Luxembourgs smukke hovedstad præges af lige dele skøn natur og historiske fæstningsværker. Kløfter, plateauer og vandløb har udgjort et naturligt forsvarsværk, som i middelalderen blev forstærket med markante bymure og bastioner. I dag danner de unikke landskaber og markante bygningsværker den perfekte ramme om spændende seværdigheder og oplevelser i Luxembourg By.
Luxembourg ligger smukt placeret i et bakket landskab mellem floderne Alzette og Pétrusse. Den strategiske beliggenhed sammenholdt med områdets særlige beskaffenhed gav byen en prominent militær betydning, og de tidligste fæstningsværker blev opført allerede i det 10. århundrede.
Siden 1994 har Luxembourgs gamle bydel og fæstningsværker været optaget på UNESCOs liste over Verdenskulturarv, og det er i sandhed en fornøjelse at opleve de historiske kvarterer. Langs de markante murværker findes flere gode udsigtspunkter, og i selve byen kan man nyde en lang række historiske huse, palæer, slotte og kirker.
Trods sin storslåede historie er Luxembourg også en moderne by. Byen har i dag ca. 120.000 indbyggere – en perfekt størrelse, som er ganske overskuelig for turister. Selvom de officielle sprog er luxembourgsk, fransk og tysk, høres der mange andre sprog på gader, i butikker og på restauranter.
Luxembourg er nemlig en meget international by, hvilket ikke mindst skyldes den fremtrædende finansverden og de forskellige internationale institutioner som f.eks. EU-Domstolen, Den Europæiske Investeringsbank og Eurostat; EU’s statistikorganisation.
Uanset om du er interesseret i byens spændende historie, dens moderne arkitektur, kunst eller shopping, venter der dig en spændende (og måske også luksuriøs) oplevelse i den mondæne, hyggelige og spændende by.
I denne korte rejseguide finder du inspiration til de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i Luxembourg By. God tur!
Indhold
- Seværdigheder i Luxembourg By – de 10 bedste oplevelser
- 1. Luxembourgs gamle bydel og fæstning
- 2. Chemin de la Corniche
- 3. Bock-kasematterne (Casemates du Bock)
- 4. Storhertugens palads (Palais grand-ducal)
- 5. Notre Dame-katedralen (Cathédrale Notre-Dame)
- 6. Nationalmuseet for historie og kunst (Musée National d’Histoire et d’Art)
- 7. Den amerikanske militærkirkegård (American Cemetery and Memorial)
- 8. MUDAM (Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean)
- 9. Place Guillaume II
- 10. Parc Merveilleux
- Restauranter i Luxembourg By – de bedste spisesteder
- Hoteller i Luxembourg By – de bedste overnatningssteder
- Sådan kommer du til Luxembourg By
- Sådan kommer du rundt i Luxembourg By
- Flere oplevelser…
Seværdigheder i Luxembourg By – de 10 bedste oplevelser
1. Luxembourgs gamle bydel og fæstning
[Bydel + Fæstningsværker + Udsigt + Vandretur]
Øverst på listen over populære seværdigheder i Luxembourg finder man naturligvis den gamle bydel og dens historiske fæstningsværker. Begge dele blev i 1994 optaget på UNESCOs liste over Verdenskulturarv, og selvom moderne bygningsværker med tiden har gjort deres indtog i den gamle bymidte, er det fortsat en fornøjelse at tage på en tidsrejse netop her.
Det var Siegfried I, greve af Ardennerne, der i år 963 opførte den første fæstning på stedet, der i dag udgør Luxembourg. Siegfrieds borg fik navnet Lucilinburhuc, og blev anlagt på klippen Bock. De første huse var blevet anlagt langs Alzette-floden, i det flade område, der går under navnet Grund.
Med tiden blev byen udvidet mod vest og bymure, bastioner og andre fæstningsværker fulgte med. Trods det markante forsvar skiftede byen dog hænder ganske mange gange gennem historien. Spanien, Østrig, Frankrig, Holland og Preussen opnåede alle i perioder at have herredømmet over Luxembourg.
Nordens Gibraltar
Selvom herredømmet over byen skiftede gennem årene, blev forsvarsværkerne konsekvent udbygget. I det 16. århundrede udgjorde Luxembourg således en af de stærkeste fæstninger i hele Europa, hvilket var til konstant frustration for fjendtlige magter.
Den franske militæringeniør Lazare Carnot kaldte Luxembourg for verdens næstebedste fæstning – kun overgået af Gibraltar, hvilket gav byen tilnavnet ’Nordens Gibraltar’.
Luxembourgs fæstning voksede sig for stærk, hvilket skabte uro i regionen. Som konsekvens af gentagne krigshandlinger og diplomatiske uoverensstemmelser mellem stormagterne Frankrig og Preussen, besluttede man derfor at fæstningen skulle destrueres i 1867.
Afgørelsen blev underskrevet i den såkaldte London-traktat, og man brugte efterfølgende hele 16 år på nedrivningen af 24 km underjordiske tunneller og fire hektar kasematter, bastioner, batterier, kaserner etc.
Selvom store dele af det imponerende forsvarsværk måtte destrueres, så fæstningen ikke længere udgjorde en trussel, er mange af de imponerende bymure og befæstede plateauer heldigvis bevaret. Disse kan du derfor opleve på en vandretur gennem byen.
Vandretur gennem Luxembourg
Der venter mange spændende seværdigheder på en vandretur gennem den gamle bydel i Luxembourg. Du kan med fordel starte på byens centrale plads, Place d’Armes. Den gamle paradeplads prydes i dag af skyggefulde træer og en anseelig mængde restauranter og barer.
Fra Place d’Armes kan du følge gaden Rue Chimay til den smukke plads, Place de la Constitution. Her kan du både betragte den høje obelisk med den gyldne sejrsgudinde på toppen, og ikke mindst nyde udsigten over Pétrusse-parken og den fornemme Adolphe-bro (Pont Adolphe) fra 1903. Det er også her, du for alvor kan få et indtryk af de kolossale fæstningsmure, som strækker sig ned mod kløftens bund.
Pétrusse-parken er i sig selv et besøg værd. Den romantiske park blev anlagt af den franske landskabsarkitekt Edouard André i det 19. århundrede, og det lykkedes André at inkorporere klipper og fæstningsværker til et ganske spektakulært anlæg.
Sain-Esprit og udsigt over Grund
Fortsætter du turen langs fæstningen i østlig retning, kommer du til plateauet Sain-Esprit. I det 17. århundrede opførtes her en imponerende fæstning med kaserne og et netværk af underjordiske kasematter og tunneler.
I dag kan man nyde de tilbageværende murværker og udsigten over den lave bydel, Grund med klosterkomplekset Abbaye de Neumünster, der i dag anvendes til forskellige kulturarrangementer og events.
Turen rundt langs murene bringer dig også forbi Europas smukkeste balkon, Chemin de la Corniche og Bock-kasermatterne (læs mere om begge dele nedenfor), den flotte slotsbro i to etager, opført i 1735, og Tre-tårns-porten. Læg mærke til det lille vagttårn, som ’hænger’ på murværket faretruende nær den dybe afgrund.
Du kan finde yderligere inspiration til din vandretur langs Luxembourgs fæstning samt information om de enkelte bygningsværker i en folder udgivet af det lokale turistbureau. Du kan hente folderen som PDF her.
2. Chemin de la Corniche
[Gade + Udsigt]
Velkommen til Chemin de la Corniche – Europas smukkeste balkon. Sådan omtaler den luxembourgske forfatter Batty Weber det spektakulære voldanlæg med panoramavej, som vender ud mod Alzette-floden.
Chemin de la Corniche er blandt de mest romantiske steder i Luxembourg, og udsigten over den smalle flod og den lavtliggende bydel, Grund, er intet mindre end fantastisk.
De befæstede volde blev anlagt i det 17. århundrede, mens Luxembourg var underlagt spansk og siden fransk herredømme. Man fornemmer fortsat hvor vigtig denne skanse har været, når fjender har marcheret mod den prominente fæstning.
Det ugæstfri landskab med kløfter og stejle klipper blev gjort yderligere ufremkommeligt ved hjælp af stejle mure og strategiske kasematter med skydeskår.
Udover at beundre den storslåede fæstning kan man også nyde synet af de klassiske bygningsværker i bunden af kløften, bl.a. klosterkomplekset Abbaye de Neumünster, og nuancerne i det grønne bælte af træer, som strækker sig hele vejen rundt om den gamle bydel.
Ruten på volden fortsætter videre ad Blvd Victor Thorn til Porte des Trois Tours (Tre-tårns-porten) og er i alt ca. 600 meter.
Transport: Bus 9, 14, 20, 92, eller 93 til Pfaffenthal, Um Bock.
3. Bock-kasematterne (Casemates du Bock)
[Underjordisk fæstning]
For at opleve en af de største seværdigheder i Luxembourg By, skal du en tur ned under jorden. Bag de stejle sider på byens mest markante klippe, gemmer sig nemlig en enorm labyrint af smalle gange, større rum, huler og grotter.
Etableringen af de ikoniske kasematter, der bedst kan beskrives som en enorm bikube dybt inde i Bock-klippen, blev indledt af spanierne i 1644. Siden blev de udvidet betydeligt af franskmændene under ledelse af den dygtige militæringeniør Vauban, inden en del af dem måtte destrueres som følge af London-traktaten fra 1867.
Bock-klippen har gennem historien udgjort en fremragende naturlig fæstning, og det var netop her Siegfried I anlagde sin borg og dermed grundlagde Luxembourg i 963.
Barakker, lager og beskyttelsesrum
Når man betragter Bock-klippen udefra, lægger man straks mærke til de mange huller, hvor kanoner og bevæbnede soldater har kunnet tage stilling. Da det imponerende netværk af underjordiske gange var fuldt udbygget, strakte gangene sig over 23 km – i dag er 17 km gange bevaret, men besøgende har kun adgang til et mindre udsnit af disse.
Kasematterne blev anvendt som barakker for soldaterne og deres heste, men her foregik også madlavning, bagning, lagring af fødevarer og meget andet. Under begge Verdenskrige blev kasematterne desuden anvendt som beskyttelsesrum for op mod 35.000 af byens indbyggere.
Turen rundt i gangene er meget spændende – også for børn, der elsker at udforske de mange lavloftede grotter. Man får et godt indblik i militærlivet og dagligdagen i en fæstning, og gennem klippevinduerne kan man nyde udsigten over Alzette-floden og den lave bydel.
Åbent 10:00-17:30 (oktober til marts), 10:00-20:20 (april til september).
Transport: Bus 9, 14, 20, 92, eller 93 til Pfaffenthal, Um Bock.
4. Storhertugens palads (Palais grand-ducal)
[Palads]
Historien bag storhertugens smukke palads med de karakteristiske små tårne går helt tilbage til 1572. Her blev den fine renæssancebygning opført som byens rådhus – en funktion, som paladset havde frem til 1795.
Sidenhen har bygningen huset regeringskontorer og været tjenestebolig for områdets guvernør (da Luxembourg var under hollandsk herredømme), inden den altså blev valgt som storhertugens residens.
Storhertugens palads har siden 1890 været den officielle residens for Luxembourgs statsoverhoved – først under titlen ’Storhertug af Nassau’ og siden den nutidige; Storhertug af Luxembourg. Under 2. Verdenskrig rejste storhertuginde Charlotte af Luxembourg i eksil, og i hendes fravær blev bygningen anvendt som koncerthal og restauration af det nazistiske styre.
Mange af ejendommens kunstgenstande, møbler og smykker forsvandt eller blev ødelagt i denne periode, men da krigen var overstået, sørgede storhertuginden for at paladset kunne genfinde sin tidligere storhed.
Da Storhertugens palads er hertugens fuldtidshjem, har offentligheden kun mulighed for at besøge paladset på specielle organiserede ture, der foregår fra midten af juli til den første uge i september. I denne periode holder storhertugen ferie, og paladset forvandles til en af de største seværdigheder i hele Luxembourg.
Højdepunkterne på turen inkluderer de overdådige og elegant møblerede gemakker – herunder de ceremonielle modtageværelser, der bliver anvendt ved officielle statsbesøg. Resten af året må man nøjes med at nyde den smukke facade og de uniformerede vagter, som passer på storhertugen.
De officielle rundvisninger arrangeres på flere sprog, herunder engelsk. Billetter købes gennem Luxembourg City Tourist Office på Place Guillaume II.
Transport: Bus 19 til Gruef.
5. Notre Dame-katedralen (Cathédrale Notre-Dame)
[Kirke]
Grundstenen til Notre Dame-katedralen – den eneste katedral i Luxembourg – blev lagt i 1613, og bygningsværket er i dag et udsøgt eksempel på sengotisk arkitektur.
Trods de fremtrædende gotiske elementer, bærer en del af kirkens udsmykning også et tydeligt renæssancepræg. Det gælder bl.a. de flotte dekorationer i alabast, hvor et antal engle spiller musik mellem smukke blade og blomster.
Oprindeligt blev kirken opført til Jesuiterordenen, men er i dag den primære kirke for byens katolske indbyggere. Udefra lægger man først og fremmest mærke til de særprægede langstrakte sorte spir, og den storslåede renæssanceportal, der omgiver hoveddøren.
Inde i kirkerummet tæller højdepunkterne et lille, men meget værdifuldt ikon af Madonna og barn, som er placeret over alteret, en række smukke glasmosaikker fra det 19. og 20. århundrede og naturligvis gravene af storhertug-familien, som findes i krypten.
Åben dagligt 10:00-12:00 samt 14:00-17:30.
Transport: Stort set alle buslinjer kan benyttes til stoppet F.D. Roosevelt.
6. Nationalmuseet for historie og kunst (Musée National d’Histoire et d’Art)
[Museum]
Luxembourgs nationalmuseum for historie og kunst (forkortet MNHA) byder på en lang række spektakulære kunstgenstande, arkæologiske fund, møbler, værktøjer, mønter, våben og dokumenter, der beskæftiger sig med landets historie. Er du i humør til en museumsdag, er MNHA bestemt værd at besøge.
MNHA ligger placeret midt i Luxembourgs gamle bydel, på stedet der traditionelt husede byens fiskemarked. Den historiske placering til trods er den fremtrædende museumsbygning meget moderne i sit udtryk, og blev opført i 2002.
Turen rundt på museet giver et fremragende indblik i Luxembourgs historie, kunst og kultur. Det er oplagt at starte i kælderetagen, hvor rejsen går tilbage til præhistoriske tider og hvor et stort udvalg af flinteredskaber kan beundres.
Herefter går turen videre forbi gæliske gravkamre og romerske mosaikker. En stor del af udstillingen beskæftiger sig også med de samfundsmæssige omvæltninger og områdets forskellige herskere fra det 16. til starten af det 20. århundrede.
Museet rummer desuden en mindre kunstafdeling, hvor man bl.a. kan nyde værker af Cézanne og Picasso, men også de lokale stjerner; impressionisten Dominique Lang (1874–1919) og ekspressionisten Joseph Kutter (1894–1941).
Åbent 10:00-18:00 (tirsdag, onsdag og fredag til søndag), 10:00-20:00 (torsdag).
Transport: Bus 19 eller 20 til Kasinosgaass.
7. Den amerikanske militærkirkegård (American Cemetery and Memorial)
[Kirkegård + Monument]
I 1944 spillede den amerikanske general, George S. Patton, en afgørende rolle for befrielsen af Luxembourg, og byen kom efterfølgende til at fungere som hovedkvarter for den ikoniske militærmand.
Inden opgaverne i Nordvesteuropa havde Patton været ledende general under kampagnerne i Nordafrika og på Sicilien sammen med sin 3. armé, men i Luxembourg fandt han sit sidste hvilested – sammen med 5072 soldaterkammerater.
Den store militærkirkegård i Luxembourg ligger seks km udenfor centrum. Der hersker en helt særlig stemning i det 20 ha store område, som både er smukt og særdeles velholdt. De hvide marmorkors står side om side i buede linjer på den grønne plæne, mens en tæt skov afskærmer området for omverdenen.
Den amerikanske militærkirkegård blev etableret den 29. december 1944 af Pattons 3. armé midt under Ardenneroffensiven – den sidste tyske offensiv på vestfronten, som kostede mange amerikanske soldater livet.
Patton endte dog ikke sine dage på slagmarken. Den 9. december 1945 – dagen før han skulle vende hjem til USA, blev den legendariske general alvorligt kvæstet ved en trafikulykke, og døde kort efter.
Patton blev efterfølgende begravet på kirkegården i Luxembourg. Først foregik det i en almindelig grav, men i 1947 blev han flyttet til en mere prominent placering mellem de to flagstænger, i spidsen for sine tidligere tropper.
Åbent dagligt 9:00-17:00.
Transport: Bus 15 til Käschtewee (herfra gåtur på ca. 1,2 km). Alternativt taxa eller egen bil.
8. MUDAM (Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean)
[Kunstmuseum]
Enhver, som er interesseret i moderne kunst og ikke mindst moderne arkitektur, bør aflægge museet MUDAM et besøg. Museet er tegnet af den kinesisk/amerikanske arkitekt IM Pei, som er bedst kendt for Louvre-museets glaspyramide i Paris, og i MUDAM-museet spiller glasflader ligeledes en fremtrædende rolle.
Det samme gør koblingen mellem nyt og gammelt, som man også oplever det i parisiske Louvre. MUDAM ligger nemlig klods op af det gamle fæstningsværk, Fort Thüngen, på Kirchberg-plateauet nordøst for centrum. Her kan man således opleve de historiske fæstningsmure og bastioner blande sig med vinklede og buede glasfacader, kridhvide murværker og et yderst modernistisk parkanlæg. Det hele er en fantastisk oplevelse.
MUDAM slog dørene op i 2006, og blev indviet af storhertug Jean af Luxembourg, som bygningen også er dedikeret til (Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean).
Da Luxembourg på dette tidspunkt ikke ejede en moderne kunstsamling, og budgettet ikke rakte til at etablere én, fokuserede man i begyndelsen på samtidskunst og installationer. Siden er værker af bl.a. Andy Warhol, Bruce Nauman, Julian Schnabel, Thomas Struth og Daniel Buren kommet til, og i dag tæller den permanente samling værker af mere end 100 forskellige kunstnere.
Åbent 10:00-18:00 (torsdag til mandag) og 10:00-22:00 (onsdag). Lukket tirsdag.
Transport: Sporvognslinje 1 til Philharmonie – Mudam.
9. Place Guillaume II
[Plads + Marked]
Place Guillaume II er den gamle bys største plads, og absolut værd at besøge. Det gælder særligt på markedsdage (onsdag og lørdag fra 8:00 til 13:30), hvor pladsen emmer af liv. Her sælges de lækreste frugter og grøntsager suppleret med smukke blomster, krydderier, ost og hjemmelavet marmelade.
Pladsen er opkaldt efter Vilhelm II, konge af Holland og storhertug af Luxembourg, og midt på pladsen ses en stor rytterstatue af selvsamme statsoverhoved.
Oprindeligt husede pladsen et kloster for franciskanermunke, hvilket der fortsat refereres til i det navn, som de lokale anvender om Place Guillaume II. Hos de lokale indbyggere hedder pladsen nemlig ’Knuedler’ – det luxembourgske ord for knude – med reference til franciskanermunkenes bælteknuder.
Pladsens vestlige side domineres af det smukke rådhus (Hôtel de Ville) – et nyklassicistisk bygningsværk fra 1838. Rådhuset kan ikke besøges, så man må nøjes med at nyde den smukke facade og de fine løveskulpturer i bronze. Pladsen huser også byens turistbureau og om vinteren anlægges her en skøn skøjtebane.
10. Parc Merveilleux
[Forlystelsespark]
Rejser du til Luxembourg med børn, så er Parc Merveilleux et fremragende sted at tilbringe en sommerdag. Den lille forlystelsespark ligger i landsbyen Bettembourg, ca. 13 km syd for Luxembourg By, og byder på mange skønne oplevelser – særligt for de mindste børn.
Blandt attraktionerne i Parc Merveilleux findes en hyggelig zoologisk have med et spændende udvalg af eksotiske dyr og fugle, ponyridning, en miniaturejernbane, en bane med selvkørende biler og karruseller. Her findes også et fornemt udvalg af sjove legepladser, forhindringsbaner og en labyrint, ligesom det er muligt at udfordre resten af familien i en omgang minigolf.
Man kan hurtigt få en hel dag til at gå i den stemningsfulde forlystelsespark, selvom her ikke findes vilde rutsjebaner og dets lige. Parc Merveilleux er desuden flot dekoreret med scener fra forskellige eventyr. Her findes også en restaurant og et cafeteria, men det er ligeledes muligt at spise medbragte madpakker.
Åbent dagligt 9:30-19:00 fra påske til starten af oktober.
Transport: Tog fra Luxembourgs hovedbanegård til Bettembourg tager ca. 10 minutter. Herfra kan man gå (1,6 km) eller tage bus 304 til Parc Merveilleux.
Restauranter i Luxembourg By – de bedste spisesteder
1. Mousel’s Cantine
[Montée de Clausen 46]
I forlængelse af det tidligere Mousel-bryggeri finder man denne gastronomisk institution i Luxembourg. Atmosfæren i Mousel’s Cantine er utrolig hyggelig og stemningsfuld, og lokalerne er rigt dekoreret med fine træpaneler og malerier på væggene. Her kommer både lokale og turister, som ønsker at sætte tænderne i de lokale retter. Har du lyst til at prøve nogle luxembourgske specialiteter, er du bestemt kommet til det rette sted. En klassiker på menukortet er Judd mat Gaardebounen (røget skinke med hestebønner). Prøv også de ufiltrerede øl Gezwickelte Beier og Clausel.
2. Lux’Burgers
[Rue de Bonnevoie 17]
Navnet er næsten for oplagt, men byens unge hipsters elsker det, og når du først har smagt på de luksuriøse burgere, er du med garanti også med på dillen. Lux’Burgers ligger i den nye bydel nær banegården, og byder på et godt udvalg af lækre burgere lavet med kærlighed. Her findes også gode vegetarmuligheder, selvom den klassiske oksebøf er svær at afvise. Stedet er småt, hyggeligt og uformelt, og betjeningen venlig og imødekommende. Udvalget af drikkevarer (herunder øl) er ganske imponerende for en burgerbar.
3. Am Tiirmschen
[Rue de l’Eau 32]
På en dårlig dag får du ikke mange smil ud af den kvindelige overtjener på Am Tiirmschen, men det skal nu ikke ødelægge den generelle oplevelse af denne utroligt stemningsfulde luxembourgske bistro. Det hyggelige serveringslokale byder på rå stenvægge, massive træbjælker og dekorative vinduer med sprosser, mens bordene i kontrast er dækket med fine duge. Am Tiirmschen ligger centralt placeret i den gamle bydel og byder på en lang række lokale retter. Prøv f.eks. Rieslingspaschtéit, en franskbrødsformet kødtærte lavet med Riesling eller Gromperekichelcher, krydrede kartoffelpandekager.
4. Le Sud
[Rives de Clausen 8]
Skal det være rigtig luksus i Luxembourg, så skal du på Le Sud. Denne franske restaurant byder på noget af den fineste gastronomi, du finder i byen: Crémant-pocheret hummer, hvidløgssnegle med brioche, friskfanget Sankt Peterfisk med artiskok-musseline og Grand Marnier soufflé. Der er kort sagt mange raffinerede retter at vælge imellem, og omgivelserne fejler bestemt heller ikke noget. Stemningsfulde stenvægge og fantastisk udsigt over den historiske bydels hustage og skovklædte bjergskråninger giver restauranten alle anbefalinger med på vejen.
5. Beet
[Place Guillaume II 32]
Om sommeren kan man tage plads ved bænkene udenfor på Place Guillaume II og hele året kan man nyde den minimalistiske indretning indenfor, hvor man samtidig kan kaste sig over en lang række spændende vegetarretter. Beet er en vegatar-restaurant, som virkelig formår at udleve sit potentiale og eksperimentere med smagssammensætninger, så ingen gæster for alvor savner kødet. Her findes mange forskellige burgere (bl.a. med bøf af kikærter og spirer, krydret med mangochutney og syltede radiser). Beet er et perfekt frokoststop, når du holder pause fra de forskellige seværdigheder i Luxembourg.
Hoteller i Luxembourg By – de bedste overnatningssteder
Trods sin relativt beskedne størrelse byder Luxembourg By på ganske mange hoteller. Det hænger naturligvis sammen med byens status som finanscentrum og hovedkvarter for en række EU-institutioner. Kommer du hertil i sommerperioden, hvor flere af disse holder ferielukket, kan du derfor opnå ganske gode tilbud på en række normalvis dyre forretningshoteller.
I Luxembourg er der tre oplagte områder, som du bør overveje, når du skal vælge hotel. 1: Den gamle bydel (Luxembourg Ville Haute), hvor du finder de fleste af byens seværdigheder, 2: Stations-området (Gare) med moderne bygninger, restauranter og indkøb – ca. 15 minutters gang til den gamle bydel og oplagt, hvis du kommer med tog. 3: Den helt moderne bydel, Kirchberg, på plateauet modsat den gamle bydel. Her finder du alle EU-institutionerne men også en del af det historiske fæstningsværk.
Du kan se en oversigt over alle hoteller i Luxembourg hos Booking.com her.
1. Hotel Simoncini
[Rue Notre Dame 6]
Hotel Simoncini ligger midt i den gamle bydel, og beliggenheden kunne faktisk ikke være bedre. Her er du i gåafstand til alle de største seværdigheder i Luxembourg, og du finder ligeledes gode restauranter og caféer lige om hjørnet. Hotellet er nyt og ganske luksuriøst. De moderne og lyse værelser er utroligt indbydende, og de komfortable senge giver mulighed for fantastisk søvn. Personalet er yderst serviceminded og morgenmaden er vidunderlig at stå op til. Læs mere om hotellet her.
2. Hotel Empire
[Place De La Gare 34]
Søger du et godt mellemklassehotel i Luxembourg, så er Hotel Empire (3 stjerner) et ideelt valg. Hotel Empire ligger lige overfor banegården, og er dermed oplagt, hvis du ankommer til byen med tog. I området findes flere gode spisesteder og butikker, og du kommer også nemt rundt til de mest populære seværdigheder i Luxembourg – enten på gåben eller med bus og sporvogn, som afgår stort set lige fra hotellets hoveddør. Hotel Empire har døgnåben reception og byder på pæne og enkle værelser. Læs mere om hotellet her.
3. Melia Luxembourg
[Park Dräi Eechelen 1]
Melia ligger i Kirchberg-området lige bag det historiske Fort Thüngen og MUDAM-museet, og tæt på de moderne bygninger, som huser EU-institutionerne. Hotellet er blandt byens absolut bedste, og den stilfulde indretning og venlige modtagelse giver et fremragende førstehåndsindtryk, som kun bliver bedre, når man opdager de skønne værelser (mulighed for boblebad) og den fantastiske morgenmad, hvor de varme retter anrettes specielt til dig. Melia byder også på spa, wellness og motions-faciliteter samt en skøn lounge. Læs mere om hotellet her.
Sådan kommer du til Luxembourg By
Du kan både komme til Luxembourg med fly, tog og i bil. Der er ca. 800 km fra den dansk/tyske grænse til Luxembourg, så en bilferie hertil er bestemt overskuelig. Skal du på bilferie til Belgien, Frankrig eller det sydvestlige Tyskland, er det også oplagt at tage et smut forbi skønne Luxembourg. Udover bilferie kommer du også nemt til Luxembourg med fly og tog.
Luxembourg By med fly
Det er hurtigt og nemt at komme til Luxembourg med fly. Fra København flyver det nationale luftfartsselskab, Luxair, på ruten. Turen tager ca. 1 time og 50 minutter.
Luxembourgs lufthavn, Luxembourg-Findel International Airport (LUX), ligger ca. 6 km fra centrum. Når du skal fra lufthavnen til centrum kan du med fordel benytte bus 16 eller 29. Begge ruter kører til den gamle bydel via Luxembourgs hovedbanegård. Læs mere om transport i Luxembourg i afsnittet ’Sådan kommer du rundt i Luxembourg By’.
Luxembourg By med tog
Togrejsen fra Danmark til Luxembourg er relativt lang, men kan med fordel brydes op i mindre bidder. Den hurtigste forbindelse fra den dansk/tyske grænse (Padborg) til Luxembourg er ca. 10,5 timer med skift i Hamborg og den tyske by Koblenz.
Vælger du at gøre stop undervejs, kan du med fordel besøge spændende byer som Hamborg, Bremen, Düsseldorf, Köln eller Trier.
Med sin centrale beliggenhed i Vesteuropa, er Luxembourg også et oplagt stop, hvis du rejser på Interrail rundt i Europa. Du kan læse mere om Interrail og se priseksempler, billettyper mm. her.
Vær opmærksom på, at Luxembourgs hovedbanegård ligger et stykke syd for den gamle bydel. Da lokaltransport i hele landet er gratis, er det dog billigt og nemt at komme fra stationen til de mange seværdigheder i Luxembourg By.
Sådan kommer du rundt i Luxembourg By
Det er oplagt at bevæge sig rundt i Luxembourgs gamle bydel til fods. Afstandene indenfor de gamle bymure er ikke store, så du kommer nemt rundt til de bedste seværdigheder i Luxembourg By, og får samtidig mulighed for at gå langs de imponerende mure, hvorfra udsigten er forrygende.
Det kan dog også anbefales, at benytte byens offentlige transport. Som det første land i verden gjorde Luxembourg nemlig al offentlig transport gratis fra den 1. marts 2020. Du kan således benytte byens busser, sporvogne og tog uden at du samtidig skal have penge op af lommen.
Den gratis transport gælder alle transportmidler i landet – der skal dog betales for 1. klasse i nationale tog samt for grænseoverskridende tog til Belgien, Frankrig og Tyskland.
Du kan læse mere om transportsystemet i Luxembourg her. På samme side finder du en glimrende rejseplan-funktion samt en oversigt over busser, sporvogne og tog.
Flere oplevelser…
Når du har oplevet de bedste seværdigheder, som Luxembourg har at tilbyde, kan du med fordel fortsætte rejsen rundt i det skønne storhertugdømme, eller besøge et af nabolandene; enten Belgien, Frankrig eller Tyskland.
Strasbourg Smukke Strasbourg – hovedstaden i den franske region Alsace – er bestemt værd at besøge. Her kan man nyde de maleriske kanaler, historiske bindingsværkshuse og måske spotte regionens højtelskede fugl; storken. Der er ca. 260 km fra Luxembourg til Strasbourg, og det direkte tog mellem de to byer tager 2 timer. Læs min rejseguide til Strasbourg her.
Bruxelles Den belgiske hovedstad er også oplagt at besøge, når du tager afsked med Luxembourg. Bruxelles byder på mange fremragende seværdigheder, bl.a. den historiske bykerne med Grand Place, den modernistiske kæmpeskulptur Atomium, EU-parlamentet og naturligvis masser af skønne restauranter og ølbarer. Der er ca. 200 km fra Luxembourg til Bruxelles eller 3 timer og 15 minutter i direkte tog. Find inspiration til de bedste seværdigheder, restauranter og hoteller i Bruxelles her.
Fotokreditering: Artiklens øverste billede (klostret i Luxembourg): Billede af djedj fra Pixabay