Weekend i Rumænien: Seværdigheder i Cluj-Napoca

Nærmest ukendte Cluj-Napoca (Cluj i daglig tale) byder på masser af oplevelser og sjove seværdigheder. Cluj er hovedby i den historiske region Transsylvanien og samtidig Rumæniens næststørste by. Det er også en by med en ung befolkning, og dermed masser af liv. Af byens omkring 350.000 indbyggere, er op mod en sjettedel studerende på byens universiteter, hvilket giver et fantastisk byliv – i hvert fald når skoleåret er i gang.

Er du ikke lige til fest og byture, har Cluj-Napoca dog også meget andet at byde på, som gør den oplagt til en forlænget weekend, eller som et stop på en rundrejse i regionen.

Parker og smukke bygninger

Her er masser af indbydende parker, og historien fornægter sig heller ikke i de smukke bygninger i centrum. Faktisk går byens historie helt tilbage til romertiden, hvor Napoca var områdets primære bosættelse. Omkring Cluj kan man også opleve fremragende natur, og floden, Someșul Mic, der løber lige igennem byen, er oplagt til vandaktiviteter.

Der er mange flotte bygningsværker og statuer i Clujs gamle bydel. Foto: Lajos Móricz fra Pixabay 

Med Wizzairs dikrete forbindelse mellem Billund og Cluj-Napoca er det utrolig nemt at komme til Transsylvanien, og prisniveauet i Rumænien sikrer, at du har masser af penge til de sjove oplevelser. Jeg har samlet de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter til en kort rejseguide, så din ferie til Cluj-Napoca bliver så god som muligt…Booking.com

Seværdigheder i Cluj-Napoca – de 8 bedste oplevelser

1. Cetățuia-højen

[Udsigt + Afslapning]

Du får den perfekte udsigt over Cluj-Napoca og byens seværdigheder fra Citadelhøjen. Foto: Benjamin Munk Olsen

Tag de gode travesko på, og begiv dig op mod Citadelhøjen, hvor der venter dig en fantastisk udsigt over Cluj. I starten af 1700-tallet opførte Habsburgerne en fæstning på den strategiske høj nord for bymidten, men i dag er der kun ruiner tilbage af det omfattende citadel.

Til gengæld er udsigten bevaret, og du kan f.eks. nyde den fra terrassen hos caféen Pergola – hvor du også får byens bedste lemonade. På toppen af bakken findes også bænke, hvor man kan få gode timer til at gå på en sommerdag.

2. Skt. Mikael-kirken

[Kirke]

Den flotte kirke er en af byens mest markante bygninger. Foto: Benjamin Munk Olsen

Den katolske Skt. Mikael-kirke (Biserica Sfântul Mihail) er et af byens fremmeste vartegn. De ældste sektioner af den gotiske kirkebygning stammer fra 1390, mens den nyeste tilføjelse – det 80 meter høje klokketårn – blev opført mellem 1837 og 1862.

Kirken er en af Clujs største turistattraktioner, og den er bestemt et besøg værd. Det samme gælder pladsen foran kirken, Piața Unirii, som er byens største plads. Sørg desuden for at gå forbi kirken om aftenen, hvor den er smukt oplyst – en af de fineste seværdigheder i Cluj-Napoca.

3. Den Centrale Park (Parcul Central)

[Park + Afslapning + Vandcykler]

På en sommerdag er det fantastisk at opholde sig i parken. Foto: Benjamin Munk Olsen

Den centrale park er et fantastisk åndehul for både lokale og turister. Her finder du skygge under træernes kroner, og store indbydende græsplæner, hvor man kan slappe af. Den vel nok største attraktion er dog parksøen med svanebådene. Svanerne er vandcykler, som kan lejes på timebasis, og de er en populær forlystelse.

Parcul Central blev indviet i 1830, og er i dag omringet af Someșul Mic-floden mod nord, det store stadion, Cluj-Arena mod vest, Det ungarske statsteater mod øst og Iuliu Hossu-gaden mod syd. Ved siden af søen ligger restauranten Chios, der med sine smukke terrasser langs vandet er et oplagt sted at nyde en god frokost i sommerperioden.

4. Den Etnografiske Park

[Frilandsmuseum]

De smukke trækirker er højdepunktet ved at besøge frilandsmuseet i Cluj. Foto: Benjamin Munk Olsen

Den store etnografiske park, Romulus Vuia, var Rumæniens første frilandsmuseum, og åbnede i 1929. Det er et oplagt sted at blive klogere på regionens historie, for her er samlet en række traditionelle bygninger, primært fra bondesamfund i Transsylvanien. De flotteste er uden tvivl trækirkerne med de mange udskæringer og smukke malerier. Kirketagene, med deres buede former og tagsten af små træstykker, er meget specielle.

Her findes også bondegårde og værksteder, og omgivelserne er fantastiske, da alle de historiske huse er spredt ud på en stor eng. Da jeg besøgte parken, var alle bygningerne aflåst, mens et antal ældre damer gik rundt med store nøglebundter, og på skift låste op for gæsterne. Der er desværre ikke noget spisested i parken, så det kan være en god idé at medbringe en madpakke.

Åbningstider: Onsdag til søndag: Oktober til februar 9:00-16:00, marts til september 10:00-18:00

Transport: Bus 37 til Tetarom eller tag en taxa fra centrum.

5. Klausenburger

[Mikrobryggeri + Udsigt]

Klausenburg er det tyske navn for Cluj-Napoca, og det er således også et oplagt navn til en tysk specialitet, nemlig ølbrygning. Du finder Klausenburger-mikrobryggeriet på øverste etage i det centrale indkøbscenter, og fra den indbydende tagterrasse får du en fantastisk udsigt over den centrale del af Cluj. Her findes et stor udvalg af hjemmebryggede øl, og du kan også få lækker mad og byens bedste ølsnacks.

Åbningstider: Tirsdag til torsdag 10:00-2:00, fredag og lørdag 10:00-3:00, søndag 10:00-2:00, mandag 12:00-2:00

6. Grădina Botanică

[Botanisk have]

Den store botaniske have syd for centrum er en del af Cluj-Napocas universitet, og fungerer således både som turistattraktion og som lærings- og forskningsinstitution. Haven er en af de største i Sydøsteuropa – den strækker sig over 14 hektar og huser mere end 10.000 planter fra hele Verden. Den botaniske have er en fantastisk bynær oase, og et oplagt sted for en gåtur eller for afslapning.

Det koster et mindre beløb i entré, men man kan også sagtens bruge langt tid her. Sørg bl.a. for at se den japanske have med den smukke asiatiske udsmykning, og den romerske have med arkæologiske rester fra den romerske bosættelse, Napoca. Her findes også et botanisk museum.

Åbningstider: Dagligt 8:00-20:00 (det botaniske museum mandag til fredag 8:00-15:00)

7. Skrædderbastionen

[Bastion + Bymur]

Cluj var engang omringet af en massiv bymur, men kun skrædderbastionen står tilbage. Foto: Benjamin Munk Olsen

Bastionul Croitorilor er det sidste levn fra de bymure, der engang omringede Cluj. Navnet betyder skrædderbastionen, og den udgjorde det sydøstlige hjørne af byens fæstning. Bastionen blev opført i det 15. århundrede og genopbygget mellem 1627 og 1629, hvor den fik sit nuværende udseende.

Fæstningen rundt om Cluj havde en række bastioner, og det var byens håndværkerlaug, der havde ansvar for at vedligeholde og bemande de enkelte bastioner – i dette tilfælde byens skræddere. Det er ikke fordi der er overvældende meget at se ved Skrædderbastionen, men bygningen har alligevel formået at snige sig med blandt turisternes foretrukne pejlemærker.

8. Turda Saltmine (Salina Turda)

[Saltmine + Forlystelsespark]

I saltminens enorme kammer gemmer sig bl.a. en forlystelsespark med pariserhjul. Foto: Szabolcs Molnar fra Pixabay

Byen Turda ligger ca. 34 km syd for Cluj-Napoca, og det er nemt at komme hertil med bus. Det er imidlertid ikke selve byen, der er en attraktion, men nærmere bestemt den fantastiske saltmine, der ligger lidt udenfor centrum.

Her er blevet udvundet salt siden antikken, mens her har været en aktiv mine siden middelalderen – i skriftlige kilder nævnes saltminen i Turda så tidligt som 1075. I 1932 sluttede salteventyret dog for en stund, da den aktive saltudvinding blev indstillet. Mange år senere (i 2010) åbnedes dørene dog på ny, men dette gang var det ikke for at udvinde det hvide mineral, men i stedet for at byde publikum velkommen til en underjordisk verden.

Saltkrystaller og forlystelsespark

I Salina Turda kan du opleve de enorme mineskakter, hvor saltkrystaller hænger ned fra lofterne og presses ud gennem klippevæggene. Du kan se hvordan man har udvundet salt gennem tiderne, og hvordan heste og mennesker arbejdede hårdt mange meter under jordoverfladen.

Det mest spektakulære er dog den forlystelsespark (ja, du læste rigtigt!), som man har indrettet i det største minekammer. I det 90 meter høje rum findes bl.a. et pariserhjul og en underjordisk saltsø, hvor du kan leje robåde. Det er en helt speciel oplevelse at besøge Salina Turda, og det kan klart anbefales at tage turen hertil fra Cluj.

Åbningstider: Dagligt 9:00-17:00 (sidste indgang kl 16:00)

Transport: Busser til Turda afgår fra busterminalen i Cluj hver time (i myldretiden to gange i timen). Turen tager ca. 40 minutter. Fra busterminalen i Turda kan du gå (der er ca. 5 km), benytte en lokal bus, eller tage en taxa.

Restauranter i Cluj-Napoca – de bedste spisesteder

Der er mange gode spisesteder i Cluj, og leder du efter lokale delikatesser kunne du f.eks. starte med en cascaval pané (varm paneret ost) eller ciorba de burta (komave-suppe) til forret. Hovedretten kunne være de lækre sarmale (kåldolmere) eller krydrede mititei (grillede ruller af hakkekød). Slut af med nationaldrikken tuica, der er en stærk blommebrændevin.

Leder du efter en god bar i Cluj, så husk at kigge op! De fleste barer i den gamle bydel ligger på 1. sal, og en ’førstesals-bar’ er et udtryk, som bruges flittigt.

Her har jeg samlet de bedste restauranter, som du med fordel kan finde inspiration i:

1. Roata

[Strada Alexandru Ciurea 6]

En af de absolut bedste og hyggeligste spisesteder i Cluj. Roata ligger for enden af en blind vej, og det er ikke et sted, man lige kommer forbi, uden at kende det. Her serveres traditionelle rumænske retter, og betjeningen er meget venlig. Er du her om sommeren, kan du nyde den dejlige gårdhave, men de små rum indenfor, er også meget stemningsfulde. Vil du prøve lidt af det hele, kan du få et stort bræt med en blanding af de lokale delikatesser.

2. Carrousel

[Parcul Central]

I midten af Den centrale park, i et stort og flot palæ, finder du restaurant-komplekset Chios. Der er vand hele vejen rundt om bygningen, og på forsiden ud mod den store sø finder du cafeteriadelen, mens du på bagsiden finder den hyggelige og indbydende restaurant, Carrousel.

Når du besøger parken, er det oplagt at spise forkost her, for skønnere omgivelser findes ikke. Du får naturligvis den bedste oplevelse om sommeren, hvor du kan sidde ved de udendørs borde – hvert bord har sin egen lille terrasse i den parklignende restaurant-have. Maden er også fantastisk, og der er et stort udvalg af lækre retter og gode drikkevarer.

3. Samsara

[Cardinal Iuliu Hossu 3]

På Samsara er alle retterne vegetariske, og der er bestemt ikke sparet på opfindsomheden. Så uanset om du er vegetar eller blot er interesseret i at prøve noget nyt, så er et besøg her en oplevelse. Omgivelserne er meget hyggelige og stemningsfulde, og der vokser f.eks. et stort oliventræ i restaurantens gulv. Det er anderledes ligesom den fremragende mad.

4. Tortelli Pasta Bar

[Strada sculptor Fulicea Virgil 2]

Tortelli er blandt de bedste restauranter i Cluj når det kommer til italiensk madlavning. Pastaen er lavet fra bunden, og råvarerne er i top. Her findes dog også masser af andre retter på menukortet – f.eks. nogle utroligt lækre supper. Stedet er hyggeligt, og betjeningen er rigtig god og venlig. Er du her om sommeren kan du nyde de lækre retter på torvet udenfor.

5. Ursus – Fabrica de bere

[Calea Manastur 2-6]

Ursus betyder bjørn på rumænsk og er samtidig navnet på et af landets største bryggerier, som ligger vest for centrum i Cluj. I forbindelse med fabrikken er indrettet en moderne og stilfuld restaurant og pub, hvor du både kan spise traditionel rumænsk mad og klassisk international pubmad. Og så kan du naturligvis slukke tørsten i den lækre øl, som naturligvis findes ufiltreret fra fad.

Hotel i Cluj-Napoca – de bedste overnatningssteder

Når du besøger Cluj bør du naturligvis bo i den gamle bydel i centrum nær Unirii-pladsen. Cluj er ikke nogen stor by, men du finder den bedste stemning i gaderne omkring de store boulevarder Erolier og Bulevardul 21 Decembrie 1989. Herunder finder du tre forslag til gode overnatningsmuligheder i forskellige prisklasser. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Cluj hos Booking.com her.Booking.com

1. Transylvania Hostel

[Strada Iuliu Maniu 26]

Transylvania Hostel er et utrolig populært hostel, som ligger meget centralt i Cluj. Man føler sig straks velkommen, for stedet er hyggeligt og personalet er utrolig serviceminded – faktisk arrangeres der hver aften fælles spisning ude i byen og efterfølgende bytur for dem, som har lyst. Transylvania Hostel byder både på klassiske sovesale og private værelser, og der er garanti for at komme i snak med andre rejsende, hvis man ønsker at socialisere. Læs mere om hotellet her.

2. Hampton

[Bulevardul 21 Decembrie 1989 67]

Hampton Cluj-Napoca ligger på den store Bulevardul 21 Decembrie 1989, i gåafstand til den gamle bydel. Det er et moderne og stilfuldt indrettet hotel i mellemklassen, som tilbyder alt hvad du har brug for under dit ophold. Hotellet er oplagt til forretningsrejsende, men de pæne forhold og den imødekommende betjening er naturligvis et plus for alle typer gæster. Læs mere om hotellet her.

3. Opera Plaza Hotel

[Strada General Mosoiu Traian 10-12]

Vil du gøre dit ophold i Cluj ekstra luksuriøst, så er Opera Plaza Hotel det oplagte hotel at tjekke ind på. På det historiske hotel ved man hvordan et ophold skal gøres mindeværdigt, og du får desuden alle de faciliteter der kendetegner et 5-stjernet ophold. Det gælder bl.a. swimmingpool, spa og roomservice. Her er ikke sparet på noget, og du kan derfor bruge din energi på at holde fri. Opera Plaza Hotel ligger, som navnet antyder, lige ved siden af den smukke operabygning og i umiddelbar gåafstand fra Clujs hyggelige gamle bydel. Læs mere om hotellet her.

Sådan kommer du til Cluj-Napoca

Det er oplagt at komme til Cluj-Napoca med fly, hvor du kan flyve direkte fra Billund.

Togrejse til Cluj og det øvrige Rumænien kan kun anbefales, hvis du rejser på Interrail, eller har gang i et lignende rundrejseprojekt. Ellers er rejsetiden simpelthen for lang.

Sådan kommer du rundt i Cluj-Napoca

Det centrale Cluj kan nemt opleves til fods, men her findes også busser, trollybusser og nogle få sporvognslinjer, alle varetaget af samme operatør. Billetter kan købes i billetluger ved stoppestederne, som er markeret med et ’RATUC’-logo (RATUC er det lokale trafikselskab). Billetter kan også købes i automater, og har du kontaktløs funktion på dit kreditkort, kan du også anvende dette på standerne ombord på bussen.

Taxer er en fremragende måde til at komme rundt til de bedste seværdigheder i Cluj-Napoca. For turister er taxaerne et godt alternativ til busserne. Taxaerne i Cluj er billige, og chaufførerne benytter taxameter, så du hele tiden kan holde øje med prisen. De jeg besøgte Cluj, kørte jeg en del i taxa, og havde kun gode oplevelser. Chaufførerne forstår dog ikke nødvendigvis meget engelsk, men jeg kom altid det rette sted hen.

Flere oplevelser…

Bukarest Du kan med fordel fortsætte rejsen i Rumænien ved at besøge den spændende hovedstad, Bukarest. Her kan du f.eks. nyde den gamle bydels mange dejlige caféer og barer, eller dykke ned i den interessante historie. Besøg f.eks. den enorme parlamentsbygning eller Ceausescu overdådige palæ. Om sommeren er de idylliske parker også et must. Læs mere om de bedste seværdigheder i Bukarest her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (graffiti i Cjul-Napoca): Billede af Adnana-Denisa Zanet fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *