centrum, men turen hertil er en fornem oplevelse, hvis du går langs vandet.

I gamle dage lå Chanias garverier her, men i dag er det turister og lokale, der kan nyde den smukke udsigt til havet. Vi befinder os udenfor det gængse turistområde, så her er ganske roligt – et perfekt sted at nyde solnedgange og dagens fangst tilberedt over trækul. Der findes borde indenfor, men det er pladserne i vandkanten, der gør stedet magisk, så bring en jakke på kølige aftener.

3. Colombo Kitchen & Bar

[Isodion 17]

Det kan være lidt af en udfordring overhovedet at finde Colombo Kitchen & Bar, som er placeret i en af de helt smalle gader i Chanias gamle bydel. Men når du først har fundet frem til denne perle, venter der dig en fantastisk oplevelse.

Du kan enten tage plads inde i den hyggelige restaurant eller udenfor hvor en række borde fylder halvdelen af den skyggefulde gade. Uanset hvad du vælger, føler du dig velkommen. Servicen er smilende og venlig, og maden helt perfekt. Prøv f.eks. det langtidstilberedte lam, som smager himmelsk, eller de sprøde pizzaer med grøntsagsfyld.

4. To Stachi

[Defkalionos 5]

I en undseelig gade umiddelbart øst for den venezianske havn finder du den fantastiske restaurant, To Stachi. Her anvender man de fineste lokale grøntsager til at skabe de lækreste vegetarretter – selv hvis du ikke er vegetar, kommer du ikke til at savne kød i retterne hos den familiedrevne To Stachi.

Den velsmagende moussaka er lavet med mandelmælk, og du kan også med fordel bestille den fillodejs indbagte boureki fyldt med græskar. To Stachi er et oplagt sted at slå sig ned, når man har brug for en pause fra de mange seværdigheder i Chania.

5. To Maridaki

[Daskaloyannis 33]

Et ’mezedhopoleio’ er en restaurant, som specialiserer sig i meze – den græske form for tapas. Små lækre anretninger, som er oplagt at dele. Sådan et sted er To Maridaki – endda specialiseret indenfor fisk og skaldyr.

Kokkene er dygtige, stemningen på den moderne restaurant er god, og der høres snakkesalige lokale gæster ved bordene. Muslingerne er fremragende, den friske, grillede fisk ligeså og begge dele kan du nemt skylle ned med husets lækre hvidvin. Som afslutning serveres en glimrende (gratis) panna cotta. En perfekt afslutning på en perfekt middag.

Sådan kommer du til Chania og det vestlige Kreta

Mange danske rejsebureauer arrangerer charterrejser til det vestlige Kreta. Da de fleste turister kommer til denne del af Grækenland for at slappe af med sol, strand og lækker græsk mad, er langt de fleste charterhoteller placeret i strandbyerne. Agioi Apostoli, Kato Stalos, Agia Marina og Platanias, ligger alle langs de indbydende sandstrande vest for hovedbyen, Chania.

Det er oplagt at vælge en charterferie til Kreta, men i sommersæsonen er det er også muligt at flyve til Chania med rutefly fra København og Billund. Flyveturen fra Danmark er ca. 3 timer og 30 minutter.

Fra Chania lufthavn

Chania International Airport (CHQ) ligger ca. 14 km nordøst for byen. Har du ikke bestilt transfer i forbindelse med din rejse, kan du vælge mellem taxa, bus eller at leje en bil. Sidstnævnte vil give dig meget frihed til at opleve øen, men skal du blot til og fra dit hotel, og eventuelt et par smut til Chania, er bil ikke nødvendigt.

Du finder busstoppestedet umiddelbart udenfor ankomstterminalen. Herfra kan du tage den direkte bus ind til Chania. Turen tager ca. 25 minutter og billetter kan købes hos chaufføren. Skal du til en af badebyerne vest for Chania, skal du skifte bus på Chanias busterminal.

Sådan kommer du rundt i Chania

Selve Chania er ikke større, end at man nemt kan gå rundt til byens forskellige seværdigheder. Bor du i strandbyerne Agioi Apostoli, Kato Stalos, Agia Marina eller Platanias kører der busser ind til Chania fra stoppestederne langs hovedvejen. Du skal med fra den modsatte side i forhold til stranden/havet, når du skal ind til Chania.

I højsæsonen kører busserne meget ofte, og der kan købes billet af chaufføren. Busterminalen i Chania (ΚΤΕΛ ΧΑΝΙΩΝ) ligger bag Kidonias-gaden i den nye bydel. Herfra kan du gå til de mest populære seværdigheder i Chania.

De offentlige busser i og omkring Chania køres af selskabet KTEL. Du kan orientere dig om ruter og billetter samt benytte den udmærkede rejseplan på KTELs officielle hjemmeside her.

Skal du med bussen til Chania fra et af de sidste stoppesteder, inden bussen når selve Chania, kan du risikere, at bussen er fyldt op, og kører forbi uden at stoppe. Der går dog næppe længe inden der kommer en ny bus. Har du en stram tidsplan, bør du altid tage afsted i god tid.

Flere oplevelser…

Elsker du Grækenland og de græske øer, kan du også med fordel overveje en tur til skønne Rhodos. Du kan finde inspiration i min guide til Rhodos By her.

Fotokredit: Artiklens øverste billede (fyrtårnet i Chania): Billede af Albrecht Fietz fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *