Seværdigheder i Plzeň: Tjekkiets smukke øl-by

I Plzeň (Pilsen) kan du opleve masser af spændende historie, et stort net af underjordiske kældergange, en fantastisk katedral, hyggelige restauranter og seværdigheder samt naturligvis den ikoniske pilsner-øl. Det hele finder du blot 90 km vest for Prag, og den hyggelige middelalderby er således oplagt at besøge på en dagsudflugt fra den tjekkiske hovedstad.

Med 170.000 indbyggere er Pilsen den fjerdestørste by i Tjekkiet, og selvom byen har spillet en vigtig rolle for både handel og industri i regionen, er byen særlig kendt for én bestemt ting, nemlig pilsner-øllet.

Det vil ikke være helt forkert at påstå, at byen dannede centrum for en revolution i midten af det 19. århundrede. Ikke en voldelig én af slagsen, men en ølrevolution. I 1842 begyndte den bayerske brygmester Josef Groll nemlig at brygge en undergæret øl i byen, som hurtigt blev ekstrem populær; pilsneren var skabt.

Mere end bare øl

Den populære pilsner-øl, Pilsner Urquell, brygges fortsat i byen, og det store bryggerikompleks er en lige så stor turistattraktion. Herudover byder den kompakte bymidte på flere spændende seværdigheder og naturligvis middelalderlig böhmisk charme.

Pilsen var Europæisk Kulturhovedstad i 2015, og pengene, som fulgte med denne ære, er bl.a. gået til at etablere flotte parkmiljøer og kunst i byrummet.

Hvis du kommer hertil efter nogle dage i Prag, vil du opleve markant færre turister. Og de fleste af dem, som kommer hertil, har ét bestemt formål med turen; Pilsner Urquell-bryggeriet. Du kan nå at få et godt indtryk af Pilsen på en enkelt dag, men en overnatning i den hyggelige by kan bestemt også anbefales.

I denne korte rejseguide finder du inspiration til byens bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter. Her er med garanti nok til 24 spændende timer i Pilsen. God tur!



Booking.com

Seværdigheder i Plzeň – de 6 bedste oplevelser

1. Pilsner Urquell-bryggeriet

[Bryggeri]

Når man besøger Pilsner Urquell-bryggeriet kan man prøvesmage øl fra de åbne gæringskar. Foto: Benjamin Munk Olsen

Pilsner Urquell-bryggeriet er byens helt store turistattraktion, og det forstås. Det er nemlig en rigtig spændende oplevelse at besøge det historiske bryggeri.

Rundvisningerne bringer dig rundt på store dele af området, og du ser både de historiske bryggerifaciliteter, de imponerende lagringskældre og det topmoderne pakkeri. Midtvejs på turen er der naturligvis også mulighed for at smage på det lækre øl.

Bryggeriets officielle navn er i dag Plzeňský Prazdroj, men det blev grundlagt som Bürgerbrauerei i 1839. På den tid fandtes en blanding af tjekkisk- og tysktalende indbyggere i Pilsen – derfor det tyske navn. Bryggeriets brygmester var også tysk, nemlig Josef Groll (1813-87), og i 1842 introducerede han for første gang den undergærede pilsner-øl, som senere skulle revolutionere ølmarkedet.

Urquell – et registreret varemærke

Der gik ikke lang tid før andre bryggerier i regionen lod sig inspirere af den undergærede pilsner-øl, så i 1898 valgte Pilsen-bryggeriet at skabe varemærkerne ’Urquell’ og ’Prazdroj’ som betyder ’urkilde’ eller ’den oprindelige kilde’ på henholdsvis tysk og tjekkisk. Dermed kunne bryggeriet signalere, at det altså var her, man bryggede den originale pilsner-øl.

I dag udgør undergæret lagerøl mere end to tredjedele af Verdens ølforbrug, så man kan roligt sige, at Grolls opfindelse har sat sit præg på verdenshistorien.

Mens mange af Europas store bryggerier har måttet flytte væk fra deres oprindelige bryggerifaciliteter på grund af pladsmangel, har det set anderledes ud i Pilsen. Her har man haft mulighed for at udvide med nye moderne bygninger på det oprindelige fabriksområde.

Samtidig er de historiske bygninger i stor omfang bevaret. Det gør besøget på bryggeriet til noget ganske særligt, og man kommer f.eks. forbi de oprindelige jernbanespor, kobberkedler og kunstfærdigt udsmykkede bygninger på rundvisningen. Turens højdepunkt er dog de imponerende kældergange, hvor man plejede at lagre øllet.

Smagsprøver i kælderen

Kældergangene blev fyldt med is om vinteren, og under jorden kunne isen holde temperaturen nede hele sommeren. I dag bruges kun en lille del af kældrene. Det er til brygning af en helt særlig ufiltreret og upasteuriseret øl, som alle gæster kan få lov at smage.

Anderledes moderne ser det ud, når øllet kommer på flaske og dåse på det automatiserede samlebåndsanlæg. Husk også at betragte den pompøse triumfbue der udgør indgangen til bryggeriområdet – bygningsværket er også foreviget på øllets etiketter.

Sådan køber du billet

Der kan købes billet til rundvisningerne online, men det er også muligt at købe dem på stedet – man risikerer dog, at en specifik rundvisning er udsolgt. Der findes også kombinerede billetter, som både gælder til bryggeri, Pilsens historiske undergrund samt Bryggerimuseet (disse beskrives nedenfor).

Du kan bestille din rundvisning på Pilsner Urquell inklusive ølsmagning i de historiske kældre her

Transport: Der er ca. 5 minutters gang fra Pilsens hovedbanegård.

Tip: Hvis du skal fra bryggeriet til bymidten til fods, så tag den hyggelige sti, som starter ved fodgængerbroen over Radbuza-floden. Her kommer du bl.a. forbi Viktoria-Plzeňs store stadion og igennem det smukke parkanlæg.

2. Bryggerimuseet

[Museum]

Selvom Pilsen er kendt vidt og bredt for pilsner-øllet, er der blevet brygget øl i byen mange år inden Josef Groll opfandt den undergærede øl. Faktisk afslører de skriftlige kilder, at der er blevet brygget øl i byen siden starten af 1300-tallet.

På Bryggerimuseet i Pilsen får du et spændende indblik i ølbrygningens historie – fra de mest primitive metoder til de mest moderne faciliteter. Det hele er indrettet i et bryghus fra det 15. århundrede.

Har du lige besøgt Pilsner Urquell-bryggeriet, kan Bryggerimuseet næppe hamle op med de spektakulære omgivelser, du netop har befundet dig i. Bryggerimuseet er lille og udstillingen enkel, men det leverer et rigtig fint supplement til Pilsner Urquell-bryggeriet.

På museet finder du bl.a. historisk bryggeriudstyr, flasker og reklamemateriale, mens det flotte bryggerilaboratorium er blandt højdepunkterne. I entréen er inkluderet en lækker øl.

Køb online: Du kan købe din billet til Bryggerimuseet i Pilsen her.

3. Plzeňs historiske undergrund

[Underjordisk labyrint]

Et kort over de historiske kældergange under Pilsen. Foto: Benjamin Munk Olsen

Kom med på en spændende underjordisk rejse gennem Pilsens historie. Turen tager sit udgangspunkt ved Bryggerimuseet, og lader dig komme med ned i det store netværk af underjordiske korridorer.

Det imponerende netværk af kældergange blev konstrueret under den gamle bydel fra det 14. århundrede, og det anslås, at gangene er op mod 20 km lange. På den spændende rundvisning, må du dog nøjes med at opleve 800 meter af labyrint-agtige korridorer.

Opbevaring af øl

Pilsens historiske undergrund har givet optimale betingelser for opbevaring af både is og madvarer. Kældrene gav også byens indbyggere beskyttelse under belejringer, ligesom kontrol af byens vandforsyninger har været foretaget dybt under jorden.

Kældrene og korridorerne giver et spændende indblik i, hvordan hverdagen så ud i middelalderen, og guiderne er dygtige formidlere. Du forsynes med hjelm, så du ikke slår hovedet mod de lave lofter og kanter. Entréen inkluderer en øl i den lokale beværtning.

Åbningstiderne varierer efter sæson. Se de aktuelle åbningstider her.

4. Skt. Bartholomæus-katedralen

[Kirke + Udsigt]

St. Bartholomæus-katedralen i Pilsen er en af de største seværdigheder i den gamle bydel. Foto: Martin Hetto fra Pixabay

Midt på den store plads, Naměstí republiky (Republik-pladsen) ligger den flotte St. Bartholomæus-katedral. Kirken er temmelig sikkert blevet grundlagt på samme tid som byen omkring 1295, mens den nuværende bygning blev færdiggjort i starten af det 16. århundrede.

Den enorme katedral dominerer Pilsens bymidte, og det 102 meter højde tårn kan ses langvejs fra. Det er tilmed det højeste kirketårn i hele Tjekkiet.

Johannes-Paul II sikrede katedral-status

St. Bartholomæus-katedralen fik status af katedral af Pave Johannes-Paul II i 1993. Det store kirkerum med de enorme søjler og detaljerede mosaikvinduer er værd at opleve, og det samme gælder udsigten fra tårnet.

Fra det 60-meter høje udsigtspunkt har man et fantastisk kig ud over byen. Fra denne højde kan man faktisk se hele Pilsen og landskaberne, som omgiver byen. Husk også at lægge mærke til det flotte renæssance-rådhus, der ligger nede på torvet.

Kirketårnet er åbent dagligt fra 10:00-18:00

Katedralen er åben onsdag til lørdag 10:00-16:00 (april til september) og onsdag til fredag 10:00-16:00 (oktober til december).

5. Den store synagoge

[Kirke]

Den store synagoge, Velká Synagoga, står i dag som et markant minde om, at byen engang havde en stor jødisk befolkning. Faktisk er synagogen den tredjestørste i Europa, og den er bestemt værd at gå en tur forbi (i øjeblikket er synagogen under restaurering, men den skulle åbne igen i 2022 – herefter kan man igen komme ind i den flotte bygning).

Det var den østrigske arkitekt, Max Fleischer, der tegnede de oprindelige planer for synagogen i Pilsen. Fleischer havde ladet sig inspirere af gotikken, og ønskede at konstruere en synagoge med to 65-meter høje tårne.

I konkurrence med katedralen

Grundstenen blev lagt i 1888, men ikke længe efter fik byrådet standset byggeriet – de brød sig ikke om tårnhøjden, som de mente ville konkurrere med byens katedral. Arkitekten Emmanuel Klotz kom derfor op med et nyt design, hvor man benyttede samme grundplan, men med tårne, der var 20 meter lavere.

Klotz’ smukke værk stod færdigt i 1893, og det kombinerer neo-renæssance og romansk design med orientalske dekorationer. Øverst på facaden ses en stor Davidsstjerne. Selvom der synes at herske en vis stilforvirring (tårnenes løgkupler ligner noget fra de russisk-ortodokse kirker, og lofterne ser meget arabiske ud), er resultatet en rigtig smuk bygning.

Da synagogen blev opført, havde den jødiske menighed i byen omkring 2000 medlemmer, men under 2. Verdenskrig blev menigheden næsten udslettet. I dag anslås byens jødiske befolkning at udgøre mindre end 100 personer.

6. Plzeň Zoo

[Zoologisk have]

Pingviner i Pilsens hyggelige zoo. Foto: eliver22 fra Pixabay 

Er du i Plzeň med børn, så er det oplagt, at besøge den zoologiske have. Den store have er den bedste familieattraktion i byen, og her findes både gode legepladser og naturligvis masser af spændende dyr. Haven blev grundlagt i 1926, og er Tjekkiets næsteældste dyrepark.

Du finder haven nordvest for Plzeňs centrum, i et kuperet terræn, som skråner ned mod Radbuza-floden. Det bakkede område har skabt gode muligheder for at konstruere indhegninger, der både er interessante for dyrene og for publikum. F.eks. har de brune bjørne et flot stort bur i den stejle skråning fjernest fra hovedindgangen.

Flere attraktioner

Dyrene er opdelt i geografiske områder, som stemmer overens med deres oprindelseslande, og udenfor hovedindgangen findes et stort amfiteater. Teatret benyttes både til forskellige friluftsarrangementer og til havens rovfugleshow om sommeren.

Det er muligt at købe en kombineret billet, som både giver adgang til den zoologiske have og til DinoPark – dinoparken er en stor legeplads med modeller af forskellige dinosaurer i korrekt størrelsesforhold. Her findes gode legemuligheder for børn, men ellers er det ikke et must at besøge DinoPark.

Åben marts til oktober dagligt 8:00-19:00, november til februar 9:00-17:00.

Transport: Sporvogn 4 eller bus 25, 27, 41 eller 56 til Zoologická zahrada.

Restauranter i Plzeň – de bedste spisesteder

1. Na Spilce

[U Prazdroje 7]

Na Spilce ligger på bryggeriområdet, og er faktisk indrettet i bryggeriets gamle gærkældre. Du finder restauranten og udskænkningsstedet umiddelbart til højre for receptionsbygningen, og du kan roligt glæde dig til at indtage lokal mad og øl her. Der er meget stemningsfuldt i den store kælder, der blev åbnet op for offentligheden i 1992, for at fejre bryggeriets 150-års jubilæum. Mange turister finder naturligvis deres vej til Na Spilce, men om aftenen når musikken spiller, er her flest lokale.

2. Na Parkánu

[Veleslavínova 59]

Na Parkánu har navn efter placeringen ved bymurene (parkány) og er en hyggelig restaurant og udskænkningssted. Har du været på rundvisning i de historiske kældergange eller besøgt Bryggerimuseet, så kommer du naturligt til Na Parkánu, hvor den gratis øl som er indeholdt i entré-billetten kan rekvireres. Man kan nu sagtens blive her til endnu en omgang, eller spise her. Maden er god og den klassiske tjekkiske gullasch kan varmt anbefales. Om sommeren kan man sidde på terrassen, men ellers er lokalerne i bedste 1920’er-stil også meget hyggelige.

3. U Mansfelda

[Krizikovy sady]

Der er masser af atmosfære i de hyggelige lokaler, og der er også meget liv, for U Mansfelda er et populært sted. Der serveres naturligvis lækker og frisk Pilsner Urquell og så byder menukortet på masser af klassiske tjekkiske retter. Har du allerede prøvet den klassiske gullasch med knödel, så kan kartoffelpandekagen også anbefales. Hvis du gerne vil smage på lidt af hvert, anrettes der fade med alle specialiteterne – en oplagt delemad. Om sommeren kan du nyde øl og mad på terrassen som vender ud mod parkanlægget.

Hotel i Plzeň – de bedste overnatningssteder

Selvom mange kommer til Pilsen på en dagsudflugt fra Prag, kan det anbefales at tage en overnatning i byen. Sidst på eftermiddagen, når dagsturisterne er taget tilbage til hovedstaden, er byen fredelig, og du kan opleve en mere autentisk stemning i de hyggelige gader. Nedenfor finder du forslag til to gode hoteller i Pilsen. Du kan også se en oversigt over alle hoteller Pilsen hos Booking.com her.



Booking.com

1. Hotel Rango

[Pražská 10]

Mere central beliggenhed findes ikke i Pilsen. Hotel Rango ligger blot 20 meter fra Republik-pladsen i et gammelt byhus. Værelserne er pænt istandsat og rummer alt hvad du har brug for. Lige udenfor hoveddøren findes et stort udvalg af restauranter og barer, men du kan også spise på hotellets egen restaurant, som er indrettet i en stemningsfuld kælder med flotte middelalder-hvælvinger. Morgenmaden er også meget indbydende og rummer lokale specialiteter. Læs mere om hotellet her.

2. Pension City

[Sady 5. května 52]

Pension City er et lille familiedrevet hotel, som både byder på en perfekt beliggenhed og en særdeles hyggelig stemning. Hotellet ligger ned til det charmerende parkanlæg og tæt på alle byens seværdigheder – der er blot 300 meter til Pilsens hovedtorv, Republik-pladsen. Værelserne er små, lidt slidte men godt indrettede. Pension City er et rigtig fint budget-hotel som passer perfekt til en enkelt overnatning i den spændende øl-by. Morgenmaden serveres i en hyggelig kælder. Læs mere om hotellet her.

Sådan kommer du til Plzeň

Den oplagte vej til Pilsen er for mange danskeres vedkommende via Prag, hvor der er gode togforbindelser. Der er også gode forbindelser fra Nürnberg og München i Tyskland, ligesom det er oplagt at tage et smut forbi Pilsen, hvis du kører rundt i området i egen bil.

Prags lufthavn er den mest oplagte lufthavn at benytte for at komme fra Danmark til Pilsen. Du kan læse mere om Prag og transport fra Prags lufthavn i min rejseguide til Prag her.

Tog til Plzeň

Der kører tog mellem Prag og Pilsen to gange i timen i løbet af dagen, og de 90 km tilbagelægges på ca. 1 time og 15 minutter med eksprestoget, mens lokaltoget er ca. 10 minutter langsommere.

Kommer du fra Tyskland, tager det ca. tre timer med tog fra Nürnberg (1 skift undervejs) og ca. fire timer i direkte tog fra München. Pilsen er også et oplagt stop, hvis du rejser rundt i regionen på Interrail. Du kan læse min guide til Interrail.

Sådan kommer du rundt i Plzeň

Pilsens bymidte er ganske kompakt, og det er også nemt at komme til Pilsner Urquell-bryggeriet til fods. Til gengæld er hovedbanegården placeret et stykke fra centrum – har du meget oppakning, kan det være en god idé at tage bus, sporvogn eller en taxa til centrum.

Skal du længere omkring, f.eks. til Plzeň Zoo, har byen også et godt netværk af sporvogne og busser. Billetter kan købes fra aviskiosker, direkte fra chaufføren eller fra billetautomaterne ombord på sporvognene. Husk at stemple billetten i den gule stander!

Flere oplevelser…

Prag Det er naturligvis oplagt at kombinere besøget i Pilsen med at opleve hovedstaden Prag, eller nogle af områdets andre spændende byer. Du finder min rejseguide til Prag her.

Nürnberg Rejser du med tog eller i bil, kan også anbefales at fortsætte rejsen vestpå, hvor du nemt kan komme til charmerende Nürnberg. Du kan læse mere om mine forslag til de bedste oplevelser i Nürnberg her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (kobberkedel til øl): Billede af Free-Photos fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *