Nye sider af Polen i Poznań: 10 seværdigheder

Hvorfor skal man rejse til Poznań? Fordi man kan, og fordi du nogle gange kan finde utroligt billige flybilletter hertil. Og når du så er i Poznań, har den femte største by i Polen faktisk flere spændende seværdigheder at byde på.

Jeg elsker at holde øje med priserne på flybilletter, for nogle gange kan man komme afsted for næsten ingen penge. Ja, det kan nærmest føles dyrere at blive hjemme. Sådan var det også, da jeg en gråvejrsdag fandt billetter med Ryanair til en by, der hed Poznań. Det blev senere til mit første møde med byen i det vestlige Polen.

Sandt at sige havde jeg da hørt om byen før. Eller i hvert fald byens fodboldhold, Lech Poznań. Lech Poznań har nemlig haft flere danske spillere i truppen gennem årene, mest prominent den danske landsholdsspiller Christian Gytkjær.

Omkring katedral-øen er der fred og ro. Foto: Bartek Bartkowski fra Pixabay 

Mange spændende oplevelser i den ukendte by

Men når du så har købt dine billige flybilletter, og er landet i Poznańs moderne lufthavn, hvad skal du så lave her? Du kan i hvert fald starte med at gå på opdagelse i den smukke gamle bydel, bade i Malta-søen, slappe af i Citadel-parken og drikke dig fuld i øl og vodka på en af byens mange hyggelige barer. Og så bør du naturligvis også lige tjekke Lech Poznańs kampprogram – måske der er en hjemmekamp i kalenderen…

Blot fordi en by ikke er videre kendt udenfor landets grænser, er den bestemt ikke mindre interessant at udforske. Det gælder også i Poznańs tilfælde. Med et indbyggertal på over en halv million, er der naturligvis meget at give sig til i Poznań. Og hvis du ligesom jeg elsker eventyr til ukendte destinationer, så kan det kun blive en god oplevelse.

Her har jeg samlet en kort rejseguide til de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i Poznań, som helt sikkert rækker til en forlænget weekend.Booking.com

Seværdigheder i Poznań – de 10 bedste oplevelser

1. Markedspladsen Stary Rynek

[Torv]

Rådhuset med de mange tårne er en af de største seværdigheder i Poznań. Foto: David Mark fra Pixabay

Den gamle markedsplads, Stary Rynek, er centrum for Poznańs gamle bydel, og den store plads (ca. 140×140 meter) er det oplagte udgangspunkt for at gå på opdagelse i byen.

Bygningerne rundt om markedspladsen er smukt restaureret, og i mange af dem findes hyggelige caféer, barer og restauranter (bl.a. Brovaria, som du kan læse mere om i afsnittet ’Restauranter i Poznań’). Der findes også mange fine skulpturer og fontæner på pladsen, men øjnene glider automatisk hen på Rådhuset, som sammen med en håndfuld andre bygninger, ligger centralt på pladsen.

Midt på Stary Rynek ligger Rådhuset (Ratusz w Poznaniu), der med sin overdådige ornamenterede arkitektur, er den absolutte topattraktion for turister i Poznań. Den imponerende bygning blev opført mellem 1550 og 1560, og var byens aktive rådhus med byrådsforsamlinger frem til 1939. I dag huser renæssancebygningen Poznańs bymuseum, som det kan anbefales at besøge.

Sørg også for at være foran rådhuset ved middagstid, hvor to mekaniske geder slår hovederne mod hinanden på muren over det store ur. De kæmpende geder er et symbol på byen, og er med tiden blevet en stor turistattraktion.

2. Malta-søen

[Afslapning + Badning + Skiløb]

Byens bedste sommeraktiviteter finder du ved Malta-søen (Jezioro Maltańskie), lidt uden for Poznańs gamle bymidte. Søen har fået navn efter området, som historisk var ejet af De maltesiske tempelriddere. De generelle lighedstræk med solskinsøen i Middelhavet er meget få, men på en varm sommerdag er Malta-søen dog oplagt til solbadning og afslapning.

Malta-søen er egentlig en kunstig sø, også kendt som Maltański Reservoir, der blev skabt i 1952, hvor man opdæmmede Cybina-floden. Resultatet blev den 2,2 km lange sø, der i dag byder på alle slags udendørsaktiviteter. Søen er ikke ren nok til, at du bør bade i den, men lige ved siden af søen ligger termalbadene, Termy Maltańskie. Her findes 18 swimmingpools, hvoraf nogle af dem fyldes med geotermisk vand, som skulle have helbredende effekter.

Rund om søen findes flere legepladser for børn, et stort internationalt ro-stadion og en zoologisk have (læs mere nedenfor). Om sommeren er det også muligt at leje cykler, eller prøve den sjove bobslædebane, mens den kunstige skibakke er åben hele året. Om vinteren findes her desuden skøjteløb.

Du kan nemt få en hel dag til at gå ved Malta-søens bredder, for når du bliver sulten, er der ikke langt til et af de mange spisesteder. Leder du efter klassisk familieunderholdning, findes her også en minigolfbane, der er placeret ved siden af skibakken.

3. Maltanka-jernbanen til Nowe Zoo

[Jernbane + Zoologisk Have]

Du kan bl.a. opleve bjørne i Nowe Zoo. Foto: M W fra Pixabay

Er du i Poznań med børn om sommeren, er en tur med miniaturejernbanen Kolejka Parkowa Maltanka en oplagt aktivitet. Det lille tog kører fra Śródka-rundkørslen ved Malta-søen til Nowe Zoo. Den nuværende jernbane åbnede i 1972, og den har en samlet længde på 3,85 km. Der køres med både damp- og diesellokomotiver – damplokomotiverne er fra 1920’erne, mens diesellokomotiverne er fra 50’erne og 60’erne.

Når du har kørt den hyggelige togtur, er du klar til at besøge den lokale zoo. Parken er relativt stor, så sørg for at have godt fodtøj med. Der kunne godt være flere indbydende spisesteder, men til gengæld er her mange spændende dyr, og børn vil helt sikkert være glade for at udforske området.

Her kan bl.a. opleves løver, tigere, bjørne, elefanter, aber, sæler, oddere samt fantastiske rovfugle som ørne, gribbe og kondorer. Desværre er teksterne om dyrene kun på polsk, ligesom det kan være svært at finde information om fodringstider.

4. Citadelparken (Park Cytadela)

[Park]

Magdalena Abakanowicz er en af seværdighederne i Citadelparken. Foto: Benjamin Munk Olsen

Citadelparken er et fremragende område for aktiviteter og afslapning. Parken er næsten 100 ha, og som navnet antyder, fandtes her engang et stort forsvarsværk. Man kan stadig se resterne af en prøjsisk fæstning, ligesom der på en bakke i parkens sydvestlige hjørne findes gravpladser for faldne polske og sovjetiske soldater.

Efter 2. Verdenskrig blev området udlagt som den storslåede park, man oplever i dag. De store grønne områder benyttes bl.a. til koncerter, mens de mange legepladser gør parken oplagt at besøge med børn.

Man kan også betragte de interessante skulpturer af den polske kunster Magdalena Abakanowicz. Hendes værk, The Unrecognized Ones, fra 2002 forestiller forstørrede hovedløse menneskekroppe, som går rundt mellem hinanden på må og få.

Skulpturerne er udført i rustent metal, og du kan ikke undgå at få øje på dem, når du går gennem parken. Her findes også hyggelige caféer, hvor du kan nyde eftermiddagskaffe, ligesom det er oplagt at medbringe mad til en picnic.

5. Militærmuseet

[Museum]

Kampvogn udstillet på militærmuseet. Foto: Benjamin Munk Olsen

Inde i Citadelparken findes militærmuseet (Armii Poznań), indrettet i og ovenpå en prøjsisk militærbunker fra 1872. Bunkeren blev oprindeligt anvendt til fremstilling af krudt og granater, men lokalerne blev senere omdannet til militærdepot. Denne funktion har de på sin vis stadig, men i dag har offentligheden adgang, og du kan se en række flotte militæreffekter udstillet her.

Den mest interessante del af udstillingen foregår imidlertid udenfor bunkeren. Her kan du opleve over et dusin militærkøretøjer, ni militærfly, to helikoptere og fem pansrede kampvogne. De tidligste effekter er fra starten af det 19. århundrede, mens de russiske tanks fra 2. Verdenskrig er blandt de mest bemærkelsesværdige. Det er meget billigt at besøge museet, så det er oplagt at bruge en times tid her. Det gælder også for børnefamilier.

Åbningstider: Tirsdag til lørdag 10:00-17:00, søndag 10:00-16:00 (mandag lukket).

6. Stary Browar

[Indkøbscenter]

Stary Browar byder på moderne arkitektur og gode indkøbsmuligheder. Foto: BadziolTV fra Pixabay

I dag ligger Poznańs stolte Lech-bryggeri et stykke udenfor centrum, i området Wielkopolski. I gamle dage lå bryggeriet centralt i byens Półwiejska-gade. Man kan dog stadig nyde de gamle bryggeribygningers smukke facader fra 1844, mens bryggeriudstyret indenfor er skiftet ud med butikker, restauranter og biografer. Stary Browar er nemlig blevet et flot og storslået kultur- og shoppingcenter, som åbnede i 2003.

Indretningen af centret er virkelig flot. Alt er topmoderne, men man fornemmer alligevel en atmosfære, der ikke findes i andre indkøbscentre. Her er over 200 butikker at gå i krig med, og centret besøges af mere end 40.000 gæster hver dag. Når du har brug for en pause mellem indkøbene, kan du passende slå dig ned på en af centrets caféer – og hvis det er sommer, er byparken på bagsiden af Stary Browar oplagt til afslapning.

7. Peter og Paul-Katedralen

[Domkirken]

Katedralen er blandt de ældste kirker i Polen. Foto: macieknowaczyk fra Pixabay

Poznańs ældste bydel er Ostrów Tumski, Katedraløen. Her hvor Warta-floden deler sig, for kort tid efter at samle sig igen, finder du foruden katedralen også en række af byens ældste bygningsværker. I det 10. århundrede havde de polske magthavere deres slotte her på øen, og Poznań tjente som hovedstad for riget indtil denne ære tilfaldt Krakow (og senere Warszawa).

Også Domkirken, Peter og Paul-katedralen, kan dateres tilbage til det 10. århundrede. Dermed er den en af Polens ældste kirker, og den ældste katedral i landet. Peter og Paul-katedralen ligger smukt på Katedraløen, og er bestemt et besøg værd (og det samme gælder resten af området).

Selvom den storslåede katedral har en historie, der går mere end tusind år tilbage, ser den dog langt fra ud, som den gjorde ved sin grundlæggelse. Forskellige krige og nedbrændinger har gjort, at kirken i dag har en blandet arkitektur, hvor først barok og siden neoklassicisme er sprunget frem.

Inde i kirken er Det Gyldne Kapel det mest bemærkelsesværdige. Det smukke kapel med loftskuppel af guld, er gravsted for kongerne Mieszko I og Bolesław Chrobry. Den rette lyssætning til dette fantastiske syn fås ved at indsætte en mønt i det opstillede apparat, hvorefter et specielt lys vil tænde. Selvom der er tale om en katolsk kirke, leder den storslåede dekoration tankerne hen på de russisk-ortodokse kirker, med deres gyldne udsmykninger.

Åbningstider: Dagligt 9:00-16:00

8. Lech Browary Wielkopolski

[Bryggeri + Museum]

Lech-bryggeriet ligger et stykke udenfor centrum. Foto: Benjamin Munk Olsen

Lech er den mest populære øl i det vestlige Polen, og har du været på bytur i Poznan, har du temmelig sikkert fået den serveret en gang eller to. Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan Lech-øllen brygges, om ølbrygning generelt og historien bag ølbrygning i Poznan, er det oplagt, at besøge Lech-bryggeriet i Wielkopolski lidt udenfor centrum.

Det store bryggerikompleks blev åbnet i 1980, hvor bryggeriet flyttede fra det centrale Poznan. Bryggeriet har et ’visitor center’, hvor du kan købe forskelligt merchandise. Det er også herfra de guidede ture rundt på bryggeriet starter.

Der er guidede rundvisninger på engelsk og tysk, og du kommer rundt om hele brygprocessen. Har du aldrig besøgt et kommercielt bryggeri før, er Lech-bryggeriet et udmærket sted at starte. Efter rundvisningen serveres der øl i den tilhørende bar.

Åbningstider: I skrivende stund er rundvisninger på Lech-bryggeriet indstillet grundet ombygningsarbejde. Jeg håber at rundvisningerne snart genoptages.

Transport: Sporvogn 16 i retning mod Franowo. Stå af ved Szwajcarska.

9. Udflugt til Kórnik-slottet

[Slot + Museum]

Kórnik-slottet ligger smukt omgivet af park og voldgrav. Foto: lukaszwata fra Pixabay

Da Kórnik-slottet (Zamek w Kórniku) blev opført i slutningen af det 14. århundrede, så det noget anderledes ud, end det gør i dag. Slottet er gået i arv gennem familier, hvoraf flere har søgt at sætte deres personlige præg på den storslåede bygning. Faktisk er det neogotiske udtryk, man oplever i dag, resultatet af en storstilet ombygning i 1855.

Slottets sidste ejer, Grev Władysław Zamoyski, testamenterede bygningerne og de imponerende kunstskatte til den polske stat i 1924, og siden er slottet blevet et spændende museum.

Med sin fine voldgrav og romantiske park med søer, bække og gamle lindetræer, er det en idyllisk oplevelse at besøge Kórnik-slottet. Mens mange polske slotte blev ødelagt under 2. Verdenskrig, gik Kórnik fri for bombardementerne. Dermed er det en autentisk stemning, der hersker på slottet lidt udenfor Poznań.

Det er ikke blot slottets ydre, der tåler besigtigelse. Indenfor venter der dig minutiøst indrettede stuer, store etnografiske samlinger og dyrebare kunstskatte. Glem heller ikke at spejle dig i Morskie Oko-spejlet, der bringer ønsker om en lykkelig fremtid.

Åbningstider: Maj til september: tirsdag til søndag 10:00-17:00. Oktober til april: tirsdag til søndag 10:00-16:00 (mandag lukket hele året).

Transport: Bus 560 kører fra Rondo Rataje-busterminalen i Poznań til Kórnik. Turen tager ca. 40 minutter.

10. Fodbold i Poznań

[Fodboldkamp]

Fodbold er populært i Poznań. Det hæger naturligvis sammen med, at klubben præsterer godt i den hjemlige liga og på den internationale scene. Det skal dog også ses i lyset af EM-slutrunden i 2012, hvor Stadion Miejski blev renoveret og lagde græstæppe til tre af turneringens gruppekampe.

Stadion Miejski (også kendt under sponsornavnet INEA Stadion) er Lech Poznańs faste hjemmebane, og har plads til 43.269 siddende tilskuere. Det er meget stort, og derfor er det stort set også altid muligt at få billetter til ligakampene.

Den bedste fodboldrække i Polen hedder Ekstraklasa og afvikles som regel fra slutningen af juli til midten/slutningen af maj. Lech Poznańs største rivaler er Legia Warazawa, og disse kampe er kendt som ”Det polske derby”. Der kan købes billetter til hjemmekampene på klubbens hjemmeside her.

Transport: Sporvogn 1, 6, 13 eller 15, samt bus 45, 50, 63, 91 eller 240 INEA Stadium.

Restauranter i Poznań – de bedste spisesteder

Du finder mange af byens hyggeligste og mest stemningsfulde spisesteder i nærheden af markedspladsen. Her er det også meget sandsynligt, at du kan få en menu på engelsk eller tysk. Nedenfor finder du mine forslag til gode spisesteder i Poznań:

1. Brovaria

[Stary Rynek 72-74]

Brovaria ligger central på Markedspladsen, og er både en fin restaurant og et mikrobryggeri. Den bedste udsigt til kobberkedlerne fås i den nedre etage, mens den finere mad serveres ovenpå. Indretningen er moderne og enkel, og det samme kan siges om mad, der serveres af et meget serviceminded personale. Et besøg på Brovaria er altid hyggeligt og stemningen er god. Prøv også de spændende sæsonbestemte øl – jeg har bl.a. smagt en glimrende græskarøl her.

2. Apetyt

[ul. Szkolna 4]

De såkaldte ’mælkebarer’ er et levn fra kommunisttiden, og kan oversættes til folkecafeterier. Her serveres billig og traditionel mad, uden at der er gjort noget videre ud af udsmykningen. Servicen er heller ikke altid lige god, men et besøg på en ’mælkebar’ er en oplevelse i sig selv. Og på Apetyt er maden bestemt ikke dårlig. Spisestederne kendes som ’mælkebarer’, da der ikke blev serveret alkohol – et nødvendigt initiativ til de traditionelle barer, hvor arbejdsfolkene kunne drikke lidt for meget vodka.

3. Cocorico Cafe & Restaurant

[ul. Swietoslawska 9]

Tæt på den stemningsfulde Fara Poznanska-kirke ligger dette ligeså stemningsfulde spisested. Her er både café og restaurant, så du kan både nyde en kop kaffe eller et helt måltid i de hyggelige omgivelser fra 1890’erne. Indretningen består bl.a. af store malerier, spejle og smukke lofter. Om sommeren er den hyggelige, grønne gårdhave en fornem oase.

4. MO.BAR

[Wroniecka 18]

Er du på jagt efter en lækker burger, så er MO.BAR det indlysende valg. Den nye og smarte burgerbar ligger blot 200 meter fra Markedspladsen, og er meget populær – bl.a. på grund af de fine anmeldelser på Tripadvisor. Hvis du har en god appetit, kan du også prøve en af de næsten grotesk overfyldte toasts elle pulled pork-burgere i king size (med 500 gram kød!).

5. Tutti Santi

[ul. Ogrodowa 10]

Leder du efter byens bedste pizza, kan du med fordel begive dig lidt udenfor turistområdet omkring Markedspladsen. I Ogrodowa-gaden findes det lille og autentiske pizzeria, Tutti Santi, der byder på lækre pizzaer bagt i stenovn. Vil du være sikker på at kunne få plads, kan du reservere bord, for stedet er ikke stort. Men det er hyggeligt og betjeningen er god.

Hotel i Poznań – de bedste overnatningssteder

Der findes mange gode hoteller i Poznan, og herunder finder du mine tre forslag til hoteller i forskellige prisklasser. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Poznan hos Booking.com her.Booking.com

1. IBB Andersia Hotel & Conference Center

[Plac Wladyslawa Andersa 3]

Uden at springe dit budget, kan du med fordel tjekke ind på det lækre Andersia Hotel & Conference Center. Hotellet byder på en række gode faciliteter, bl.a. en indbydende swimmingpool, hvor du kan slappe af efter spændende aktiviteter ude i byen. Værelserne er moderne og stilfuldt indrettet, og hotellet ligger i gåafstand til mange af de bedste seværdigheder i Poznań. Læs mere om hotellet her.

2. Ibis Poznan Old Town

[Kazimierza Wielkiego 23]

Ibis Poznan Old Town er et godt budgethotel, hvis det vigtigste for dig er at have et sted at overnatte og lade op til at udforske den charmerende gamle bydel i Poznań. Hotellet byder ikke på luksus, men en central beliggenhed og andre bekvemmeligheder som f.eks. døgnåben reception og morgenmadsbuffet. Læs mere om hotellet her.

3. Explorer Hostel

[Wszystkich Swietych 6]

Explorer Hostel er oplagt for rygsækrejsende, der blot har brug for et sted at overnatte. Personalet er venligt og imødekommende, og kommer gerne med forslag til spisesteder og seværdigheder i nærheden. Explorer Hostel er placeret i gåafstand fra Markedspladsen, i en stille og rolig sidegade. Du kan få private værelser af forskellig størrelse og receptionen er døgnåben. Læs mere om hotellet her.

Sådan kommer du til Poznań

Fly er det oplagte valg, når du skal besøge Poznań – det er både billigt og nemt. Det er dog også muligt at komme til Poznań med tog. Fra Berlin kører flere direkte tog til Poznań (og videre mod Gdansk). Togturen fra Berlin til Poznań tager under tre timer. Læs mere om togbilletter og køb billet hos Deutsche Bahn her.

Fly til Poznań

Fly fra København til Poznań tager ca. 1 time og 10 minutter, mens det fra Billund til Poznań tager ca. 1 time og 15 minutter.

Sådan kommer du rundt i Poznań

Poznańs gamle bydel skal opleves til fods, men byen har faktisk et ganske velfungerende net af bus- og sporvognslinjer. Billetterne kan købe i automater og kiosker, og findes i forskellige udgaver: De billigste billetter er 10-minutters billetter og 40-minutters billetter. Begge tillader omstigninger indenfor gyldighedsperioden. Husk altid at stemple billetten umiddelbart efter indstigning. Der findes også billetter, som gælder en, to eller tre dage samt ugebilletter.

Flere oplevelser…

Når du har været forbi alle de største seværdigheder i Poznań, kan du med fordel fortsætte din rejse i regionen. Togforbindelserne er gode, og du kommer nemt rundt i den spændende land.

Læs f.eks. mine forslag til de bedste oplevelser i Warszawa her, se hvad jeg anbefaler af seværdigheder i smukke Gdansk ved Østersøen her, eller få inspiration til at udforske Krakow i det sydlige Polen her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (farvede husmure i Poznan): Billede af Andżelina Hanke fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *