De bedste seværdigheder i rumænske Craiova

Ønsker du et alternativ til Europas gængse turistdestinationer, så kan du roligt besøge byen Craiova i det sydlige Rumænien. I Craiova finder du seværdigheder, attraktioner og underholdning nok til en forlænget weekend, ligesom byen kan være et godt udgangspunkt, hvis du vil udforske den spændende region.

Craiova ligger ca. 200 km vest for hovedstaden Bukarest og har omkring 270.000 indbyggere. Byen har historisk set været et vigtigt handelscentrum, og i dag finder man fortsat en livlig by, der både byder på hyggelige butiksgader, markeder og indkøbscentre.

Blandt byens højdepunkter findes flere skønne parker – bl.a. Nicolae Romanescu-parken og Den botaniske have – samt flere interessante museer. Craiova har også en række gode restauranter, caféer og barer. I denne korte rejseguide kan du finde inspiration til de bedste seværdigheder, restauranter og hoteller i Craiova. God fornøjelse!



Booking.com

Seværdigheder i Craiova – de 8 bedste oplevelser

1. Mihai Viteazul-pladsen (Piața Mihai Viteazul)

[Plads + Arkitektur]

Den flotte rådhusbygning på Mihai Viteazul-pladsen i Craiova. Foto: Benjamin Munk Olsen

Mihai Viteazul-pladsen er det perfekte sted at starte, når du skal udforske Craiova, men pladsen er også et højdepunkt i sig selv. I den østlige ende kan man nyde den smukke rådhusbygning fra begyndelsen af det 20. århundrede, og midt på pladsen står rytterstatuen af Michael den Tapre, Mihai Viteazul, som pladsen er opkaldt efter.

Omkring år 1600 lykkedes det Michael den Tapre (1558-1601) at forene fyrstendømmerne Valakiet, Moldavien og Transsylvanien i et samlet Rumænien, og selvom samlingen blot var for en kort periode, anses han i dag som en nationalhelt.

Herudover byder pladsen på et skønt, grønt parkmiljø (Parcul Prefecturii), en musikalsk fontæne og flere imponerende bygninger – bl.a. det flotte Ramuri-palads fra 1920, som i dag huser byens naturhistoriske museum, og Sfânta Treime-kirken. Er du her ved juletid, er pladsen udsmykket efter alle kunstens regler.

2. Craiovas Kunstmuseum (Muzeul de Artă din Craiova)

[Kunstmuseum]

Kunstmuseet i Craiova er blandt byens mest populære seværdigheder. Foto: Catalin Apostol fra Unsplash

Kunstmuseet i Craiova er indrettet i en af byens mest overdådige bygninger – et fornemt palads, som oprindeligt blev bygget til rigmanden Palatul Jean Mihail. Det symmetriske bygningsværk (opført 1898-1907) blev tegnet af den franske arkitekt Paul Gottereau, og byder på en fantastisk facade med en central balkon, søjler og mange udskårne detaljer.

Inde i bygningen er der heller ikke sparet på dekorationerne, hvilket bl.a. ses i den mægtige hall og elegante marmortrappe, men også kommer til udtryk på de enkelte etager, hvor venetianske spejle, krystallysestager og silkegobeliner præger salene.

Kunstmuseet er inddelt i tre sektioner: Det europæiske galleri, det rumænske galleri og Brâncuși-galleriet med mesterværker af den lokale billedhugger, Constantin Brâncuși. Brâncuși regnes gerne blandt de mest indflydelsesrige billedhuggere i det 20. århundrede, og var en pioner inden for modernismen. På museet findes et udvalg af Brâncușis tidlige værker.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på museets hjemmeside.

3. Nicolae Romanescu-parken (Parcul Nicolae Romanescu)

[Park + Zoologisk have]

Søen i Nicolae Romanescu-parken og den smukke hængebro i baggrunden. Foto: Benjamin Munk Olsen

Med et areal på næsten 100 hektar er Nicolae Romanescu-parken blandt Europas største byparker, og det grønne område syd for bymidten er et yndet udflugtsmål for Craiovas indbyggere.

I det kuperede terræn finder man skønne græsplæner, smukke blomsterbede og et omfattende stisystem, med en samlet længde på over 35 km. Her er også en sø, en zoologisk have, legepladser og meget mere.

Den fantastiske landskabspark (opført mellem 1897 og 1903) blev tegnet af franske Édouard Redont, og navngivet efter Craiovas nyvalgte borgmester, der ønskede at forskønne og modernisere byen. Det imponerende design med kunstig sø, forhøjninger, imiterede klipper, importerede træer og blomster samt en charmerende hængebro modtog en guldmedalje ved verdensudstillingen i Paris i 1900.

Man kan nemt tilbringe mange timer i Nicolae Romanescu-parken, hvor der også findes flere spisesteder. Uanset årstid er parken et besøg værd.

Blandt parkens højdepunkter er den fine hængebro (en fodgængerbro der hæver sig over landskabet), Det Fortryllede Slot opført på en af bakkerne, Craiova Hippodrom (en væddeløbsbane fra 1903), parksøen med det flotte springvand samt den zoologiske, hvor du finder en række eksotiske dyr. Der er gratis adgang til den zoologiske have, men forholdene for havens dyr er langt fra lige så gode, som man kunne forvente det i en dansk zoologisk have.

Transport: Bus 1, 4, 24 eller E1R til Parc.

4. Det centrale marked (Piața Centrală din Craiova)

[Marked]

På Det centrale marked i Craiova kan du købe alverdens lækkerier. Foto: Simona Mongiu fra Pixabay

På Det centrale marked i Craiova findes et flot udvalg af lokale fødevarer – lige fra frugt og friske grøntsager til kød og mælkeprodukter. Det hele er smukt arrangeret, og man får straks lyst til at følge i hælene på de handlende, der gør deres daglige indkøb på det populære marked.

Foruden fødevarer sælges også isenkram, haveredskaber, rengøringsartikler, blomster, kurve, tøj og meget mere. En stor del af markedet er overdækket, men der er også boder under åben himmel.

Åbningstider: 8:00-18:00 (mandag til lørdag), 8:00-14:00 (søndag).

Transport: Bus el. sporvogn til Piața Centrală

5. Oltenia-museet (Muzeul Olteniei)

[Museum]

På Det historiske museum kan du se mange spændende genstande – bl.a. klassiske våben. Foto: Benjamin Munk Olsen

Oltenia er navnet på Rumæniens sydvestligste region, hvor Craiova fungerer som hovedby. Det er derfor naturligt, at det netop er her, du finder Oltenia-museet, hvor du kan blive klogere på områdets historie, kultur og natur.

Museet består af tre forskellige afdelinger – indrettet i separate bygninger – og du skal således beslutte, om du vil besøge etnografi-museet, Det naturhistoriske museum eller Det historiske museum med den arkæologiske samling. Du kan naturligvis også besøge alle tre afdelinger.

Det historiske museum, der er indrettet i et flot palads i Madona Duda-gaden, kan du få et indblik i regionens udvikling fra stenalderen til kommunisttiden. Her er mange spændende genstande – bl.a. våben, uniformer, religiøse kunstværker og arkæologiske fund. En del af udstillingen handler desuden om tiden under Ceaușescu. Du kan få en ganske fin audioguide udleveret ved skranken.

Det etnografiske museum findes i Matei Basarab-gaden, og er indrettet i et af byens ældste huse, som stammer fra det 15. århundrede. Bag den fine facade kan du opleve en flot udstilling af tæpper, klædedragter, brugsgenstande og værktøj. De traditionelle klædedragter er virkelig flotte, og det samme gælder de mange forskellige slags lertøj.

Det naturhistoriske museum præsenteres man for en række af regionens dyrearter i udstoppet tilstand, ligesom her findes flere interessante fossiler samt en afdeling, der beskæftiger sig med solsystemet og jordens skabelse.

Fælles for de tre museer er, at udstillingerne er flotte og velholdte med mange fine genstande. Der er imidlertid også sparsomt med information. Får du ikke en rundvisning med guide, kan besøget således nemt blive en smule overfladisk.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

6. Sankt Demetrius-katedralen (Catedrala Sfântului Dumitru)

[Kirke]

Et kig indenfor i den stemningsfulde ortodokse katedral i Craiova. Foto: Benjamin Munk Olsen

Sankt Demetrius-katedralen er den største og mest imponerende af Craiovas ortodokse kirker, og bestemt værd at kigge nærmere på. Kirken er opkaldt efter Sankt Demetrius, en græsk martyr fra det 4. århundrede, som blev offer for forfølgelsen af kristne i sit hjemland under kejser Galerius.

I dag fungerer Sankt Demetrius som skytshelgen for Craiova, og optræder ligeledes i byens våbenskjold. Han er ofte afbilledet som en romersk soldat i rustning, siddende på en (rød) hest med et spyd i hånden. Denne version ses også inde i katedralen.

Sankt Demetrius-katedralen blev opført mellem 1889 og 1893, hvor den erstattede en tidligere kirke. Stilarten er neo-byzantinsk, og inde i kirken ses flere vægmalerier med samme klassiske udtryk.

Selvom kirkerummet er relativt mørkt, sørger de forgyldte overflader for, at man nemt kan nyde de mange kunstskatte. Det gælder bl.a. det smukke ikon af Sankt Dumitrus, udført som venetiansk mosaik. Katedralen rummer også flere værdifulde religiøse genstande og relikvier, bl.a. de jordiske rester af Sankt Tatiana af Rom.

7. Craiovas botaniske have (Grădina Botanică din Craiova)

[Park]

Smukke og velholdte bede i Craiovas botaniske have. Foto: Laurențiu Mihai Badea fra Pixabay

Nicolae Romanescu-parken er ikke den eneste grønne oase i Craiova. Byen råder nemlig også over en botanisk have, som både er yderst velholdt og ganske romantisk. Du kan f.eks. gå en tur gennem en hjerteformet pergula eller nyde de fineste blomsterbede, hvor forskellige røde nuancer blander sig med hinanden.

Den botaniske have i Craiova blev grundlagt i 1952 som en del af byens universitet, og formålet er fortsat at give de studerende et videnskabeligt indblik i regionens planter. Den offentlige adgang sørger imidlertid også for, at alle andre med interesse for blomster, træer og buske kan nyde de fantastiske omgivelser.

Charmerende vandløb, velplejede græsplæner, sjove skulpturer og forskellige eventyrlige indslag gør den botaniske have i Craiova til en oplagt seværdighed.

Åbningstider: Dagligt 7:00-23:00.

Transport: Sporvogn til Spitalul Nr 2.

8. Fodbold i Craiova

[Fodboldkamp]

Er du interesseret i fodbold, er der god mulighed for at opleve en kamp på det topmoderne Ion Oblemenco-stadion i Craiova. Det flotte stadion, som er opkaldt efter en af byens historiske fodboldspillere, har plads til 30.000 tilskuere, og fungerer som hjemmebane for klubberne Universitatea Craiova og FC U Craiova.

Fodboldklubben Universitatea Craiova blev dannet i 1948, og vandt fire nationale mesterskaber frem til 1991. Som følge af privatiseringerne efter kommunismens fald, blev klubben imidlertid reorganiseret og mistede sin plads i ligaen. Pladsen tilfaldt i stedet den nyetablerede klub, FC U Craiova.

I 2011 var det så FC U Craiovas tur til at blive smidt ud af turneringen – denne gang på grund af en række juridiske stridigheder. Byen manglede herefter et hold i den bedste fodboldrække, og i 2013 valgte man derfor at gendanne Universitatea Craiova.

I dag er FC U Craiova også kommet på fode igen, og nu kæmper klubberne side om side i ligaen, ligesom de kæmper en juridisk kamp om retten til fortidens meritter. Ion Oblemenco-stadionet åbnede i 2017, og den futuristiske, kugleformede struktur har siden vundet flere arkitekturpriser.

Transport: Bus 20 eller E1R til Stația Stadion – Helin.

Restauranter i Craiova – de bedste spisesteder

1. Craft

[Strada Eugeniu Carada 12]

Steak, fisk eller en lækker salat? Craft er en trendy og moderne gastropub, hvor der serveres mad for alle sanser. Indretningen er lys og stilfuld, og blander rå materialer som beton og aluminium med en række kunstneriske indslag. Og de kunstneriske detaljer ses ligeledes i serveringerne, hvor hver eneste ret pyntes smukt, inden den finder vej til bordet.

Er du til italiensk mad, så kan du med fordel bestille den fantastiske tortellini quatro formaggi eller penne al forno med ragout, men husets burger er også fabelagtig, og byder bl.a. på de lækreste karamelliserede løg. Tjek også det fine cocktailkort og husk at gemme lidt appetit til en af de skønne desserter.

2. Curtea Berarilor Craiova

[Strada Traian Demetrescu 12]

På Curtea Berarilor står den på friskbrygget øl og et stort udvalg af velsmagende retter. Serveringslokalerne er moderne, lyse og ganske indbydende, og servicen god.

Curtea Berarilor er en kæderestaurant, som findes i flere rumænske byer, men det gør bestemt ikke oplevelsen dårligere. Det lækre øl brygges i byen Timișoara i den vestligste del af landet, og distribueres i tanke til de enkelte afdelinger. Menukortet tæller en lang række klassikere, der passer fremragende til øl, herunder spareribs, burger, gourmet-hotdogs og forskellige snacks.

3. Epoca

[Strada Alexandru Macedonski 51]

Er du til lækre steaks, der får tænderne til at løbe i vand, så bør du helt sikkert lægge vejen forbi Epoca. Det populære og luksuriøse steakhouse, der åbnede i 2012, er et must for alle, der værdsætter kvalitetsbøffer. Husets specialitet er det lækreste kød fra Argentina og USA, men der findes også klassiske burgere, fiskeretter og endda vegetarretter på menukortet.

Lonely Planet har udråbt Epoca til den bedste restaurant i Craiova, og stemningen på det hyggelige spisested er bestemt i top. I de stilfulde serveringslokaler med fine træpaneler og dekorationer i smedejern (eller i den charmerende gårdhave, som nok er byens smukkeste) bliver der nemlig kræset for gæsterne.

Hotel i Craiova – de bedste overnatningssteder

Craiova byder på flere gode hoteller, og nedenfor finder du tre oplagte forslag i forskellige prisklasser. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Craiova hos Booking.com her.



Booking.com

1. Hotel Royal Craiova

[Strada România Muncitoare 88]

Det 3-stjernede Hotel Royal Craiova er indrettet i en smuk bygning fra det 19. århundrede, hvilket også afspejler sig i den historiske og ganske smagfulde indretning. Hotellet ligger centralt i Craiova, og du kan således nemt gå rundt til byens forskellige seværdigheder. Alternativt findes bus og sporvogn lige rundt om hjørnet.

Hotellets værelser er indrettet i hver sin stil, og har bl.a. aircondition, fjernsyn, minibar og elkedel. Om morgenen kan du nyde en dejlig morgenmad i hotellets restaurant. Du kan læse mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge Hotel Royal Craiova?

  • Central beliggenhed midt i Craiova
  • 200 meter fra bus- og sporvognsstoppestedet Piața Centrală
  • God morgenmad
  • Rating på 9,1 (ud af 10) hos Booking.com

2. Prestige Boutique Hotel Craiova

[Strada Matei Basarab 15]

Prestige Boutique Hotel er et moderne byhotel med en fremragende beliggenhed lige overfor Det etnografiske museum og Sankt Demetrius-katedralen midt i Craiova. Det 4-stjernede hotel har modtaget en lang række fremragende anmeldelser, og er således blandt de mest eftertragtede i byen.

Værelserne på Prestige Boutique Hotel er store og indbydende, og her finder du alt, hvad du måtte få brug for under dit ophold. Personalet er yderst venligt, receptionen døgnåben og morgenmaden er virkelig god. Du kan læse mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge Prestige Boutique Hotel Craiova?

  • Fremragende morgenmad
  • God beliggenhed i gåafstand til byens seværdigheder
  • Højt serviceniveau
  • Rating på 9,2 (ud af 10) hos Booking.com

3. Vila Alfredo

[Strada Mitropolit Firmilian 9]

Ønsker du billig overnatning i Craiova, så er Vila Alfredo det perfekte valg. Det hyggelige og charmerende pensionat er indrettet i en to-etagers villa i en stille og fredelig gade, men fortsat i gåafstand til byens attraktioner, restauranter og caféer.

Værelserne er sparsomt indrettet, men er dog forsynet med aircondition, klædeskab, eget badeværelse, fjernsyn og endda mikrobølgeovn. Herudover findes fælles køkken og opholdsrum. Der findes flere forskellige værelsestyper, herunder enkeltværelser, dobbeltværelser og familieværelser. Du kan læse mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge Vila Alfredo?

  • God beliggenhed i fredelige omgivelser
  • Venligt personale
  • Fælleskøkken
  • Rating på 8,0 (ud af 10) hos Booking.com

Sådan kommer du til Craiova

Det er oplagt at komme til Craiova med fly – enten direkte eller via Bukarest. Craiova er også et oplagt stop på en rundrejse i Rumænien.

Craiova med fly

I 2022 startede Wizzair en direkte rute fra Billund til Craiova. Flyvetiden er ca. 2 timer og 45 minutter. Alternativt kan der flyves til Bukarest, hvorefter der venter en tre timers togtur.

Craiovas internationale lufthavn (CRA) ligger ca. 6 km øst for centrum. Den lokale busrute 9 kører mellem centrum og lufthavnen. Alternativt kan der benyttes taxa.

Craiova med tog

Det er en lang togtur, hvis du skal rejse helt fra Danmark, men toget er oplagt, hvis du skal fra Bukarest til Craiova. Her tager den hurtigste – og direkte – tur ca. tre timer.

Sådan kommer du rundt i Craiova

Craiova har en relativt kompakt bymidte, som nemt udforskes til fods. Der er dog et stykke at gå, hvis du vil besøge Nicolae Romanescu-parken, som er blandt de mest populære seværdigheder i Craiova.

Byen har også udmærket offentlig transport i form af busser og tre sporvognslinjer. Et centralt stoppested er Teatrul Național, hvor alle sporvogne og mange busser stopper. Alle ruter er integreret i Google Maps, så du kan med fordel lave din rute her, når du skal fra A til B.

Der kan købes busbilletter i små kiosker ved de større stoppesteder, som skal stemples i ombord på bus og sporvogn, men det er også muligt at benytte betalingskort ombord. Her scanner du blot dit kort, hvorefter den lille automat udskriver en billet til dig.

Flere oplevelser

Det er oplagt at kombinere en rejse til Craiova med et besøg i den rumænske hovedstad, Bukarest. En togtur mellem de to byer kan klares på ca. tre timer. Du kan finde inspiration til de bedste seværdigheder i Bukarest her.

Fra Craiova kører også tog til den bulgarske by, Vidin. Vidin ligger langs Donau-floden og byder bl.a. på en flot og velbevaret fæstning. Du kan læse min rejseguide til Vidin her.

Der er én togafgang dagligt mellem Craiova og Vidin, og turen tager ca. tre timer. Fra Vidin er der direkte tog videre mod Sofia. Du kan finde inspiration til de bedste seværdigheder i Sofia her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (gavlmaleri i Craiova): Foto: Benjamin Munk Olsen

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *