Seværdigheder i Bacău: På sjove afveje i Rumænien

Sandsynligheden er stor for, at du aldrig har hørt om Bacău – en middelstor provinsby i det nordøstlige Rumænien. Og skulle du mod forventning kende til byen, hænger det måske sammen med, at du har set det eksotiske navn på afgangstavlen i Billund Lufthavn. WizzAir betjener nemlig den direkte rute mellem Billund og Bacău, og det er netop grunden til, at jeg har valgt at kigge nærmere på den ukendte by, og fundet frem til en håndfuld interessante seværdigheder.

Bacău ligger ved foden af bjergkæden Karpaterne i den historiske region Moldavien. Byen er et oplagt rejsemål for dig, der søger autentiske og anderledes rejseoplevelser til små penge. Stig ombord på flyet sammen med rumænske gæstearbejdere og nyd en destination, som ikke er overrendt af turister.

Med ca. 170.000 indbyggere er Bacău bestemt ikke nogen lille by, og selvom her altså ikke findes verdensberømte seværdigheder, kan du sagtens få nogle spændende dage til at gå med at udforske denne ukendte perle. Der er gode muligheder for at nyde bymidten, hvor du kan indsnuse den lokale atmosfære og besøge attraktioner som Katedralen, Observatoriet og Det centrale marked samt nyde lokal mad og øl på stemningsfulde restauranter og barer.

Er du til naturoplevelser, så kan det også anbefales at udforske bjergkæden Karpaterne, hvor der findes gode vandremuligheder samt et fantastisk spa-resort.

I denne korte og utraditionelle rejseguide finder du forslag til de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i Bacău. God tur til Rumænien!



Booking.com

Seværdigheder i Bacău – de 6 bedste oplevelser

1. Victor Anestin-observatoriet (Observatorul Astronomic Victor Anestin)

[Observatorium + Planetarium + Udsigt + Museum]

Victor Anestin (1875-1918) havde mange jobtitler – han var både journalist, videnskabsmand, astronom og science fiction-forfatter – og i dag er en af de mest populære seværdigheder i Bacău opkaldt efter ham. Victor Anestin-observatoriet byder på et topmoderne 4K planetarium, et enormt teleskop, en fornem udsigt over byen og en interessant udstilling om verdensrummet.

I sin levetid gjorde Victor Anestin en række originale astronomiske observationer omkring planeten Venus, som han fik bragt i udenlandske tidsskrifter. I Rumænien er Anestin dog først og fremmest kendt for sin formidling af verdensrummet til den brede befolkning. Dette foregik både i bladet ’Orion’ (landets første astronomiske publikation, som Anestin grundlagde) og gennem tre science fiction-romaner.

Observatoriet er indrettet i et tidligere vandtårn, og du kan passende starte besøget med en tur i det moderne planetarium. Her vises flotte 3D-film, som tager dig med ud til fremmede stjerner og planeter. Du skal naturligvis også se den aktuelle himmel og de interessante himmellegemer gennem det store teleskop, og nyde den fine udsigt fra tagterrassen. Herfra kan du se det meste af Bacău.

Åbningstider: 8:00-16:00 (tirsdag til søndag).

Transport: Bus 1 eller 18 til Energiei.

2. Precista-kirken (Biserica Precista)

[Kirke + Ruiner]

Precista-kirken er blandt de ældste bygningsværker i Bacău – et fantastisk sted at besøge, hvis du gerne vil opleve en fredelig oase midt i byen. Den smukke gamle stenkirke er et udsøgt eksempel på moldavisk middelalderarkitektur, opført af Alexander (nationalhelten Stefan Cel Mares søn) i 1491. Omkring kirken findes en hyggelig park, hvor du bl.a. kan se stemningsfulde ruiner af et tidligere kongeslot samt et vagttårn.

Stenporten, som leder ind til parken, er dekoreret med fine gyldne ikoner, og fungerer som en forsmag på, hvad der venter inde i det kompakte kirkerum. Det sparsomt oplyste rum har kun få vinduer og er rigt dekoreret med frisker samt en forgyldt altertavle.

3. Mircea Cancicov-parken (Parcul Mircea Cancicov)

[Park + Afslapning]

Den 24 hektar store Mircea Cancicov-park blev grundlagt i 1938, og er i dag byens største grønne område. På en varm sommerdag er det skønt at søge tilflugt under træernes skyggefulde kroner, og tage plads på en af de mange bænke. Parken præges af en bred allé, som strækker sig gennem området, ligesom her findes et stort antal buster af nationale kulturpersonligheder – bl.a. af digteren Mihai Eminescu.

En anden attraktion ved Mircea Cancicov-parken er de fine springvand, og den flotte parksø. For børnene vil legepladsen nok være favoritten. Har du brug for en pause og eventuelt en bid mad eller noget at drikke, så findes her også flere boder samt to regulære spisesteder, f.eks. den charmerende Lake House Restaurant.

4. George Bacovias mindehus (Casa memorială George Bacovia)

[Museum]

Skal turen til Bacău have et intellektuelt islæt, så kan du med fordel lægge vejen forbi George Bacovias hus. George Bacovia (1881-1957) anses i dag for en af Rumæniens vigtigste digtere, og hans familiehjem i Bacău er i dag åbent som museum.

Bacovia var først og fremmest en symbolistisk digter, men hans værker betragtes tillige som en forløber for rumænsk modernisme. Flere af hans digte er oversat til engelsk, og kan læses, hvis du gerne vil blive klogere på hans univers og stil.

Bacovias hus ligger i en gade, der meget passende er opkaldt efter George Bacovia. Da Bacovia selv boede i nummer 13 hed gaden imidlertid Liceului. Bag murene i den gule bygning kan man opleve seks forskellige rum fyldt med manuskripter og bøger, samt en lang række af familiens ejendele som møbler, malerier og fotografier.

Særligt de mørke møbler i arbejdsværelset og sengen dækket med moldaviske tæpper skiller sig ud. I salonen er der udsigt til gaden og her findes bl.a. et klaver og tre store spejle.

Selvom du ikke har det fjerneste kendskab til George Bacovia og hans digte, er det en interessant oplevelse at gå gennem denne unikke tidslomme. Man får således et spændende indblik i fortidens rumænske indretningstraditioner, mens man i øvrigt føler sig yderst finkulturel.

Åbningstider: 9:00-17:00 (tirsdag til søndag).

5. Det centrale marked (Piața Centrală)

[Marked]

Uanset om du kommer for at gøre dine indkøb eller blot for at kigge dig omkring, så er et besøg på Det centrale marked i Bacău en spændende og autentisk oplevelse. Markedet er byens største, og består af en stor hal samt en række udendørs boder. Her kan stort set købes alle former for forbrugsvarer, bl.a. mejeriprodukter, kød, frisk frugt og grøntsager. Udenfor sælges der bl.a. farvestrålende blomster.

Markedet er meget populært blandt indbyggerne i Bacău, da mange foretrækker at gøre deres indkøb her i stedet for i de store supermarkeder og indkøbscentre. Til gengæld er der blevet klaget over priskarteller, da varerne har en tendens til at koster det samme i alle boderne.

Der er god mulighed for at finde lækre lokale delikatesser – bl.a. nyopgravede grøntsager og friskplukkede frugter. Den lokale honning er også værd at gå efter. I bazaren, som har en afdeling for sig, kan du købe billigt tøj og sko.

Åbningstider: 6:00-20:30 (mandag til fredag), 6:00-17:30 (lørdag), 6:00-14:30 (søndag).

6. Katedralen (Catedrala Înălțarea Domnului)

[Kirke]

Den majestætiske ortodokse katedral klæder virkelig bybilledet i Bacău, og har gjort det siden 2018 hvor bygningsværket stod færdigt. Arkitekturen er ganske speciel og kombinerer på fineste vis klassisk kirkedesign med mere moderne tendenser. Katedralen er den tredjestørste i Rumænien og det store kors på kuplens tag når op i 70 meters højde.

Officielt er den store kirkebygningen slet ikke nogen katedral, da den ikke er hjemsted for en biskop. Biskoppen holder i stedet til i byen Roman. Blandt indbyggerne i Bacău omtales kirken nu alligevel som ’katedralen’.

Byggeriet blev indledt i 1992, hvor fundamentet blev lagt 10 meter under gadeplan. På det nederste plan findes en udstillingshal, en boghandel samt et beskyttelsesrum.

I den moderne arkitektur anvendes en række klassiske kirke-elementer som kirkeskib, kor, tårn og kuppel, og facadens farve er holdt i hvidt. Studerer man bygningen nærmere, lægger man imidlertid mærke til flere finurlige elementer, som hører den modernistiske arkitektur til med bl.a. brudte flader og atypiske lysindfald.

Det kan anbefales at tage et kig indenfor i katedralen. Her præges udsmykningen af klassiske ortodokse værker, stribevis af ikoner og forgyldte genstande. Katedralens konservative og traditionelle indre er en forunderlig kontrast til det moderne ydre. Gå også en tur gennem den skønne park bag katedralen.

Restauranter i Bacău – de bedste spisesteder

1. Lake House

[Calea Marasesti 14, Parc Cancicov]

Dybt inde i Mircea Cancicov-parken finder man den hyggelige og romantiske restaurant, Lake House. Spisestedet ligger – som navnet indikerer – ved parkens charmerende sø, og på en sommerdag er den overdækkede terrasse det perfekte udgangspunkt for en skøn frokost eller middag. Her er pyntet flot op med farverige blomster og menukortet præges af lette pastaretter og tungere kødretter. Stedets specialitet er de møre og velsmagende spareribs.

2. La Bettola

[Strada Garii, Numarul 30]

Nær banegården finder man denne skønne italienske restaurant, som er blandt byens bedste. Italiensk sprog, kultur og gastronomi er alt sammen populært i Rumænien, og på La Bettola kan du se frem til lækre autentiske retter fra støvlelandet. Pastaretterne er uforglemmelige, og er du til fisk og skaldyr, så kan du også se frem til at blive forkælet. Husk en limoncello – citronlikør – efter måltidet. Indretningen er meget enkel, men stemningen er god, og man føler sig straks velkommen.

3. Hanovra

[Strada erou Pintea Ciprian 13]

Ønsker du at smage på nogle lokale specialiteter, så er Hanovra et oplagt valg. Den autentiske og rustikke rumænske restaurant ligger et stykke syd for centrum, men er bestemt en omvej værd. Udsmykningen er et kapitel for sig, og væggene er finurligt dekoreret med træ, sten, vognhjul(!) og keramik. Er du her en sommerdag, så er gårdhaven en dejlig oase. Prøv klassiske rumænske retter som mititei (små grillede og krydrede ruller af hakket kød) og sarmale (kåldolmere). Begge dele skal naturligvis skylles ned med den lokale Ursus-øl.

Hotel i Bacău – de bedste overnatningssteder

Der findes flere hyggelige hoteller i Bacău, og nedenfor finder du to forslag til overnatning i den rumænske by. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Bacău hos Booking.com her.



Booking.com

1. Hotel Dumbrava

[Strada Dumbrava Rosie 2]

Hotel Dumbrava er blandt de mest populære hoteller i Bacău – tæt på både centrum og Mircea Cancicov-parken. Her findes flotte og moderne værelser, ligesom gæsterne kan nyde den internationale restaurant og den skønne sommerhave med solterrasse.

Værelserne er forsynet med aircondition, tv, minibar og eget badeværelse. Receptionen er døgnåben og hver morgen kan du se frem til en dejlig morgenmad. Her findes også fitnesscenter og sauna. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

2. Vila Tosca

[Strada Cuza Voda 4]

Vila Tosca er et hyggeligt og stemningsfuldt pensionat, hvor du virkelig kan få den rumænske gæstfrihed ind under huden. Hotellet har tre stjerner – det er ikke luksus, men værelserne er pæne og forsynet med tv, minibar og eget badeværelse.

I stueetagen findes en rigtig god restaurant, ligesom det omkringliggende område byder på mange fine spisesteder og barer. Der er blot 200 meter til banegården, mens mange af byens attraktioner ligger i gåafstand fra hotellets hoveddør. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Sådan kommer du til Bacău

Der er ca. 2.200 km til Bacău fra den dansk/tyske grænse, og for de flestes vedkommende vil en bilferie til denne afsidesliggende del af Europa ikke være aktuel. I stedet giver det mening at komme til Bacău med fly – specielt set i lyset af, at du kan flyve ganske billigt hertil med WizzAir.

Fly til Bacău

Fly er den oplagte rejseform, hvis du gerne vil til Bacău. Det er nemlig muligt at flyve direkte fra Billund Lufthavn, og flyvetiden til den nordøstlige del af Rumænien er ca. 2 timer og 30 minutter.

Bacăus lufthavn, George Enescu International Airport (BCM) ligger ca. 5 km syd for centrum. Den hurtigste og letteste måde at komme fra lufthavnen til centrum på er at tage en lokal taxa. Fra hovedvejen er det også muligt at tage med bus nr. 14 ind til byen.

Sådan kommer du rundt i Bacău

Det er mest optimalt at komme rundt i Bacău til fods eller med taxa. Der findes egentlig et udmærket netværk af bybusser, men det kan være relativt besværligt at finde ud af køreplaner og stoppesteder. Taxaerne er billige, og så længe du holder øje med, at taxameteret er slået til, bør der ikke opstå problemer. Da det til tider kan være svært at kommunikere med chaufførerne, kan det anbefales at have skrevet stednavn eller udførlig adresse ned på forhånd.

Flere oplevelser…

Mens Bacău bestemt ikke er særlig turistpræget, så ser det anderledes ud for den lille kurby, Slănic-Moldova. Slănic-Moldova er smukt beliggende i bjergkæden Karpaterne, og i slutningen af 1800-tallet begyndte man at udnytte områdets saltholdige kilder.

Kildernes påståede helbredende virkning blev markedsført ganske flittigt, og der blev indrettet store kurbade og hoteller for turister. Den historiske og pompøse arkitektur bidrager til en helt unik stemning i den lille by, der ligger ca. 70 km sydvest for Bacău.

Tip: Overvejer du et fantastisk spa-ophold i Rumænien, så er Hotel Perla i Slănic-Moldova et oplagt valg. Det luksuriøse hotel ligger i naturskønne omgivelser og byder på et skønt spa- og wellness-center samt to lækre swimmingpools. Du kan læse mere om hotellet her.

På vejen mod Slănic-Moldova er det også oplagt at gøre stop i byen Târgu Ocna (ca. 55 km fra Bacău). Også her spiller salt fra undergrunden en stor rolle, og man kan således komme på besøg i den lokale saltmine dybt under jorden. Targu Ocna-saltminen (Salina Târgu Ocna) er en af områdets største attraktioner.

Bukarest Er du i humør til en storbyferie, så er der også blot 290 km fra Bacău til den rumænske hovedstad, Bukarest. Bukarest er en spændende millionby, hvor man kan slappe af på caféerne i den charmerende gamle bydel, nyde en lang række stemningsfulde parker og betragte verdens største parlamentsbygning, opført under Nicolai Chaucheskos diktatoriske styre.

Det er også muligt at besøge Chaucheskos overdådige villa, som i dag er indrettet som museum. Du kan læse mere om de bedste seværdigheder, spisesteder og hoteller i Bukarest her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (bjerglandskab i Rumænien): Billede af timotavi fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *