Oplevelser i Brno: De 10 bedste seværdigheder

Tjekkerne har det med at spare på vokalerne i deres bynavne, men der er ikke sparet på spændende og sjove oplevelser i Brno – Tjekkiets næststørste by. Med omkring 400.000 indbyggere har Brno en perfekt størrelse samt en god mængde seværdigheder til en forlænget weekend – eller som et stop på rundrejse i regionen.

Mens Prag med årene er blevet overrendt af enorme turiststrømme, ser det anderledes ud i Brno. Turisterne har det med at blive tiltrukket af hovedstæderne, og det tjener til provinsbyernes fordel. Brno er en hyggelig by med en flot, gammel bymidte, der til forveksling minder om en mini-udgave af den tjekkiske hovedstad – ja domkirkens arkitektur ligner mistænkeligt meget arkitekturen på St. Vitus-katedralen på slotshøjen i Prag.

Den gamle bydel er fyldt med nyrestaurerede bygninger, og gågaderne byder på mange spændende butikker. Byrummet er fyldt med sjove og interessante skulpturer, mens restauranter byder på lækre lokale retter og velsmagende tjekkisk øl – priserne i Tjekkiet er stadig aldeles fordelagtige, når det gælder mad og drikke.

Blandt Brnos smukke gamle bygninger findes et stort antal flotte skulpturer. Foto: Benjamin Munk Olsen

I umiddelbar nærhed af byen findes gode rekreative områder, som f.eks. Brno Reservoir, der er et perfekt udgangspunkt for at nyde naturen i sommermånederne. Uanset årstid kan du også nyde de mange spændende seværdigheder, der bogstaveligt talt findes under overfladen i Brno. De underjordiske oplevelser tæller bl.a. en krypt med skeletter, en labyrint under den gamle markedsplads samt en atomsikret koldkrigsbunker.

Tjekkiets næststørste by har noget for enhver smag, og jeg har samlet de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i Brno her.



Booking.com

Seværdigheder i Brno – de 9 bedste oplevelser

1. Špilberk-slottet

[Slot + Museum + Udsigt]

Det er oplagt at starte ferien i Brno med at besøge det store Špilberk-slot, hvor der både findes museer, spisesteder og et højt udsigtstårn. Foto: Benjamin Munk Olsen

På en bakketop hævet over Brno ligger Špilberk-slottet, hvor du bl.a. kan opleve imponerende fæstningsmure, gamle fangekældre og en fantastisk udsigt over byen. Slottet blev grundlagt i midten af det 13. århundrede, og færdigbygget under Ottokar II af Bøhmen. Gennem mange år tjente bygningerne som royalt slot, men blev siden ombygget til det barokke citadel, som man oplever i dag.

Der er ingen tvivl om, at det har været svært at indtage Špilberk-slottet, der med sine massive fæstningsmure, voldgrave og strategiske placering på bakkedraget, har været et udsøgt forsvarsværk. Det modstod bl.a. de svenske angreb under Trediveårskrigen i første halvdel af 1600-tallet.

Det var også i denne tid, at man begyndte at anvende Špilberk som fængsel, og faktisk udviklede slottets fangehuller sig til de mest berygtede i hele det østrig-ungarske kejserrige. Her har siddet mange prominente fanger – både højtstående politiske fanger og almindelige kriminelle.

I dag kan man besøge de spændende kasematter, der i mange år tjente som fængsel. Du kan også bestige det høje udkigstårn, hvorfra du får en spektakulær udsigt over Brno og byens omgivelser. Der findes desuden flere muligheder for at spise og slappe af, enten i den hyggelige restaurant eller den lille café – begge tilbyder udendørs servering i sommermånederne i de stemningsfyldte omgivelser.

En gåtur rundt i den omkringliggende park er også en fin beskæftigelse, og herfra har man god mulighed for at besigtige de store forsvarsmure.

Åbent april til september: Mandag til søndag 10:00-18:00, oktober til marts: Tirsdag til søndag 9:00-17:00.

Transport: Bus 80 til Česká eller gåtur fra centrum gennem parken.

2. Brno Domkirke

[Kirke + Udsigt]

Den monumentale domkirke er blandt Brnos mest markante bygningsværker. Foto: Benjamin Munk Olsen

Den mørke barokkatedral med de markante 84 meter høje tvillingetårne kan ses fra det meste af byen. Katedralen er opført på Petrov-bakken, og i daglig tale kendes den blot som ’Petrov’, mens dens officielle navn er St. Peter og Paulus-katedralen (Katedrála sv. Petra a Pavla).

Selvom de ældste dele af kirken stammer tilbage fra det 11. og 12. århundrede, er meget af kirken betydeligt nyere. Den overordnede stilretning er barok, mens tårnene fra begyndelsen af 1900-tallet er et udtryk for nygotik, hvor man genoptog gotikkens formsprog.

Blandt kirkens attraktioner er det flotte alter i ibenholt, katedralens skatkammer, der rummer en række smukke genstande, og naturligvis den imponerende udsigt fra tårnet – der er næsten 130 trin på vejen op. En anden detalje, der er værd at bemærke, er kirkeklokkens middagsslag, som sker klokken 11 og ikke klokken 12.

Ifølge sagnet havde den svenske general Torstenson, leder af belejringshæren under Trediveårskrigen, svoret at afblæse det forestående angreb, hvis ikke man havde indtaget Brno ved middagstid den følgende dag. Derfor valgte indbyggerne at ringe med kirkeklokkerne en time tidligere, for at narre den svenske hær til at opgive angrebet. Denne tradition er således bevaret op til i dag.

Åbent mandag til lørdag 8:15-18:30, søndag 7:00-18:30.

3. Brno Reservoir

[Forlystelser + Sejltur + Afslapning + Badning]

Sejlturen på floden med en af de mange turbåde er oplagt, når man besøger Brno Reservoir. Foto: Benjamin Munk Olsen

Brno Reservoir, Brněnská přehrada, blev skabt ved opdæmningen af Svratka-floden mellem 1936 og 1940. Byggeriet medførte, at et stort landområde blev oversvømmet (og byen Kníničky gik tabt). Til gengæld fik Brno en stor og sikker vandreserve. I dag udgør reservoiret et enormt rekreativt område med forlystelser, restauranter og barer. Man kan bade i søen, tage med udflugtsbådene til Veveří-slottet eller selv padle rundt i vandcykler.

Om sommeren er reservoiret et stort tilløbsstykke, og i weekenderne kommer her mange lokale familier. Der er flere gode badestrande langs søen og floden (en af disse er for naturister), og de omkringliggende skove på begge sider indbyder til vandre- og cykelture.

Cykler kan lejes på stedet. Her er også minigolfbane og et stort udvalg af andre aktiviteter. Man kan naturligvis også betragte den enorme dæmning. Den store betonkonstruktion er 23 meter høj, 7 meter bred og 120 meter lang.

Fra det lille færgeleje sejler de populære turbåde. Bådene sejler op ad Svratka-floden med flere stop undervejs – bl.a. ved nogle af områdets bedste badestrande. Den foretrukne destination for turister er imidlertid Veveří-slottet (Hrad Veveří), men nogle både fortsætter videre til den lille landsby Veverská Bítýška. Veveří-slottet er bestemt et besøg værd, og du kan læse mere om det nedenfor.

Transport: Sporvogn 1, 3 eller 11 i retning mod Bystrc, Ečerova. Stå af ved Přístaviště.

4. Veveří-slottet

[Slot + Museum + Udsigt]

Der er meget at se på Veveří-slottet, men den smukke sejltur herud, er den primære grund til at besøge slottet. Foto: Benjamin Munk Olsen

Højt hævet over Svratka-floden ligger Veveří-slottet perfekt placeret. Her har man både kunnet forsvare sig mod fjender, og modtage de varer, der blev transporteret på floden. Hrad Veveří er et af de ældste slotte i Tjekkiet, som på 800 år gik det fra at være en primitiv jagthytte, til at være en af landets største forsvarsværker.

Veveří-slottet ligger i imponerende omgivelser omringet af skove, og den rislende flod mange meter nedefor. Det har både tilhørt hertuger og konger, og faktisk boede den svenske konge Gustav IV Adolph på slottet i starten af 1800-tallet, mens han levede i eksil. Den rige og spændende historie kan man blive klogere på, ved at tage med på de interessante rundvisninger. Mange af slottets rum kan kun opleves med guide. Til gengæld kan de flotte bygninger, fæstningsmure og tårne opleves udefra på egen hånd.

Veveří-slottet nævnes første gang i skriftlige kilder fra 1213, hvor det var et primitivt jagtslot – Veveří betyder egern på tjekkisk. Det var imidlertid Johan Henrik af Luxembourg (1322-1375), der i anden halvdel af 1300-tallet sørgede for de storstilede udbygninger, som transformerede slottet til en regulær fæstning.

I dag forsøger man at føre Veveří tilbage til storhedstiden i middelalderen, og der pågår derfor løbende et stort renoveringsarbejde. De istandsatte bygninger åbnes løbende for besøgende, som desuden kan finde mad, drikke og afslapning i skyggen på slotspladsen.

Åbent fra maj til september dagligt 9:00-18:00 (mandag lukket). I april og oktober er slottet kun åbent i weekender og på helligdage 9:00-17:00.

Transport: Tag med turbådene fra færgelejet ved Brno Reservoir eller bus 303 fra Brno.

5. Labyrinten under det gamle grøntsagsmarked

[Underjordisk museum]

Der gemmer sig mange spændende historier under jorden i Brno. Foto: Benjamin Munk Olsen

I den underjordiske labyrint under det gamle grøntsagsmarked (Labyrint pod Zelným trhem) kan du opleve, hvordan en hel verden udfolder sig under Brno, og har gjort det siden middelalderen. Der er adgang til de labyrintiske gange på guidede rundvisninger, og her kan man blive klogere på, hvordan netværket af barokke kældergange gav optimale forhold for opbevaring af fødevarer samt ydede beskyttelse under krige.

Der er mange trapper og snævre gange på ruten gennem de stemningsfulde gange, så det er en klar fordel at være godt gående. Udstillingerne i de sparsomt oplyste rum er flotte, og der er mange spændende historier, der knytter sig til de unikke rum. Her findes endda et veludstyret alkymilaboratorium.

Åbent tirsdag til søndag 9:00-18:00 (mandag lukket). Der er kun adgang med guide, men der er mange daglige rundvisninger. Disse starter ved billetlugen i Zelný trh 21 – er der god tid til den næste rundvisning starter, kan du med fordel nyde omgivelserne på markedspladsen, hvor der også er flere hyggelige caféer.

6. Krypten under Skt. Jakobs Kirke

[Krypt + Skelletter]

Krypten under St. Jakobs Kirke er rigt dekoreret med forskellige knoglerester. Foto: Benjamin Munk Olsen

Et besøg i krypten under Skt. Jakobs Kirke (Kostel sv. Jakuba) er ikke for sarte sjæle. I 2001 gjorde arkæologer et spektakulært fund dybt under kirkepladsen, Jakubské náměstí. Her genopdagede man nemlig et såkaldt ’benkammer’, der rummer knogler og kranier fra intet mindre end 50.000 mennesker. Antropologiske analyser har vist, at her bl.a. er blevet begravet ofre for pest og kolera, Trediveårskrigen og den svenske belejring.

Indgangen til krypten findes på selve pladsen udenfor kirken. Udstillingen hernede er ikke stor, men det er en helt speciel oplevelse, at gå rundt i de underjordiske gange, og betragte de mange kranier og knogler. Det er også en lille smule uhyggeligt. Kranier og knoglestumper er sirligt og dekorativt opstillet, hvilket ikke gør stemningen mindre speciel. Det føles lidt som at besøge en satanistisk kult, men den umiddelbare nærhed af hellig jord i Skt. Jakobs Kirke skræmmer forhåbentlig onde ånder væk.

Når du har besøgt den sælsomme krypt, kan du også tage et kig ind i selve kirken. Skt. Jakobs Kirke stammer fra det 13. århundrede, og her kan man bl.a. beundre det gotiske udtryk og de fine kunstværker. Du kan også tage med på en rundvisning i klokketårnet, og høre historien om kirken og høre de store kirkeklokker på klods hold.

Krypten er åben tirsdag til søndag 9:30-18:00 (mandag lukket).

7. 10-Z Bunker

[Bunker + Museum]

Man kan få et godt indtryk af de mange maskiner, som skulle forsyne 10-Z Bunker med frisk luft etc. Foto: Benjamin Munk Olsen

Den ser ikke ud af meget udefra, men i bakken under Špilberk-parken findes et bygningsværk, som i mange år var en statslig hemmelighed. Det er den atomsikrede koldkrigs-bunker 10-Z, som i dag er omdannet til museum. Den 1.500 kvadratmeter store bunker har en spændende historie, og fungerer både som museum, hotel og restaurant.. ja, men kan faktisk overnatte i de specielle omgivelser. Læs mere under afsnittet ’Overnatning i Brno’.

10-Z var oprindeligt et beskyttelseskompleks opført under 2. Verdenskrig. Her skulle bunkeren give beskyttelse til byens indbygger under de allieredes bombardementer. I årene umiddelbart efter krigen fungerede bunkeren som vinhandel, og vinen må have haft gode forhold i de kølige omgivelser. Allerede i 1948 blev bunkeren imidlertid beslaglagt af kommuniststyret, og herefter vidste kun få mennesker, hvad der foregik under jorden langs Husova-gaden.

Det markant udbyggede anlæg stod færdigt i 1959, og skulle kunne huse 500 af regionens vigtigste personer, hvis en atomkrig skulle bryde ud. Heldigvis kom 10-Z aldrig i brug, og i 2016 blev bunkeren indviet som et spændende interaktivt museum. Ved indgangen får du udleveret et kort over bygningen, hvorefter du kan udforske de mange rum og de labyrintagtige gange på egen hånd.

Rundt i bunkeren kan du scanne QR-koder, der formidler den spændende historie gennem videosekvenser, ligesom du kan besøge bunkerens tekniske område, hvor du kan se den store dieselmotor, filtrereingsrummet og telefonomstilling.

Kommunikationsområdet spillede en vigtig rolle, når embedsmændene skulle træffe strategiske beslutninger under jorden. I forbindelse med dit besøg i 10-Z kan du også besøge den hyggelige café, hvor du kan få serveret klassiske retter fra kommunisttiden i tilsvarende omgivelser.

Åbent tirsdag til søndag 11:30-18:15 (mandag lukket).

8. Villa Tugendhat

[Modernistisk arkitektur]

Villa Tugendhat har opnået ikonisk status indenfor modernistisk arkitektur, og blev i 2001 optaget på UNESCOs liste over Verdenskulturarv. Optagelsen på denne liste, vidner om, at Greta og Fritz Tugendhats villa er noget ganske særligt. Hvis du interesserer dig for arkitektur og moderne design, er et besøg i Villa Tugendhat et absolut must, når du er i Brno.

Den monumentale villa blev tegnet af den tyske arkitekt Ludwig Mies van der Rohe, og opført mellem 1929 og 1930. Greta og Fritz Tugendhat fik dog kun mulighed for at nyde deres spektakulære villa i otte år, for i 1938 blev de tvunget til at emigrere, som følge af forvarslerne om en kommende krig. De senere ejere ændrede dele af bygningen, men i forbindelse med en storstilet renovation mellem 2010 og 2012, er huset blevet ført tilbage til sit oprindelige udseende.

Det arkitektoniske princip, der er gennemgående for bygningen, er ’less is more’ – der er sparet på udsmykningen og i stedet fokuseret på anvendeligheden. Der er altså tale om et tidligt eksempel på funktionalistisk arkitektur. For datiden var det en banebrydende ny vision indenfor bygningsdesign.

Ludwig Mies van der Rohe arbejdede tæt sammen med indretningsarkitekten Lilly Reich, i skabelsen af villaens interiør, og flere af Reich møbelkreationer til Villa Tugendhat er stadig i produktion i dag.

Der er masser af spændende detaljer i den modernistiske villa, bl.a. den store væg af onyks, som delvist lader solens stråler skinne igennem. Som følge heraf ændrer væggen farve ved solnedgang. Villa Tugendhat tillader kun et stærkt begrænset antal besøgende dagligt, så det er nødvendigt at købe billetter i god tid. Det er ligeledes nødvendigt at reservere tid til de spændende rundvisninger.

Åbent tirsdag til søndag (mandag lukket). Marts til oktober 10:00-18:00, november til februar 9:00-17:00.

9. Pivovar Starobrno

[Bryggeri]

En oplagt beskæftigelse når du er i Tjekkiet er naturligvis at besøge et af landets mange bryggerier. Tjekkiet er kendt for sublim ølbrygning langt ud over landets grænser, og i Brno har du muligheden for at lære mere om brygprocesser, ølhistorie og naturligvis ølsmagning på Starobrno-bryggeriet (Pivovar Starobrno).

Starobrno-bryggeriet har ligget i Hlinky-gaden nær Mendlovo-pladsen siden 1872, men bryggeriets historie er faktisk meget ældre. Bryggeriet blev nemlig grundlagt i 1325 som del af et cistercienserkloster i den gamle bydel, hvor det lå i flere århundreder.

I det 19. århundrede, efter Josef Mandel og hans svigersøn Herrmann Hayek havde overtaget bryggeriet, begyndte efterspørgslen imidlertid at blive så stor, at man så sig nødsaget til at bygge et nyt industrikompleks uden for byen.

Med store investeringer og moderne bryggeriudstyr, blev Starobrno hurtigt en succes. Det overtog løbende byens øvrige bryggerier, og begyndte snart at eksportere store mængder øl til de omkringliggende byer. Lige op til 1. Verdenskrig blev der dagligt sendt fem fyldte vognlæs til kejserrigets hovedstad, Wien. I 2009 fusionerede Starobrno med Krušovice, et andet tjekkisk bryggeri, og blev efterfølgende en del af Heineken-koncernen.

De guidede rundvisninger på bryggeriet er spændende, og man kan både opleve lokalerne med de cylindriske fermenteringstanke og betragte samlebåndet hvor flaskerne bliver fyldt og pakket. Herudover bliver man præsenteret for bryggeriprocessen, ingredienserne og historien om ølbrygning i Brno. Til sidst er der smagsprøver på det lækre øl i bryggeriets restaurant.

Åbent: De åbne rundvisninger uden forudgående tilmelding foregår lørdage 11:00 og 13:00, og søndage 14:00 og 15:00.

Restauranter i Brno – de bedste spisesteder

Det tjekkiske køkken rummer mange lækre gryderetter og supper, men Brno har skam også masser af internationale restauranter. Leder du efter et godt gå-i-byen sted, så kan området omkring St. Jakob-pladsen, Jakubské náměstí, anbefales.

I området bag kirken findes mange barer og hyggelige spisesteder. På min tur til Brno kom jeg også forbi den hyggelige billard-bar, Kulečníková herna Šilingrák (Biskupská 1) i den modsatte ende af den gamle bydel. Stedet ser ikke ud af meget udefra, men på 1. salen gemmer sig en stemningsfuld bar med professionelle pool-, billard- og snookerborde. Her får du forslag til de bedste spisesteder i Brno:

1. Pegas

[Jakubská 120/4]

Pegas har det hele – her er både restaurant, husbryggeri og hotel. Lokalerne er hyggelige og madkortet er præget af tjekkiske klassikere. Prøv f.eks. den lækre gullash med knödel. Det bedste er imidlertid det friskbryggede øl, som fås i flere varianter. Du kan endda se en del af udstyret, som benyttes til ølbrygningen. Er du til hvedeøl, kan denne variant særligt anbefales. Det er også muligt at købe den frisktappede øl ’to go’.

2. Borgo Agnese

[Kopecna 980/43]

Borgo Agnese er den bedst anmeldte restaurant på Tripadvisor, og det er ikke tilfældigt, at restauranten med de lækre middelhavsretter er den bedste blandt byens næsten 1.000 spisesteder. Køkkenchefen Michael Prachař står i spidsen for en moderne og jordnær gourmet oplevelse, hvor der anvendes sæsonens bedste råvarer. Der er fin opdækning med hvide duge, men alle er velkomne uanset påklædning.

3. Potrefena Husa

[Starobrnenska 334/3]

Potrefena Husa ligger i den hyggelige Starobrnenska-gade, hvor du om sommeren kan sidde på den store terrasse foran og langs restauranten, og betragte turister og lokale, der kommer forbi. Du får glimrende mad både til frokost og aften, og menukortet er præget af lokale tjekkiske retter. Du får desuden et stort udvalg af øl, og interesserer du dig for sport, finder du også flere storskærme til dette formål indenfor.

4. Pivovar Starobrno

[Mendlovo namesti 158/20]

I forbindelse med bryggerikomplekset på Starobrno-bryggeriet finedes en stor og moderne restaurant. Lokalerne er stilfuldt indrettet, og her serveres klassisk tjekkisk mad suppleret med klassisk barmad. Og så er der naturligvis masser af god øl placeringen taget i betragtning. Bryggeri-restauranten ligger godt nok et stykke fra centrum, men gullashen er turen værd. Her findes også serveringer på træfade, som er oplagt til delemad.

5. Bar Ktery Neexistuje

[Dvorakova 24/1]

Øl, burger og pommesfrites – leder du efter denne kombination, er Bar Ktery Neexistuje et oplagt valg. Indretningen er rustik men hyggelig, cocktailkortet stort og betjeningen yderst venlig og imødekommende. Menukortet tæller klassiske barretter som burger og sandwich, men kommer du her senere på aftenen er her godt gang i festen. Her er også ofte livemusik.

Hotel i Brno – de bedste overnatningssteder

Der findes mange skønne hoteller i Brno, og nedenfor finder du mine tre forslag til gode overnatningssteder i forskellige prisklasser. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Brno hos Booking.com her.



Booking.com

1. Barcelo Brno Palace

[Shilingrovo namesti 265/2]

Barcelo Brno Palace ligger centralt placeret i Brnos gamle bydel, og er blandt byens absolut bedste hoteller. Du er i gåafstand til det meste byen har at byde på – både seværdigheder og restauranter, og så er personalet utrolig venligt og imødekommende. Værelserne er smagfuldt indrettet, og der findes både spa og sauna på hotellet. Desuden serveres der en rigtig god morgenmad. Læs mere om hotellet her.

2. Pegas

[Jakubská 120/4]

Pegas er både restaurant, husbryggeri og hotel, og standarden er høj for alle tre dele. Pegas er meget centralt placeret i Brno, og et oplagt sted at benytte som base, når du skal udforske den gamle bydel. Værelserne er indrettet med alt hvad du skal bruge, og morgenmaden er inkluderet. En fin detalje er, at køleskabet på værelset dagligt fyldes med sodavand, vand og en øl fra restaurantens bryggeri – og det er inkluderet i prisen! Læs mere om hotellet her.

3. 10-Z Bunker

[Husova 602]

Her er der lagt op til en anderledes indkvartering dybt under jorden. Den atomsikrede koldkrigsbunker er både museum (læs mere i afsnittet om seværdigheder i Brno), cafeteria og hotel. Hotel er måske så meget sagt – det er nærmere et vandrehjem i helt unikke omgivelser. Man sover i primitive metalsenge, og der udleveres klassiske militærsoveposer. Der er køligt i bunkeren, og naturligvis ingen vinduer. Når man overnatter her, har man gratis adgang til museet (ja, man bor faktisk midt i det). Læs mere om hotellet her.

Sådan kommer du til Brno

Der findes godt nok en lufthavn i Brno – Brno-Tuřany Airport – ca. 7,5 km fra bymidten, men den benyttes primært til sæsonbetonede charterflyvinger i sommerperioden, og har ikke direkte forbindelse til Danmark (eller særlig mange andre europæiske hovedstæder). Til gengæld kan man med fordel benytte lufthavnene i Wien og Prag. Fra både Wien og Prag findes mange daglige togafgange til Brno.

Fly til Brno

De mest oplagte flyrejser til Brno er via Wien eller Prag. Fra Wiens hovedbanegård tager det ca. 1,5 timer med direkte tog, mens det fra Prags hovedbanegård tager ca. 2,5 timer. Alternativt kan du flyve til Brnos lufthavn med Ryanair via London Stansted.

Tog til Brno

De bedste forbindelser mellem Danmark og Brno tager 12 timer og 17 minutter, med skift i Hamborg og Prag. Det er en omfattende rejse, og at besøge Brno med tog er derfor mere oplagt, hvis du rejser på Interrail eller i forvejen besøger Wien eller Prag. Du kan læse mere om Interrail her.

Sådan kommer du rundt i Brno

Den gamle bymidte opleves bedst til fods, ligesom du snildt kan gå rundt til de fleste seværdigheder umiddelbart udenfor det kompakte centrum. Har du brug for at komme længere omkring, f.eks. ud til Brno Reservoir, har byen også et godt netværk af sporvogne og busser.

Billetsystemet er ens for begge transportmidler, og billetter findes i følgende udgaver: Enkeltbilletter der gælder i 15 og 60 minutter, endagsbilletter og femdagsbilletter.

Husk at stemple billetten efter påstigning. Billetterne kan købes i de gule billetautomater – enkeltbilletter kan også købes af buschaufføren til en højere pris. Sørg for at have mønter til automaterne, da det kun er meget få automater, der tager imod kort.

Tip: Historisk byvandring i centrum. Kom med på en historisk byvandring i Brnos centrum. Læs mere her.

Flere oplevelser…

Brno ligger midt mellem Prag og Wien, og det er oplagt at kombinere din rejse til Brno med mindst én af disse to spændende hovedstæder.

Prag Der er ca. 200 km fra Brno til Prag. Det er nemt at køre denne distance i bil, men har du ikke bilen med på ferie, er de direkte tog også meget komfortable. Du kan læse mine anbefalinger til de bedste seværdigheder i Prag her

Wien Der er blot 140 km mellem Brno og Wien, og det er derfor nemt at komme til den østrigske hovedstad, enten i bil eller med tog. Du kan finde inspiration til de bedste oplevelser i Wien her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (udsigt over Brno): Billede af Benjamin Munk Olsen.

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *