Seværdigheder i Antwerpen: Belgiens flotte havneby

Antwerpen er Belgiens næststørste by, og har over en halv million indbyggere. Uanset årstid byder den historiske havneby på masser af spændende oplevelser for kærestepar, børnefamilier, seniorer og alle med interesse for historie og kultur. I Antwerpen er der seværdigheder for alle.

Antwerpen har siden 1600-tallet været blandt Verdens vigtigste handelscentre, og den historiske rigdom, som handlen over verdenshavene har medført, kommer også til syne i dag.

KBC-tower fra begyndelsen af 1930’erne siges at være den ældste skyskraber på det europæiske kontinent, og hovedbanegården fra 1905 betragtes af mange som en af Verdens smukkeste banegårdsbygninger (selv hvis du ikke ankommer til byen med tog, bør du gå et smut forbi).

Også fodgængertunnellen under Schelde-floden fra 1933 med sine originale rulletrapper i træ, vidner om, at byens rigdomme også skulle komme indbyggerne til gode.

Diamanter og hyggelige gågader

I dag handles mere end 70% af alle Verdens diamanter i Antwerpen, og den enorme havn er Europas næststørste (efter Rotterdam). Der er således stadig godt gang i forretningerne i den flamske storby, som bestemt er et besøg værd. Hvis du vil se diamanter, så findes byens diamantdistrikt sydvest for hovedbanegården. Her har både et stort antal juvelerer samt diamantbørsen hjemme.

Den smalle middelaldergyde, Vlaeykensgang, er spændende at udforske, og den gemmer på flere hyggelige restauranter. Foto: Jules Grandgagnage fra Pixabay

De smalle gågader gemmer på mange spændende butikker og hyggelige spisesteder, byens museer byder på interessante udstillinger, og i parkerne og langs floden kan man slappe af i sommerperioden. Der skal selvfølgelig shoppes igennem, når du besøger Antwerpen, men det er også spændende at dykke ned i byens farverige historie.

Når du trænger til at hvile fødderne, så byder byens beværtninger på velskænkede belgiske øl og moderne cocktails. Kort sagt: I Antwerpen finder du oplevelser for enhver smag, og jeg har samlet de bedste seværdigheder og restauranter i denne korte rejseguide. God tur!



Booking.com

Seværdigheder i Antwerpen – de 10 bedste oplevelser

1. Grote Markt

[Plads]

På Grote Markt kan du bl.a. opleve det smukke rådhus og den ikoniske skulptur af Brabo. Foto: armennano fra Pixabay

Grote Markt er mange turisters første stop, når de udforsker Antwerpens gamle bydel. Ligesom i andre belgiske byer (bl.a. Bruxelles) er markedspladsen et overflødighedshorn af ekstravagante bygninger. Den mest storslåede er uden tvivl rådhuset, Antwerpen Stadhuis, på pladsens vestlige side. Den mægtige renæssancebygning blev opført mellem 1561 og 1565, og den bærer både flamsk og italiensk præg. Rådhuset er en af Belgiens vigtigste renæssancebygninger, og blev i 1999 optaget på UNESCOs liste over Verdenskulturarv.

Langs pladsens øvrige sider ses de smukke laughuse, opført af byens forskellige håndværkerlaug. De smukke bygninger fra det 16. århundrede er rigt udsmykket, og det kan betale sig at kigge op. Øverst på mange af de fredede huse ses forgyldte statuer, som forsøger at overstråle hinanden i skønhed.

Brabo-fontænen

Midt på Grote Markt står Brabo-fontænen, der er et af byens bedst kendte vartegn. Fontænen med den store bronzeskulptur blev udført af den belgiske kunstner Jef Lambeaux og indviet i 1887. Interesserer du dig for sagnfortællinger, så følger der en lille historie med til skulpturen:

Engang for længe siden boede en kæmpe ved navn Druon Antigoon på det sted, hvor Antwerpen i dag ligger. Her bevogtede han en bro over Schelde-floden, og opkrævede afgift fra alle dem, som ønskede at krydse broen. Hvis du nægtede at betale, skar Druon Antigoon resolut din hånd af, og kastede den i floden.

Ikke alle var glade for Antigoons terroriserende praksis, og en dag kom den romerske soldat, Brabo til stedet. Brabo tog kampen op mod Antigoon og vandt. Herefter skar han Antigoons hånd af, og kastede den resolut i floden. Ifølge legenden var det sådan Antwerpen fik sit navn, da håndkast på flamsk hedder ’hand werpen’. På fontænens store bronzestatue ses Brabo, som kaster kæmpens hånd i Schelde-floden.

2. Havnerundfart i Antwerpens Havn

[Havnerundfart]

På en havnerundfart kan du komme helt tæt på den travle arbejdsplads. Foto: 2427999 fra Pixabay

Antwerpens spændende og storslåede historie hænger uløseligt sammen med byens havn. Her er der blevet fragtet varer ind og ud gennem århundreder, og i dag er Antwerpens havn (Haven van Antwerpen) Europas næststørste havn, kun overgået af Rotterdam i Holland. Når du besøger Antwerpen, er det derfor oplagt at tage med på en rundtur i de travle havnebassiner og kanaler.

De første skridt mod en moderne havn i Antwerpen blev taget af Napoleon Bonaparte, som så områdets strategiske potentiale. På hans befaling blev den første sluse og lukkede havnebassin opført her i 1811. Bassinet er i dag kendt som Bonapartedok, og er hjemsted for en række museumsskibe.

Der er imidlertid ikke megen museums-stemning over den moderne havn, som er en enorm arbejdsplads. Havnen bliver ofte omtalt som ’Europas Supermarked’, da mange af de varer, du køber hos din lokale købmand, har været en tur forbi Antwerpen, inden de når hylder og kølediske i bl.a. Danmark.

Der fortælles spændende historier på havnerundfarten

Den spændende historie, de logistiske udfordringer og de sjove anekdoter kan du komme tættere på, hvis du sejler med på en havnerundfart. Vidste du f.eks. at Nike-kondisko deles op i venstre- og højremodeller, og efterfølgende sendes i hver sin container? På den måde kommer man effektivt tyveri i forkøbet, da det er de færreste, som har to venstrefødder.

Fra Londonbrug nær MAS-museet afgår der turbåde med rederiet Jan Plezier, som bringer dig rundt i havneområdet. Med den gode audioguide får du mange spændende informationer, men du kan også bare læne dig tilbage og nyde omgivelserne til vands. Husk at lægge mærke til den specielle bygning, Havenhuis (havnekontoret) – en flot gammel bygning, der har fået en markant moderne tilføjelse.

Havnebådene med Jan Plezier sejler op til tre gange dagligt afhængig af sæson. Du kan se sejlplanerne for havnerundfart i Antwerpen her.

Transport: Sporvogn 24 til Antwerpen Londen (alternativt sporvogn 7 til MAS)

3. MAS | Museum aan de Stroom

[Museum + Udsigt]

MAS byder både på flotte udstillinger og en fornem udsigt fra tagterrassen. Foto: Harry Fabel fra Pixabay

I det gamle havneområde tårner en moderne bygning sig op. Det er MAS, som kan ses på lang afstand. Den 60 meter høje bygning er opført i røde sandsten tilsat store paneler af buet glas. Arkitekturen kan beskrives som en slags postmoderne Art Deco, og den ikoniske museumsbygning har trukket mange gæster til siden åbningen i 2011.

Museum aan de Stroom betyder Museum ved floden, og her refereres til Schelde-floden, som løber få meter borte. På MAS samlede man en række af byens museer under ét tag, og de kulturhistoriske genstande er bl.a. kommet fra det etnografiske og det maritime museum, som begge efterfølgende blev nedlagt.

Netop etnografi og verdenshavene har spillet en stor rolle for Antwerpen, og på MAS er der derfor fokus på international handel og skibsfart, havnens historiske rolle for byen samt på kunst og kultur fra Verdens fjerne egne.

MAS er et rigtig spændende museum at besøge, og udstillingerne er meget forskelligartede. Du finder både lokal og global kultur, kunst og historie, som ligger til grund for det moderne Antwerpen.

Interesserer du dig ikke synderligt for udstillingerne, så er der også en anden grund til at besøge MAS, nemlig den fornemme udsigt fra tagterrassen. Og du behøver ikke engang betale entré for at tage rulletrapperne herop! Fra toppen har du et glimrende vue over havneområdet og ind mod bymidten.

Åbningstider: Udstillingsområdet er åbent tirsdag til søndag 10:00-17:00 (mandag lukket). Udsigtsterrassen er åben tirsdag til søndag 9:30-22:00 (mandag lukket). I sommerperioden (april-oktober) er terrassen åben til midnat.

Transport: Sporvogn 7 til MAS.

4. Rubens’ Hus (Rubenshuis)

[Museum]

Peter Paul Rubens (1577–1640) er muligvis den bedst kendte af Antwerpens bysbørn, og i dag fungerer hans hjem og arbejdsplads som museum. Her kan du få et spændende indblik i Rubens’ liv, omgivet af interiør fra perioden og med et stort udvalg af værker og skitser udført af Rubens og hans samtidige kollegaer.

Rubens er uden sammenligning den mest indflydelsesrige kunstner indenfor flamsk barok. Hans smukke kompositioner favnede både klassisk og kristen historie, og hans unikke og meget populære barokstil fremhævede først og fremmest bevægelser, farver og sensualitet. Rubens specialiserede sig i at fremstille altertavler, portrætter, landskaber og historiske malerier, som i dag er spredt over hele Europa.

Rubenshuis blev officielt åbnet for offentlighedens som museum i 1946, men man har på bedste vis forsøgt at føre bygningen tilbage til 1600-tallet. Rubens købte oprindeligt byhuset i Antwerpen i 1610, og huset blev herefter renoveret og udbygget efter hans anvisninger. Målet var en klassisk italiensk villa eller palazzo, hvor inspirationen kom fra de italienske renæssancepaladser.

Villaen tjente både som Rubens’ hjem og studio, og sammen med sine studerende udførtes mange bestillingsopgaver her, som siden blev sendt til England, Frankrig, Spanien og Bayern.

Rubens var en produktiv herre, men han var også afhængig af sine assistenter og studerende, som stod for meget af det egentlige arbejde. Han sørgede dog for at opretholde en høj kvalitet, og færdiggjorde ofte malerierne med egen hånd. Interesserer du dig for kunst og historie, er et besøg i Rubens’ hus en meget spændende oplevelse.

Åbningstider: Tirsdag til søndag 10:00-17:00 (lukket mandag).

Transport: Sporvogn 3, 5, 9 eller 15 til Meir.

5. Vor Frue Domkirke

[Kirke]

Den smukke domkirke fylder meget i bybilledet. Foto: PublicDomainPictures fra Pixabay

Vor Frue Domkirke (Onze Lieve Vrouwekathedraal) ligger midt i Antwerpens gamle bykerne, og du kan ikke undgå at få øje på det 123 meter høje kirketårn, når du går rundt i byen.

Faktisk skulle kirken have haft to lige høje tårne. Det var i hvert fald sådan arkitekterne Jan og Pieter Appelmans havde tegnet den, men efter at have været under opførelse i 170 år, besluttede man i 1521 at stande byggearbejdet. Resultatet er derfor en ukomplet konstruktion, men det tænker man ikke over, når man besøger den i dag.

Vor Frue Domkirke er den største gotiske kirkebygning i Benelux-landene, og det smukke kirkerum rummer mange storslåede kunstskatte. Det gælder først og fremmest de store oliemalerier af Rubens, som i dag er katedralens store trækplaster.

Napoleon var også glad for Rubens værker. Faktisk så glad, at han konfiskerede to af dem, og fik dem bragt til Frankrig – i 1816 blev de dog leveret tilbage. Læg også mærke til de detaljerede glasmosaikker og de mange fine skulpturer.

Åbningstider: Mandag til fredag 10:00-17:00, lørdag 10:00-15:00, søndag og helligdage 13:00-17:00.

6. Museum Plantin-Moretus

[Museum]

På det hyggelige torv, Vrijdagmarkt, ligger et palæ af ældre dato. Bygningen gør ikke meget væsen af sig udefra, men husede fra det 16. århundrede en betydelig trykkerivirksomhed. Trykkeriet er opkaldt efter dets grundlægger, Christophe Plantin (ca. 1520-1589), som spillede en central rolle for trykkekunsten i dens tidlige år. I dag er meget af trykkeriet bevaret, og det i en sådan stand, at det i 2005 blev optaget på UNESCOs liste over Verdenskulturarv.

Christophe Plantin var uddannet bogbinder, men måtte flygte fra Paris, for at undgå anklager om kætteri. I stedet slog han sig ned i Antwerpen, hvor han fra 1555 begyndte at trykke bøger. Den flamske by var på dette tidspunkt allerede et etableret centrum for trykning af træsnit, indgraveringer og bøger.

Plantin fandt sig hurtigt en assistent, Jan Moretus, som mestrede flere fremmedsprog, og sammen fik de etableret en lukrativ virksomhed. Moretus blev siden Plantins svigersøn, og han førte også trykkeriet videre efter Plantins død.

Verdens ældste trykpresser

Museum Plantin-Moretus er indrettet i den smukke gamle bygning, og besøgende kan både få indsigt i trykkeriet, et omfattende bibliotek samt Plantins og Moretus’ private bolig.

Blandt museets mest interessante genstande er Verdens to ældste trykpresser samt en udgave af Biblia Polyglotta, en bibel på fem sprog, som Plantin printede mellem 1568 og 1573. Biblia Polyglotta er også kendt som Kongebiblen, da Kong Philip II af Spanien finansierede publikationen.

Det otte bind store værk blev trykt i 1.200 papir-eksemplarer og i 12 udgaver på pergament. Det store arbejde med Biblia Polyglotta var tæt på at ruinere Plantin, som til det fem år lange projekt skulle bruge fire trykpresser og 40 arbejdsmænd til at betjene dem.

Herudover skulle han bruge lingvistiske eksperter, der kunne læse korrektur på skrifterne. Museet rummer desuden også flere tegninger og malerier af Rubens, og er et oplagt sted at besøge for alle med interesse for historie, kunst og religion. Husk også at nyde bygningens smukke gårdhave.

Åbningstider: Tirsdag til søndag 10:00-17:00 (mandag lukket).

Transport: Sporvogn 3, 9 eller 15 til Groenplaats.

7. Brouwerij De Koninck

[Bryggeri + Museum]

Fotografi af bryggerimedarbejderne på De Koninck – naturligvis med øl i hænderne. Foto: Benjamin Munk Olsen

Ølbrygning har spillet en stor rolle i Belgien gennem århundreder, og hvert område har sin foretrukne variant. I Antwerpen er det De Koninck, som drikkes, men hvis du vil bestille denne øl på en af byens barer, så skal du bede om en ’bolleke’ – bolleke er egentlig navnet på det type glas, som øllet serveres i, men er siden blevet slang for et glas fyldt med netop denne lækre pale ale.

Brouwerij De Koninck ligger et stykke udenfor bymidten, og bryggeriets historie går tilbage til 1833. Her fandtes en lille kro på stedet, som siden blev udbygget til et bryggeri.

I mange år gik bryggeriet under navnet De Hand (hånden), som både er et symbol på byen Antwerpen, men også på den toldpost, som fandtes lige ud for bryggeribygningerne. Hånden indikerede, at handlende skulle stoppe og betale told, inden de kunne bringe varer ind i byen. Først i 1912 fik bryggeriet sit nuværende navn.

En levende historie om ølbrygning i Antwerpen

Der bliver stadig brygget masser af øl i bygningerne her syd for centrum, hvor der desuden er blevet indrettet et flot museum dedikeret til ølbrygning. Museet er meget spændende for alle, som interesserer sig bare en smule for øl, og på turen gennem udstillingen bliver man klogere på både bryggekunsten generelt og på historien bag De Koninck.

Man bliver sluset gennem museet i mindre grupper – kommer du på en stille dag, kan du få din helt egen tur. Dørene åbner automatisk op, og lader dig udforske alle aspekter af ølbrygningen, lige fra udvælgelsen af råvarerne, over brygning, lagring og tapning til levering og indtagelse.

Sidstnævnte er bogstaveligt talt højdepunktet på rundturen, for om sommeren kan du nyde en kold ’bolleke’ på bryggeriets tagterrasse. Hvis vejret ikke tillader dette, findes her også hyggelige serveringslokaler indenfor.

Åbningstider: Tirsdag til søndag 10:00-18:00 (sidste adgang 16:30 – lukket mandag).

Transport: Sporvogn 15 til De Merode.

8. Skt. Anna-tunnel

[Fodgængertunnel]

Det føles som en tidsrejse at tage turen ned ad trærulletrapperne fra 1930’erne og gå gennem St. Anna-tunnellen. Foto: Kilian Schloemp fra Pixabay

Tilbage i 1874 blev det vedtaget at bygge en forbindelse mellem bydelene på hver side af Schelde-floden. Det var vigtigt for byens udvikling at få bydelene knyttet sammen, men løsningen på problemet var uklar. Flere forslag til brobyggerier blev fremlagt, men gang på gang blev de afvist. Det skyldtes primært, at en bro ville hindre skibstrafikken på floden. Derfor måtte Antwerpens befolkning vente helt til 1931, inden en definitiv beslutning blev taget; der skulle konstrueres en tunnel under Schelde.

St. Anna-tunnellen, eller ’underpass’ som de lokale kalder den, ligger som en smuk tidslomme midt i Antwerpen. Tunnellen stod færdig i 1933, og det er fortsat de originale rulletrapper af træ, som bringer fodgængerne ned i tunnellen fra begge sider af floden. Rulletrapperne var ganske unikke, da tunnellen åbnede, og selv i dag kan man tillade sig at beundre det smukke og funktionelle håndværk. De fleste skilte og hegn, som findes ved trappebygningerne og i tunnellen, er også originale udgaver.

Tunnellen er 572 meter lang og 31 meter dyb. Fra den modsatte side af Schelde-floden, Linkeroever, får du et smukt kig til Antwerpens gamle bydel, og på en varm sommerdag kan det anbefales at gå en tur til den nærliggende strand, Sint-Annastrand.

9. Chocolate Nation

[Museum]

Du kan blive klogere på den belgiske chokolade og prøvesmage varerne på Chocolate Nation. Foto: S. Hermann & F. Richter fra Pixabay

Meget tæt på hovedbanegården finder du et af byens nyere initiativer: Et museum dedikeret til chokolade! Chocolate Nation er navnet på museet, og referer samtidig til Belgiens ry som en dedikeret chokoladeproducerende nation. Og ja, du får skam også lov til at smage på de lækre chokolader!

Efter du har købt din billet, udstyres du med en audioguide, og rejsen gennem chokoladens verden kan begynde. Chocolate Nation er opbygget af en række rum, som man løbende sluses igennem. Du starter naturligvis med at lære om kakaobønnerne – hvordan de vokser, høstes og sejles til Belgien. Senere præsenteres du for den lokale produktion af chokolade, som også gemmer på mange spændende historier. Udstillingen er rigtig flot, og de informative film er ganske gode.

I et af museets rum bliver der fremstillet chokolade, som du kan smage, og i det sidste rum kan du prøve en række forskellige smagssammensætninger. Belgisk chokolade fås i mange forskellige varianter, og det er vitterligt en hel videnskab at sammensætte smagskomponenterne.

Inden du forlader museet, kan du købe lækre souvenirs i den lille butik. Elsker du chokolade, er Chocolate Nation et must, når du besøger Antwerpen. Museet er ikke stort, så hvis det er muligt, bør du undgå at besøge det på de spidsbelastede tidspunkter.

Åbningstider: Dagligt fra 10:30 til 21:00 (sidste adgang 19:30).

Transport: Sporvogn 8 eller 10 til Antwerpen Astrid Metro.

10. De Ruien

[Kloakkerne under Antwerpen]

Leder du efter en anderledes oplevelse, så skulle du tage med på en underjordisk rejse gennem Antwerpens historie. Det hele foregår dybt under jorden, i byens kloaker. Her gemmer sig mange overraskende detaljer i de sparsomt oplyste korridorer, og i følgeskab med den professionelle guide er der bestemt ikke noget at være bange for.

Kloakkernes historie går helt tilbage til middelalderen, og består både af naturlige og menneskeskabte vandveje. Man valgte senere at dække kloakkerne til, og de er siden forsvundet ud af folks bevidsthed. Nu kan alle interesserede imidlertid genopdage hvælvinger, kanaler, broer og afløb. Samtidig bliver du forsynet med interessante fakta og sjove anekdoter fra en fjern fortid.

Ved indgangen til De Ruien bliver du udstyret med den rette påklædning (kedeldragt og gummistøvler) samt en multimedieguide og hovedtelefoner. Du skal være forberedt på, at nogle af korridorerne kan være smalle og klaustrofobiske, og du risikerer også at møde en rotte eller to nede i mørket. Holder dette dig ikke tilbage, så skal du nok få en god tur i Antwerpens underverden.

Åbningstider: Tirsdag til fredag 10:00-17:00, lørdag og søndag 10:00-18:00 (mandag lukket).

Transport: Sporvogn 3, 4, 5, 9 eller 15 til Groenplaats.

Restauranter i Antwerpen – de bedste spisesteder

Du finder masser af spændende restauranter i Antwerpen med både lokale og internationale specialiteter. Er du til fisk og skaldyr, må du ikke gå glip af de friske lækkerier, som det belgiske køkken byder på. Og vil du prøve kræfter med det jiddiske køkken, er restaurant-scenen for jødisk madlavning også fremtrædende i Antwerpen. Her får du fem anbefalinger til gode spisesteder i byen:

1. Elfde Gebod

[Torfbrug 10]

Elfde Gebod er en utrolig charmerende bar og restaurant, som ligger midt i Antwerpens gamle bydel. Og ja, du finder nok flere turister end lokale rundt om bordene, men lokalerne er så stemningsfulde, at man hurtigt får andre ting at tænke på – som f.eks. hvordan personalet får støvet de hundredvis af religiøse statuer af, som har fået lov at indtage samtlige af beværtningens frie flader. Både udsmykningen og navnet (det 11. bud) passer godt til placeringen lige overfor katedralen. Om sommeren er her også udendørs servering, men selvom vejret er godt, så tag også lige et kig indenfor…

2. Fish a’gogo

[Handschoenmarkt 1]

Uanset om du bare vil have en hurtig bid eller et komplet måltid, så er Fish a’gogo stedet at komme forbi, når du er i Antwerpen … i hvert fald hvis du kan lide fisk og skaldyr. Stedet er en mellemting mellem et gadekøkken og en lille restaurant, og som navnet antyder, er det oplagt at tage maden med. Om sommeren kan man sidde ved de primitive borde på gaden, eller f.eks. tage sin mad med ned til Schelde-floden. Alle retterne hos Fish a’gogo er lavet med friske råvarer, og de smager fortryllende. Og så er det desuden et udmærket sted at komme i snak med andre mennesker. En klar anbefaling!

3. De Groote Witte Arend

[Reyndersstraat 18]

Lokal belgisk mad når det er bedst. Og i følgeskab med den lokale spise, skal der naturligvis serveres rigelige mængder læskende belgisk øl. De Groote Witte Arend er et hyggeligt og meget traditionelt etablissement, hvor du for alvor kan dykke ned i det flamske køkken. Prøv f.eks. kanin i sovs lavet på Westmalle-øl. Eller prøv den sublime øl for sig selv. Restauranten er desuden et fantastisk sted at blive hængende, hvis du interesserer dig for øl. Ølkortet er nemlig ganske omfattende, som det bør være i Belgien.

4. Hoffy’s

[Lange Kievitstraat 52]

Antwerpen har en betydelig jødisk befolkning, og det er meget normalt at se ortodokse jøder i gadebilledet. Det samme gælder for jødiske restauranter, og her er Hoffy’s et oplagt valg, hvis du vil stifte bekendtskab med det traditionelle jiddiske køkken. Restauranten er hyggelig og stilfuld, og fokuserer på kosher jiddiske retter. Her går enkle ingredienser og stor smag op i en højere enhed. Der serveres traditionelle retter med kød og fisk samt et større udvalg af vegetariske retter. Et oplagt sted at blive klogere på den jødiske livsstil og det spændende madunivers.

5. Fiskebar

[Marnixplaats 12]

Lad dig ikke narre af det danskklingende navn – menukortet er autentisk for det flamske køkken, og gemmer på et fornemt udvalg af lækre retter med fisk og skaldyr. Niveauet er højt, men man betaler også for kvaliteten, så hvis du er afsted på SU-budget, skal du nok vælge et andet sted at bestille moule frites. Hvis du derimod har plads i budgettet, så er Fiskebar blandt byens bedste fiskerestauranter. Her findes også flere gode deleretter, og så er husets bouillabaisse i særklasse – den bagte laks med ratatouille er også en sikker vinder…

Hotel i Antwerpen – de bedste overnatningssteder

Der findes mange skønne hoteller i Antwerpen, og nedenfor finder mine tre forslag til hoteller i forskellige prisklasser. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Antwerpen hos Booking.com her.



Booking.com

1. Hotel Postiljon

[Blauwmoezelstraat 6]

Med et begrænset budget finder du næppe bedre beliggenhed i Antwerpen end Hotel Postiljon, som ligger lige overfor katedralen i den gamle bymidte. Hotellet er af ældre dato og bestemt ikke luksuriøst. Til gengæld findes her det, du skal bruge til et hyggeligt ophold. Hotellet er simpelt, morgenmaden basal, men lige udenfor hoveddøren venter alle Antwerpens spændende oplevelser. Læs mere om hotellet her.

2. Van der Valk Hotel

[Luitenant Lippenslaan 66]

Kommer du til Antwerpen i bil, så er det utrolig nemt at komme til Van der Valk Hotel, der blot ligger få hundrede meter fra motorvejsafkørslen. Og når du skal ind til centrum, finder du et busstoppested umiddelbart foran hotelbygningen. Van der Valk Hotel er et både praktisk og luksuriøst valg, og du får både moderne og indbydende værelser samt lækre faciliteter som f.eks. swimmingpool. Læs mere om hotellet her.

3. Hilton Antwerp Old Town

[Groenplaats 32]

Hilton Antwerp Old Town – navnet siger det hele. Du får både en høj standard og en fremragende beliggenhed midt i Antwerpens gamle bydel. Med den centrale Groenplaats som udgangspunkt, kan du nemt udforske byens spændende seværdigheder, restauranter og caféer til fods. Når du har brug for at slappe af, byder hotellet på dejlige og rummelige værelser med indbydende senge. Læs mere om hotellet her.

Sådan kommer du til Antwerpen

Du kan både komme til Antwerpen med fly, tog eller bil. Der er lige over 700 km fra den dansk/tyske grænse til Antwerpen, så vælger du selv at køre hertil, bør turen tage ca. 8 timer uden at medregne pauser.

Antwerpen med fly

Antwerpen har sin egen lufthavn, men fra Danmark er det mest optimalt at flyve til Bruxelles, og herefter tage toget til Antwerpen. Der er mange daglige flyafgange fra både Købehavn og Billund til Bruxelles. Fra Bruxelles lufthavn tager togrejsen ca. 50 minutter, inklusiv skift på banegården Bruxelles-Nord.

Antwerpen med tog

Det er lidt mere omfattende at tage toget hele vejen fra Danmark til Antwerpen, men det er bestemt ikke umuligt. Den mest optimale rejse tager lige over 10 timer fra den dansk/tyske grænse (Padborg), med togskift i Hamborg, Köln og Bruxelles.

At rejse med tog rundt i Belgien er dog en rigtig god oplevelse. Når du først er i Belgien, er afstandene korte, og Belgien gemmer på mange spændende seværdigheder. Antwerpen er også et oplagt stop, hvis du rejser på Interrail i Vesteuropa, og du behøver blot et par overnatninger her, for at se de mest essentielle attraktioner. Du kan læse min guide til Interrail her.

Sådan kommer du rundt i Antwerpen

Antwerpens gamle bydel opleves bedst til fods, og mange af seværdighederne ligger tæt på hinanden. Til gengæld ligger banegården et stykke fra den historiske bymidte, så hvis du ankommer til stationen med oppakning, vil du nok foretrække at tage med bus eller sporvogn videre.

Den offentlige transport i Antwerpen fungerer godt, men den er også relativt dyr. Her findes både busser, sporvogne og hvad der omtales som pre-metro (hvilket reelt er underjordiske sporvogne). Transportselskabet, som varetager alle transportmidler, hedder De Lijn, og skal du rejse med bus eller sporvogn flere gange, bør du købe et 10-turs klippekort (Lijnkaart) eller dagsbillet, som gælder 1-3 dage. Alternativt kan du benytte De Lijn-app’en, hvor du finder de billigste løsninger.

Der er ikke længere zoneopdeling i Antwerpen, så heldigvis behøver du ikke bekymre dig om uoverskuelige zonekort. I stedet gælder en enkeltbillet eller et ’klip’ i 1 time, uanset hvor du kører hen.

Flere oplevelser…

Bruxelles Vil du opleve mere af Belgien, så er det oplagt at fortsætte ferien i Bruxelles. I tog tager det kun tre kvarter at komme fra Antwerpen til den belgiske hovedstad. Du kan læse mine forslag til de bedste oplevelser i Bruxelles her.

Brügge Der er heller ikke langt til den idylliske middelalderby Brügge, der med sine smalle gader, hyggelige kanaler og smukke bygninger bestemt er et besøg værd. Du kan finde min rejseguide til Brügge her.

Amsterdam Det er også muligt at tage et smut over grænsen til Holland mod nord. Det tager blot 1 time og 15 minutter at komme med tog fra Antwerpen til den hollandske hovedstad, Amsterdam. Du finder min guide til de bedste oplevelser i Amsterdam her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (containere i Antwerpen havn): Billede af Jan Paulussen fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *