Meget mere München: De 15 bedste seværdigheder

München er meget mere end den årlige oktoberfest. Uanset årstid kan du nemlig samle på skønne ferieminder i Bayerns indbydende hovedstad. De historiske traditioner lever i bedste velgående, og du kan se frem til mageløs arkitektur, autentisk gæstfrihed, lækker mad og naturligvis velsmagende øl. Blandt de mange spændende seværdigheder i München venter slotte, museer, parker, kirker samt masser af feststemning året rundt.

Med omkring 1,5 millioner indbyggere er München den tredjestørste by i Tyskland (efter Berlin og Hamborg). Den bayerske hovedstad lader sig dog ikke stå tilbage for sine nordlige konkurrenter, når det gælder stemning og oplevelser.

München byder således på en fabelagtig cocktail af majestætiske bygningsværker og storslåede kunstskatte – alt sammen levn fra Wittelsbach-monarkerne, der styrede Bayern frem til det 20. århundrede.

Tip til sightseeing: Hop-on hop-off-bus til Münchens bedste seværdigheder inkl. dansk audioguide – læs mere her

Uanset om du interesserer dig for kunst, sport, biler eller arkitektur, så har München noget for dig. Det gælder også, hvis du er til shopping, cafébesøg, restaurant-oplevelser og øldrikning. Sidstnævnte foregår gerne i en klassisk biergarten i sommersæsonen.

Få udsigt til alperne fra toppen af St. Peters-kirkens tårn, opdag spændende sider af kunsten på Alte Pinakothek, se de sidste nye sportsvogne i BMW Welt og oplev stemningen når Bayern München scorer mål på Allianz Arena.

I denne korte rejseguide finder du inspiration til de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i München. God tur!



Booking.com

Seværdigheder i München – de 15 bedste oplevelser

1. Neues Rathaus

[Rådhus + Klokkespil]

Det smukke rådhus i München er blandt byens mest populære seværdigheder. Foto: Ulrike Leone fra Pixabay

Trods navnet har Münchens ’nye’ rådhus efterhånden en del år på bagen. Den storslåede bygning, der er et postkortmotiv værdigt, dominerer den ene side af Marienplatz, og har gjort det siden 1874. Facaden er næsten 100 meter lang, og dens mange dekorationer understreger nygotikkens genfundne glæde ved ekstravagant udsmykning.

Inspirationen til den imponerende bygning fandt man i rådhusene i Bruxelles og i Wien. Sidstnævnte var blot påbegyndt nogle år forinden. Under byggeprocessen i München, besluttede man imidlertid, at det var nødvendigt at udvide bygningen, allerede inden den stod færdig. Byens befolkning fordobledes på blot 20 år fra 1880 til 1900, og rådhuset ville derfor hurtigt ende med at blive for småt.

I december 1905 stod Neues Rathaus omsider færdigt, og den store bygning er fortsat hjemsted for Münchens byråd, byens borgmester samt en lang række embedsmænd.

Ikonisk klokkespil

En af de mest populære seværdigheder i München er uden tvivl rådhusets klokkespil. Cirka midtvejs oppe på det 85 meter høje klokketårn kan man dagligt opleve 43 klokker ringe mens 32 figurer i menneskestørrelse opfører to forskellige historier fra det 16. århundrede.

Klokkespillet kan opleves dagligt kl. 11:00 og kl. 12:00 (samt kl. 17:00 i sommerperioden). Traditionen med klokkespil går helt tilbage til middelalderen, hvor flere byer i Centraleuropa kunne prale af sådanne moderne opfindelser. Du kan bl.a. opleve autentiske klokkespil i Nürnberg og Bern. Klokkespillet i München kunne første gang opleves i 1908, men det historiske ophav er væsentligt ældre.

Den øverste af klokkespillets fortællinger omhandler brylluppet mellem Vilhelm IV – hertug af Bayern og grundlægger af det højtelskede Hofbräuhaus og Renata af Lothringen. Til ære for det lykkelige par afholdes en ridderturnering. Her repræsenterer den hvide og blå ridder Bayern mens ridderen i rød og hvid repræsenterer Lothringen. Den bayerske ridder vinder selvfølgelig hver gang.

I den nederste del af klokkespillet kan man opleve Schäfflertanz (bødkernes dans). Ifølge legenden blev München i 1517 ramt af pest, og bødkerne siges at have danset gennem gaderne for at bringe livsmodet tilbage.

Bødkerne forblev loyale over for hertugen, og deres dans kom til at symbolisere udholdenhed og loyalitet gennem vanskelige tider. Som afslutning på forestillingen galer en lille guldhane på klokkespillets top tre gange.

Marienplatz

Når du står og betragter det populære klokkespil sammen med hundredvis af andre turister, må du heller ikke glemme at nyde den smukke Marienplatz. Pladsen foran rådhuset har været byens samlingspunkt siden det 12. århundrede.

Pladsen har navn efter statuen af Jomfru Maria, der blev rejst i 1638 for at fejre, at de svenske soldater havde trukket sig ud af München under 30-års krigen.

Har du brug for et kort over byen eller hjælp til at finde rundt, så kan du med fordel benytte informationscentret i rådhusets stueetage, og i kælderen kan du spise i den stemningsfulde Ratskeller (læs mere under Restauranter i München).

Transport: U-bahn eller S-bahn til Marienplatz.

2. Residenz

[Slot + Museum]

Antiquarium-salen er blandt de største seværdigheder på slotskomplekset i München. Foto: blizniak fra Pixabay

Det store slotskompleks, som tilhørte Bayerns monarker, er ganske overdådigt og fuld af betragtelig rigdom. Residenz blev opført som et lille slot med voldgrav i 1385, men blev gradvis udvidet af de lokale magthavere. Wittelsbach-monarkerne benyttede slottet som privat residens samt hjemsted for deres regering frem til 1918.

Oprindeligt lå slottet i udkanten af München, men efterhånden som nye bygninger og haveanlæg blev opført, kom slottet ganske tæt på bymidten. I dag er Residenz en af de seværdigheder, du absolut skal opleve, når du er i München. Slotskomplekset er imidlertid så omfattende, at du næppe kan se det hele på en enkelt dag.

Udover at beundre de fornemme bygninger og haveanlæg i deres helhed, kan du med fordel prioritere nogle af slottets højdepunkter. Det gælder bl.a. renæssancesalen Antiquarium, det barokke anegalleri og porcelæns-kabinet, de bayerske kronjuveler i Skatkammeret samt den skønne gårdsplads, Grottenhof.

Antiquarium og anegalleriet

Antiquarium er slottets ældste sal, og med en længde på 66 meter, er det endvidere den største og mest overdådige renæssancesal nord for Alperne. Hertug Albrecht V lod salen opføre mellem 1568 og 1571, og anvendte den til sin samling af antikke skulpturer, deraf navnet ’Antiquarium’.

Den enorme sal med det særlige lysindfald og imponerende hvælvinger, marmorgulve, bænke, statuer, frisker og malerier blev anvendt til store banketter og festligheder på slottet.

Når man bevæger sig videre i slottets tidslinje kommer man til barokken, og det overdådige anegalleri. Efter sin kroning i 1726 bad Karl Albrecht straks sin hofarkitekt, den franskuddannede Joseph Effner, udfærdige et anegalleri.

Flere arkitekter blev siden involveret i skabelsen af dette imponerende rum med gyldne udskæringer, stuk og mere end 100 portrætter af Wittelsbach-familiens medlemmer.

Skatkammeret og Grottenhof-gårdspladsen

Juveler, guld, krystaller og elfenben. I slottets skatkammer kan man opleve det hele. Blandt de fineste genstande er den bayerske kongekrone, som blev skabt til Maximilian Joseph I i 1806, som netop var blevet udnævnt til konge af Bayern. Kronen blev udformet af guldsmede i Paris, og består af guld, sølv, diamanter, rubiner og smaragder.

Udover kronjuvelerne, som desuden tæller scepter, svær og bælte, rummer skatkammeret også en lang række spektakulære kunstgenstande.

Når du har set tilstrækkeligt af de talrige sale, royale værelser, imponerende trappeskakter og gange, så kan du passende gå ud på nogle af Residenz’ skønne gårdspladser.

Nye gårdspladser kom til, hver gang en ny bygning så dagens lys, og det kan anbefales at gå en tur gennem dem. Her kan man iagttage, hvordan stilarterne skifter, og hvordan forskellige skulpturer og fontæner er med til at give de enkelte pladser liv og sjæl.

Gå f.eks. gennem den smukke Grottenhof, anlagt mellem 1581 og 1589 af Wilhelm V. Pladsen ligger lige ved siden af Antiquarium, og udover den flotte facade kan du nyde sirligt klippede hække af buksbom samt en fornem fontæne.

Residenz-museet og skatkammeret er åbent dagligt 9:00-18:00 (april til midt oktober) og 10:00-17:00 (midt oktober til marts). Sidste adgang er en time før lukketid.

Transport: S-bahn til Marienplatz, U-bahn til Marienplatz eller Odeonsplatz.

3. Englischer Garten

[Park + Afslapning + Bådudlejning + Biergarten]

Englischer Garten med efterårsfarver. I midten ses det græskinspirerede tempel, Monopteros. Foto: Michael Siebert fra Pixabay 

München er en travl og moderne storby, hvor både lokale og turister kan få brug for en pause. Et afslappende pusterum er præcis hvad du kan opleve i den enorme landskabspark, Englischer Garten. Med et areal på 3,7 km² er Englischer Garten en af Europas største byparker, og her finder du nemt et hyggeligt og roligt område.

Englischer Garten, der strækker sig fra centrum af München mod nordøst, blev anlagt for Prins Karl Theodor, Kursfyrste af Pfalz og Bayern i 1789. Det var den britiske statsmand Sir Benjamin Thompson, der stod for at anlægge den store park, og det blev naturligvis gjort efter britisk forbillede, deraf navnet ’Englischer Garten’.

Den dejlige landskabspark består af indbydende græsplæner, boldpladser, skov, vandløb, en stor parksø (Kleinhesseloher See), legepladser, marker med får samt en række forskellige spisesteder. Området er så omfattende, at du med fordel kan udvælge enkelte dele af parken og fokusere på disse.

Seværdigheder i Englischer Garten

Englischer Garten i München rummer en lang række interessante seværdigheder. Mest kendt er det 25 meter høje kinesiske tårn (Chinesischer Turm), som blev opført i 1790. Forbilledet for den dekorative træbygning var et lignende tårn i Kew Gardens udenfor London.

Det kinesiske tårn brændte ned under 2. Verdenskrig, men er siden blevet genopført, og i dag kan man bl.a. nyde den skønne biergarten, som findes under tårnet i kastanjetræernes skygge.

Et anden bemærkelsesværdigt bygningsværk er det flotte runde tempel, Monopteros. Templet blev opført i 1836 efter græsk forbillede, og til byggeriet blev bl.a. anvendt overskydende byggematerialer fra Residenz-slottet.

I den sydlige del af Englischer Garten kan du se nærmere på Det japanske tehus, der indtager en flot placering på en lille ø. Den fine bygning var en gave fra Urasenke-teskolen i Kyoto, og blev opført i forbindelse med De olympiske lege i 1972. Både øen, hvor tehuset ligger, samt søen der omkranser den, er menneskeskabt.

Vandaktiviteter: Surfing og robåde

Det vil sikkert komme som en overraskelse for de fleste, men det er faktisk muligt at surfe i Englischer Garten. På en lille strækning af den menneskeskabte Eisbach-flod, er vandløbet forsynet med en ligeledes menneskeskabt bølge. Bølgen er tilpas stærk til at dygtige surfere kan holde sig på brættet i flere minutter. Gå en tur forbi og oplev det interessante syn.

Er du til mere rolige vandaktiviteter, finder du i parkens nordlige ende den store sø, Kleinhesseloher See. Søen opleves bedst ombord i en robåd eller en vandcykel, som kan lejes på stedet. Ude på vandet kan du møde forskellige vandfugle og tage turen rundt om de små øer.

Transport: U3 og U6 kører begge langs parkens vestlige side. Alt efter hvilket område af den store park, du gerne vil besøge, kan du stå af på Odeonsplatz, Universität, Giselastrasse eller Münchener Freiheit.

4. Alte Pinakothek

[Kunstmuseum]

Alle kunstinteresserede må nødvendigvis besøge Alte Pinakothek, hvis omfattende samling og spektakulære arkitektur gør museet til en af de største seværdigheder i München.

I dag står Alte Pinakothek som et af verdens ældste kunstmuseer, grundlagt i 1836 af Ludvig 1. af Bayern, og dets samling tæller en lang række fantastiske værker fra det 14. til det 18. århundrede.

Det var den bayerske hofarkitekt, Leo von Klenze, der fik til opgave at skabe en bygning, som kunne rumme hele Wittelsbach-familiens kunstsamling.

Alte Pinakothek skilte sig straks ud fra samtidens øvrige museer; den nyklassicistiske arkitektur var frisk og moderne, og integreringen af tagvinduer skabte ideelle betingelser for at betragte de mange kunstværker. Alte Pinakothek kom således hurtigt til at stå model for museumsbygninger i St. Petersborg, Rom, Bruxelles og Kassel.

En imponerende samling

Den særlige arkitektur gør Alte Pinakothek til en oplevelse i sig selv, men det er naturligvis museets imponerende samling, som publikum primært kommer for at beundre.

Wittelsbach-familiens kunstsamling blev grundlagt af Vilhelm IV af Bayern (1493-1550), som bestilte en række historiske malerier hos datidens førende kunstnere, bl.a. et af Alexander den Stores slag i Issus (Alexanderschlacht, 1529) af Albrecht Altdorfer.

Alte Pinakotheks store samling inkluderer en lang række værker af mestre som Peter Paul Rubens, Albrecht Dürer og van Dyck. Herudover kan besøgende opleve enkle værker af bl.a. Leonardo da Vinci, Titian, Hans Baldung Grien, Hieronymous Bosch og Rembrandt.

Udover den omfattende samling af ældre kunstværker på Alte Pinakothek, kan du også besøge Neue Pinakothek, som fokuserer på kunst fra det 19. århundrede og Pinakothek der Moderne, der åbnede i 2002, og fokuserer på moderne kunst.

Alte Pinakothek er åbent tirsdag og onsdag 10:00-20:30, torsdag til søndag 10:00-18:00. Mandag lukket.

Transport: Sporvogn 27 eller 28 til Pinakotheken, U-bahn til Königsplatz eller Theresienstraße (U2), Odeonsplatz (U3, U4, U5, U6) eller Universität (U3, U6).

5. St. Peters-kirken

[Kirke + Udsigt]

En af de oplagte seværdigheder i München: St. Peters-kirken med det 93 meter høje tårn. Udsigten herfra er fantastisk. Foto: Michael Siebert fra Pixabay

St. Peters-kirken er den ældste kirke i München, og fra tårnet, som går under navnet ’Alte Peter’ (Gamle Peter), har man en fremragende udsigt over byen. Du kan også sagtens tage et kig ind i den flotte bygning, hvor smukke frisker, gotiske malerier og et forgyldt alter venter.

Historien om St. Peters-kirken i München går helt tilbage til før byen blev grundlagt. I det 8. århundrede lå her en primitiv kirke på bakken Petersbergl, og rundt om kirken boede en gruppe munke. Efter Münchens grundlæggelse i 1158 blev der opført en ny kirke i romansk stil, som senere blev afløst af en gotisk én af slagsen.

En række omfattende restaureringer har resulteret i en ganske speciel blanding af arkitektur og stilarter. Man kan således opleve Jan Polacks gotiske malerier fra det 15. århundrede side om side med Johann Baptist Zimmermanns barokfrisker. Udenfor kan man nyde det mægtige renæssancespir på toppen af det 91 meter høje tårn.

Der er 306 trin op til udsigtsplatformen, og det er altså besværet værd at tage turen herop. På en klar dag er udsigten fabelagtig. Læg også mærke til, at Alte Peter har hele to urskiver på hver side – én på murværket og endnu én i bunden af spiret.

Da de ældste tårnure blot var forsynet med en timeviser, var de ikke særlig præcise. Efterhånden som det blev muligt at skabe ure med kvart-timer og siden minutter, blev disse nye ure blot tilføjet, i stedet for at erstatte de gamle.

Tårnet ’Alte Peter’ er i sommerperioden åbent mandag til fredag 9:00-18:30, weekend 10:00.18:30. Vinter: Mandag til fredag 9:00-17:30, weekend 10:00-17:30.

Transport: U-bahn eller S-bahn til Marienplatz.

6. Deutsches Museum

[Teknikmuseum]

Deutsches Museum er blandt de oplagte seværdigheder, hvis du er i München med børn. Foto: Portraitor fra Pixabay

Tyskland har gennem århundreder været blandt verdens førende lande indenfor videnskab, teknologi og industri. Meget af denne udvikling har haft sit udspring her i München, og det giver derfor mening, at det netop er her (blandt teknologigiganter som BMW og Siemens), at man i dag finder verdens største museum dedikeret til videnskab og teknologi.

Deutsches Museum ligger på en ø i Isar-floden, som naturligt nok går under navnet Museumsinsel (Museums-ø). Her har museet ligget siden 1903, og den centrale placering gør Deutches Museum til en af de oplagte seværdigheder, når man besøger München – specielt hvis du er på ferie her med børn.

En udstilling med 100.000 genstande

Den omfattende udstilling på Deutsches Museum består i dag af mere end 100.000 genstande. Det gælder således om at lægge en god slagplan, inden man kaster sig ud i samlingen, der strækker sig fra stenalderen til nutiden. Du kan dykke ned i en lang række forskellige emner fra minedrift til atomfysik, fra Altamira-grottens hulemalerier til en forstørret model af en menneskelig celle.

For børnene findes her masser af leg og interaktive elementer, hvor der kan trykkes på knapper, drejes på håndtag og i det hele taget røres ved sagerne.

Det kan være svært at vælge blandt Deutches Museums mange spændende genstande, men af de mest interessante kan nævnes verdens første motoriserede flyvemaskine (udviklet af Wright-brødrene), en 42 meter lang U1 undervandsbåd fra 1906, den første programmerbare computer (Conrad Zuses Z3) samt Diesels originale motor.

Åbent dagligt 9:00-17:00.

Transport: S-bahn til Isartor, sporvognslinje 17 til Deutches Museum, U-bahn til Fraunhoferstrasse (U1+U2).

