Hvad skal du opleve i Lübeck? Med sine charmerende brostensbelagte gader, middelalderlige købmandshuse og majestætiske kirketårne, er Lübeck en romantisk eventyrby, som byder på mange skønne oplevelser og spændende seværdigheder.
Gennem 600 år fungerede Lübeck som hovedstad for Hanseforbundet – en magtfuld sammenslutning, der kontrollerede handlen i Østersøregionen. De lukrative handelsaftaler skaffede rigdom til byen og dens købmænd, og i Middelalderen blev der opført mange storslåede bygningsværker i Lübecks Altstadt.
Lübeck, som ligger ved Travefloden, er kendt som ’Byen med de syv spir’ – et navn, der refererer til de smukke kirketårne, der knejser højt over byens tage. Blandt de mest populære seværdigheder findes bl.a. den ikoniske byport Holstentor, Mariekirken, Rådhuset og en række interessante museer. Lübeck er også kendt for det årlige julemarked, som tiltrækker mange turister til den gamle hansestad.
I denne korte rejseguide finder du inspiration til de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i Lübeck. God fornøjelse.
Indhold
- Seværdigheder i Lübeck – de 11 bedste oplevelser
- 1. Holstentor
- 2. Mariekirken (Marienkirche)
- 3. Rådhuset i Lübeck (Lübecker Rathaus)
- 4. Det Europæiske Hansemuseum (Europäisches Hansemuseum)
- 5. Sejltur på kanalerne og Travefloden
- 6. Skt. Peters kirke (St. Petri zu Lübeck)
- 7. Museumsquartier St. Annen
- 8. Marcipan fra Lübeck (Lübecker Marzipan)
- 9. Domkirken (Lübecker Dom)
- 10. Willy Brandt-museet
- 11. Udflugt til Travemünde
- Restauranter i Lübeck – de bedste spisesteder
- Hotel i Lübeck – de bedste overnatningssteder
- Sådan kommer du til Lübeck
- Sådan kommer du rundt i Lübeck
- Flere oplevelser
Seværdigheder i Lübeck – de 11 bedste oplevelser
1. Holstentor
[Byport + Vartegn + Museum]
Holstentor – Lübecks gotiske byport med majestætiske tvillingetårne og himmelstræbende spir – fungerer som et genkendeligt vartegn for den gamle hansestad, og er ligeledes byens mest populære seværdighed. Den charmerende byport i røde mursten blev opført i 1464, og pryder i dag alle typer souvenirs – lige fra postkort og plakater til marcipan og magneter.
I middelalderen fungerede Holstentor som Lübecks vestlige byport, hvor den indgik i byens omfattende forsvarssystem. Porten tjente imidlertid ikke kun et praktisk formål, for med den storladne og kunstfærdige arkitektur kunne man samtidig fremvise den aktuelle velstand overfor byens gæster.
Den side af porten, som vender bort fra byen, er den mest fotograferede, men den modsatte side med de buede vinduer er også værd at inspicere.
Læg desuden mærke til, hvordan sydtårnet er sunket, og nu står markant lavere end nordtårnet. Den latinske indskrift på vestsiden ‘concordia domi foris pax’ betyder ‘harmoni hjemme og fred ude’.
Inde i bygningen findes et mindre museum, som fortæller om Lübecks tid som hansestad. Her kan du bl.a. opleve landkort, tidstypiske måleinstrumenter, skibsmodeller, rustninger og våben.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.
2. Mariekirken (Marienkirche)
[Kirke]
Mariekirkens ikoniske tvillingetårne rejser sig højt over Lübecks charmerende Altstadt, men det er ikke kun tårnene på 125 meter, der rager godt i vejret. Inde i kirkeskibet når de imponerende murstenshvælvinger nemlig op i 38,5 meters højde, hvilket gør dem til verdens højeste.
Den gotiske kirke er anlagt på det højeste punkt i Lübeck, og blev opført mellem 1265 og 1352. Med sin fornemme arkitektur har Mariekirken været inspiration for snesevis af andre kirkebyggerier i det nordlige Tyskland, og den enestående kirke bør bestemt stå på din to-do liste, når du besøger Lübeck.
Det er en helt særlig oplevelse at træde ind i det enestående kirkerum, hvor du må bøje nakken godt tilbage, hvis du vil nyde de udsmykkede hvælvinger og det himmelstræbende orgel.
Læg også mærke til det astronomiske ur i kirkens nordende, og de fine, moderne glasvinduer – de originale gik til under 2. Verdenskrigs bombardementer. Det samme gjorde sig gældende for kirkens klokker i det sydlige tårn, som styrtede ned i 1942 og i dag ligger efterladt på gulvet, hvor de faldt – sammenkrøllede og ødelagte.
Heldigvis var der også flere af kirkens skatte, som kom helskindet gennem krigen. Det gælder bl.a. bronzedøbefonten fra det 14. århundrede og altertavlen, som Christian Swarte skabte i 1495.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.
3. Rådhuset i Lübeck (Lübecker Rathaus)
[Rådhus]
Rådhuset i Lübeck er blandt de smukkeste i Tyskland, og omtales gerne som ‘et eventyr i sten’. Med sin overdådige og detaljerede facade og sine flotte sale, lever den gotiske murstensbygning bestemt op til den romantiske beskrivelse, og i dag er rådhuset da også blandt de mest populære seværdigheder i Lübeck.
De ældste dele af rådhuset stammer fra 1226, men siden da er bygningen blevet udvidet flere gange. Det har bl.a. resulteret i en fornem sandstensarkade, og en opgradering af facaden, som er forsynet med karakteristiske runde huller, karnapper og tårne.
Inde i rådhuset kan du opleve Hansesalen, hvor møderne i Hanseforbundet blev afholdt, og festsalen, hvor overdådige banketter har udspillet sig.
Højdepunktet er audienssalen, Audienzsaal, fra 1755, som er udsmykket i festlig rokoko. På væggene hænger ti værker af den italienske kunstner Stefano Torelli, som illustrerer dyderne, der knytter sig til en god regering – bl.a. flid, visdom, retfærdighed etc. I kælderetagen kan du besøge den hyggelige restaurant, Ratskeller.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.
4. Det Europæiske Hansemuseum (Europäisches Hansemuseum)
[Museum]
Som hovedstad for middelalderens mest magtfulde handelsforbund, er Lübeck den oplagte placering for Det Europæiske Hansemuseum, der åbnede i 2015.
Gennem moderne og interaktiv formidling og en række spændende genstande, giver museet et fremragende indblik i hanseforbundets historie, handelsruter, skibe og politiske interesser.
Hanseforbundet var en magtfuld handels- og forsvarssammenslutning, som eksisterede fra det 12. til det 17. århundrede. Forbundet bestod af en række nordeuropæiske bystater med Lübeck som hovedstad. I fællesskab forhandlede forbundet lukrative handelsaftaler og monopoler i Østersøen, hvilket sikrede rigdom til hansestæderne og deres købmænd.
Det ambitiøse museum, som er indrettet i en blanding af nye og gamle bygninger, skildrer stort set alle aspekter, der knytter sig til hanseforbundet. Turen gennem museet er således ganske omfattende, og byder på både historiske genstande og digitale præsentationer.
Inden du begiver dig rundt i udstillingen, kan du udvælge dine primære interesseområder. Herefter sørger museets interaktive skærme for at tilrettelægge den perfekte rejse gennem hanseforbundets historie.
Du kan bl.a. opleve datidens klædedragter, værdifulde handelsvarer og redskaber brugt til navigation. Du kan ligeledes lære om forbundets specielle skibstyper med høj lasteevne. Museumskomplekset omfatter også et smukt restaureret slotskloster fra middelalderen.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.
5. Sejltur på kanalerne og Travefloden
[Sightseeing]
Oplev den skønne hansestad fra vandet! Lübecks gamle bydel (Altstadt) er omringet af vand, og det er således oplagt at nyde de fantastiske omgivelser ombord på en af de mange turbåde, der dagligt sejler rundt på kanalerne og på Travefloden.
Den klassiske rundtur på flod og kanaler tager ca. en time, og bringer dig også forbi Lübecks travle havneområde. Nogle selskaber tilbyder desuden sejlture helt til Travemünde.
Quandt Linie er et af de populære selskaber, som tilbyder kanal- og havnerundfart i Lübeck. På rederiets klassiske rundtur (60 min) kommer du bl.a. forbi De gamle saltpakhuse, kongrescentret og Hansemuseet. Du kan også nyde byens smukke kirketårne og det moderne havneområde.
En af fordelene ved Quandt Linie er, at du kan stige på (og af) tre forskellige steder i byen; ved Holstentorterrasse, ved Musik und Kongesshalle (MUK) og ved Hansemuseum / Burgtorbrücke. Undervejs fortælles anekdoter om byen og dens historie. Læs mere på hjemmesiden her.
6. Skt. Peters kirke (St. Petri zu Lübeck)
[Kirke + Udsigt]
Vil du gerne opleve udsigten over Lübecks historiske Altstadt, så bør du tage en tur op i Skt. Peters-kirkens tårn. Med sine 108 meter hæver kirketårnet sig højt over byens tage, og i 50 meters højde findes en udsigtsplatform, hvorfra man kan spejde ud over alle verdenshjørner. Turen herop foregår primært med elevator, mens de sidste meter skal klares på trapper.
Den nuværende Skt. Peters kirke blev færdiggjort i 1500-tallet, men store dele af bygningen måtte genopføres efter 2. Verdenskrig. Efter et omfattende restaureringsarbejde, kunne kirken atter slå dørene op i 1987 – dog ikke som kirke, men i stedet som en slags kulturcenter for udstillinger og koncerter.
Da Skt. Peters kirkens inventar ikke kunne genskabes, blev det tomme kirkerum i stedet forsynet med moderne kunstværker (bl.a. et oplyst neon-kors skabt af kunstneren Hanna Jäger), som står smukt til de hvidkalkede vægge.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden
7. Museumsquartier St. Annen
[Kunstmuseum]
Dette specielle museumskompleks består af St. Annen-museet – indrettet i et smukt kloster fra det 15. århundrede – og det moderne kunstgalleri, Kunsthalle, opført på fundamentet af den tidligere klosterkirke. I alt møder du 700 års kunst og kultur på dette mageløse sted, men udover de værdifulde genstande bør du også bruge tid på at studere bygningernes unikke arkitektur.
Religiøse kunstværker, abstrakte malerier og moderne skulpturer spiller smukt sammen i de historiske udstillingslokaler og gårdhaver, der omgiver det sengotiske kloster. Resultatet er en ganske unik oplevelse.
Blandt højdepunkterne i den permanente udstilling er den store samling af nordtyske altertavler, hvor Greverade-alteret (1491) af Hans Memling er et enestående mesterværk. Er du mere til moderne kunst, så tjek Andy Warhols farverige version af Holstentor – Lübecks vartegn. Der tilbydes en glimrende audioguide.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.
8. Marcipan fra Lübeck (Lübecker Marzipan)
[Lokal specialitet]
Lübeck er berømt for marcipan (marzipan på tysk) af fineste kvalitet, og det er derfor oplagt at smage på den populære specialitet, når du besøger den hyggelige by.
Der sælges marcipan mange steder i byen, men de mest eftertragtede lækkerier finder du hos Niederegger. Niederegger byder både på butik, café og marcipan-museum.
Marcipan består af mandler og sukker, og den søde delikatesse har været fremstillet i det centrale Europa siden middelalderen. Mandler vokser dog ikke naturligt i Centraleuropa, og derfor har der været tradition for at spare på mandlerne og i stedet tilsætte en ganske stor mængde sukker i den lokale marcipan.
Dette ændrede sig imidlertid i løbet af det 18. århundrede, hvor de gode handelsforbindelser med omverden forsynede Lübeck med mandler i rigelige mængder. Siden da har marcipan fra Lübeck været en eftertragtet delikatesse, som fortsat produceres flittigt i byen.
For at blive stemplet som Lübecker Marzipan, skal den lokale marcipan leve op til en række strenge kvalitetskrav, som du kan blive meget klogere på, hvis du besøger Marcipan-museet hos Niederegger i Breite Straße. Her kan du også købe alverdens flotte og farverige marcipan-lækkerier, eller nyde en dejlig kop kaffe.
9. Domkirken (Lübecker Dom)
[Kirke]
Lübecks domkirke blev opført af byens grundlægger, Henrik Løve, i det 12. århundrede, og den smukke katedral er i dag blandt de ældste monumenter i byen. Bygningen blev dog alvorligt beskadiget i 1942, og den restaurerede kirke kunne først genindvies i 1973.
Som et brud på middelalderens normer, er domkirken i Lübeck ikke byens højeste kirke. Denne ære tilfalder i stedet Mariekirken. På grund af spændinger mellem Lübecks bispedømme og byens magtfulde købmænd, valgte købmændene at give deres økonomiske støtte til Mariekirken, som derfor har et mere storslået udtryk.
At domkirken ikke er byens største kirke, gør den dog ikke mindre interessant at besøge. En række af kirken sengotiske og barokke kunstværker overlevede nemlig bombardementerne under 2. Verdenskrig.
Blandt højdepunkterne er det 17 meter høje krucifiks, skabt af Bernt Notke i det 15. århundrede, og en række smukke værker af den flamske billedhugger Thomas Quellinus, som kan opleves i begravelseskapellerne i sydskibet.
Det er også interessant at studere kirkens arkitektur. Oprindeligt blev domkirken nemlig opført som en romansk katedral, men den har senere fået tilføjet det nuværende gotiske udtryk – bl.a. ved at hæve sideskibene til samme højde som hovedgangen.
I kirkens nordtårn findes en udstilling dedikeret til kirkens historie. Her kan du bl.a. høre om ødelæggelserne i 1942 og den omfattende genopbygningsproces.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.
10. Willy Brandt-museet
[Museum]
Willly Brandt regnes gerne for en af de mest elskede og respekterede politikere i nyere tysk historie, og vil du gerne blive klogere på Brandts liv, hans politiske virke og hans samtid, så er det naturligvis oplagt at besøge museet i Königstraße, som bærer hans navn.
Brandt blev født i Lübeck i 1913, og blev politisk aktiv allerede i en tidlig alder. Under 2. Verdenskrig levede han i eksil i Norge (og senere Sverige), og efter krigen arbejdede han bl.a. som reporter under Nürnbergprocesserne.
Brandt var borgmester i Vestberlin, da Berlinmuren blev opført, og senere blev han, som den første socialdemokrat siden 1930, tysk kansler i 1969 – en stilling han bestred de næste fem år.
På Willy Brandt-museet, der åbnede i 2007, kan du dykke ned i Brandts spændende og begivenhedsrige liv, ligesom du kan se nogle af hans personlige genstande. Du kan bl.a. se et brev, som Brandt skrev til John F. Kennedy, da Berlinmuren blev opført. En audioguide hjælper med at gøre udstillingen let tilgængelig.
En del af udstillingen er naturligvis dedikeret til Nobels Fredspris, som Willy Brandt blev tildelt i 1971. Han modtog prisen for sin indsats for at styrke samarbejdet i Vesteuropa og arbejdet med at skabe forsoning mellem Vesttyskland og landene i Østeuropa.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.
11. Udflugt til Travemünde
[Strand]
Mange danskere forbinder sikkert Travemünde med den travle havn, hvorfra der findes færgeruter til en lang række nordeuropæiske destinationer. Færgelejet er imidlertid ikke det eneste, som den nordtyske by er kendt for. Byen ved Traveflodens udmunding byder nemlig også på den skønneste sandstrand, og området er et populært udflugtsmål for tyske turister.
Travemünde ligger ca. 20 km nordøst for Lübeck, og har været strand- og ferieby siden begyndelsen af det 19. århundrede.
Byens fyrtårn, der stammer fra 1539, er det ældste fyrtårn langs den tyske østersøkyst, mens museumsskibet Passat, som ligger forankret ved Traveflodens udmunding, er områdets mest populære seværdighed.
Det er nemt at komme fra Lübeck til Travemünde, og du kan enten tilbagelægge de 20 km i bil, tog, bus eller båd. Sidstnævnte er oplagt, hvis du gerne vil nyde sejlturen på Travefloden.
På stranden er der gode muligheder for at bade eller slikke sol i de herlige omgivelser. Stranden er ofte fyldt med de karakteristiske overdækkede strandstole i flet (Strandkorb på tysk), som oftest har plads til to personer. Strandstolene kan lejes.
Transport: Der er to stationer i Travemünde – Travemünde Hafen og Travemünde Strand. Travemünde Strand ligger tæt på stranden og er jernbanens endestation. Togturen fra Lübeck til Travemünde tager ca. 20 minutter
Restauranter i Lübeck – de bedste spisesteder
1. Schiffergesellschaft
[Breite Straße 2]
Schiffergesellschaft er blevet udråbt som byens mest stemningsfulde restaurant, og det er bestemt værd at besøge den historiske bygning, hvis du ønsker god gastronomi og autentisk indretning. Bygningen blev oprindeligt opført til byens sømandslaug i 1535, og du kan således forvente masser af maritim stemning.
Gamle skibslygter, smukke modelskibe og roterende silhuetlamper i kinesisk stil dingler fra bjælkeloftet i det træbeklædte serveringslokale. På menukortet finder du regionale specialiteter – bl.a. flere fiskeretter – men også klassikere som schnitzel og roastbeef.
2. Kartoffel Keller
[Koberg 8]
Hvis du gerne vil nyde klassisk tysk mad i historiske omgivelser, så er “Kartoffelkælderen” det perfekte valg. Den charmerende (men også turistprægede) restaurant er indrettet i kælderen under det middelalderlige Heiligen-Geist Hospital. Det er både en af byens ældste og smukkeste kældre med de fineste, hvælvede lofter.
Og stemningen fejler bestemt ikke noget, selvom betjeningen kan være lidt hektisk. Der er nemlig ofte travlt, så det er en god idé at bestille bord. Der er naturligvis masser af kartoffelretter på menuen (bagte kartofler, kartoffelpandekager etc), men også lækre gryderetter, grillretter og vegetarretter.
3. Grenadine
[Wahmstraße 40]
Lonely Planet har fremhævet Grenadine som et af de bedste spisesteder i Lübeck, og ønsker du et alternativ til det traditionelle tyske køkkens tunge kødretter, så er den smalle og kompakte café i Wahmstraße et perfekt valg. Og besøger du Grenadine om sommeren, kan du tilmed nyde den hyggelig have, som findes bag bygningen.
Menukortet hos Grenadine byder på skønne, lette bistro-retter og fremragende tapas-retter. Frokostkortet tæller også friske sandwich, salater og pasta. Om aftenen kan det fine drinkskort være tillokkende. Indretningen hos Grenadine er ganske enkel, men stemningen er god og imødekommende.
4. Brauberger
[Alfstraße 36]
Rustikke murstenshvælvinger, blanke rustninger og fyldte kobberkedler. Indretningen fejler bestemt ikke noget i denne skønne brewpub, hvor der både brygges læskende øl og serveres glimrende mad.
Lige indenfor døren findes et relativt traditionelt serveringslokale, så ønsker du den autentiske oplevelse, må du længere ind i dette store etablissement. Menukortet tæller klassiske tyske retter (bl.a. en perfekt schnitzel), som passer fremragende til stedets søde, uklare Zwickelbier. Om sommeren er der også udendørs servering.
5. Fangfrisch Lübeck
[An der Untertrave 51]
Menukortet er relativt kortfattet, men fisken er altid frisk hos Fangfrisch. Her finder du nemlig byens lækreste fiskeretter. Vælg f.eks. mellem den varme fiskesuppe, den stegte makrelfilet, den friske lakseburger, den klassiske fish & chips eller kongeretten; torskefilet med lun æble- og rødkålssalat og hjemmelavede mandelkroketter.
Fangfrisch ligger ved Travefloden og restaurantens indretning er ganske enkel. Rå og moderne, men yderst populær. Er du på jagt efter en god fiskerestaurant, så er Fangfrisch det helt rigtige valg. Restauranten har også et glimrende udvalg af vin og øl, som passer perfekt til fiskeretterne.
Hotel i Lübeck – de bedste overnatningssteder
Den skønne hansestad byder på mange gode hoteller, og nedenfor finder du tre forslag i forskellige prisklasser. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Lübeck hos Booking.com her.
1. Ringhotel Jensen
[An der Obertrave 4-5]
Ringhotel Jensen er et klassisk byhotel med en formidabel beliggenhed. Hotellet er indrettet i et historisk byhus fra det 15. århundrede, placeret direkte ud til Travefloden. Nogle af værelserne har endda udsigt til den berømte byport, Holstentor.
Selvom hotelbygningen har mange år på bagen, er værelserne stilfuldt renoveret og indrettet med alle relevante bekvemmeligheder – bl.a. pæne badeværelser, fjernsyn, minibar mm. Personalet på det 3. stjernede hotel er yderst serviceminded, morgenmaden god og det bedste af det hele: Du er i gåafstand til byens største seværdigheder. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.
Hvorfor skal du vælge Ringhotel Jensen?
- Charmerende byhotel i Lübecks Altstadt
- Pæne og moderne værelser
- Central beliggenhed
- Rating på 8,2 (ud af 10) hos Booking.com
2. Atlantic Hotel Lübeck
[Schmiedestraße 9-15]
Du finder Atlantic Hotel i en fredelig del af Lübecks Altstadt – tæt på alle de populære seværdigheder, men samtidig med fred og ro omkring dig. Det 4-stjernede hotel byder på top-moderne faciliteter, og indbydende værelser med bl.a. aircondition, fjernsyn, minibar og pæne badeværelser.
Atlantic Hotel Lübeck er det perfekte valg, hvis du gerne vil udforske Lübeck til fods, og besøge byens hyggeligste spisesteder og bedste caféer. Indenfor 500 meter finder du bl.a. byporten Holstentor, Museumsquartiet St. Annen og Niederegger Marcipanmuseum, og hver morgen kan du stå op til en fremragende morgenmad. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.
Hvorfor vælge Atlantic Hotel Lübeck?
- Skøn beliggenhed midt i Lübecks Altstadt
- Fremragende morgenmad
- Top-moderne faciliteter
- Rating på 8,6 (ud af 10) hos Booking.com
3. SchickSAAL
[Clemensstraße 7]
Er du på jagt efter billig overnatning i Lübeck, så er SchickSAAL det oplagte valg. Det populære hostel, som ligger i den vestligste del af Lübecks Altstadt, tilbyder både private værelser (med eget eller fælles badeværelse) og klassiske sovesale. Du kan således få det niveau af luksus og komfort, som du ønsker.
Indretningen på SchickSAAL er sjov og kreativ, og stemningen er supergod. I fælleskøkkenet kan du nemt komme i snak med andre rejsende. Der er rent og pænt, og så er personalet virkelig imødekommende. Læs mere om overnatningsstedet hos Booking.com her.
Hvorfor skal du vælge schickSAAL?
- God beliggenhed i Altstadt
- Flere forskellige værelsestyper
- Gode og rene fællesfaciliteter
- Rating på 8,3 (ud af 10) hos Booking.com
Sådan kommer du til Lübeck
Der er ca. 175 km til Lübeck fra den dansk/tyske grænse, og i bil kan turen fra grænsen således klares på ca. 2 timer og 15 minutter. Fra København er det oplagt at benytte færgen mellem Rødby og Puttgarten.
Lübeck med tog
Det er oplagt at rejse til Lübeck med tog – både fra København, Aarhus og fra mellemliggende stationer. Hovedbanegården i Lübeck (Lübeck Hbf) ligger ca. 600 meter vest for den gamle bydel (Altstadt).
Fra København tager den hurtigste togrejse til Lübeck ca. 6 timer og indeholder togskift i Hamborg. Der er afsat ca. en halv time til togskift.
Fra Aarhus er den mest komfortable rejse også med togskift i Hamborg. Denne rejse tager ca. 5 timer og 45 minutter, men rejsen kan faktisk gøres endnu hurtigere ved at benytte tre forskellige (!) regionaltog på strækningen Rendsborg-Neumünster-Bad Oldesloe-Lübeck.
Sådan kommer du rundt i Lübeck
Der er ikke langt mellem seværdighederne i Lübecks charmerende Altstadt, som bedst opleves til fods. Skal du længere omkring, kan du med fordel benytte byens busser (40 forskellige ruter). Busruterne administreres af det lokale selskab, Lübecker Stadtverkehr. Skal du fra Lübeck til Travemünde kan du benytte regionaltog eller bus.
Flere oplevelser
Har du mod på flere oplevelser i regionen, så finder du mange interessante destinationer i nærheden af Lübeck. Du kan f.eks. besøge historiske Wismar, som ligger 60 km øst for Lübeck, ligesom det er oplagt at kombinere en rejse til Lübeck med et besøg i Hamborg. Du kan læse mine forslag til de bedste seværdigheder i Hamborg her.
Fotokreditering: Artiklens øverste billede (udsigt over Lübeck): Foto: Achim Scholty fra Pixabay