7. Nymphenburg Slot (Schloss Nymphenburg)

[Slot + Museum + Park]

Barokslottet Nymphenburg: En af de storslåede seværdigheder i München. Foto: Duernsteiner fra Pixabay

Der er symmetri for alle pengene, når du besøger det storslåede barokslot, Nymphenburg, øst for Münchens centrum. Slottet var en gave fra kurfyrst Ferdinand Maria af Bayern til hans hustru, Adelheid, og stod færdigt i 1675.

Den italienske arkitekt, Agostino Barelli, fandt primært inspiration i sit hjemlands ekstravagante villaer, men siden er franske baroktendenser blevet mindst lige så tydelige.

Nymphenburg Slot er et af de smukkeste slotte i Tyskland, og tjente i mange år som sommerresidens for Wittelsbach-familien. Det er da også om sommeren, at man for alvor kan nyde den store park med dens mange kanaler, og Nymphenburg er derfor et fremragende udflugtsmål på en solskinsdag.

Et indblik i den royale verden

Facaden på Nymphenburg Slot er 632 meter bred, og overgår dermed selveste Versailles. Bag den imponerende facade kan du gå på opdagelse i en lang række af slottets værelser. Nogle har beholdt deres originale barok-indretning mens andre med tiden er blevet ombygget i rokoko eller nyklassicisme.

Slotsmuseet udgøres af de royale gemakker, som giver et interessant indblik i livet på slottet. Her kan man bl.a. opleve de smukke modtageværelser, arbejdsværelser og soveværelser men det er uden tvivl den store festsal i midten af det hele, der er den største attraktion.

Salen blev omdekoreret af Maximilian 3. Joseph af Bayern mellem 1755 og 1757, og i dag byder den på et overvældende loft med græsk inspirerede motiver indrammet i elegant rokokostuk. En anden af slottets attraktioner er det store karet-museum, hvor flere af de royale kareter er udstillet.

Nymphenburg Slotspark

Nymphenburgs slotspark er et kapitel for sig. Det enorme parkanlæg blev først anlagt efter italiensk forbillede, men blev senere arrangeret i fransk stil, blot for at blive omlagt til en landskabspark efter engelsk forbillede i starten af 1800-tallet.

Friedrich Ludwig von Sckell, som fik til opgave at gøre slotsparken til en mere vild og naturlig landskabspark, valgte dog at beholde flere elementer fra barokhaven, heriblandt de store linjer og dele af den stramme symmetri.

På turen gennem parken kan du beundre den lange lige kanal, der skærer sig ned gennem landskabet. For enden findes en række flotte vandkaskader dekoreret med skulpturer fra den græske og romerske mytologi.

Rundt i parken findes også en række flotte pavilloner, farvestrålende blomsterbede og store fontæner. I sommersæsonen er der mulighed for at sejle i gondol på den store slotskanal.

Slottets museer er åbne hver dag: April til midt oktober 9:00-18:00. Midt oktober til marts: Dagligt 10:00-16:00. Slotsparken er åben januar til marts samt november og december: 6:00-18:00, april og oktober 6:00-20:00, maj til september: 6:00-21:30.

Transport: S-bahn (alle linjer bortset fra linje 7) til Laim og herfra bus 51 til Schloss Nymphenburg. Alternativt U-bahn til Rotkreuzplatz (U1) og herfra sporvogn 12 eller 17 til Schloss Nymphenburg.

8. BMW Welt & BMW Museum

[Biludstilling + Museum]

BMWs hovedkvarter til venstre og ‘Salatskålen’ med museet til højre. Foto: Anfernee Lo fra Pixabay

Interesserer du dig for hurtige og smarte biler, så er BMW Welt og BMW-museet på den modsatte side af gaden blandt de seværdigheder, du bestemt ikke må misse, når du besøger München. Her kan du få historien bag et af verdens bedst kendte bilmærker, og samtidig komme helt tæt på en række unikke luksusmodeller.

Karl Schwanzer var arkitekten, der fik til opgave at tegne et nyt hovedsæde til den bayerske bilfabrikant tilbage i 1968. Det strømlinede højhus stod færdigt fem år senere, og ser fortsat lige så smukt og moderne ud, som det gjorde ved indvielsen.

Det var også Schwanzer, som stod bag museumsbygningen, der ligger lige foran hovedkvarteret. Den specielle bygning går under navnet ’salatskålen’, for det er præcis hvad den ligner. Den er dog ikke fyldt med grøntsager men derimod med mere end 100 års spændende automobilhistorie.

Automobilhistorie & markedsføring

BMW (Bayerische Motoren Werke) blev grundlagt i 1916, og det flotte museum ved den olympiske park byder på en interessant rejse gennem virksomhedens historie og bilernes teknologiske udvikling.

Du kan se en lang række veteranbiler, fly, motorcykler, turbiner, motorer samt unikke konceptbiler. Det hele er suppleret med god og brugbar information. Du kan for øvrigt også se Elvis Presleys smarte åbne BMW-sportsvogn – en BMW 507 fra 1958.

Omgivelserne er intet mindre end spektakulære. Selvom missionen er at give besøgende et indblik i biludviklingen, handler udstillingen i den ekstravagante bygning også om at sikre og vedligeholde varemærkets værdi. Sidstnævnte gør sig i høj grad også gældende i BMW Welt, der ligger på den anden side af den befærdede Lerchenauer Strasse.

Der er gratis adgang til BMW Welt, der vel bedst kan beskrives som verdens mest spektakulære bilforretning. I det futuristiske showroom kan du se alle markedets aktuelle BMW-modeller, ligesom du kan være heldig at overvære når en af luksusmodellerne skal afhentes. En afhentning minder mest af alt om en lille event, hvor bilen bliver løftet op til køberen via en elevator…

BMW Museum er åbent tirsdag til søndag 10:00-18:00. BMW Welt er åbent mandag til lørdag 7:30-00:00, søndag 9:00-00:00.

Transport: U-bahn til Scheidplatz (U2) eller Olympiazentrum (U3).

9. Frauenkirche

[Kirke]

Den enorme Frauenkirche i München er en af de seværdigheder, der er svære at overse. Foto: Michael Siebert fra Pixabay

Der findes afgjort smukkere kirker i München, men ingen kommer op på siden af Frauenkirche, når det gælder størrelse. Det enorme bygningsværk kan ses langvejs fra, og de to ikoniske tårne med irrede løgkupler er blandt Münchens væsentligste vartegn.

Byggeriet af den nuværende Frauenkirche begyndte i 1468, men allerede inden da lå her en mindre kirke nær Münchens første bymur. Den sengotiske Frauenkirche blev opført på ordre af Hertug Sigismund, som hørte til huset Habsburg, og den stod færdig efter blot 20 år. Grundet økonomiske vanskeligheder stod de to 98 meter høje tårne dog ufuldendte indtil 1525.

Ifølge den lokale planlov må nye bygningsværker i det centrale München ikke overgå Frauenkirches højde. Der er derfor frit udsyn til den majestætiske kirke, der fungerer som et glimrende pejlemærke, når du skal finde rundt i den bayerske hovedstad.

En fortælling om djævlen og vinduerne

Udsmykningen inde i Frauenkirche er relativt afdæmpet, og det er primært det højloftede rum med de enorme søjler, man hæfter sig ved, når man træder ind i kirken. Måske studser man også over de (nærmest) fraværende vinduer. Lyset ser i stedet ud til at snige sig ind mellem søjlerne fra en ukendt lyskilde.

Ved hovedindgangen til kirken ses en sort markering af en fodsål. Det er ’djævlens fodspor’ (Teufelstritt), der har eksisteret siden middelalderen. Der er flere legender, der omtaler dette fodspor; én fortæller, at det var her djævelen stod, da han gjorde grin med den vinduesløse kirke. En anden (måske mere interessant) legende fortæller, at kirkens bygmester indgik en aftale med djævlen.

Ved aftalen med bygmeteren accepterede djævlen at betale for kirkebyggeriet, på den betingelse, at kirken ikke blev forsynet med vinduer. Den smarte bygmester snød imidlertid djævlen, ved at placere søjler, der dækker for vinduerne, når man står netop her i indgangspartiet.

Da djævlen indså, at han var blevet narret, kunne han ikke træde ind i den allerede indviede kirke, og han blev da så arrig, at han trampede i gulvet. Som følge heraf, kan man i dag se hans fodaftryk her.

Kirken er åben mandag til lørdag 8:00-17:00, søndag og helligdage 9:30-17:00. Der er offentlige gudstjenester i søndage og helligdage kl. 10:00 samt på hverdage kl. 17:30.

Transport: S-bahn og U-bahn til Marienplatz.

10. Viktualienmarkt

[Fødevaremarked]

Viktualienmarkt er blandt de seværdigheder, du nærmest ikke kan undgå at komme forbi, når du går rundt i den centrale del af München. Oprindeligt foregik handlen med fødevarer på byens primære plads, Marienplatz, men omkring år 1800 var Marienplatz blevet for lille.

Med et kongeligt dekret sørgede Maximilian 1. Joseph af Bayern for en ny markedsplads, der altså fortsat eksisterer i hjertet af byen.

Viktualienmarkt er både navnet på selve pladsen og på markedet, der i dag optager et område på omkring 22.000 m2. I 1800-tallet kom landmændene hertil for at sælge deres varer, og man kan fortsat købe friske grøntsager og frugt, men Viktualienmarkt er nu meget mere end det.

I dag har det udviklet sig til et populært og trendy gourmet-marked, hvor mere end 100 boder og butikker sælger alle slags fødevarer og delikatesser. Her findes også bagerier, spisesteder samt en biergarten.

De officielle åbningstider er mandag til lørdag 8:00-20.00, og her har de fleste boder og butikker åbent, selvom nogle af dem lukker kl. 18:00 og biergarten først åbner kl. 9:00.

Transport: S-bahn eller U-bahn til Marienplatz.

11. Olympiapark

[Park + Aktiviteter + Udsigt]

Den olympiske park i München rummer mange spændende aktiviteter og seværdigheder. Foto: Divily fra Pixabay

Mens olympiske anlæg flere steder i verden forfalder og sygner hen, er det en helt anden sag i München, hvor Den olympiske park fortsat er blandt de mest populære seværdigheder. Parken og de mange sportsfaciliteter blev anlagt i forbindelse med Sommer-OL i 1972. I dag kan man både nyde de skønne grønne omgivelser og en række forskellige aktiviteter.

På lang afstand kan man se Det olympiske tårn (Olympiaturm), der med en højde på 291 meter er Münchens højeste bygning. I 190 meters højde findes en observationsplatform, og umiddelbart nedenfor den; en drejende restaurant. Fra tårnet har man en fantastisk udsigt over parken og resten af München, og en tur herop kan klart anbefales.

Arkitekturen i Olympiapark er helt speciel, og tagkonstruktionerne på de enorme bygningsværker som Det olympiske stadion (Olympiastadion) og Den olympiske hal (Olympiahalle) ligner bølgende teltduge. I sommerperioden er det muligt at komme ind på stadion, når der ikke er arrangementer.

Oplevelser i Den olympiske park

Rundt om bygningerne kan du nyde de grønne arealer, tage en rotur på parksøen, cykle på parkens hyggelige stier eller prøve kræfter med forskellige aktiviteter. Der sker stort set altid noget i Olympiapark, som i dag har udviklet sig til et moderne event-område for store og små arrangementer.

Hvis du ikke lider af højdeskræk kan du faktisk komme en tur op på tagkonstruktionen af Det olympiske stadion. I følgeskab med en guide og med det rette sikkerhedsudstyr bliver man ført op på taget i små grupper. Her kan man høre om arkitekturen, omgivelserne og naturligvis nyde udsigten. En sjov og anderledes oplevelse i München – turen tager 90-120 minutter. Læs mere om turen og køb billet her.

Hvis en vandretur på taget af Det olympiske stadion ikke er vildt nok, er du til gengæld garanteret et adrenalin-kick på svævebaneturen ned fra taget. Turen starter i 35 meters højde og er over 200 meter lang. Det er muligt at købe en kombineret billet til svævebane og vandretur på taget. Læs mere om svævebanen på Det olympiske stadion her.

Det olympiske tårn er åbent mandag til fredag 11:00-20:00, lørdag og søndag 10:00-21:00.

Transport: U-bahn til Olympiazentrum (U3 + U8).

12. Det bayerske nationalmuseum (Bayerisches Nationalmuseum)

[Museum]

Det bayerske nationalmuseum er indrettet i en smuk og majestætisk bygning. Foto: Karsten Mylius fra Pixabay

Det bayerske nationalmuseum blev grundlagt af kong Maximilian II af Bayern i 1855, og dets imponerende samlinger er vokset støt lige siden. I dag kan du fordybe dig i de mange genstande fra antikken og frem til starten af det 20. århundrede, og samtidig nyde den rigt dekorerede bygning, tegnet af Gabriel von Seidl i historicistisk stil.

Museet byder på en af Europas vigtigste samlinger af brugskunst. Mere end 40 rum giver et spændende indblik i regionens våben, rustninger, porcelæn, oliemalerier, musikinstrumenter, møbler, ure, klædedragter og meget mere. Selvom museet dækker hele perioden fra antikken til i dag, er det primære fokus dog på middelalderen og frem.

Blandt museets højdepunkter finder man en omfattende samling af krybbespil. Krybbespillene stammer fra det 15. til det 19. århundrede, og flere af dem er fremstillet i dyrebare materialer. Nogle er mere eksotiske end andre og inkluderer bl.a. aber, krokodiller og flodheste.

Læg også mærke til den store skulptursamling i sengotik og renæssance. Bollert-samlingens skulpturer stammer alle fra religiøse bygninger rundt omkring i Bayern. Du kan også beundre den smukke samling af rokoko-porcelænsfigurer fra Nymphenburg-slottet.

Åbent tirsdag til søndag 10:00-17:00 (torsdag til kl. 20:00).

Transport: U-bahn til Lehel (U4 + U5) eller sporvognslinje 17 til Nationalmuseum.

13. Müller’sches Volksbad

[Historisk svømmebad]

Müller’sches Volksbad må være blandt Europas smukkeste badehuse – et fornemt tempel i jugendstil placeret ved Isar-flodens bred. Ved åbningen i 1901 var Müller’sches Volksbad både verdens største og dyreste indendørs svømmebad.

Hvad angår størrelse og anlægsomkostninger er badeanstalten naturligvis blevet overgået mange gange siden, men atmosfæren med enorme hvælvinger, smuk stuk, balkoner og autentiske lamper er helt speciel.

Du må hellere tage badetøjet med i kufferten, når rejsen går til München. En tur i Müller’sches Volksbad er nemlig en helt særlig oplevelse. Det store bassin er 31 meter langt, og her kan en rygcrawl anbefales – så kan man nemlig rigtig nyde de imponerende lofter. Her findes også et mindre bassin (18 meter), romersk dampbad (med temperaturer på 45, 60 og 80° C), sauna samt en bistro.

Selvom Müller’sches Volksbad naturligvis er tilgængeligt for enhver, der har lyst til en svømmetur eller en tur i dampbad, forsøger man alligevel at holde denne perle en smule hemmelig for omverden. Oplevelsen ville nemlig ikke være den samme, hvis her var overrendt af turister.

Det store bassin, dampbad og sauna har forskellige åbningstider og tirsdag fra 15:00-20:00 er der kun adgang for kvinder. Du kan se åbningstiderne her.

Transport: S-bahn eller sporvognslinje 16 til Isartor, eller sporvognslinje 17 til Deutsches Museum.

14. Hellabrunn Zoo (Tierpark Hellabrunn)

[Zoologisk have]

Hellabrunn Zoo i München er blandt byens oplagte seværdigheder for børnefamilier. Foto: Alexas_Fotos fra Pixabay

Er du i München med børn, er den skønne Hellabrunn Zoo en af de seværdigheder, I med fordel kan tjekke ud. Haven åbnede tilbage i 1911 og var blandt de første i verden til at introducere begrebet ’Geo-Zoo’ hvor dyrene opdeles efter geografiske regioner, og hvor dyr fra samme område gerne deler indhegning.

Hellabrunn Zoo er hjem for mere end 700 forskellige dyrearter, og har stået bag en række succesfulde avlsprogrammer for truede dyrearter. Det gælder bl.a. de sjældne dril-bavianer, der er ekstremt akrobatiske, samt de flotte sølv-gibbonaber. Herudover er her også blevet avlet gorillaer, giraffer, elefanter, bison, elg og arktiske ræve.

I havens akvarium kan du opleve når de glubske piratfisk bliver fodret. Et besøg i flagermusegrotten er heller ikke for sarte sjæle. Her flyver flagermusene nemlig rundt om hovederne på grottens gæster.

Uanset årstid er det en fornøjelse at besøge Hellabrunn Zoo, som ligger smukt placeret langs Isar-floden. Mange steder er burene forsynet med voldgrave i stedet for hegn, hvilket giver rigtig gode muligheder for at betragte dyrene i deres rette elementer. Her findes desuden mange gode spisesteder og indbydende områder til picnic.

Havens åbningstider afhænger af sæsonen. Du kan se de aktuelle åbningstider her.

Transport: U-bahn til Thalkirchen (Tierpark) (U3).

15. Allianz Arena

[Fodboldkamp + Stadionrundvising + Museum]

En fodboldkamp med Bayern München på Allianz Arena er en fantastisk oplevelse, og en af de seværdigheder, der skiller sig ud fra mængden. Foto: planet_fox fra Pixabay

Allianz Arena har været den ikoniske hjemmebane for Bayern München siden 2005, og er en af de oplagte seværdigheder, hvis du elsker fodbold. Du kan enten opleve stemningen på stadion ved at købe billetter til en af Bayern Münchens kampe, eller du kan deltage i en af de mange rundvisninger. På rundvisningerne kan du bogstaveligt talt komme bag facaden på det enorme stadion.

Det er den lokale finansvirksomhed, Allianz, der har betalt for navnesponsoratet – en aftale gældende i minimum 30 år fra indvielsen i 2005. Den kuppelformede konstruktion er beklædt med 2.874 oppustede ETFE-plastpaneler, som sørger for, at hele facaden kan lyse i forskellige farver. Det er selvsagt et fantastisk syn, når arenaen er oplyst i Bayern Münchens røde farve.

FC Bayern München

Bayern München er en af Europas mest succesfulde fodboldklubber, og har gennem historien vundet et hav af nationale og internationale trofæer. Udover at være en fast bestanddel af toppen i den tyske Bundesliga, er Bayern München også oftest blandt de hold, der fortsat er med, når Champions League-turneringen går ind i sin afgørende fase.

Til Bayern Münchens hjemmekampe er der plads til ca. 75.000 tilskuere på Allianz Arena. De bayerske tilskuere ved virkelig hvordan man skaber stemning før, under og efter en fodboldkamp, så en tur på stadion i denne del af Europa er en fantastisk oplevelse. Da kampene stort set altid bliver udsolgt, gælder det om at være ude i god tid, hvis du vil sikre dig billetter. Du kan holde dig orienteret på den officielle hjemmeside her.

Rundvisning og museum

Har du ikke mulighed for at overvære en kamp, eller vil du kombinere din fodboldrejse med et kig bag facaden, så er der god mulighed for det på de officielle rundvisninger. Her kommer du helt tæt på banen og kan desuden opleve hovedtribunen, presseområdet, Bayern Münchens omklædningsrum, spillertunellen samt få et særligt indblik i konstruktionen og en portion sjove anekdoter.

På Bayern Münchens museum, FC Bayern Erlebniswelt, kan du komme helt tæt på den sydtyske traditionsklub. Du kan lære klubbens historie at kende, og du kan se de mange trofæer og andre historiske genstande.

Udstillingen byder på flere interaktive elementer, som er spændende for både børn og voksne. Du kan naturligvis også tage en tur gennem klubbens ’Hall of Fame’, hvor du finder portrætter af de største spillere fra Beckenbauer, Müller og Sepp Maier, til Oliver Kahn, Bastian Schweinsteiger og Philipp Lahm.

Museet er åbent dagligt 10:00-18:00. Rundvisninger arrangeres mellem 09:00 og 16:30, og skal bookes på forhånd. Du kan bestille billetter her.

Transport: U-bah til Fröttmaning (U6).

Restauranter i München – de bedste spisesteder

1. Hofbräuhaus am Platzl

[Platzl 9]

Udover at være en fremragende ølhal med klassisk bayersk mad, er Hofbräuhaus i München også en af byens mest populære seværdigheder. Her kommer mange turister for at opleve stemningen i de historiske lokaler, hvor det statslige Hofbräuhaus havde sit bryggeri fra 1589 til 1897. I 1887 flyttede ølbrygningen udenfor byen, og hele bygningen kunne derfor inddrages til restaurant.

De storslåede hvælvinger, træbænke og gamle jernlamper gør Hofbräuhaus am Platzl til noget særligt. Maden er klassisk bayersk – prøv f.eks. en portion schweinshaxe, en bratwurst eller en weisswurst – naturligvis i følgeskab af et stort glas øl…

2. Ratskeller

[Marienplatz 8]

Under Münchens smukke rådhus finder du denne fantastiske kælderrestaurant, som hver dag fyldes med den hyggeligste atmosfære. Ratskeller har eksisteret siden 1874 , og de smukke malede hvælvinger giver masser af karakter til lokalerne.

Det store menukort giver dig mulighed for at smage på en lang række lokale specialiteter – her er lette snacks, som passer perfekt til øl, og klassiske kødretter, som er typiske for det bayerske køkken. Maden er glimrende, men det er bestemt også for stemningen, at man kommer her. Om sommeren er det også muligt at sidde udenfor.

3. Prinz Myshkin

[Hackenstrasse 2]

Hvis du forbinder en bayersk restaurant med historisk indretning og tunge kødretter, så er Prinz Myshkin alt det modsatte. Her fokuseres nemlig på vegetarretter og selvom du finder restauranten i et gammelt bryggeri med højt til loftet, så er indretningen moderne og enkel – nærmest minimalistisk.

Prinz Myshkin byder både på klassiske vegetarretter med store mængder salat og på mere eksotiske indslag som f.eks. en meget lækker wasabi-hummus. Her findes også gode pastaretter, ligesom de dybstegte courgetteblomster med fyld er værd at prøve.

4. La Bohème

[Leopoldstraße 180]

Lidt nord for Münchens historiske bymidte venter en gastronomisk oplevelse udover det sædvanlige. La Bohème er en af byens bedste restauranter, og de gode anmeldelser bliver ved med at regne ned over køkkenchefen, Lily Schumann. Alt er simpelthen perfekt, lige fra den varme velkomst du møder, når du træder ind ad døren og til du sætter tænderne i den første ret.

Fokus hos La Bohème er saftige steaks og andre grillretter, men man kan nu også finde vegetarretter på menukortet. Indretningen fejler heller ikke noget, og når man først er placeret i de polstrede møbler, har man ikke lyst til at rejse sig igen. De fremragende dele-menuer kan varmt anbefales.

5. Zum Brunnstein

[Elsaesser Str. 36]

Skal der endnu en klassisk bayersk restaurant med på listen, må det nødvendigvis være Zum Brunnstein. Zum Brunnstein er langt fra lige så turist-præget som Hofbräuhaus og Ratskeller, men maden er lige så god og klassisk – det er ikke gourmet, men mindre kan altså også gøre det.

Atmosfæren er både autentisk og hyggelig, og man føler sig meget velkommen, når man træder ind ad døren. Det er også herlig at opdage, at der sidder mange lokale rundt ved bordene. Zum Brunnstein ligger lidt udenfor centrum, men tag endelig turen herud. Restauranten ligger lige ved Østbanegården.

Hoteller i München – de bedste overnatningsteder

München er en stor by, så det er umuligt at bo tæt på alle dens populære seværdigheder. Der findes flere gode hoteller, som ligger centralt i byen, men det vigtigste er at bo tæt på en S- eller U-bahn station, så du nemt kan komme rundt i hele byen. Nedenfor får du tre anbefalinger til hoteller i München i forskellige prisklasser. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i München hos Booking.com her.



Booking.com

1. Jaeger´s Munich

[Senefelderstr. 3]

Leder du efter billig overnatning i München i nærheden af de bedste seværdigheder, så er Jaeger’s Munich det ideelle valg. Her findes både private værelser og sovesale, så du kan vælge præcis, hvad der passer dig. Hotellet / vandrerhjemmet er pænt og rent, og personalet er meget imødekommende.

Jaeger’s Munich byder både på bar, fælleskøkken, opholdsrum med brætspil og meget mere. Perfekt hvis du gerne vil i snak med andre rejsende. Herudover er beliggenheden virkelig god, og du er blot 200 meter fra Münchens hovedbanegård. Læs mere om hotellet her.

2. Hotel Metropol by Maier Privathotels

[Mittererstr. 7]

Hotel Metropol er et rigtig godt mellemklasse hotel, som ligger tæt på banegården. Hotellet får altid rigtig gode anmeldelser, og har alt hvad du skal bruge til et perfekt ophold i München. Kommer du til München med tog kunne beliggenheden ikke være bedre, men du kan også nemt komme til den gamle bydel og dens mange seværdigheder til fods.

Værelserne er pæne og moderne – dekorationerne er forskellige fra værelse til værelse. Der serveres en glimrende morgenmad, så du kan få energi til (endnu) en spændende dag i den bayerske hovedstad. Læs mere om hotellet her.

3. BEYOND by Geisel

[Marienplatz 22]

Et hurtigt kig på adressen, og man er ikke i tvivl – bedre beliggenhed fås simpelthen ikke i München. Beyond ligger på Marienplatz med udsigt til det smukke rådhus, og den gamle bydel findes lige udenfor hoveddøren. Du kommer nemt rundt til mange af de bedste seværdigheder i München til fods, og alternativt er der blot 100 meter til nærmeste undergrundsstation.

Værelserne på Beyond er meget stilfulde og hyggeligt indrettet. Selvom du befinder dig midt i byen, behøver du ikke være bekymret for støj – de lydisolerede værelser sørger nemlig for fred og ro. Der er døgnåben reception og en fornem morgenmad. Læs mere om hotellet her.

Sådan kommer du til München

Det er nemt at komme fra Danmark til Bayerns hovedstad med bil, tog og fly. Skal du til Italien på bilferie, kan du snildt tage et smut forbi München på ud- eller hjemrejsen, men den tyske storby er bestemt også sin egen ferie værd. Der er ca. 950 km fra den dansk/tyske grænse til München, og uden at medregne pauser, kan turen tilbagelægges på ca. 10 timer.

Det er lidt hurtigere at tage toget end bilen, og togrejsen fra Danmark til München kan foretages med et enkelt togskifte i Hamborg. Flyforbindelserne til München er også gode, og der findes flere direkte ruter fra København.

München med fly

Det er hurtigt og let at rejse til München med fly. Den direkte rute fra København til Münchens lufthavn tager blot halvanden time og flyves af SAS og Lufthansa.

Fra Münchens lufthavn til centrum

Det er nemt at komme fra Münchens lufthavn til centrum, som er forbundet med S-tog. Du kan enten tage S1 eller S8. S1 kører til Münchens hovedbanegård via de nordlige og vestlige forstæder mens S8 kører via de østlige forstæder inden den ligeledes ankommer til hovedbanegården.

Når du skal retur mod lufthavnen skal du være opmærksom på, at S1-toget splittes op i Neufahrn. Her fortsætter den første halvdel mod Freising, mens den bageste del fortsætter mod lufthavnen. Sørg derfor for at placere dig korrekt i toget.

München med tog

Det er oplagt at tage toget til München. De tyske ICE-tog kører hurtigt gennem landskabet, og er samtidig yderst behagelige. Når du bliver sulten eller har brug for at strække benene, kan du gå en tur i restaurantvognen.

Turen med tog til München tager ca. 8 timer og 40 minutter fra den dansk/tyske grænsen (Padborg). Fra København er den hurtigste rejse lige under 12 timer mens den er omkring 11 timer fra Aarhus. Fælles for disse er, at der kun skal skiftes tog i Hamborg. I Hamborg har du endda rigtig god tid til at finde toget sydpå, da der gerne er op mod en time til omstigning.

Du kan købe togbilletter til München hos Deutche Bahn her

München er også et rigtig godt stop, hvis du rejser rundt i det centrale Europa på Interrail. Udover at det er nemt og hurtigt at komme fra Danmark til München, så giver den strategiske placering mulighed for efterfølgende at rejse videre sydpå mod Østrig og Italien, østpå mod Tjekkiet, Ungarn etc., eller vestpå mod Schweiz og Frankrig. Du kan læse min guide til Interrail her.

Sådan kommer du rundt i München

Det er nemt at komme rundt i München uden at slide alt for meget på fodsålerne. Byen har nemlig et rigtig godt netværk at S-tog (S-Bahn), metro (U-Bahn), sporvogne og busser. Alle transportmidler anvender samme billetsystem, hvilket gør det meget overskueligt for turister.

Der findes flere forskellige billettyper, men enkeltbilletter og dagsbilletter er de mest relevante for turister. Her kan vælges mellem billet til byzonen (Innenraum, hvid zone) forstæderne (Außenraum, grøn, gul og rød zone) samt en billet til hele netværket (Gesamtnetz). Sidstnævnte gælder også på strækningen til og fra lufthavnen.

Tip: Køb München CityTourCard til offentlig transport i 1-6 dage – læs mere her

Kommer du fra lufthavnen og har planer om at udforske byen samme dag, kan du med fordel købe Gesamtnetz-billetten på stationen i lufthavnen. Når du skal på sightseeing de efterfølgende dage, vil Innenraum-billetten til den hvide byzone ofte være tilstrækkelig.

Rejser I flere sammen, er det en fordel at købe gruppebilletter, som gælder for op til fem voksne. Selv for to voksne er der penge at spare. Du finder rejseplan og øvrig information, kort mm. her.

Flere oplevelser…

Med sin centrale beliggenhed er det oplagt at benytte München som udgangspunkt for oplevelser i det skønne Bayern. Her findes mange maleriske byer og slotte, men du er heller ikke langt fra en række af regionens øvrige storbyer.

Nürnberg Bayerns næststørste by er bestemt værd at besøge, når du befinder dig i området. Nürnberg er utrolig hyggelig og byder på masser af spændende oplevelser for hele familien. Besøg f.eks. det store togmuseum, tag en tur rundt i den historiske middelalderby eller bliv klogere på 2. Verdenskrig og Nürnbergprocessen. Du kan læse min guide til de bedste seværdigheder i Nürnberg her.

Salzburg Den skønne østrigske by, Salzburg, ligger heller ikke langt fra München. Her kan du gå i Mozarts fodspor og besøge den verdensberømte komponists barndomshjem. Du kan også shoppe i en af europas hyggeligste gågader eller tage med kabelbanen op til byens storslåede fæstning. Du kan læse mere om seværdighederne i Salzburg her.

Fotokreditering: Artiklens øverste foto (Marienplatz i München): Billede af Michael Siebert fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *